IRAN

Post Reply
zenit dozic

#9626 Re: IRAN

Post by zenit dozic »

Kikibombona wrote:
jao_situacije wrote: jest ali ne postoji civilizacija bez religije
kod nekih civilizacija se to manifestiralo kroz kult ličnosti, iako su tvrdili da nema religije kult ličnosti je ustvari bio religija
Kako ces drugacije kontrolisati mase?

Kako ce slabasan i inteligentan doci u prednost bad nad snzanim i neukim?

Kako ces motivisati sirotinju da ide ginuti?

Vladari imaju ogromnu korist od religija. Pojedinci nikakvu, osim toga sto se zavaravaju i tjese da ce im na nekakvom drugom svijetu biti bolje.
Pa evo u Kini na vlasti nije nikakva religijska grupa, nego baš suprotno, pa su "oličenje ljudskih prava" :skoljka:

gledaj kojeg demokratu oni slave http://www.klix.ba/magazin/zanimljivost ... /160105071
Last edited by zenit dozic on 05/01/2016 17:07, edited 1 time in total.
breuer

#9627 Re: IRAN

Post by breuer »

jao_situacije wrote:jest ali ne postoji civilizacija bez religije
kod nekih civilizacija se to manifestiralo kroz kult ličnosti, iako su tvrdili da nema religije kult ličnosti je ustvari bio religija
Postoji, danas, gdje god je civilizacija, religije ima tamo gdje joj je i mjesto, duboko u ljudskim dušama, ako uopšte i tamo...
zvizdan

#9628 Re: IRAN

Post by zvizdan »

Kikibombona wrote:
jao_situacije wrote: jest ali ne postoji civilizacija bez religije
Kako ces drugacije kontrolisati mase?

Kako ce slabasan i inteligentan doci u prednost bad nad snzanim i neukim?

Kako ces motivisati sirotinju da ide ginuti?

Vladari imaju ogromnu korist od religija. Pojedinci nikakvu, osim toga sto se zavaravaju i tjese da ce im na nekakvom drugom svijetu biti bolje.
Daj, Kiki, ovako naivne teze ne bi trebale biti tvoj nivAo. Ali tema je Iran, pa da ne zacatavamo.
breuer

#9629 Re: IRAN

Post by breuer »

zvizdan wrote:A taj napredak bi se trebao ogledati u odbacivanju ideje Boga i metafizickog uopce? Zanimljivo razmisljanje. Samo jos da uvjerljivo objasnis zasto je to konkretno dobro, ali bez glupavih prica kako se ljudi ubijaju u ime religija i bla bla. Buduci da se ljudi, otkad je svijeta i vijeka, uglavnom ubijaju u ime interesa zapakovanih u ovu ili onu ambalazu.

Dakle, sta ce se dobroga desiti kad ljudi prestanu vjerovati u Boga? I znaci li to onda da je svaki ateista naprednije ljudsko bice od svakog vjernika? Mislim, meni to plaho tukne na neke nepopularne "izme". A ako nije tako, onda "ukidanje" ideja Boga ocito ne bi ucinilo ljude nista boljima.
zašto napuštati duhovno i metafizičko ako već napuštamo (napustili smo) boga? Oćeš reći da ja ne mogu dosegnuti najdublje tajne duha, a ujedno biti deklarirani ateist? Danas duhovno i jesu najsnažniji i najiskreniji ljudi koji su raskrstili sa religijskim mitovima.
zvizdan

#9630 Re: IRAN

Post by zvizdan »

breuer wrote:
Postoji, danas, gdje god je civilizacija, religije ima tamo gdje joj je i mjesto, duboko u ljudskim dušama, ako uopšte i tamo...
Ziva istina, dolarska novcanica i inauguracija predsjednika SAD ili susjedne nam Hrvatske su pravi primjer toga.
zvizdan

#9631 Re: IRAN

Post by zvizdan »

breuer wrote:
zvizdan wrote:A taj napredak bi se trebao ogledati u odbacivanju ideje Boga i metafizickog uopce? Zanimljivo razmisljanje. Samo jos da uvjerljivo objasnis zasto je to konkretno dobro, ali bez glupavih prica kako se ljudi ubijaju u ime religija i bla bla. Buduci da se ljudi, otkad je svijeta i vijeka, uglavnom ubijaju u ime interesa zapakovanih u ovu ili onu ambalazu.

Dakle, sta ce se dobroga desiti kad ljudi prestanu vjerovati u Boga? I znaci li to onda da je svaki ateista naprednije ljudsko bice od svakog vjernika? Mislim, meni to plaho tukne na neke nepopularne "izme". A ako nije tako, onda "ukidanje" ideja Boga ocito ne bi ucinilo ljude nista boljima.
zašto napuštati duhovno i metafizičko ako već napuštamo (napustili smo) boga? Oćeš reći da ja ne mogu dosegnuti najdublje tajne duha, a ujedno biti deklarirani ateist? Danas duhovno i jesu najsnažniji i najiskreniji ljudi koji su raskrstili sa religijskim mitovima.
Gdje je i ko obavio to mjerenje duhovne snage i iskrenosti? Kako se to radi uopce? I koja je to duhovnost koja nema poveznica s idejom Apsoluta? Vjerujes da postoji nesto sto zoves duhom, a materijalista si? Ne kontam.
Challenger__

#9632 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

breuer wrote:Danas duhovno i jesu najsnažniji i najiskreniji ljudi koji su raskrstili sa religijskim mitovima.
Image

Ko? Konchita Wurst? Lady Gaga?

:pisnuo:
Last edited by Challenger__ on 05/01/2016 17:12, edited 1 time in total.
breuer

#9633 Re: IRAN

Post by breuer »

zvizdan wrote:Ziva istina, dolarska novcanica i inauguracija predsjednika SAD ili susjedne nam Hrvatske su pravi primjer toga.
Upravo oni nisu primjer civiliziranosti, ali Kanada već, Češka Republika, sve zemlje Baltika, sekularna VB i Francuska na kraju krajeva, oš reći da su manje civilizirane od Butana, Pakistana, i ostalih "tobejarabi" država.

I ta USA je jedno u New Yorku ili Chicagu, a drugo su južnjačke prerije gdje ordiniraju kreacionisti i sl. kepeci duha i mozga.
breuer

#9634 Re: IRAN

Post by breuer »

Challenger__ wrote:Ko? Konchita Wurst? Lady Gaga?

izvini, ali glupi primjeri :D ali na kraju krajeva civiliziranije su i te "kreature" od raznih "mula", "šeika" i ostalih p.m.a da prostiš...
Challenger__

#9635 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

breuer wrote:
Challenger__ wrote:Ko? Konchita Wurst? Lady Gaga?

izvini, ali glupi primjeri :D
To su finalni, ultimativni proizvod despiritualizirane civilizacije.
jao_situacije

#9636 Re: IRAN

Post by jao_situacije »

breuer wrote:
nije tačno, ako misliš na zapad religija je materijalno dobro - auto jahta sat ajfon mastercard, ako misliš na istok religija je veliki vođa ili partija
religija se kod ljudi bez duhovnosti manifestira u onome što oni svetkuju i štuju, danas se stoji 5 dana u redu za novi ajfon ili kartu za novi blokbaster ili za novi mercedes ili se stoji nepomično dok se veliki vođa ne pojavi na balkonu ili prozoru
i za materijaliste je glupo i smiješno što vjernici štuju metafizičko za koje kažu da nije slično ničemu što znamo i možemo dokučiti i definirati, i da je to bajka, a meni kao vjerniku je nepojmljivo da se štuje i svetkuje nešto što prave djeca u kini za porciju riže i onda se danima čeka u redu da dođeš do toga
ali idemo u off. previše, ovo je za filozofije a ne za politike i irana :mrgreen:
zvizdan

#9637 Re: IRAN

Post by zvizdan »

breuer wrote:
zvizdan wrote:Ziva istina, dolarska novcanica i inauguracija predsjednika SAD ili susjedne nam Hrvatske su pravi primjer toga.
Upravo oni nisu primjer civiliziranosti, ali Kanada već, Češka Republika, sve zemlje Baltika, sekularna VB i Francuska na kraju krajeva, oš reći da su manje civilizirane od Butana, Pakistana, i ostalih "tobejarabi" država.

I ta USA je jedno u New Yorku ili Chicagu, a drugo su južnjačke prerije gdje ordiniraju kreacionisti i sl. kepeci duha i mozga.
Uglavnom, svi koji ne dijele tvoj stav o religiji su "kepeci duha i mozga"? Ako tako sude civilizirani, pisem se u divljake.
zvizdan

#9638 Re: IRAN

Post by zvizdan »

I nemojmo vise zacatavati temu. Postoji pdf za ovakva supljiranja. Priznajem da sam ja zakuhao. :D
breuer

#9639 Re: IRAN

Post by breuer »

zvizdan wrote:Uglavnom, svi koji ne dijele tvoj stav o religiji su "kepeci duha i mozga"? Ako tako sude civilizirani, pisem se u divljake.
Slobodno, možeš izići na ulicu i urlaukat tekbir kamenujući žensko jer se ohrabrilo pogledati u muškarca ili ju je neko jednostavno optužio na pravdi boga.
breuer

#9640 Re: IRAN

Post by breuer »

Challenger__ wrote:To su finalni, ultimativni proizvod despiritualizirane civilizacije.
Jesu, i grozni su, skoro podjednako kao i ovi spiritualizirane, samo što su jedni svjesno takvi, a drugi glume duhovnost. Ove kreature su barem iskrene u svojoj bolesti i time ih čovjek više cijeni.
Challenger__

#9641 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

breuer wrote:
Challenger__ wrote:To su finalni, ultimativni proizvod despiritualizirane civilizacije.
Jesu, i grozni su, skoro podjednako kao i ovi spiritualizirane, samo što su jedni svjesno takvi, a drugi glume duhovnost. Ove kreature su barem iskrene u svojoj bolesti i time ih čovjek više cijeni.
Ko glumi produhovljenost? Michael aka Michelle Obama? On?

:lol:
Challenger__

#9642 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

OK, dosta offtopica. Breueru. Ispod radara su ti prošli GIGANTI svjetskog stvaralaštva koji nisu ateisti. Šta više koji su izraziti teisti. Ne mislim, naravno, samo na muslimane.

Toliko.

_____
Mlohavi

#9643 Re: IRAN

Post by Mlohavi »

Nema veze sto se ne zna razlika izmedu vjere i religije, rasturili su momci, ugasite tu religiju. :oops:

Postujem svakog pametnog insana ma sta on vjerovao il' ne, al' dosta vise i ovih nedorecenih pokusaja pobune iz pubertetskih dana...

Zato,
prodacu onu nasu kucerdu na lakat
pa nek' je stoput dedina
da kupim cetir' konja besna
da ih do Irana upregnem
8)
Kikibombona

#9644 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

zvizdan wrote:I nemojmo vise zacatavati temu. Postoji pdf za ovakva supljiranja. Priznajem da sam ja zakuhao. :D
Ok onda. :D
Arteta

#9645 Re: IRAN

Post by Arteta »

Kuvajt je naredna drzava koja je prekinula odnose s Iranom, prije Katra.
Gojeni H

#9646 Re: IRAN

Post by Gojeni H »

jefferson wrote:
Gojeni H wrote:
jefferson wrote:Kao sto bi Bill Maher rekao:
Religija? Najveca ubleha danasnjice. Toliko krvi proljeveno oko bajki koje su napisala plemena na Bliskom Istoku.
Osnova svih ljudskih civilizacija, norme ponasanja, vjerovanja, sta smatramo prihvatljivim a sta ne, bazirana je na vjerovanju jedne grupe, bilo da se radi o konfucijanskoj, sintoistickoj, islamskoj ili krscanskoj tradiciji.

Religija nije jedini osnov formiranja civilizacije ... though.
Nije, civilizacija je postojala i prije islama i krscanstva, najvecih ublehasa ljudskog roda.
Ja govorim o vjeri, a ti o islamu i krscanstvu.
Postujem tvoje misljenje, ali s tobom se ne bi slozili vise od 3 milijarde ljudi kojima ove dvije vjere barem djelimicno oznacavaju pravac kojim se krecu u zivotu, te im pruzaju utjehu i bijeg od onoga sto im nedace iz svakodnevnog zivota donose.

Ti imas neku drugu furku i boga kojem se molis. Svi mi imamo svog boga, samo neki toga nisu svjesni.
jefferson

#9647 Re: IRAN

Post by jefferson »

Postujem tvoje misljenje, ali s tobom se ne bi slozili vise od 3 milijarde ljudi kojima ove dvije vjere barem djelimicno oznacavaju pravac kojim se krecu u zivotu, te im pruzaju utjehu i bijeg od onoga sto im nedace iz svakodnevnog zivota donose.

Ti imas neku drugu furku i boga kojem se molis. Svi mi imamo svog boga, samo neki toga nisu svjesni.
Mnogi se s tobom ne bi slozili da bog postoji uopste, stoga ako ti mislis da se ne bi 3 milijarde ljudi slozilo samnom, sto ti mislios da bi se xxxxxx ljudi slozilo s tobom?
Ljudi vjeruju u mnogo sto sta, u boga, u zrak, u auta, u nauku, u druge ljude, ja govorim o religiji a posebno o krscanstvu i islamu i ublehama koje oni prodaju.
Gojeni H

#9648 Re: IRAN

Post by Gojeni H »

jefferson wrote:

Mnogi se s tobom ne bi slozili da bog postoji uopste, stoga ako ti mislis da se ne bi 3 milijarde ljudi slozilo samnom, sto ti mislios da bi se xxxxxx ljudi slozilo s tobom?
Ljudi vjeruju u mnogo sto sta, u boga, u zrak, u auta, u nauku, u druge ljude, ja govorim o religiji a posebno o krscanstvu i islamu i ublehama koje oni prodaju.
Vidim da je @zvizdan vec upozorio da idemo u opasan off-topic.
Nema namjeru vise raspravljati o ovome.
Imas pravo da vjerujes da su islam i krscanstvo ublehe.
Ja imam pravo da vjerujem da je religija zvana americki san i skijanje u Koloradu lazna.

Slozimo se da se ne slazemo.
jefferson

#9649 Re: IRAN

Post by jefferson »

Gojeni H wrote:
jefferson wrote:

Vidim da je @zvizdan vec upozorio da idemo u opasan off-topic.
Nema namjeru vise raspravljati o ovome.
Imas pravo da vjerujes da su islam i krscanstvo ublehe.
Ja imam pravo da vjerujem da je religija zvana americki san i skijanje u Koloradu lazna.

Slozimo se da se ne slazemo.
Pa sto si krenuo u off topic. Ja sam se samo osvrnuo na situaciju oko prepusavanja KSA i irana i ubleha koje prosipaju (a u sustini se radi samo o novcu i ko ce biti glavni baja u komsiluku). Ublehe prosipane oko religije, a sve se svodi na interes i, u ovome si bio upravu, vjeru, ali vjeru u dolar.
Kikibombona

#9650 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

jefferson wrote: Pa sto si krenuo u off topic. Ja sam se samo osvrnuo na situaciju oko prepusavanja KSA i irana i ubleha koje prosipaju (a u sustini se radi samo o novcu i ko ce biti glavni baja u komsiluku). Ublehe prosipane oko religije, a sve se svodi na interes i, u ovome si bio upravu, vjeru, ali vjeru u dolar.
Religija je instrument u sluzbi mocnika. Na kraju se sve svodi na borbu za teritorij i resurse. Kao i druge zivotinje, ljudi imaju zivotinjski gen koji ih tjera da brane svoje i uzimaju tudje.

Vjeru ugl bira elita, vlast. Tako je bilo sa krscanstvom i islamom. Da nije Konstantina pitanje je da li bi krscanske vjere sada uopste postojale. Da nije arapskih osvajanja pitanje je da li bi sada postojale islamske vjere. Zasluga za sirienje istih pripada vladarima, vojskovodjama, eliti...

Perzijanci su pod odredjenim okolnostima prihvatili islam. Njihov ego je preveliki da bi slijedili ideologiju vecine Arapa. Zbog toga su se priklonili siizmu. Ista stvar je sa Rusima koji su izabrali pravoslavlje umjesto 'zapadnjackog' katolicanstva. Nakon toga u Evropu dolazi protestantizam. Svi veliki igraci su zeljeli vlastitu ideologiju koja ce oslikavati posebnost i biti inspiracija za ekspanziju.
Post Reply