IRAN
- salik79
#8726 Re: IRAN
Zuhdija je light veh-bi-aj verzija, ali ne i selefija (btw moji prijatelji su njegova braticna i njen muz). Vehabije zloupotrebljavaju naziv "selefije", jer s aluzijom na istinske selefe zele dokazati ispravnost svoga "ucenja".
- mirsek
#8727 Re: IRAN
Ili ukratko vehabije bi voljeli da su ko selefije.salik79 wrote:Zuhdija je light veh-bi-aj verzija, ali ne i selefija (btw moji prijatelji su njegova braticna i njen muz). Vehabije zloupotrebljavaju naziv "selefije", jer s aluzijom na istinske selefe zele dokazati ispravnost svoga "ucenja".
- Opetja033
#8728 Re: IRAN
Ne znam sta bih ti rekao za njega. Jedne prilike sam ga slusao kada je pohvalno govorio o siijama, kako u nekim stvarima imaju rijesenja za probleme muslimana i da tih rijesenja u ehlu sunnetu nema. Mislim da sam igrom slucaja dva-tri puta imao priliku da sjedim u njegovom drustvu, svaki put se radilo o nekom manjem drustvu gdje nije bilo potrebe da bude "korektan", nicim izazvan je poceo pricu o toj temi.salik79 wrote:Zuhdija je light veh-bi-aj verzija, ali ne i selefija (btw moji prijatelji su njegova braticna i njen muz). Vehabije zloupotrebljavaju naziv "selefije", jer s aluzijom na istinske selefe zele dokazati ispravnost svoga "ucenja".
Reis Kavazovic sigurno nije mislio na Abduhua, Afganija i Shaltuta kada je govorio o selefijama vec na ljude poput Adilovica. Bio je vrlo jasan: IZ ce poceti aktivno i ozbiljno da se suprostavlja sirenju siizma i dzihadizma/tekfirija medju Bosnjacima i eksplicitno je rekao da se te mjere nece odnositi na klasicni selefizam.
- Ludzak
#8729 Re: IRAN
ččuujj IZ će se početi aktivno boriti protiv širenja šiizma. hahahaha...
Daj recite mi, šta su to suniti bolji od šiita ?? Po čemu su oni bolji ??
Prvo nek se oni bore protiv lopovluka u IZ, jer njima su pare važnije od ijednog naroda. I bolje nek se oni bore protiv bradatih sunija koji već prave svoj kalifat u BiH.
I šizzam, i sunizam je ispiranje mozgova kao i druge religije. Ali kad već se spominje šiizam, moram ovo reči.
Daj recite mi, šta su to suniti bolji od šiita ?? Po čemu su oni bolji ??
Prvo nek se oni bore protiv lopovluka u IZ, jer njima su pare važnije od ijednog naroda. I bolje nek se oni bore protiv bradatih sunija koji već prave svoj kalifat u BiH.
I šizzam, i sunizam je ispiranje mozgova kao i druge religije. Ali kad već se spominje šiizam, moram ovo reči.
- Opetja033
#8730 Re: IRAN
Ne radi se o siizmu kao doktrini vec o tumacenjima Islama koji nisu u skladu sa tradicionalnim tumacenjem Islama kod Bosnjaka. Po svom statutu, svrha djelovanja IZ jeste bastinjenje islamske tradicije Bosnjaka, tj hanefijskog mezheba i maturidijske akide.
Tu dakle ne spada ni siizam, niti ovi tekfirijski/dzihadisticki pokreti i pravci. Vrlo jednostavno.
Tu dakle ne spada ni siizam, niti ovi tekfirijski/dzihadisticki pokreti i pravci. Vrlo jednostavno.
- Ludzak
#8731 Re: IRAN
Ako već pričamo o tradiciji onda nam je tradicijonalno tumačenje i hrišćanstvo.Opetja033 wrote:Ne radi se o siizmu kao doktrini vec o tumacenjima Islama koji nisu u skladu sa tradicionalnim tumacenjem Islama kod Bosnjaka. Po svom statutu, svrha djelovanja IZ jeste bastinjenje islamske tradicije Bosnjaka, tj hanefijskog mezheba i maturidijske akide.
- Opetja033
#8732 Re: IRAN
Ludzak wrote:Ako već pričamo o tradiciji onda nam je tradicijonalno tumačenje i hrišćanstvo.Opetja033 wrote:Ne radi se o siizmu kao doktrini vec o tumacenjima Islama koji nisu u skladu sa tradicionalnim tumacenjem Islama kod Bosnjaka. Po svom statutu, svrha djelovanja IZ jeste bastinjenje islamske tradicije Bosnjaka, tj hanefijskog mezheba i maturidijske akide.
Covjece, govorimo o ISLAMSKOJ Zajednici u Bosni i Hercegovini. Jesi li ti normalan ili samo imbecilno trolas?
Tradicionalno tumacenje Islama je Krscanstvo? Sjajno, sjajno, briljiras.
- Ludzak
#8733 Re: IRAN
Po čemu ti misliš da je tradicija Bošnja sunitski Islam ?? Izgleda tebi vrijeme počinje od Osmanske imperije.Opetja033 wrote:Ludzak wrote:Ako već pričamo o tradiciji onda nam je tradicijonalno tumačenje i hrišćanstvo.Opetja033 wrote:Ne radi se o siizmu kao doktrini vec o tumacenjima Islama koji nisu u skladu sa tradicionalnim tumacenjem Islama kod Bosnjaka. Po svom statutu, svrha djelovanja IZ jeste bastinjenje islamske tradicije Bosnjaka, tj hanefijskog mezheba i maturidijske akide.
Tu dakle ne spada ni siizam, niti ovi tekfirijski/dzihadisticki pokreti i pravci. Vrlo jednostavno.![]()
![]()
![]()
![]()
Covjece, govorimo o ISLAMSKOJ Zajednici u Bosni i Hercegovini. Jesi li ti normalan ili samo imbecilno trolas?
Bolje nek se šiizam širi, nego ovi podržavaoci ISIL-ovog klanja.
Iako nisam ni za sunitsko, ni za šiitsko širenje, niti za ikakvo vjersko širenje. Ovdje su religije toliko zla nanijele da nema potrebe se uopšte širiti.
- zagortenej
- Opetja033
#8735 Re: IRAN
Pa ne radi se od drzavnom projektu nego o necemu sto je sama svrha postojanja ISLAMSKE Zajednice Bosnjaka. Ne ocekujes valjda da ce IZ Crkvu Bosansku?Ludzak wrote:Po čemu ti misliš da je tradicija Bošnja sunitski Islam ?? Izgleda tebi vrijeme počinje od Osmanske imperije.Opetja033 wrote:Ludzak wrote:
Ako već pričamo o tradiciji onda nam je tradicijonalno tumačenje i hrišćanstvo.![]()
![]()
![]()
![]()
Bolje nek se šiizam širi, nego ovi podržavaoci ISIL-ovog klanja.
Iako nisam ni za sunitsko, ni za šiitsko širenje, niti za ikakvo vjersko širenje. Ovdje su religije toliko zla nanijele da nema potrebe se uopšte širiti.
Islam se na ovim prostorima prakticira 6 stoljeca i samo potpuni ludjak ili retard moze zanijekati cinjenicu da je Islam sastavni i vrlo bitan dio kulturno-historijskog naslijedja Bosnjaka. Dakle da: sunnitski Islam i hanefijski mezheb su sastavni dio bosnjacke tradicije. Ne jedini ali njen vrlo bitan dio.
Naravno imas pravo na svoje misljenje, ali isto tako niti mozes niti imas sredstava kojima bi mogao ili smio zabraniti IZ da radi na onom sto je njen zadatak. Na kraju krajeva vrlo mali procenat Bosnjaka prakticira neku drugu religiju ili se deklarisu kao ateisti/agnostici, doci ce nekada i ti rezultati popisa pa cemo se uvjeriti ali sva dosadasnja sprovedena istrazivanja govore o 4-5% nemuslimana (ateisti+agnostici+druge religije) medju Bosnjacima. Samim tim IZ itekako ima mandat da krene sa ovim projektom koliko god mu se ti protivio.
@zagortenej: i ja sam mislio ali nisu. Eno osvanuo clanak, iznenadjujuce dobro cooliraju.
- asurbanipal
#8736 Re: IRAN
Opetja033 wrote:Ne radi se o siizmu kao doktrini vec o tumacenjima Islama koji nisu u skladu sa tradicionalnim tumacenjem Islama kod Bosnjaka. Po svom statutu, svrha djelovanja IZ jeste bastinjenje islamske tradicije Bosnjaka, tj hanefijskog mezheba i maturidijske akide.
I naravno, IZ je baštinik te tradicije ? I pitanje je šta je tradicionalno, kada je kroz historiju ovih naših krajeva prošlo toliko različitih ideja, grupacija. Ako ćemo realno, tesawuf je, barem kada je u pitanju islam u našim krajevima najznačajniji i najstariji baštinik. A kako se prema tesawufu odnosila IZ dovoljno govori činjenica da je na zajedničkoj sjednici Vrhovnog islamskog starješinstva, Ulema-i medžlisa i Saborskog odbora održanog 7.06.1952. godine donijeta odluka o zabrani derviških redova u BiH. Ulema medžlis u Glasniku izdatom u julu iste godine objavljuje Odluku o prestanku rada tekija u Narodnoj Republici Bosni i Hercegovini. Naravno, ta odluka je donijeta od strane IZ, čiji rad organizacije je puno mlađi od derviških redova, IZ na čelu sa reis-ul-ulemom počinje svoje djelovanje i rad 1882. godine, zahvaljujući kajzeru Franji Josipu I.
- Ludzak
#8737 Re: IRAN
Prvo nek ta IZ očisti ispred svoje avlije pa nek pametuju. Nek sve one ukradene pare od naroda vrati pa ću onda imati pozitivno mišljenje o njima. Pa hebote, po njima se ne isplati ni umirati koliko oni zarade samo za dženaze.Opetja033 wrote:
Pa ne radi se od drzavnom projektu nego o necemu sto je sama svrha postojanja ISLAMSKE Zajednice Bosnjaka. Ne ocekujes valjda da ce IZ Crkvu Bosansku?
Islam se na ovim prostorima prakticira 6 stoljeca i samo potpuni ludjak ili retard moze zanijekati cinjenicu da je Islam sastavni i vrlo bitan dio kulturno-historijskog naslijedja Bosnjaka. Dakle da: sunnitski Islam i hanefijski mezheb su sastavni dio bosnjacke tradicije. Ne jedini ali njen vrlo bitan dio.
Naravno imas pravo na svoje misljenje, ali isto tako niti mozes niti imas sredstava kojima bi mogao ili smio zabraniti IZ da radi na onom sto je njen zadatak. Na kraju krajeva vrlo mali procenat Bosnjaka prakticira neku drugu religiju ili se deklarisu kao ateisti/agnostici, doci ce nekada i ti rezultati popisa pa cemo se uvjeriti ali sva dosadasnja sprovedena istrazivanja govore o 4-5% nemuslimana (ateisti+agnostici+druge religije) medju Bosnjacima. Samim tim IZ itekako ima mandat da krene sa ovim projektom koliko god mu se ti protivio.
@zagortenej: i ja sam mislio ali nisu. Eno osvanuo clanak, iznenadjujuce dobro cooliraju.
IZ ne govori to zbog tog nekog tradicionalnog tumačenja Islama kod Bošnja, nego ljudi jednostavno imaju mržnju prema Šiitim i šiitskom vjerovanju. Upravo se to da zaključiti jer su šiite i džihadiste stavili i istu rečenicu.
- Opetja033
#8738 Re: IRAN
Taj je nalog dosao sa vrha, iz partije. Medjutim danas ne vidim nikakav problem, pa Tarikatski Centar je u sastavu Islamske Zajednice. Dakle tesawwuf nije zapostavljen.asurbanipal wrote:Opetja033 wrote:Ne radi se o siizmu kao doktrini vec o tumacenjima Islama koji nisu u skladu sa tradicionalnim tumacenjem Islama kod Bosnjaka. Po svom statutu, svrha djelovanja IZ jeste bastinjenje islamske tradicije Bosnjaka, tj hanefijskog mezheba i maturidijske akide.
I naravno, IZ je baštinik te tradicije ? I pitanje je šta je tradicionalno, kada je kroz historiju ovih naših krajeva prošlo toliko različitih ideja, grupacija. Ako ćemo realno, tesawuf je, barem kada je u pitanju islam u našim krajevima najznačajniji i najstariji baštinik. A kako se prema tesawufu odnosila IZ dovoljno govori činjenica da je na zajedničkoj sjednici Vrhovnog islamskog starješinstva, Ulema-i medžlisa i Saborskog odbora održanog 7.06.1952. godine donijeta odluka o zabrani derviških redova u BiH. Ulema medžlis u Glasniku izdatom u julu iste godine objavljuje Odluku o prestanku rada tekija u Narodnoj Republici Bosni i Hercegovini. Naravno, ta odluka je donijeta od strane IZ, čiji rad organizacije je puno mlađi od derviških redova, IZ na čelu sa reis-ul-ulemom počinje svoje djelovanje i rad 1882. godine, zahvaljujući kajzeru Franji Josipu I.
- salik79
#8739 Re: IRAN
Prvo bih citirao svoje upise sa teme http://forum.klix.ba/uloga-irana-u-ratu ... #p11227399 :
a, potom bih citirao izjave iz clanka/vijesti koju je @zagor postavio http://sandzakpress.net/reis-ul-ulema-h ... ta-u-iranu :

Nakon što je reisu Kavazoviću i Hasanu Čengiću čestitao na dodijeljenim funkcijama reis-ul-uleme i predsjednika Sabora islamske zajednice, Dženneti je ukazao na ljubav iranskog naroda, čelnika države i vrhovnog vođe prema narodu Bosne i Hercegovine.

salik79 wrote:Ovo su mi potvrdili svi koji su prisustvovali tim sastancima, a prvi moj rahmetli rodjak Hasan Dervisbegovic. Posto su svi trazili nesto zauzvrat, pitali su i Irance sta je to sto mi mozemo za njih uciniti. Odgovor je bio:"Da ostanete i opstanete na ovim prostorima, a ovo je nasa duznost, nas amanet koji smo prihvatili (amanet je ostavio imam Homeini k.s., a prihvatio Ajetullah Dzeneti).mmaar wrote: Pomoc i jednih i drugih je bila u prvom redu u oruzju i instruktorima i znacaj njihove pomoci ce potvrditi vecina onih koji su bili po ratistima sirom BiH.
Ni jedni ni drugi nikad nisu trazili cak ni protuuslugu, a ne naplacivali bin Baazove bisere dankom u krvi kao sto su to radili Saudi i drugi vehabitski kozojebi.
salik79 wrote:Ajatollah Dzeneti licno potvrdio mome efendiji na inauguraciji Reisa Kavazovica.mmaar wrote:
Bas sam htio da pitam za tu opruku imama Homeinija, da li je to stvarno istina i moze li se to negdje naci? Cuo sam te price, ali samo kao glasine. Nikad nisam nigdje uspio nista procitati o tome.
a, potom bih citirao izjave iz clanka/vijesti koju je @zagor postavio http://sandzakpress.net/reis-ul-ulema-h ... ta-u-iranu :

Nakon što je reisu Kavazoviću i Hasanu Čengiću čestitao na dodijeljenim funkcijama reis-ul-uleme i predsjednika Sabora islamske zajednice, Dženneti je ukazao na ljubav iranskog naroda, čelnika države i vrhovnog vođe prema narodu Bosne i Hercegovine.
Dženneti je također govorio o neophodnosti jedinstva među muslimanima, te kako je to osnov kojim se IR Iran vodi od samog početka, inspirisana porukama hazreti Alija i Imama Homeinija. Također je istakao da je dužnost muslimana da pomažu one u nevolji, bilo kojem mezhebu da pripadaju, a kao primjer toga je naveo nesebičnu pomoć Irana Bosni i Hercegovini i narodu Palestine.
Reis Kavazović se zahvalio narodu i čelnicima IR Iran, te ajatullahu Džennetiju na njegovom prisustvu imenovanju novih čelnika Islamske zajednice u BiH. Izrazivši posebnu naklonost prema ajatullahu Džennetiju, Kavazović je rekao: „Vi ste od početka bili naš prijatelj i saputnik, i to prijateljstvo ste sačuvali još uvijek. Vi ste naš brat po vjeri, i zaslužujete naše veliko poštovanje.“
U nastavku je dodao: „To što ste bili uz nas u vrijeme rata u BiH, u onim veoma teškim uslovima, nama je pomagao da stanemo na svoje noge i da branimo svoj vjerski identitet. Riječi ne mogu izraziti zahvalnost za vaš lično i trud i pomoć naroda Irana, ali s druge strane, moram reći da ste na izuzetno doličan način postupili prema svojoj islamskoj dužnosti u pomaganju jednoj maloj evropskoj muslimanskoj državi. Nikako niste bili spremni odreći se svoje ozbiljnosti i pomoći, a mi do sada nismo imali takav primjer od strane niti jedne druge islamske države koje su sada naši prijatelji.“ Zatim je naveo primjere iranske pomoći u obnovi i izgradnji institucija, džamija, cesta, mostova i kuća nakon rata.
- salik79
#8740 Re: IRAN
Vehbosi na aparatima
- zagortenej
#8741 Re: IRAN
al ne lezi vrazeOpetja033 wrote:
eto ispade sad reis politicarPosjeta reisa Kavazovića i njegovih saradnika Iranu je političke naravi, čista diplomatska kurtoazija, ništa posebno, a to se jasno može vidjeti po tome što mediji IZ-a (Preporod, Radio BiR, web portal Rijaset.ba) nisu posvetili ovoj posjeti nijedno slovo .
http://saff.ba/kako-sijski-misionari-po ... XAB9UbLx7w
- salik79
#8742 Re: IRAN
Opetja033 wrote:Ne znam sta bih ti rekao za njega. Jedne prilike sam ga slusao kada je pohvalno govorio o siijama, kako u nekim stvarima imaju rijesenja za probleme muslimana i da tih rijesenja u ehlu sunnetu nema. Mislim da sam igrom slucaja dva-tri puta imao priliku da sjedim u njegovom drustvu, svaki put se radilo o nekom manjem drustvu gdje nije bilo potrebe da bude "korektan", nicim izazvan je poceo pricu o toj temi.salik79 wrote:Zuhdija je light veh-bi-aj verzija, ali ne i selefija (btw moji prijatelji su njegova braticna i njen muz). Vehabije zloupotrebljavaju naziv "selefije", jer s aluzijom na istinske selefe zele dokazati ispravnost svoga "ucenja".
Reis Kavazovic sigurno nije mislio na Abduhua, Afganija i Shaltuta kada je govorio o selefijama vec na ljude poput Adilovica. Bio je vrlo jasan: IZ ce poceti aktivno i ozbiljno da se suprostavlja sirenju siizma i dzihadizma/tekfirija medju Bosnjacima i eksplicitno je rekao da se te mjere nece odnositi na klasicni selefizam.
Zato ti i velim da je on light verzija, koji ima potencijal da jednog dana bude poput Seltuta r.a. .
- kritichar
#8743 Re: IRAN
džihad i tekfir nemaju veze i reis nije ni pomenuo džihad, kao ni selefizam, jer selefizam je sinonim za ehli sunnet vel džematOpetja033 wrote: Da, ali je prije odlaska u Iran isto tako rekao da ce se od sada IZ ozbiljno pozabaviti sprijecavanjem sirenja tumacenja Islama koji nemaju sta da rade na ovim prostorima i koji nisu u skladu sa bosnjackom tradicijom. Direktno je spomenuo siizam i dzihadizam/tekfirce. Isto tako bio je eksplicitan u pojasnjenju da se to ne odnosi na klasicni selefizam.
- kritichar
#8744 Re: IRAN
Zuhdija "light vehabija"
šta to čovjeka čini "vehabijom"?
- asurbanipal
#8745 Re: IRAN
kritichar wrote: džihad i tekfir nemaju veze i reis nije ni pomenuo džihad, kao ni selefizam, jer selefizam je sinonim za ehli sunnet vel džemat
- salik79
#8746 Re: IRAN
kritichar wrote:Zuhdija "light vehabija"
Jednom rijecju - apsolutna iskljucivost.
- kritichar
#8747 Re: IRAN
isključivi po pitanju Kur'ana i vjerodostojnih hadisa, ne može se nešto od toga uzeti a nešto ne uzetisalik79 wrote:kritichar wrote:Zuhdija "light vehabija"
Jednom rijecju - apsolutna iskljucivost.
- salik79
#8748 Re: IRAN
SAHARTV - Danas, 14. hordada 1394. hidžretske solarne godine, odnosno 16. ša'bana 1436. hidžretske lunarne godine ili 04. juna 2015. godine po gregorijanskom kalendaru obilježava se 27. godišnjica preseljenja na ahiret imama Ruhullaha Homeinija Musavija r.a., osnivača i utemeljitelja Islamske Republike Iran.
Prije 26 godina, na današnji dan, na ahiret je u 87. godini života preselio osnivač Islamske Republike Iran Ruhullah Musavi Homeini r.a., vođa Islamske revolucije. Imam Homeini r.a. je svoju borbu protiv despotskog monarškog režima u Iranu i američkog direktnog miješanja u unutrašnja pitanja Irana počeo 1342. hidžretske solarne godine, nakon čega ga je pahlevidski režim prognao prvo u Tursku a zatim u Irak. Tokom 13 godina prognanstva u Iraku, imam Homeini r.a. je odškolovao veliki broj vrsnih učenika ali istovremeno obznanio veliki broj činjenica o pokvarenoj srži monarškog pahlevidskog režima u Iranu, tako da je objavljivanjem saopštenja stvorio uvjete za pobjedu Islamske revolucije u zemlji. Kulminacijom revolucionarnih aktivnosti u zemlji i hidžretom iz Iraka u Francusku te njegovim povratkom u domovinu 1979. godine, došlo je do pobjede Islamske revolucije u Iranu. Nakon pobjede Islamske revolucije, iranska nacija se suočila sa mnogobrojnim domaćim i inostranim zavjerama, među kojima je i osam godina nametnutog rata i iračke agresije na iransko tlo, ali je iranska nacija, zahvaljujući hrabrim i odlučnim potezima i odlukama imama Homeinija r.a., prebrodila sve te nedaće. Danas se u velikom mauzoleju "Imam Homeini r.a." na jugu iranske prijestonice Teherana, održava komemoracija i sjećanje na njegov lik i djelo. Ovom programu prisustvuje veliki broj iranskih građana iz cijele zemlje kao i veći broj inostranih gostiju. U dijelu programa govor će održati i lider Islamske revolucije ajatollahul uzma sejjid Ali Hamenei.
El-Fatiha!
Prije 26 godina, na današnji dan, na ahiret je u 87. godini života preselio osnivač Islamske Republike Iran Ruhullah Musavi Homeini r.a., vođa Islamske revolucije. Imam Homeini r.a. je svoju borbu protiv despotskog monarškog režima u Iranu i američkog direktnog miješanja u unutrašnja pitanja Irana počeo 1342. hidžretske solarne godine, nakon čega ga je pahlevidski režim prognao prvo u Tursku a zatim u Irak. Tokom 13 godina prognanstva u Iraku, imam Homeini r.a. je odškolovao veliki broj vrsnih učenika ali istovremeno obznanio veliki broj činjenica o pokvarenoj srži monarškog pahlevidskog režima u Iranu, tako da je objavljivanjem saopštenja stvorio uvjete za pobjedu Islamske revolucije u zemlji. Kulminacijom revolucionarnih aktivnosti u zemlji i hidžretom iz Iraka u Francusku te njegovim povratkom u domovinu 1979. godine, došlo je do pobjede Islamske revolucije u Iranu. Nakon pobjede Islamske revolucije, iranska nacija se suočila sa mnogobrojnim domaćim i inostranim zavjerama, među kojima je i osam godina nametnutog rata i iračke agresije na iransko tlo, ali je iranska nacija, zahvaljujući hrabrim i odlučnim potezima i odlukama imama Homeinija r.a., prebrodila sve te nedaće. Danas se u velikom mauzoleju "Imam Homeini r.a." na jugu iranske prijestonice Teherana, održava komemoracija i sjećanje na njegov lik i djelo. Ovom programu prisustvuje veliki broj iranskih građana iz cijele zemlje kao i veći broj inostranih gostiju. U dijelu programa govor će održati i lider Islamske revolucije ajatollahul uzma sejjid Ali Hamenei.
El-Fatiha!
- salik79
#8749 Re: IRAN
Iranian scientists unveil domestically made surgery robot

Iranian scientists have unveiled the first domestically made high precision remote surgery robot.
Avicenna, specifically designed to carry out laparoscopic operations, was unveiled during Iran’s Second International Innovation and Technology Exhibition (INOTEX 2015) on Tuesday.
“This robot is an advanced remote surgery system that operates with a monitor and two robotic arms,” said Farzam Farahmand, the director of the Avicenna project.
He added that the Iranian robot can also be used “for abdominal and prostate surgery” with a surgeon controlling the arms and viewing the operation via the monitor.
“Operations carried out with this device minimize the damaging effects on the healthy tissues, reduce bleeding during the operation, and accelerate the recovery process,” he noted.
The machine has passed the animal testing stage and now requires proper licenses to start tests on human subjects, he added.
The robot, which is named after Iranian scientist Avicenna, was designed and developed in a joint project by the Sharif University of Technology and Tehran University of Medical Sciences.

Iranian scientists have unveiled the first domestically made high precision remote surgery robot.
Avicenna, specifically designed to carry out laparoscopic operations, was unveiled during Iran’s Second International Innovation and Technology Exhibition (INOTEX 2015) on Tuesday.
“This robot is an advanced remote surgery system that operates with a monitor and two robotic arms,” said Farzam Farahmand, the director of the Avicenna project.
He added that the Iranian robot can also be used “for abdominal and prostate surgery” with a surgeon controlling the arms and viewing the operation via the monitor.
“Operations carried out with this device minimize the damaging effects on the healthy tissues, reduce bleeding during the operation, and accelerate the recovery process,” he noted.
The machine has passed the animal testing stage and now requires proper licenses to start tests on human subjects, he added.
The robot, which is named after Iranian scientist Avicenna, was designed and developed in a joint project by the Sharif University of Technology and Tehran University of Medical Sciences.