IRAN

Post Reply
asurbanipal

#8326 Re: IRAN

Post by asurbanipal »

mmaar wrote: Definitivno najveci gubitnici na BI postaju Izrael i njegovi trabanti, vehabitske zaljevske petromonarhije i vjerujem da necemu dugo cekati da se postojeci poredak na tamo potpuno preslozi.

Poznajući arapski mentalitet ne bi me iznenadilo da se uskoro pohvataju za vratove. Džihad se vraća kući...
shin

#8327 Re: IRAN

Post by shin »

asurbanipal wrote:Neke od reakcija na sporazum...

Image
Image

Vadi ga usra se.
Opetja033

#8328 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

Izrael je danas odbacio preliminarni dogovor o nuklearnom programu Irana, rekavši da nema veze sa realnošću i najavio nastavak lobiranja u cilju sprečavanja postizanja "finalnog sporazuma".
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/izrae ... /150402139

Go BIBI! :thumbup: :thumbup:
mmaar

#8329 Re: IRAN

Post by mmaar »

Challenger__ wrote:
mmaar wrote:Moze li neko upuceniji reci znaci li ovo da ce Iran sada nesmetano moci kupovati odbrambena sredstva? Nake saNJkcije sprijecise isporouku S300, mada vjerujem da je tu postignut neki deal ispod stola izmedju RF i Irana. Definitivno najveci gubitnici na BI postaju Izrael i njegovi trabanti, vehabitske zaljevske petromonarhije i vjerujem da necemu dugo cekati da se postojeci poredak na tamo potpuno preslozi.
Sve, s tim što se čeka da nadležna UN komisija potvrdi da je Iran sve odradio što je do njega. Ako sam dobro shvatio, to se može uraditi vrlo brzo.
To je onda pun pogodak i definitivno pusona za cioniste i njihove vehabitske trabante.
mmaar

#8330 Re: IRAN

Post by mmaar »

asurbanipal wrote:
mmaar wrote: Definitivno najveci gubitnici na BI postaju Izrael i njegovi trabanti, vehabitske zaljevske petromonarhije i vjerujem da necemu dugo cekati da se postojeci poredak na tamo potpuno preslozi.

Poznajući arapski mentalitet ne bi me iznenadilo da se uskoro pohvataju za vratove. Džihad se vraća kući...
Nadam se da cemo uskoro gledati kraj najveceg kancera koji je ikad zadesio muslimanski svijet, kraj debelih saudijskih sifilisticara i kozojeba i od srca im zelim sto gori kraj. Kad im samo debele masne njuske vidim, zeludac mi hoce van.
vivaldi

#8331 Re: IRAN

Post by vivaldi »

mmaar wrote:Definitivno najveci gubitnici na BI postaju Izrael i njegovi trabanti, vehabitske zaljevske petromonarhije i vjerujem da necemu dugo cekati da se postojeci poredak na tamo potpuno preslozi.
gubitnik je natanjahu, izrael je dobitnik, a da li ce i sta izgubiti monarhije tek treba da se vidi
jao_situacije

#8332 Re: IRAN

Post by jao_situacije »

Obistinilo se ono što je El Nefisi govorio :mrgreen:
mmaar

#8333 Re: IRAN

Post by mmaar »

vivaldi wrote:
mmaar wrote:Definitivno najveci gubitnici na BI postaju Izrael i njegovi trabanti, vehabitske zaljevske petromonarhije i vjerujem da necemu dugo cekati da se postojeci poredak na tamo potpuno preslozi.
gubitnik je natanjahu, izrael je dobitnik, a da li ce i sta izgubiti monarhije tek treba da se vidi
Toliko su u narod pumpali mrznju protiv Irana i sija, da ce im se to, siguran sam, na kraju krvavo obiti o glavu. Zivi bili pa vidjeli, a nakon toga, nadam se konsolidaciji islamskog svijeta i pokretanju sirokog medjumuslimanskog dijaloga u cilju prevazilazenja antagonizama.
Samo me brine sta ce masni kozojeb Kardavi onda?
Jel vec bacio kakvu fetvu? :lol:
asurbanipal

#8334 Re: IRAN

Post by asurbanipal »

mmaar wrote: Samo me brine sta ce masni kozojeb Kardavi onda?
Jel vec bacio kakvu fetvu? :lol:

Kažu i njemu se srce slama. Ne može više 'meriku u đihad zvati...

Image
Challenger__

#8335 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

Evo ga... Nije trebalo dugo da se neokonzervativni pro-izraelski fanatici u američkom Kongresu oglase...
There is no nuclear deal or framework with Iran; there is only a list of dangerous U.S. concessions - Rep Tom Cotton
Image

"Ne postoji nuklerani sporazum ili okvir sa Iranom, postoji samo opasna lista američkih ustupaka".

Republikanac Tom Cotton.
Kaligula I

#8336 Re: IRAN

Post by Kaligula I »

Co0l wrote:

Odavno je poznato da Iran ima najveci problem sa ovisnoscu od heroina na svijetu.Kako si zakljucio da je spominjanje opstepoznate cinjenice omalovazavanje kulture i civilizacije samo ti znas.
...sve je relativno...možda su upravo zbog toga manje napeti, anksiozni, psihotični i neurotični od drugih...koalicija 'deset na jednoga' djeluje krajnje neurotično...ne bi ni njima štetio koji šmrk više...
Co0l

#8337 Re: IRAN

Post by Co0l »

Dobar im je fazon-spucaju sankcije zbog necega sto su oni davno odradili i poslije traze ustupke da ukinu sankcije.Plus,pitaj Boga sta su jos ispod stola trazili.I dobili.

Samo,ne bih ja jos uvijek slavio.Sporazum je tek okviran i do pune implementacije ga mogu mnogi razjebat.Ali,bitno je da se dogovaraju.
Co0l

#8338 Re: IRAN

Post by Co0l »

Kaligula I wrote:
Co0l wrote:

Odavno je poznato da Iran ima najveci problem sa ovisnoscu od heroina na svijetu.Kako si zakljucio da je spominjanje opstepoznate cinjenice omalovazavanje kulture i civilizacije samo ti znas.
...sve je relativno...možda su upravo zbog toga manje napeti, anksiozni, psihotični i neurotični od drugih...koalicija 'deset na jednoga' djeluje krajnje neurotično...ne bi ni njima štetio koji šmrk više...
Ti haman nisi nikad slus'o Ahmeda i Nedžada :-D
jao_situacije

#8339 Re: IRAN

Post by jao_situacije »

sad sačekati par dana da vidimo jel udure ovaj sporazum i onda fino nek se spreme predstavnici namjenske industrije i nek prodaju nekih 100 miliona $ svega što se može proizvesti u iran i to nabrzinu i bratski i usput pljuvati onog šćepu papana da je samoinicijativno istjerao irance iz bih..
da se malo i mi bratski okoristimo i srediti neki sporazum o jeftinijoj trgovini naftom...
bakire čekamo tvoj potez
jefferson

#8340 Re: IRAN

Post by jefferson »

Challenger__ wrote:
mmaar wrote:Moze li neko upuceniji reci znaci li ovo da ce Iran sada nesmetano moci kupovati odbrambena sredstva? Nake saNJkcije sprijecise isporouku S300, mada vjerujem da je tu postignut neki deal ispod stola izmedju RF i Irana. Definitivno najveci gubitnici na BI postaju Izrael i njegovi trabanti, vehabitske zaljevske petromonarhije i vjerujem da necemu dugo cekati da se postojeci poredak na tamo potpuno preslozi.
Sve, s tim što se čeka da nadležna UN komisija potvrdi da je Iran sve odradio što je do njega. Ako sam dobro shvatio, to se može uraditi vrlo brzo.
Amerikanci su vec rekli da su Iranci ispunili sve sto su obecali u zadnjih dvije godine.
Medjutim, trajt ce ovo godinama prije nego sto se sve sankcije skinu. Iranu je bitno naftu pocet prodavati, i biti u mogucnosti da kupi osnovne potrepstine za medicinske ustanove itd, itd.
Jebo S300, prvo treba anrod podmiriti. Kada je narod sit, lako je kupovati.
Opetja033

#8341 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

Samo ce se sankcije UN-a u potpunosti skinuti. Sankcije koje SAD i EU imaju prema Iranu ce se "ublaziti".
Opetja033

#8342 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

Iranski kapaciteti za obogacivanje uranija ce se smanjiti za 2/3 do daljneg, bice pod nadzorom medjunarodnih organa narednih 10 godina. Zalihe obogacenog uranija koje Iran ima ce se smanjiti za 98% u periodu od narednih 15 godina. Novi, jos uvijek nedovrseni, reaktor hladne vode Arak ce se modificirati kako ne bi mogao da proizvodi plutonij. Broj centrifuga ce se smanjiti sa 19 000 na 6 104, s tim da ce 5 060 biti u funkciji kada konacni sporazum stupi na snagu. Proizvodnja urana ce biti pod nadzorom iducih 25 godina.

I kao sto rekoh: sankcije UN ce biti skinute kada konacni sporazum stupi na snagu. Sankcije SAD-a i EU ce biti "ublazene".
zvizdan

#8343 Re: IRAN

Post by zvizdan »

Sve deklaracije UN-a i sve sankcije koje su uvodjene proteklih godina u vezi s iranskim nuklearnim programom će biti ukinute (naravno, ukoliko medjunarodna komisija utvrdi da je Iran ispostovao svoj dio sporazuma).

Zarif kaze doslovno ovako: "Na osnovi postignutog dogovora, nakon provodjenja opcenitog programa i zajednickih koraka, bit će ponistene sve deklaracije Vijeca sigurnosti UN-a, sve ekonomske i finansijske sankcije EU i SAD, sto podrazumijeva ukidanje sankcija u finansijskom i bankovnom poslovanju, poslovima osiguranja i protoka kapitala, te svega sto je u vezi s tim u razlicitim podrucjima poput trgovine naftom, gasom, petrohemijskom i masinskom industrijom i tako dalje."

Ono sto ostaje jeste dio jednostranih SAD sankcija uvedenih davnih godina zbog "krsenja ljudskih prava". Te sankcije Iran bas nesto i ne zuljaju.
Avetinho

#8344 Re: IRAN

Post by Avetinho »

Covjece, jesi li citao sta su uslovi? Sta lupas?
zvizdan

#8345 Re: IRAN

Post by zvizdan »

]
Avetinho

#8346 Re: IRAN

Post by Avetinho »

zvizdan wrote:Sve deklaracije UN-a i sve sankcije koje su uvodjene proteklih godina u vezi s iranskim nuklearnim programom će biti ukinute (naravno, ukoliko medjunarodna komisija utvrdi da je Iran ispostovao svoj dio sporazuma).

Zarif kaze doslovno ovako: "Na osnovi postignutog dogovora, nakon provodjenja opcenitog programa i zajednickih koraka, bit će ponistene sve deklaracije Vijeca sigurnosti UN-a, sve ekonomske i finansijske sankcije EU i SAD, sto podrazumijeva ukidanje sankcija u finansijskom i bankovnom poslovanju, poslovima osiguranja i protoka kapitala, te svega sto je u vezi s tim u razlicitim podrucjima poput trgovine naftom, gasom, petrohemijskom i masinskom industrijom i tako dalje."

Ono sto ostaje jeste dio jednostranih SAD sankcija uvedenih davnih godina zbog "krsenja ljudskih prava". Te sankcije Iran bas nesto i ne zuljaju.
Ovo je bitan dio.
zvizdan

#8347 Re: IRAN

Post by zvizdan »

Avetinho wrote:
zvizdan wrote:Sve deklaracije UN-a i sve sankcije koje su uvodjene proteklih godina u vezi s iranskim nuklearnim programom će biti ukinute (naravno, ukoliko medjunarodna komisija utvrdi da je Iran ispostovao svoj dio sporazuma).

Ovo je bitan dio.
Istina, to je dio gdje ih ovi eventualno mogu nasanjkati (onako na prvu posmatrano). S tim sto cemo kad se sporazum nadje na papiru vidjeti kakve mehanizme zastite je Iran isposlovao za sebe. A sigurno je da nista nisu prepustili slucaju. Odmah sinoc u Lozani, pri prvom obracanju novinarima, Zarif je jasno dao do znanja da su cijelim tokom pregovora i pri usvajanju konacnog sporazuma imali podrsku ajatollaha Hameneija i da se ovaj slaze s dogovorenim. Cisto sumnjam da se Iranci nisu debelo ogradili i uzeli u obzir svaki moguci zajeb.
Avetinho

#8348 Re: IRAN

Post by Avetinho »

zvizdan wrote:
Avetinho wrote:

Ovo je bitan dio.
Istina, to je dio gdje ih ovi eventualno mogu nasanjkati (onako na prvu posmatrano). S tim sto cemo kad se sporazum nadje na papiru vidjeti kakve mehanizme zastite je Iran isposlovao za sebe. A sigurno je da nista nisu prepustili slucaju. Odmah sinoc u Lozani, pri prvom obracanju novinarima, Zarif je jasno dao do znanja da su cijelim tokom pregovora i pri usvajanju konacnog sporazuma imali podrsku ajatollaha Hameneija i da se ovaj slaze s dogovorenim. Cisto sumnjam da se Iranci nisu debelo ogradili i uzeli u obzir svaki moguci zajeb.
Onda ne shvatas o kakvim se pregovorima radi.

Nece Iran oslobadjati svijet od sankcija, nego ce svijet oslobadjati Iran od sankcija.

Ako Iran ne bude igrao kako mu je naredjeno, mrka im je kapa. A ne obratno.
salik79

#8349 Re: IRAN

Post by salik79 »

Mrka kapa punih 35 godina, a oni sve jaci ;-)
zvizdan

#8350 Re: IRAN

Post by zvizdan »

@Avetinho, ti onda ne shvatas da Iran nije bio primoran da pristane na sporazum vec se radi o interesima obje strane. U samom Iranu imas jako utjecajne krugove koji su izricito bili protiv bilo kakvih pregovora. Nije bas da se u Iranu krepavalo od gladi, pa im je ovo bilo biti ili ne biti. Bas kao sto nije da je ekonomiji EU zemalja svejedno hoce li poslovati s Iranom ili ne. Narocito kad se trebaju odricati milog im profita radi nekakvih cionistickih paranoja. Ovako, svi zadovoljni (osim nekih, bezbeli :D )
Post Reply