IRAN
- JohnnyS
#7726 Re: IRAN
Pa nuklearna energija je najčišća moguća. Uzete su dvije stravične nesreće kao primjer, a koliko su termoelektrane spržile atmosferu na to se nitko ne osvrće... Trebalo bi sve termoelektrane zamijeniti nuklearnima.
- asurbanipal
#7727 Re: IRAN
Solidan prilog sa HRT-a o Iranu. Iran je višeslojno, multikulturalno i multietničko društvo, država sa zasebnom kulturom i tradicijom, i s različitim mišljenjima. Pogotovo mi se svidio dio u kojem govori jedan profesor s teheranskog univerziteta i koji kaže da demokratizacija društva nije moguća nametanjem izvana, nego samo postepeno, iznutra. Malo za razbijanje tabua i predrasuda.
Last edited by asurbanipal on 24/11/2013 13:20, edited 2 times in total.
- Alfons Kauders
#7728 Re: IRAN
stovani oplemenitelju,Challenger__ wrote:Alfons Kauders dana 24/08/2013 09:56Alfons Kauders wrote:ja sam govorio da u siriji nece biti intervencijeAlfons Kauders dana 24/08/2013 10:02Alfons Kauders wrote:Ne vidim neki problem. Vec godinama drobite o Toru, S300 i sl. ruskim govnima koja su uvalili slobodarskim, antiglobalistickim rezimima.mmaar wrote:
Barak Obmana krece u dzihad! On je svjetlo islama!Da sad malo vidimo kako ce se pokazati u akciji.
![]()
Pitam se kakve bi kvote nudile kladionice...Nesto ko Brazil - Lihtenstajn...
![]()
I to u Riu.
Alfons Kauders wrote:
Ostavio sam bocu Jacka za kraj. Otvaram cim neko Asadu zabije motku u dupe.
dana 24/08/2013 10:04Alfons Kauders wrote:Vidis nije ti to lose, trebali bi baciti kakve kvote na papir.CungaLunga wrote:A kakve su kvote na sudbinu Asada?
Hoće li visiti kao Saddam na užetu,
ili će ga pobunjenici..... kao Gadaffija?
Ja mu dajem 10% da ce ostati na vlasti... 20% da ce ispariti u Rusiju, 30% da ce skoknuti do Irana... 20% da ce ga ubiti kad ga se nekako dokopaju i 20% da ce ga osuditi i onda ubiti ko Sadama.
dana 24/08/2013 10:21Alfons Kauders wrote:I jos se kuka sto su Izraelci navodno bombardovali nekakvo skladiste protubrodskih raketa...Co0l wrote:
...a plus sto tamo svako zna da jedan spetsnaz pojede za dorucak petoricu sealova,trojicu delti i dva sas-ovca pride.Al tamo gdje pamet i logika prestaju moze se i pomisliti da to rusko-iransko smece ima veci domet od Tomahawka...
Pogledao sam letimično i vidim da lažeš. Dakle, pričao si, sad ovako, sad onako, stava nemaš. Ukratko, malo si lagao, a ako ti je seosko veselje da tuđe mišljenje falsificiraš, samo uživaj.
Ovaj dan je preskup za amatere tvog profila.
molim vas da naucite bosanski jezik... dakle ja sam govorio da nece biti intervencije, mada sam je prizivao... s obzirom da je to prilicno komplikovan koncept za nekog ko gleda svijet monohromatski, mozda je potrebno pojasniti, jer tu nema kontradikcije...
npr to izgleda ovako... ja bi rado spavao sa angelinom jolie... ali sam prilicno siguran da necu spavati s doticnom gospodjom...
s druge strane ti i tvoje kolege, filovani "znanjem" s youtubea i advanceta, ste mjesecima pricali kako zla amerika samo trazi izgovor da uleti u siriju... kad ga je dobila bili ste sigurni da pocinje rat, a bilo je strucnjaka koji su smatrali da je to pocetak treceg svjetskog rata, nuklearnog naravno... kada nije bilo intervencije i to ste jedva docekali, predstavili kao veliku pobjedu
i da ne bude zabune, jos uvijek smatram da asad treba dobiti motku u dupe... steta samo sto ce to potrajati... ali motka se silji iz dana u dan...
- Alfons Kauders
#7729 Re: IRAN
ne slazem se... nuklearna energija izgleda jebeno dobro u poredjenju s ovim sto imamo... problem je negativni imidz, sasvim opravdanDrvosjeca iz Dejcica wrote:Kada nas Fokushima i Chernobil nisu tome naučili onda mislim da se to neće desiti nikada. Japan i dalje ne odustaje od nuklearne energije i gradnje novih nuklearki a Fokushima i dalje svako malo pusti radioaktivni otpad jal' u zemlju jal' u okean.It_is_a_Leclerc wrote: Općenito, treba eliminisati nuklearnu energiju iz svih sfera, kao nešto što vodi svijet u jednosmjernu ulicu nestanka. Bez obzira ko je razvijao i zašto.
cernobil, three mile island i fukushima su bili izuzetci - i bila je rijec o starim elektranama, tj zastarjeloj tehnologiji (prvim reaktorima druge generacije)
reaktori trece generacije koji su sada aktuelni su doooosta sigurniji a reaktori cetvrte generacije koji se trenutno razvijaju su jos bolji... mnogi se dizajniraju da jednostavno budu neunistivi, tj. da nikad ne moze doci do topljenja jezgre radi bilo kakve nesrece, fizicki nemoguce, nuklearna reakcija bi se zaustavila sama od sebe, a u zatvorenom sistemu bi ostalo dovoljno vode i energije da hladi reaktor dok se gasi...
jednostavno porediti reaktore druge generacije dizajnirane prije 50 godina s danasnjim nije moguce... da su cernobil, three mile island i fukusima koristili reaktore kakvi se danas ugradjuju u nove elektrane, nikad ne bi culi za njih...
- nosara
#7730 Re: IRAN
Prizivao, odobravao, radovao se ocekivanom ishodu, a nakon neispunjenja snova nestao s teme skupa sa ostalim alfonsima, bestraga...Alfons Kauders wrote:dakle ja sam govorio da nece biti intervencije, mada sam je prizivao...
- Challenger__
#7731 Re: IRAN
Dakle, dobra vijest za Iran i za sav miroljubivi svijet... Međutim ima nešto na margini ove vijesti. A to je pitanje sa kojom fantomskom prijetnjom će sada probati da uplaše svijet? "Komunistička neman" - prošlost. "Borba protiv terorizma" koja je otpočela sa 9/11, prerasla u promašeni pakt sa terorizmom protiv Libije, Sirije, Egipta... Sirijska hemija - prošlost, strah od "nuklaernog Irana" - prošlost.
Sada je svijet ideološki resetnovan na apsolutnu nulu.
Šta će sada da izmisle?? Hoće li im iko vjerovati? Ko će biti nova vještica za ideološku, virtuelnu i vojnu lomaču? Da li će uopšte imati snage za fabrikaciju novih magli?
Itd, itd...
Sada je svijet ideološki resetnovan na apsolutnu nulu.
Šta će sada da izmisle?? Hoće li im iko vjerovati? Ko će biti nova vještica za ideološku, virtuelnu i vojnu lomaču? Da li će uopšte imati snage za fabrikaciju novih magli?
Itd, itd...
-
Krushna mrva
#7732 Re: IRAN
Sto pises o necemu sto ne znas? Ne razumijem tu potrebu. Uhvatio si se nuklearki (o kojima znam ponesto - slucajno) i mlatis bezveze, nicim izazvan. Cemu to?Alfons Kauders wrote:ne slazem se... nuklearna energija izgleda jebeno dobro u poredjenju s ovim sto imamo... problem je negativni imidz, sasvim opravdanDrvosjeca iz Dejcica wrote:Kada nas Fokushima i Chernobil nisu tome naučili onda mislim da se to neće desiti nikada. Japan i dalje ne odustaje od nuklearne energije i gradnje novih nuklearki a Fokushima i dalje svako malo pusti radioaktivni otpad jal' u zemlju jal' u okean.It_is_a_Leclerc wrote: Općenito, treba eliminisati nuklearnu energiju iz svih sfera, kao nešto što vodi svijet u jednosmjernu ulicu nestanka. Bez obzira ko je razvijao i zašto.
cernobil, three mile island i fukushima su bili izuzetci - i bila je rijec o starim elektranama, tj zastarjeloj tehnologiji (prvim reaktorima druge generacije)
reaktori trece generacije koji su sada aktuelni su doooosta sigurniji a reaktori cetvrte generacije koji se trenutno razvijaju su jos bolji... mnogi se dizajniraju da jednostavno budu neunistivi, tj. da nikad ne moze doci do topljenja jezgre radi bilo kakve nesrece, fizicki nemoguce, nuklearna reakcija bi se zaustavila sama od sebe, a u zatvorenom sistemu bi ostalo dovoljno vode i energije da hladi reaktor dok se gasi...
jednostavno porediti reaktore druge generacije dizajnirane prije 50 godina s danasnjim nije moguce... da su cernobil, three mile island i fukusima koristili reaktore kakvi se danas ugradjuju u nove elektrane, nikad ne bi culi za njih...
- nosara
#7733 Re: IRAN
Udarit ce, opet, po svojima... Tu im vecina alfonsa jos uvijek vjeruje...Challenger__ wrote:Dakle, dobra vijest za Iran i za sav miroljubivi svijet... Međutim ima nešto na margini ove vijesti. A to je pitanje sa kojom fantomskom prijetnjom će sada probati da uplaše svijet? "Komunistička neman" - prošlost. "Borba protiv terorizma" koja je otpočela sa 9/11, prerasla u promašeni pakt sa terorizmom protiv Libije, Sirije, Egipta... Sirijska hemija - prošlost, strah od "nuklaernog Irana" - prošlost.
Sada jeideološki svijet resetnovan na apsolutnu nulu.
Itd, itd...
- nosara
#7734 Re: IRAN
Otkad mu ja govorim da se uhvati plastenika...Krushna mrva wrote: Sto pises o necemu sto ne znas? Ne razumijem tu potrebu. Uhvatio si se nuklearki (o kojima znam ponesto - slucajno) i mlatis bezveze, nicim izazvan. Cemu to?
- Challenger__
#7735 Re: IRAN
Nosara. Njihov osnovni problem je u tome što je alfonsa sve manje. Ima hina (
) tu i tamo, ali za kakve akcije, premalo.
- nosara
#7736 Re: IRAN
Ovi porazi, koje dozivljavaju u zadnje vrijeme na vanjskopolitickom planu, se negdje i nekako moraju amortizovat... Sad kao nikad im treba neko grose shajze...Challenger__ wrote:Nosara. Njihov osnovni problem je u tome što je alfonsa sve manje. Ima hina () tu i tamo, ali za kakve akcije, premalo.
- Challenger__
#7737 Re: IRAN
Istina, moraju nahraniti posrnule alfonse... Imaš li ideju, šta i gdje?
- agnostic_front
#7738 Re: IRAN
Južna Amerika, nismo tamo dugo.
- insomnia78
#7739 Re: IRAN
Sad ce Bosnu da podjele, da nam otmu vodu 
Kme, kme il est vraiment méchant
Kme, kme il est vraiment méchant
- elma89_
#7740 Re: IRAN
Iran ce se demokratizovati sam od sebe,iznutra,polako.Ko zna kako je Iran izgledao prije 10 godina i kako sad vidi veliku razliku,A kako ce tek biti za 10 godina

- agnostic_front
#7741 Re: IRAN
U stvari zaboravio sam, Norveška je sljedeća, puni su nafte.
- elma89_
#7742 Re: IRAN
Norveski fundamentalizam se ne moze jos dugo tolerisati 
- Challenger__
#7743 Re: IRAN
elma89_ wrote:Norveski fundamentalizam se ne moze jos dugo tolerisati
- Chisum
#7744 Re: IRAN
Prvo, vjerujem da si to "vodja islamskog svijeta" napisao u cistoj brzopletosti, jer, ako se odmaknes korak nazad i ponovo pokusas naglas procitati tu nespretnu sintagmu, zagrcnuces se i jezik ce ti uplesti u cvor, a o tome kakva ce ti tek zbrka nastati u glavi ako istu pokusas zamisliti i nekako je u mislima materijalizovati - o tome da ne pricamo.basar wrote:Najbolje pokazuje Islamska Republika Iran. Od jadova poslušnika izrasli su u vođu islamskog svijeta i najvažniju silu na bliskom istoku.
I jedina nada za Palestinu.
Ukoliko nasilu pokusamo spojiti te, od naroda do naroda, od zemlje do zemlje nespojive, beskrajne kulturoloske, istorijske i ine druge razlicitosti, i sve ugurati pod taj fantomski pojam zvani Ummah, onda je islamski svijet jedna velika disfunkcionalna gomila, uglavnom postkolonijalnih banana drzava koje funkcionsu na manje-vise dva principa - ili ne funkcionisu nikako, zivotare i trunu, ili su marionete neke od velikih svjetskih sila - pa je Iran sve samo ne "vodja islamskog svijeta".
Da ne govorimo o tome kolika je bolesna mrznja unutar tog u mislima sklopljenog Frankensteina, Ummeta. Slucaj Sirije to krvlju opisuje, pa na ovu sintagmu mozemo gledati kao na cisti oksimoron. Jer - ni svijeta, ni vodje, a najmanje islama u svemu tome. Barem vi vjernici tako kazete.
Iran, donekle i Turska - i to ne Turska ovog plishanog Sultana Erdogana i onoga u sta je on gura! - su izuzeci... integritet se koliko-toliko odrzao, a konci buducnosti se barem pokusavaju drzati u sopstvenim rukama. Na to dodati i pretenzije da se postane regionalna sila - i eto velike razlike... ali, sad, da je najvaznija sila na Bliskom istoku - na to cemo jos da cekamo.
Ukoliko neko vec insistira na prici o toj iranskoj Revoluciji, eto hajde i da uzmemo da su godine vjerskog fanatizma i te hermeticke zatvorenosti prema svijetu, gusenja i gazenja sloboda, dakle, retrogradnih procesa koji ovaj fanatizam uvijek prate, donekle konzervirale i "zastitile" Iran od stranih utjecaja i konstantnih napada iz vana, pa da tu podvucemo znacaj "Islamske Republike Iran" sa akcentom na to islamske, je li...
... ali, Iran je MNOGO VECI i od "Revolucije", veci i od shahova i od mula, ajatolaha, ovih, onih...
Iran je bio i prije, Iran je ostao - i bice ga i kad nikog od njih vise ne bude, kada ih vrijeme pomete.
A na period "Islamske Republike Iran", na Iran pod palicom rigidnih, sumanutih klerika, na tu mucnu epizodu, na taj vakuum u dugoj iranskoj istoriji, na to cu gledati kao na autisticno dijete koje je, bolesno ali u isto vrijeme i inteligentno i bistro - hvala precima i genima! - provodeci vrijeme samo sa sobom, srecom pronaslo u sebi snagu, pronaso i prepoznalo taj hiljadugodisnji Iran koji ne umire - i opstalo u vremenima kada su mu mnogi zeljeli sve najgore.
Medjutim, jednom prema spoljasnjem svijetu otvoren, Iran vise nece moci opstati takav autistican i iznutra sputan. Tu ce klerici ili zavrsiti svoju ulogu, ili ce postati nesto o sta ce se Iran vjecno saplitati.
Ja im zaista zelim sve najbolje.
- nosara
#7745 Re: IRAN
Salu na stranu, Norveska i slicne drzave realna su prijetnja alfonsima... 

Pridruzujem se... I da sto prije obogate ono sto treba, onoliko koliko bude trebalo...Chisum wrote: Ja im zaista zelim sve najbolje.
- asurbanipal
#7746 Re: IRAN
Sjeverna Koreja ? Ili možda negdje u Africi ? Ne bi me iznenadila ni Kraljevina Saudijska Arabija !? Eno Britanci već preispituju svoje odnose sa Arabijom i Bahreinom...agnostic_front wrote:Južna Amerika, nismo tamo dugo.
- agnostic_front
#7747 Re: IRAN
Ma naći će se nešto, budite bez brige oplemenitelji 
- Challenger__
#7748 Re: IRAN
Našli su oni, naša pitanja su retoričke prirode.agnostic_front wrote:Ma naći će se nešto, budite bez brige oplemenitelji
- agnostic_front
#7749 Re: IRAN
Doduše, vjerovatno vi napredni bolje znate od DoD-a i CIA-e šta je sljedeće.
-
Almaz
#7750 Re: IRAN
Pa ako se i salis, nemoj misliti da su norvezani bas neka nevinasca. Upravo oni su bili naj aktivniji (vojno) kada je trebalo Libiju unazaditi i vratiti par stotinu godina unazad. Njihovi avioni su ispustili najvise bombi iznad Libije.nosara wrote:Salu na stranu, Norveska i slicne drzave realna su prijetnja alfonsima...