IRAN

skrbavi-admin

#73676 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

TAFKAP wrote: 17/04/2026 19:36 Imam jedno pitanje, nisam upratio sve detalje. Iran je izjavio da će da propusti sve brodove kroz Hormuz, Trump izjavio da brodovi iz Irana neće moći da prođu kroz njihove kontrole... Jel to tako dogovoreno ili se Trump puše?
informacije su totalno oprecne....
zutalj tvrdi da se neki dogovori pregovori pregovaraju i slicno....
iran tvrdi nista od toga...
zutalj tvrdi dogovoreno....
iran suti.....
sad je kao moreuguz otvoren....
omar little

#73677 Re: IRAN

Post by omar little »

Static-X

#73678 Re: IRAN

Post by Static-X »

MMM1977 wrote: 17/04/2026 18:14 Prije ovih sukoba niko nije smio pomisliti da baci kamen prema Izraelu (osim Palestinaca naravno) a kamoli nešto drugo e mislim da toga više nema, sada će stizati odgovor redovno a nema USA baza da ih svaki put spašavaju. Kada Irak dobije PVO neće biti ni aviona iznad Iraka da gađaju Iran sa sigurne distance.

Mislim da je sve ovo ohrabrilo i Tursku, po prvi put je i Erdogan nešto konkretno rekao kontra Izraela i mislim da je neminovan sukob između njih na teritoriju Sirije.

Ove ostale cionističke pudlice iz Zaljeva će da budu tihi da ne bi opet dobili po nosu a nadam se da će u Egiptu da se promijeni vlast na neki način
Ma nema, sutra ce ih iran napast i sve im polupat jer sad smije kao.
TAFKAP

#73679 Re: IRAN

Post by TAFKAP »

muha_sa wrote: 17/04/2026 19:38
TAFKAP wrote: 17/04/2026 19:36 Imam jedno pitanje, nisam upratio sve detalje. Iran je izjavio da će da propusti sve brodove kroz Hormuz, Trump izjavio da brodovi iz Irana neće moći da prođu kroz njihove kontrole... Jel to tako dogovoreno ili se Trump puše?
Zar možeš nešto Hablešini vjerovat :?
Hoćeš reći "hablećini"?

Ovi izgleda igraju gluhih telefona :roll:
omar little

#73680 Re: IRAN

Post by omar little »

nafta, physicall delivery, singapore $210/barrel. sri lanka $286. jucer. wallstreet danas - za dostavu nafte za mjesec dana sa zatvorenim hormuzom - $83. :-)
Dozer

#73681 Re: IRAN

Post by Dozer »

Lincoln-Burrows wrote: 17/04/2026 19:12
Dozer wrote: 17/04/2026 17:29 Sta bi sa spanskom flotom za Gazu...? Ima li igdje ista?
Od kada je Izrael proglasio Španjolsku za neprijateljsku državu to je vjerojatno cancelirano, nije baš poželjno krenut na to putovanje.
Pa krenuli su bili...

Evo od 15.04... https://www.euronews.com/my-europe/2026 ... from-spain
Dozer

#73682 Re: IRAN

Post by Dozer »

TAFKAP wrote: 17/04/2026 20:06
muha_sa wrote: 17/04/2026 19:38
Zar možeš nešto Hablešini vjerovat :?
Hoćeš reći "hablećini"?

Ovi izgleda igraju gluhih telefona :roll:
U SA - hablešina :D

Ma ne igraju, nego Zutalj i dalje vileni, lupeta, laze i izmislja.
Iran svojevoljno otvorio Hormuz, a Ameri i dalje blokiraju u omanskom zaljevu.

Sutra ce Iran reci - eto, mi smo pustili, ali Trump ne dozvoljava. Da nisu dosli, ne bi nikad ni bio zatvoren :lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#73683 Re: IRAN

Post by pici »

Ovo me podsjeti na deja vu sa napoleonom i napadu na rusiju... pregazi je, sve opustosio, spalio moskvu i izgubio. Sta se desilo. Pa glupi naci-cionisti su u par sedmica bombardovali i unistili, medjutim nisu razmisljali ko i napoleon, sta dalje??? Kada ratujes, moras misliti i kako da to zadrzis. Iranci su ko i rusi onomad razmisljali samo o jednom, kako prezivjeti i opstati.I u tome su uspjeli. Upravo gledamo i vise od cetri godine ukrajinskog blata po rusima. Od kijeva i teherana u tri dana gle čuda. Kreteni učite istoriju. a ko da uci onaj po ostrvu pedofiluje i po golf terenima a onaj po sibiru jase konje i valja se u smrznutim rijekama. Koji su to Idioti.

Kinez šuti i ući.
Danguba

#73684 Re: IRAN

Post by Danguba »

Ironmen wrote: 17/04/2026 17:42
Ludzak wrote: 17/04/2026 16:51 Iran je kleknuo, mislim da su ipak unutar iranske vlastele došli proamerički ljudi. Nećemo saznati jer kriju.
A ovo primirje Izraela i Libana je, ništa drugo, već govori da Irana polako okreće leđa Hezbolahu, i da je pao dogovor o razoružanju sa Amerima.
Logički gledajući, ako je ovako kao što se vidi, primirje Libana i Izraela, primirje Izraela, Amerike i Irana, može se reči da su Ameri ostvarili svoj strateški cilj.
Iran je inzistirao da primirje mora obuhvatiti i Liban i kraj rata tako da ne pije vode ovo o cemu pises.
Ne diraj ga, covjek je genije. :mrgreen:
Danguba

#73685 Re: IRAN

Post by Danguba »

addem wrote: 17/04/2026 17:44 Iran je pobjednik jer je prezivio i nije poklekao pred Izraelom. Najveci gubitnik je Natanjahu kojem slijedi linc, i kojem sve samo mir ne odgovara. Sada mu dolaze izbori optuznica. Mislim da ce ga zbog ovoga neuspjeha dobro nacepiti u Izraelu.
Pitanje je gdje ce sada otvoriti front.
Covjek je teski bolesnik i iz konflikta ide u konflikt.
JovicSA

#73686 Re: IRAN

Post by JovicSA »

Danguba wrote: 17/04/2026 22:04
addem wrote: 17/04/2026 17:44 Iran je pobjednik jer je prezivio i nije poklekao pred Izraelom. Najveci gubitnik je Natanjahu kojem slijedi linc, i kojem sve samo mir ne odgovara. Sada mu dolaze izbori optuznica. Mislim da ce ga zbog ovoga neuspjeha dobro nacepiti u Izraelu.
Pitanje je gdje ce sada otvoriti front.
Covjek je teski bolesnik i iz konflikta ide u konflikt.
Vjerujem Kuba
Danguba

#73687 Re: IRAN

Post by Danguba »

Ironmen wrote: 17/04/2026 17:44 Ako gledamo iz ugla da je Iran pretrpio razaranja, ubistva djece, civila, rusenje bolnica, mostova, napad na elektro mrezu i slicno onda je USA pobjednik, ali i Izrael je pretrpio mnogo sta, ali ako pogledamo iz ugla Libija, Sirije, Iraka, onda je Iran win u ovoj situaciji.
Jos ne znamo ko je pobjednik a to cemo saznati malo kasnije.
Hoce li zemlje regiona dozvoliti Americi obnavljanje ostecenih baza i koliko.
Svi smo vidjeli da je Amerika svim silama branila Izrael a slabo ili nikako zemlje domacine njihovih baza.

Svako smanjenje americkog prisustva u regiji slabi Izrael.
Last edited by Danguba on 17/04/2026 22:24, edited 1 time in total.
no_sekirli

#73688 Re: IRAN

Post by no_sekirli »

Ako gledamo strane u ratu, i saveznike, ako ovako zavrsi, pobjeda Amerike u gostima. Tanka, ali pobjeda.
Financijski, ono sto su izgubili opreme, nadomjestili su i nadomjestit ce preko nafte i kasnije prodaje oruzja i druge opreme Arapima. Boli njih briga za obraz, to vec znamo iz Afganistana, Iraka, Vijetnama...
Briga Krampa sto ga 90% svijeta smatra ludjakom, pedofilom, idiotom, on uziva u publicitetu, ma kakav on bio. Drill baybe, drill.
Ako ovo uspije zavrsiti, seli se na Kubu, tamo je gotov za 7 dana max.

Iranu ostaje jedino satisfakcija da su ga zestoko napali, ubili skoro kompletno vodstvo, ali nisu poklekli. Materijalne i ljudske stete su ogromne, ali rezim je jaci nego ikad, mule ostaju do sabaha.

Izrael je dobio reality check sto se tice vojske, PVOa, kopnenih snaga. Bez Amera, su samo bully bez morala i mozga.

Arapske zemlje okolo su najvise izgubili kako materijalno, tako i moralno. Vidjeli su da im cijelo bogatstvo ne vrijedi, jer par bombica i blokada moreuza ih vraca 200 godina nazad.

Sve u svemu, bilo bi odlicno da ovo sranje zavrsi, neka sad pregovaraju pola godine, samo neka narod odahne.
geoxx

#73689 Re: IRAN

Post by geoxx »

Druze, kakve finansije? To sto je Trump predsjednik i sve gleda kroz novac, ne znaci da mora i narod. Rekoh, pamte se vojne, politicke i diplomatske pobjede. A ne to sto je on prodao naftu i oruzje.

Rat je promasaj. Nije dobio nista sto nije mogao diplomatski bez rata. Amerika je diplomatski izgubila, i obraz i kedibilitet i saveznike. To je inace bitno, ali sa Trumpom nije, gledamo koliko je zaradio.
no_sekirli

#73690 Re: IRAN

Post by no_sekirli »

Dobio je i dobit ce financijski.

Medjutim, ono sta je dobio se ne mjeri novcem. Dobio je dozvolu, odnosno legalizaciju sile. Dobio je dopustenje da kad god mu njegov bolesni mozak to zazeli, parkira armadu pored obala npr. Cilea i izroka ga do besvijesti. Da se doveze na belu ladju u parlament i izvrsi malu nuzdu na ustav te zemlje, ubije 3000 djece i ode kuci rahat gledat vlastite predofilske snimke.
Da mu suradnici kazu da je car, uporede ga sa Isusom i lizu analni otvor dok ih on ne smijeni.
geoxx

#73691 Re: IRAN

Post by geoxx »

Ne znam sta je on dobio finansijski. Niti kolika je materijalna steta na americkim bazama. Covjek poletio okoncati rat jer je gorivo skocilo, berze potonule, a njemu idu izbori. Ovdje se prica o finansijama. Sto ne ratuje jos kad mu je fino?

Uostalom, ne mogu zamisliti da neko za Ruzvelta i slicne prica vid jes zaradio.

Covjek je lijepo postavio ciljeve. Zasad, sto znamo, nije ispunio nijedan. Prica se o pobjedama i porazima, a ne znamo ni sta je dogovoreno i kakav ce biti sporazum. Bukvalno se sva piskaranja o njegovoj pobjedi temelji na Hormuzu sto je zesci smjehotres.

Ne znam da je on bilo sta legalizirao. Mogao je otici lupati Cile i bez Irana. Isto bi ga osudili ko i sad i na tome bi stalo. Ne kontam sta zelis reci.
no_sekirli

#73692 Re: IRAN

Post by no_sekirli »

Ja ti fino napisem sta je dobio, ako ne kontas, jebga.

Putko kad je krenuo na Ukrajinu, za 15 dana je dobio sankcije, sve firme se povukle iz Rusije, izbaceni sa swifta, sportasi izopceni, itd...

Kramp napravi identicnu agresiju, skupa sa Izraelom, ubi 200 djece jednom raketom. I? Sta se desilo? Unistio im Iran radar, dva, 7? Bas se nasekirao za radar, mozes mislit.

Kazem ti opet, dobio je dozvolu da tebe i mene sad izbaci iz kuce i kaze da je njegova. Ili da nam je zapali i da ne plati ni fening.
geoxx

#73693 Re: IRAN

Post by geoxx »

Ja tebi fino kazem sta su ciljevi rata, koje je on javno postavio. Radi se o stvarima o kojima se prica desetljecima. Dakle, neovisno i o njegovim rijecima, to su objektivno ciljevi ovakvog rata. Valjda je zelio ostvariti te ciljeve, a ne zaraditi na necem ili ubiti djecu.

Amerika po svijetu rovari 50 godina, bez odgovornosti i sankcija. Nema par mjeseci kako je oteo predsjednika drzave. I sad je sa ovim bas on nesto legalizirao?

Cinjenica je da su sve price o pobjedi pod dojmom njegovih trijumfalnih gluparija na Truthu. A pise gluposti. Recimo, objavio da Izraelu zabranjuje napade na Libanon. Sad Axios objavljuje, ovi se iznenadili, kontaktirali Trumpa i ide pojasnjenje, pa ipak moze bombardiranje ako procijenite da Hezbolah sprema napad. :lol:
no_sekirli

#73694 Re: IRAN

Post by no_sekirli »

Mogao je on za cilj rata reci sta god je htio. Mozda se ni on vise ne sjeca sta je rekao, kad svaki dan 5 puta promijeni izjave. Uostalom, koji ce ti agresor reci pravi cilj rata :D

Ja i ne tvrdim da je ovo bio cilj rata, ali ovo mu je za sada jedini benefit. Licence to kill.

Da, Amerika rovari. I rovarila je, ali i sam moras priznati da je ovo prva ovakva agresija. Bez saveznika, barem javno, bez UNa, bez bilo kakvih granica, pa eto i bez ispunjenih ciljeva.
Ali je pokazao sta moze i kako moze. Sad dokle moze, to je vec drugo pitanje :D
Danguba

#73695 Re: IRAN

Post by Danguba »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/dona ... /260417208

Koji cirkusant.
Mi cemo max.podrzavati Izrael da cini genocid a vi cete da se odreknete grupa koje se bore protiv takvih. :izet:

Mislim da cete dobiti adekvatan odgovor od istih.
bosanski__

#73696 Re: IRAN

Post by bosanski__ »

no_sekirli wrote: 17/04/2026 23:00 Ja ti fino napisem sta je dobio, ako ne kontas, jebga.

Putko kad je krenuo na Ukrajinu, za 15 dana je dobio sankcije, sve firme se povukle iz Rusije, izbaceni sa swifta, sportasi izopceni, itd...

Kramp napravi identicnu agresiju, skupa sa Izraelom, ubi 200 djece jednom raketom. I? Sta se desilo? Unistio im Iran radar, dva, 7? Bas se nasekirao za radar, mozes mislit.

Kazem ti opet, dobio je dozvolu da tebe i mene sad izbaci iz kuce i kaze da je njegova. Ili da nam je zapali i da ne plati ni fening.

Drugim riječima, srušio je međunarodni pravni poredak javno .
preludezalude

#73697 Re: IRAN

Post by preludezalude »

Trump je totalni sizofrenicar ili je nesto izmedju klasicnog ratnog profitera i nacionalnog izdajnika. Svakom svojom izjavom obmanjuje javnost i vecinom demantuje neke svoje ranije tvrdnje. Njegove izjave jedino imaju uticaja na trenutne cijene nafte sto pogoduje bogacenju odredjenih ljudi i 100% je on jedan od njih. On je takav covjek koji gleda samo financijsku korist.
Last edited by preludezalude on 18/04/2026 00:11, edited 1 time in total.
Dozer

#73698 Re: IRAN

Post by Dozer »

Zuco je, preko sina, na berzama za ovih mjesec dana zaradio par milijardi, sve na pump & dump prici, i pratecem longanju i shortanju. Slicno su prosli i svi oko njega, vjerovatno na 10-15x na ulozeno, ili vise.

Shvatite da je njemu 80 godina. Prakticno je jednom nogom u grobu, i savrseno ga ne zanima ni ko sta misli, ni ko sta prica o njemu. On je sad u fazi ego tripova i, kao i svako dijete, koristi sve sto moze da se puse i bude bitan. Bar u njegovoj glavi. Nazalost, na poziciji je na kojoj jeste.

Ali, da li je Amerika ovim profitirala ili zijanila? Ja mislim da je dugorocno zijanila.
Izostanak reakcije svijeta ovdje se moze tumaciti na 2 nacina - ili je svijet u strahu od Amerike, sto je malo vjerovatno, ili svijet vaga i u pozadini pravi neki backup plan za suprotstavljanje Americi u slucaju novih nebuloza.

U svakom slucaju, a sto vec rekoh u startu, i ponovih par puta, Amerika je sad na dobrom putu da izgubi BI, a s tim i vise nego povoljne ugovore koje ima s njima vec decenijama, pogotovo investicijske u USA, kao i jos neke partnere. Spaniju su sigurno izgubili, a vidjecemo sta ce biti s Danskom, Italijom, Turskom, itd..

Nemojte drzave gledati kroz aktuelne pojedinacne politicare. Oni su promjenjivi kao carape. Narod je taj koji pravi stvarni pritisak i mijenja paradigme unutar tih zemalja, a gledajuci internet - narod je svugdje poprilicno popizdio na ovo sto su uradili i rade USA i Izrael. Cak i u USA, po anketama 60% ne podrzava ovo sto se radi.
Vojna oprema se moze nadoknaditi, naravno, ali - da li ce im na BI to biti dozvoljeno, s obzirom da nisu ispunili nista po pitanju zastite tih zemalja? Da li ce i dalje imati povoljne ugovore za naftu? Da li ce se ta nafta i dalje placati u US$?

Mislim da ce sve ovo sad krenuti nizbrdo po USA, a ako se to desi, onda je Amerika prilican gubitnik u svemu ovome.
Last edited by Dozer on 17/04/2026 23:55, edited 1 time in total.
Crvene_brigade

#73699 Re: IRAN

Post by Crvene_brigade »

Iranski režimski mediji doveli u pitanje objavu iranskog ministra vanjskih poslova?
Dvije poluslužbene iranske novinske agencije dovele su u pitanje izjavu iranskog šefa diplomacije Abasa Aragčija da je Hormuški tjesnac ponovno otvoren.

Agencija Fars, koja se smatra bliskom Revolucionarnoj gardi, objavila je na društvenim mrežama kritiku zbog, kako navodi, nedostatka jasnoće oko te odluke. Istaknuli su i "neobičnu šutnju Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost i pregovaračkog tima".

Slično je reagirala i agencija Mehr, koja je poručila da odluku o ponovnom otvaranju tjesnaca treba dodatno razjasniti te da zahtijeva odobrenje vrhovnog vođe.

Vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost posljednjih dana djeluje kao de facto tijelo za donošenje odluka u Iranu, usred sumnji u zdravstveno stanje vrhovnog vođe. Prema dostupnim informacijama, Mojtaba Hamnei navodno je ranjen na početku rata.

Aragči: Hormuz otvoren do isteka primirja

Aragči je objavio da je Hormuški tjesnac otvoren za sav komercijalni promet. Poručio je kako je odluka donesena u skladu s primirjem između Izraela i Libanona te da će vrijediti do njegova isteka.

"U skladu s primirjem u Libanonu, prolaz za sva komercijalna plovila kroz Hormuški tjesnac proglašen je potpuno otvorenim za preostali period primirja, na koordiniranoj ruti kako je već najavila Organizacija za luke i pomorstvo Islamske Republike Iran", napisao je Aragči na društvenoj mreži X.

Preuzeto sa: https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... i_ostalo_m
no_sekirli

#73700 Re: IRAN

Post by no_sekirli »

preludezalude wrote: 17/04/2026 23:48 Trump je totalni sizofrenicar ili je nesto izmedju klasicnog ratnog profitera i nacionalnog izdajnika. Svakom svojom izjavom obmanjuje javnost i vecinom demantuje neke svoje ranije tvrdnje. Njegove izjave jedino imaju uticaja na trenutne cijene nafte sto pogoduje bogacenju odredjenih ljudi i 100% je on jedan od njih. On je takav covjek koji gleda samo financijsku korist.
Samo bih dodao i da sigurno ima narcisoidni psihicki poremecaj, koji je vidljiv iz sata i sat.

Sto je najgora cinjenica, ima vojsku suradnika koji o njemu misle i pricaju ljepse rijeci nego je on sam.
Post Reply