IRAN

alijagoro

#72751 Re: IRAN

Post by alijagoro »

Dozer wrote: 10/04/2026 20:23
alijagoro wrote: 10/04/2026 20:18
Dozer wrote: 10/04/2026 20:10 Trenutno gledamo frapantan spin i svojevrsnu ucjenu od strane USA prema clanicama NATO-a.

NATO je defanzivna tj. odbrambena organizacija, uspostavljena radi odbrane clanica u slucaju da neka bude napadnuta.
Ovdje imamo situaciju u kojoj je najjaca clanica NATO-a izvrsila agresiju, dakle niko nije napao USA, nego je USA izvrsila agresiju na drzavu koja nije clanica NATO-a, i nakon sto su USA, zajedno s CIO partnerima Izraelom, polomile zubalo na toj zemlji, tj. Iranu, i ispucale svoje zalihe konvencionalnih projektila, i pri tome izgubili ko zna koliko vojnih objekata, tehnike i ljudstva, - shvatili su da su nemocni.

I sta rade USA - traze pomoc clanica NATO-a u agresiji. Ne u odbrani, jer USA i dalje nisu napadnute.
Oni odbrambene udare Irana prikazuju kao napad na sebe, a to je najklasicniji moguci spin, pri cemu prijete i ucjenjuju ostale partnere.

Cim se desavaju ovakve izjave, to znaci da Iran ne popusta Zutaljevim budalastinama, tako da je nastavak svega vrlo moguc. Na koji nacin ce se desiti, ostaje da vidimo.
Imas clanak od omar little,nato pomaze,samo nisu jaki kao nekad i rade to u tisini,pa se cini da ne pomazu
Znam da pomazu, ali nije to pomoc kakvu debil trazi. Logistika na svom terenu nije ni blizu isto kao brodovi i avioni u Iranu.
Ja mislim da je to kao i sa Greenlandom,neki lazni sukob izmedju Natoa i Amerike
geoxx

#72752 Re: IRAN

Post by geoxx »

Nije to nikakav lazni sukob, nego opsesija Trumpa za tim teritorijem. Sto bi bio lazni sukob? :lol:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#72753 Re: IRAN

Post by Velkoski »

ni ja ne mislim da je lažni sukob i da bi nato fakat i mogao pući.

presedan je da niko iz Evrope nije zvanično podržao rat i poslao ofanzivne snage. Iza kulisa možda ima neke pomoći, ali ofanzivne definitivno ne
Dozer

#72754 Re: IRAN

Post by Dozer »

Usput, Zutalj je jucer izjavio da se prema Iranu od pocetka "vodi svojim osjecajem", i da ga nisu zanimala negativna misljenja i procjene generala.

Ovo sasvim dovoljno govori o tome zasto je sve kako jeste, a jos gore - gdje sve ovo ide.
Imamo 80-ogodisnjaka, u sustini podjetinjenog starca, koji je pri tome enorman ego manijak s ne bas visokim IQ-om (iako se po netu mogu naci razne procjene da mu je IQ 160-180, ato je prakticno nemoguce s obzirom na sve sto cujemo i vidimo od njega), ali koji vlada ogromnom silom.

Svi, ili bar vecina zna kako se ponasaju djeca od 9-10 godina kad osjete da imaju moc nad nekim.
geoxx

#72755 Re: IRAN

Post by geoxx »

Njemu trebaju brodovi za uklanjanje mina. I sto je bitnije, trebaju mu Europljani da legitimizira agresiju. Zato je ljut sto se nisu ukljucili. Nema tu niceg skrivenog vec je tako.

A i Nato je woke, pa jedva ceka bilo sta da pljune po njemu.
skrbavi-admin

#72756 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

Image

slikao ja
Dozer

#72757 Re: IRAN

Post by Dozer »

skrbavi-admin wrote: 10/04/2026 20:41 Image

slikao ja
Pa...da se ne lazemo...nije da smo pretjerano pametni, iako smo nafurani do pm da jesmo...

Ovo sto se sad desava, a i generalno na planeti, izgleda bukvalno kao da se se*emo sami sebi u tanjir.
Čitalac

#72758 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Politolog Adel Mashayekhi: Jedinstvo je strateška nužnost, sporazum Irana i SAD je noćna mora Izraela.
Nakon privremenog prekida vatre i početka puta prema pregovorima za postizanje sporazuma i trajnog mira, te u situaciji kada je Iran ranjen ratom i zemlja mora krenuti prema obnovi i osiguravanju životnih uvjeta za sve građane, sve političke skupine i tendencije, na bilo kojem položaju i poziciji, ako su zabrinuti za opstanak zemlje, moraju se udružiti. Trebali bi se suzdržati od zlobe i osvete, ponižavanja i eliminiranja protivnika. To nije moralni savjet, već strateška nužnost kako bi se spriječila eskalacija napetosti i izbjeglo guranje zemlje prema građanskom ratu te pad u ponor raspada i uništenja.
Prva lekcija ovog rata za protivnike i kritičare Islamske Republike bila je da bombe i projektili neće donijeti slobodu i prosperitet, već će samo dovesti do uništenja i zatvaranja političkog prostora. No, s druge strane, ne bismo trebali zanemariti činjenicu da sami projektili i dronovi nisu jamci autoriteta i pobjede.
Interesi izraelskog režima ovise o širenju rata i nesigurnosti u regiji, slabljenju glavnih zemalja – posebno Irana, Turske i Saudijske Arabije – i transformaciji političkih sustava tih zemalja u „države otpada“. Riječima Paula R. Pilara, višeg suradnika Centra za sigurnosne studije Sveučilišta Georgetown, beskrajni rat postao je „druga priroda“ Izraela (izraelski zlonamjerni pokušaji kršenja primirja i ponovnog pokretanja sukoba potvrđuju ovu „drugu prirodu“).
Realističan, ali častan sporazum sa Sjedinjenim Državama bio bi važan korak u obuzdavanju Izraela i porazu njegove ratoborne i destruktivne strategije. Dokaz za to može se pronaći u ljutitim izjavama Yaira Lapida nakon objave privremenog prekida vatre: on je izričito nazvao primirje "najvećom političkom katastrofom u povijesti Izraela".
Zapravo, noćna mora Izraela je sporazum i trajni mir između Irana i Sjedinjenih Država, ukidanje sankcija i izlazak Irana iz međunarodne izolacije. Ako ovo privremeno primirje dovede do sporazuma i trajnog mira između Irana i Sjedinjenih Država, to bi mogao biti ulaz za Iran, Bliski istok, pa čak i svijet, u novo povijesno doba. Čini se da se američka strana donekle urazumila nakon što je shvatila iranske strateške sposobnosti i da je usvojila realističan pristup u nadolazećim pregovorima, snoseći ogromne ekonomske i političke troškove ovog rata i pritisak domaćeg i međunarodnog javnog mnijenja.
Iranski pregovarači, također, prema stvarnosti na terenu, mogu maksimalno iskoristiti otvoreni prozor i poduzeti korake u skladu s nacionalnim interesima. Naravno, postizanje ovih vitalnih ciljeva, koji jamče opstanak stvarnosti zvane Iran te reformu i stabilnost političkog sustava, dug je i težak put i zahtijeva poduzimanje hrabrih koraka dugoročno. Poštovanje prekida vatre, izbjegavanje padanja u zamku provokativnih akcija Izraela i kretanje prema realnim i dostojanstvenim pregovorima sa Sjedinjenim Državama samo su prvi koraci u ovom dugotrajnom procesu.
Dugoročno gledano, kako bi se osigurali mir, stabilnost, spokoj i prosperitet kod kuće, koncept "upravljanja" mora se promijeniti. Vlada koja je pravi predstavnik svojih građana imat će pouzdanije i moćnije naoružanje od najnaprednijeg oružja i vojne opreme.
Dozer

#72759 Re: IRAN

Post by Dozer »

Jedino rjesenje za taj dio planete jeste ogranicavanje izraelske ekspanzije.
Svijet to moze, da hoce.
omar little

#72760 Re: IRAN

Post by omar little »

Velkoski wrote: 10/04/2026 20:29 ni ja ne mislim da je lažni sukob i da bi nato fakat i mogao pući.

presedan je da niko iz Evrope nije zvanično podržao rat i poslao ofanzivne snage. Iza kulisa možda ima neke pomoći, ali ofanzivne definitivno ne
nisu direktno ukljuceni u napad, ali bukvalno omogucavaju americku ofanzivu. bez europske logistike bi americki napadi bili kompliciraniji za izvesti. kako to nije ofanzivna pomoc?

a, ja trebam vjerovati da europske politicke elite koje su srale godinama o moralnim vrijednostima i principima kada su u pitanju bile culture war stvari, sada odjednom prakticiraju pragmaticnost i ljubljenje trumpove guzice jer je, mos mislit, to nacin nosenja s njim. taktika. i onda ce se okrenut, ako trump nestane sa scene, i opet glumiti moralne vertikale i drzati lekcije. mi se trebamo diviti njihovim potezima :-)
Dozer

#72761 Re: IRAN

Post by Dozer »

Nato se nakon ovoga raspada, na ovaj ili onaj nacin, pogotovo ako se desi nastavak rata, a partneri se ne ukljuce.
Zutalju treba topovsko meso, to je sasvim jasno.

U onoj Isfahan akciji je vjerovatno i on shvatio da Iran nije ni slican dosadasnjim USA akcijama i da ce ga to dobro kostati. A, politicki, to je samoubistvo da se tek tako gube zivoti americkih heroja.
Last edited by Dozer on 10/04/2026 21:11, edited 1 time in total.
geoxx

#72762 Re: IRAN

Post by geoxx »

Naravno da postoji to sa bazama, iako ne svim. Nerealno je ocekivati da ce oni uci u potpuni sukob sa Trumpom zbog Irana. Svako ima svoje interese.

To ne rade ni Kina i Rusija, kamoli Europa. Eto nek ta Kina, kojoj se ovdje masovno izmislja pomoc Iranu, barem otkaze samit Trumpu iduci mjesec. Bar to. Ne mora metak poslati.

Kako god, daleko je to od onog sto bi Trump htio od Europe.
omar little

#72763 Re: IRAN

Post by omar little »

Dozer

#72764 Re: IRAN

Post by Dozer »

Ma ja...daj da se Izrael cuva...
Sad ide razvlacenje pregovora dok se Izrael i Ameri ne dopune streljivom, i onda opet juris, racunajuci da Iran nece imati raketa vise nego oni presretaca...
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#72765 Re: IRAN

Post by arman1 »

Oko 750 Čečena stiglo u Iran. Počeli treninge gerilskog ratovanja s jedinicama dobrovoljaca. Iako svi pričaju o miru Iransko vojno rukovodstvo se sprema na agresivnu eskalaciju.
Haris.ba

#72766 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

alijagoro wrote: 10/04/2026 20:22
Opet odgoda
Nastavak rata unutar dvije hefte 100%. :(
Dead Man Walking

#72767 Re: IRAN

Post by Dead Man Walking »

Velkoski wrote: 10/04/2026 20:29 ni ja ne mislim da je lažni sukob i da bi nato fakat i mogao pući.

Pa ja, i ako USA izadje, genocidasi mogu i na Tursku udariti.
Čitalac

#72768 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Iranci stigli u Islamabad, u delegaciji i guverner Centralne banke.
An Iranian delegation has arrived in Islamabad for talks with US, state TV reported.
Here is list of some of the figures in the delegation:
- Iran’s Parliament Speaker Mohammad Bagher Ghalibaf
- Iran’s Foreign Minister Abbas Araghchi
- Secretary of the Supreme National Defense Council Ali Akbar Ahmadian
- Central bank governor Abdolnaser Hemmati
- Former IRGC commander Mohammad Bagher Zolghadr
Several members of Iran’s parliament have also joined the delegation, according to Iranian media.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#72769 Re: IRAN

Post by Velkoski »

omar little wrote: 10/04/2026 21:01

nisu direktno ukljuceni u napad, ali bukvalno omogucavaju americku ofanzivu. bez europske logistike bi americki napadi bili kompliciraniji za izvesti. kako to nije ofanzivna pomoc?

a, ja trebam vjerovati da europske politicke elite koje su srale godinama o moralnim vrijednostima i principima kada su u pitanju bile culture war stvari, sada odjednom prakticiraju pragmaticnost i ljubljenje trumpove guzice jer je, mos mislit, to nacin nosenja s njim. taktika. i onda ce se okrenut, ako trump nestane sa scene, i opet glumiti moralne vertikale i drzati lekcije. mi se trebamo diviti njihovim potezima :-)
jbg, nisu svi mudati k'o Španija, al' ipak i ovakva reakcija nije bila očekivana, bar po mom mišljenju. Da se ovo krenulo prije 10-15 godina po Iranu bi letali svi iz NATO-a, ubijeđen sam.

a ovo dole 100%, sramotno, no meni je to sve narod kriv, da izađe par miliona na ulicu bilo bi prpe ako ništa
Dozer

#72770 Re: IRAN

Post by Dozer »

Bice dobro ako nastavak ne bude vec u ponedeljak...
Danguba

#72771 Re: IRAN

Post by Danguba »

Dozer wrote: 10/04/2026 21:01 Jedino rjesenje za taj dio planete jeste ogranicavanje izraelske ekspanzije.
Svijet to moze, da hoce.
Da hoce a nece.
Kako rece onaj pakistanski ministar odbrane na twitu pa je valjda izbrisao, poslali ste ih(Europa) nama da prave haos a vi ih jos podrzavate.
"Nadam se i molim da ljudi koji su stvorili ovu kancerogenu državu na palestinskoj zemlji uklone evropske Jevreje i gore u paklu", naveo je Asif.
Desetljecima su hranili kuce i sada je dzukela koja ujeda sve oko sebe a oni koji su ih podrzavali sada i nemaju nekog uticaja jer su van kontrole.

Haosman zaglavio u Hormuzu i heljp NATO.
Covjeku ne treba nista vjerovati.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#72772 Re: IRAN

Post by Velkoski »

IDF prepares for collapse of US-Iran talks and resumption of war; Iranians redeploy air defense systems, try to clear access to bombed underground missile sites.

via Kan News
Quaresma

#72773 Re: IRAN

Post by Quaresma »

Nema tu dogovora dokle god Izraelu ne krenu pucati zestoke sankcije.
Bosanski_kralj

#72774 Re: IRAN

Post by Bosanski_kralj »

Ma i ako se dogovore ko može grantirati Iranu da za par mjeseci Trump i Izrael neće reći da dogovor više ne važi?
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#72775 Re: IRAN

Post by arman1 »

Bosanski_kralj wrote: 10/04/2026 23:03 Ma i ako se dogovore ko može grantirati Iranu da za par mjeseci Trump i Izrael neće reći da dogovor više ne važi?
To će se sigurno desiti.
Post Reply