Neal Cassidy wrote:joe_black wrote:Volis zakon u kojem objese covjeka jer je homoseksualac? Ili kamenuju djevojku zbog predbracnog seksa? Ma daj. Mogu oni napredovati koliko hoce, dok god se sustavno krse ljudska prava ne mozemo govoriti o ozbiljnoj drzavi.
MI zivimo gdje zivimo...i naravno postujemo zakon kakav jest...
Nikako ne svatam zasto ste se okomili na šerijatski zakon u Iranu...kada se taj zakon srovodi u sve i jednoj arapskoj zemlji...znaci nije samo Iran nazadan u tom pogledu...
I jos nesto...ŠERIJAT je najbolji pravni sistem na svijetu:) To nije samo moje misljnje nego i misljenje uvaženih brojnih ljudi koji su doktorirali na tu temu...Naime zakon ne postoji da bi se neko kaznio ako ga prekrsi...nego svrha svakog zakona je prevencija...
Da je kojim slucajem kod nas u BiH taj zakon na snazi...Ubistava bi bilo daleko manje, o kradjama i lopovluku da se i ne govori...
IMALI BI MASU POLITICARA SA JEDNOM RUKOM

Lko bi ih bilo prepoznat ...
Niko nije rekao da je SAMO Iran nazadan u tom pogledu. Sve zemlje koje imaju serijatski zakon su nazadne.
A to da je serijat najbolji pravni sistem na svijetu mozes prosipati "braci" u Fahdu

.
Zakon postoji da bi bio prevencija nekom losem djelu, to stoji. Ali ti spolni odnos izmedju dva muskarca ili dvije zene smatras losim djelom, smatras seks prije braka losim djelom. Meni je to nesto sasvim normalno.
Ovo o ljudima koji su doktorirali na tu temu necu ni spominjati, jer je presmijesno.
A to da bi ubistava i kradja bilo manje, to svakako nije istina. Eto u islamskim zemljama je serijat pa i kradu, ubijaju, dilaju drogu itd itd.[/quote]
Da se razumijemo...
SERIJAT se striktno temelji na KURANU
PEDER NIKAKO NE MOZE BITI MUSLIMAN...ali to ne znaci da ce u Iranu peder biti objesen...naravno nece ako se javno ne reklamira kao kod nas...(primjer SAUDIJA imas pedera koiko hoces ali gospoda ide na zapad da bi zadovoljila svoje potrebe i ne zna se tko je peder)
Ubistava i kradja ima naravno ali nema ni 5% koliko ima kod nas...(uzijamjuci u obzir odnos po glavi stanovnika)
Ne bi da podcjenjujem tudje misljenje ali mislim da ni 1%SERIJATSKOG PRAVA NE POZNAJES...bolje receno poznajes samo onaj dijelic o kome pises...
SERIJAT NE POZNAJE RUPE U ZAKONU KOJE IMA SVAKI PRAVNI SISTEM...ZNACI DA JE NAJBLIZI SAVRSENOM ZAKONU( ne kazem da je savrsen)