Reklama Fibule

Early Warning – Home Front Command
Incoming Threat Detected
Due to the detection of launches toward Israel, alerts may be triggered within the next few minutes
Tako pišu svjetski mediji...i Avaz. Ili je i on svjetski. Ne znam.
Ali pazi ti kučki i saopštenja. Odlaskom Hameneia... neupućen bi pomislio da je dobrovoljno predao vlast ili izgubio na izborima a čovjek ubijen od agresora na vlastitu zemlju.Crvene_brigade wrote: ↑01/03/2026 15:40 Oglasila se i EU nakon ratnog zločina i atentata na Hamneija...
EU: Odlazak Hameneija donosi više slobode Irancima
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Kaja Kallas izrazile su nadu da bi odlazak iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija mogao donijeti više slobode iranskom narodu.
“Odlaskom Hameneija postoji nova nada za iranski narod. Moramo osigurati da oni sami oblikuju svoju budućnost”, objavila je von der Leyen na X-u nedjelju.
O stanju na Bliskom istoku von der Leyen je razgovarala s jordanskim kraljem Abdulahom II.
Upozorivši da sada postoji stvarni rizik od nestabilnosti koja bi mogla gurnuti regiju u spiralu nasilja, von der Leyen je rekla da EU tijesno surađuje sa svim ključnim akterima regionalnim partnerima, kako bi se sačuvala stabilnost i sigurnost i životi civila.
“Jordan je dragocjen partner Europe u regiji i igrat će ključnu ulogu u nadolazećem razdoblju”, napisala je von der Leyen.
Za visoku predstavnicu EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Kaju Kallas smrt Alija Hamneija je “odlučujući trenutak u iranskoj povijesti".
“Što sada slijedi je neizvjesno, ali postoji otvoren put prema drugačijem Iranu, onom u kojem bi njegov narod mogao imati veću slobodu", napisala je Kallas na X-u.
Kallas je rekla da je telefonski razgovarala s više ministara vanjskih poslova zemalja Bliskog istoka i Perzijskog zaljeva.
"U kontaktu sam s partnerima, uključujući one u regiji koji snose najveći teret iranskih vojnih akcija, kako bismo pronašli praktične korake za deeskalaciju", napisala je šefica diplomacije EU.
*CENTCOM: 3 US SERVICE MEMBERS KILLED, 5 WOUNDED IN OPERATION EPIC FURY
Kakvi teroristi i nakaze majku im *ebem. Čovjek već deceniju nije na vlasti u Iranu.skupljac_zeljeza wrote: ↑01/03/2026 15:50Tako pišu svjetski mediji...i Avaz. Ili je i on svjetski. Ne znam.
https://avaz.ba/vijesti/globus/1026082/ ... bjedjenjem
Navodno su tu informaciju prenijeli iranski mediji mada nema zvanične potvrde.JovicSA wrote: ↑01/03/2026 15:52Kakvi teroristi i nakaze majku im *ebem. Čovjek već deceniju nije na vlasti u Iranu.skupljac_zeljeza wrote: ↑01/03/2026 15:50Tako pišu svjetski mediji...i Avaz. Ili je i on svjetski. Ne znam.
Iranian media reported Sunday afternoon that former Iranian President Mahmoud Ahmadinejad — once considered one of Israel’s most bitter adversaries — was also killed in the Israeli and U.S. strikes. According to the reports, Ahmadinejad “was killed along with his bodyguards in a missile attack by the Zionist regime and the United States.”
Iranski ministar vanjskih poslova rekao je da će atentat na iranskog vođu učiniti sukob složenijim i opasnijim.
"Atentat na vrhovnog vođu Irana vrlo je ozbiljan i neviđen čin te jasno kršenje međunarodnog prava", rekao je Araghchi.
Po njegovim riječima, ovaj rat su započeli Sjedinjene Države i Izrael i na njih se mora izvršiti pritisak.
"Nadam se da će im naši susjedi prenijeti svoje nezadovoljstvo. Naložili smo našim oružanim snagama da budu oprezne u vezi s ciljevima koje bombardiraju u regiji. Naši susjedi ne mogu očekivati da sjedimo prekriženih ruku i promatramo napade na nas iz njihovih zemalja. Imamo dobre odnose sa zemljama s druge strane Perzijskog zaljeva i oni nemaju problema s nama. Ne napadamo naše susjede, napadamo američku prisutnost u tim zemljama. Stalno sam u kontaktu sa svojim kolegama u regiji i objašnjavam im situaciju. Znam da neki nisu sretni, neki su ljuti. Jasno nam je da su zemlje Zaljeva ljute zbog naših napada, ali moraju shvatiti da je ovo rat koji nam je nametnut", rekao je Araghchi.
Iranski ministar kaže da je Teheran uvijek otvoren za diplomaciju, za razliku od Sjedinjenih Država.
"Drugi put su nas napali tijekom pregovora. Ovaj put je situacija drugačija i trebali bi objasniti zašto su to učinili, ali tek nakon što napadi prestanu. Sve ovisi o tome kada će agresija prestati. Ne očekujemo ništa ni od koga i sposobni smo se braniti. Naše vojne jedinice sada su neovisne i odvojene jedna od druge te djeluju prema općim uputama koje su im već dane. U ovom trenutku ne namjeravamo zatvoriti Hormuški tjesnac i u ovoj fazi nemamo planove učiniti bilo što što bi poremetilo plovidbu u njemu“, rekao je.
Napadnut veliki američki nosač aviona?
Iranska revolucionarna garda objavila je kako je napala veliki američki nosač aviona USS Abraham Lincoln: - Pogodili smo ga s četiri balistička projektila, tvrde Iranci. Američka strana zasad se nije oglasila.
CIA provided the intelligence to the Israelis for the strike on Khamenei’s compound - NYT
The Israeli Air Force is carrying out a new wave of airstrikes in Tehran, the IDF announces.
Confirmation from the United Arab Emirates Ministry of Defense that a French naval base in Abu Dhabi was hit by an Iranian drone attack
Sad već nije sigurno. Iako su svi iranski mediji objavili da je ubijen u jučerašnjem napadu, od 15 h stižu izjave nekih njegovih saradnika da je ipak živ.Peacean wrote: ↑01/03/2026 15:54Navodno su tu informaciju prenijeli iranski mediji mada nema zvanične potvrde.JovicSA wrote: ↑01/03/2026 15:52Kakvi teroristi i nakaze majku im *ebem. Čovjek već deceniju nije na vlasti u Iranu.skupljac_zeljeza wrote: ↑01/03/2026 15:50
Tako pišu svjetski mediji...i Avaz. Ili je i on svjetski. Ne znam.
Iranian media reported Sunday afternoon that former Iranian President Mahmoud Ahmadinejad — once considered one of Israel’s most bitter adversaries — was also killed in the Israeli and U.S. strikes. According to the reports, Ahmadinejad “was killed along with his bodyguards in a missile attack by the Zionist regime and the United States.”
Uvijek kod američkih gubitaka treba uzeti za grain of salt posebno kad se zna kako ameri dostavljaju cifre u vezi bliskog istoka zadnjih nekoliko godina
Nijemcima je bitno da neko ne pronosa palestinsku zastavu a ubica desetina hiljada civila je dobrodošao gost. Rekoh ja, Nijemci uvijek na pogrešnoj strani historije.
To je fejk njuz sa tvitera. Ne znam kako vam ne bude cudno da tviter nesto objavi, a ni 20 sati poslije nijedan medij ne potvrdi.