IRAN

Post Reply
Korisničkoime

#5126 Re: IRAN

Post by Korisničkoime »

tesanj wrote:Iran je uspjesno ovladao kako tehnologijom proizvodnje tako i lansiranje satelita. To sto su u klasi mikrosatelite (do 100 kg) neka nikog ne brine jer su i oni sposobni za kvalitetno osmatranje. Iran je prije 15-17g kopirao scudb/c sahab na bazi s.korejskog no dong, ali njihove nove rakete sejil 1/2 po izjavama americkih strucnjaka nelici ninasata od ovoga i potpuno je novi proizvod takodje i fajr 3 koji je za 3 metra duzi od svih ostalih raketa proizvedenih u Iranua koristi kruto gorivo, Iran tvrdi da mu je domet 2000km ali svi strucnjaci se slazu da ima puno veci domet od sahab tipa.
Nije još, na putu su to upravo pokušavam cijelo vrijeme da kažem kao što i u privredi industrijalizaciju nisu još priveli kraju ali su imali ogromnog napretka od kada su 1990 planski i sistemski između ostalog i u saradnji sa drugim privredama (uključujući i privrede zapadnih zemalja) počeli da ubrzano razvijaju razne oblike industrije. Balistički letovi koje sprovode (kada šalju bio kapsule) ili suborbitalno lansiranje se sprovode upravo iz tog razloga jer postoji znatna razlika lansiranja i mikrosatelita u visinu od 35.786 km i visinu od 200 km a da ne govorim za razliku lansiranja nekoliko tona u visine od 35.786 km. Isto vrijedi i za satelite koji imaju barem do sada vijek trajanja od 1 do 2 mjeseca pri čemu ne vlade ili države nego privatne kompanije prave satelite čiji je vijek trajanja neuporedivo duži. Nisu Iranci ništa kopirali nije to model raketa nego raketa koja je u potpunosti funkcionalna nego su od Sjeverne Koreje kupili rusko znanje budući da se i Nodong 1 zasniva na ruskoj tehnologiji ruske rakete SS-1d Scud-C. Ta je temeljna tehnologija do sada znatno unaprijeđena pa se istoj povećao domet. Sejil 1 i 2 su koliko ja znam dalji razvoj Ghard 110 rakete i razlika između tih je prije svega što Ghard 110 ima jedan dio sa tečnim i jedan dio sa tvrdim gorivom dok Sejl 1 i 2 imaju oba dijela sa tvrdim gorivom. Ghard 110 je pak dalji razvoj Ghard 101 koja je zapravo isto što i Shahaba 3A samo sa drugim imenom. Fajr 3 ima likvidni pogon i po tome je nazadniji od npr. Sejl 1 i 2 njegova je prednost da može da nosi 3 bojeve glave. Sve navede rakete su rakete srednjeg dometa do razvoja raketa dugog dometa intekontinentalnih balističkih raketa koje umjesto 2000 km prelaze i do 15.500 km te modifikacija u svrhe svemirskog programa Iran nije ovladao tehnologijom lansiranja satelita u potpunosti. Za primjer SAD i SSSR su svoje prve interkontinentalne rakete lansirali 1957 godine a Rusija interkontinentalne rakete koje je vojska izbacila iz upotrebe kao zastarile koristi za lansiranje satelita budući da su navede rakete već u tzv. trećoj generaciji razvoja. Jedini u regionu su Izrael i Indija koji imaju interkontinentalne rakete. Sve ovo opet u smislu da Iranski tehnološki napredak jeste za pohvalu kao i to što je za pohvalu da novac od nafte koriste za razvoj a ne za rasipanje ali da je isti još uvijek daleko od napretka zemalja kojima bi on trebao biti prijetnja. Razvoj interkontinentalnih raketa u kombinaciji sa razvojem nuklearnog naoružanja i sadašnjim režimom bi bio prijetnja ali do toga Iran još nije stigao kao što se o tome i ne bi raspravljalo da nije ili razvoja nuklearnog naoružanja ili sadašnjeg režima.
simpozijum delirijum

#5127 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

jeza u ledja wrote:Zasto ljudi imaju potrebu da nam redaju naucno-tehnoloska i kulturno-historijska dostignuca neke zemlje o kojoj se ovdje pise? Slicno je bilo kad se pricalo o Libiji. Forumas za forumasom svako malo dodje na temu i copy/paste od nekuda tacke jedan po jedan, od kamenog doba pa nadalje, Iran ovako Iran onako. Tacno imam osjecaj da na nekoj stranici neko reda jedan za drugim pamflete i dijeli posjetiocima da salju dalje... :-) Svako malo se neko pojavi i postavlja iste stvari koje je neko drugi postavio par stranica ranije. I tako mjesecima....
Mislim, ne razumijem toliku zelju da se Iran (ili Libija) prikazu nasoj publici u dobrom svijetlu?? OK, shvatili smo, Iran nije Zimbabve. Hajmo dalje. Nesto konkretno? Zasto je to uopste bitno? :?
pa pokusava se nesto nauciti o toj zemlji , ima dobrih informacija a ima i pamfleta i propagande naravno
uglavnom vrlo intersantna zemlja i narod jer ? gledajuci samo zapadne medije ?
ispadose nekakvi vau-bau divljaci koji zele unistiti cijelu planetu , mislim fakat !
jeste tamo je dikatura i sve je to tacno ali balansa malo majku mu !
a "civilizacijska dostignuca" 'oslobodjene " Libije smo vidjeli na snimcima kada su lincovali Gadafija i sodomozirali ga takodjer pred TV kamerama uz histericni smijeh Hilari Klinton ( ima video na temi o Libiji reakcije te zene psihopate )
ne zelim kao i niko normalan da se to desi i Iranu i njegovome narodu kada ih "oslobode"
amoninan

#5128 Re: IRAN

Post by amoninan »

civilizacijska dostignuca" 'oslobodjene " Libije smo vidjeli na snimcima kada su lincovali Gadafija i sodomozirali ga takodjer pred TV kamerama uz histericni smijeh Hilari Klinton ( ima video na temi o Libiji reakcije te zene psihopate )
Dobro je pa mu kožu nisu ogulili an živo, s obzirom šta su počinili u Misrati...moju ženu da su silovalii, ogulio bi ga ko jabuku. jebol te Gadafi
simpozijum delirijum

#5129 Re: IRAN

amoninan wrote:
civilizacijska dostignuca" 'oslobodjene " Libije smo vidjeli na snimcima kada su lincovali Gadafija i sodomozirali ga takodjer pred TV kamerama uz histericni smijeh Hilari Klinton ( ima video na temi o Libiji reakcije te zene psihopate )
Dobro je pa mu kožu nisu ogulili an živo, s obzirom šta su počinili u Misrati...moju ženu da su silovalii, ogulio bi ga ko jabuku. jebol te Gadafi
dobro onda ! ukinimo pravosudni sistem , pa lijepo svi toljage i sjekire u ruke i dijelimo pravdu kako nam se cefne
covjece jesi li ti svjestan sta pises ?
trebao je biti uhapsen pa osudjen i na dozivotnu robiju ili smrtna kazna po redu i zakonu a ne lincovanje kao u srednjem vijeku i jos to zapadni mediji prikazuju sa odusevljenjem i djeca u USA i gledaju ja se sjebo' ! divljastvo !
par Americkih jarana su isto bili sokirani kazu: "u sta se to pretvaramo ?"
isto tako i Sadama objesili pred TV kamera i prikazuju to u udarnome terminu i sta god da je pocinio svako zasluzuje fer pravni proces
ja ljudi boze sacuvaj :roll:
amoninan

#5130 Re: IRAN

Post by amoninan »

simpozijum delirijum wrote:
amoninan wrote:
dobro onda ! ukinimo pravosudni sistem , pa lijepo svi toljage i sjekire u ruke i dijelimo pravdu kako nam se cefne
covjece jesi li ti svjestan sta pises ?
trebao je biti uhapsen pa osudjen i na dozivotnu robiju ili smrtna kazna po redu i zakonu a ne lincovanje kao u srednjem vijeku i jos to zapadni mediji prikazuju sa odusevljenjem i djeca u USA i gledaju ja se sjebo' ! divljastvo !
par Americkih jarana su isto bili sokirani kazu: "u sta se to pretvaramo ?"
isto tako i Sadama objesili pred TV kamera i prikazuju to u udarnome terminu i sta god da je pocinio svako zasluzuje fer pravni proces
ja ljudi boze sacuvaj :roll:
Mah de, životati, poštedi me...
Pit'o bi te ja za pravosudni proces da si u koži momka s kojim sam nedavno pričao, kojem su po ženske familije silovali u Misrati. A sličnih u toj brigadi koja ga je uhvatila je bila masa. ...Umro je kako je zaslužio, ko životinja.
e.peace

#5131 Re: IRAN

Post by e.peace »

amoninan wrote:Mah de, životati, poštedi me...
Pit'o bi te ja za pravosudni proces da si u koži momka s kojim sam nedavno pričao, kojem su po ženske familije silovali u Misrati. A sličnih u toj brigadi koja ga je uhvatila je bila masa. ...Umro je kako je zaslužio, ko životinja.
Oni su onakvim ubijanjem Gadafija samo pokazali da su isti ili gori od njega.
A ti pričaš kao da si iz švicarske je.. .. ... ,čuj ti bi da su tvoju ženu.Šta bi ti b.. t. j... pa vidiš li gdje živiš
do juče se svašta dešavalo :x
simpozijum delirijum

#5132 Re: IRAN

amoninan
e pa dobro onda isto tako hajmo uhvatiti ex predsjednika USA Busha i neka ga Iracani lincuju pred TV kamerama za milion mrtvih u njihovoj zemlji
i jos mnoge politicare i generale i vjesati po banderama
samo se poslije nemoj pozivati na ljudska prava i demokraciju kada bude belaj i hajmo raspustiti sud u Den Hagu
ne vrijedi uopste niti komentirati ovakve ispade :x
izvinjene moderatorima za OFF :sax:
amoninan

#5133 Re: IRAN

Post by amoninan »

e.peace wrote:
amoninan wrote:Mah de, životati, poštedi me...
Oni su onakvim ubijanjem Gadafija samo pokazali da su isti ili gori od njega.
A ti pričaš kao da si iz švicarske je.. .. ... ,čuj ti bi da su tvoju ženu.Šta bi ti b.. t. j... pa vidiš li gdje živiš
do juče se svašta dešavalo :x
ratno stanje ba, kome je PR napameti.
Pa upravo zato što se ovdje do jučer svašta dešavalo i govorim...Misliš da nijedna ona Batkova žrtva ne bi mu prosula mozak na licu mjesta da može? Ha? da ga je imala priliku sresti mjesec polsije?
Govorimo o ratnom stanju ba...što ne mogu supe na viljušku u pm, nikako.
Last edited by amoninan on 29/02/2012 20:34, edited 1 time in total.
amoninan

#5134 Re: IRAN

Post by amoninan »

simpozijum delirijum wrote:
amoninan
e pa dobro onda isto tako hajmo uhvatiti ex predsjednika USA Busha i neka ga Iracani lincuju pred TV kamerama za milion mrtvih u njihovoj zemlji
i jos mnoge politicare i generale i vjesati po banderama
samo se poslije nemoj pozivati na ljudska prava i demokraciju kada bude belaj i hajmo raspustiti sud u Den Hagu
ne vrijedi uopste niti komentirati ovakve ispade :x
izvinjene moderatorima za OFF :sax:
Rekoh, poštedi me...i ti i Gadafi i njegov zlatni dinar ste mi se popeli na vrh glave ima po godine.
jeza u ledja

#5135 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

simpozijum delirijum wrote: pa pokusava se nesto nauciti o toj zemlji , ima dobrih informacija a ima i pamfleta i propagande naravno
uglavnom vrlo intersantna zemlja i narod jer ? gledajuci samo zapadne medije ?
ispadose nekakvi vau-bau divljaci koji zele unistiti cijelu planetu , mislim fakat !
jeste tamo je dikatura i sve je to tacno ali balansa malo majku mu !
a "civilizacijska dostignuca" 'oslobodjene " Libije smo vidjeli na snimcima kada su lincovali Gadafija i sodomozirali ga takodjer pred TV kamerama uz histericni smijeh Hilari Klinton ( ima video na temi o Libiji reakcije te zene psihopate )
ne zelim kao i niko normalan da se to desi i Iranu i njegovome narodu kada ih "oslobode"
Naucili smo sve sto smo trebali o Iranu sto se tice njihovih naucnih dostignuca. Za ostalo ima gugl pa se zanimajte. Umjesto da prepisujete sa interneta pogledajte koji iranski film ili sta ja znam procitajte malo o perzijskoj historiji. Ljudi dodju ovdje pametuju nikad Irana zglOve nisu vidjeli, ne znaju kako je voziti skuter Teheranom :P, ne znaju kako su im dobre, ali nafurane zene, i nikad nisu probali koftu s rizom i safranom. I ne znaju kolika je pegla iransko vjencanje. :D Isto tako, ne zna koliki su Iranci nacionalisti, koliko kontaju da su superiorniji od ostalih u regiji (a jesu vala), ali koliko im to skodi u stvari. Sama cinjenica da je rijec "Iran" ima isto porijelo kao i rijec "Aryan" odnosno Arijci dovoljno govori.
I sad dodje ovdje lik i cha chu ovo ono Iranci su stariji od ameba, a napredniji od Japanaca. I tako lik za likom, svakih desetak dana, nanovo copy/paste iste stvari o Iranu. Isto ko kakva ekipa za sirenje propagande po internetu. Odmorite malo.
simpozijum delirijum

#5136 Re: IRAN

Jeza u ledja
konstruktivno zboris i u pravu si :thumbup:
fakat svi malo pretjerujemo
Iranske filmove sam gledao i na BHT televiziji ( zbog SFF te godine bile je tema Iranski film i na DVD takodjer sam ih gledao par )
i doista ljudi znaju napraviti dobre filmove i bogme sa teskim temama za Iransko drustvo
usput najbolji strani film na dodjeli "zlatnoga globusa" u USA 2012 je bio Iranski film
nego ?
Iransku literaturu , priznajem slabo sam sta procitao
Iranske zene sam vidjeo i da padnes na nos , jadna ti majka ljepote da te srce strefi ( jednoj ljepotici Persijskoj sam se udvarao i propo' sam , jesu nafurane fakat :lol: )
a za Iransku klopu ? i to sam samo davno probao od jednoga poznanika Iranca i njegove zene koji su zivjeli u Njemackoj
e toliko do mene i klip sa navodno 20 najboljih Iranskih filmova ;
amoninan

#5138 Re: IRAN

Post by amoninan »

Something sounds familiar. 'Long-range nuclear missiles', 'terrorist sleeper cells', 'WMDs': terms which quickly became part of the media's vocabulary in the run up to the 2003 US-led invasion of Iraq. Fast-forward to 2012 and they are featuring heavily once again, only now it is not about Iraq, but Iran. Last time, the media's saber-rattling followed the Bush administration's lead in selling the attack on Iraq. This time, the so-called 'Iranian Threat' is a narrative being constructed by the US media all by itself - with scant public support from the Obama administration. Our News Divide this week takes a close look at the coverage of Iran and a culture of journalism that seems to have forgotten the very real dangers of hypothesis and conjecture.
liberty02

#5139 Re: IRAN

Post by liberty02 »

amoninan wrote:

Something sounds familiar. 'Long-range nuclear missiles', 'terrorist sleeper cells', 'WMDs': terms which quickly became part of the media's vocabulary in the run up to the 2003 US-led invasion of Iraq. Fast-forward to 2012 and they are featuring heavily once again, only now it is not about Iraq, but Iran. Last time, the media's saber-rattling followed the Bush administration's lead in selling the attack on Iraq. This time, the so-called 'Iranian Threat' is a narrative being constructed by the US media all by itself - with scant public support from the Obama administration. Our News Divide this week takes a close look at the coverage of Iran and a culture of journalism that seems to have forgotten the very real dangers of hypothesis and conjecture.
de malo to prevedi ako nije neki problem
amoninan

#5140 Re: IRAN

Post by amoninan »

Nije druže, ovaj kraći sinopsis emisije. Ali cjelu već, jeste. Jesil ikad titlovao video duži od minute? :)

Dakle, prevod sinopsisa:

Neke stvari zvuče poznato. "Dalekometne balističke rakete s potencijalom da nose n. bojevu glavu", "terorističke ćelije spavači", WMD ( oružje za msanovno uništenje eng.skrć.): termini koji su veoma brzo postali nezaobilazni u vokabularu američkih medija u pripremi za invaziju na Irak. "Premotajmo" film u 2012. iste te konstrukcije ponovo preplavljuju medijski prostor. S jednim izuzetkom, ovaj put se ne govori o Iraku, nego o Iranu. Prošli put, medijsko zveckanej oružjem slijedilo je put Bushove administracije u cilju dobijanja podrške za rat u Iraku. Ovaj put tzv "Iranska prijetnja" je narativ samostalno osmišljen i plasiran od strane US medija - uz vrlo malo javnog pritiska Obamine administracije za takav narativ. Naša analiza medijskog izvještavanja ove sedmice bacila je oko na medijsko izvještavanja o Iranu i kulturi novinarstva koaj je izgleda posve zaboravila na opasnosti koje sa sobom nosi oslanjanje na samo pretpostavke i hipoteze.
Last edited by amoninan on 02/03/2012 19:48, edited 1 time in total.
MufljuzMali

#5141 Re: IRAN

Post by MufljuzMali »

kolicina postova na temu iranski izbori na ovoj temi govori najvise o kvaliteti strucnjaka i poznavalaca irana.
da vidim koliko ih moze navesti bez guglanja imena (otprilike napisana :D ) lidera dva glavna tabora. jednog ce vecina pogodit. a drugog? a i kakvim se izborima radi? opstinski, pokrajinski, parlamentarni, predsjednicki...
:run:
amoninan

#5142 Re: IRAN

Post by amoninan »

MufljuzMali wrote:kolicina postova na temu iranski izbori na ovoj temi govori najvise o kvaliteti strucnjaka i poznavalaca irana.
da vidim koliko ih moze navesti bez guglanja imena (otprilike napisana :D ) lidera dva glavna tabora. jednog ce vecina pogodit. a drugog? a i kakvim se izborima radi? opstinski, pokrajinski, parlamentarni, predsjednicki...
:run:
Čiča Gliša?
zahvalan

#5143 Re: IRAN

Post by zahvalan »

koliko sam ja skontao narod moze Glasati za jednog od 3400 kandidata :-)

a sto se tice situacije oko Irana u Globalu cesto u Medijima cujem : te neki Iranac izjavio da je nuklearna Bomba Grijeh,pa su govorili nuklearna energija svakome nuklearna bomba nikome i plus kazu da su spremni razgovarati sa svima dakle otvoreno se nude al jok bolje vjerovati Benjaminu koji otvoreno govori da ce Napasti Iran i da je Iran Prijetnja za Svijet a time hoce da prikrije Genocid nad Palestincima :-) :-) Samo je pitanje dokle ce to raditi

nadam se da ce Amerikanci Shvatiti da ih Izrael vuce za nos

Nisam za ratove al Izrael i njihovo licemjerstvo ne mogu podnijeti nikako
majoneza

#5144 Re: IRAN

Post by majoneza »

zahvalan wrote:koliko sam ja skontao narod moze Glasati za jednog od 3400 kandidata :-)

a sto se tice situacije oko Irana u Globalu cesto u Medijima cujem : te neki Iranac izjavio da je nuklearna Bomba Grijeh,pa su govorili nuklearna energija svakome nuklearna bomba nikome i plus kazu da su spremni razgovarati sa svima dakle otvoreno se nude al jok bolje vjerovati Benjaminu koji otvoreno govori da ce Napasti Iran i da je Iran Prijetnja za Svijet a time hoce da prikrije Genocid nad Palestincima :-) :-) Samo je pitanje dokle ce to raditi

nadam se da ce Amerikanci Shvatiti da ih Izrael vuce za nos

Nisam za ratove al Izrael i njihovo licemjerstvo ne mogu podnijeti nikako
Izrael ne vuce ameriku za nos,vec za khur@c da idu da razvale sto vise istocnih drzava.
Za nos se vuce iran.
Ne mogu im nista,pa sta veli ako prvi pocnu nisu oni krivi :D
zahvalan

#5145 Re: IRAN

Post by zahvalan »

Image

Evo Jedna Friska :D :D

Posto sam ja Posten meni bi odgovarao Sistem ukrades ode Ruka a ne ovako ukrade odlezi par mjeseci i opet na Slobodi :thumbup:
zahvalan

#5146 Re: IRAN

Post by zahvalan »

Jel se meni cini il on rece > sto drugi imaju i mi imamo :?
Josip321

#5147 Re: IRAN

Post by Josip321 »

zahvalan wrote:Image

Posto sam ja Posten meni bi odgovarao Sistem ukrades ode Ruka a ne ovako ukrade odlezi par mjeseci i opet na Slobodi :thumbup:

A što ako nevinom otkinu ruku ali tek kasnije skontaju? Što onda? Da ju čuvaju u škrinji i kažu: Oprosti drug, zaje. bio. Ali evo sačuvali smo ti ruku i ništa ti ne brini, sad će mo mi to zaši nazad.

Pa od svih pogubljenih u SAD-u, kasnije je utvrđeno da je 10% nevinih.
Intimus

#5148 Re: IRAN

Post by Intimus »

Josip321 wrote:
zahvalan wrote:Image

A što ako nevinom otkinu ruku ali tek kasnije skontaju? Što onda? Da ju čuvaju u škrinji i kažu: Oprosti drug, zaje. bio. Ali evo sačuvali smo ti ruku i ništa ti ne brini, sad će mo mi to zaši nazad.

Pa od svih pogubljenih u SAD-u, kasnije je utvrđeno da je 10% nevinih.
Malo je OT, ali ne mogu a da ne reagujem.
Situacija sa tim odsječenim rukama je ista kao i sa tijelima tih 10% nevino osuđenih, a pogubljenih u SAD-u - game over! U cijeloj priči bitnije je da sam sudski proces bude što je moguće više pravedan, tj. da se pokusa sto vise izbjeci da neko nevin strada.
A to za odsijecanje šake za krađu.. hm.. to je još i preblago! Počesti je krađa teža od ubojstva. Ubojstva se počesto dešavaju zbog niza nenamjernih okolnosti (od samoodbrane, nehata, pa do raznih stanja afekta i dr. puno težih psihičkih oboljenja). A krađa se rijetko kad dešava u neznanju; baš naprotiv, vrhunski kriminalci su veoma inteligentni, uglavnom planski i smišljeno rade svoj posao...

Nego, ima li kakvih rezultata sa izbora u Iranu?
trafa

#5149 Re: IRAN

Post by trafa »

zahvalan

#5150 Re: IRAN

Post by zahvalan »

@Josip

Nemoj boga ti suplje price pa kako ja o moji nikad nismo osudjivani ni za sta zivimo normalan zivot ni skim se ne svadjamo i nemamo problema s zakonom,ovo ti navodim kao primjer da posteni jako jako tesko budu osudjeni za nesto sto nisu uradili

:D

U Americi vazi sistem imas Kes nemozes biti Osudjen dozivotno

Primjer O. J simpson i Snoop Dogg :-D

i jos mnogi za koje mi ne znamo

Image

Image
Post Reply