IRAN

alijagoro

#50801 Re: IRAN

Post by alijagoro »

BiBi911 wrote: 23/02/2026 19:25
adnante wrote: 23/02/2026 19:16 mogu, vidjeli smo to zadnji put. Razbucali su odbranu, svaku raketu pogidili.
94% je prosli put odbrana bila uspjesna dok Izrael/USA po ajatolahu 10 F35, 20 F16, 2x galaxy, b2x 2.
Pa i tih 6% sto je proslo je bilo dovoljno da odustanu :D
plavi_E

#50802 Re: IRAN

Post by plavi_E »

adnante wrote: 23/02/2026 19:16 mogu, vidjeli smo to zadnji put. Razbucali su odbranu, svaku raketu pogidili.
94% je prosli put odbrana bila uspjesna dok Izrael/USA po ajatolahu 10 F35, 20 F16, 2x galaxy, b2x 2.

Steta sto su uveli onu nevidjenu cenzuru i tako propustili priliku da pokazu svijetu u realim uslovima kako radi 94% PVO. Rijetko ko bi na ovom svijetu propustio takvu priliku.
saimidin

#50803 Re: IRAN

Post by saimidin »

Iran može izdržati i mnogo veće vojne udare, ali sankcije već 47 godina teško da mogu, koje će biti samo još teže

A prva veća stradanja usa osoblja će značiti invaziju, jer će se tako prodati u usa kao napad irana, jer pobogu kako se usuđuju braniti, vidiš da im nije jasno što se već nisu predali
Sefket007

#50804 Re: IRAN

Post by Sefket007 »

BiBi911 wrote: 23/02/2026 19:50
atmel wrote: 23/02/2026 19:35

za koga ti navijaš..koliko krvi još mora poteći, koliko su žedni ste
Za Izrael i USA, za Demokratiju i Slobodu
Realno ovo je botovsko trolanje i ovakvi upisi trebaju rezultirati banom...
alijagoro

#50805 Re: IRAN

Post by alijagoro »

Malo humora od kengura :D :lol:
Čitalac

#50806 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Vafaei: U ovoj krizi vidno nedostaje diplomatska prisutnost Pekinga.
Hamed Vafaei, profesor kineskih studija na Sveučilištu u Teheranu:

U Iranu se malo pozornosti posvećuje načinu na koji kineski mediji prate pitanje pregovora Trumpove administracije i Irana. U medijskom diskursu unutar Kine, Iran se shvaća kao jedna od učinkovitih varijabli u jednadžbi strateškog sukoba između Pekinga i Washingtona, a ne kao neovisni akter u regionalnoj krizi. Pregledao sam materijale i nekih kineskih think tankova koji to potvrđuju.
U sukobu Trump-Iran, ovih dana vidno nedostaje kineska diplomatska prisutnost. Neki kažu da nas Kina olako prodaje, kao što je to učinila s Venezuelom. Ne bih koristio tu riječ. Trump smatra da je Iran njegov zadatak u 2026. godini. On je također naveo Kineze da vjeruju da će se u 2027. i 2028. snažno usredotočiti na njih. Stoga se oni čuvaju za taj trenutak.
U ovoj situaciji najvažniji su strateški izbori koje donositelji odluka u našoj zemlji moraju pažljivo donijeti. U razgovorima s dužnosnicima mnogo sam im puta rekao da je iskustvo pokazalo da su mehanizmi poput BRICS-a, Šangajske organizacije za suradnju i sličnih okvira više od puke platforme za ekonomsku ili političku suradnju. U takvim arenama, ako zemlja nema jasnu strategiju, lako može postati pijun, karta za igranje ili igralište za druge.
Načelo vanjske politike Islamske Republike je "Ni Istok ni Zapad", što znači strukturnu neovisnost. Stvarnost je da se konkurencija između Kine i Sjedinjenih Država intenzivirala, a Iran ne bi trebao biti gubitnik ili "spaljena zemlja" usred ovog natjecanja. To zahtijeva fino prilagođavanje jednadžbi moći. "Pogled na Istok" može biti učinkovit i koristan samo ako ne znači potpuno eliminiranje Zapada i stavljanje svih kapaciteta u jednu košaru.
Ključ prevladavanja ove situacije je postizanje točke strateške ravnoteže, točke koja zahtijeva brze, precizne i proračunate odluke, budući da se regionalni i globalni razvoj odvijaju brzim tempom. Zemlje poput Saudijske Arabije, Pakistana i Ujedinjenih Arapskih Emirata postigle su ravnotežu u svojim odnosima s novim silama i bivšim hegemonom, Sjedinjenim Državama, donošenjem specifičnih strateških izbora i u skladu s tim definirale su svoj razvojni put. Ako Iran može postići takvu zlatnu točku, ta ravnoteža mogla bi postati odskočna daska za razvoj, baš kao što je Kina pokrenula svoj razvojni motor pronalazeći ravnotežu u konkurenciji između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država. U takvoj situaciji, Iran ne samo da neće postati igralište za velike sile, već može biti i aktivni igrač u međunarodnom sustavu.
Haris.ba

#50807 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

Tango556 wrote: 23/02/2026 19:27 I svi zaboravljaju ali ako ih napadnu , mislim da ulaze u rat i Hezbollah , Huti i Šijtska Milicija u Iraku. Tako da rat neće biti na jednom frontu. Amerika ide da ubije Ajatolaha , a to je vjerska figura u čitavom Šijtskom svijetu , zato se i boje da ne ode daleko sve ovo.
Niko ne zna kakva bi bila reakcija na ubistvo ajatolaha. Gledajuci reakciju na ubistvo Sulejmanija - nikakva.

Samo, ne znam sta moze otici predaleko?

Ubiju lika, dodje novi. I sta onda? Ubiju i njega?
Evo, na primjeru Hamasa vidimo da obezglaviti nije bas ni lako, a i zamjene se ljudi.

Sta mogu Siiti u Iraku?
Last edited by Haris.ba on 23/02/2026 20:19, edited 1 time in total.
alijagoro

#50808 Re: IRAN

Post by alijagoro »

Haris.ba wrote: 23/02/2026 20:17
Tango556 wrote: 23/02/2026 19:27 I svi zaboravljaju ali ako ih napadnu , mislim da ulaze u rat i Hezbollah , Huti i Šijtska Milicija u Iraku. Tako da rat neće biti na jednom frontu. Amerika ide da ubije Ajatolaha , a to je vjerska figura u čitavom Šijtskom svijetu , zato se i boje da ne ode daleko sve ovo.
Niko ne zna kakva bi bila reakcija na ubistvo ajatolaha. Gledajuci reakciju na ubistvo Sulejmanija - nikakva.

Evo, na primjeru Hamasa vidimo da obezglaviti nije bas ni lako, a i zamjene se ljudi.
Pa vjerovatno kontaju da mogu pokrenuti pad rezima ili da ce doci neko mekseg stava ili u trecem scenariju mogu opet za par mjeseci rokati po Iranu
JovicSA

#50809 Re: IRAN

Post by JovicSA »

BiBi911 wrote: 23/02/2026 20:18
Sefket007 wrote: 23/02/2026 20:04

Zasto mislis trol/bot. Ti navijas za zelju ja za Sarajevo. Tako i ovdje ja za USA ti za iran
Nakon predizborne kampanje u kojoj je Trump govorio da želi uspostaviti mir u svijetu i da je protiv ratova te da Biden želi napasti Iran
Nakon svega do sada objavljenog po pitanju Epstein fajlova gdje he gro pedofilskih gnjica cionisti i oni koji podržavaju iste
Nakon otvorenog zagovaranja velikog izraela od USA ambasadaora i zvaničnika izraela
Nakon genocida u Gazi
Nakon otvorene namjere protjerivanja Palestinaca iz Gaze

Ti i dalje trubiš o nekakvoj demokratiju i nekakvu kvazi slobodu i još uvijek si za Izrael i USA?

Tvoje pravo da biraš stranu kao na fudbalskoj utakmici, isto kao i neki 1939. Samo nemoj seljutiti kada te ljudi nazovu nacistom i da se lagano *e*eš.
Last edited by JovicSA on 23/02/2026 20:25, edited 1 time in total.
Tango556

#50810 Re: IRAN

Post by Tango556 »

Haris.ba wrote: 23/02/2026 20:17

Sta mogu Siiti u Iraku?
Pa ubistvo Sulejmanija i Ajatolaha nije isto iz vise razloga, jer je ovo direktni udar na poredak i totalni rat bi bio neizbježan. Mada slažem se , prelako su prešli preko toga. Ali takva im je vojna doktrina, sada će se to okrenuti.

Šta mogu Šiti u Iraku , pa ne znam ima ih 300-400k boraca , mogu zakuhati dobro.
skrbavi-admin

#50811 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

Zasto mislis trol/bot. Ti navijas za zelju ja za Sarajevo. Tako i ovdje ja za USA ti za iran
ne navijas ti za sarajevo jarane nego za fasisticki princip.. trese te velika dijagnoza... htio bi da si svabo na biturbo pogon sa iskamcenom izbjeglickom putovnicom a zapravo si balkanische auslender i to ces i ostat..visis na ovom forumcetu sto dokazuje da si pacenik....podsjecas me na one kerove u koncentracionim logorima sto su svoje ljude tukli da bi se uvukli svabama u guzicu......ti i tebi slicni niste puno od cetnicke mantre odmakli... na kraju krajeva i oni pusu u istu tikvu.slobodno mos sebi zakucat U na celo svastiku kokardu ili sta ti vec pase.... al nisi ti prvi... bilo je medju bosnjakoidima smetljarskih izdajnika za sve epohe i za sultana i za kralja cara hitlera pavelica abdica i dalje....
al znaj da te takve prodane duse i guzolizacke hamelje prvo srede kad dodju ruzna vremena..... nece oni tebi dat poziciju jarane.....
last mohicans

#50812 Re: IRAN

Post by last mohicans »

Jes, al u kurcu, znači sve one snimke koje smo vidjeli da pogađuju je 6%, a plus sto je cionistička tvorevina zabranila objavljivanje bilo kakvih snimaka.. Odakle izvuče taj postatak, sa cinostičkih vijesti? Na kraju pizdili narandzastom ko malo dijete, Tata dira me ovaj mali..
BiBi911

#50813 Re: IRAN

Post by BiBi911 »

skrbavi-admin wrote: 23/02/2026 20:33

ne navijas ti za sarajevo jarane nego za fasisticki princip.. trese te velika dijagnoza... htio bi da si svabo na biturbo pogon sa iskamcenom izbjeglickom putovnicom a zapravo si balkanische auslender i to ces i ostat..visis na ovom forumcetu sto dokazuje da si pacenik....podsjecas me na one kerove u koncentracionim logorima sto su svoje ljude tukli da bi se uvukli svabama u guzicu......ti i tebi slicni niste puno od cetnicke mantre odmakli... na kraju krajeva i oni pusu u istu tikvu.slobodno mos sebi zakucat U na celo svastiku kokardu ili sta ti vec pase.... al nisi ti prvi... bilo je medju bosnjakoidima smetljarskih izdajnika za sve epohe i za sultana i za kralja cara hitlera pavelica abdica i dalje....
al znaj da te takve prodane duse i guzolizacke hamelje prvo srede kad dodju ruzna vremena..... nece oni tebi dat poziciju jarane.....
Ja zivim u Poljskoj.
Timscho

#50814 Re: IRAN

Post by Timscho »

saimidin wrote: 23/02/2026 20:03 Iran može izdržati i mnogo veće vojne udare, ali sankcije već 47 godina teško da mogu, koje će biti samo još teže

A prva veća stradanja usa osoblja će značiti invaziju, jer će se tako prodati u usa kao napad irana, jer pobogu kako se usuđuju braniti, vidiš da im nije jasno što se već nisu predali
Gledam neki dan nekog americkog stručnjaka kako na njihovoj tv komentariše kako Iranci koriste vojnu vježbu da rasporede svoje dronove i kako Amerikanci sad tačno znaju gdje su im dronovi i da će biti lak plijen. (mislim da je link bio ovdje na forumu) I zatim taj lik sam iz čista mira izvali nevjerovatnu glupost, kaže;
Iranci koriste dronove slićno kao i Ukrajinci koji to naravno rade da bi odbranili svoju zemlju koja je napadnuta od agresora. a ne kao Iranci da napadaju druge. 😯
I hladno nastavljanpricati dalje. Ja ne razumijem taj poremećaj logike i negiranje činjenica koji vlada među tim ljudima. To nije normalno!
BiBi911

#50815 Re: IRAN

Post by BiBi911 »

last mohicans wrote: 23/02/2026 20:34
Jes, al u kurcu, znači sve one snimke koje smo vidjeli da pogađuju je 6%, a plus sto je cionistička tvorevina zabranila objavljivanje bilo kakvih snimaka.. Odakle izvuče taj postatak, sa cinostičkih vijesti? Na kraju pizdili narandzastom ko malo dijete, Tata dira me ovaj mali..
To je bilo po youtube, neko racuno od 1000 proslo 6%. Bilo je cak i na forumu, mescini habituallinecroser tako nesto se tip zvao.
Haris.ba

#50816 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

Tango556 wrote: 23/02/2026 20:24

Šta mogu Šiti u Iraku , pa ne znam ima ih 300-400k boraca , mogu zakuhati dobro.
Skuhat mozda ponesto i mogu.

Iz prazne ne puca. Sta konkretno mogu? Da su talibani pa povjerovao bih. Ti trazili od Irana da ih se pusti da krenu na Izrael. Ti bi sa cackalicom na tenk isli.
Ovi u Iraku ono moralna podrska. Pucanje u zrak iz kalasa i tako.
Tango556

#50817 Re: IRAN

Post by Tango556 »

Haris.ba wrote: 23/02/2026 20:42
Tango556 wrote: 23/02/2026 20:24

Skuhat mozda ponesto i mogu.

Iz prazne ne puca. Sta konkretno mogu? Da su talibani pa povjerovao bih. Ti trazili od Irana da ih se pusti da krenu na Izrael. Ti bi sa cackalicom na tenk isli.
Ovi u Iraku ono moralna podrska. Pucanje u zrak iz kalasa i tako.
Imaju hrpu dronova i raketa srednjeg dometa do 1000 kilometara, slično kao i Huti. Imaju Buk i Grad sisteme uz to. U suštini imaju vise mesa nego Talibani.
Bernardinac

#50818 Re: IRAN

Post by Bernardinac »

Timscho wrote: 23/02/2026 20:35
saimidin wrote: 23/02/2026 20:03 Iran može izdržati i mnogo veće vojne udare, ali sankcije već 47 godina teško da mogu, koje će biti samo još teže

Gledam neki dan nekog americkog stručnjaka kako na njihovoj tv komentariše kako Iranci koriste vojnu vježbu da rasporede svoje dronove i kako Amerikanci sad tačno znaju gdje su im dronovi i da će biti lak plijen. (mislim da je link bio ovdje na forumu) I zatim taj lik sam iz čista mira izvali nevjerovatnu glupost, kaže;
Iranci koriste dronove slićno kao i Ukrajinci koji to naravno rade da bi odbranili svoju zemlju koja je napadnuta od agresora. a ne kao Iranci da napadaju druge. 😯
I hladno nastavljanpricati dalje. Ja ne razumijem taj poremećaj logike i negiranje činjenica koji vlada među tim ljudima. To nije normalno!
Ukucaj u pretraživač pojam: "Osovina otpora" i onda klikni na AI Mode.
Dobit ćeš ovo:

Osovina otpora (arapski: mihwar al-muqawama) je neformalni vojno-politički savez na Bliskom istoku predvođen Iranom, usmjeren protiv utjecaja Sjedinjenih Američkih Država, Izraela i njihovih saveznika u regiji. Ova mreža uključuje državne i nedržavne aktere koji dijele zajedničke strateške ciljeve, iako često djeluju s visokim stepenom autonomije.

Ključni članovi i struktura:
Mreža se sastoji od raznolikih grupa koje Iran podržava finansijski, vojnom opremom i obukom:
Iran: Centralna figura i predvodnik saveza, koji preko jedinice Kuds unutar Islamske revolucionarne garde (IRGC) koordinira aktivnosti mreže.

Hezbollah (Liban): Smatra se najmoćnijim i najvažnijim iranskim proksijem, posjeduje značajan vojni arsenal i politički utjecaj u Libanu.

Hamas i Islamski džihad (Palestina): Iako su sunitske grupe, primaju ključnu podršku od Irana za borbu protiv Izraela.
Huti (Jemen): Pokret Ansar Allah koji kontroliše velike dijelove Jemena i koristi napredne dronove i rakete za napade na ciljeve u Crvenom moru i Saudijskoj Arabiji.

Narodne mobilizacijske snage (Irak): Koalicija paravojnih jedinica u Iraku koje su blisko povezane s Teheranom i djeluju protiv američkih snaga u toj zemlji.
Sirija: Režim Bashara al-Assada pružao je ključnu geografsku poveznicu (tzv. "kopneni most") između Irana i Libana.

Strateški ciljevi:
Prema izvorima poput Middle East Institute i Al Jazeere, glavni ciljevi saveza su:
Istiskivanje američkih vojnih snaga iz regije Bliskog istoka.
Uništenje ili slabljenje države Izrael i podrška palestinskom pokretu otpora.
Širenje iranskog utjecaja kroz koncept "asimetričnog ratovanja", čime Iran izbjegava direktan sukob s nadmoćnijim konvencionalnim vojskama.
Da postoji Iranski google i sl. pisalo bi drugačije. :D

Jednostavno je skontati kako to fercera.
Iran od 1979 hoće uništiti Izrael. Nazivaju ga "tumorom Bliskog istoka" i rade sve na njegovom uništenju.
Izraelu se to ne sviđa i imaju moćnog saveznika.
Riješili su se Assada, dobrim djelom Hezbolaha, Hamasa i Hutista ali znaju gdje je glava i mozak. Iran.
I hoće ga uništit.
Ovo ti je percepcija razmišljanja i viđenje problema Izrael-Iran kod zvaničnog Zapada.
Nema se tu šta čudit. To je tako.
Peacean

#50819 Re: IRAN

Post by Peacean »

Da vidimo šta je jače, razum ili Izrael
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#50820 Re: IRAN

Post by arman1 »

Peacean wrote: 23/02/2026 21:57
Hajmo se kladit kod ovog debila da je genocidna tvorevina.
tramvajtrojka

#50821 Re: IRAN

Post by tramvajtrojka »

Peacean wrote: 23/02/2026 21:57
Nema sta Pentagon tu kad je joint chief of staff na trumpovoj strani, JCS su vecinom uvijek bili glas razuma sad su svi poslusnici koji su dosli proslog januara :roll: kad je uradio sjecu kadrova
alijagoro

#50822 Re: IRAN

Post by alijagoro »

Bernardinac wrote: 23/02/2026 21:34

Ukucaj u pretraživač pojam: "Osovina otpora" i onda klikni na AI Mode.
Dobit ćeš ovo:

Osovina otpora (arapski: mihwar al-muqawama) je neformalni vojno-politički savez na Bliskom istoku predvođen Iranom, usmjeren protiv utjecaja Sjedinjenih Američkih Država, Izraela i njihovih saveznika u regiji. Ova mreža uključuje državne i nedržavne aktere koji dijele zajedničke strateške ciljeve, iako često djeluju s visokim stepenom autonomije.

Ključni članovi i struktura:
Mreža se sastoji od raznolikih grupa koje Iran podržava finansijski, vojnom opremom i obukom:
Iran: Centralna figura i predvodnik saveza, koji preko jedinice Kuds unutar Islamske revolucionarne garde (IRGC) koordinira aktivnosti mreže.

Hezbollah (Liban): Smatra se najmoćnijim i najvažnijim iranskim proksijem, posjeduje značajan vojni arsenal i politički utjecaj u Libanu.

Hamas i Islamski džihad (Palestina): Iako su sunitske grupe, primaju ključnu podršku od Irana za borbu protiv Izraela.
Huti (Jemen): Pokret Ansar Allah koji kontroliše velike dijelove Jemena i koristi napredne dronove i rakete za napade na ciljeve u Crvenom moru i Saudijskoj Arabiji.

Narodne mobilizacijske snage (Irak): Koalicija paravojnih jedinica u Iraku koje su blisko povezane s Teheranom i djeluju protiv američkih snaga u toj zemlji.
Sirija: Režim Bashara al-Assada pružao je ključnu geografsku poveznicu (tzv. "kopneni most") između Irana i Libana.

Strateški ciljevi:
Prema izvorima poput Middle East Institute i Al Jazeere, glavni ciljevi saveza su:
Istiskivanje američkih vojnih snaga iz regije Bliskog istoka.
Uništenje ili slabljenje države Izrael i podrška palestinskom pokretu otpora.
Širenje iranskog utjecaja kroz koncept "asimetričnog ratovanja", čime Iran izbjegava direktan sukob s nadmoćnijim konvencionalnim vojskama.
Da postoji Iranski google i sl. pisalo bi drugačije. :D

Jednostavno je skontati kako to fercera.
Iran od 1979 hoće uništiti Izrael. Nazivaju ga "tumorom Bliskog istoka" i rade sve na njegovom uništenju.
Izraelu se to ne sviđa i imaju moćnog saveznika.
Riješili su se Assada, dobrim djelom Hezbolaha, Hamasa i Hutista ali znaju gdje je glava i mozak. Iran.
I hoće ga uništit.
Ovo ti je percepcija razmišljanja i viđenje problema Izrael-Iran kod zvaničnog Zapada.
Nema se tu šta čudit. To je tako.
I ko je ono napao Iran proslog juna ?
dembele

#50823 Re: IRAN

Post by dembele »

Veća je vjerovatnoća da Željo uzme LP nego da se odustane od napada na Iran. Ogromna armada upućena prema Iranu neće se tek tako vratiti. Klempo iz Tel Aviva je donio odluku, narandžasta budala se ovde ništa ne pita.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#50824 Re: IRAN

Post by arman1 »

dembele wrote: 23/02/2026 22:48 Veća je vjerovatnoća da Željo uzme LP nego da se odustane od napada na Iran. Ogromna armada upućena prema Iranu neće se tek tako vratiti. Klempo iz Tel Aviva je donio odluku, narandžasta budala se ovde ništa ne pita.
Nešto navijam da kući vrate 1000+ kovčega
saimidin

#50825 Re: IRAN

Post by saimidin »

Nije to stručnjak i nema tu logike, to je propagandista, ispirač mozga, iako je to teško reći jer trumpovci nemaju šta da isperu, slijepo slijeđenje vođe, da sutra kaže iranci najbolji, ovi bi ih podržavali više nego cioniste, ali cionisti imaju kontrolu nad usa, i trump će da svira kako je plaćen
Post Reply