IRAN

Peacean

#50276 Re: IRAN

Post by Peacean »

Dangubic

#50277 Re: IRAN

Post by Dangubic »

:run:
skrbavi-admin wrote: 01/02/2026 09:33
Dangubic wrote: 01/02/2026 09:26 Nema niko ni para da uvjezbava takve akcije.
Upravo si pogodio sustinu..... Ma koliko bila tesko svarljiva.... Upravo oni imaju najmanje para od svih.... I upravo si odgovorio sebi i svima zbog cega rade to sto rade.... A razlog je 40 hiljada milijardi dolara duga i najzaduzenija nacija na svijetu.....
To je jedina nacija u svijetu koja ima privilegiju da nekaznjenjo stampa novac i to je snaga SAD. Dolar je svjetska valuta i svi se je drze,sistem je prevelik da bi pao np OPEC, Saudijska Arabija je u daleko vecim problemima ako SAD padnu i sve ce uciniti da dolar bude jak,sve investicije su im u dolarima. Sva nafta i ostale stvari se racunaju u dolaru,sve zemljesvijeta drze zalihe u dolarima, to je tako uvezano da je sistem toliko velik da ne moze pasti.Zato i Saudijci i cijeli svjet tamo ulaze jer znaju da ne moze pasti ,sigurno je.
skrbavi-admin

#50278 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

Dangubic wrote: 01/02/2026 09:40 :run:
Dangubic wrote: 01/02/2026 09:26 Nema niko ni para da uvjezbava takve akcije.
Upravo si pogodio sustinu..... Ma koliko bila tesko svarljiva.... Upravo oni imaju najmanje para od svih.... I upravo si odgovorio sebi i svima zbog cega rade to sto rade.... A razlog je 40 hiljada milijardi dolara duga i najzaduzenija nacija na svijetu.....
To je jedina nacija u svijetu koja ima privilegiju da nekaznjenjo stampa novac i to je snaga SAD. Dolar je svjetska valuta i svi se je drze,sistem je prevelik da bi pao np OPEC, Saudijska Arabija je u daleko vecim problemima ako SAD padnu i sve ce uciniti da dolar bude jak,sve investicije su im u dolarima. Sva nafta i ostale stvari se racunaju u dolaru,sve zemljesvijeta drze zalihe u dolarima, to je tako uvezano da je sistem toliko velik da ne moze pasti.
to sto je sve u dolarima je trivijalno..... ja i ti evo mozemo trgovat u markama i eurima.... nema to nikakve veze..... problem nastaje kad ti trazis nesto od mene a nemas da platis sine.... e sad posto si ti nabildan 2 metra 150 kila imas jos 5oricu sinova takvih i svi ste do zuba naoruzani da vam ni policija ne smije nista, ja mogu lagano da dam sta ti trazis jer cu popit batine, da zaboravim na tvoj dug meni i racunam na tvoju dobru volju a ti si mene samo trivijalno u teku zapiso i nastavljas da se bogatis od ostalih slabijih od sebe.... a u medjuvremenu si skupio raje slicne sebi i svi ti podilaze jer si najjaci baja..... e tad vi baje kaete meni, sad moras jarane tizepla "zastitu".....

ekonomija, enokonsmi modeli su samo price za malu djecu..... to je mikromenadzment resursa....

sistem posluje na mafijaskim principima koji su ociti i toliko jasni da ne mogu bit jasniji..... :)
Last edited by skrbavi-admin on 01/02/2026 09:49, edited 1 time in total.
Rejhana

#50279 Re: IRAN

Post by Rejhana »

Bernardinac wrote: 01/02/2026 09:16
Šta mi želiš objasniti? Da će Iran pobjediti a Izrael nestati?

Možda neće nestati, ali ova genocdina država će svakako ostati kao popišana, pogotovo nakon genocida u Gazi. Ta država je svoj zenit doživjela i sad joj slijedi urušavanje i pad.

Problem je tu što protiv sebe sada imaju i druge muslimanske zemlje, a naravno, velika bojazan postoji i od otvaranja Irana prema svijetu. To je gore nego da je na Izrael palo više od 1000 balističkih raketa.
skrbavi-admin

#50280 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

Rejhana wrote: 01/02/2026 09:48
Bernardinac wrote: 01/02/2026 09:16
Šta mi želiš objasniti? Da će Iran pobjediti a Izrael nestati?

Možda neće nestati, ali ova genocdina država će svakako ostati kao popišana, pogotovo nakon genocida u Gazi. Ta država je svoj zenit doživjela i sad joj slijedi urušavanje i pad.

Problem je tu što protiv sebe sada imaju i druge muslimanske zemlje, a naravno, velika bojazan postoji i od otvaranja Irana prema svijetu. To je gore nego da je na Izrael palo više od 1000 balističkih raketa.
ovo je naivno razmisljanje nakon svega sto smo vidjeli u zadnje 2-4-10 godina.... Izrael se ponasa kao gazda i gedza SAD-u i nekom se ovdje predvidja nestanak..... ne znam jel ti jasno da kad Izrael bombarduje usrani HEzbolah dodje 2 kerijera u stanju borbene gotovosti da pruzaju zracnu, borbenu i elektronsku podrsku.....
drogon2

#50281 Re: IRAN

Post by drogon2 »

Dangubic wrote: 01/02/2026 09:26
U Iraku su SAD izgubili oko 150 vojnika, mislim da ce se upravo desiti slicno kao i u Iraku ako dodje do rata.Sravnace im sve sto imaju i uci , postaviti nekog i otici samo sta ce biti kad odu? Rusi ne mogu da izvode takve slozene operacije,zato i ratuju kako ratuju ,bjedno.SAD posalje ogromnu masu aviona i sravna sve na brzinu da ti nista ne ostane,samo su oni da posalju toliko aviona u jednom momentu koji zajedno fukcionisu.Nema niko ni para da uvjezbava takve akcije.Citao sam nesto o kostanju tihvjezbi i akcija koje treniraju nevjerovatne cifre
Otkud ti cifra od 150?Prava cifra je cca 4500 i preko 30k osakacenih.
Rejhana

#50282 Re: IRAN

Post by Rejhana »

skrbavi-admin wrote: 01/02/2026 09:51
ovo je naivno razmisljanje nakon svega sto smo vidjeli u zadnje 2-4-10 godina.... Izrael se ponasa kao gazda i gedza SAD-u i nekom se ovdje predvidja nestanak..... ne znam jel ti jasno da kad Izrael bombarduje usrani HEzbolah dodje 2 kerijera u stanju borbene gotovosti da pruzaju zracnu, borbenu i elektronsku podrsku.....

To je ono što vidiš na površini.

U stvari to je odraz duboke krize, nesigurnosti i urušavanja jednog društva.

Državu im vode religiozni fanatici, kahanisti, nema tu puno pameti i znanja, niti potencijala za nešto više, samo nazadak.
Dangubic

#50283 Re: IRAN

Post by Dangubic »

drogon2 wrote: 01/02/2026 09:52
Dangubic wrote: 01/02/2026 09:26
U Iraku su SAD izgubili oko 150 vojnika, mislim da ce se upravo desiti slicno kao i u Iraku ako dodje do rata.Sravnace im sve sto imaju i uci , postaviti nekog i otici samo sta ce biti kad odu? Rusi ne mogu da izvode takve slozene operacije,zato i ratuju kako ratuju ,bjedno.SAD posalje ogromnu masu aviona i sravna sve na brzinu da ti nista ne ostane,samo su oni da posalju toliko aviona u jednom momentu koji zajedno fukcionisu.Nema niko ni para da uvjezbava takve akcije.Citao sam nesto o kostanju tihvjezbi i akcija koje treniraju nevjerovatne cifre
Otkud ti cifra od 150?Prava cifra je cca 4500 i preko 30k osakacenih.
To je za 20 godina koliko su tu bili otprilike, dok su se Iracani predali 214 mislim svih poginulo sa saveznicima.Nece vise vojska ostajati tu nakon Avganistana .
Last edited by Dangubic on 01/02/2026 10:04, edited 1 time in total.
Dangubic

#50284 Re: IRAN

Post by Dangubic »

skrbavi-admin wrote: 01/02/2026 09:47

To je jedina nacija u svijetu koja ima privilegiju da nekaznjenjo stampa novac i to je snaga SAD. Dolar je svjetska valuta i svi se je drze,sistem je prevelik da bi pao np OPEC, Saudijska Arabija je u daleko vecim problemima ako SAD padnu i sve ce uciniti da dolar bude jak,sve investicije su im u dolarima. Sva nafta i ostale stvari se racunaju u dolaru,sve zemljesvijeta drze zalihe u dolarima, to je tako uvezano da je sistem toliko velik da ne moze pasti.
to sto je sve u dolarima je trivijalno..... ja i ti evo mozemo trgovat u markama i eurima.... nema to nikakve veze..... problem nastaje kad ti trazis nesto od mene a nemas da platis sine.... e sad posto si ti nabildan 2 metra 150 kila imas jos 5oricu sinova takvih i svi ste do zuba naoruzani da vam ni policija ne smije nista, ja mogu lagano da dam sta ti trazis jer cu popit batine, da zaboravim na tvoj dug meni i racunam na tvoju dobru volju a ti si mene samo trivijalno u teku zapiso i nastavljas da se bogatis od ostalih slabijih od sebe.... a u medjuvremenu si skupio raje slicne sebi i svi ti podilaze jer si najjaci baja..... e tad vi baje kaete meni, sad moras jarane tizepla "zastitu".....

ekonomija, enokonsmi modeli su samo price za malu djecu..... to je mikromenadzment resursa....

sistem posluje na mafijaskim principima koji su ociti i toliko jasni da ne mogu bit jasniji..... :)
Ne mozes ,naftu i bitne stvari u drustvu placas u dolarima i svi imaju velike zalihe u obaveznicama SAD np EU 3600 milijardi dolara
Rejhana

#50285 Re: IRAN

Post by Rejhana »

moonco wrote: 01/02/2026 02:05 EU i SAD nisu većina svijeta. Nisu ni trećina. Eno krstaški neslobodni radio Evropa proziva nas u Sarajevu jer niko od naših političara nije lajao protiv bratskog Irana. :D već se ibrete Sulejmaniju u Perzijskom Bosanskom koledžu.

"Slobodna Evropa" piše i govori samo ono što im gazde kažu.

Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) was established in the early 1950s as a CIA-funded, covert propaganda initiative designed to broadcast news to Soviet-occupied Eastern Europe, with funding remaining secret until 1971. It served as a vital "surrogate" radio, aiming to break the communist media monopoly, before transitioning to open congressional funding.

Nekad su neprijatelji bili komunisti, danas/sutra "islamski teroristi i funadmentalisti" samo muk kada Izrael čini genocid u Gazi.
drogon2

#50286 Re: IRAN

Post by drogon2 »

Dangubic wrote: 01/02/2026 09:59
To je za 20 godina koliko su tu bili otprilike, dok su se Iracani predali 214 mislim svih poginulo sa saveznicima.Nece vise vojska ostajati tu nakon Avganistana .
Approximately 4,500 U.S. service members were killed in Iraq between the 2003 invasion and the withdrawal in 2011, with Department of Defense figures frequently citing 4,418 to 4,550 total deaths. More than 30,000 U.S. troops were wounded during this conflict.

Irak se nikad nije formalno predao.Rezim se urusio i to ti je bilo to.
Ludzak

#50287 Re: IRAN

Post by Ludzak »

Bernardinac wrote: 01/02/2026 01:40
last mohicans wrote: 31/01/2026 21:57
Danguba wrote: 31/01/2026 19:45

Tako je i Ado mislio pa ga svijet samlje a i ove ce ako se nastave murciti.

Ako neko misli, nece mene, vara se.
Šta znači samljeti, pobiti, rasturiti zemlju, uništiti joj infrastrukturu, instaliriti marionetske vlade koji traju kraće od tetrapak mlijeka i onda nakon stučenih milijardi i vraćenih kovčega svojih vojnika, s brdo onih koji su fasovali PTSP, skloniš se talibanima s pickupima u papučama. Čitaj Irak, Afganistan, Libija. Jedno je tuči s daljine, a drugo kad čizma mora stati, a površina Irana iznosi 1.648.195km2.
Niko čizmom neće ući u Iran. To su davna prošla vremena. Primjer Rusije u Ukrajini sve govori o takvom ratovanju čizmom. Rusi imaju mesa i boli ih briga poginulo 5 ljudi ili 5 miliona jer im se može, pa evo još ratuju.
Ne košta jednako život na globalnom Zapadu kao na Istoku.
USA neće izvrširi invaziju tipa Irak jer je to preskupo i bilo bi previše mrtvih amera.
Pojavom internata se sve promjenilo izuzev Sj.Koreje :D
Ne možeš ti nekog silom natjerat da te voli tako da je invazija i okupacija beskoriana.
Amerikance boli k.. ta ko je na vlasti bilo gdje na svijetu.
To su oportunisti i svežderi.
Sarađuju sa demokratskim i autoritativnim režimima bez problema.

Većina muslimana (kao induvidua, građana) globalno je na strani Irana i Palestine ali to gotovo da i nema koristi jer politike provode vlade, predsjednici, sultani, prinčevi vođeni ne emocijama već drugim interesima.

Zbrojiš američke saveznike i partnere iz država sa većinskom muslimanskom populacijom i vidiš da većina muslimana na svijetu živi u državama koje su bliske SAD.

Iran od 1979 nije u toj grupi. Vanjska politika i primarni ciljevi Islamske Republike Iran je uništenje Izraela kao države. Iran smatra Izrael nelegalnom tvorevinom na muslimanskoj zemlji i zagovara njegovo uništenje kao židovske države.
To se naravno ne sviđa Židovima, većini Evropljana, Kanađana, Australaca, Japanaca itd a također ni amerima.
Teško mi je povjerovati da će Iran pobjediti.
Sankcije su uradile svoje, ekonomija šteka, saveznici su im izgleda samo na papiru, Iranci se ubijaju po ulicama međusobno itd.
Ako je ovo sa Venecuelom bilo prihvatljivo za većinu "igrača" možda se nešto slično dogodi i sa Iranom?
Vidit ćemo uskoro.
Teritorija je osvojena onda kada vojnička noga kroči. Amerika neće osvajati iransku teritoriju, nije im to cilj, već promjena režima. Ruski ciljevi su drugačiji, oni ionako smatraju da je Ukrajina Rusija, i njima su ciljevi teritorijalno osvajački. I oni su četvrtinu Ukrajine osvojili.
Dangubic

#50288 Re: IRAN

Post by Dangubic »

drogon2 wrote: 01/02/2026 10:18
Dangubic wrote: 01/02/2026 09:59
Approximately 4,500 U.S. service members were killed in Iraq between the 2003 invasion and the withdrawal in 2011, with Department of Defense figures frequently citing 4,418 to 4,550 total deaths. More than 30,000 U.S. troops were wounded during this conflict.

Irak se nikad nije formalno predao.Rezim se urusio i to ti je bilo to.
Pisem za 2003 kad su im sve oruzje unistili, tenove,avione artiljeriju, sto je dovelo do pada Sadama sto je nevrjerovatan rezultat, Irak se racunao kao vojna sila na Bliskom Istoku, jedina sila koja moze sa 150 aviona da napada i da svi funkcionisu kao jedna grupa, to ne moze niko ni blizu.Rusija moze sa 3 aviona zato i ide kilavo u Ukrajini jer nisu u stanju da izvedu veliki napad i da im sav PVO uniste na brzinu i onda sve ostalo pokokaju.
drogon2

#50289 Re: IRAN

Post by drogon2 »

Dangubic wrote: 01/02/2026 10:44
Pisem za 2003 kad su im sve oruzje unistili, tenove,avione artiljeriju, sto je dovelo do pada Sadama sto je nevrjerovatan rezultat, Irak se racunao kao vojna sila na Bliskom Istoku, jedina sila koja moze sa 150 aviona da napada i da svi funkcionisu kao jedna grupa, to ne moze niko ni blizu.Rusija moze sa 3 aviona zato i ide kilavo u Ukrajini jer nisu u stanju da izvedu veliki napad i da im sav PVO uniste na brzinu i onda sve ostalo pokokaju.
Kojih ba 150 aviona .Nez sto pisete takve stvari kad danas ukucas u google zacas nesto i provjeris.
Dangubic

#50290 Re: IRAN

Post by Dangubic »

drogon2 wrote: 01/02/2026 10:48
Dangubic wrote: 01/02/2026 10:44
Kojih ba 150 aviona .Nez sto pisete takve stvari kad danas ukucas u google zacas nesto i provjeris.
Pa provjeri ,citao sam o tome ali te vjezbe broj sati letenje itd kostaju ogrimne novce koje samo Ameri mogu plate i objasnio kako to 150 i Rusi 3 sam samo naveo kao primjer.Zasto Rusi ne naprave takvu akciju u Ukrajni. Nista novo nisam naveo,Amerikanci uvjiek tako ratuju i to im je snaga, kao sto sam i naveo primjer Iraka i Ukrajine. Evo ti Chat GPT .Američka avijacija je najjača jer spaja tehnologiju, obuku, iskustvo i globalnu logistiku u jedan ogroman, uvezan sistem.
drogon2

#50291 Re: IRAN

Post by drogon2 »

Dangubic wrote: 01/02/2026 11:07
Pa provjeri ,citao sam o tome ali te vjezbe broj sati letenje itd kostaju ogrimne novce koje samo Ameri mogu plate i objasnio kako to 150 i Rusi 3 sam samo naveo kao primjer.Zasto Rusi ne naprave takvu akciju u Ukrajni. Nista novo nisam naveo,Amerikanci uvjiek tako ratuju i to im je snaga, kao sto sam i naveo primjer Iraka i Ukrajine. Evo ti Chat GPT .Američka avijacija je najjača jer spaja tehnologiju, obuku, iskustvo i globalnu logistiku u jedan ogroman, uvezan sistem.
Pa ok ako pricas o Amerima,ja pomislih pricas o nekih irackih 150 aviona u to vrijeme :D
SmokingMan

#50292 Re: IRAN

Post by SmokingMan »

:lol: Ima istine u ovome.

Image
Peacean

#50293 Re: IRAN

Post by Peacean »

Flota se povukla, znači da je pomorska blokada Irana otpisana...
Dangubic

#50294 Re: IRAN

Post by Dangubic »

Peacean wrote: 01/02/2026 11:52

Flota se povukla, znači da je pomorska blokada Irana otpisana...
Nadam se da ce neki dogovor pasti.
BiBi911

#50295 Re: IRAN

Post by BiBi911 »

SmokingMan wrote: 01/02/2026 11:35 :lol: Ima istine u ovome.

Image

Ovako izgleda 75% foruma, vecina iz servije
plavi_E

#50296 Re: IRAN

Post by plavi_E »

Dangubic wrote: 01/02/2026 10:01
Spoiler
Show

Ne mozes ,naftu i bitne stvari u drustvu placas u dolarima i svi imaju velike zalihe u obaveznicama SAD np EU 3600 milijardi dolara
European countries own $8 trillion of US bonds and equities, almost twice as much as the rest of the world combined
Ovo kad su Trampu rekli zaboravio na Grenland. :D
Dangubic

#50297 Re: IRAN

Post by Dangubic »

plavi_E wrote: 01/02/2026 13:00
Dangubic wrote: 01/02/2026 10:01
Spoiler
Show

European countries own $8 trillion of US bonds and equities, almost twice as much as the rest of the world combined
Ovo kad su Trampu rekli zaboravio na Grenland. :D
To je zajedno sa privatnicima , da o tome se puno spekulise.
Čitalac

#50298 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Hamed Naqilou, kolumnista lista Shargh (reformistički): Ovo je strateška prilika Irana.
Svijet se nalazi u trenutku koji se više ne može opisati mirnim i sigurnim riječima. Suočavamo se sa scenom u kojoj je prijelaz svjetskog poretka iz unipolarne ere u multicentričnu fazu povezan s teškim testom za Sjedinjene Države u Perzijskom zaljevu. Ono što se događa oko Irana, nije prolazni pritisak, niti rutinska vojna predstava. Ovaj događaj jasan je znak da je svijet ušao u uski prolaz povijesti, gdje za stol mapiranja svijeta stižu sile u nastajanju, a dugogodišnja supersila prisiljena je suočiti se s posljedicama ove transformacije.
Usred ove složene situacije, postoji način upravljanja krizom, a to je dijalog. Ali taj dijalog više nije onaj poznati stol s fiksnim pravilima iz prošlosti. Ravnoteža snaga se promijenila. Potreba SAD-a da pronađe rješenje koje ih neće potkopati, kako u regiji tako i konkurenciji s drugim silama, pružila je Teheranu neviđenu prednost. Washington bi morao ozbiljno shvatiti pregovarački stol kako bi izbjegao najgori mogući scenarij i mora biti spreman saslušati zahtjeve druge strane. Zahtjeve koji odražavaju nove stvarnosti na karti regije. Ovo je strateška prilika Irana. Iskorištavanje ove prilike zahtijeva od Teherana da podigne trenutnu napetost s razine reakcije na razinu akcije i pretvori je u teren za konstruktivno pregovaranje.
S jedne strane, postoji rizik od sukoba velikih razmjera koji bi mogao izmaknuti kontroli. S druge strane, ova previranja mogla bi biti rodno mjesto novih sigurnosnih aranžmana u kojima se moć dijeli između više aktera. Kako bi zadržale svoju učinkovitu ulogu u tim novim aranžmanima, Sjedinjene Države morat će redefinirati svoj odnos s Iranom. Posao iranske diplomacije je voditi ovu tranziciju u smjeru u kojem su bezbjednost i nacionalni interesi zemlje najbolje osigurani.
Armin2013

#50299 Re: IRAN

Post by Armin2013 »

Kurvo Evropo, ICE ubija ljude po Americi, proglasite njih teroristima. IDF ubije zene i djecu proglasite njih teroristima, NE ljude koji brane svoju zemlju treba proglasit teroristima
Peacean

#50300 Re: IRAN

Post by Peacean »

Ako on kaže onda tako mora da bude :D

Post Reply