IRAN

Post Reply
insomnia78

#4326 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

U Iranu je lakše kupiti drogu, nego sladoled
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15 ... 2-xml-mrss
severin

#4327 Re: IRAN

Post by severin »

insomnia78 wrote:U Iranu je lakše kupiti drogu, nego sladoled
pa nebi se bas slozio radi sladoleda sigurno ne ide smrtna kazna.. :) mogu i ja svasta pisati al pitanje je ko ce vjerovati 8-)
jefferson

#4328 Re: IRAN

Post by jefferson »

severin wrote:
pa nebi se bas slozio radi sladoleda sigurno ne ide smrtna kazna.. :) mogu i ja svasta pisati al pitanje je ko ce vjerovati 8-)
Da, DW je inace bezze izvor vijesti. Mislim ono, bolje je recimo Saffu vjerovati nego DW.
Inace Iran je zbog problema sa drogom cak davao i obavjestajne podatke amerikancima u afganistanu kada su u pitanju polja opijuma, a prije nekoliko godina su cak zvali i najboje americke strucnjake u prevenciji konzumiranja da dodju u Iran.
Iran to uopste ne krije da je zemlja sa danas vjerovatno najvecim problemom kada je narkomanija u pitanju.
Medjutim, smijesno ispada da Iran to uopste ne krije a da forumasi ovdje u to nevjeruju! Ono pateticno!
severin

#4329 Re: IRAN

Post by severin »

Da, DW je inace bezze izvor vijesti. Mislim ono, bolje je recimo Saffu vjerovati nego DW.
Inace Iran je zbog problema sa drogom cak davao i obavjestajne podatke amerikancima u afganistanu kada su u pitanju polja opijuma, a prije nekoliko godina su cak zvali i najboje americke strucnjake u prevenciji konzumiranja da dodju u Iran.
Iran to uopste ne krije da je zemlja sa danas vjerovatno najvecim problemom kada je narkomanija u pitanju.
Medjutim, smijesno ispada da Iran to uopste ne krije a da forumasi ovdje u to nevjeruju! Ono pateticno!
cisto sumnjam prosto nevjerujem :) a posebno u iranu kao u serijatskoj zemlji pa sto onda vjesaju ljute radi droge...
po njihovoj prici dosad bi povjesano bilo pola irana....cifuti su njihov problem i amerika a ne droga....
SaPnA

#4330 Re: IRAN

Post by SaPnA »

Obicno sam na strani Irana ,ali DA, Iran ima problema sa drogom i cesto se desava da vjesaju dilere.
jefferson

#4331 Re: IRAN

Post by jefferson »

severin wrote:
cisto sumnjam prosto nevjerujem :) a posebno u iranu kao u serijatskoj zemlji pa sto onda vjesaju ljute radi droge...
po njihovoj prici dosad bi povjesano bilo pola irana....cifuti su njihov problem i amerika a ne droga....
Mozes ti vjerovat ili ne, ali to ti je tako, pa ti ne moras "prosto" vjerovati!
Da inace "cifuti" i amerika su krivi za sva zla koja se u iranu desavaju, lose ceste u selima ili malim gradovima, cenzuru interneta i medija, losu rasvjetu kod Muhameda ispred zgrade u nekom djelu Teherana i tako dalje.
Jesu gadni ti "cifuti" i amerikanci, sve sjebase!
SaPnA

#4332 Re: IRAN

Post by SaPnA »

jefferson wrote:
severin wrote:
Mozes ti vjerovat ili ne, ali to ti je tako, pa ti ne moras "prosto" vjerovati!
Da inace "cifuti" i amerika su krivi za sva zla koja se u iranu desavaju, lose ceste u selima ili malim gradovima, cenzuru interneta i medija, losu rasvjetu kod Muhameda ispred zgrade u nekom djelu Teherana i tako dalje.
Jesu gadni ti "cifuti" i amerikanci, sve sjebase!
Djelimicno i jesu krivi sa svojim sankcijama kojim Iran gubi milijarde i milijarde
jefferson

#4333 Re: IRAN

Post by jefferson »

Pa mozda bi im bilo onda bolje da umjesto u atomsku bombu pare uloze u nesto drugo.
Inace bas gube, pocnu lajat kad im zafali para, digne se cijena nafte, malo zarade, i onda mir mir niko nije kriv!
amoninan

#4334 Re: IRAN

Post by amoninan »

SaPnA wrote:Obicno sam na strani Irana ,ali DA, Iran ima problema sa drogom i cesto se desava da vjesaju dilere.
Ovo je tačno, nakon agresije i pada talibana koji su iskorijenili uzgoj i proizvodnju opijuma na teritoriji koju su oni kontrolisali (90% zemlje), uzgajanje i proizvodnja opijuma je povećana za 300% (možda sad i više). Što i nije čudo, s obzirom da su Amerikanci an vlast doveli narko-mafiju Sjeverne alijanse. Naravno, Iran je nahebo zbog toga jer djeli dugu granicu koju je k tome teško nadzirati. Na hiljade je neobilježenih staza i puteva kojim se može ući u Iran iz Afganistana. Došlo ej do ogromne porasti dostupnosti kao i pada cjene i belaj.
jefferson

#4335 Re: IRAN

Post by jefferson »

amoninan wrote:
SaPnA wrote:Obicno sam na strani Irana ,ali DA, Iran ima problema sa drogom i cesto se desava da vjesaju dilere.
Ovo je tačno, nakon agresije i pada talibana koji su iskorijenili uzgoj i proizvodnju opijuma na teritoriji koju su oni kontrolisali (90% zemlje), uzgajanje i proizvodnja opijuma je povećana za 300% (možda sad i više). Što i nije čudo, s obzirom da su Amerikanci an vlast doveli narko-mafiju Sjeverne alijanse. Naravno, Iran je nahebo zbog toga jer djeli dugu granicu koju je k tome teško nadzirati. Na hiljade je neobilježenih staza i puteva kojim se može ući u Iran iz Afganistana. Došlo ej do ogromne porasti dostupnosti kao i pada cjene i belaj.
Imao je Iran i prije toga ogromnih problema. Sta mislis kako su 2001 amerikanci tacno znali gdje treba bombardovat u podrucjima blizu iranu? Najvise obavjestajnih podataka o ciljevima Talibana amerikancima su dali niko drugi do iranci!
Znas ono, neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj!
amoninan

#4336 Re: IRAN

Post by amoninan »

jefferson wrote:
amoninan wrote:
Imao je Iran i prije toga ogromnih problema. Sta mislis kako su 2001 amerikanci tacno znali gdje treba bombardovat u podrucjima blizu iranu? Najvise obavjestajnih podataka o ciljevima Talibana amerikancima su dali niko drugi do iranci!
Znas ono, neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj!
Nema to veze s gudrom ba. Talibani su bili antiiranski režim i smatrali su Iran neprijateljskom zemljom, ljubav je bial obostrana. Ima nekih korijena i u ideologiji, ali najviše zbog iranske umješanosti u građanskom ratu u kojem su podržavali Hazarske milicije... Ukratko, Amerikanci su odradili posao za Iran i uklonili im neprijateljski režim iz komšiluka, Iranci su im velikodušno u tome pomogli obavještajnim podacima i to ti je to.. Mrsko mi pisat, uglavnom fulio si. Gudra iz Afganistana se uzgajala i dolazila sa sjevera zemlje, onih 10% koji su bili još vuijek pod kontrolom Sjeverne alijanse.
jefferson

#4337 Re: IRAN

Post by jefferson »

Sve ja to znam, ali iranski problem sa drogom ne datira od americkog ulaska u afg, nego jos od 80-tih.
Problem je sto su se zatvarale oci pred problemom, ideoloska argumentacija da se to ne moze desiti u islamskoj republici.
Ono sto sam rekao za bombradovanje je samo da kazem da je tu bilo obostrane ljubavi, a i dan danas iranci daju podatke koje imaju upravo zbog droge.
Inace nije tacno da Talibani nisu bili umjesani u trgovinu drogom jer je to bio vrlo dobar izvor finansiranja, isto kao sto to rade i Hezbolah i Hamas!
amoninan

#4338 Re: IRAN

Post by amoninan »

jefferson wrote:Sve ja to znam, ali iranski problem sa drogom ne datira od americkog ulaska u afg, nego jos od 80-tih.
Problem je sto su se zatvarale oci pred problemom, ideoloska argumentacija da se to ne moze desiti u islamskoj republici.
Ono sto sam rekao za bombradovanje je samo da kazem da je tu bilo obostrane ljubavi, a i dan danas iranci daju podatke koje imaju upravo zbog droge.
Inace nije tacno da Talibani nisu bili umjesani u trgovinu drogom jer je to bio vrlo dobar izvor finansiranja, isto kao sto to rade i Hezbolah i Hamas!
Doduše, ali bum u zadnjih 10 godina koji se desio ima direktne veze s padom talibana u Afganistanu.
Nemam pojma za Hezbollah, ali za talibane to su obične gluposti. Ljudi koji su mogli anulirati sankcije pretvarajući proizvodnju opijuma u državnu industriju a umjesto toga iskorijenili uzgj i proizvodnju istog, jednostavno nema smisla. Izvještaj IDP uključujući i UN izvještaj koji povrđuje da su talibani iskorijenili 99% uzgoj i proizvodnju opijuma.
Mislim da bi imali i daleko sofisticiranije oružje da se bave tim biznisom, zna se ko vrti biznis s gurdom u Afganistanu. Vlada. Čak je o tome pisao i NYT prije godinu dana i o direktnoj umješanosti pokojnog brata Hamida Karzaija, Valida, kao glavnog drug lorda u Afganistanu. Tada je i pala cjela propaganda o talibanskom financiranju opijumom, mislim i prije je to bila notorna glupost, ali eto.
jefferson

#4339 Re: IRAN

Post by jefferson »

amoninan wrote:
jefferson wrote:Sve ja to znam, ali iranski problem sa drogom ne datira od americkog ulaska u afg, nego jos od 80-tih.
Doduše, ali bum u zadnjih 10 godina koji se desio ima direktne veze s padom talibana u Afganistanu.
Nemam pojma za Hezbollah, ali za talibane to su obične gluposti. Ljudi koji su mogli anulirati sankcije pretvarajući proizvodnju opijuma u državnu industriju a umjesto toga iskorijenili uzgj i proizvodnju istog, jednostavno nema smisla. Izvještaj IDP uključujući i UN izvještaj koji povrđuje da su talibani iskorijenili 99% uzgoj i proizvodnju opijuma.
Mislim da bi imali i daleko sofisticiranije oružje da se bave tim biznisom, zna se ko vrti biznis s gurdom u Afganistanu. Vlada. Čak je o tome pisao i NYT prije godinu dana i o direktnoj umješanosti pokojnog brata Hamida Karzaija, Valida, kao glavnog drug lorda u Afganistanu. Tada je i pala cjela propaganda o talibanskom financiranju opijumom, mislim i prije je to bila notorna glupost, ali eto.
Ma uopste ne sporim to da je narko biznis u AFG sada najunosniji posao i da je Karzai i njegova familija tu upetljana do guse, ustvari nista bez njih i ne moze.
Ma Hezbolah je upetljan u trgovinu preko Tri-Border podrucja u juznoj americi. Time se najvise i finansiraju.
Talibani su bili do guse upetljani u trgovinu ali ne toliko u uzgoj, isto kao i S. Koreja kada je u pitanju pranje para.
amoninan

#4340 Re: IRAN

Post by amoninan »

Ma otićemo u off :D
Helem, danas nikakvih kataklizmičkih naslova u medijima.

Kao i uvijek, LP skida do gaća :D

In this week's News Divide, we look at what the assassination of an Iranian nuclear scientist says about the news media and their own agendas.
Kindzadza

#4341 Re: IRAN

Post by Kindzadza »

Jedan narkoman kaže:„Kad uzmem taksi, za pet minuta mogu da nabavim bilo koju drogu. Poznajem dilere. U Iranu je vjerovatno lakše kupiti drogu, nego sladoled.“

:lol: ha :lol:
Jos ga nije sramota to staviti u naslovu...
Lik je kontradiktoran!

Iranu zasigurno ne nedostaju narkomani, samo je autor zaboravio da napomene da za takvo stanje nije kriva ova vlast (koja besi dilere), vec Pehlavijeva koja je svaki "pozitivan" tok sa zapada oberucke prihvatala.
Drugo, Iran nije kriv zato sto su Ameri zbog zutog okupirali Afganistan i deo te zajednice proglasili teroristima.
I trece, najvaznije: Na zapadu je biti narkoman sasvim normalna pojava, tj. jako je kul... Tako da je novinar promasio tematiku, trebao im je pisati o "mucenju" zena, zato bi imali sluha.
Primera radi, u Holandiji je 87% stanovnistva bar jednom u zivotu probalo neku vrstu droge, a svakodnevno njih 40% uzima ponesto od "bele tehnike". U Svajcarskoj oko 27% svakodnevno konzumira, a preko 70% su bar jednom u zivotu probali neki opijat. U Ceskoj (koja ima najliberalniji zakon u svetu),kazu ako ne znas gde da kupis gudru, trebas u prvu policijsku postaju da se javis (kvalitetno i sigurno+jeftino). 8)

Ne shvatam, ko moze da popu*i pricu da zemlja (I.R.Iran) koja strogo sankcionise dilere, koja se Amerima nalazi u tranzitu transporta iste ka zapadu i godisnje zapleni 700+ tona raznih opijata, ne radi dobro za siru drustvenu zajednicu (da ne radi na suzbijanje kriminala)... Ima li takvih jos?
jefferson wrote: Inace nije tacno da Talibani nisu bili umjesani u trgovinu drogom jer je to bio vrlo dobar izvor finansiranja, isto kao sto to rade i Hezbolah i Hamas!
Pa, i Reisa Cerica su na Izacicu uhvatili sa 3kg belog i nekoliko miliona DM-ova...
:)
mO k3

#4342 Re: IRAN

Post by mO k3 »

Zanimljivo je za EU tek od 01.09 hoce da uvedu embargo Iranu ,zasto ne sada ako im je toliko stalo do sakncija..
SaPnA

#4343 Re: IRAN

Post by SaPnA »

Ženski Dr.Med wrote:Zanimljivo je za EU tek od 01.09 hoce da uvedu embargo Iranu ,zasto ne sada ako im je toliko stalo do sakncija..
Nije to tako lako, jer ta nafta ce biti njima uskracena i treba pronaci druge pouzdane izvore koji trebaju pokriti te gubitke.
mO k3

#4344 Re: IRAN

Post by mO k3 »

SaPnA wrote:
Ženski Dr.Med wrote:Zanimljivo je za EU tek od 01.09 hoce da uvedu embargo Iranu ,zasto ne sada ako im je toliko stalo do sakncija..
Nije to tako lako, jer ta nafta ce biti njima uskracena i treba pronaci druge pouzdane izvore koji trebaju pokriti te gubitke.
Pa imaju Saudijsku Arabiju i Libiju ... Ma EU jede gofna ...
Optimus Prime

#4345 Re: IRAN

Post by Optimus Prime »

Zato sto moraju da nadju alternativne nacine snabdjevanja naftom, sto je prilicno problematicno kada se uzme u obzir da trenutno ne postoje veci dodatni kapaciteti koji se mogu kratkorocno aktivirati.
denzel979

#4346 Re: IRAN

Post by denzel979 »

izvor informacija je, pretpostavljam, ovaj:

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... zUqQxNb8qw
Optimus Prime

#4347 Re: IRAN

Post by Optimus Prime »

Ženski Dr.Med wrote:
SaPnA wrote:
Pa imaju Saudijsku Arabiju i Libiju ... Ma EU jede gofna ...
Libija trenutno proizvodi tek polovinu one kolicine nafte od prije sukoba.
Racuna se tek da ce krajem 2013 doci na stari nivo proizvodnje.

Ali donekle imas pravo. Libijci ce vjerovatno ce do sebtembra uspjeti povecati proizvodnju za nekoliko stotina hiljada barela dnevno, sto ce donekle kompenzirati iranski uvoz.
denzel979

#4348 Re: IRAN

Post by denzel979 »

denzel979

#4349 Re: IRAN

Post by denzel979 »

Optimus Prime wrote: Libija trenutno proizvodi tek polovinu one kolicine nafte od prije sukoba.

Ali donekle imas pravo. Libijci ce vjerovatno ce do sebtembra uspjeti povecati proizvodnju za nekoliko stotina hiljada barela dnevno, sto ce donekle kompenzirati iranski uvoz.
da Bog da sceri:

http://www.advance.hr/vijesti/libija-gr ... a-ubijeno/
jefferson

#4350 Re: IRAN

Post by jefferson »

denzel979 wrote:
Optimus Prime wrote: Libija trenutno proizvodi tek polovinu one kolicine nafte od prije sukoba.

da Bog da sceri:

http://www.advance.hr/vijesti/libija-gr ... a-ubijeno/
Ali RT je "zaboravio" spomenuti da je Republikanska garda prekjuce rekla da ne vidi nista opasno to sto dva americka nosaca uplovljavaju u perzijski zaljev, da je to uobicajno, bla, bla, bla.
S obzirom da ta dva nosaca ima ubojitiju moc nego cijelo iransko vazduhoplovstvo, nije ni trebalo drugaciji odgovor ocekivati.
I sta ce sad, Iranz atvoriti tjesnac sa dva americka nosaca u zaljevu? Aha, kad na vrbi zasvrbi.
Vidi da su rekli :ako bude utjecalo" ali nekako imam osjecaj da ce Iran reci kako "nije" utjecalo.
Opet, sta fali malo igre rjecima, dici ce cijenu anfte, a to iranu svakako odgovara.
Post Reply