IRAN

Post Reply
Kindzadza

#4276 Re: IRAN

Post by Kindzadza »

madner wrote:Cuj to, dakle kada Iranci sastave 1000 tenkova (koji su smece) to ih dodje puno skuplje nego da su kupili 1000 tenkova? :D
SSSR je na svom vrhuncu imao GDP manji od Zapadne Njemacke, ali vojsku koja je bila jaca od svih NATO clanica skupa.
A tu teoriju objasni VRSu i IDFu, mada sumnjam da ce se sloziti. :D
:thumbup:
Ja mislim da su to jedine Vojske (ako ih mogu tako nazvati), koje su 100 - 1000x bile jace od protivnika, a, da su izgubili sukobe... Respekt za Armiju BiH i Hezbolah (mada i 1967 g. je IDF bio na pragu katastrofe).
Bodkin wrote:
Optimus Prime wrote:Samo u Sjevernoj Dakoti u porama stijena leze rezerve nafte 4 puta vece od onih u S. Arabiji.
moze link za ovo i generalno za tu novu tehnologiju?
O ovome je meni komsija mozak izbusioo pre jedno 15 godina...
Inace, on je bio ubedjen da je JNA peta svetska vojna sila. :D
sanaman wrote:ovaj podatak jednostavno nije tacan. Zvanicna inflacija je 19,1 % nezavanicna ko zna...za 2008 kazu da je bila 25%
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/b8bc5c40 ... z1jw1fZWgt
Manje prati statistike (cionistickog) FT, Ekonomista, itd.. Primera radi, oni (bankarski/berzovni mediji) su do skoro, po naredbi, naravno, i od Grcke pravili zemlju blagostanja i napretka, a sama Grcka je u goMnima od kada su je Osmanlije napustili :D (preciznije, najmanje 40 godina).
Statistikom se svuda mulja, pa i u Iranu... Ali, tvrdnje od 20% inflacije su apsolutno neistinite.
simpozijum delirijum

#4277 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

brojke ne lazu , lijepo na papiru , crno na bijelo;
Hugo Chavez , veliki jaran sa Iranskim predsjednikom , svake zime daje dzaba gorivo za 150 000 USA domova
besplatna medicina u Venecueli , i skolstvo po zakonu , daje zemlju seljacima
i USA mu ubacuje komandose i narko-kartel ubojice da ga uniste ..
Kuba ?
znate li da je poslije nuklearne katastrofe u Cernobilu 1986 u tadasnjem SSSR , da su slali oboljelu djecu na Kubu , da ih lijece od leukemije
zato sto imaju najbolji sistem borbe protiv raka ( humani interferon , znam iz licnoga iskustva , imao sam tesku infekciju oka , i spasilo mi vid )
a na zapadu ?
mozes krepati kao ulicni pas, kljukaju te sintetickim drogama , samo pare care
sto si vise bolestan ?
vise profita !
zelite linkove i potvrde ovih informacija ?
nema problema !
moj jako dobar porodicni prijatelj je bio na Kubi i spasio si zivot Kubanskim
"zloglasno -komunistickim rezimom " od raka
farmaceutske kompanije ih mrze
usput receno , mada nije tema , samo da vam napokon oci otvorim
Kubanski doktori su bili prvi na Haitiju posle zemljotresa i i takva sicusna zemlja je uradila 10000 puta vise negoli cijeli "zapad" da spasi zivote ljudi tamo kao i Venecuela
kontam da vi ne zivite u USA ali ja znam iz prve ruke ( upoznao par Kubanaca i Venecuelanaca licno )
kontate sada zasto Kuba , Veneculea ili Iran moraju biti unisteni ?
PEACE !
jefferson

#4278 Re: IRAN

Post by jefferson »

simpozijum delirijum wrote:brojke ne lazu , lijepo na papiru , crno na bijelo;
Hugo Chavez , veliki jaran sa Iranskim predsjednikom , svake zime daje dzaba gorivo za 150 000 USA domova
besplatna medicina u Venecueli , i skolstvo po zakonu , daje zemlju seljacima
i USA mu ubacuje komandose i narko-kartel ubojice da ga uniste ..
Kuba ?
znate li da je poslije nuklearne katastrofe u Cernobilu 1986 u tadasnjem SSSR , da su slali oboljelu djecu na Kubu , da ih lijece od leukemije
zato sto imaju najbolji sistem borbe protiv raka ( humani interferon , znam iz licnoga iskustva , imao sam tesku infekciju oka , i spasilo mi vid )
a na zapadu ?
mozes krepati kao ulicni pas, kljukaju te sintetickim drogama , samo pare care
sto si vise bolestan ?
vise profita !
zelite linkove i potvrde ovih informacija ?
nema problema !
moj jako dobar porodicni prijatelj je bio na Kubi i spasio si zivot Kubanskim
"zloglasno -komunistickim rezimom " od raka
farmaceutske kompanije ih mrze
usput receno , mada nije tema , samo da vam napokon oci otvorim
Kubanski doktori su bili prvi na Haitiju posle zemljotresa i i takva sicusna zemlja je uradila 10000 puta vise negoli cijeli "zapad" da spasi zivote ljudi tamo kao i Venecuela
kontam da vi ne zivite u USA ali ja znam iz prve ruke ( upoznao par Kubanaca i Venecuelanaca licno )
kontate sada zasto Kuba , Veneculea ili Iran moraju biti unisteni ?
PEACE !
Pa sto se ne preselis na Kubu ili u Venecuelu???? Ne kontam u cemu je problem. Zalis se na ameriku a guzica ti u americi parkirana.
Ah da, grijanje, CITGO je venecuelanska naftna kompanija koju niko nije istjero iz SAD, za razliku od zapadnih kompanija koje je Chavez istjerao iz Venecuele.
Odleti do caracasa pa vidi kako se zivi. Nekad je taj grad povezivalo 5 mostova, danas jedan, jer su se 4 urusila tokom vladavine velikog Huge Chaveza. Ali vazno je da on daje gorivo za 150,000 amerikanaca, dok mu budzet puni CITGO koji nesmetano prodaje gorivo po americi.
sanaman

#4279 Re: IRAN

Post by sanaman »

Kindzadza wrote:
Optimus Prime wrote:... i sta bi znacilo kada bi Amerikanci uspjeli da odsjeku Iran od jednog dijela svjetskog trzista nafte.
Iran nije samo: zemni gas, nafta, nikl, zlato, itd., Iran je super sila u svakom segmentu. Ljudi proizvode prakticno sve sami, od igle do lokomotive, sve "Made in Iran".
Prelistaj malo sa pocetka temu, siguran sam da ces razbiti neke stereotipe i predrasude o Iranu.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=3000
Optimus Prime wrote:Turska je prije islamske revolucije u Iranu imala otprilike isti GDP po glavi stanovnika kao i Iran. Danas je on dva puta veci, i to bez znacajnih rezervi nafte.
Bato, nemoj da se ljutis, ali, mnogo ne poznajes stvari, a, volis da "kulinarises".

Kao prvo, Turska nije nista drasticno odmakla (kako ti pises) od Irana, a u jako puno segmenata je ispod. A drugo, Turska, naprotiv, ima velike rezerve nafte i zemnog gasa (sire podrucje planine Ararat), ali Turska ima medjunarodnu obavezu neeksploatisanja iste/og do 2023 god... Ukratko, Ataturk je Turskoj sa tim ugovorom svezao jednu ruku i obe noge. :-x
sanaman wrote:...ljudi benzin uvoze kraj nafte :-) jer nisu u mogucnosti imati rafinerije, dnevna prozivodnja nafte opala zbog tehnickih nemogucnosti i neodstatka strucnog znanja.
Strasan si... :D
U Iranu je benzin 7 centi (u BHKM = 3,5 feninga)...
Velis Iran ima nedostatak kadra, a ne salis se?! :lol:
Iran je ortak vec u Kosmosu, daleko su oni odmakli, daleko, na tvoju zalost.
Nejerovatno je kada ljudi vjeruju ovakve stvari, covjek...guverner iranske centralne banke banke Mahmoud Bahmani je citiran u u navednom claknu i to je iranski zvanicni podatak :D a ako pitas na zapadu oni ce reci da je jos vise. Zatim mozemo pricati samo o subvencijama za hranu, problemi sa drogom i svega ostalog sto ima svaka drzava.

To za svemir, hoces da kazes da sami proizvode, lansiraju i tehnicki odrzavaju svemirski program. Bitna je razlika izmedju imati program...jednom nesto trestirati a drugo imati funkcionalan sistem. Al eto vjeruj...

A ovo za benzin takodjer nije ispravan podatak. Istina je da je do kraja 2010 PRVIH 60 L bilo subvencionirano i kostalo je 7 centi, tako da ne uvijek i ne svaki litar. Dalje nakon sto je ukinuto subvencioniranje, PRVIH 60 l kosta 30 centi, a svaki sljedeci kosta malo manje od 60 centi. Zatim su ukinute subvenicje kako navedoh za benzin i HRANU koje su iznosile 75 milijardi. Znas sta znaci kada u drzavi moras hranu subvencinorati? Siromastvo za siroke mase i kupovanje mira jer nemaju svi posla i ne mogu svojim radom da zarade dovoljno.

40% benzina uvoze jer rafinerije nemaju kapacitet, nema rezervnih dijelova, itd. Jebene su sankcije stari moj.

Ako prodju sankcije, a po svoj prilici vidjeces da ce proci, onda ce iranski narod zahvaljucu rezimu (kojem ni tada nece nista faliti, kao sto ni chavezu nista ne fali, ni kastru, itd) imati prave koristi od centrifuga i ostalih gluposti. Al eto, njigov izbor.

A oko citanja, sreca pa imam izbor da mogu citati iz vise izvora o cemi mnogi mogu samo sanjati..jedna partija, jedne novine, jedan vodja :D
StudentskiIC

#4280 Re: IRAN

Post by StudentskiIC »

U nekoliko postova se podvlači nedostatak benzina u Iranu, međutim, nakon krize od prije nekoliko godina kada su stvarno ostali bez goriva pored sve te nafte, skontali su par stvari. Cilj im je ne samo proizvoditi za svoje potrebe, nego izvoziti naftne prerađevine. Trenutno uz Kinu i Indiju, Iran je najbrže rastuće tržište u rafinerijskom sektoru.

2009. potrošnja, dole više o kapacitetu prerađivanja.
Iran’s Oil Refining Capacity Rises 18% in 2010, OPEC Says

Iran’s oil-refining capacity increased 18 percent last year, the biggest gain among OPEC members, according to a report by the 12-member group.
Iranian capacity rose to 1.74 million barrels a day from 1.47 million in 2009 as facilities in Abadan, Arak, Tehran, Isfahan, Shiraz, Lavan and Bandar Abbas expanded, the Vienna- based of Organization of Petroleum Exporting Countries said today in its Annual Statistical Bulletin.
nastavak

Snapshot: top emerging refining markets

Economic growth in countries such as India, China and Brazil means the demand for refined petroleum is on the rise. Using detailed GlobalData market research this market snapshot uncovers the top emerging refining markets to 2016.

National Iran Oil and Refining and Distribution Company will add the highest refining capacity globally by 2016

National Iran Oil and Refining and Distribution Company (NIORDC) will add 87.0 MMtpa of refining capacity by 2016, which is the highest globally. This capacity addition will be 23.85% of the total refining capacity addition in the top ten emerging markets and 8.9% globally.
više
severin

#4281 Re: IRAN

Post by severin »

u svakom slucaju iran je ispred nas jednu svjetlosnu godinu...u svakom pogledu
Bodkin

#4282 Re: IRAN

Post by Bodkin »

severin wrote:u svakom slucaju iran je ispred nas jednu svjetlosnu godinu...u svakom pogledu
eis :-D pa ispred nas je albanija bar cetvrtinu svjetlosne godine :D nije im to neko mjerilo
Kindzadza

#4283 Re: IRAN

Post by Kindzadza »

Bodkin wrote:
severin wrote:u svakom slucaju iran je ispred nas jednu svjetlosnu godinu...u svakom pogledu
eis :-D pa ispred nas je albanija bar cetvrtinu svjetlosne godine :D nije im to neko mjerilo
U Iranu se bolje zivi nego li u vecini evropskih (EU) zemalja...
Mozda je to neko merilo?
Optimus Prime

#4284 Re: IRAN

Post by Optimus Prime »

Kindzadza wrote:
Bodkin wrote:
Mozda je to neko merilo?
U kojem paralelnom svemiru ti zivis?
Iran je sto se tice zivotnog standarda tu negdje sa Bosnom.

Bez nafte bi bili tu negdje sa Moldavijom.
jefferson

#4285 Re: IRAN

Post by jefferson »

Kindzadza wrote:
Bodkin wrote:
Mozda je to neko merilo?
E jaro ti gledas previse zvjezdane staze, paralelne svijetove i slicna sranja!
glade

#4286 Re: IRAN

Post by glade »

jefferson wrote: E jaro ti gledas previse zvjezdane staze, paralelne svijetove i slicna sranja!
a ti to znas jer zivis u iranu? ili si zivio?
jefferson

#4287 Re: IRAN

Post by jefferson »

glade wrote:
jefferson wrote: E jaro ti gledas previse zvjezdane staze, paralelne svijetove i slicna sranja!
Cekaj covjece, tip kaze "odokativno" da se u iranu bolje zivi nego u pola EU drzava. Mislim halo? Otkud onda iranska dijaspora po EU? Sto nema dijaspore iz slovacke, madjarske ili rumunije u iranu? Sto to iz BiH raja masovno ne ide u Iran nego na zapad?
Ja sta ideologija od covjeka moze uraditi!
Kindzadza

#4288 Re: IRAN

Post by Kindzadza »

Optimus Prime wrote:Iran je sto se tice zivotnog standarda tu negdje sa Bosnom.
:lol:
Probaj doci do sledeceg naslova: "Karta zaTeheran u jednom smeru" koju potpisuju preko 30 autora (hriscana) koji zive i rade u Iranu. Pisu o zivotu, standardu, ljudskim pravima, prava zena, itd. u toj zemlji.
Vrlo dobar i pouzdan izvor informacija.
jefferson

#4289 Re: IRAN

Post by jefferson »

Kindzadza wrote:
Probaj doci do sledeceg naslova: "Karta zaTeheran u jednom smeru" koju potpisuju preko 30 autora (hriscana) koji zive i rade u Iranu. Pisu o zivotu, standardu, ljudskim pravima, prava zena, itd. u toj zemlji.
Cak 30? Ah ti boga, za 2000 godina ako tako nastave mozda prebace preko 1000 :lol:
Kindzadza

#4290 Re: IRAN

Post by Kindzadza »

jefferson wrote:Cekaj covjece, tip kaze "odokativno" da se u iranu bolje zivi nego u pola EU drzava. Mislim halo? Otkud onda iranska dijaspora po EU? Sto nema dijaspore iz slovacke, madjarske ili rumunije u iranu? Sto to iz BiH raja masovno ne ide u Iran nego na zapad?
Dzefersone, u Iranu zive i rade na stotine hiljada ljudi koji nemaju nista zajednickog sa Iranom, medju njima jako puno i Rumuna, Madjara, Nemaca, Slovaka, Hrvata, Portugalaca i ostalih ljudi "civilizovane,napredne i moderne", zaadne Evrope... U Iranu postoji i jako puno ljudi sa podrucja BiH.
Da bih razumeo zasto ljudi iz BiH ili Slovenije radje emigriraju u Nemackoj, nego li u Iranu, moras zato poznavati socioloske discipline, ali, i geografiju.

:!: Ja sam misljenja da ti imas jako puno predrasuda i stereotipa kada je u pitanju Iran i sam iranski narod...
Bodkin

#4291 Re: IRAN

Post by Bodkin »

jefferson wrote:
glade wrote:
Cekaj covjece, tip kaze "odokativno" da se u iranu bolje zivi nego u pola EU drzava. Mislim halo? Otkud onda iranska dijaspora po EU? Sto nema dijaspore iz slovacke, madjarske ili rumunije u iranu? Sto to iz BiH raja masovno ne ide u Iran nego na zapad?
dobro sad, misljenja sam da u iranu nije losije nego u madjarskoj ili rumuniji. cak sta vise, mislim da je i bolje (nemojte samo tuci :-D ) ali da je bolje od pola EU drzava, e to nije
Optimus Prime

#4292 Re: IRAN

Post by Optimus Prime »

Bodkin wrote:
dobro sad, misljenja sam da u iranu nije losije nego u madjarskoj ili rumuniji. cak sta vise, mislim da je i bolje (nemojte samo tuci :-D ) ali da je bolje od pola EU drzava, e to nije
Nemas sta misliti, :D
madjarski dohodak po glavi stanovnika je skoro duplo veci od iranskog, a rumunski nesto veci.
Uostalom evo vam ranking od MMF-a za 2011( lijeva tabela):
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... per_capita

S tim sto je Iran velika zemlja i kao takva ima prilicnih regionalnih razlika u standardu, tako da moze biti da se u Teheranu u prosjeku zivi bolje nego u Rumuniji, mozda cak i bolje nego u Madjarskoj, ali u Teheranu ne zivi ni 10% Iranaca.
denzel979

#4293 Re: IRAN

Post by denzel979 »

Optimus Prime wrote:
Bodkin wrote:
madjarski dohodak po glavi stanovnika je skoro duplo veci od iranskog, a rumunski nesto veci.

S tim sto je Iran velika zemlja i kao takva ima prilicnih regionalnih razlika u standardu, tako da moze biti da se u Teheranu u prosjeku zivi bolje nego u Rumuniji, mozda cak i bolje nego u Madjarskoj, ali u Teheranu ne zivi ni 10% Iranaca.
a da li si ti ikada razmisljao o kupovnoj moci, s obzirom na to da je teheran najjeftiniji glavni grad na svijetu?!
denzel979

#4294 Re: IRAN

Post by denzel979 »

jefferson wrote:
Kindzadza wrote:
Probaj doci do sledeceg naslova: "Karta zaTeheran u jednom smeru" koju potpisuju preko 30 autora [/size](hriscana) koji zive i rade u Iranu. Pisu o zivotu, standardu, ljudskim pravima, prava zena, itd. u toj zemlji.
Cak 30? Ah ti boga, za 2000 godina ako tako nastave mozda prebace preko 1000 :lol:
jesi li ti procitao sta je kindzadza napisao?! po tebi bi svi stranci koji zive tamo trebali potpisati tu knjigu?! tu knjigu je napisala laura horstmann i jos 29 njemica koje zive i rade u iranu. dakle, te zene su autorice knjige i one je potpisuju.
btw., kolegica sa studija, od moje kolegice sa posla :D , zivi i radi u teheranu. odmah nakon zavrsetka studija je napustila bih i otisla u teheran i po svemu je prezadovoljna zivotom tamo (njih dvije se dopisuju preko facebooka, pa sam i ja imao priliku sta vidjeti i cuti).
zemo_online

#4295 Re: IRAN

Post by zemo_online »

Optimus Prime wrote:
Bodkin wrote:

najveci gdp per capita ima drzava LIHTENSTAJN ,a nje nema na spisku.
denzel979

#4296 Re: IRAN

Post by denzel979 »

da ne zaboravim - u iranu se nalazi oko 1.959.000 useljenika odnosno 1.05% svjetskog broja useljenika ili 2.86% ukupnog iranskog stanovništva (podatak UN-a iz 2005.).

i jos jedan interesantan podatak:
U zemlji prebiva najveći broj stranih izbjeglica u svijetu, uglavnom iračkih i afganistanskih. Godine 2010. u zemlji je boravilo oko tri milijuna afganistanskih izbjeglica, a tijekom zadnja tri desetljeća prosječan broj stranih izbjeglica bio je iznad pet milijuna. (podatak UN-a).
Kindzadza

#4297 Re: IRAN

Post by Kindzadza »

denzel979 wrote:a da li si ti ikada razmisljao o kupovnoj moci, s obzirom na to da je teheran najjeftiniji glavni grad na svijetu?!
Tesko je pojedincima objasniti da su Teheranskih 250 eura = 1500 eura u Berlinu.
Optimus Prime

#4298 Re: IRAN

Post by Optimus Prime »

denzel979 wrote:
Optimus Prime wrote:
Bodkin wrote:

a da li si ti ikada razmisljao o kupovnoj moci, s obzirom na to da je teheran najjeftiniji glavni grad na svijetu?!
Ovo su podatci o GDP-ju po kupovnim paritetima (PPP) gdje je nivo cijena uracunat.
Nominalni dohodak je puno nizi u odnosu na Madjarsku i Rumuniju.
Evo lista:
jefferson

#4299 Re: IRAN

Post by jefferson »

Kindzadza wrote:
denzel979 wrote:a da li si ti ikada razmisljao o kupovnoj moci, s obzirom na to da je teheran najjeftiniji glavni grad na svijetu?!
Tesko je pojedincima objasniti da su Teheranskih 250 eura = 1500 eura u Berlinu.
A pojedincima je tesko objasniti da i pored tih teheranskih 250 eura opet nema useljenickih redova pred iranskim ambasadama!
Bodkin

#4300 Re: IRAN

Post by Bodkin »

jefferson wrote:
Kindzadza wrote:
A pojedincima je tesko objasniti da i pored tih teheranskih 250 eura opet nema useljenickih redova pred iranskim ambasadama!
jedan od razloga je i medijska satanizacija a iran nikad nece biti takva zemlja. nezapadnih zemalja sa ovakvom pojavom mozes nabrojati na prste jedne ruke :)
Post Reply