ne kontam. sta bi trebao vidjeti na ovom linku?!sanaman wrote:ovaj podatak jednostavno nije tacan. Zvanicna inflacija je 19,1 % nezavanicna ko zna...za 2008 kazu da je bila 25%denzel979 wrote:ako mene pitas, naravno da ima. pa ne bi ni valjalo da je nema. ok, inflacija od 8% i nije bas stimulirajuca, ali ako se uzmu 32-godisnje sankcije u obzir, onda i nije toliko strasna.madner wrote:http://www.newint.org/features/2007/03/01/facts/
Ima li u toj tvojoj statistici gdje inflacije?
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/b8bc5c40 ... z1jw1fZWgt
IRAN
-
denzel979
#4251 Re: IRAN
- oldschool
#4252 Re: IRAN
Mene samo zanima validan link, samo BP ili IEA, pusti mi neke lijeve blogove.Sta je smijesno, je li to da USA vec danas sa ovom tehnologijom vadi oko 10% zemnog gasa?
http://www.propane.pro/blog/eia-shale-o ... 2008-2010/
- Optimus Prime
#4253 Re: IRAN
Da se i to rijesit:oldschool wrote:Mene samo zanima validan link, samo BP ili IEA, pusti mi neke lijeve blogove.Sta je smijesno, je li to da USA vec danas sa ovom tehnologijom vadi oko 10% zemnog gasa?
http://www.propane.pro/blog/eia-shale-o ... 2008-2010/
http://www.eia.gov/todayinenergy/detail.cfm?id=811
-
sanaman
#4254 Re: IRAN
Nema veze sto iran ima samo 10% duga, moze imati i 0% ali strana valuta u drzavu ulazi preko nafte, znaci 70% deviza. Te devize opet trosis na svjetsko trzistu (recimo kupuju benzin), kupuju stvari koje sami ne mogu proizvesti a koje ti trebaju. Sada kada ti neko prepolovi taj ulaz deviza...kako mislis nadoknaditi razliku, gdje ces kupiti dolare, eure?Onda ce poceti stampati domacu valutu kako bi od naroda izvukli devize koje imaju ili koje privatnim kanalima ulaze u drzavu a to znaci jos veca inflacija, i tako u zacarani krug.denzel979 wrote:kao sto rekoh, nafta i prirodni plin su nekada bili glavni iranski privredni aduti, ali vise nisu. istina, jos uvijek sačinjavaju 70% izvoza, ali ujedno manje od 10% ukupnog bruto domaćeg proizvoda. dakle, to sto tvrdis da iran ovisi o proizvodnji nafte i plina, jednostavno ne stoji. onda bi za svaku zemlju, koja je proizvodjac (ima zalihe ovih energenata) mogli tvrditi isto (rusija, sad...). drugo, ako cemo bas mak na konac, koja zemlja je najzaduzenija, a koja je medju 3 najmanje zaduzene zemlje svijeta?!Optimus Prime wrote: Kontext o kojem smo raspravljali je bila iranska ovisnost o proizvodnji nafte i plina, tako da usporedba godisnjih prihoda iz tih grana ne moze biti stavljena u relaciju sa GDP PPP nego upravo sa nominalnim GDP-om da bi se dobio uvid koliko su u stvari ovisni, i sta bi znacilo kada bi Amerikanci uspjeli da odsjeku Iran od jednog dijela svjetskog trzista nafte.
iranska ekonomija nije dozivjela slom, ne cvjetaju im ruze nit im se dobro pise. Obzirom na sankcije dobri su, al nemoj velicati, braniti i uljepsavati kada nije tako.
- Optimus Prime
#4255 Re: IRAN
Vidis opet si pogrijesio u racunici.denzel979 wrote:kao sto rekoh, nafta i prirodni plin su nekada bili glavni iranski privredni aduti, ali vise nisu. istina, jos uvijek sačinjavaju 70% izvoza, ali ujedno manje od 10% ukupnog bruto domaćeg proizvoda. dakle, to sto tvrdis da iran ovisi o proizvodnji nafte i plina, jednostavno ne stoji. onda bi za svaku zemlju, koja je proizvodjac (ima zalihe ovih energenata) mogli tvrditi isto (rusija, sad...). drugo, ako cemo bas mak na konac, koja zemlja je najzaduzenija, a koja je medju 3 najmanje zaduzene zemlje svijeta?!Optimus Prime wrote: Kontext o kojem smo raspravljali je bila iranska ovisnost o proizvodnji nafte i plina, tako da usporedba godisnjih prihoda iz tih grana ne moze biti stavljena u relaciju sa GDP PPP nego upravo sa nominalnim GDP-om da bi se dobio uvid koliko su u stvari ovisni, i sta bi znacilo kada bi Amerikanci uspjeli da odsjeku Iran od jednog dijela svjetskog trzista nafte.
Uzeo si prihode od nafte i zemnog gasa i podjelio si ga sa GDP PPP, sto je pogresno.
Tu cifru moras djeliti sa nominalnim GDP-om, i onda dobijes nekih direktnih 23%.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... nominal%29
I onda kad dodjes do zakljucka da se sa tih 90 milijardi $ kumulira jedan dobar dio preostalog GDP-a onda shvatis da bi Iranci bez nafte i zemnog gasa bili u dubokim govnima.
Last edited by Optimus Prime on 19/01/2012 20:59, edited 2 times in total.
-
sanaman
#4256 Re: IRAN
copy&paste ne ide
, pih ...uglavnom izjava da je zvanicna inflacija 19% itd.
-
denzel979
#4257 Re: IRAN
moram ti se izviniti. sada vidjoh da je u 2011. bila tolika inflacija. imao sam podatak iz 2010. za 2009. godinu. my bad.
ovaj podatak jednostavno nije tacan. Zvanicna inflacija je 19,1 % nezavanicna ko zna...za 2008 kazu da je bila 25%
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/b8bc5c40 ... z1jw1fZWgt
- oldschool
#4258 Re: IRAN
Nekih 10% je sada shale gas, ali Amerika više troši nego proizvodi, pogotovo kad nafte nestane, moraju misliti o budućnosti, svoje energente ostavljaju za kraj.
- Optimus Prime
#4259 Re: IRAN
Ja mislim da ove godine nece biti potrebe za uvozom zemnog gasa, a uskoro planiraju i izvoz, sa obzirom da ce doci do znacajnog rasta proizvodnje. (EIA procjenjuje da ce ovaj postotak do 2035 sa 10% rasti na 46%)oldschool wrote:Nekih 10% je sada shale gas, ali Amerika više troši nego proizvodi, pogotovo kad nafte nestane, moraju misliti o budućnosti, svoje energente ostavljaju za kraj.
I ono sto je znacajno je to da i u drugim djelovima svijeta moze biti slicno, tako da Rusi i Iranci mozebiti nece imati kome da prodaju svoj zemni gas, i cak ako nadju nekog po onda po mnogo nizoj cijeni.
A ako cijena zemnog gasa dugorocno padne, industrijske zemlje ce gledati da gdje god mognu zamjene naftu sa zemnim gasom sto moze dovesti do znacajnijeg pada potraznje nafte. To opet spusta cijenu i dovodi OPEC u ogromne probleme.
A ako Fracking bude funkcionisao i sa naftom onda mozebit da ce OPEC imati znacajnijih problema u buducnosti.
-
denzel979
#4260 Re: IRAN
tacnije imaju 3,7% duga. sto se benzina tice, izgleda da je taj problem vec rijesen - pa ga planiraju cak i izvoziti http://bosniantv.irib.ir/index.php?opti ... &Itemid=29 . s obzirom da sve vise stvari sami proizvode (sto je pozitivna stvar sankcija), ne vjerujem u te scenarije da nece imati dovoljno strane valute kojom bi pokrivali svoj uvoz (sto se dolara tice, ta valuta vise nema nikakvog realnog pokrica, pa je pitanje dana kada ce i njegova vrijednost strmoglavo pasti/devalvirati). i opet da ponovim - svijet ne cine amerika i njeni saveznici.sanaman wrote:Nema veze sto iran ima samo 10% duga, moze imati i 0% ali strana valuta u drzavu ulazi preko nafte, znaci 70% deviza. Te devize opet trosis na svjetsko trzistu (recimo kupuju benzin), kupuju stvari koje sami ne mogu proizvesti a koje ti trebaju. Sada kada ti neko prepolovi taj ulaz deviza...kako mislis nadoknaditi razliku, gdje ces kupiti dolare, eure?Onda ce poceti stampati domacu valutu kako bi od naroda izvukli devize koje imaju ili koje privatnim kanalima ulaze u drzavu a to znaci jos veca inflacija, i tako u zacarani krug.denzel979 wrote:kao sto rekoh, nafta i prirodni plin su nekada bili glavni iranski privredni aduti, ali vise nisu. istina, jos uvijek sačinjavaju 70% izvoza, ali ujedno manje od 10% ukupnog bruto domaćeg proizvoda. dakle, to sto tvrdis da iran ovisi o proizvodnji nafte i plina, jednostavno ne stoji. onda bi za svaku zemlju, koja je proizvodjac (ima zalihe ovih energenata) mogli tvrditi isto (rusija, sad...). drugo, ako cemo bas mak na konac, koja zemlja je najzaduzenija, a koja je medju 3 najmanje zaduzene zemlje svijeta?!Optimus Prime wrote: Kontext o kojem smo raspravljali je bila iranska ovisnost o proizvodnji nafte i plina, tako da usporedba godisnjih prihoda iz tih grana ne moze biti stavljena u relaciju sa GDP PPP nego upravo sa nominalnim GDP-om da bi se dobio uvid koliko su u stvari ovisni, i sta bi znacilo kada bi Amerikanci uspjeli da odsjeku Iran od jednog dijela svjetskog trzista nafte.
iranska ekonomija nije dozivjela slom, ne cvjetaju im ruze nit im se dobro pise. Obzirom na sankcije dobri su, al nemoj velicati, braniti i uljepsavati kada nije tako.
- oldschool
#4261 Re: IRAN
To su scenariji, ali scenariji koji ne predviđaju nestanak nafte, razvoj ostatka svijeta, ima zanimljivih radova na tu temu, KIna, Brazil, Indija će sve više trošiti, kao i ostatak svijeta. Kaspijski region je neistražen, tu će se isto voditi bitka, niko nema nikakva saznanja šta tu tačno leži, postoje samo nagađanja. Ruski i iranski gas su mnogo jeftiniji, praktičniji za dovesti do kupaca, ne može Ameri podmiriti sebe a kamoli Evropu.Optimus Prime wrote:Ja mislim da ove godine nece biti potrebe za uvozom zemnog gasa, a uskoro planiraju i izvoz, sa obzirom da ce doci do znacajnog rasta proizvodnje. (EIA procjenjuje da ce ovaj postotak do 2035 sa 10% rasti na 46%)oldschool wrote:Nekih 10% je sada shale gas, ali Amerika više troši nego proizvodi, pogotovo kad nafte nestane, moraju misliti o budućnosti, svoje energente ostavljaju za kraj.
I ono sto je znacajno je to da i u drugim djelovima svijeta moze biti slicno, tako da Rusi i Iranci mozebiti nece imati kome da prodaju svoj zemni gas, i cak ako nadju nekog po onda po mnogo nizoj cijeni.
A ako cijena zemnog gasa dugorocno padne, industrijske zemlje ce gledati da gdje god mognu zamjene naftu sa zemnim gasom sto moze dovesti do znacajnijeg pada potraznje nafte. To opet spusta cijenu i dovodi OPEC u ogromne probleme.
A ako Fracking bude funkcionisao i sa naftom onda mozebit da ce OPEC imati znacajnijih problema u buducnosti.
- Optimus Prime
#4262 Re: IRAN
Troskovi vadjenja tog gasa uopste nisu veliki. Upravo je i pala ukupna cijena u Americi bas zbog toga.oldschool wrote:To su scenariji, ali scenariji koji ne predviđaju nestanak nafte, razvoj ostatka svijeta, ima zanimljivih radova na tu temu, KIna, Brazil, Indija će sve više trošiti, kao i ostatak svijeta. Kaspijski region je neistražen, tu će se isto voditi bitka, niko nema nikakva saznanja šta tu tačno leži, postoje samo nagađanja. Ruski i iranski gas su mnogo jeftiniji, praktičniji za dovesti do kupaca, ne može Ameri podmiriti sebe a kamoli Evropu.Optimus Prime wrote:Ja mislim da ove godine nece biti potrebe za uvozom zemnog gasa, a uskoro planiraju i izvoz, sa obzirom da ce doci do znacajnog rasta proizvodnje. (EIA procjenjuje da ce ovaj postotak do 2035 sa 10% rasti na 46%)oldschool wrote:Nekih 10% je sada shale gas, ali Amerika više troši nego proizvodi, pogotovo kad nafte nestane, moraju misliti o budućnosti, svoje energente ostavljaju za kraj.
A i u Evropi racunaju na solidne rezerve, pogotovo u Poljskoj.
Vjerovatno nece moci 100% biti neovisni od Rusije ali ako smanje uvoz za barem pola, to ce biti veliki udarac za Ruse.
- oldschool
#4263 Re: IRAN
Nema ništa od toga, Evropa će uvijek biti energetski paralizirana, jedina šansa im je Iran, sve iz Kapsijskog regiona je pod ruskim koncesijama. Amerika ako uspije sama da sebe snadbijeva je na konju. Najveći udarac za Ruse bi bio uzimanje Irana od Zapada ili priklanjanje istom.Troskovi vadjenja tog gasa uopste nisu veliki. Upravo je i pala ukupna cijena u Americi bas zbog toga.
Vjerovatno nece moci 100% biti neovisni od Rusije ali ako smanje uvoz za barem pola, to ce biti veliki udarac za Ruse.
-
sanaman
#4264 Re: IRAN
To ce sve vrijeme pokazati...niko tebe ne zeli ubijediti da je amerika svijet ili da se sve vrti oko nje a jos manje da moras ili trebas dijeliti iste poglede ili vrijednosti.
Poenta je u tome, da ta drzava trpi vec 30 godina sankcije, znaci i narod trpi. Znas ko jos ima sankcije, Kuba, S.Koreja...ljudi imaju jedan zivot...da li je ideologija vrijedna zivota? Dovesti jedan narod u tako zavidan polozaj, ne znam...tjerati mak na konac i na kraju biti gubitnik.
Gledam dokumentarac u o Kubi i prikazuje likove koji stoje pored ceste i cekaju da naidje auto kojem je pukla guma da je zakrpe. A znas cime krpe? Sa kondomom...i onda gledam te ljude i vidim kako se pate. To su obicni ljudi. Al ces na forumu naci dovoljno koji ce te ubijetiti kako je tamo super.
Nije idelna paralela Iran i Kuba, ali je poenta da se zbog ideologije koci razvoj drustva. Mislim eto teoretski naprave bombu a dobiju sankcije, hoce li to jesti..jel ima para od toga? Zivi li se bolje? A za napad, uvijek se mogao naci razlog za takvo nesto. Kako su izmisljeni razlozi za irak tako mogu i za iran. Samo sto vecina na forumu nece da prihvati cinjenice da je Sadam bio diktator, da je svoju drzavu htio dati sinovima u nasljednje i da je bio los prema kurdima i siitima, da je ameriknce rat u iraku i afganistanu kostao preko 700 milijardi, da su se doveli na rub kolapsa zbog tog, da nisu dobili najvece i najboolje koncesije za naftan polja, da je kurdima puno bolje, itd...
Nabaca ja svega
ne vode mudru politiku, lose je ici na bilo kakav vid konfrontacije, bice donji.
Poenta je u tome, da ta drzava trpi vec 30 godina sankcije, znaci i narod trpi. Znas ko jos ima sankcije, Kuba, S.Koreja...ljudi imaju jedan zivot...da li je ideologija vrijedna zivota? Dovesti jedan narod u tako zavidan polozaj, ne znam...tjerati mak na konac i na kraju biti gubitnik.
Gledam dokumentarac u o Kubi i prikazuje likove koji stoje pored ceste i cekaju da naidje auto kojem je pukla guma da je zakrpe. A znas cime krpe? Sa kondomom...i onda gledam te ljude i vidim kako se pate. To su obicni ljudi. Al ces na forumu naci dovoljno koji ce te ubijetiti kako je tamo super.
Nije idelna paralela Iran i Kuba, ali je poenta da se zbog ideologije koci razvoj drustva. Mislim eto teoretski naprave bombu a dobiju sankcije, hoce li to jesti..jel ima para od toga? Zivi li se bolje? A za napad, uvijek se mogao naci razlog za takvo nesto. Kako su izmisljeni razlozi za irak tako mogu i za iran. Samo sto vecina na forumu nece da prihvati cinjenice da je Sadam bio diktator, da je svoju drzavu htio dati sinovima u nasljednje i da je bio los prema kurdima i siitima, da je ameriknce rat u iraku i afganistanu kostao preko 700 milijardi, da su se doveli na rub kolapsa zbog tog, da nisu dobili najvece i najboolje koncesije za naftan polja, da je kurdima puno bolje, itd...
Nabaca ja svega
- Optimus Prime
#4265 Re: IRAN
Meni se cini da ti nije jasno o kojim je dimenzijama ovdje rijec.oldschool wrote:Nema ništa od toga, Evropa će uvijek biti energetski paralizirana, jedina šansa im je Iran, sve iz Kapsijskog regiona je pod ruskim koncesijama. Amerika ako uspije sama da sebe snadbijeva je na konju. Najveći udarac za Ruse bi bio uzimanje Irana od Zapada ili priklanjanje istom.Troskovi vadjenja tog gasa uopste nisu veliki. Upravo je i pala ukupna cijena u Americi bas zbog toga.
Samo u Evropi po racunici EIA-a postoje rezerve shale zemnog gasa koje iznose polovinu onoga sto Iran ima.
- oldschool
#4266 Re: IRAN
Kad je tako, što se hoće graditi Nabuko, Južni tok, što imaš raskol u EU između malih i velikih, što veliki imaju direktne plinovode s Rusijom, što Evropska komisija ne da zeleno svjetlo Nabuku, pusti te izvještaje. Irak je imao svašta nešto a nema ništa, treba sve to uzimati s rezervom.Optimus Prime wrote:Meni se cini da ti nije jasno o kojim je dimenzijama ovdje rijec.oldschool wrote:Nema ništa od toga, Evropa će uvijek biti energetski paralizirana, jedina šansa im je Iran, sve iz Kapsijskog regiona je pod ruskim koncesijama. Amerika ako uspije sama da sebe snadbijeva je na konju. Najveći udarac za Ruse bi bio uzimanje Irana od Zapada ili priklanjanje istom.Troskovi vadjenja tog gasa uopste nisu veliki. Upravo je i pala ukupna cijena u Americi bas zbog toga.
Samo u Evropi po racunici EIA-a postoje rezerve shale zemnog gasa koje iznose polovinu onoga sto Iran ima.
-
denzel979
#4267 Re: IRAN
ti to tako gledas i to je tvoje pravo. moje misljenje je da svaka zemlja ima pravo da sama odlucuje kakvu ce unutarnju politiku voditi. uvodjenje americke "demokracije" nije nigdje dobra donijelo. kako direktno uvodjenje putem vojne agresije, tako i postavljanjem najgorih diktatora na celo drzave. sjetimo se samo salvadore allendea, kojeg su ubili, a na njegovo mjesto doveli augusto pinochea. henry kissinger je nakon allendeove pobjede na izborima konstatirao da cileanci ne znaju sta je demokracija i da je amerika duzna da ih nauci tome....u iraku su imali saveznika, dok im je trebao. kada se osilio, dohakali su mu. a slozit ce se, da su iracani neuporedivo bolje zivjeli za vrijeme sadama nego danas...itd, itd..i ja ga nabaca, ali shvatit ces moju poentu.sanaman wrote:To ce sve vrijeme pokazati...niko tebe ne zeli ubijediti da je amerika svijet ili da se sve vrti oko nje a jos manje da moras ili trebas dijeliti iste poglede ili vrijednosti.
Nabaca ja svegane vode mudru politiku, lose je ici na bilo kakav vid konfrontacije, bice donji.
sto se kube tice, budi realan i reci mi kakav je batista bio?! ako nista kubanci imaju daleko bolju socijalnu zastitu od amerikanaca. a ti ljudi sto rade uz cestu, i to s kondomima
- Optimus Prime
#4268 Re: IRAN
Jao pa zato Amerikanci pokusavaju preplivat more da bi domogli Kube.denzel979 wrote:ti to tako gledas i to je tvoje pravo. moje misljenje je da svaka zemlja ima pravo da sama odlucuje kakvu ce unutarnju politiku voditi. uvodjenje americke "demokracije" nije nigdje dobra donijelo. kako direktno uvodjenje putem vojne agresije, tako i postavljanjem najgorih diktatora na celo drzave. sjetimo se samo salvadore allendea, kojeg su ubili, a na njegovo mjesto doveli augusto pinochea. henry kissinger je nakon allendeove pobjede na izborima konstatirao da cileanci ne znaju sta je demokracija i da je amerika duzna da ih nauci tome....u iraku su imali saveznika, dok im je trebao. kada se osilio, dohakali su mu. a slozit ce se, da su iracani neuporedivo bolje zivjeli za vrijeme sadama nego danas...itd, itd..i ja ga nabaca, ali shvatit ces moju poentu.sanaman wrote:To ce sve vrijeme pokazati...niko tebe ne zeli ubijediti da je amerika svijet ili da se sve vrti oko nje a jos manje da moras ili trebas dijeliti iste poglede ili vrijednosti.
Nabaca ja svegane vode mudru politiku, lose je ici na bilo kakav vid konfrontacije, bice donji.
sto se kube tice, budi realan i reci mi kakav je batista bio?! ako nista kubanci imaju daleko bolju socijalnu zastitu od amerikanaca. a ti ljudi sto rade uz cestu, i to s kondomima, pa koliko je samo klosara u americi, sirotinjskih cetvrti, itd, itd. amerika nije hollywood.
-
sanaman
#4269 Re: IRAN
Samo cu se osvrnuti na ovo jer je inace offdenzel979 wrote:ti to tako gledas i to je tvoje pravo. moje misljenje je da svaka zemlja ima pravo da sama odlucuje kakvu ce unutarnju politiku voditi. uvodjenje americke "demokracije" nije nigdje dobra donijelo. kako direktno uvodjenje putem vojne agresije, tako i postavljanjem najgorih diktatora na celo drzave. sjetimo se samo salvadore allendea, kojeg su ubili, a na njegovo mjesto doveli augusto pinochea. henry kissinger je nakon allendeove pobjede na izborima konstatirao da cileanci ne znaju sta je demokracija i da je amerika duzna da ih nauci tome....u iraku su imali saveznika, dok im je trebao. kada se osilio, dohakali su mu. a slozit ce se, da su iracani neuporedivo bolje zivjeli za vrijeme sadama nego danas...itd, itd..i ja ga nabaca, ali shvatit ces moju poentu.sanaman wrote:To ce sve vrijeme pokazati...niko tebe ne zeli ubijediti da je amerika svijet ili da se sve vrti oko nje a jos manje da moras ili trebas dijeliti iste poglede ili vrijednosti.
sto se kube tice, budi realan i reci mi kakav je batista bio?! ako nista kubanci imaju daleko bolju socijalnu zastitu od amerikanaca. a ti ljudi sto rade uz cestu, i to s kondomima, pa koliko je samo klosara u americi, sirotinjskih cetvrti, itd, itd. amerika nije hollywood.
Ovo je klasicni argument kada se zeli reci kako je lose u USA, naravno da ima beskucnika vise nego Bosna stanovnika ali u USA ima milione i milione ljudi koji zive BOLJE i NORMALNO ...uvijek se uzme ekstremni primjer za nesto lose a ne stanje koje vlada u pravilu. U USA nije pravilo da su ljudi beskucnici i da lose zive ali je na Kubi to pravilo, da malo imaju i lose zive.
Al eto, svakom njegovo, naravno ako imas izbor
-
denzel979
#4270 Re: IRAN
zaboravih najvaznije od svega navesti
sve i da amerika zeli, svima na svijetu, samo najbolje - da li je to vrijedno miliona ljudskih zrtava?!
- amoninan
#4271 Re: IRAN
AJE vehabijska?denzel979 wrote:
ok. znaci, ta stanica je siitska i kao takva ne prihvatljiva u bilo kojem obliku objektivnosti. a AJE je sunitska (pro vehabijska) i kao takva objektivna?! procitaj ovaj interview sa thyerry meyssanom i objektivnosti AJE:
Jel ti ovo cjeli dan trebalo da skontaš šta'š napisat.
Rekoh, završili smo ti i ja. Imaš ove Optimusa i sl, isti ste kov, samo druga strana medalje pa s njim se naguravaj do sutra.
- Optimus Prime
#4272 Re: IRAN
Ovo cu shvatiti kao kompliment.amoninan wrote:
Rekoh, završili smo ti i ja. Imaš ove Optimusa i sl, isti ste kov, samo druga strana medalje pa s njim se naguravaj do sutra.
Ne, salim se. Molicu bez ad hominem napada.
Ako imas probleme sa mojim argumentima budi slobodan da ih pobijes.
I ja mogu bez obrazlozenja izjaviti da na primjer amoniman nema veze sa zivotom, ali ne dobijam nista sa tom izjavom.
- amoninan
#4273 Re: IRAN
Nije to napad u tom kontekstu, nego oba navijački pristupate temi. Tako da...ono. Tamam ste match.Optimus Prime wrote:Ovo cu shvatiti kao kompliment.amoninan wrote:
Rekoh, završili smo ti i ja. Imaš ove Optimusa i sl, isti ste kov, samo druga strana medalje pa s njim se naguravaj do sutra.![]()
Ne, salim se. Molicu bez ad hominem napada.
Ako imas probleme sa mojim argumentima budi slobodan da ih pobijes.
I ja mogu bez obrazlozenja izjaviti da na primjer amoniman nema veze sa zivotom, ali ne dobijam nista sa tom izjavom.
-
Kindzadza
#4274 Re: IRAN
oldschool wrote:Uz dužno poštovanje prema svima, ali ovdje jedini materiju poznaje Amominan....
"...jedina istinska država u arapskom svijetu je Iran, ali plaćaju i cijenu za to."
Doduse, zaboravio si i sebe spomenuti.., i ti dobro poznajes materiju...
Jedan od vecih (ne i najveci) razloga cionista i anglosaksonaca napada na Iran, je upravo Kaspijski basen.oldschool wrote:Nema ništa od toga, Evropa će uvijek biti energetski paralizirana, jedina šansa im je Iran, sve iz Kapsijskog regiona je pod ruskim koncesijama. Amerika ako uspije sama da sebe snadbijeva je na konju. Najveći udarac za Ruse bi bio uzimanje Irana od Zapada ili priklanjanje istom.
U Azerbejdzanu su najveca verska grupa sa preko 35 %, u Libanu isto, a u Bahrainu jesu najbrojnija etnickoverska grupa, ali nemaju nikakvu kontrolu nad zemljom.., obicni su irgati.sumirprimus wrote:ispravka krivog navoda.:iran nije jedina zemlja gdje su siiti vecina...
ima tu i bahreina bogami i irak
Last edited by Kindzadza on 20/01/2012 03:27, edited 1 time in total.
-
Kindzadza
#4275 Re: IRAN
Iran nije samo: zemni gas, nafta, nikl, zlato, itd., Iran je super sila u svakom segmentu. Ljudi proizvode prakticno sve sami, od igle do lokomotive, sve "Made in Iran".Optimus Prime wrote:... i sta bi znacilo kada bi Amerikanci uspjeli da odsjeku Iran od jednog dijela svjetskog trzista nafte.
Prelistaj malo sa pocetka temu, siguran sam da ces razbiti neke stereotipe i predrasude o Iranu.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=3000
Bato, nemoj da se ljutis, ali, mnogo ne poznajes stvari, a, volis da "kulinarises".Optimus Prime wrote:Turska je prije islamske revolucije u Iranu imala otprilike isti GDP po glavi stanovnika kao i Iran. Danas je on dva puta veci, i to bez znacajnih rezervi nafte.
Kao prvo, Turska nije nista drasticno odmakla (kako ti pises) od Irana, a u jako puno segmenata je ispod. A drugo, Turska, naprotiv, ima velike rezerve nafte i zemnog gasa (sire podrucje planine Ararat), ali Turska ima medjunarodnu obavezu neeksploatisanja iste/og do 2023 god... Ukratko, Ataturk je Turskoj sa tim ugovorom svezao jednu ruku i obe noge.
Strasan si...sanaman wrote:...ljudi benzin uvoze kraj naftejer nisu u mogucnosti imati rafinerije, dnevna prozivodnja nafte opala zbog tehnickih nemogucnosti i neodstatka strucnog znanja.
U Iranu je benzin 7 centi (u BHKM = 3,5 feninga)...
Velis Iran ima nedostatak kadra, a ne salis se?!
Iran je ortak vec u Kosmosu, daleko su oni odmakli, daleko, na tvoju zalost.
Last edited by Kindzadza on 20/01/2012 03:35, edited 1 time in total.