koliko je ljudi bilo na titovoj sahrani?! druga stvar, tito je imo doooostaaa vremena (1945-1980) za indoktrinaciju ljudi (uvjetno receno" dok je imam zivio samo 10 godina poslije revolucije. koliko je titina juga zivjela nakon njegove smrti, a koliko i.r. iran?! a, ako te dodatno zanima koliko ljudi i dalje nije promijenilo misljenje, bujrum u iran, najbolje na godisnjicu preseljenja.Pa cek, i kod nas su svi suze ljevali za titom, pa su mnogi prvi bili koji su pljuvali po njemu, ne kontam sto i iranci ne bi promjenili misljenje?
IRAN
-
denzel979
#4126 Re: IRAN
-
denzel979
#4127 Re: IRAN
koji broj potpisa?! zasto nisu npr. mogli skupiti taj "broj potpisa" za referendum o ratu u koreji, vijetnamu, kambodzi,afganistanu, iraku, libiji....ili sada ono na wall streetu?! gdje su ti potpisi, a gdje referendu?! npr. ustavnost guantanama?! nego, da se vratim - iran je medju rijetkim drzavama u kojoj je upravo narod rekao sta zeli. e sad, sto bi vi "demokrate" to ponavljali svake godine, to je druga prica.jefferson wrote:Opet spominjes ameriku. Rekao sam ti vec, u americi ili bilo kojoj zapadnoj demokratiji, japanu, Novom zelandu itd, mozes skupiti odredjeni broj potpisa i stavis to pitanje na referendum.
Znaci ja sam ti odgovorio, ali ti nama sad odgovori mozes li to uraditi u iranu, koji je tema?
- Optimus Prime
#4128 Re: IRAN
Pa i danas se na godisnjicu smrti druga Tita skupi nekih hiljadu zaludjenika pred njegovom rodnom kucom u Kumrovcu.denzel979 wrote:koliko je ljudi bilo na titovoj sahrani?! druga stvar, tito je imo doooostaaa vremena (1945-1980) za indoktrinaciju ljudi (uvjetno receno" dok je imam zivio samo 10 godina poslije revolucije. koliko je titina juga zivjela nakon njegove smrti, a koliko i.r. iran?! a, ako te dodatno zanima koliko ljudi i dalje nije promijenilo misljenje, bujrum u iran, najbolje na godisnjicu preseljenja.Pa cek, i kod nas su svi suze ljevali za titom, pa su mnogi prvi bili koji su pljuvali po njemu, ne kontam sto i iranci ne bi promjenili misljenje?
Dakle nije uopste bitno koliko ljudi se skupi na nekom eventu. U svakom sistemu postoji jedna odredjena skupina ljudi koja ima privilegije i direktno profitira od sistema. Njihov broj u Iranu nije mali posto se radi o milionima. Samo u jednoj zemlji od 80 miliona ljudi to ne igra nikakvu ulogu, jer je u demokratiji bitno sta onih 40 miliona +1 misle. Dakle ne trebas se nikad zanositi bilo kakvim skupovima sa stotinama hiljada ljudi. U dobro organiziranim diktaturama to nikad nije problem.
Pa i Gadafiju je nekoliko sednica prije no sto su ga roknuli skandiralo desetine hiljada ljudi u Tripoliju, koji je sest puta manji od Teherana A cim su se pobunjenici priblizili gradu otpor je jednostavno prestao da postoji- Toliko o podrsci naroda.
-
Kindzadza
#4129 Re: IRAN
Ovo si u pravu...Optimus Prime wrote: Dakle ne trebas se nikad zanositi bilo kakvim skupovima sa stotinama hiljada ljudi. U dobro organiziranim diktaturama to nikad nije problem.
Bas je preko bare krenuo taj sinhronizovani show koji ce biti nastavljen do iza predsednickih izbora.
Evo mali relaks (Siraz brejk dens) video iz Irana...
Po meni apsolutni favoriti:
00:34 Lik koji skace sa nosaca kosa preko table kroz obruc kosa
... i 00:44 zmaj koji se klize 10m na glavu.
http://www.youtube.com/watch?v=NuJfFeTz ... re=related
- Optimus Prime
#4130 Re: IRAN
Preko bare se legitimitet tog showa onda potvrdi na izborima, dok u Iranu oni neprivilegovani mogu samo iza cetiri zida pjevati borbene, dok privilegovana manjina pravi vasar o drzavnom trosku.Kindzadza wrote:Ovo si u pravu...Optimus Prime wrote: Dakle ne trebas se nikad zanositi bilo kakvim skupovima sa stotinama hiljada ljudi. U dobro organiziranim diktaturama to nikad nije problem.
Bas je preko bare krenuo taj sinhronizovani show koji ce biti nastavljen do iza predsednickih izbora.
Evo mali relaks (Siraz brejk dens) video iz Irana...![]()
00:34 Lik koji skace sa nosaca kosa preko table kroz obruc kosa![]()
... i 00:44 zmaj koji se klize 10m na glavu.![]()
I to sve dok im ovi legitimni preko bare ne dodju do ideje da im sjebu koncepciju.
-
Kindzadza
#4131 Re: IRAN
Kako ti se svidja ovaj mali brejker?Optimus Prime wrote:...Kindzadza wrote: Evo mali relaks (Siraz brejk dens) video iz Irana...![]()
00:34 Lik koji skace sa nosaca kosa preko table kroz obruc kosa![]()
... i 00:44 zmaj koji se klize 10m na glavu.![]()
- Intimus
#4132 Re: IRAN
@jefferson i @Optimus Prime, pomalo sam u dilemi šta je sada glavni problem u vezi Irana? Je li to iranski nuklearni program (koji bi mogao biti zloupotrijebljen) ili je borba za ljudska prava, što uključuje smjenu aktuelnog režima, referendum i promjenu političkog uređenja zemlje (vidim da se u zadnjih par stranica govori najviše o ovom)?
I zamolio bih neki relevantan link iz kojeg se vidi da, po vašim tvrdnjama, veliki broj (da ne kažem većina) Iranaca želi promjene.
I zamolio bih neki relevantan link iz kojeg se vidi da, po vašim tvrdnjama, veliki broj (da ne kažem većina) Iranaca želi promjene.
-
simpozijum delirijum
#4133 Re: IRAN
ako se sjecate, Iranci su hakirali kontrole USA drona zadnje generacije i zarobili ga iznad Irana
predsjednik Obama je zatrazio u Decembru da se dron vrati
Iranci su ipak odgovorili na zahtjev i vratice Americkome predjedniku licnu tu dragocjenu letjelicu alI?
u razmjeri 1/80
naime pravi hit medju djecom u Iranu je imati model igracku toga drona koja se prodaje za 4 dolara
Obami su vec poslali jednu
Iranci imaju smisla za humor i jos jedno ponizenje Bijele kuce
postarina ukljucena
http://news.yahoo.com/iran-mocks-us-toy ... -news.html
Iranci su ipak odgovorili na zahtjev i vratice Americkome predjedniku licnu tu dragocjenu letjelicu alI?
u razmjeri 1/80
naime pravi hit medju djecom u Iranu je imati model igracku toga drona koja se prodaje za 4 dolara
Obami su vec poslali jednu
Iranci imaju smisla za humor i jos jedno ponizenje Bijele kuce
postarina ukljucena
-
jefferson
#4134 Re: IRAN
joj boze dragisimpozijum delirijum wrote:ako se sjecate, Iranci su hakirali kontrole USA drona zadnje generacije i zarobili ga iznad Irana
u razmjeri 1/80
Obami su vec poslali jednu![]()
Iranci imaju smisla za humor i jos jedno ponizenje Bijele kuce![]()
postarina ukljucena![]()
-
leo karan
#4135 Re: IRAN
izgleda da se nesto kuha.
imam neke poslovne kontakte s Iranom, i stvari su se jako puno promijenile u posljednja 2-3 mjeseca.
vecina stranih kompanija je u procesu zatvaranja ureda u Iranu kao i prekida svih poslovnih aktivnosti.
Vecina evropskih banake ne prihvata novac iz Irana (niti bilo kakve vrste akreditiva), a kako sada stvari stoje, postoji i mogucnost da ce doci do potpune zabrane rada evropskog bankarskog sistema sa Iranom.
slijedece sedmice se ocekuje prosirenje sankcija na poslovne odnose sa ovom zemljom.

imam neke poslovne kontakte s Iranom, i stvari su se jako puno promijenile u posljednja 2-3 mjeseca.
vecina stranih kompanija je u procesu zatvaranja ureda u Iranu kao i prekida svih poslovnih aktivnosti.
Vecina evropskih banake ne prihvata novac iz Irana (niti bilo kakve vrste akreditiva), a kako sada stvari stoje, postoji i mogucnost da ce doci do potpune zabrane rada evropskog bankarskog sistema sa Iranom.
slijedece sedmice se ocekuje prosirenje sankcija na poslovne odnose sa ovom zemljom.
- asurbanipal
#4136 Re: IRAN
Laž ! Istina je, da je bilo više struja i snaga u toku Revolucije, ali da su ovi bili u debeloj manjini je očita laž...Optimus Prime wrote:Narod se borio protiv pahlavijevog režima, ne iskljucivo za islamsku republiku.kratak_spoj wrote:@"Optimus Prime"
dakle nešto slično kao u USA, narod može da bira samo one koji su podobni cionistimaNarod ima samo pravo da izabere predsjednika i to iskljucivo iz liste koju su bradonje prethodno blagoslovile.![]()
narod se borio za islamsku republiku protiv tiranskog pahlavijevog režima, zašto bi je sada ukidao ??Dakle narod jednostavno nema mogucnost da demokratskim putem ukine islamsku republiku, dok se svaka mogucnost putscha unistava u korijenu i to pukom silom. Sve dok je tako nemam nista protiv da Amerikanci vrse bilo kakvu vrstu pritiska koja moze dovesti do unutrasnje revolucije.
Jedan dio naroda se borio za islamsku republiku,i radi se o debeloj manjini. Iskoristili su samo pogodan moment da na najbrutalniji nacin eliminiraju ostale opozicione grupe koje su se takodjer borile protiv Shaha, i putschem dosli do vlasti. U ovih 30 godina nisu se sjetili ni jednom da provedu neku vrstu referenduma o tome da li vecina Iranaca ustvari podrzava jedno takvo drustveno uredjenje.
- amoninan
#4137 Re: IRAN
aman
hoćel iko ovdje napisati post a da nije filtriran kroz personalnu idelošku pripadnost!? Dosad koliko sam upratio samo jež piše takve postove, što je premalo.
Ako neće, ne vidim smisao ove teme zaista, jer u stuštini se sve svodi na onu : moj je veći od tvog i tačka.
hoćel iko ovdje napisati post a da nije filtriran kroz personalnu idelošku pripadnost!? Dosad koliko sam upratio samo jež piše takve postove, što je premalo.
Ako neće, ne vidim smisao ove teme zaista, jer u stuštini se sve svodi na onu : moj je veći od tvog i tačka.
- Optimus Prime
#4138 Re: IRAN
Da,da bilo ih je naravno vise nego monarhista i svih opozicionih grupa zajednoasurbanipal wrote:
Laž ! Istina je, da je bilo više struja i snaga u toku Revolucije, ali da su ovi bili u debeloj manjini je očita laž...
-
simpozijum delirijum
#4139 Re: IRAN
na zalost ova tema bi trebala biti i o Iranskoj kulturi , tradiciji i slicno o toj interesantnoj i velikoj zemljiamoninan wrote:aman![]()
ali trenutno je pitanje rata i mira , mozda cak i III svjetskoga
a za takvu situaciju definitivno najvise odgovornosti snose par drzava sa najvecom vojnom moci i najvise vojnih napada i intervencija u zadnjih 10-ak godina koje su usput u velikoj ekonomskoj krizi takodjer
nije pitanja ideologije vec opstanak mira i svih nas na ovoj planeti
vecina analiticara se slaze sa tim
-
Bodkin
#4140 Re: IRAN
amoninan wrote:aman![]()
-
simpozijum delirijum
#4141 Re: IRAN
Iran koliko ja vidim se ne konfrotira sa bilo kim , nije nikakvo navijanje vec realnost , ljudi rade svoj biznis i o svom poslu van imperijalistickih shema a na vaznom geostrateskom polozaju i bogata dzava resursimaBodkin wrote:amoninan wrote:aman![]()
Ako neće, ne vidim smisao ove teme zaista, jer u stuštini se sve svodi na onu : moj je veći od tvog i tačka.navijaci na svakoj temi i gotovo. meni jos niko nije odgovorio na pitanje, koja je korist iranu od konfrontiranja sa usa. ne ide mi u glavu ali nikako
e to ne odgovara svjetskim "vladarima "
kada su Iranci poslali ubojice i diverzante u Izrael ili USA i Evropu da ubijaju naucnike ili postave bombe ?
kada su Iranci poslali spijunske avione iznad USA ?
gdje su Iranske trupe ?
U Mexiku ?
manje CNN i BBC propagande ,,vise se moze saznati iz nezavisnih medija
Iran jeste diktatura , neka sami rjesavaju svoje probleme i vise puta su uz pomoc Turske i cak Brazilske diplomatije i inicijativa pozivali na pregovore oko nuklearnoga programa za koje nema dokaza da je u svrhu pravljenja atomske bombe
niti jedan jedini dokaz
a zapad odbija svake pregovore i zvecka oruzjem
- amoninan
#4142 Re: IRAN
Raspitaj se u Iraku.kada su Iranci poslali ubojice i diverzante u Izrael ili USA i Evropu da ubijaju naucnike ili postave bombe ?
-
jefferson
#4143 Re: IRAN
Mogao bi bar jednom ozbiljan post postaviti!simpozijum delirijum wrote:Iran koliko ja vidim se ne konfrotira sa bilo kim , nije nikakvo navijanje vec realnost , ljudi rade svoj biznis i o svom poslu van imperijalistickih shema a na vaznom geostrateskom polozaju i bogata dzava resursimaBodkin wrote:amoninan wrote:aman![]()
Ako neće, ne vidim smisao ove teme zaista, jer u stuštini se sve svodi na onu : moj je veći od tvog i tačka.navijaci na svakoj temi i gotovo. meni jos niko nije odgovorio na pitanje, koja je korist iranu od konfrontiranja sa usa. ne ide mi u glavu ali nikako
kada su Iranci poslali ubojice i diverzante u Izrael ili USA i Evropu da ubijaju naucnike ili postave bombe ?
gdje su Iranske trupe ?
U Mexiku ?![]()
Iran jeste diktatura , neka sami rjesavaju svoje probleme i vise puta su uz pomoc Turske i cak Brazilske diplomatije i inicijativa pozivali na pregovore oko nuklearnoga programa za koje nema dokaza da je u svrhu pravljenja atomske bombe
niti jedan jedini dokaz
Sto ne bi letili iznad kad im ti svojim teskim radom od poreza odvajas za gorivo. Toliko je gadno u toj imperijalistickoj americi da evo tebe drze kao zarobljenika vec godinama na prisilnom radu
-
Bodkin
#4144 Re: IRAN
predug post koji ne odgovara na pitanje. ja nisam pitao zato sto znam odgovor nego zato sto mi nije jasno. iran je mogao biti dobar sa zapadom i da dobije tu famoznu nuklearnu tehnologiju (ima je pola svijeta danas). radi se o konstantnom konfrontiranju sa izraelom i amerikom.nije ovo stanje palo sa neba. turska je najbolji primjer, priklonili se zapadu i ove godine su ostvarili rekordni izvoz (ekonomija) a vosjka im je medju top 10 na planetisimpozijum delirijum wrote:Iran koliko ja vidim se ne konfrotira sa bilo kim , nije nikakvo navijanje vec realnost , ljudi rade svoj biznis i o svom poslu van imperijalistickih shema a na vaznom geostrateskom polozaju i bogata dzava resursimaBodkin wrote:amoninan wrote:aman![]()
gdje su Iranske trupe ?
U Mexiku ?![]()
niti jedan jedini dokaz
-
simpozijum delirijum
#4145 Re: IRAN
a zasto bi se morali Iranci ili bilo koja druga drzava priklanjati slijepo komandi iz Vasingtona ili Pekinga ili bilo koga ?predug post koji ne odgovara na pitanje. ja nisam pitao zato sto znam odgovor nego zato sto mi nije jasno. iran je mogao biti dobar sa zapadom i da dobije tu famoznu nuklearnu tehnologiju (ima je pola svijeta danas). radi se o konstantnom konfrontiranju sa izraelom i amerikom.nije ovo stanje palo sa neba. turska je najbolji primjer, priklonili se zapadu i ove godine su ostvarili rekordni izvoz (ekonomija) a vosjka im je medju top 10 na planeti Bodkin
jeste li culi za drzavnu suverenost ?
Turska nije clanica EU i niti im daju clanstvo u uniji i ima ekonomski saradnju sa Iranom , ne postuje sankcije
to je samo jedan od razloga sto je Turska jaka ekonomija dok joj komsija Grcka krahira totalno , clanica EU
Izrael mora sjesti za pregovaracki stol i rijesiti probleme diplomatski , to sto Izraelska vrhuska radi Gazi i Palestincima je genocid , UN je cak to potvrdio
i vrapcima na grani je jasno da sve ove intervencije i ratovi od strane USA i NATO izmicu kontroli , ponasaju se poput pijanih kauboja , stotine hiljada civila je vec stradalo
a lista je velika , kada ce stati sa svojom ratnom mashinerijom ?
Iran nece dopustiti da mu se desi takva sudbina , jedne Libije ili sada Sirije ..
-
simpozijum delirijum
#4146 Re: IRAN
evo sta se danas desava sirom interneta , protest protiv akta koji ce cenzurirati internetMogao bi bar jednom ozbiljan post postaviti!
Sto ne bi letili iznad kad im ti svojim teskim radom od poreza odvajas za gorivo. Toliko je gadno u toj imperijalistickoj americi da evo tebe drze kao zarobljenika vec godinama na prisilnom radu ..jefferson
SOPA i PIPA prijedlog zakona u USA kongresu
Wikipedia i masa web stranica su u strajku , pridruzio se cak i Google
toliko o demokratiji na zapadu, revolucija pocinje !
nikakvih vijesti o ovome masovnome protestu kao i desavanjima u Vasingtonu sinoc i danas
http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page
-
jefferson
#4147 Re: IRAN
Prednost demokratije je sto ljudi mogu predloziti super zakone, a mana je sto ranorazni kreteni mogu predloziti i takve gluposti kao sto je SOPA ili PIPA (iako se da razgovarati o samoj ideji tog zakona, sto svi podrzavaju).simpozijum delirijum wrote:evo sta se danas desava sirom interneta , protest protiv akta koji ce cenzurirati internetMogao bi bar jednom ozbiljan post postaviti!
Sto ne bi letili iznad kad im ti svojim teskim radom od poreza odvajas za gorivo. Toliko je gadno u toj imperijalistickoj americi da evo tebe drze kao zarobljenika vec godinama na prisilnom radu ..jefferson
SOPA i PIPA prijedlog zakona u USA kongresu
Wikipedia i masa web stranica su u strajku , pridruzio se cak i Google
toliko o demokratiji na zapadu, revolucija pocinje !
nikakvih vijesti o ovome masovnome protestu kao i desavanjima u Vasingtonu sinoc i danas
http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page
Medjutim, kao sto vidis zakon je vec suspendiran jer ti takvo drustvo dozvoljava da protestiras i ucinis nesto konkretno povodom toga.
Problem u ovoj raspravi je sto se t pravis "grbav" a nisi, i vrlo dobro znas da od tog zakona nece nista biti.
Opet, tema nije amerika, ali vsaka tema se pretvori u temu o americi, prvenstveno od ljudi koji nikad nisu primirisali atlanskom okenu sa evropske strane a kamoli sa americke, dok si ti ocito ameriku zamjenio sa svedskom u svom poimanju drustvenog uredjenja.
Od SOPA-e i PIPA-e u ovom obliku nece nista biti. Bit ce nesto sto ce eliminirati ili barem pokusati eliminirati razne stranice koje se bave piratstvom, sto na kraju i treba da se desi!
-
Bodkin
#4148 Re: IRAN
nemoj molim te siriti pricu na izrael ili grcku jer nemaju veze sa temom. to sto turska trguje (ako trguje, nisam znao) sa iranom nije razlog ovakvog ekonoskog uspona zadnjih godina. glupost je to reci. i nisam mislio slijepo priklanjati nego se ne konfrontirati. turska je ravnopravan partner zapada i ne slusa slijepo komande (tenzije sa izraelom) a i dalje je gigantsimpozijum delirijum wrote:a zasto bi se morali Iranci ili bilo koja druga drzava priklanjati slijepo komandi iz Vasingtona ili Pekinga ili bilo koga ?predug post koji ne odgovara na pitanje. ja nisam pitao zato sto znam odgovor nego zato sto mi nije jasno. iran je mogao biti dobar sa zapadom i da dobije tu famoznu nuklearnu tehnologiju (ima je pola svijeta danas). radi se o konstantnom konfrontiranju sa izraelom i amerikom.nije ovo stanje palo sa neba. turska je najbolji primjer, priklonili se zapadu i ove godine su ostvarili rekordni izvoz (ekonomija) a vosjka im je medju top 10 na planeti Bodkin
jeste li culi za drzavnu suverenost ?
Turska nije clanica EU i niti im daju clanstvo u uniji i ima ekonomski saradnju sa Iranom , ne postuje sankcije
to je samo jedan od razloga sto je Turska jaka ekonomija dok joj komsija Grcka krahira totalno , clanica EU
Izrael mora sjesti za pregovaracki stol i rijesiti probleme diplomatski , to sto Izraelska vrhuska radi Gazi i Palestincima je genocid , UN je cak to potvrdio
i vrapcima na grani je jasno da sve ove intervencije i ratovi od strane USA i NATO izmicu kontroli , ponasaju se poput pijanih kauboja , stotine hiljada civila je vec stradalo
a lista je velika , kada ce stati sa svojom ratnom mashinerijom ?
Iran nece dopustiti da mu se desi takva sudbina , jedne Libije ili sada Sirije ..
-
Kindzadza
#4149 Re: IRAN
Kako si dosao do zakljucka da Iran konfrontira sa Amerikom? Iran samo zeli slobodu i nista vise.Bodkin wrote:meni jos niko nije odgovorio na pitanje, koja je korist iranu od konfrontiranja sa usa. ne ide mi u glavu ali nikako
-
jefferson
#4150 Re: IRAN
Cek, Amerikanci se ne mogu mjesati u iranske poslove?Kindzadza wrote:Kako si dosao do zakljucka da Iran konfrontira sa Amerikom? Iran samo zeli slobodu i nista vise.Bodkin wrote:meni jos niko nije odgovorio na pitanje, koja je korist iranu od konfrontiranja sa usa. ne ide mi u glavu ali nikako
Iranci se mogu mjesati u Libanske, palestinske a pogotovo iracke poslove?
Ne kontam o cemu pricas?