1. Prema mom guglanju nije iranska privreda 18. a bogami nece biti ni 12. do 2015 vec je na 27. mjestudenzel979 wrote:Iranska privreda u 2010. godini procjenjena je između 858.66 i 863,5 milijardi usd prema paritetu kupovne moći, odnosno na oko 11.396 usd po glavi stanovnika što je četverostruki porast u odnosu na razdoblje prije revolucije 1979. godine unatoč udvostručenju stanovništva. uprkos sankcijama nametnutih zbog nuklearnog programa, iran je jedno od rijetkih vodećih svjetskih gospodarstava koje bilježi pozitivan gospodarski rast u vrijeme svjetske financijske krize.sanaman wrote: ja bih volio da mi vidis drzavu koja je po sankcijama ostvarila povecanje svog izvoza od 100%? Primjer iz prakse? Jel vidis sta se Kubom desava...al nemoj me samo pokusavati ubjedjivati kako je njima super. Dalje kako je Srbiji bilo pod embargom?
Sta ce se to povecati i u kom periodu da imas tako pozitivne prognoze, jesu li to iranci sami izracunali? To sto ne izvozi u USA i EU samo ne znaci da ce se drugi otimati za njihovu naftu. A ako mislis na Kinu, ona ima jedan interes kao i svi drugi...NESMETANA ISPORUKA NAFTE I POVOLJNA CIJENA...i nista vise ih ne zanima.
A to sa posrednicima ti ne stoji. Jesi li ikad kupovao npr. dellov racunar? Pa onda potpises za sta ga imas namjeru koristiti i kako ga NECES PRODATI u odredjenje zemlje. Pa ne mislis valjda da su svi glupi pa da se to tako lako zaobidje embargo. To bi onda sve US firme davno uradile. Imas dosta poluga za pritisak na trece drzave.
Elem ne vidm nista sto bi Iranu moglo valjati u ovo zatezanju, samo moze biti donji. A mislim da se takva klima i ambijet stvaraju da ce biti donji. Samo ako misle da ce dobro proci i da je nesto u njihovim rukama, onda se varaju.
Postoje planovi kako bi se nafta drugim putem transportovala a ne kroz hormuski zaljev. Ovo ne moze biti od danas do sutra, ali ideje i planovi postoje. pa bi se i ta poluga iranu oduzela. Ne kontam samo kako misle uci u oruzani sukob i jos da da ne izvuku deblji kraj. Jer kao sto rekoh, niko ne zeli uci u Teheran, al za vratiti u kameno doba, ima nazalost puno alternartiva.
p.s ne mislis valjda bih navoditi kao primjer za nesto
podaci za gore navedeno su preuzeti iz:
(engl.) IMF (ožujak 2010.). Iran: 5. Report for Selected Countries and Subjects. International Monetary Fund. Preuzeto 21. travnja 2011.
(engl.) The World Factbook (2011.). Iran. The World Factbook. Preuzeto 21. travnja 2011.
(engl.) PressTV (26. rujna 2010.). Iran economy strong despite sanctions. PressTV.ir. Preuzeto 21. travnja 2011.
(engl.) IRIB (14. ožujka 2011.). Iran's economy dynamic despite US sanctions. Islamic Republic of Iran Broadcasting. Preuzeto 21. travnja 2011.
(engl.) IMF (listopad 2010.). Regional Economic Outlook - Middle East and Central Asia. World Economic and Financial Survey. International Monetary Fund. Preuzeto 21. travnja 2011., str.
krajem 2000-ih godina iranska privreda bila je 18. najveća u svijetu (s tendencijom rasta na 12. mjesto do 2015. godine, s najrazvijenijom industrijom, poljoprivredom, energetikom, informatičkom tehnologijom i građevinarstvom na bliskom istoku.
podatci za gore navedeno su preuzeti iz:
(engl.) The World Factbook (2010.). Country comparison: GDP at purchasing power parity. The World Factbook. Preuzeto 21. travnja 2011.
(engl.) World Bank (2009.). Gross domestic product 2009, PPP. World Bank. Preuzeto 21. travnja 2011.
(engl.) IMF (listopad 2010.). World: 5. Report for Selected Countries and Subjects. International Monetary Fund. Preuzeto 21. travnja 2011.
(engl.) PressTV (24. prosinca 2010.). Iran to be world's 12th economy in 2015. PressTV.ir. Preuzeto 21. travnja 2011.
Iran u međunarodnim statistikama: Industrija, Poljoprivreda, Energetika i Komunikacije
(hrv.) Hodaej, Mohsen Šarif (18. veljače 2011.). Islamska Republika Iran, znanstveno i tehnološko središte regije. Iranski Kulturni Centar. Preuzeto 21. travnja 2011.
e, bas sam mislio iran uporedjivati sa srbijomvrh
za tvoj info, kina se zestoko protivi sankcijama. i bas bi kinezi potpisivali nesto za sto se zestoko protive. i bas ce kinezi, rusi ili bilo ko drugi, kome je stalo do zarade, potpisivati neke obligacije i navoditi zemlju porijekla prilikom izvoza trazene robe. npr., rusi bi to jednostavno deklarirali kao svoj proizvod (naftu), venecuela takodjer...itd...itd.znaci, bilo ko, ko eksplatira makar i kap nafte, rado ce iransku naftu predeklarirati i prodavati je zemljama eu kao svoju, a i zemljama eu bi bilo i vuk (sad/amerika) sit i ovce na broju. nemoj se zanositi i misliti da su svi blecci i da bespogovorno rade iskljucivo sto im amerika naredi.
a ja i tvrdim da iran ne zateze, upravo suprotno. ti si podrzao, thomasovu (jeffersenovu) tvrdnju da zatezanje odnosa ide iskljucivo iranu u korist (radi cijena barela nafte). ja sam tvrdio suprotno. dakle, ocita zamjena teza. iran je prema mojoj tvrdnji, drzava koja trpi, a drugi zatezu. dokle ce trpiti, to cemo vidjeti.
sto se tice oruzanog sukoba, nije iran ni slican ni jednoj zemlji koju su ameri do sada napali. ni po cemu, a pogotovo ne po vojnoj moci.
kratak pregled iranske vojne mocioružane snage Irana podijeljene su na sljedeći način (ovo su podatci stari vec preko 8 godina):
regularna vojska, podjeljena je na tri grane:
kopnena vojska (arteš), broji oko 350 000 pripadnika (od kojih oko 200 000 ročnika) 2004. godine
ratno zrakoplovstvo (Niru Havaji) broji oko 18 000 pripadnika 2001. godine
ratna mornarica (Niru Darjāi), broji oko 18 000 pripadnika 2001. godine
Korpus branitelja islamske revolucije (Sepah-e Pasdaran-e Enghelāb-e Islami) koji obuhvaća sve tri vojne grane broji više od 125 000 pripadnika.
Poslije Islamske revolucije, Iran se našao u izolacijskom i oskudnom stanju u pogledu vojne tehnologije. Zbog ekonomskih sankcija i embarga na oružje kojeg su uveli Amerikanci, Iran je bio prisiljen okrenuti se domaćoj vojnoj industriji te trgovini s malobrojnim zemljama koje su bile spremne poslovati s Iranom. Revolucionarna garda je postala odgovornom za stvaranje današnje iranske vojne industrije. Od njihova preuzimanja kontrole nad proizvodnjom, vojna industrija se značajno proširila i zbog velikog ulaganja u raketnu tehnologiju, Iran je ubrzo stvorio golemi arsenal balističkih raketa.
Od 1992. godine, Iran također proizvodi i vlastite tenkove, oklopne transportere, navođene projektile, podmornice i borbene zrakoplove. Posljednjih godina iranska izvješća su otkrila razvoj mnogih soficticiranih oružja poput projektila i balističkih raketa Hut, Kovsar, Fatih-110, Šahab-3, Sajdžil, Ašura, Gadr-110, Fadžr-3, te mnogo drugih raketnih sustava. Smatra se kako Iran danas ima od 3000 do 5000 tenkova, treću najveću helikoptersku flotu na svijetu, najveći broj vojnika (uključujući paravojsku), te golemi arsenal balističkih projektila.
a izvori za gore navedeno su:
(engl.) Iranska vojska, na stranici globalsecurity.org
(engl.) Iran Air force, na siteu globalsecurity.org
(engl.) Iranian Navy, na siteu globalsecurity.org
(engl.) Pasdaran na siteu globalsecurity.org
http://www.strategypage.com/htmw/htproc ... 41103.aspx
http://english.daralhayat.com/opinion/c ... story.html
http://www.foxnews.com/story/0,2933,156160,00.html
http://www.juancole.com/2007/10/irans-armed-forces.html
http://www.juancole.com/2007/10/irans-armed-forces.html
http://www.globalsecurity.org/intell/wo ... /basij.htm
http://www.msnbc.msn.com/id/21389599/
vezano za gore navedeno (dodatak):
Najmanje procjene govore o 1500, a najviše o 5000 tenkova. izvor: IISS i (engl.) Juan (4. listopada 2007.). Iran’s Armed Forces. University of Michigan. Preuzeto 18. ožujka 2011.
U službi iranske mornarice trenutno se nalazi 20 podmornica, uz nepoznat broj istih u izgradnji. izvor: IISS
Oko 350 lovačkih zrakoplova, uz nepoznat broj istih u izgradnji. izvor: IISS
Najveći broj helikoptera nakon Sjedinjenih Država i Rusije. izvor: IISS
Prema američkim procjenama Iran posjeduje najveći arsenal balističkih raketa nakon Rusije i Kine (uz SAD). izvor: IISS
znaci, ne boj se ti za iran. ako su ameri 24.04.1980 ,uz desetkovanu iransku armiju (nije cak bila ni formirana prava vojna sila), dozivjeli totalni fijasko u operaciji u kojoj su sudjelovale najelitnije jedinice (posto je to bilo biti ili ne biti za jimmyja cartera), onda nema sumnje da bi i ovaj put posteno polomili zube na iranu. ali s obzirom na iskustvo iz 1980. cisto sumnjam da ce se ponovo upustiti u jos jednu avanturu. (kao sto rekoh u jednom postu - najbolji pandam klasicne vojne nadmoci i obucenosti je bio sukob iranskog hizbullaha i americkog tj. izraelskog idf-a).
http://siteresources.worldbank.org/DATA ... es/GNI.pdf
2. Licitiranje brojevima tenkova itd. govori o tome da ne nisi dobro razumio ako doje do oruzanog sukoba kako ce izgledati, znaci mogu imati i 10.000 nece im nista znaciti jer NIKO NE ZELI niti IMA NAMJERU da useta u Teheran...samim tim pada i ovo poredjenje sa zadnjim Libanskim ratom.
Bice ciljani zracni udari sa misijom vracanje u kameno doba...
3. Ja sam ti gore vec napisao da kinezi planiraju pojacati saradju sa S.Arabijom, valjda ti to sve govori na koju kartu igraju
4. Teorija da ako dodje do embarga izvoza nafte, da ce drugi to jednostavno deklarisati kao svoj proizvod ne pije vode. Jer niko nije lud, zna se sta i odakle dolazi, samo je pitanje da li ces pitati za porijeklo. Sve da to neko i deklarise kao svoju robu, a nece, opet firme koje zele da to kupe krse embargo i imace probleme u maticnim zemljama. A ono sto zaboravljas jeste, kada je muka i kada trebas nesto da prodas....da li cijena rate ili pada? Pa naravno da pada, jer te kupac ucjenjuje jer zna da nemas kome prodati.
5. Slazem se Iran trpi. Po meni prije svega zbog pogresnih ciljeva koje je sebi politika Irana zadala i nedostatka mudrosti. Ako udju u bilo kakav sukob donji su...umjesto da porade na tome da se sto manje prica o njima, oni tuk na utuk i insistiraju na pravdi, postenju, i pravu na atomsku energiju itd. Za nedostatak energije ima i drugih dugorocnih rjesenja, puno cistijih...
6. Izrael odavno ima atomsko oruzje, znaju i ptice na grani...da su htjeli mogli su davno iskorititi. Ali mi svi znamo da ga do sada nisu koristili. Nego ako Iran napravi bombu, znas li da li ce je koristiti ili ne..ne znas kao ni ja, niko ne zna. Ali tebi i meni moze biti svejedno, dok Izraelu bas i nije svejedno.