glade wrote: ajatolah se ne bira... ali se bira tzv. "Vijece eksperata" koje ima moc da ajatolaha smijeni
aferim glade. mala ispravka - vrhovni vodja islamske revolucije se ne bira, ostalo je "u sridu".
glade wrote: ajatolah se ne bira... ali se bira tzv. "Vijece eksperata" koje ima moc da ajatolaha smijeni
A sto ne bi iranci birali vrhovnog vodju? Jel su to ti "strucnjaci" pametniji od 74 miliona iranaca?denzel979 wrote:glade wrote: ajatolah se ne bira... ali se bira tzv. "Vijece eksperata" koje ima moc da ajatolaha smijeni
aferim glade. mala ispravka - vrhovni vodja islamske revolucije se ne bira, ostalo je "u sridu".tj. skupština stručnjaka (medžlis-e hebregan), je tijelo odgovorno za biranje vođe u slučaju da aktuelni vođa umre, ili ako to zahtijevaju neke druge okolnosti.
Tebi je primarni cilj, kontrirati po svaku cenu, svake prilike...jefferson wrote:2. Otkad se to vlas u iranu bira? Kada se to birao Ajatolah u iranu?
Hajefferson wrote:A sto ne bi iranci birali vrhovnog vodju? Jel su to ti "strucnjaci" pametniji od 74 miliona iranaca?
ovo vec postaje smijesno. nego, da te ne bih zamarao daljim detaljima (tu bi vec morao imati znanja i o islamskom pravu i historiji islama) imam konacno i ja za tebe jedno kratko pitanje:jefferson wrote:A sto ne bi iranci birali vrhovnog vodju? Jel su to ti "strucnjaci" pametniji od 74 miliona iranaca?denzel979 wrote:glade wrote: ajatolah se ne bira... ali se bira tzv. "Vijece eksperata" koje ima moc da ajatolaha smijeni
aferim glade. mala ispravka - vrhovni vodja islamske revolucije se ne bira, ostalo je "u sridu".tj. skupština stručnjaka (medžlis-e hebregan), je tijelo odgovorno za biranje vođe u slučaju da aktuelni vođa umre, ili ako to zahtijevaju neke druge okolnosti.
Nažalost tako je i na "zapadu" i u Iranu, predrasude, nerazumijevanje, nedostatak želje i volje za učenjem o drugima pa se od informacija pokupi samo ono što je servirano. Naravno, nije sve tako loše. Da je problem jednoličan bilo bi lako, ali pošto nije uvijek će biti ovakvih stvari širom svijeta koliki god on bio.VerticalHairFactor wrote:Zanimljiv razgovor, koji možda najbolje oslikava set predrasuda i nerazumijevanja na Zapadu kada je Iran u pitanju. Nije sve loše i zlo ni u Americi ni u Iranu, ali nije sve ni dobro, mada ne mogu shvatiti da će do napada uistinu doći, nadam se da neće. Mislim da bi Ameri izgubili i ono malo kredibiliteta što im je ostalo i svijet bi potonuo u haos. Ameri su nama u Bosni jedini prijatelji, u nekom ograničenom smislu, pošto su i ovdje naravno strateški interesi u pitanju, tako da i konverzacija između forumaša ima tu karakteristiku totalno za jedne ili druge u šablonskom smislu. Ameri još uvijek imaju kapacitet da budu pokretač svjetske demokratije, ako ovu posljednju krizu odigraju mudro, bez upotrebe sile, i promijene svoj odnos prema Bliskom istoku u neki prihvatljiviji oblik, ne isključivo vojni i onaj ovaploćen silom. Nadam se da će ljudi napokon pronaći kapacitet da ne započinju ratove, i ne žive na mržnji i predrasudama prema drugim ljudima. Sve to je apsolutni besmisao.
http://www.youtube.com/watch?v=b2Ry8Ek-Krw
oba postaStudentskiIC wrote:Nažalost tako je i na "zapadu" i u Iranu, predrasude, nerazumijevanje, nedostatak želje i volje za učenjem o drugima pa se od informacija pokupi samo ono što je servirano. Naravno, nije sve tako loše. Da je problem jednoličan bilo bi lako, ali pošto nije uvijek će biti ovakvih stvari širom svijeta koliki god on bio.VerticalHairFactor wrote:Zanimljiv razgovor, koji možda najbolje oslikava set predrasuda i nerazumijevanja na Zapadu kada je Iran u pitanju. Nije sve loše i zlo ni u Americi ni u Iranu, ali nije sve ni dobro, mada ne mogu shvatiti da će do napada uistinu doći, nadam se da neće. Mislim da bi Ameri izgubili i ono malo kredibiliteta što im je ostalo i svijet bi potonuo u haos. Ameri su nama u Bosni jedini prijatelji, u nekom ograničenom smislu, pošto su i ovdje naravno strateški interesi u pitanju, tako da i konverzacija između forumaša ima tu karakteristiku totalno za jedne ili druge u šablonskom smislu. Ameri još uvijek imaju kapacitet da budu pokretač svjetske demokratije, ako ovu posljednju krizu odigraju mudro, bez upotrebe sile, i promijene svoj odnos prema Bliskom istoku u neki prihvatljiviji oblik, ne isključivo vojni i onaj ovaploćen silom. Nadam se da će ljudi napokon pronaći kapacitet da ne započinju ratove, i ne žive na mržnji i predrasudama prema drugim ljudima. Sve to je apsolutni besmisao.
Da su rat, ubijanje, razaranje, pljačka, silovanje, mržnja, predrasude apsolutni besmisao s tim se svako iole normalan može složiti. Ali moć je jača od razuma pa je isto tako besmisleno očekivati da će ratovi ikad prestati.
Forumaši ko forumaši...
ti mene ne partiš al nikako. jbg ti, razmjenili smo najmanje 20 komentara na ovu temu. Ne mogu ja u svakom postu ponavljati i ono prije što sam pisao s tobom. Miša mu.jeza u ledja wrote:Najbolji garant za to je nuklearna tehnologija???amoninan wrote:Ama, bolan, rekao sam ti već zašto. Pare, su tu nebitne. Rusi jednostavno ne mogu dozvoliti Iran pod američkim kišobranom, promjenu režima dole. Najbolji garant za to, nuklearna tehnologija. Dakle, čisto strateška odluka.jeza u ledja wrote:
Kazes kako "nista nikom nece dijelit dzabaluka", onda govoris sta ce Rusima novci? Pa sta je onda majku mu? Ili su im prodali ili su im dali dzabe. Tvrdnja da su im prodali je smijesna, kao sto si i sam rekao. Tvrdnja da su im dali djaba je takodje smijesna, jer Rusi u ovom vaktu nikome nece dijeliti vojnu tehnologiju djaba, a svakako ne nuklearnu, pa makar im i platili.
Al eto, ruska naučnici su bezveze turistički proveli mjesece u Iranu, nema to nikakve veze s nuklearnim programom i to.
Čisto kolegijalna posjeta.![]()
Da je tako, pola zemalja u kojima su Sovjeti vodili svoje proxy ratove bi danas imale nuklearke.
Razumijem da im dijele konvencionalnu tehnologiju, ali nuklearnu - jok.
I jos nesto - promjena rezima u Iranu apsolutno ne znaci da bi Iran bio pod americkim kisobranom.
Samo da citiram šejha Muzafera k.s.:StudentskiIC wrote:Nažalost tako je i na "zapadu" i u Iranu, predrasude, nerazumijevanje, nedostatak želje i volje za učenjem o drugima pa se od informacija pokupi samo ono što je servirano. Naravno, nije sve tako loše. Da je problem jednoličan bilo bi lako, ali pošto nije uvijek će biti ovakvih stvari širom svijeta koliki god on bio.VerticalHairFactor wrote:Zanimljiv razgovor, koji možda najbolje oslikava set predrasuda i nerazumijevanja na Zapadu kada je Iran u pitanju. Nije sve loše i zlo ni u Americi ni u Iranu, ali nije sve ni dobro, mada ne mogu shvatiti da će do napada uistinu doći, nadam se da neće. Mislim da bi Ameri izgubili i ono malo kredibiliteta što im je ostalo i svijet bi potonuo u haos. Ameri su nama u Bosni jedini prijatelji, u nekom ograničenom smislu, pošto su i ovdje naravno strateški interesi u pitanju, tako da i konverzacija između forumaša ima tu karakteristiku totalno za jedne ili druge u šablonskom smislu. Ameri još uvijek imaju kapacitet da budu pokretač svjetske demokratije, ako ovu posljednju krizu odigraju mudro, bez upotrebe sile, i promijene svoj odnos prema Bliskom istoku u neki prihvatljiviji oblik, ne isključivo vojni i onaj ovaploćen silom. Nadam se da će ljudi napokon pronaći kapacitet da ne započinju ratove, i ne žive na mržnji i predrasudama prema drugim ljudima. Sve to je apsolutni besmisao.
Da su rat, ubijanje, razaranje, pljačka, silovanje, mržnja, predrasude apsolutni besmisao s tim se svako iole normalan može složiti. Ali moć je jača od razuma pa je isto tako besmisleno očekivati da će ratovi ikad prestati.
Forumaši ko forumaši...
Nisi ti jasan nikako, u tome je problem.amoninan wrote:
ti mene ne partiš al nikako. jbg ti, razmjenili smo najmanje 20 komentara na ovu temu. Ne mogu ja u svakom postu ponavljati i ono prije što sam pisao s tobom. Miša mu.
Da, u slučaju Irana je nuklearna tehnologija. I to ne samo zbog vanjske prijetnje, nego i zbog stabilnosti režima unutra. Iran ne može, jednostavno ne može funkcionisati i krpiti svoj energetski deficit još dugo na način kako to radi danas. Ekonomija države jednostavno to ne može izdržati. jbg, malo guglaj imaju cjele studije...
imaš o tome malo ovdje: http://books.google.ba/books?id=MUXbXC8 ... ns&f=false
Pa, Kuba zamalo nije imala![]()
Helem, da im je bilo u interesu i da j eza tim bilo potrebe, imali bi. Usotalom, situacija je neuporediva. Iran nije ruski satelit. Ali jeste jako bitan partner i svojevrsna tampon zona i to na veoma, veoma važnom strateškom položaju. I Rusi će učiniti gotovo sve da tako i ostane.
Moguće, jer uletim nakratko, a nemam ovih dana vremen apisati duže postove.jeza u ledja wrote:Nisi ti jasan nikako, u tome je problem.amoninan wrote:
ti mene ne partiš al nikako. jbg ti, razmjenili smo najmanje 20 komentara na ovu temu. Ne mogu ja u svakom postu ponavljati i ono prije što sam pisao s tobom. Miša mu.
Da, u slučaju Irana je nuklearna tehnologija. I to ne samo zbog vanjske prijetnje, nego i zbog stabilnosti režima unutra. Iran ne može, jednostavno ne može funkcionisati i krpiti svoj energetski deficit još dugo na način kako to radi danas. Ekonomija države jednostavno to ne može izdržati. jbg, malo guglaj imaju cjele studije...
Helem, da im je bilo u interesu i da j eza tim bilo potrebe, imali bi. Usotalom, situacija je neuporediva. Iran nije ruski satelit. Ali jeste jako bitan partner i svojevrsna tampon zona i to na veoma, veoma važnom strateškom položaju. I Rusi će učiniti gotovo sve da tako i ostane.
Velike sile ne dijele nuklearnu tehnologiju, ni djaba ni za pare. Misli se na VOJNU tehnologiju. Tu se sva prica zavrsava.
izvinjavam se sto upadam, ali ja nesto bas i ne kontam svrhu vase diskusije. da ne duljim, citiracu sam sebe i cinjenice koje sam naveo u dijelu moga posta o iranu. dakle da li ste znali:amoninan wrote:Moguće, jer uletim nakratko, a nemam ovih dana vremen apisati duže postove.jeza u ledja wrote:Nisi ti jasan nikako, u tome je problem.amoninan wrote:
Velike sile ne dijele nuklearnu tehnologiju, ni djaba ni za pare. Misli se na VOJNU tehnologiju. Tu se sva prica zavrsava.
Ali pošto smo razmjenili veći broj replika, mislio sam da ćeš povezat sve to.
Govorimo uopće o neuklearnoj tehnologiji, kako rekoh ranije, Iran kada u potpunosti ovlada tom tehnologijom, može je relativno lahko iskorisiti i u vojne svrhe . Ti to znaš, ja to znam, ameri to znaju, svi to znaju. Pa znaju i Rusi, e pa kad znaju zašto su im pomagali u razvoju iste i obuci tehničkog osoblja. Zašto? Zašto su im sagradili reaktor Bashira (mislim da se tako zove) Zašto? Nisu morali, i bez Rusa Iranci ne bi bili ni blizu gdje su sada u pogledu svog nukleanog programa.
Pa vracamo se opet na pocetak - ja ti govorim da napraviti nuklearnu bombu iz nuklearnog reaktora koji se koristi za obogacivanje uranija za nuklearne elektrane - nije lako. Za to treba dodatna tehnologija.amoninan wrote:
Moguće, jer uletim nakratko, a nemam ovih dana vremen apisati duže postove.
Govorimo uopće o neuklearnoj tehnologiji, kako rekoh ranije, Iran kada u potpunosti ovlada tom tehnologijom, može je relativno lahko iskorisiti i u vojne svrhe . Ti to znaš, ja to znam, ameri to znaju, svi to znaju. Pa znaju i Rusi, e pa kad znaju zašto su im pomagali u razvoju iste i obuci tehničkog osoblja. Zašto? Zašto su im sagradili reaktor Bashira (mislim da se tako zove) Zašto? Nisu morali, i bez Rusa Iranci ne bi bili ni blizu gdje su sada u pogledu svog nukleanog programa.
Mozda otuda sto njihov predsjednik govori da Izrael nema pravo da postoji i govori o nestanku istog sa mape?Melodicni wrote:a odakle ideja nekom da ce Iran ikog napasti?
Da, treba...ali razviti je uz već postojeće potencijale (koje Iran ima i koje su im posebno Rusi pomogli razviti u posljednjih 15ak godina) i nije tako teško kao što se misli. Japan da želi, može imati n bombu za max 3-5 godina, bez ičije pomoći. Zašto? Jer imaju sve što im je potrebno, od specijaliziranih ustanova, tehničkog kadra pa nadalje...Ne trebaju njima Rusi tu tehnologiju predati u ruke crno an bijelo, dovoljno ej što su im pomogli da steknu uslove za razvijanje te dodatne tehnologije - kako je ti zoveš.jeza u ledja wrote:Pa vracamo se opet na pocetak - ja ti govorim da napraviti nuklearnu bombu iz nuklearnog reaktora koji se koristi za obogacivanje uranija za nuklearne elektrane - nije lako. Za to treba dodatna tehnologija.amoninan wrote:
Moguće, jer uletim nakratko, a nemam ovih dana vremen apisati duže postove.
Ovu konvencionalnu su dijelili i Amerikanci, i sakom i kapom, mnogima, ukljucujuci i Irance.
joj zar i ti jos pusis zapadnu propagandu o tome kako je Ahmedinejad ˇrekaoˇ da Izrael treba zbrisati sa lica zemlje, jerjeza u ledja wrote:Mozda otuda sto njihov predsjednik govori da Izrael nema pravo da postoji i govori o nestanku istog sa mape?Melodicni wrote:a odakle ideja nekom da ce Iran ikog napasti?
Šta je loše u tome da napadu Izrael?jeza u ledja wrote:Mozda otuda sto njihov predsjednik govori da Izrael nema pravo da postoji i govori o nestanku istog sa mape?Melodicni wrote:a odakle ideja nekom da ce Iran ikog napasti?
Laz!!!jeza u ledja wrote:Mozda otuda sto njihov predsjednik govori da Izrael nema pravo da postoji i govori o nestanku istog sa mape?Melodicni wrote:a odakle ideja nekom da ce Iran ikog napasti?
kad smo vec kod togaharač wrote:lijepo je vidjeti ograđivanje od fašističkih ideja uništenja čitavih država, ali ne i ideologija, ali mislim da nema smisla tvrditi da je ahmedinedžad imao samo ovo drugo na umu
Zato je americki predsjednicki KANDIDAT, a ne predsjednik drzave!denzel979 wrote:kad smo vec kod togaharač wrote:lijepo je vidjeti ograđivanje od fašističkih ideja uništenja čitavih država, ali ne i ideologija, ali mislim da nema smisla tvrditi da je ahmedinedžad imao samo ovo drugo na umuamericki predsjednicki kandidat porice da uopce postoji palestinska nacija tj. palestinci, a takvih (politickih) likova je prepun i izrael, pa niko od "demokrata" nije reagovao i rekao da su oni (ameri i izraelci) prijetnja za svjetski mir. sta cemo s njima?! bombardovanje, sankcije, ili nesto trece? ocigledno je da se radi o duplim arsinima tj licemjerstvu.
Nije bas rekao da nema pravo, ali je jasno rekao da, citiram: Izrael treba zbrisati s lica zemlje!scimitar19 wrote:joj zar i ti jos pusis zapadnu propagandu o tome kako je Ahmedinejad ˇrekaoˇ da Izrael treba zbrisati sa lica zemlje, jerjeza u ledja wrote:Mozda otuda sto njihov predsjednik govori da Izrael nema pravo da postoji i govori o nestanku istog sa mape?Melodicni wrote:a odakle ideja nekom da ce Iran ikog napasti?
se nekom cionistickom segrtu tako naredilo da pogresno prevede ono sto je iranski predsjednik stvarno rekao, a to je da ce se izraelski rezim sam nestati ili urusit se...