IRAN
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#38176 Re: IRAN
Turska i Iran su po meni najsličnije u strašno puno stvari.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#38177 Re: IRAN
Za jevreje su jos mladunci.jeza u ledja wrote: ↑07/01/2025 18:07 Oni su prije svega nacionalisti bez presedana. Kontaju da su najbolji u svemu.
Ovo je nevezano za ajatolahe i to.
- jeza u ledja
#38178 Re: IRAN
Sa Izraelcima se niko ne moze porediti.sime_cipol wrote: ↑08/01/2025 02:24Za jevreje su jos mladunci.jeza u ledja wrote: ↑07/01/2025 18:07 Oni su prije svega nacionalisti bez presedana. Kontaju da su najbolji u svemu.
Ovo je nevezano za ajatolahe i to.
Jevreji, bar ovi normalni sto nisu ludi za Izraelom, prije bih rekao da se vole sprdat na svoj racun. Tako je bar u Cemerici.
Doduse nijednog pravog Izraelca ne znam. Samo zakljucujem iz prilozenog.
(Izraelci su usput i najgori turisti, ovo je iz iskustva. Prava bahata stoka koja misli da mogu bilo sta. Pogotovo mladi sto odu prije obavezne vojske. Gori cak i od Amera, Engleza, Australijanaca)
Al dobro tema je Iran.
- HarTar
#38179 Re: IRAN
Slike “Erdogana, osvajača Damaska” i “Alijeva, heroja Karabaha” viđene na nekoliko ulica Tabriza u Iranu.
-
ragib
- HarTar
#38181 Re: IRAN
Slažem se, ali zahvaljujući tome je oslobodio cijelokupnu državu od okupacije armenaca.
-
ragib
#38182 Re: IRAN
Jeli onako posteno prema Palestini, prema Gazi da dajes resurse Izraelu? Onako valja navecer zaspati ko zadnji olos. Mislim ne moras biti ludo hrabar kao sto su huti ali ne moras se vala ni prodati. Ne kontam sve te muslimanske zemlje, koje su puni razlicitih resursa, nafte, plina itd. Da su dozvolili ovakvo ponizenje ummeta. Takmice se ko ce izraelu vise pomoci. Al dobro vidjet cemo kako ce ovo dalje, nicija nije do zore. Ovo je svakako zadnji vakat, tako da nas nema sta iznenaditi, treba pratiti situaciju I biti spreman kad nam Allah dz.s posalje Imama da ga podrzimo I time da posvjedocimo nasu pripadnost Istini, I ako ga nece mnogi muslimani podrzati I sada mi je jasno zasto.
- Ludzak
#38183 Re: IRAN
To ti sve govori kakve su tvoje muslimanske vrste.ragib wrote: ↑09/01/2025 23:07Jeli onako posteno prema Palestini, prema Gazi da dajes resurse Izraelu? Onako valja navecer zaspati ko zadnji olos. Mislim ne moras biti ludo hrabar kao sto su huti ali ne moras se vala ni prodati. Ne kontam sve te muslimanske zemlje, koje su puni razlicitih resursa, nafte, plina itd. Da su dozvolili ovakvo ponizenje ummeta. Takmice se ko ce izraelu vise pomoci. Al dobro vidjet cemo kako ce ovo dalje, nicija nije do zore. Ovo je svakako zadnji vakat, tako da nas nema sta iznenaditi, treba pratiti situaciju I biti spreman kad nam Allah dz.s posalje Imama da ga podrzimo I time da posvjedocimo nasu pripadnost Istini, I ako ga nece mnogi muslimani podrzati I sada mi je jasno zasto.
- HarTar
#38184 Re: IRAN
Šta ti to znači?Ludzak wrote: ↑10/01/2025 06:47To ti sve govori kakve su tvoje muslimanske vrste.ragib wrote: ↑09/01/2025 23:07Jeli onako posteno prema Palestini, prema Gazi da dajes resurse Izraelu? Onako valja navecer zaspati ko zadnji olos. Mislim ne moras biti ludo hrabar kao sto su huti ali ne moras se vala ni prodati. Ne kontam sve te muslimanske zemlje, koje su puni razlicitih resursa, nafte, plina itd. Da su dozvolili ovakvo ponizenje ummeta. Takmice se ko ce izraelu vise pomoci. Al dobro vidjet cemo kako ce ovo dalje, nicija nije do zore. Ovo je svakako zadnji vakat, tako da nas nema sta iznenaditi, treba pratiti situaciju I biti spreman kad nam Allah dz.s posalje Imama da ga podrzimo I time da posvjedocimo nasu pripadnost Istini, I ako ga nece mnogi muslimani podrzati I sada mi je jasno zasto.
- Ludzak
#38185 Re: IRAN
To što si pročitao.HarTar wrote: ↑10/01/2025 11:51Šta ti to znači?Ludzak wrote: ↑10/01/2025 06:47To ti sve govori kakve su tvoje muslimanske vrste.ragib wrote: ↑09/01/2025 23:07
Jeli onako posteno prema Palestini, prema Gazi da dajes resurse Izraelu? Onako valja navecer zaspati ko zadnji olos. Mislim ne moras biti ludo hrabar kao sto su huti ali ne moras se vala ni prodati. Ne kontam sve te muslimanske zemlje, koje su puni razlicitih resursa, nafte, plina itd. Da su dozvolili ovakvo ponizenje ummeta. Takmice se ko ce izraelu vise pomoci. Al dobro vidjet cemo kako ce ovo dalje, nicija nije do zore. Ovo je svakako zadnji vakat, tako da nas nema sta iznenaditi, treba pratiti situaciju I biti spreman kad nam Allah dz.s posalje Imama da ga podrzimo I time da posvjedocimo nasu pripadnost Istini, I ako ga nece mnogi muslimani podrzati I sada mi je jasno zasto.
Vrsta razdvojena između para i ideoloških shvatanja. Ne mare jedni za druge.
-
ragib
#38186 Re: IRAN
Kad krenes redom porodica poslanika je iskasapljena od strane muslimana. Muhamed as nam ostavio svoj ehli Bejt kao ladju spasa, pa ko se u nju ukrca bice spasen a ko ne propast ce, a nazalost muslimani ih bez milosti pobise ko kurbane im glave skidali I onda dodju da ti takvi prenose I tumace vjeru. Ali to je sudbina ehliBejta da se uvijek muslimani nadju koji ce ratovati protiv njih. Imam Mehdi kao imam EhliBejta takodjer ce imati neprijatelje u muslimanskom narodu kako navodi ibnArebi.Ludzak wrote: ↑10/01/2025 06:47To ti sve govori kakve su tvoje muslimanske vrste.ragib wrote: ↑09/01/2025 23:07Jeli onako posteno prema Palestini, prema Gazi da dajes resurse Izraelu? Onako valja navecer zaspati ko zadnji olos. Mislim ne moras biti ludo hrabar kao sto su huti ali ne moras se vala ni prodati. Ne kontam sve te muslimanske zemlje, koje su puni razlicitih resursa, nafte, plina itd. Da su dozvolili ovakvo ponizenje ummeta. Takmice se ko ce izraelu vise pomoci. Al dobro vidjet cemo kako ce ovo dalje, nicija nije do zore. Ovo je svakako zadnji vakat, tako da nas nema sta iznenaditi, treba pratiti situaciju I biti spreman kad nam Allah dz.s posalje Imama da ga podrzimo I time da posvjedocimo nasu pripadnost Istini, I ako ga nece mnogi muslimani podrzati I sada mi je jasno zasto.
Pokazat ce se mehdija ono sto stvarno din jeste tako da, kada bi tu bio I Allahov Poslanik as, tako bi presudjivao. Podignut ce sa zemlje raznolike pravce meshebe, tako da ce ostatiti samo cist din. Njegovi neprijatelji ce biti pristrani sljedbenici /muklalidi/ ucenjaka, zagovornici samostalnog iznalazenja novih rijesenja /idztihad/, koji ce vidjeti propise suprotne u odnosu na ono sto su zastupali njihovi imami, pa ce prisilno doci pod njegovu vlast, strahujuci od njegove sablje I moci( a u isto vrijeme) I zbog zudnje za onim sto je kod njega. Njemu ce se radovati obicni muslimani vise od njihove elite.
-
ragib
#38188 Re: IRAN
Tekst od sina rahmetli prof.Mahmuta Karalica
Vezano za tekst kojeg je napisao i na svom fb profilu objavio gosp. Muharem Štulanović, a u kojem, između ostalog, spominje i mog rahmetli babu, odlučih da i ja ispričam ovo o čemu gosp. Štulanović piše, onako kako sam nebrojeno puta čuo od rahmetli babe, kako oni koji su čitali tekst gosp. Štulanovića ne bi izvukli pogrešan zaključak.
Ovako mi je pričao rahmetli babo:
"Dok sam studirao u Kraljevini Saudijskoj Arabiji u periodu do 1979. godine najcjenjenije hadžije koje su dolazili na hadž od strane Saudijaca su bile hadžije iz Irana. Za hadžije iz Irana čuvani su najbolji hoteli i smještaj. Koliko su bili cijenjeni svjedoči i ovaj događaj. Naime, imao sam jedan predmet na fakultetu kojeg sam učio svake noći između akšam i jacije namaza u haremu pored mezara Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Groblje Džennetul-Beki'a je odzvanjalo naricanjem i oplakivanjem hz. Fatime i imama iz njenog potomstva. Toliko je to bučno bilo da sam jedne prilike zamolio Saudijsku policiju da interveniše i da im to zabrane. Dobio sam ovakav odgovor: "To su naša braća, imaju pravo na to jer je to dio njihovog vjerovanja."
1979. godine događa se ISLAMSKA REVOLUCIJA (ne šijska, kako prof. Štulanović navodi u svom tekstu) u kojoj narod Irana pod vođstvom Imama Hominija r.a. s vlasti svrgava bezbožnika šaha Muhammeda Rezu Pahlavija. Svima je poznato da je šah bio marioneta SAD i Engleske i da su te dvije države za vrijeme njegove vladavine i vladavine njegovog oca eksploatisale iranske prirodne resurse kao što su nafta, plin itd. Uz to treba napomenuti da je šah bio zakonom zabranio ženama Irana hidžab i otvorio veliki broj javnih kuća i ostalih kuća nemorala diljem cijelog Irana i da je u Iranu zakonom dozvolio prodaju alkoholnih pića i opijata, te da je šah generalno bio protiv vjere, protiv islama.
Vihor islamske revolucije ubrzo je počeo da zahvata i Arabijski poluotok pa samim tim i Meku i Medinu, a najviše posredstvom iranskog radija Abadan čiji je program emitovan na Arapskom jeziku i kojeg su studenti Medinskog univerziteta redovno i sa oduševljenjem slušali.
Uskoro u Meku pristiže ogroman broj iranskih hodočasnika. Dok sam boravio u haremu u Meki začuh da neko tačno u ponoć uči ezan. Po izgovoru tekbira vidio sam da se ne radi o nekom sa arapskog govornog područja. Nakon proučenog ezana mnoštvu se obratio izvjesni Tabatabai koji je, u stvari, bio izaslanik Imama Homeinija. Nikada u životu nisam čuo da neko tečnije i bolje govori Arapski književni jezik i nikada nisam čuo bolja predavanja od predavanja pomenutog Tabatabaija, a napominjem da sam na na fakultetu za vrijeme studija slušao predavanja najvećih sunitskih alima toga doba, uključujući i rahmetli šejha Albanija.
Tabatabai se te noći prisutnima pored Kabe obratio riječima:
'Molim vas da se u potpunosti utišate i da pažljivo osluhnete kako Kaba plače, jeca stegnuta okrutnim i bezbožničkim saudijskim režimom čekajući muslimane da je oslobode. Allah dž.š. duži svakog mu'muna i mu'minku na svijetu da da doprinos da se Kaba oslobodi od marionetskog režima kojeg su na vlast doveli Englezi, a na vlasti održavaju SAD i njeni saveznici.'
Na te Tabatabaijeve riječi prolamao se gromoglasan tekbir, a okolo nas su hodali saudijski policajci sa dugim cijevima pokušavajući da prisutnima uliju strah u kosti. Čekali smo samo kad će dobiti naredbu da nas sve poubujaju kao zečeve. Većina studenata od te noći zbog staha više nije dolazila na ta predavanja, a mene je moja znatiželja i oduševljenost onim što sam čuo od uvaženog Tabatabaija, motivisala da niti jedno njegovo predavanje ne propuštam.
Uskoro dobijamo poziv od jednog Iranca da dođemo u određeno vrijeme na Arefat gdje će nas studente primiti iranska delegacija. Postavili su večeru u šatorima, a uskoro su počeli da nam predstavljaju i da nas upoznavaju sa ljudima iz vrha vlade novoformirane Islamske Republike Iran. Tu su bili ministri energetike, rudarstva, poljoprivrede, odbrane, unutrašnjih poslova itd. Po prvi put sam u praksi doživio ono što sam u teoriji izučavao na fakultetetu hadisa u Medini. Prvi put sam zaista doživio da je musliman muslimanu brat i da nema prednost Arap nad nearapom, niti bijelac nad crncem, niti bogati i moćni nad slugom i siromahom.
O ovom iskustvu sam govorio u obraćanju u velikoj džamiji u Qomu u Iranu na zahtjev njihove uleme kada sam sa vojnom delegacijom 1994. godine išao u bratski nam Iran da dovezemo ogromne količine protuoklopnog naoružanja i municije svih kalibara. Na obraćanju u Qomu sam se, između ostalog, i malo našalio kazavši da su Iranci (šije) za mnoge sunije postali nevjernici kad su izveli Islamsku revoluciju. A Allah dž.š. zna da su vas (šije) navjernicima proglasili upravo ti bezbožnički vladari i njihova režimska ulema zbog straha da se i u njihovim monarhijama ne nađe neki Imam Homeini koji bi poveo narod u svrgavanje tih nasilničkih i bezbožničkih režima, sluga Zapada."
Dakle, tako je meni i našoj porodici i svima koji su sa njim razgovarali o Islamskoj revoluciji, o Iranu, Imamu Homeiniju r.a. i o šijama općenito, govorio prof. Mahmut ef. Karalić r.a.
U tekstu se prof. Štulanović pita kakva je to islamska republika koja svoju Islamsku revoluciju izvozi u druge islamske zemlje. Problem i jeste u tome što osim Irana ne postoji niti jedna islamska država već postoje razne sekularne republike, emirati i kraljevine u kojima vladaju marionete koje je Zapad doveo na vlast i koje isti taj Zapad održava na vlasti radi svojih i radi interesa cio.nist.ičkog okupatora.
Ovo što je gosp. Štulanović u svom tekstu spomenuo da je Iran napao na Irak nije vrijedno komentara jer tom dezinformacijom i ne poznavanjem historije prof. Muharem Štulanović srozava svoj ugled, možda i više nego što ga je srozao u svom, najvjerovatnije naručenom i moguće dobro plaćenom, skorašnjem predavanju u kojem se brutalno okomio na šije i sufije. Samo nisam baš siguran ko je naručilac tog predavanja: ambasada Saudijske Arabije, SAD, Turske ili Izraela.
Posljednje što je babo za vrijeme teške bolesti rekao, a što se tiče šija i Islamske Republike Iran, jeste to da kada ga je, skoro na njegovoj samrti, posjetila delegacija ambasade I.R. Iran u BiH da im je kazao:
"Volio sam da mi je Allah dž.š. dao priliku da sam mogao posjetiti Imama Alija Hameneija da ga poljubim u čelo (onako kako se iz poštovanja ljubi ulema) i da mu zahvalim za sve što je učinio za Bosnu i Hercegovinu i njen narod onda kada nam je u pitanju bio i sam opstanak."
Dva dana iza toga zove me uposlenik ambasade I.R. Iran u Sarajevu i kaže:
"Mi smo stupili u kontakt sa Imamom Hameneijem i dogovorili da primi prof. Karalića onako kako je poželio tvoj babo, samo ne znamo da li bi prof. Karalić radije u Iran išao javno, tj. da se njegov susret sa Imamom Hameneijem medijski proprati ili tajno, onako bez ikakve pompe."
To je bila ogromna čast za babu rahmetli ali i za nas kao porodicu. Ipak, zahvalio sam se uposleniku ambasade i samoj ambasadi I.R. Iran kao i Islamskoj Republici na njihovom pozivu, obavijestivši ih da je babo zaista u teškom stanju i da put u I.R. Iran fizički ne bi mogao da izdrži.
Na kraju se iskreno nadam se da će prof. Štulanović razmisliti o svojim stavovima po pitanju Islamske Republike Iran, šija i rahmetli Imama Homeinija i da ni u kom slučaju neće braniti prozapadne režime i njihovu režimsku ulemu pod izgovorom odbrane ehli sunneta vel džem'ata.
Selam i svako dobro.
Vezano za tekst kojeg je napisao i na svom fb profilu objavio gosp. Muharem Štulanović, a u kojem, između ostalog, spominje i mog rahmetli babu, odlučih da i ja ispričam ovo o čemu gosp. Štulanović piše, onako kako sam nebrojeno puta čuo od rahmetli babe, kako oni koji su čitali tekst gosp. Štulanovića ne bi izvukli pogrešan zaključak.
Ovako mi je pričao rahmetli babo:
"Dok sam studirao u Kraljevini Saudijskoj Arabiji u periodu do 1979. godine najcjenjenije hadžije koje su dolazili na hadž od strane Saudijaca su bile hadžije iz Irana. Za hadžije iz Irana čuvani su najbolji hoteli i smještaj. Koliko su bili cijenjeni svjedoči i ovaj događaj. Naime, imao sam jedan predmet na fakultetu kojeg sam učio svake noći između akšam i jacije namaza u haremu pored mezara Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Groblje Džennetul-Beki'a je odzvanjalo naricanjem i oplakivanjem hz. Fatime i imama iz njenog potomstva. Toliko je to bučno bilo da sam jedne prilike zamolio Saudijsku policiju da interveniše i da im to zabrane. Dobio sam ovakav odgovor: "To su naša braća, imaju pravo na to jer je to dio njihovog vjerovanja."
1979. godine događa se ISLAMSKA REVOLUCIJA (ne šijska, kako prof. Štulanović navodi u svom tekstu) u kojoj narod Irana pod vođstvom Imama Hominija r.a. s vlasti svrgava bezbožnika šaha Muhammeda Rezu Pahlavija. Svima je poznato da je šah bio marioneta SAD i Engleske i da su te dvije države za vrijeme njegove vladavine i vladavine njegovog oca eksploatisale iranske prirodne resurse kao što su nafta, plin itd. Uz to treba napomenuti da je šah bio zakonom zabranio ženama Irana hidžab i otvorio veliki broj javnih kuća i ostalih kuća nemorala diljem cijelog Irana i da je u Iranu zakonom dozvolio prodaju alkoholnih pića i opijata, te da je šah generalno bio protiv vjere, protiv islama.
Vihor islamske revolucije ubrzo je počeo da zahvata i Arabijski poluotok pa samim tim i Meku i Medinu, a najviše posredstvom iranskog radija Abadan čiji je program emitovan na Arapskom jeziku i kojeg su studenti Medinskog univerziteta redovno i sa oduševljenjem slušali.
Uskoro u Meku pristiže ogroman broj iranskih hodočasnika. Dok sam boravio u haremu u Meki začuh da neko tačno u ponoć uči ezan. Po izgovoru tekbira vidio sam da se ne radi o nekom sa arapskog govornog područja. Nakon proučenog ezana mnoštvu se obratio izvjesni Tabatabai koji je, u stvari, bio izaslanik Imama Homeinija. Nikada u životu nisam čuo da neko tečnije i bolje govori Arapski književni jezik i nikada nisam čuo bolja predavanja od predavanja pomenutog Tabatabaija, a napominjem da sam na na fakultetu za vrijeme studija slušao predavanja najvećih sunitskih alima toga doba, uključujući i rahmetli šejha Albanija.
Tabatabai se te noći prisutnima pored Kabe obratio riječima:
'Molim vas da se u potpunosti utišate i da pažljivo osluhnete kako Kaba plače, jeca stegnuta okrutnim i bezbožničkim saudijskim režimom čekajući muslimane da je oslobode. Allah dž.š. duži svakog mu'muna i mu'minku na svijetu da da doprinos da se Kaba oslobodi od marionetskog režima kojeg su na vlast doveli Englezi, a na vlasti održavaju SAD i njeni saveznici.'
Na te Tabatabaijeve riječi prolamao se gromoglasan tekbir, a okolo nas su hodali saudijski policajci sa dugim cijevima pokušavajući da prisutnima uliju strah u kosti. Čekali smo samo kad će dobiti naredbu da nas sve poubujaju kao zečeve. Većina studenata od te noći zbog staha više nije dolazila na ta predavanja, a mene je moja znatiželja i oduševljenost onim što sam čuo od uvaženog Tabatabaija, motivisala da niti jedno njegovo predavanje ne propuštam.
Uskoro dobijamo poziv od jednog Iranca da dođemo u određeno vrijeme na Arefat gdje će nas studente primiti iranska delegacija. Postavili su večeru u šatorima, a uskoro su počeli da nam predstavljaju i da nas upoznavaju sa ljudima iz vrha vlade novoformirane Islamske Republike Iran. Tu su bili ministri energetike, rudarstva, poljoprivrede, odbrane, unutrašnjih poslova itd. Po prvi put sam u praksi doživio ono što sam u teoriji izučavao na fakultetetu hadisa u Medini. Prvi put sam zaista doživio da je musliman muslimanu brat i da nema prednost Arap nad nearapom, niti bijelac nad crncem, niti bogati i moćni nad slugom i siromahom.
O ovom iskustvu sam govorio u obraćanju u velikoj džamiji u Qomu u Iranu na zahtjev njihove uleme kada sam sa vojnom delegacijom 1994. godine išao u bratski nam Iran da dovezemo ogromne količine protuoklopnog naoružanja i municije svih kalibara. Na obraćanju u Qomu sam se, između ostalog, i malo našalio kazavši da su Iranci (šije) za mnoge sunije postali nevjernici kad su izveli Islamsku revoluciju. A Allah dž.š. zna da su vas (šije) navjernicima proglasili upravo ti bezbožnički vladari i njihova režimska ulema zbog straha da se i u njihovim monarhijama ne nađe neki Imam Homeini koji bi poveo narod u svrgavanje tih nasilničkih i bezbožničkih režima, sluga Zapada."
Dakle, tako je meni i našoj porodici i svima koji su sa njim razgovarali o Islamskoj revoluciji, o Iranu, Imamu Homeiniju r.a. i o šijama općenito, govorio prof. Mahmut ef. Karalić r.a.
U tekstu se prof. Štulanović pita kakva je to islamska republika koja svoju Islamsku revoluciju izvozi u druge islamske zemlje. Problem i jeste u tome što osim Irana ne postoji niti jedna islamska država već postoje razne sekularne republike, emirati i kraljevine u kojima vladaju marionete koje je Zapad doveo na vlast i koje isti taj Zapad održava na vlasti radi svojih i radi interesa cio.nist.ičkog okupatora.
Ovo što je gosp. Štulanović u svom tekstu spomenuo da je Iran napao na Irak nije vrijedno komentara jer tom dezinformacijom i ne poznavanjem historije prof. Muharem Štulanović srozava svoj ugled, možda i više nego što ga je srozao u svom, najvjerovatnije naručenom i moguće dobro plaćenom, skorašnjem predavanju u kojem se brutalno okomio na šije i sufije. Samo nisam baš siguran ko je naručilac tog predavanja: ambasada Saudijske Arabije, SAD, Turske ili Izraela.
Posljednje što je babo za vrijeme teške bolesti rekao, a što se tiče šija i Islamske Republike Iran, jeste to da kada ga je, skoro na njegovoj samrti, posjetila delegacija ambasade I.R. Iran u BiH da im je kazao:
"Volio sam da mi je Allah dž.š. dao priliku da sam mogao posjetiti Imama Alija Hameneija da ga poljubim u čelo (onako kako se iz poštovanja ljubi ulema) i da mu zahvalim za sve što je učinio za Bosnu i Hercegovinu i njen narod onda kada nam je u pitanju bio i sam opstanak."
Dva dana iza toga zove me uposlenik ambasade I.R. Iran u Sarajevu i kaže:
"Mi smo stupili u kontakt sa Imamom Hameneijem i dogovorili da primi prof. Karalića onako kako je poželio tvoj babo, samo ne znamo da li bi prof. Karalić radije u Iran išao javno, tj. da se njegov susret sa Imamom Hameneijem medijski proprati ili tajno, onako bez ikakve pompe."
To je bila ogromna čast za babu rahmetli ali i za nas kao porodicu. Ipak, zahvalio sam se uposleniku ambasade i samoj ambasadi I.R. Iran kao i Islamskoj Republici na njihovom pozivu, obavijestivši ih da je babo zaista u teškom stanju i da put u I.R. Iran fizički ne bi mogao da izdrži.
Na kraju se iskreno nadam se da će prof. Štulanović razmisliti o svojim stavovima po pitanju Islamske Republike Iran, šija i rahmetli Imama Homeinija i da ni u kom slučaju neće braniti prozapadne režime i njihovu režimsku ulemu pod izgovorom odbrane ehli sunneta vel džem'ata.
Selam i svako dobro.
- alijagoro
#38189 Re: IRAN
https://x.com/IranObserver0/status/1878856609038041503
1000 novih dronova za iransku armiju
-
ragib
#38190 Re: IRAN
alijagoro wrote: ↑13/01/2025 20:59 https://x.com/IranObserver0/status/1878856609038041503
-
breuer
#38191 Re: IRAN
da nama pomognu pri uređenju normalnije države, znaš koliko bi me bolilo za Palestinu...fazon je što mi to jednostavno pored ispoljavanja vjerskog identiteta ispred državnog i državničkog nismo kadri razmisliti...ragib wrote: ↑09/01/2025 23:07Jeli onako posteno prema Palestini, prema Gazi da dajes resurse Izraelu? Onako valja navecer zaspati ko zadnji olos. Mislim ne moras biti ludo hrabar kao sto su huti ali ne moras se vala ni prodati. Ne kontam sve te muslimanske zemlje, koje su puni razlicitih resursa, nafte, plina itd. Da su dozvolili ovakvo ponizenje ummeta. Takmice se ko ce izraelu vise pomoci. Al dobro vidjet cemo kako ce ovo dalje, nicija nije do zore. Ovo je svakako zadnji vakat, tako da nas nema sta iznenaditi, treba pratiti situaciju I biti spreman kad nam Allah dz.s posalje Imama da ga podrzimo I time da posvjedocimo nasu pripadnost Istini, I ako ga nece mnogi muslimani podrzati I sada mi je jasno zasto.
nažalost
- BarbaDue
#38192 Re: IRAN
Zašto li Bože Iran i Turska nisu složni pa da pognjave onu marvu cionističku!?ragib wrote: ↑13/01/2025 21:53alijagoro wrote: ↑13/01/2025 20:59 https://x.com/IranObserver0/status/1878856609038041503
1000 novih dronova za iransku armiju![]()
-
ragib
#38193 Re: IRAN
. Jos nisu ni ambasadora povukli iz izraela a vidio sam I ambasadu izraela u istanbulu. Al eto ne znaci da se to nece mijenjati. A I ovaj novi Iranski predsjednik je sprijecio treci napad irana na izrael I nisam siguran da je on dobro rijesenje. Mislim da slijedi nered u Iraku
- Haris.ba
#38194 Re: IRAN
Valjda je tebi jasno da je ajatolah zelio napad da bi se napad i desio?ragib wrote: ↑13/01/2025 22:49 . Jos nisu ni ambasadora povukli iz izraela a vidio sam I ambasadu izraela u istanbulu. Al eto ne znaci da se to nece mijenjati. A I ovaj novi Iranski predsjednik je sprijecio treci napad irana na izrael I nisam siguran da je on dobro rijesenje. Mislim da slijedi nered u Iraku
To je samo prica za javnost da je ko biva predsjednik nesta...predsjednik se nista sustinski ne pita kada su u pitanju stvari nacionalne bezbjednosti.
On je korisno lice za prikaciti kakvu politiku prema javnosti.
On se pita ko sto se Zeljka Cvijanovic pita u entitetu RS, a ona clan predsjednistva.
- skupljac_zeljeza
#38195 Re: IRAN
Iran i Turska su unaprijedili odnose na raznim poljima i to evo traje jednu deceniju. Čak je došlo do približavanja Teherana i Rijada uz pomoć kineskih zvaničnika i prvi susret je bio u Pekingu.
Problem Irana je što je pod sankcijami i ne može kako hoće i koliko hoće nego koliko u datim okolnostima može i može se reći da je u ovakvim okolnostima ipak dosta uspio. Mislim da novi predsjednik ide na ekonomsko jačanje Irana što je preduslov za sve ostalo. Iran ima ogromne rezerve plina i nafte i samo kada bi mu se ublažile sankcije pravili bi čuda jer ulažu mnogo u znanje.
- Haris.ba
#38196 Re: IRAN
Sta ovo u Iranu nemaju gasa za grijanje? Zatvaraju plinare na struju i fabrike da bi de ogrijali?
A, leze na gasu.
20 miliona kubika godisnje im ide u havu jer nemaju tehnologiju da to sprijece.
Svasta.
A, leze na gasu.
20 miliona kubika godisnje im ide u havu jer nemaju tehnologiju da to sprijece.
Svasta.
- BarbaDue
#38197 Re: IRAN
Kako sam ja skontao zbog velikih mrazeva je onemogućen rad ntakvih postrojenja.
- Haris.ba
#38198 Re: IRAN
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#38200 Re: IRAN
i ovo nekome prijeti i puše se
ma hajte molim vas
ma hajte molim vas