Sta je tacno laz od ovog sto sam napisao? Da nisu ukinute sve sankcije dogovorom? Nisu niti su planirane biti ukinute sa JCPOA. Ni u trenutku potpisivanja, niti 10 godina nakon potpisivanja. To su fakti.asker wrote: ↑12/08/2024 22:39jeza u ledja wrote: ↑12/08/2024 22:19
Sta je notorna laz?
Govorim o 40 godina historije sankcija. Mnoge americke sankcije su i dalje ostale na papiru i nakon tog dogovora. Da se podsjetimo, cijeli dogovor je napravljen samo da bi ovi zaustavili proizvodnju nuklearnog naoruzanja, ne pruzanjem ruke i prekidanjem neprijateljskih odnosa.
Mani se ti suplje!
Opet laz!
Program dogovora je bio jasan, korak po korak, sankcija po sankcija. A najvece dostignuce je bila momentalna suspenzija, zamrzavanje daljeg obogacivanja uranijuma (imaju tacni procenti, Obama pred kamerama do detalja objasnjavao), medjunarodne inspekcije, momentalno odmrzavanje Iranskih finansijskih sredstava po svijetu, narudzba kompletne civilne flote aviona sa zapada (uglavnom americkih), isporuka nafte gdje u tom trenutku nije isla, razmjena tehnologija itd itd.
Utrkivanje svjetskih kompanija na Iransko trziste, tekstovi kako je Iran veliko trziste, strucna radna snaga, zemlja potencijala, trljali ruke ama bas svi.
Ili procitaj ovo sta si ti napisao gore, pa analiziraj, pa zakljuci daje li se uopce sansa drugoj strani.
Ali nisi bitan ti, u prvom postu sam napisao fakte, tako blizu je bilo, ustvari i vize od blizu, pocelo se implementirat na zadovoljstvo apsolutno svih.
I onda debeli marker, marke Sharpie, doslovno.
Apsolutna je laz ovo sto si napisao "mir mir niko nije kriv". Dogovor se ticao samo i iskljucivo prekida razvijanja nuklearnog naoruzanja. Nista Izrael. Nista Amerika je sotona itd. Da ne govorimo o raznoraznim ratovima u okruzenju i sponzorstva Irana.
Cuj nisam bitan ja? Eto ti si ko bitan zato.