IRAN

jeza u ledja

#37026 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

asker wrote: 12/08/2024 22:39
jeza u ledja wrote: 12/08/2024 22:19
Sta je notorna laz?

Govorim o 40 godina historije sankcija. Mnoge americke sankcije su i dalje ostale na papiru i nakon tog dogovora. Da se podsjetimo, cijeli dogovor je napravljen samo da bi ovi zaustavili proizvodnju nuklearnog naoruzanja, ne pruzanjem ruke i prekidanjem neprijateljskih odnosa.

Mani se ti suplje!

Opet laz!
Program dogovora je bio jasan, korak po korak, sankcija po sankcija. A najvece dostignuce je bila momentalna suspenzija, zamrzavanje daljeg obogacivanja uranijuma (imaju tacni procenti, Obama pred kamerama do detalja objasnjavao), medjunarodne inspekcije, momentalno odmrzavanje Iranskih finansijskih sredstava po svijetu, narudzba kompletne civilne flote aviona sa zapada (uglavnom americkih), isporuka nafte gdje u tom trenutku nije isla, razmjena tehnologija itd itd.
Utrkivanje svjetskih kompanija na Iransko trziste, tekstovi kako je Iran veliko trziste, strucna radna snaga, zemlja potencijala, trljali ruke ama bas svi.

Ili procitaj ovo sta si ti napisao gore, pa analiziraj, pa zakljuci daje li se uopce sansa drugoj strani.

Ali nisi bitan ti, u prvom postu sam napisao fakte, tako blizu je bilo, ustvari i vize od blizu, pocelo se implementirat na zadovoljstvo apsolutno svih.

I onda debeli marker, marke Sharpie, doslovno.
Sta je tacno laz od ovog sto sam napisao? Da nisu ukinute sve sankcije dogovorom? Nisu niti su planirane biti ukinute sa JCPOA. Ni u trenutku potpisivanja, niti 10 godina nakon potpisivanja. To su fakti.

Apsolutna je laz ovo sto si napisao "mir mir niko nije kriv". Dogovor se ticao samo i iskljucivo prekida razvijanja nuklearnog naoruzanja. Nista Izrael. Nista Amerika je sotona itd. Da ne govorimo o raznoraznim ratovima u okruzenju i sponzorstva Irana.

Cuj nisam bitan ja? Eto ti si ko bitan zato.
Dilibus

#37027 Re: IRAN

Post by Dilibus »

jeza u ledja wrote: 12/08/2024 23:02
jeza u ledja wrote: 12/08/2024 22:19
Sta je notorna laz?

Govorim o 40 godina historije sankcija. Mnoge americke sankcije su i dalje ostale na papiru i nakon tog dogovora. Da se podsjetimo, cijeli dogovor je napravljen samo da bi ovi zaustavili proizvodnju nuklearnog naoruzanja, ne pruzanjem ruke i prekidanjem neprijateljskih odnosa.

Mani se ti suplje!

Opet laz!
Program dogovora je bio jasan, korak po korak, sankcija po sankcija. A najvece dostignuce je bila momentalna suspenzija, zamrzavanje daljeg obogacivanja uranijuma (imaju tacni procenti, Obama pred kamerama do detalja objasnjavao), medjunarodne inspekcije, momentalno odmrzavanje Iranskih finansijskih sredstava po svijetu, narudzba kompletne civilne flote aviona sa zapada (uglavnom americkih), isporuka nafte gdje u tom trenutku nije isla, razmjena tehnologija itd itd.
Utrkivanje svjetskih kompanija na Iransko trziste, tekstovi kako je Iran veliko trziste, strucna radna snaga, zemlja potencijala, trljali ruke ama bas svi.

Ili procitaj ovo sta si ti napisao gore, pa analiziraj, pa zakljuci daje li se uopce sansa drugoj strani.

Ali nisi bitan ti, u prvom postu sam napisao fakte, tako blizu je bilo, ustvari i vize od blizu, pocelo se implementirat na zadovoljstvo apsolutno svih.

Sta je tacno laz od ovog sto sam napisao? Da nisu ukinute sve sankcije dogovorom? Nisu niti su planirane biti ukinute sa JCPOA. Ni u trenutku potpisivanja, niti 10 godina nakon potpisivanja. To su fakti.

Apsolutna je laz ovo sto si napisao "mir mir niko nije kriv". Dogovor se ticao samo i iskljucivo prekida razvijanja nuklearnog naoruzanja. Nista Izrael. Nista Amerika je sotona itd. Da ne govorimo o raznoraznim ratovima u okruzenju i sponzorstva Irana.

Covjek ti je dobro rekao.Manipulises poluinformacijama i akrobatises sa cinjenicama pokusavajuci navuc vodu na svoj mlin.Samo sto iole ki prati dole situaciju zna da ispadas smijesan i otuzno te gledati. Koliko je samo firmi popilo sankcije zbog pokusaja i trgovine u tajnosti i zaobilaznim putevima sa Iranom.
asker

#37028 Re: IRAN

Post by asker »

Zapetljavas se, a ne govoris nista!
Krenuo si sa "hoce zapadnu tehnologiju a nece dogovor, Iran bira izolaciju bla bla bla".

Ja napisao kako je bilo prije samo par godina. Ti u bezveznom vadjenju kazes al zapad bi ih zajebo, nisu sve sankcije bile na stolu da se ukinu, opet bla bla bla.

Pa sta hoces koji kurac? Za sta onda krivis Iran da bira izolaciju?

Ovo sotona i mrznja okaci macku o rep. Ja mrzim Srbiju i nikad im necu vjerovat al trgovina i ostalo pici punom parom.
Sta ti ustvari ocekujes?

Sporazum je bio POTPISAN, i pokrenuta implementacija, na zadovoljstvo svih strana! Najjaci timovi radili na tome 2 jebene godine. Ko si ti da sudis?
GandalfSivi

#37029 Re: IRAN

Post by GandalfSivi »

Istina je negdje na pola puta kao i obicno. Cak i da ignorisemo cinjenicu da bi Iranci na ovaj ili onaj nacin odgovorili na Izraelski genocid, opet ostaje fakat da je narandjasti kreten sjebao ugovor (i kome onda vjerovati, jebo to ako ce svaka vlast mijenjati stajaliste). Ali s druge strane i prije sjebavanja ugovora, Iran je itekako rovario i po Gazi i po Iraku i Siriji i Jemenu. Zli jezici bi rekli da im je ugovor dosao kao izgovor da rade sta god hoce, mimo nuklearnog oruzja.

Niko tu nije cist…
jeza u ledja

#37030 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

asker wrote: 12/08/2024 23:25 Zapetljavas se, a ne govoris nista!
Krenuo si sa "hoce zapadnu tehnologiju a nece dogovor, Iran bira izolaciju bla bla bla".
Ne. Nisam napisao "Iran hoce zapadnu tehnologiju". Naravno da hoce, no nije to poenta.. Citaj sa razumjevanjem. Hoce da budu dio medjunarodne trgovine, ali po svojim pravilima.
asker wrote: 12/08/2024 23:25 Ja napisao kako je bilo prije samo par godina. Ti u bezveznom vadjenju kazes al zapad bi ih zajebo, nisu sve sankcije bile na stolu da se ukinu, opet bla bla bla.
Ti si spoemnuo sporazum o suspendiranju proizvodnje nuklearnog naoruzanja i to koristis kao mir mir niko nije kriv argument. Da nije tragicno bilo bi smijesno.
Pa sta hoces koji kurac? Za sta onda krivis Iran da bira izolaciju?

Ovo sotona i mrznja okaci macku o rep. Ja mrzim Srbiju i nikad im necu vjerovat al trgovina i ostalo pici punom parom.
Sta ti ustvari ocekujes?

Sporazum je bio POTPISAN, i pokrenuta implementacija, na zadovoljstvo svih strana! Najjaci timovi radili na tome 2 jebene godine. Ko si ti da sudis?
Ne znam mozda da ti nacrtam kako? Iran krivim jer je konstantna i egzistencijalna prijetnja Izraelu, koji je glavni saveznik SAD u regionu i debelo povezan sa Zapadom, ekonomski i finansijski. Bez toga nema i nikad nece biti mir mir niko nije kriv.

Sve sankcije koje su bile u vezi "sponzorisanja terorizma" i slicno su i dalje ostale tu nakon sto je potpisan JCPOA. Ali i dalje ponavljaj i pravi se lud.
jeza u ledja

#37031 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Dilibus wrote: 12/08/2024 23:23

Opet laz!

Covjek ti je dobro rekao.Manipulises poluinformacijama i akrobatises sa cinjenicama pokusavajuci navuc vodu na svoj mlin.Samo sto iole ki prati dole situaciju zna da ispadas smijesan i otuzno te gledati. Koliko je samo firmi popilo sankcije zbog pokusaja i trgovine u tajnosti i zaobilaznim putevima sa Iranom.
jeza u ledja wrote: 10/08/2024 00:31 posto ti ne znas bez licnih uvreda odskakuci.
kluz franjo

#37032 Re: IRAN

Post by kluz franjo »

Činjenica je da je "nuklearni sporazum" Irana i najvažnijih zemalja tzv. Zapada bio istorijski.
Činjenica je takođe da je isti bio ograničen samo i isključivo na odricanje Irana od vojnog nulearnog programa sa jedne i odricanja Zapada od jednog dijela sankcija sa druge strane.
Činjenica je takođe da sporazum nije predviđao bilo kakvo "mir, mir, mir, niko nije kriv" ili npr. otklon politike Teherana od cilja uništenja države Izrael.
Činjenica je takođe da je taj sporazum davao osnov za nadu da možda može doći, ako ništa do neke stabilizacije na Bliskom i Srednjem Istoku.
Činjenica je da su od samog početka iranski, arapski, ali prvenstveno i najsnažnije izraelski hardlajneri na svakom koraku sabotirali taj sporazum.
Činjenica je da im je narandžasti idiot i pored protivljenja Evrope tu želju ispunio.
Činjenica je i da stanovnike Minesote, Rurske oblasti ili Provanse mnogo manje pogađaju idiotske odluke njihovih narandžastih idiota u vezi Bliskog i Srednjeg Istoka, koliko stanovnike Libana, Irana, Izraela ili Palestine pogađaju odluke njihovih idiota u različitim bojama.
Ali eto... Ponos je bitan... pa makar možda i za sto godina. A možda ni tada.
Idioti.
Haris.ba

#37033 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

kluz franjo wrote: 13/08/2024 00:08 Činjenica je da su od samog početka iranski, arapski, ali prvenstveno i najsnažnije izraelski hardlajneri na svakom koraku sabotirali taj sporazum.
Iran je ispostovao sve iz sporazuma.

Ne znam sta ti znaci to da su neki hardlajneri u Iranu nesta sabotirali. To bi znacilo djelovati mimo odluke ajatolaha, i ti bi bili smaknuti sa pozicija.
To jesu li javno nesta kritikovali je nebitno. I to im je dopusteno od ajatolaha. Kontrolisana opozicija.

Da Ameri nisu slomili taj sporazum danas bi imali skroz drugaciju situaciju na Bliskom Istoku. Mnogo pozitivniju.
Last edited by Haris.ba on 13/08/2024 00:13, edited 1 time in total.
BarbaDue

#37034 Re: IRAN

Post by BarbaDue »

jeza u ledja wrote: 12/08/2024 20:09
BarbaDue wrote: 12/08/2024 19:30 Ne treba biti zloban, a ovdje ih ima.

To što te unište višegodišnje i visedecenijske sankcije ne znači da nemaš ponos. Vjerovatno će procijeniti smiju li i na koji način odgovoriti ali odgovoriće!
Pa bolan zbog tog "ponosa" su i pod sankcijama. :roll:
Ponos je kad ti dođe stariji brat od druga i pošto je mangup kaže ti da se naguziš...e ako nemaš ponosa ti se naguziš i ostaneš dobar drug.

Neki živi organizmi ne vole da se naguze, obično takvi nikome ne valjaju.
alijagoro

#37035 Re: IRAN

Post by alijagoro »

Haris.ba wrote: 13/08/2024 00:11
kluz franjo wrote: 13/08/2024 00:08 Činjenica je da su od samog početka iranski, arapski, ali prvenstveno i najsnažnije izraelski hardlajneri na svakom koraku sabotirali taj sporazum.

Ne znam sta ti znaci to da su neki hardlajneri u Iranu nesta sabotirali. To bi znacilo djelovati mimo odluke ajatolaha, i ti bi bili smaknuti sa pozicija.
To jesu li javno nesta kritikovali je nebitno. I to im je dopusteno od ajatolaha. Kontrolisana opozicija.
Kako su sabotirali,ako je potpisan sporazum,nema logike
Vjecita_zavrzlama

#37036 Re: IRAN

Post by Vjecita_zavrzlama »

Nego, sta ceka Iran? Ovo kao neka predstava za djecu
kluz franjo

#37037 Re: IRAN

Post by kluz franjo »

Haris.ba wrote: 13/08/2024 00:11

Da Ameri nisu slomili taj sporazum danas bi imali skroz drugaciju situaciju na Bliskom Istoku. Mnogo pozitivniju.
Ja sam se stvarno potrudio da budem maksimalno jasan i precizan. U svakoj pojedinačnoj rečenici.
A ko vjeruje u nepostojanje hardlajnera u državnom aparatu Irana... Ono... sve OK. Do mene.
Haris.ba

#37038 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

kluz franjo wrote: 13/08/2024 00:20 Ja sam se stvarno potrudio da budem maksimalno jasan i precizan. U svakoj pojedinačnoj rečenici.
A ko vjeruje u nepostojanje hardlajnera u državnom aparatu Irana... Ono... sve OK. Do mene.
Mislim da ne razumijes da u slucaju Irana je to irelevantno. Ako je ajatolah naredio da se sporazum sprovodi - on se sprovodi. Nezavisno od toga kakve frakacije sta snivaju i zele.

Da ponovim - Iran je sprovodio sporazum u praksi. To je IAEA potvrdila. Tako da spominjanje da je od strane Irana nesta ssbotirano - ne odgovara cinjenicama.
jeza u ledja

#37039 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

kluz franjo wrote: 13/08/2024 00:08 Činjenica je da je "nuklearni sporazum" Irana i najvažnijih zemalja tzv. Zapada bio istorijski.
Činjenica je takođe da je isti bio ograničen samo i isključivo na odricanje Irana od vojnog nulearnog programa sa jedne i odricanja Zapada od jednog dijela sankcija sa druge strane.
Činjenica je takođe da sporazum nije predviđao bilo kakvo "mir, mir, mir, niko nije kriv" ili npr. otklon politike Teherana od cilja uništenja države Izrael.
Činjenica je takođe da je taj sporazum davao osnov za nadu da možda može doći, ako ništa do neke stabilizacije na Bliskom i Srednjem Istoku.
Činjenica je da su od samog početka iranski, arapski, ali prvenstveno i najsnažnije izraelski hardlajneri na svakom koraku sabotirali taj sporazum.
Činjenica je da im je narandžasti idiot i pored protivljenja Evrope tu želju ispunio.
Činjenica je i da stanovnike Minesote, Rurske oblasti ili Provanse mnogo manje pogađaju idiotske odluke njihovih narandžastih idiota u vezi Bliskog i Srednjeg Istoka, koliko stanovnike Libana, Irana, Izraela ili Palestine pogađaju odluke njihovih idiota u različitim bojama.
Idioti.
Objasnio covjek. :thumbup:
alijagoro

#37040 Re: IRAN

Post by alijagoro »

jeza u ledja wrote: 13/08/2024 00:26
kluz franjo wrote: 13/08/2024 00:08 Činjenica je da je "nuklearni sporazum" Irana i najvažnijih zemalja tzv. Zapada bio istorijski.
Idioti.
Covjek napisao isto sto i ti i ko fol objasnio,da niste dvojnici
jeza u ledja

#37041 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Podju ljudi praviti nuklearno oruzje, onda se napravi nekako sporazum da se to zaustavi, i ciriba ciribu nema vise problema. Nema ni problema sa Izraelom, nema ni Hezbolaha, Hamasa, Hutija, nema podrske Asadu.

Nema sta, stvarno miroljubivo. Dovedes situaciju do toga da se ljudi pocnu prepadati eventualnog nuklearnog arsenala i kad se to rijesi, i ukinu ti se sankcije vezane za to, eee, onda si miroljubac. Nisi za izolaciju.
Last edited by jeza u ledja on 13/08/2024 01:33, edited 1 time in total.
kluz franjo

#37042 Re: IRAN

Post by kluz franjo »

Haris.ba wrote: 13/08/2024 00:23
kluz franjo wrote: 13/08/2024 00:20 Ja sam se stvarno potrudio da budem maksimalno jasan i precizan. U svakoj pojedinačnoj rečenici.
Mislim da ne razumijes da u slucaju Irana je to irelevantno. Ako je ajatolah naredio da se sporazum sprovodi - on se sprovodi. Nezavisno od toga kakve frakacije sta snivaju i zele.

Da ponovim - Iran je sprovodio sporazum u praksi. To je IAEA potvrdila. Tako da spominjanje da je od strane Irana nesta ssbotirano - ne odgovara cinjenicama.
Ja razumijem da postoji bol kod nekih, ako se i najmanja sjena baci na režim u Teheranu, ali to stvarno nije moj problem.
Još jednom. Vrlo sam precizno i jasno u svakoj mojoj rečenici (preporučujem ponovno čitanje) izložio šta su po mom mišljenju činjenice u vezi tzv. nuklearnog sporazuma.
Tebe je od svega očigledno zaboljelo i samo spominjanje da u režimu postoje hardlajneri (iako sam neke druge izričito jasnije naglasio kao krivce za propast istog).
Da ponovim dakle.
Ja sam se stvarno potrudio da budem maksimalno jasan i precizan. U svakoj pojedinačnoj rečenici.
jeza u ledja

#37043 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

alijagoro wrote: 13/08/2024 00:28
Idioti.
Jesmo. Ja sam franjo kluz.
Haris.ba

#37044 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

kluz franjo wrote: 13/08/2024 00:33 Tebe je od svega očigledno zaboljelo i samo spominjanje da u režimu postoje hardlajneri (iako sam neke druge izričito jasnije naglasio kao krivce za propast istog).
Da ponovim dakle
Ne. Ti jednostavno ne zelis da razumijes sta pisem. Ili, umisljas nesta sto ja ne pisem. Citav iranski rezim mozes nazvati hardlajnerski. Pa ako hoces gradacije, imas dulpo hard, pa troduplo...
To je takav rezim.

Napisao si da su hardlajneri iz Irana sabotirali sporazum. Ja ti pokusavam objasniti da se to nije desavalo.
Jer, da i ja ponovim - Iran je postovao sporazum, IAEA rekla.

Javna kritika ako je se koja i pojavila je opet odobrena od rezima. Ali, to je za odredjenu unutrasnju politicku upotrebu. U sustini za sporazum - nebitno.
Last edited by Haris.ba on 13/08/2024 00:39, edited 1 time in total.
kluz franjo

#37045 Re: IRAN

Post by kluz franjo »

jeza u ledja wrote: 13/08/2024 00:34

Fuck! A ko sam ja onda?
kluz franjo

#37046 Re: IRAN

Post by kluz franjo »

Haris.ba wrote: 13/08/2024 00:38
kluz franjo wrote: 13/08/2024 00:33 Tebe je od svega očigledno zaboljelo i samo spominjanje da u režimu postoje hardlajneri (iako sam neke druge izričito jasnije naglasio kao krivce za propast istog).
Da ponovim dakle
Ne. Ti jednostavno ne zelis da razumijes sta pisem. Ili, umisljas nesta sto ja ne pisem. Citav iranski rezim mozes nazvati hardlajnerski. Pa ako hoces gradacije, imas dulpo hard, pa troduplo...
To je takav rezim.

Napisao si da su hardlajneri iz Irana sabotirali sporazum. Ja ti pokusavam objasniti da se to nije desavalo.

Javna kritika ako je se koja i pojavila je opet odobrena od rezima. Ali, to je za odredjenu unutrasnju politicku upotrebu. U sustini za sporazum - nebitno.
Ma sve OK. Od svega što sam napisao, tebi jeste očigledno zasmetala moja konstatacija da u Teheranskom režimu postoje frakcije - kao dio režima, a ne tolerisane opozicije kako je ti zoveš.
Evo da ti bude lakše. Zamisli da u mom upisu nisam spomenuo iranske hardlajnere (jer ne postoje, jelte). I sve OK. Sve si upravu.
jeza u ledja

#37047 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

kluz franjo wrote: 13/08/2024 00:39
jeza u ledja wrote: 13/08/2024 00:34
Fuck! A ko sam ja onda?
Pa kluz franjo. :D
jeza u ledja

#37048 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

dupli
jeza u ledja

#37049 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Da ponovim dakle
To je takav rezim.

Za (ne)krsenje sporazuma si u pravu.

Zna se ko je unilateralno ukinuo isti.

PS: Ali da bi BI danas bio mirniji zbog toga cisto sumnjam:
kluz franjo

#37050 Re: IRAN

Post by kluz franjo »

jeza u ledja wrote: 13/08/2024 01:08
Da ponovim dakle
To je takav rezim.

Za (ne)krsenje sporazuma si u pravu.

Zna se ko je unilateralno ukinuo isti.
'bem li ga... čini mi se da sam upravo to vrlo eksplicitno i napisao.
Kud spomenuh postojanje bilo kakvih hardlajnera u teheranskom režimu... kada postoje ovi tripl-hardlajneri kako kolega opisa.
Post Reply