IRAN

Post Reply
Kindzadza

#3601 Re: IRAN

Post by Kindzadza »

amoninan wrote:Šta ti sve udrobi, drugar.
Režimi Tunisa i Egipta su već desetljećima vjerni saveznici SAD-a i Zapada, i da se njih pitalo ti režimi bi ostali tu do Sudnjeg dana. Jedan primjer samo kako se situacija promjenila, a baš u vezi s Iranom : http://af.reuters.com/article/topNews/i ... 1R20110219
Sada, će te dvije zemlje voditi ljudi koji su sve osim proamerički. Libija, također, od 2004. u savezu s SADom i Britanijom u tzv ratu protiv terorizma i još mnogo više (http://www.huffingtonpost.com/2011/02/2 ... 27769.html) S tim u vezi, prvi dezerteri iz Gadafijeve vlade i vojno-onavještajnih struktura uglavnom su bili oni koji su se protivili novom prozapadnom kursu Libije i saradnji s Zapadom. Sve do noći rezolucije američki izaslanici su u Triopliju savjetovali Gadafija kako da spasi guzicu. Na žalost po Gadafija nije ih poslušao. A sada najmoćniji čovjek u Libiji je bivši gost Guantanama, pravo gotivi Washington :D
Zlatni dinar je samo jedn au nizu ubleha dragog pukovnika i ništa više.
Eh, Sirija je druga priča. Dok je Teheran pozdravio zbacivanje triju gore spomenutih diktatura Assadov režim je ipak njihov saveznik. Te se principi mogu malo zaboraviti. :D Jer, protivnicima režima u Siriji Iran je ono što je protivnicima režima u Egiptu Amerika. Pomagač režima koji ih je ubijao, mučio, zatvarao desetljećima :wink:
U Tunisu i Egiptu u biti se nista drasticno pronenilo nije... Sukobe su inscenirali Mosad i CIA da bi svrgnuli svoje marionete koje su dotrajale. Narod je to iskoristio kao izduvni ventil, a zapadni i istocni mediji su ovu "pobedu" narodu prezentovali kao pocetak demokratije, no, u sustini se nista bitnije promeniti nece... Egipat ce i dalje biti pod sapom imperijalista.
Gadafija je upravo njegovo beduinsko kampovanje sirom zapadnog sveta "kostalo" glave. Kada su ga ubedili da su drugovi, tada mu se i pocelo intenzivno rovariti u zemlji...

Da nije skroz off...
Licemeran zapad predvodjen Separatistickim Americkim Drzavama vec trideset godina siluje iranski narod samo zbog toga sto vise nemaju pristupa nad resursima te zemlje, ali i drustvenog ustrojstva te zemlje.
Republic of Bosnia

#3602 Re: IRAN

Post by Republic of Bosnia »

Kindzadza wrote: Da nije skroz off...
Licemeran zapad predvodjen Separatistickim Americkim Drzavama vec trideset godina siluje iranski narod samo zbog toga sto vise nemaju pristupa nad resursima te zemlje, ali i drustvenog ustrojstva te zemlje.
Kojim resursima?
amoninan

#3603 Re: IRAN

Post by amoninan »

Republic of Bosnia wrote:Pa slazem sa gotovo sa svim gore navedenim, ali ipak mislim da ce i Tunis i Egipat a pogotovo Libija ostati proamericki.
Naravno da izgleda lose kad Amerika podrzava tiranske rezime ali kad malo razmislis Amerika nema druge opcije. I bez pomoci Amerike rezimi u tim zemljama bi opstali, ali sa jednom velikom razlikom. Bili bi antiamericki. To znaci da bi radili na svojim bombama ili pomagali teroriste ili ometali snadbjevanje naftom ili....Druga stvar, Amerika ne moze sama da donese promjenu. Narod mora da odluci i sam skine diktatora. I jos jedna stvar, svako americko djelovanje protiv diktatora samo jaca diktatorsku poziciju i budi u narodu antiamericko rasplozenje. Dakle jedina americka opcija je da ceka promjenu rezima a u medjuvremenu odrzava kakvu takvu kontrolu nad istim.

Mozda ti imas neko drugo rjesenje........?

Šanse za to su jako male, gotovo nepostojeće. Naravno govorim o formi na kakvu smo navikli kad kažemo "proamerički režim". Recimo odnos današnje Turske i SAD-a, dakle ne odnos gospodar - podanik, nego jednakih partnera je moguć u situacijama u kojima se interesi poklapaju. Ono čega se boje Amerikanci jeste formiranje bloka država od Libije do Sirije pod jednim ideološkim kišobranom, onim Muslimaskog bratstva (realno, niti jedna druga politička opcija nema niti najmanje šanse da ugrozi MB na izborima). Svaka od ovih država je pojedinačno preslaba da bi u odnosima sa supersilom kakva je SAD postavljala uslove, međutim kad imaš jedan tako kompaktan blok država koji bi nastupao zajednički u odnosima s SAD-om i ekipom, to je već nezanemariv faktor. I SAD će morati radikalno promjeniti način na koji radi stvari an BI ako želi da ima bilo kakav uticaj u tom djelu svijeta.

Kako ne može? Ko ih je zvao u Irak? :D

Bolan ne bio, Egipćanina koji je čamio 20 godina na robiji zbog "dugog jezika" boli uVo za američke imperijalističke interese. Tebe bi na njegovom mjestu? Druga stvar, ljudi dole žele povratak dostojanstva i nezavisnosti od vanjskih uticaja, po uzoru upravo na Iran.
amoninan

#3604 Re: IRAN

Post by amoninan »

Kindzadza wrote:
amoninan wrote:Šta ti sve udrobi, drugar.
Režimi Tunisa i Egipta su već desetljećima vjerni saveznici SAD-a i Zapada, i da se njih pitalo ti režimi bi ostali tu do Sudnjeg dana. Jedan primjer samo kako se situacija promjenila, a baš u vezi s Iranom : http://af.reuters.com/article/topNews/i ... 1R20110219
Sada, će te dvije zemlje voditi ljudi koji su sve osim proamerički. Libija, također, od 2004. u savezu s SADom i Britanijom u tzv ratu protiv terorizma i još mnogo više (http://www.huffingtonpost.com/2011/02/2 ... 27769.html) S tim u vezi, prvi dezerteri iz Gadafijeve vlade i vojno-onavještajnih struktura uglavnom su bili oni koji su se protivili novom prozapadnom kursu Libije i saradnji s Zapadom. Sve do noći rezolucije američki izaslanici su u Triopliju savjetovali Gadafija kako da spasi guzicu. Na žalost po Gadafija nije ih poslušao. A sada najmoćniji čovjek u Libiji je bivši gost Guantanama, pravo gotivi Washington :D
Zlatni dinar je samo jedn au nizu ubleha dragog pukovnika i ništa više.
Eh, Sirija je druga priča. Dok je Teheran pozdravio zbacivanje triju gore spomenutih diktatura Assadov režim je ipak njihov saveznik. Te se principi mogu malo zaboraviti. :D Jer, protivnicima režima u Siriji Iran je ono što je protivnicima režima u Egiptu Amerika. Pomagač režima koji ih je ubijao, mučio, zatvarao desetljećima :wink:
U Tunisu i Egiptu u biti se nista drasticno pronenilo nije... Sukobe su inscenirali Mosad i CIA da bi svrgnuli svoje marionete koje su dotrajale. Narod je to iskoristio kao izduvni ventil, a zapadni i istocni mediji su ovu "pobedu" narodu prezentovali kao pocetak demokratije, no, u sustini se nista bitnije promeniti nece... Egipat ce i dalje biti pod sapom imperijalista.
Gadafija je upravo njegovo beduinsko kampovanje sirom zapadnog sveta "kostalo" glave. Kada su ga ubedili da su drugovi, tada mu se i pocelo intenzivno rovariti u zemlji...

Da nije skroz off...
Joj jarane, umoran sam od priče u kojoj musliman i kad s bicikla padne pao je jer ga ej gurnuo Mossad.
De ba...
Kindzadza

#3605 Re: IRAN

Post by Kindzadza »

Republic of Bosnia wrote:
Kindzadza wrote: Da nije skroz off...
Kojim resursima?

Tepisi, Cilimi, Feredze, Lokum... itd. :D
Zemnim resursima: Nafta, Gas, Zlato, Platin...
Kindzadza

#3606 Re: IRAN

Post by Kindzadza »

amoninan wrote:Joj jarane, umoran sam od priče u kojoj musliman i kad s bicikla padne pao je jer ga ej gurnuo Mossad.
De ba...
Pa, dobro, ne bas svaki, ali jedan dobar deo, da...
Npr: U atentatu cionistickog teroriste nad iranskim naucnikom za atom. energiju prosle godine, motocikl je bio u gl.ulozi... Motociklista je u voznji prilepio magnet bombu na vrata suvozaca. :x
Last edited by Kindzadza on 02/01/2012 22:40, edited 1 time in total.
udrch

#3607 Re: IRAN

Post by udrch »

Jadni Slovenci i Hrvati imaju nuklearnu elektranu, a Iran ne može..
Bugarska kojom upravlja mafija ima nekoliko nuklerki, a Iran ne može..
Bjelorusija kojom vlada klasični diktator ima nuklerke, a Iran ne može..
Kazahstan, Turkmenistan, Uzbekistan i ostale da ne spominjem..
Zajebi tu priču..
simpozijum delirijum

#3608 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

Kindzadza wrote:
amoninan wrote:Joj jarane, umoran sam od priče u kojoj musliman i kad s bicikla padne pao je jer ga ej gurnuo Mossad.
De ba...
Npr: U atentatu cionistickog teroriste nad iranskim naucnikom za atom. energiju prosle godine, motocikl je bio u gl.ulozi... Motociklista je u voznji prilepio magnet bombu na vrata suvovozaca. :x
ja mislim da ima link na ovoj temi , Iranske diplomate su uz dokaze prilozili tuzbu UN
ali naravno ?
odhebali su ih , cak sta vise , ismijali su ih pred komitetom UN u Njujorku :x
poginula je i supruga u autu zajedno sa tim naucnikom koji je bio specijalista za nuklearnu medicinu a ne za"Atomske bombe"
ako to nije terorizam ?
Iran nije cvjecka i jeste diktatura ali pustite ih na miru vise !! , i imaju pravo da se brane , i neka s brane istom mjerom
pa dobro je bilo vise
rade isto i Kubi i Venecueli i Pakistanu i sada Siriji ( komandosi i naleti aviona )
Jemenu Somaliji Sudanu Nigeriji Maleziji Kasmiru i svuda gdje im se K.ac digne
pa sta hoce ?
ako hoce dobice III svjetski rat jer niko vise nije toliko zastrasen njihovom vojnom moci , vidmo kako su ih Iracki i sada Afganistanski gerilci solidno razbucali i salju i "vjecna lovista" svaki dan
izvlace se iz Iraka podvijena repa , u tisini .. bez parada i CNN ratnih bubnjeva ..
a sta im tek Iran moze uraditi ?
da hoce i da zeli ( sad kada se izvlace kilometarske kolone ratne tehnike iz Iraka , Iranci ih mogu masakrirati kao na vojnom poligonu ali ne zele to , hoce pregovore )
AlienBiH

#3609 Re: IRAN

Post by AlienBiH »

od 00:11 sekunde zena fino kaze: "Ljudi protiv kojih se borimo danas, su ljudi koje smo mi kreirali prije 20 godina. (misli na al-quaidu). I uradili smo to zato sto smo se mucili sa Sovjetskim Savezom... itd, itd..."

Isto se danas desava sa iranom. I iran to zna, i vjesto iskoristava. Rusija i Kina su na njegovoj strani. Amerika im uzima resurse iz arapskih zemalja, i ljudima je ocito puko film (da se ovako izrazim).

Zar jos uvijek neko misli da se ovo sve dole desava radi toboze neke demokratije ???

(na kraju krajeva, i ova demokratija mi se vise popela na neku stvar. Elita uziva, siromasnih sve vise)
AlienBiH

#3610 Re: IRAN

Post by AlienBiH »

jos jedno priznanje
amoninan

#3611 Re: IRAN

Post by amoninan »

Kindzadza wrote:
De ba...
Npr: U atentatu cionistickog teroriste nad iranskim naucnikom za atom. energiju prosle godine, motocikl je bio u gl.ulozi... Motociklista je u voznji prilepio magnet bombu na vrata suvozaca. :x
Eh, sad... :D Znaš ti šta sam mislio tim karikiranjem.

No hajde, ni Irancima nije baš nepoznat ista praksa. U Iraku su potamanili na desetine iračkih naučnika nakon invazije, malo oni, malo Mossad, vidiš tu su se s Amerima lahko dogovorili. kao i oko etničkog čišćenja sunijske manjine u većinski šijjskim provincijama bogatim naftom koje su sprovodile šijjske milicije - produžena ruka iranske obavještajne službe u Iraku. A da ne govorimo o umješanosti u atentat Refika Haririja u Libanu. To je jedna stvar

Ali, kad govorimo o zbacivanju režima u Tunisu i Egiptu npr, jednostavno za to ne postoji logičan argument za umješanost ni CIA ni Mossada. Pa Mubarak je od Gaze napravio koncentracioni logor zatvaranjem prelaza po zahtjevu Tel Aviva npr. A sama panika koja je zavladala u Washinngtonu i Tel Avivu povodom "arapskog proljeća" govori dovoljno. Samo gledajte i čitajte debate koje se vode tamo...prpa. Iako u javnim istupima sve to izgleda lijepo i uglađeno iza kulisa se hvataju za glavu..
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3612 Re: IRAN

Post by Truba »

ja i dalje mislim da je napad na iran prevelik kolač za sažvakat da će se naći neko kompromisno rješenje
ili će se čekati izbori u obje države pa će se vidjeti
nobelovac mislim da ništa neće poduzeti
AlienBiH

#3613 Re: IRAN

Post by AlienBiH »

Black swan wrote:ja i dalje mislim da je napad na iran prevelik kolač za sažvakat da će se naći neko kompromisno rješenje
ili će se čekati izbori u obje države pa će se vidjeti
nobelovac mislim da ništa neće poduzeti

ja se bojim da ce izbori cak biti na neki nacin bojkotovani u USA.
Occ. Wall Street nikad nije ni prestajao. Najavaljuju organizovane drzavne udare sirom zemlje na brutalniji nacin.
Kako kazu, nema vise Mr. Nice guy poput gandija, luthera i ostalih. Najavlajuju spicu za vrijeme izbora.
Amerika je duboko u svojim problemima, i oni jednostavno nemaju vise ljudksih resursa da pokrenu bilo sta, a pogotovo da nasrnu na Iran. Trebat ce im sad veci izgovor od 9.11. da bi krenuli na Iran. Bas me zanima sta ce holivud sad da scenira.

Nece biti nista od nobelovca, to je sigurno.
Republic of Bosnia

#3614 Re: IRAN

simpozijum delirijum wrote:
Iran nije cvjecka i jeste diktatura ali pustite ih na miru vise !! , i imaju pravo da se brane
Diktatura je sama po sebi nestabilna a diktator je po definiciji ludjak.
Dali je po tebi normalno i pozeljno da diktatura ima nuklearnu bombu????
odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan NE!!!

Od koga da se brane? Ko ih to napada? jedini bitan problem zapada sa iranom je nukleana bomba.
Republic of Bosnia

#3615 Re: IRAN

amoninan wrote:
Bolan ne bio, Egipćanina koji je čamio 20 godina na robiji zbog "dugog jezika" boli uVo za američke imperijalističke interese. Tebe bi na njegovom mjestu? Druga stvar, ljudi dole žele povratak dostojanstva i nezavisnosti od vanjskih uticaja, po uzoru upravo na Iran.
Pa nekako i mogu shavtiti da je tim ljudima Iran uzor ali mi ne ide u glavu da je Iran ocigledno i tebi uzor?!
ljude dole boli za vanjski uticaj vec oni zele dostojanstvo, slobodu i nezavisnost od svojih tirana.
i ne znam koji je to vanjski uticaj.....?
amoninan

#3616 Re: IRAN

Post by amoninan »

amoninan wrote:
Pa nekako i mogu shavtiti da je tim ljudima Iran uzor ali mi ne ide u glavu da je Iran ocigledno i tebi uzor?!
ljude dole boli za vanjski uticaj vec oni zele dostojanstvo, slobodu i nezavisnost od svojih tirana.
i ne znam koji je to vanjski uticaj.....?
Ma, uz dužno poštovanje, slabo šta ti shvataš.
Naravno da je Iran uzor, jer su uspjeli nakon Šahove tiranije,dugogdišnjeg rata s Irakom i pasivnog sukoba sa supersilom, da postanu regionalna sila potpuno nezavisna i suverena - koliko to globalizirani moderni svijet dopušta.
I to postignuće im niko ne može osporiti, a koliko je ono bitno najbolje znaju desetine zemalja od Južne Afrike do Azije koje kmeče za tim desetljećima.

Da, i to, ali i od SADa i Zapada. Ustvari, ljudi dole ne vide razliku između to dvoje.

Uglavnom, SAD su popušlić najvjerovatnije što se tiče tog djela svijeta.
Republic of Bosnia

#3617 Re: IRAN

amoninan wrote:
Da, i to, ali i od SADa i Zapada. Ustvari, ljudi dole ne vide razliku između to dvoje.
ma znam da mislis na SAD i zapad ali o kakvom uticaju govoris?
amoninan

#3618 Re: IRAN

Post by amoninan »

amoninan wrote:
Prije svag kad ej riječ o palestinsko-izraelskom pitanju i uopće vanjskopolitičkoj politici. Te trgovinskim dilovima i reformama na štetu države itd itd..
Republic of Bosnia

#3619 Re: IRAN

amoninan wrote: Naravno da je Iran uzor, jer su uspjeli nakon Šahove tiranije,dugogdišnjeg rata s Irakom i pasivnog sukoba sa supersilom, da postanu regionalna sila potpuno nezavisna i suverena - koliko to globalizirani moderni svijet dopušta.
I to postignuće im niko ne može osporiti, a koliko je ono bitno najbolje znaju desetine zemalja od Južne Afrike do Azije koje kmeče za tim desetljećima.
Pa meni su ljudska prava i slobode najbitniji faktor u odredjivanju uspjeha. Mozda su oni postali neka regionalna sila ali Iranski narod nije slobodan. P...rem ti se u to postignuce. ne znam odakle sve ovo pises ali da smo oboje u Iranu prva briga bi nam bila dali uopste imamo internet a drugo ja bih vec bio uhapsen. i takva ti je zemlja uzor???
Republic of Bosnia

#3620 Re: IRAN

amoninan wrote:
amoninan wrote:
Prije svag kad ej riječ o palestinsko-izraelskom pitanju i uopće vanjskopolitičkoj politici. Te trgovinskim dilovima i reformama na štetu države itd itd..
ne razumijem sta od gore navedenog konkretno i direktno utice na gradjanje tih zemalja i sprecava ih da zive u prosperitetu?
Jedino mozda ti nepovoljni trgovinski dilovi koje si upravo ismislio?!
Arteta

#3621 Re: IRAN

Post by Arteta »

amoninan wrote: Naravno da je Iran uzor, jer su uspjeli nakon Šahove tiranije,dugogdišnjeg rata s Irakom i pasivnog sukoba sa supersilom, da postanu regionalna sila potpuno nezavisna i suverena - koliko to globalizirani moderni svijet dopušta.
Pa meni su ljudska prava i slobode najbitniji faktor u odredjivanju uspjeha. Mozda su oni postali neka regionalna sila ali Iranski narod nije slobodan. P...rem ti se u to postignuce. ne znam odakle sve ovo pises ali da smo oboje u Iranu prva briga bi nam bila dali uopste imamo internet a drugo ja bih vec bio uhapsen. i takva ti je zemlja uzor???
Saudijska Arabija i Izrael su ponos demokratije,ljudskih prava i sloboda...
Republic of Bosnia

#3622 Re: IRAN

i kakve to sad ima veze sa iranom ili jos gore sa i iranskom nuklearnom bombom
amoninan

#3623 Re: IRAN

Post by amoninan »

Šta ih sprečava, pa sprečavala ih je američka podrška tim tiranima. A koliko je važno palestinsko pitanje narodu najbolje ilustruje prva noć, odnosno slogani na Tahriru nakon zbacivanja Mubaraka.
Nisam ja ništa smislio, druže. Raspitaj se prvo o reformama Saddata, kasnije i Mubaraka. i o posljedicama istih. Udaljavamo se od teme.
A i mrsko mi je voditi raspravu s insanom koji nema realan i kritički odnos spram teme, nego ideološki.
Republic of Bosnia wrote: Pa meni su ljudska prava i slobode najbitniji faktor u odredjivanju uspjeha. Mozda su oni postali neka regionalna sila ali Iranski narod nije slobodan. P...rem ti se u to postignuce. ne znam odakle sve ovo pises ali da smo oboje u Iranu prva briga bi nam bila dali uopste imamo internet a drugo ja bih vec bio uhapsen. i takva ti je zemlja uzor???
Ljudks aprava :lol: Al, eto, ako ne daj Bože dođe do rata pokazaće ti Iranci koliko im je stalo do "oslobođenja" kad ih desetine miliona krene u odbranu tiranske vlasti.
Arteta

#3624 Re: IRAN

Post by Arteta »

AlienBiH wrote:
sjooj brate, tebe treba od nule poceti vracati na stvarnost.

Ovako... Iran, kao svaka druga zemlja, ima pravo da zivi kako mu volja. Odakle americi pravo da im taj izbor uskracuje. Zar ne vidis koje se providne stvari desavaju.
Amerika zeli da napadne iran, ali jos ne smiju. Izmisljaju glupe razloge, na osnovu kojih im uvode sankcije, i tako pokusavaju da oslabe zemlju. Kad iran oslabi, napasce ih iste sekunde.

Jel ti sad stvarno vjerujes da to amerika radi kako bi uvela demokratiju, i pomogla tom narodu irana ???

kasno je...

SRETNA NOVA SVIMA!!!
Bilo je u par postova prije, ali evo opet cu ponoviti. Amerika, naravno, prije svega gleda na svoje interese. To je potpuno normalno. Jedan od interesa Amerike je demokratija u svim zemljama svijeta. To je zbog toga sto demokratske zemlje ne predstavljaju opasnost za Ameriku. Za razliku od tiranskih nedemokratskih diktatora koji u Americi vide prijetnju svom opstanku.
Eh sad u slucaju Irana, Amerika bi naravno zeljela demokratski Iran ali to je samo mali dio njihovog problema sa Iranom. Najveci americki problem je potencijalna iranska nuklearna bomba. Ukoliko je Iran razvije postoji mogucnost da:
Iran sam upotrijebi bombu protiv Izraela ili nekih drugih komsija
Teroristi dodju do bombe i detoniraju je na "zapadu"
Druge zemlje u regionu(S Arabija, Egipat, Bahrein...) razviju svoju bombu kao protivteza Iranu. U tom slucaju bi se opasnost od dva gore navedena razloga povecala za 100x.

Amerika takodjer ne zeli da Iran nedemokratska vjerska zemlja ojaca svoj uticaj u svijet pravljenjem bombe.

Amerika apsolutno ne zeli rat sa Iranom ali Iran ne smije napraviti bombu.
Kad America uvede demokratiju u Izrael,Saudijsku Arabiju i jos neke njihove saveznice onda mozemo pricati o Americi kao drzavi koja siri demokratiju...
Arteta

#3625 Re: IRAN

Post by Arteta »

Republic of Bosnia wrote:i kakve to sad ima veze sa iranom ili jos gore sa i iranskom nuklearnom bombom
Ove drzave koje sam naveo su gore od Irana...prvo njima uvesti demokratiju pa tek onda Iranu...
Post Reply