IRAN

Post Reply
AlienBiH

#3576 Re: IRAN

Post by AlienBiH »

Republic of Bosnia wrote:

Rat u Bosni nije poceo 95' vec 92'.
(gornji zarez se stavlja prije, jer oznacava da nesto nedostaje)

A ti ces mi rec kad je poceo rat u BiH.

Ja ti kazem, '95 kad smo mi ojacali u svim segmentima, i bili spremni za oslobadjanje, te krenuli sa akcijama, oni su nas zaustavili sa nekim pisljivim dejtonskim sporazumom.
Pitam te, zasto to odmah nisu uradili ???

kolega "Arteta" me je preduhitrio, pa nebi da ponavljam.
Republic of Bosnia

#3577 Re: IRAN

Post by Republic of Bosnia »

AlienBiH wrote:

Rat u Bosni nije poceo 95' vec 92'.
(gornji zarez se stavlja prije, jer oznacava da nesto nedostaje)

A ti ces mi rec kad je poceo rat u BiH.

Ja ti kazem, '95 kad smo mi ojacali u svim segmentima, i bili spremni za oslobadjanje, te krenuli sa akcijama, oni su nas zaustavili sa nekim pisljivim dejtonskim sporazumom.
Pitam te, zasto to odmah nisu uradili ???

kolega "Arteta" me je preduhitrio, pa nebi da ponavljam.
Hvala za lekciju o pravopisu ali to je nevezano za temu.

Apsolutno se slazem da je '95 trebalo nastaviti sa oslobadanjem, ali u tom slucaju Milosevic bi poslao vojsku Srbije prema BiH i ko zna kada i kako bi se rat zavrsio. Bar su tako Amerikanci mislili(i vjerovatno su bili upravu).
Ne kazem da Amerikanci samo tako idu svijetom i pomazu ljudima. Naravno da ljudi imaju svoje interese. U slucaju Bosne to su bili:

zaustaviti ubijanje nevinih ljudi,
pomoci nezavisnoj DEMOKRATSKOJ(a time i prijateljskoj) zemlji.
zaustaviti rat u Evropi, najblizem Americkom zavezniku,
dobiti novog zaveznika u relativno vazno dijelu svijeta......

Amerika se dakle bori za demokratiju i slobodu, a Iran s druge strane za brisanje nevjernika sa lica zemlje, protiv slobode i demokratije.
Republic of Bosnia

#3578 Re: IRAN

To baš nije najtačnije.
Naklonost Amera su nam kupili Arapi, a vjerujte da je to mnogo više koštalo od 50 miliona, par heklera i PATova.[/quote]

Haj evo da ti vjerujem :?
Ispricaj nam malo vise detalja o ovoj bajci molim te.
Republic of Bosnia

#3579 Re: IRAN

Arteta wrote:
Republic of Bosnia wrote: Rat u Bosni nije poceo 95' vec 92'. Te 92' mi nismo imali ni 100 pusaka. Zasto Milisevic jednostavno nije usetao sa CIJELOM SFRJ armijom u BiH i zauzeo je za dva dana? Odgovor: Amerikanci bi ih bombardovali tog drugog dana.
Niko drugi nista nebi uradio. Elem, bez Amerike Bosna bi danas mozda "postojala" u sastavu velike srbije.
Da je Amerika htjela,ona je mogla prekinuti rat u BiH...ali nije...pustila je da nas napadaju...
Ko je pri kraju rata bombardovao cetnike?
Da, bilo bi super da su to uradili odmah ali zar ti mislis da je tako lako americkom predsjedniku da ubijedi svoju zemlju da treba poslati americke sinove i novac da brane tamo neku Bosnu???
ja znam da nam je i Iran novcano pomoga i hvala im, ali oni su nam pomogli iskljucivo zbog toga sto oni Bosnu vide kao islamsku zemlju. Ja Bosnu ne smatram islamskom zemljom i ne zelim nista od Iranske ideologije a, apsolutno zelim "zapadnjacku" demokratiju i slobodu.
Drvosjeca iz Dejcica

#3580 Re: IRAN

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Arteta wrote:
Republic of Bosnia wrote: Rat u Bosni nije poceo 95' vec 92'. Te 92' mi nismo imali ni 100 pusaka. Zasto Milisevic jednostavno nije usetao sa CIJELOM SFRJ armijom u BiH i zauzeo je za dva dana? Odgovor: Amerikanci bi ih bombardovali tog drugog dana.
Niko drugi nista nebi uradio. Elem, bez Amerike Bosna bi danas mozda "postojala" u sastavu velike srbije.
Da je Amerika htjela,ona je mogla prekinuti rat u BiH...ali nije...pustila je da nas napadaju...
Ko je pri kraju rata bombardovao cetnike?
Da, bilo bi super da su to uradili odmah ali zar ti mislis da je tako lako americkom predsjedniku da ubijedi svoju zemlju da treba poslati americke sinove i novac da brane tamo neku Bosnu???
ja znam da nam je i Iran novcano pomoga i hvala im, ali oni su nam pomogli iskljucivo zbog toga sto oni Bosnu vide kao islamsku zemlju. Ja Bosnu ne smatram islamskom zemljom i ne zelim nista od Iranske ideologije a, apsolutno zelim "zapadnjacku" demokratiju i slobodu.
Lakse nego tebi popiti casu vode. Referenca Avganistan i Irak.
amoninan

#3581 Re: IRAN

Post by amoninan »

Republic of Bosnia wrote: Haj evo da ti vjerujem :?
Ispricaj nam malo vise detalja o ovoj bajci molim te.
offtopic je, stoga neću.

Možeš idalje vjerovati da je Christian Amanpur svojim prilozima dotakla altruističke srca u Pentagonu, Capitolu i Bijeloj kući. A ne milioni dolara, uglavnom arapskih (mada treba spomenuti i politički angažman Malezije i Turske na tom polju), koji su preko lobi kompanija dospijevali u džepove istih. DObro, i Šaćir-bey je spisko nešto po kasinima, al hajde :D

Hajmo sad na temu, tema je dakle, Iran.
Republic of Bosnia

#3582 Re: IRAN

Podrska za Iran od mnogih nasih ljudi me apsolutno fascinira. Mene Iran licno uopste neiteresuje. Naravno, zao mi je Iranskog naroda koji ne moze da zivi slobodno i koji je hapsen i ubijan od strane vlastite drzave ali to je njihov problem.
Samo ne mogu da shvatim otkud tolika ljubav prema Iranu? Iran je nedemokratska tiranija. I uz to su jos i vjerska zemlja. Bosna sa druge strane je sekularna demokratska drzava. Sta to nas veze za Iran? Koje to mi vrijednosti dijelimo?

Jedina "veza" je to sto su neki ljudi u Bosni muslimani. Ali bosanski islam je potpuno drugaciji. Kod nas je islam samo dio nase kultire i to je neka vrsta demokratskog islama. Mi smo sekularna drzava u kojoj islam nema politicki znacaj. Bosanske muslimane neinteresuje ko je koje vjere i li dali je vjernik uopste. Bosanski islam se ne kosi sa demokratijom.

Generalno, mi smo demokratsko, razumno, "prozapadno" drustvo i susta suprotnost Iranu.
Otkud tolika ljubav prema iranu? Ne da ih ja ne volim, ali ja jednostavno ne osjecam nikakvu povezanost i slicnost s njima.
Kindzadza

#3583 Re: IRAN

Post by Kindzadza »

Republic of Bosnia wrote:Ko je pri kraju rata bombardovao cetnike?
ja znam da nam je i Iran novcano pomoga i hvala im, ali oni su nam pomogli iskljucivo zbog toga sto oni Bosnu vide kao islamsku zemlju. Ja Bosnu ne smatram islamskom zemljom i ne zelim nista od Iranske ideologije a
, apsolutno zelim "zapadnjacku" demokratiju i slobodu.
Nazalost, na zeljama ces samo ostati...
Prica o postojanju demokratije je identicna Alisi iz zemlje cuda.
AlienBiH

#3584 Re: IRAN

Post by AlienBiH »

Republic of Bosnia wrote:Podrska za Iran od mnogih nasih ljudi me apsolutno fascinira. Mene Iran licno uopste neiteresuje. Naravno, zao mi je Iranskog naroda koji ne moze da zivi slobodno i koji je hapsen i ubijan od strane vlastite drzave ali to je njihov problem.
Samo ne mogu da shvatim otkud tolika ljubav prema Iranu? Iran je nedemokratska tiranija. I uz to su jos i vjerska zemlja. Bosna sa druge strane je sekularna demokratska drzava. Sta to nas veze za Iran? Koje to mi vrijednosti dijelimo?

Jedina "veza" je to sto su neki ljudi u Bosni muslimani. Ali bosanski islam je potpuno drugaciji. Kod nas je islam samo dio nase kultire i to je neka vrsta demokratskog islama. Mi smo sekularna drzava u kojoj islam nema politicki znacaj. Bosanske muslimane neinteresuje ko je koje vjere i li dali je vjernik uopste. Bosanski islam se ne kosi sa demokratijom.

Generalno, mi smo demokratsko, razumno, "prozapadno" drustvo i susta suprotnost Iranu.
Otkud tolika ljubav prema iranu? Ne da ih ja ne volim, ali ja jednostavno ne osjecam nikakvu povezanost i slicnost s njima.
sjooj brate, tebe treba od nule poceti vracati na stvarnost.

Ovako... Iran, kao svaka druga zemlja, ima pravo da zivi kako mu volja. Odakle americi pravo da im taj izbor uskracuje. Zar ne vidis koje se providne stvari desavaju.
Amerika zeli da napadne iran, ali jos ne smiju. Izmisljaju glupe razloge, na osnovu kojih im uvode sankcije, i tako pokusavaju da oslabe zemlju. Kad iran oslabi, napasce ih iste sekunde.

Jel ti sad stvarno vjerujes da to amerika radi kako bi uvela demokratiju, i pomogla tom narodu irana ???

kasno je...

SRETNA NOVA SVIMA!!!
jeza u ledja

#3585 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

amoninan wrote:
To baš nije najtačnije.
Naklonost Amera su nam kupili Arapi, a vjerujte da je to mnogo više koštalo od 50 miliona, par heklera i PATova.
Tacno je.
Ovo sto si napisao je smijesno.

Naklonost Amera nam je kupio strateski znacaj raspada bivse Jugoslavije i naklonost Rusije prema Srbiji.
jeza u ledja

#3586 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

AlienBiH wrote:
Republic of Bosnia wrote:Podrska za Iran od mnogih nasih ljudi me apsolutno fascinira. Mene Iran licno uopste neiteresuje. Naravno, zao mi je Iranskog naroda koji ne moze da zivi slobodno i koji je hapsen i ubijan od strane vlastite drzave ali to je njihov problem.

Ovako... Iran, kao svaka druga zemlja, ima pravo da zivi kako mu volja. Odakle americi pravo da im taj izbor uskracuje. Zar ne vidis koje se providne stvari desavaju.
Amerika zeli da napadne iran, ali jos ne smiju. Izmisljaju glupe razloge, na osnovu kojih im uvode sankcije, i tako pokusavaju da oslabe zemlju. Kad iran oslabi, napasce ih iste sekunde.

Jel ti sad stvarno vjerujes da to amerika radi kako bi uvela demokratiju, i pomogla tom narodu irana ???

kasno je...

SRETNA NOVA SVIMA!!!

Znaci Amerika nema pravo da se mijesa u ono sto se desava u Iranu?
Da li to znaci da SAD ili bilo ko drugi nema pravo da se mijesa u desavanja bilo gdje drugo u svijetu?
Ako tako mislis, da li onda tvrdis da se SAD, EU ili bilo ko treci, ne treba umjesati u desavanja recimo u Etiopiji kad milioni umiru od gladi ili kad Hutu kolju Tutsije, ili kad Sjevernokorejanci nemaju sta da jedu?

Sto se tice nuklearki, nema tu nikakvih prava, tu je pitanje jaceg i slabijeg. Jaci pokusava slabijem da odredi kako i sta.

I da podsjetim, pravi otvoreni konflikt izmedju Irana i SAD pocinje sa uzimanjem taoca radnika americke ambasade na 2 i nesto godine prije 30 i kusur godina. Odkud Iranu pravo da to uradi?

Ove ostale price oko "sirenja demokratije" i slicno ne trebamo ni spominjati, jer malo ko jos u njih vjeruje.
amoninan

#3587 Re: IRAN

Post by amoninan »

jeza u ledja wrote:
amoninan wrote:
To baš nije najtačnije.
Naklonost Amera su nam kupili Arapi, a vjerujte da je to mnogo više koštalo od 50 miliona, par heklera i PATova.
Tacno je.
Ovo sto si napisao je smijesno.

Naklonost Amera nam je kupio strateski znacaj raspada bivse Jugoslavije i naklonost Rusije prema Srbiji.
Hajde nek' bude tako. Nek' smo bar na forumu bili nekom strateški značajni.
No bek tu topik

odlična debata s Besharom, iznešena su zanimljiva mišljenja i zaključci
gosti:Dr Rousbeh Parsi, Institute for Security Studies; Dr Yossi Mekelberg, International Relations, Webster University; Dr Arshin Adib-Moghaddam, SOAS; Dilip Hiro, autor knjige Iran Today.

Republic of Bosnia

#3588 Re: IRAN

AlienBiH wrote:

kasno je...

SRETNA NOVA SVIMA!!!
Bilo je u par postova prije, ali evo opet cu ponoviti. Amerika, naravno, prije svega gleda na svoje interese. To je potpuno normalno. Jedan od interesa Amerike je demokratija u svim zemljama svijeta. To je zbog toga sto demokratske zemlje ne predstavljaju opasnost za Ameriku. Za razliku od tiranskih nedemokratskih diktatora koji u Americi vide prijetnju svom opstanku.
Eh sad u slucaju Irana, Amerika bi naravno zeljela demokratski Iran ali to je samo mali dio njihovog problema sa Iranom. Najveci americki problem je potencijalna iranska nuklearna bomba. Ukoliko je Iran razvije postoji mogucnost da:
Iran sam upotrijebi bombu protiv Izraela ili nekih drugih komsija
Teroristi dodju do bombe i detoniraju je na "zapadu"
Druge zemlje u regionu(S Arabija, Egipat, Bahrein...) razviju svoju bombu kao protivteza Iranu. U tom slucaju bi se opasnost od dva gore navedena razloga povecala za 100x.

Amerika takodjer ne zeli da Iran nedemokratska vjerska zemlja ojaca svoj uticaj u svijet pravljenjem bombe.

Amerika apsolutno ne zeli rat sa Iranom ali Iran ne smije napraviti bombu.
Republic of Bosnia

#3589 Re: IRAN

AlienBiH wrote:

Ovako... Iran, kao svaka druga zemlja, ima pravo da zivi kako mu volja. Odakle americi pravo da im taj izbor uskracuje.
Pa ne znam bas da li je volja Iranskog naroda da zivi u nedemokratskoj zemlji. Dali je isto tako zelja naroda S Koreje da "zive" kao u jednom velikom zatvoru? I dali je zelja Libijskog naroda bila da 50 god zive u siromastvu pod tiranijom, dok se njihov tiranin bogati.
simpozijum delirijum

#3590 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

gdje je dokaz da Iran pravi atomsku bombu ?
i sta navodi na zakljucak da drzava poput Irana koja nije vodila osvajacki rat u zadnjih 200 godina i ako ima A-bombu to znaci da ce je upotrijebiti i time potpisati smrtnu presudu sebi , jer Amerikanci imaju oko 8000 nuklearnih bojevih glava a Izrael oko 200-300 , znaci ? Iranci bi bili toliko ludi da sami sebe uniste ?
a koliko je ratova vodio i vodi Izrael i koliko vojnih intervencija imaju USA ?
i ko je opasniji ?
ne nasjedajte jeftinoj propagandi
Iran je u cistoj obrambenoj poziciji , a tajni rat se protiv Irana vec vodi ( sabotaze , spijuniranje , ubijanje naucnika , sankcije )
u pitanju nije nikakava atomska bomba Irana , vec zelja za dominacijom tim regionom , Iran stoji na putu neoimperijalistima ka jeftinim resursima i ka osvajanju evroazije i zato ga pokusavaju unistiti
tako su unistili i Libiju , unistavaju Siriju trenutno , Irak je "balkaniziran" na tri entiteta ; Kurdi , Si'iti i Suniti ( poznato zar ne ?)
i to je to !
Republic of Bosnia

#3591 Re: IRAN

amoninan wrote: No bek tu topik

odlična debata s Besharom, iznešena su zanimljiva mišljenja i zaključci
gosti:Dr Rousbeh Parsi, Institute for Security Studies; Dr Yossi Mekelberg, International Relations, Webster University; Dr Arshin Adib-Moghaddam, SOAS; Dilip Hiro, autor knjige Iran Today.

Samo su malo fulali temu. jedina tema terba da bude: Dali svijet treba Iran sa nuklearnoim bombom??? Apslutno ne!

Ja sam misljenja da se veliki rat moze izbjeci. koliko sam upoznat Amerika "samo" treba da zamrzne Iransku centralnu banku i Iran u tom slucaju nebi mogao da prodaje naftu. Mozda bi onda Iran pokusao da zatvorti onaj zaljev ali ne vidim kako bi to molglo trajati vise od tri dana. Iran bi na kraju odustao od bombe.
simpozijum delirijum

#3592 Re: IRAN

Samo su malo fulali temu. jedina tema terba da bude: Dali svijet treba Iran sa nuklearnoim bombom??? Apslutno ne!

Ja sam misljenja da se veliki rat moze izbjeci. koliko sam upoznat Amerika "samo" treba da zamrzne Iransku centralnu banku i Iran u tom slucaju nebi mogao da prodaje naftu. Mozda bi onda Iran pokusao da zatvorti onaj zaljev ali ne vidim kako bi to molglo trajati vise od tri dana. Iran bi na kraju odustao od bombe.
Iran vec trguje naftom i gasom u Eurima i sa Kineskim Juanom i Ruskom Rubljom , tako da ih to ne sekira
ali sekira multinacionalne kompanije sa zapada koje su u velikoj krizi kao sto vidimo da sada i Eurozona krahira ekonomski i to totalno
Persijski zaljev je na nisanu stotina protu-brodskih raketa sa obala Irana , a tjesnac Hormuz sirok svega oko 50-ak kilometara mogu maltene obicnim topovima pokriti i lako se minira
i jos nesto ?
Iran je mogao ( i mozda i nabavio ) atomsku bombu svercom poslije raspada Sovjetskoga saveza , tada su kupili svercom gomilu oruzja od Ukrajine do Bjelorusije i same Rusije ( tacnije Ruske mafije )
ili je moze kupiti od Sjeverne Koreje sa kojom ima vojnu saradnju vec godinama
ima li ili nema atomsku bombu Iran ?
i ako je ima zasto je ne upotrijebe ako su takvi ludjaci kako ih zapad opisuje ?
to je samo propaganda kao i u slucaju napada na Irak
Republic of Bosnia

#3593 Re: IRAN

simpozijum delirijum wrote: u pitanju nije nikakava atomska bomba Irana , vec zelja za dominacijom tim regionom , Iran stoji na putu neoimperijalistima ka jeftinim resursima i ka osvajanju evroazije i zato ga pokusavaju unistiti
tako su unistili i Libiju , unistavaju Siriju trenutno , Irak je "balkaniziran" na tri entiteta ; Kurdi , Si'iti i Suniti ( poznato zar ne ?)
i to je to !
kojim resursima? Nafta?
Amerika debelo placa svaki barel te nafte. Zemlje poput irana, S arabije, Iraka... bi pocrkale odgladi bez americkih dolara. Cijena nafte je 2000. bila 10$ sada je 100$ po barelu. kada malo razmislis te zemlje ustvari iskoristavaju Ameriku. Jer zamislimn situaciju u kojoj na prozapadnom svijetu nepostoji slobodno trziste. I zamisli da Amerika kao drzava kupuje naftu. Pa cijena nafte bi bila mozda 5$.

Pa covjece, libijski narod je trazio da im Amerika pomogne!!!!!Sirijski rezim trenutno ubija svoj narod!!!! I zbog takvih kao sto si ti Amerika nema volje da se umijesa.
Ove zemlje ti ovako izvana(predpostavljam da si u nekoj demokratskoj i slobodnooj zemlji) izgledaju mozda cak i egzoticno ali kad malo razmislis taj narod pati.
Republic of Bosnia

#3594 Re: IRAN

simpozijum delirijum wrote: Iran je mogao ( i mozda i nabavio ) atomsku bombu svercom poslije raspada Sovjetskoga saveza , tada su kupili svercom gomilu oruzja od Ukrajine do Bjelorusije i same Rusije ( tacnije Ruske mafije )
ili je moze kupiti od Sjeverne Koreje sa kojom ima vojnu saradnju vec godinama
Ne vjerujem da je iran vec ima. Amerikance je strah da upravo prlikom promjene rezima u Iranu Al qaeda "kupi" bombu i detonira je u Americi
Zvuci nvevjerovatno ali itekako moguce.
simpozijum delirijum

#3595 Re: IRAN

nije sve tako jednostavno i crno -bijelo kao sto prikazuju na CNN
vidimo da libijci "uzivaju" u slobodi , rokaju se i dalje za prevlast izmedju sebe
Sirijski "demonstranti" imaju artiljeriju i tenkove ? ukinuli su snimak sa YouTube snimljen u Siriji kada su rezimske snage uhvatile trojicu bijelaca , tacnije placenika koji su bili snajperisti i tukli po civilama ( Britanci , Izraelci ? Amerikanci ? )
takodjer Americki avioni iz Turske vec lete iznad Sirije i spijuniraju i provociraju
Sirijski narod je krenuo u Arapsko proljece kao i Tunizani i Egipcani , mirnim demonstracijama i sada su se "demokrate" sa zapada umijesale i imamo gradjanski rat i uskoro razvaljenu i podijeljenu drzavu sa najvjerovatnije fanaticnim Islamistima ( kao u Libiji na vlasti )

tako da je to vrlo komplikovana i prljava igra na Bliskome istoku
a u vezi cijena nafte ?
pa znamo da 1% elite ubire profit
vidimo sada i desavanja naroda i u USA i Evropi , sretna 2012 , bit ce ovo vrela godina
Republic of Bosnia

#3596 Re: IRAN

simpozijum delirijum wrote:nije sve tako jednostavno i crno -bijelo kao sto prikazuju na CNN
vidimo da libijci "uzivaju" u slobodi , rokaju se i dalje za prevlast izmedju sebe
Sirijski "demonstranti" imaju artiljeriju i tenkove ? ukinuli su snimak sa YouTube snimljen u Siriji kada su rezimske snage uhvatile trojicu bijelaca , tacnije placenika koji su bili snajperisti i tukli po civilama ( Britanci , Izraelci ? Amerikanci ? )
takodjer Americki avioni iz Turske vec lete iznad Sirije i spijuniraju i provociraju
Sirijski narod je krenuo u Arapsko proljece kao i Tunizani i Egipcani , mirnim demonstracijama i sada su se "demokrate" sa zapada umijesale i imamo gradjanski rat i uskoro razvaljenu i podijeljenu drzavu sa najvjerovatnije fanaticnim Islamistima ( kao u Libiji na vlasti )

tako da je to vrlo komplikovana i prljava igra na Bliskome istoku
a u vezi cijena nafte ?
pa znamo da 1% elite ubire profit
vidimo sada i desavanja naroda i u USA i Evropi , sretna 2012 , bit ce ovo vrela godina

Nista sto napises nema smisla?!?
Kako je Amerika kriva sto se libijci ubijaju?
Revolucija je pocela prije Americke umijesanosti. Onda je Gadafi zaprijetio svom narodu da ce ih sve pobiti. I kada je libijski narod trazio pomoc Amerika im je pomogla. sad je na njima da se sami oraganizuju.
Zasto "demonstranti" ?? Ljudima prekipjelo vise i pokusavaju da ukinu tiraniju.

Da 0.00001% ubire vecinu profita. A to su "veliki" bliskoistocni lideri, koje ti ovdje ociglendo branis, dok njihov narod umire od gladi. Tako je npr Gadafi ustekao oko 30 milijardi $. Znas li sta je taj novac mogao uraditi za Zemlju koja ima oko 5 miliona stanovnika?
Kindzadza

#3597 Re: IRAN

Post by Kindzadza »

Stvari su jasne kao (suncan) dan...
Iran treba, mora i na kraju, imace Atomsko naoruzanje... Imaju ga "SVI" (USA, FR, RU, TUR, IZR, IND, KINA, PAK, SA, VB (+ DE, JAP i ITA koji nemaju, ali mogu da skockaju za 24 h), imace ga i Iran.
Iran ima pravo da se razvija kao i svaka druga zemlja, i na tome mu niko, a, narocito ne, anglosaksonskocionisticki varvari i banditi nece zabraniti.
Iran (sa Indijom) je danas mozda jedina zemlja na planeti koja je u pravom smislu reci multikulturalna. Iran vec 350 (trista pedeset) godina nije ima vojne akcije van svojih granica... Iranski je narod vrlo miroljubiv i sa dugom tradicijom...
Kindzadza

#3598 Re: IRAN

Post by Kindzadza »

Republic of Bosnia wrote: Nista sto napises nema smisla?!?
Revolucija je pocela prije Americke umijesanosti. Onda je Gadafi zaprijetio svom narodu da ce ih sve pobiti. I kada je libijski narod trazio pomoc Amerika im je pomogla. sad je na njima da se sami oraganizuju.
Da 0.00001% ubire vecinu profita. A to su "veliki" bliskoistocni lideri, koje ti ovdje ociglendo branis, dok njihov narod umire od gladi. Tako je npr Gadafi ustekao oko 30 milijardi $. Znas li sta je taj novac mogao uraditi za Zemlju koja ima oko 5 miliona stanovnika?
Izvini, ali, ono sto @simpozijum pise, ima i te kako smisla...
Amerika je direktan krivac ne samo rata u Libiji, vec i sranja u Tunisu, Egiptu, Siriji...u konacnici, ide se na Iran
Nemoj biti naivan i pisati onako kako ti CNN vest plasira... Tacno da se Amerika umesala "kasnije", ali je Amerika citavo vreme pripremala teren za osvajanjem Libijske nafte i svrgavanjem jedine prepreke na tom putu, (idiota) Gadafija.
Problem Libija u zapadnim krugovima nije od juce, niti od rusenja AA iznad Lokerbija, a jos manje od pobune u Bengaziju i tzv vapaju napacenog libijskog naroda za pomoc od tiranina... Taj problem doseze decenijama unazad.
Ne bih da ti eleborima te probleme, ali cu ti navesti jedan od kurcijalnih: Africka unija (citaj Gadafi) vec preko 2 decenije radi na uvodjenju zlatnog dinara kao zvanicne valute te Unije.
Zlatni dinar je bio u finalizaciji, tj. uvodjenje istog kao plativno sredstvo je bilo pitanje "dana" (najdalje 2013ta)... Uvodjenjem zlatnog dinara bi dotuklo vec grogirani dolar, koji se na jedvite jade drzi na konopcima i ponajvise opstaje na nogama zahvaljujuci tiraniji i varvarstvu "modernog" sveta.
amoninan

#3599 Re: IRAN

Post by amoninan »

Kindzadza wrote:
Republic of Bosnia wrote: Nista sto napises nema smisla?!?
Izvini, ali, ono sto @simpozijum pise, ima i te kako smisla...
Amerika je direktan krivac ne samo rata u Libiji, vec i sranja u Tunisu, Egiptu, Siriji...u konacnici, ide se na Iran
Nemoj biti naivan i pisati onako kako ti CNN vest plasira... Tacno da se Amerika umesala "kasnije", ali je Amerika citavo vreme pripremala teren za osvajanjem Libijske nafte i svrgavanjem jedine prepreke na tom putu, (idiota) Gadafija.
Problem Libija u zapadnim krugovima nije od juce, niti od rusenja AA iznad Lokerbija, a jos manje od pobune u Bengaziju i tzv vapaju napacenog libijskog naroda za pomoc od tiranina... Taj problem doseze decenijama unazad.
Ne bih da ti eleborima te probleme, ali cu ti navesti jedan od kurcijalnih: Africka unija (citaj Gadafi) vec preko 2 decenije radi na uvodjenju zlatnog dinara kao zvanicne valute te Unije.
Zlatni dinar je bio u finalizaciji, tj. uvodjenje istog kao plativno sredstvo je bilo pitanje "dana" (najdalje 2013ta)... Uvodjenjem zlatnog dinara bi dotuklo vec grogirani dolar, koji se na jedvite jade drzi na konopcima i ponajvise opstaje na nogama zahvaljujuci tiraniji i varvarstvu "modernog" sveta.
Šta ti sve udrobi, drugar.
Režimi Tunisa i Egipta su već desetljećima vjerni saveznici SAD-a i Zapada, i da se njih pitalo ti režimi bi ostali tu do Sudnjeg dana. Jedan primjer samo kako se situacija promjenila, a baš u vezi s Iranom : http://af.reuters.com/article/topNews/i ... 1R20110219
Sada, će te dvije zemlje voditi ljudi koji su sve osim proamerički. Libija, također, od 2004. u savezu s SADom i Britanijom u tzv ratu protiv terorizma i još mnogo više (http://www.huffingtonpost.com/2011/02/2 ... 27769.html) S tim u vezi, prvi dezerteri iz Gadafijeve vlade i vojno-onavještajnih struktura uglavnom su bili oni koji su se protivili novom prozapadnom kursu Libije i saradnji s Zapadom. Sve do noći rezolucije američki izaslanici su u Triopliju savjetovali Gadafija kako da spasi guzicu. Na žalost po Gadafija nije ih poslušao. A sada najmoćniji čovjek u Libiji je bivši gost Guantanama, pravo gotivi Washington :D

Zlatni dinar je samo jedn au nizu ubleha dragog pukovnika i ništa više.

Eh, Sirija je druga priča. Dok je Teheran pozdravio zbacivanje triju gore spomenutih diktatura Assadov režim je ipak njihov saveznik. Te se principi mogu malo zaboraviti. :D Jer, protivnicima režima u Siriji Iran je ono što je protivnicima režima u Egiptu Amerika. Pomagač režima koji ih je ubijao, mučio, zatvarao desetljećima :wink:
Republic of Bosnia

#3600 Re: IRAN

Pa slazem sa gotovo sa svim gore navedenim, ali ipak mislim da ce i Tunis i Egipat a pogotovo Libija ostati proamericki.
Naravno da izgleda lose kad Amerika podrzava tiranske rezime ali kad malo razmislis Amerika nema druge opcije. I bez pomoci Amerike rezimi u tim zemljama bi opstali, ali sa jednom velikom razlikom. Bili bi antiamericki. To znaci da bi radili na svojim bombama ili pomagali teroriste ili ometali snadbjevanje naftom ili....Druga stvar, Amerika ne moze sama da donese promjenu. Narod mora da odluci i sam skine diktatora. I jos jedna stvar, svako americko djelovanje protiv diktatora samo jaca diktatorsku poziciju i budi u narodu antiamericko rasplozenje. Dakle jedina americka opcija je da ceka promjenu rezima a u medjuvremenu odrzava kakvu takvu kontrolu nad istim.

Mozda ti imas neko drugo rjesenje........?
Post Reply