Pa nisu ni zenske frizure kod muske djece dio Iranske kulture...anthraxQ wrote: vidiš, ti sada malo seruckaš...
nije isto uređivati zakonom frizure i onoga što se nosi na glavi.... ako ćemo u detalje.
burka prosto nije njihova kultura i oni smatraju da mogu vratiti državu u svoje ruke tim aktima zabrane. lošoj slici Islama u Fr su i doprinjeli isti ti muslimani tamo.
veću glupost od zakonskih odredbi koje se tiču frizura nisam dugo pročitao. a Fr, iako ima svojih slabosti, je napravila zabranu vjerskih obilježja na glavama(bar mislim) jer to je ipak i na kraju krajeva država Francuza.
čak šta više, nošenje burke oni tamo smatraju kao ugrožavanje ljudskih prava.
ali opet, ako muslimanima ne ide tamo, i ako im se vjera tamo nipodaštava, otišli bi odakle su i došli, pa i mnogi u Iran, ali ne idu. pitanje je Zašto ne idu kad im je eto u Iranu bolje nego u jednoj Francuskoj?
IRAN
- Arteta
#3201 Re: IRAN
- bandini
#3202 Re: IRAN
Arteta wrote:Pa nisu ni zenske frizure kod muske djece dio Iranske kulture...anthraxQ wrote: vidiš, ti sada malo seruckaš...
nije isto uređivati zakonom frizure i onoga što se nosi na glavi.... ako ćemo u detalje.
burka prosto nije njihova kultura i oni smatraju da mogu vratiti državu u svoje ruke tim aktima zabrane. lošoj slici Islama u Fr su i doprinjeli isti ti muslimani tamo.
veću glupost od zakonskih odredbi koje se tiču frizura nisam dugo pročitao. a Fr, iako ima svojih slabosti, je napravila zabranu vjerskih obilježja na glavama(bar mislim) jer to je ipak i na kraju krajeva država Francuza.
ali opet, ako muslimanima ne ide tamo, i ako im se vjera tamo nipodaštava, otišli bi odakle su i došli, pa i mnogi u Iran, ali ne idu. pitanje je Zašto ne idu kad im je eto u Iranu bolje nego u jednoj Francuskoj?
al barem im mozes vidjeti facu
isto tako kad dodju ljudi sa zapada u neku islamsku zemlju moraju se pridrzavati pravila te zemlje
samo muslimani koji dodju na zapad zele da zive kao u islamskim zemljama
pokrivaju lice, zakrce ulice jer klanjaju po njima, nista ne rade, primaju socijalu il se bave kriminalom i opet im ne valja
pa koji klinac dolaze ako im ne valja, nek ostanu u svojoj pustari
ako se ne mogu prilagoditi civiliziranom svijetu nek ne dolaze
u kur'anu ne pise da je obavezno nosenje burke, ali oni namjerno provociraju ljude koji su ih primili u svoju drzavu, ljude koji im finansijski pomazu
sta je to nego klasicno podjebavanje nekog ko je uradio nesto dobro za tebe
- bandini
#3203 Re: IRAN
psydelija wrote:opet neosnovane optuzbe... nije lepo.bandini wrote:ti i par kolega stalno izbjegavate ovo pitanje
homoseksualac i pedofil nije isto, mozda ih ti jednako mrzis ali to nije istohomoseksalci su osobe koje svjesno ulaze u seksualni odnos sa osobom istog spola
pedofil je osoba koja seksualno iskoristi dijete
tacka
e sad u iranu se vjesaju pedofili, ne mogu stvarno reci da mi to smeta, jer djeca nisu nista duzna
ali isto tako se vjesaju i pederi, i to nije u redu, bez obzira kome se to svidja ili ne
ljudi nisu nista lose uradili
dakle pederi se isto tako vjesaju kao i pedofili
ili ovo nije tacno???
hvala sto si mi objasnio razliku izmedju homica i pedofila.![]()
![]()
homoseksualci si dole ne kaznjavaju smrcu... to su obicno kriminalci koji su ili uhfaceni sa drogom, ili je neko ubistvo po sredi, ili pak pedofilija... znaci, homici se ne ubijaju zato sto vole muskarce, vec zato sto su: ubice, dileri ili pedofili.... prelistaj unazad neke strane, dokumentovali su ljudi sve zapadne marifetluke.
trenutni sistem u iranu je irancima bombona... velika, nadvecinska populacija verno cuva ideju revolucije.bandini wrote:slazem se za poentu zivota
slazem se i za ameriku, da su varvari
ali ne mogu da se slozim sa tim da tebi ahmedinedzad i trenutni sistem u iranu nije problem i jos da ga velicasiran je nekad bio na visokom stupnju razvoja, a sami su sebi dopustili da im se ovo desi
iran je zemlja u kojoj se konstantno krse ljudska prava
mahmud ahmadinedzad je jedan od retkih, hrabrih i slobodoumnih predsednika danas...![]()
lik me podseca na pokojnog inspektora kolumba.![]()
ako je iran nekada bio na visokom stepenu razvoja, danas je na trostruko vecem... svemir bato!
mozda se ljudska prava i krse u iranu, ali, gde se ne krse?!
kako ti fino pocasti homoseksualce, sad ispadose dileri, ubice i pedofili
daj budi ozbiljan
jest sve je podvala zapada, u iranu su ljudska prava na zavidnom nivou
cuj na trostruko vecem nivou, ma jebes svemir sta ljudi koji tamo zive imaju od svemira, kad ne smiju raditi nista sto im nije propisano, pa cak ni frizure nositi, sto bi mogli izgubit glavu ako imaju istospolni seks
iran je nekad bio velika civilizacija, a sad je nista
a ti pricas neistine, prvo si rekao da imaju primanja kao u sloveniji, kad ti je neko stavio dokaze da imaju trostruko manja primanja rekao si da su malo manja
iranski narod zivi u bijedi i konstantnom rusenju ljudskih prava
ahmedinedzad stvarno slobodouman covjek, vizionar, slika i prilika covjeka humanizma i renesanse
u ovo cak ni ti ne vjerujes
a jedno pitanje ako ti je sve tamo tako dobro, sto jednostavno ne odselis tamo, oni jedva cekaju svoje istomisljenike
- psydelija
#3204 Re: IRAN
sa vojne parade u teheranu...
za ovog dedu kazu da je opasan tepach.

za ovog dedu kazu da je opasan tepach.

- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#3205 Re: IRAN
hvala na iscrpnom postu.Arteta wrote:Pa nisu ni zenske frizure kod muske djece dio Iranske kulture...anthraxQ wrote: vidiš, ti sada malo seruckaš...
- Spejs
#3206 Re: IRAN
Priča da je u Iranu zakonom regulisan način na koji ćeš uređivati kosu je notorna glupost.
"nije glup onaj koji ne zna čitati, nego onaj koji vjeruje u sve što pročita"
"nije glup onaj koji ne zna čitati, nego onaj koji vjeruje u sve što pročita"
- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#3207 Re: IRAN
eto ti pametan... sad nam svima dokaži da ono nije istina, može?
- Spejs
#3208 Re: IRAN
Očas posla ja tebi odgovorim i stavim te na suprotnu stranu od pameti.
Nije baš o "zapadnjačkim frizurama" ali svakako ovaj metal bend govori koliko ti je priča šuplja.
Isto tako ako neko misli da u Iranu vlada jednoumlje i da se svaka kritika vlasti završava "kamenovanjem" nek odsluša ovog iranskog repera:
Ako ovo nije sloboda govora onda ja ne znam šta je.
Nije baš o "zapadnjačkim frizurama" ali svakako ovaj metal bend govori koliko ti je priča šuplja.
Isto tako ako neko misli da u Iranu vlada jednoumlje i da se svaka kritika vlasti završava "kamenovanjem" nek odsluša ovog iranskog repera:
- anthraxQ
#3209 Re: IRAN
preporučujem ovo, sve lijepo napisano sa datumima, osobama i mjestima.
http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Iran
http://www.freemuse.org/sw43624.asp evo nešto od prije mjesec dana.
http://www.freemuse.org/sw37668.asp evo još.
http://www.payvand.com/news/10/may/1128.html ima i video.
evo. mislim da ima dovoljno. to što su ovi snimili spotove te vrste je ništa drugo nego "underground".
http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Iran
http://www.freemuse.org/sw43624.asp evo nešto od prije mjesec dana.
http://www.freemuse.org/sw37668.asp evo još.
http://www.payvand.com/news/10/may/1128.html ima i video.
evo. mislim da ima dovoljno. to što su ovi snimili spotove te vrste je ništa drugo nego "underground".
- irvinx1
#3210 Re: IRAN
Ahhh, moja omiljena tema....
Dovoljno je vidjeti kako Iran podrzava slobodu misljenja na protestima od prije dvije godine. Ali "wind of change" ce zahvatiti i Iran, samo polako.
U Afganistanu je nedavno odrzan rock koncert, a iranska vlast redovno zabranjuje takve stvari u Iranu.
Dovoljno je vidjeti kako Iran podrzava slobodu misljenja na protestima od prije dvije godine. Ali "wind of change" ce zahvatiti i Iran, samo polako.
U Afganistanu je nedavno odrzan rock koncert, a iranska vlast redovno zabranjuje takve stvari u Iranu.
- anthraxQ
#3211 Re: IRAN
It is illegal for a woman to dress as a man, or for a barber to cut the hair of a woman short (out of fear that doing so would facilitate cross-dressing). Likewise, men who cross-dress or are deemed too effeminate will also face harassment or criminal charges.
-
MufljuzMali
#3212 Re: IRAN
malo se raspitaj u kojem filmu je ta pjesma koristenaSpejs wrote: Isto tako ako neko misli da u Iranu vlada jednoumlje i da se svaka kritika vlasti završava "kamenovanjem" nek odsluša ovog iranskog repera:
a malo je smijesno kad u opisu videa koje stavljas kao dokaz o slobodi govora pise
"For over 30 years the Iranian government has banned certain types of music compelling many fans of Iranian alternative music and western bands to go underground.
The band that features in the film called Take It Easy Hospital now live in London having fled their homeland.
Ashkan, the male lead in the film, was imprisoned in Iran for 21 days for performing in a rock concert."
inace koncert koji se ovdje spominje je odrzan 2007 u okolini teheran. pohapsilo ih ko zeceve. znam licno par ljudi koji su bilu uhapseni. A oficijelnoj prici o satanskom kultu ne vjerujem, posto poznajem ljude.
-
mirhad
#3213 Re: IRAN
Eh baš sad cijeli svijet postao pun demokratije samo je problem što u Iranu nema (po vašim mišmlenju)! Ma daj! pokaži mi jednu držau u kojoj ima demokratije, ali baš demokratija za sviju! A po vama, samo zato što u Iranu pederi nemaju pravo da slobodno izražavaju svoju želju ova država mora se uništiti! Koja je to logika!!!
Iranski narod nije toliko glup da ne može sebi definisati i odrediti sudbinu, zašto onda ne date iranskom narodu pravo da sam odluči za svoja prava, ako iranski narod želi pederima dati pravo daće ako ne želi kao što sad ne želi neće ni dati i ne mora normalno nikoga pitati.
Iranski narod je jednom pobijedio revoluciju po svojoj želji, ako hoće može ponovo praviti još jednu, zašto mislite da treba neka Amerika učiniti ratnu intervenciju kako bi ova država bude onako kako vi hoćete.
A Iran kao država ima dosta stvari na kojima može biti ponosan.
Iranski narod nije toliko glup da ne može sebi definisati i odrediti sudbinu, zašto onda ne date iranskom narodu pravo da sam odluči za svoja prava, ako iranski narod želi pederima dati pravo daće ako ne želi kao što sad ne želi neće ni dati i ne mora normalno nikoga pitati.
Iranski narod je jednom pobijedio revoluciju po svojoj želji, ako hoće može ponovo praviti još jednu, zašto mislite da treba neka Amerika učiniti ratnu intervenciju kako bi ova država bude onako kako vi hoćete.
-
MufljuzMali
#3214 Re: IRAN
imas pravo. ima i sjeverna korjea, pa je samim time iran odlican.mirhad wrote:Eh baš sad cijeli svijet postao pun demokratije samo je problem što u Iranu nema (po vašim mišmlenju)! Ma daj! pokaži mi jednu držau u kojoj ima demokratije, ali baš demokratija za sviju! A po vama, samo zato što u Iranu pederi nemaju pravo da slobodno izražavaju svoju želju ova država mora se uništiti! Koja je to logika!!!
iranci na zadnjim izborima nisu imali pravo da odluce kako hoce. necemo ulaziti u dio da li su izbori lazirani ili ne. to je dio oko kojeg se mozemo samo svadjati. dovoljna je cinjenica da nekim kandidatima nije dozvoljeno da budu na listama.
to da je revolucija po njihovoj zelji je upitno. ja znam dosta ljudi koji misle da je revolucija oteta od njih i napravila nesto sasvim drugo. revolucija je krenula protiv saha a ne za homeinija.
naravno da iran ima dosta stavri na koje moze biti ponosan, ali to sigurno nisu sloboda govora i postivanje ljudskih prava.
-
samo pitam
#3215 Re: IRAN
ogroman napredak za zemlju, pored milion i jedan neriješen problem u zemlji, nedovoljno izgrađena putna, elektro, i telekomunikacijska struktura, afganistanci bijedno žive kao i uvijek, osim naravno užeg kruga mafijaške narko-elite, američkih poslušnika i saveznika, obični afganistanski čovjek i dalje grca u patnji, no ovaj rock koncert će napraviti ogromne promjene, svi problemi će biti riješeni, putevi asfaltirani, industrija pokrenuta, Afganistanci više neće morati da siju mak i da žive od heroina, Kabul će blista ko Las Vegas, nema više govanna po ulicama, vodosnadbijevanje riješeno, otvorene brojne fabrike, svi sretni i zadovoljni, rock fakat mijenja svijet...rock je čudo...irvinx1 wrote:Ahhh, moja omiljena tema....
- irvinx1
#3216 Re: IRAN
Govorimo o ljudskim slobodama, a ne o ljudskim pravima...
Hvala.
-
mirhad
#3217 Re: IRAN
O kojoj slobodi govora pričaš, javno govori protiv cionističkog lobija, prije nego da saznaš šta je sloboda govora nestaćeš! ljudska prava sa drugog pogleda znaći da ja mogu živjeti gdje god želim, reci Boga ti koja država to poštuje! U mnogim eurpim zemljama je zabranjeno nošenje hidžab, ne govorim o tome da li sam ja lično za ili protiv ali normalno svaka osoba ima pravo da živi onako kako želi ILI da moramo poštivati zakone i pravila u državama, kako tamo tako i vamo. sad da li je taj zakon nama sviđa ili ne sviđa to trebamo pustiti narodu koji živi u toj zemlji. ljudi sami moraju ili poštovati zakon ili da pokušaju ga promijeniti bez ikakve strane intervencije.MufljuzMali wrote: imas pravo. ima i sjeverna korjea, pa je samim time iran odlican.
iranci na zadnjim izborima nisu imali pravo da odluce kako hoce. necemo ulaziti u dio da li su izbori lazirani ili ne. to je dio oko kojeg se mozemo samo svadjati. dovoljna je cinjenica da nekim kandidatima nije dozvoljeno da budu na listama.
to da je revolucija po njihovoj zelji je upitno. ja znam dosta ljudi koji misle da je revolucija oteta od njih i napravila nesto sasvim drugo. revolucija je krenula protiv saha a ne za homeinija.
naravno da iran ima dosta stavri na koje moze biti ponosan, ali to sigurno nisu sloboda govora i postivanje ljudskih prava.
Nemoj me pogrešno shvatiti, ne kažem ja da je Iran najbolja zemlje ali insistiram da situacija nije toliko crna bijela kako vi kažete, relativno ima dobre stvari ima naravno i loše, pazi ja sam bio među prvima koji su izašli na ulice nakon izbora, još uvijek nisam i neću prihvatiti rezultate tih izbora međutim to ne znaći da ću dozvoliti drugima da nama odredi šta trebamo raditi šta ne trebamo.
-
MufljuzMali
#3218 Re: IRAN
gdje sam ja spomenuo stranu intervenciju?mirhad wrote:O kojoj slobodi govora pričaš, javno govori protiv cionističkog lobija, prije nego da saznaš šta je sloboda govora nestaćeš! ljudska prava sa drugog pogleda znaći da ja mogu živjeti gdje god želim, reci Boga ti koja država to poštuje! U mnogim eurpim zemljama je zabranjeno nošenje hidžab, ne govorim o tome da li sam ja lično za ili protiv ali normalno svaka osoba ima pravo da živi onako kako želi ILI da moramo poštivati zakone i pravila u državama, kako tamo tako i vamo. sad da li je taj zakon nama sviđa ili ne sviđa to trebamo pustiti narodu koji živi u toj zemlji. ljudi sami moraju ili poštovati zakon ili da pokušaju ga promijeniti bez ikakve strane intervencije.MufljuzMali wrote: imas pravo. ima i sjeverna korjea, pa je samim time iran odlican.
Nemoj me pogrešno shvatiti, ne kažem ja da je Iran najbolja zemlje ali insistiram da situacija nije toliko crna bijela kako vi kažete, relativno ima dobre stvari ima naravno i loše, pazi ja sam bio među prvima koji su izašli na ulice nakon izbora, još uvijek nisam i neću prihvatiti rezultate tih izbora međutim to ne znaći da ću dozvoliti drugima da nama odredi šta trebamo raditi šta ne trebamo.
hajmo pokusati malo jednostavnije i sazetije
"naravno da iran ima dosta stavri na koje moze biti ponosan, ali to sigurno nisu sloboda govora i postivanje ljudskih prava"
-
severin
#3219 Re: IRAN
Više od 700 demonstranata je uhapšeno u subotu na Brooklynskom mostu u New Yorku.irvinx1 wrote:![]()
Govorimo o ljudskim slobodama, a ne o ljudskim pravima...
Hvala.
Britanska ministrica unutrašnjih poslova Teresa May predložila je ukidanje Zakona o ljudskim pravima
kolko se sjecam radi ovoga je nato i izrael htjeo napasti iran???
ni jedne vise...
- irvinx1
#3220 Re: IRAN
Pa ti se obrati ministrici...
Ne znam o cemu je rijec, ali ukidanje tog zakona ne znaci ukidanje ljudskih prava. A i siguran sam da si pogresno preveo...
A tema je Iran, pa zar nemres da ne spomenes zapad...
Ne znam o cemu je rijec, ali ukidanje tog zakona ne znaci ukidanje ljudskih prava. A i siguran sam da si pogresno preveo...
-
severin
#3221 Re: IRAN
kako kad mu pucaju sankcije a rade isto to....irvinx1 wrote:Pa ti se obrati ministrici...![]()
- irvinx1
#3222 Re: IRAN
Ma razbjezat ce se kuci cim startaju jesenje premijere na HBO. 
-
mirhad
#3223 Re: IRAN
Nisam ni ja rekao da si ti rekao o stranoj intervenciji!MufljuzMali wrote: gdje sam ja spomenuo stranu intervenciju?mislim da si nesto fulio.
"naravno da iran ima dosta stavri na koje moze biti ponosan, ali to sigurno nisu sloboda govora i postivanje ljudskih prava"
Želio bih reći da sloboda govora u svakoj državi ima svoje znaćenje, drugim riječima sloboda govora kako ti i ja mislimo ne postoji nigdje samo je razlika u granicama, u crvenim linijama, bilo to u Iranu, u BiH ili u SAD. u nekim zemljma imaš slobodu govora ali nemaš slobodu nakon govora!!! Javno pričaš u temi koji ne moraš a nestaćeš ili sam učiniš samoubistvo!!!
-
Salik
#3224 Re: IRAN
Ljudi su zaotrovani sa zapadnih medija, i misle da na zapadu je pravi raj, i mozes da radis sta hoces, a neznaju daje zapad gori od Stalina.Nemoj zameriti ljudima,koji su neprijatelski nastrojenio prema Iranu,oni samo prenesuju ono sto zapadnih medija serviraju,zato sto nemaju svoj sud, a i nemogu imati,zato sto kad bih imali svoj sud,nebih za Muaviju stavljali r.a.Dali sam jasan?mirhad wrote:Nisam ni ja rekao da si ti rekao o stranoj intervenciji!MufljuzMali wrote: gdje sam ja spomenuo stranu intervenciju?mislim da si nesto fulio.
"naravno da iran ima dosta stavri na koje moze biti ponosan, ali to sigurno nisu sloboda govora i postivanje ljudskih prava"![]()
Želio bih reći da sloboda govora u svakoj državi ima svoje znaćenje, drugim riječima sloboda govora kako ti i ja mislimo ne postoji nigdje samo je razlika u granicama, u crvenim linijama, bilo to u Iranu, u BiH ili u SAD. u nekim zemljma imaš slobodu govora ali nemaš slobodu nakon govora!!! Javno pričaš u temi koji ne moraš a nestaćeš ili sam učiniš samoubistvo!!!
-
jefferson
#3225 Re: IRAN
Nisi!Salik wrote:Ljudi su zaotrovani sa zapadnih medija, i misle da na zapadu je pravi raj, i mozes da radis sta hoces, a neznaju daje zapad gori od Stalina.Nemoj zameriti ljudima,koji su neprijatelski nastrojenio prema Iranu,oni samo prenesuju ono sto zapadnih medija serviraju,zato sto nemaju svoj sud, a i nemogu imati,zato sto kad bih imali svoj sud,nebih za Muaviju stavljali r.a.Dali sam jasan?mirhad wrote:Nisam ni ja rekao da si ti rekao o stranoj intervenciji!MufljuzMali wrote: gdje sam ja spomenuo stranu intervenciju?mislim da si nesto fulio.
"naravno da iran ima dosta stavri na koje moze biti ponosan, ali to sigurno nisu sloboda govora i postivanje ljudskih prava"![]()