IRAN

Post Reply
mirhad

#3126 Re: IRAN

Post by mirhad »

@anthraxQ: Mogu li te pitati jedno pitanje ali pošteno da odgovoriš, kad si ti zadnji put bio u Iranu? ili da li si ikad bio u toj zemlji?
mirhad

#3127 Re: IRAN

Post by mirhad »

A što se tiče Ahmedinejada, ja lično ga ne volim a zato imam razloge koji su više zbog unutrašnja stanja države, da se razumijemo, bolje da kažem da je to neki privatni stvar, ali uvijek se pitam:
1) Zašto kada je riječ o holocaustu svi evropljani izbjegavaju od odgovora!
2) Zašto kada postavljmo pitanje o 11. sep. ne možemo dobiti konkretan odgovor? Ovo nije samo riječ Ahmedinejada nisam nigdje vidio ili čitao odgovor na filmu Michel Moora Farenhait 9/11.
3) Ubili su nekoga za koga tvrde da je Bin Laden, OK? Koja pamet može prihvatiti da je SAD taj uspjeh bacale u more, radi sigurnosnih mjera?!!!
mirhad

#3128 Re: IRAN

Post by mirhad »

A još jedna stvar što se tiče šije i sunnita! ovdje gdje ja radim, oko 40 posto su ehli suneta, pazite u čitavom Iranau ima oko 7 posto ehli suneta a ovdje gdje ja radim ima toliko! da li se Bogati može reći da su oni ovdje po diskriminacijom ali ne žele napustiti Iran!
Imamo mesdžid gdje mi muslimani šije i ehli sunneti kljanjamo jedan uz drugoga! zašto neki ne mogu vidjeti ovo jedinstvo! Zašto stalno neki žele insistirati da postoji problem između ove dvije grupe muslimane.
Budite fejr, i pošten! neko je rekao da je problem u odnosu ehli sunneta i šije jesu vehabije a u pravu je! kada god dođe do poboljšavanja odnosa između ove dvije grupe muslimana svjedočimo neku ekploziju u Iraku ili u Afganistanu u kojoj se ubijaju muslimane. a to od srtane grupe koji misle da su svi muslimani mušrici osim njih da je samo Bog njih stvori da im podari džennet ubijanjem drugih muslimana, nije to nešto komplikovano treba samo malo razmisliti!
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#3129 Re: IRAN

Post by anthraxQ »

mirhad wrote:@anthraxQ: Mogu li te pitati jedno pitanje ali pošteno da odgovoriš, kad si ti zadnji put bio u Iranu? ili da li si ikad bio u toj zemlji?

ne nisam bio u Iranu. i kako to mijenja situaciju?

to je zemlja diktature i to ,bio ili ne tamo, je jasno svakome pa i meni.

ne kažem da sam protiv Irana, već da se nemam na čemu diviti njima. Država koja se zasniva na hajmo reći totalitanoj diktaturi u kojoj šatro biraju predsjednika , a ustvari postoji Veliki Lider koji je iznad i koji je doživotni i koji "žari i pali" tamo. Jel ovo laž? Nema tu demokratije za običan narod, a ni Šerijata za glavne. Poremetili su oni stvari mnogo, ali ni to me ne čudi, znajući historiju šitskog Irana.

Evo tebi pitanje: Jesi ti ikad bio u Tel Avivu? Jer znam šta ćeš napisati za Izrael.

Ne moraš biti tamo da vidiš šta se dešava.
mirhad

#3130 Re: IRAN

Post by mirhad »

anthraxQ wrote:
mirhad wrote:@anthraxQ: Mogu li te pitati jedno pitanje ali pošteno da odgovoriš, kad si ti zadnji put bio u Iranu? ili da li si ikad bio u toj zemlji?

ne nisam bio u Iranu. i kako to mijenja situaciju?

to je zemlja diktature i to ,bio ili ne tamo, je jasno svakome pa i meni.

ne kažem da sam protiv Irana, već da se nemam na čemu diviti njima. Država koja se zasniva na hajmo reći totalitanoj diktaturi u kojoj šatro biraju predsjednika , a ustvari postoji Veliki Lider koji je iznad i koji je doživotni i koji "žari i pali" tamo. Jel ovo laž? Nema tu demokratije za običan narod, a ni Šerijata za glavne. Poremetili su oni stvari mnogo, ali ni to me ne čudi, znajući historiju šitskog Irana.

Evo tebi pitanje: Jesi ti ikad bio u Tel Avivu? Jer znam šta ćeš napisati za Izrael.

Ne moraš biti tamo da vidiš šta se dešava.
Nisam a također nikada nisam o njima ništa pominjao, provjeri ako misliš da lažem! jer ti stvarno misliš da svi lažu! A ti ovdje stalno ponavljaš ono što ne znaš niti želiš da znaš, imaš nažalost nešto u glavi i to je to! neka, imaš naravno slobodu da misliš kako želiš ali ne dam ti pravo da sudiš ono što ne znaš!
Normalno ne moraju svi diviti ovu zemlju ali nemaš ni pravo da širiš laž o nama. ja sam ti sve iz prve ruke pošteno objasnio kakva je situacija - što se tiče šije sunnija - u Iranu ti totalno nešto drugo kažeš!!! stići ćemo i do tog odgovora, samo polahko! :thumbup:
BHanibal

#3131 Re: IRAN

Post by BHanibal »

Kao prvo vecina ovdje nije upoznala irance kako bi razumila o kakvom se narodu radi. Kao drugo oni koji brane muslimane u ovom slucaju irance varaju se jer postoje mnoge fetwe da oni nisu muslimani. Kao primjer bih naveo legalizaciju prostitucije a ovako je to u Iranu: odes u javnu kucu i izaberes sa kojom zenom zelis da provedes vrijeme naravno u sexualnom smislu tada dodje osoba zaduzena kao kod nas hodza vjenca te i ides ti sa tom zenom kao sa svojom suprugom. Kada zelis da ides iz javne kuce ta ista osoba te razvede sto znaci da si fiktivno se ozenio samo na papiru u namjeri da ispunis vjersku obavezu.

Za osobu koja prihvata Islam kao vjeru mora da izgovori Kelime i sehadet “Eshedu en lâ ilâhe illellâh ve eshedü enne Muhammeden abduhu ve Resûlü.”

Shiije izgovaraju umjesto poslanika Muhammeda pbuh s.a.w Ali s.a.w sto nije pravi kelime i sehadet. O tome mozete da procitate vise na mnogim portalima kao i da vidite fetwe.

Znaci nemojte da ih branite iz vjerskog razloga nego vise kao humanog jer i sami trpe patnju rezima. Nemaju nikakvih sloboda (obicni narod) dok povlastena grupa (klasa) onih u vlasti rade sta zele. Za njih se sheriatski zakon ne odnosi jer su previse mocni da bi im neko nesto mogao da ucini.

Sto se tice nuklearke pa oni to namjeravaju vec godinama i ne sporim im pravo kad mogu ostali da imaju zasto ne bi i oni mogli ali amerika stiti interese Izraela a evo i zasto. Zidova u Izraelu je oko 3 mil i ako ne bi mogli da koriste nuklearno oruzje protiv arapa onda bi ih arapi pojeli za veceru. Za opstanak Izraela kljucno je da samo oni imaju nuklearno oruzje jer se ovi ne usudjuju da napadnu Izrael zato sto samo Izreal ima nuklearke.

Mislim da sam pojasnio mnoge stvari!
samo pitam

#3132 Re: IRAN

Post by samo pitam »

@"BHanibal"
Kao prvo vecina ovdje nije upoznala irance kako bi razumila o kakvom se narodu radi. Kao drugo oni koji brane muslimane u ovom slucaju irance varaju se jer postoje mnoge fetwe da oni nisu muslimani. Kao primjer bih naveo legalizaciju prostitucije a ovako je to u Iranu: odes u javnu kucu i izaberes sa kojom zenom zelis da provedes vrijeme naravno u sexualnom smislu tada dodje osoba zaduzena kao kod nas hodza vjenca te i ides ti sa tom zenom kao sa svojom suprugom. Kada zelis da ides iz javne kuce ta ista osoba te razvede sto znaci da si fiktivno se ozenio samo na papiru u namjeri da ispunis vjersku obavezu.
ne bilo ti zahmeta, daj nam link odakle si dobio te informacije, pošto pretpostavljam, nisi se lično i uživo u Iranu o tome osvjedočio, pa ne bi bilo loše da nam proslijediš link odakle si dobio te info... :wink:
za osobu koja prihvata Islam kao vjeru mora da izgovori Kelime i sehadet “Eshedu en lâ ilâhe illellâh ve eshedü enne Muhammeden abduhu ve Resûlü.” Shiije izgovaraju umjesto poslanika Muhammeda pbuh s.a.w Ali s.a.w sto nije pravi kelime i sehadet. O tome mozete da procitate vise na mnogim portalima kao i da vidite fetwe.
ako može opet link, ako nije frka :wink:
da vidimo gdje te šiije umjesto Muhamed izgovaraju Ali..i u kojem kontekstu...možda si mislio da oni još uz ovo ''ešhedu enne Muhameden abduhu ve resuluhu' dodaju ''ve ešhedu enne Aliyyen veliyulah'' što znači ''i svjedočim da je Alija Božiji prijatelj'' ali sigurno da ne govore da je Alija Božiji poslanik, :-) bar ne ove šiije, tzv.isnaašerija, koji vjeruju u 12 imama kao nasljednike Božijeg Poslanika, kada je u pitanju vođenju društvene zajednice, a čije učenje je zvanično u Iranu..
Sto se tice nuklearke pa oni to namjeravaju vec godinama i ne sporim im pravo kad mogu ostali da imaju zasto ne bi i oni mogli ali amerika stiti interese Izraela a evo i zasto. Zidova u Izraelu je oko 3 mil i ako ne bi mogli da koriste nuklearno oruzje protiv arapa onda bi ih arapi pojeli za veceru. Za opstanak Izraela kljucno je da samo oni imaju nuklearno oruzje jer se ovi ne usudjuju da napadnu Izrael zato sto samo Izreal ima nuklearke.
slažemo se, kad može genocidaška cionistička država Izrael koja već više od 60 godina teroriše cijeli jedan narod imati nuklearke, zašto ne bi mogao imati Iran, u svrhu samoodbrane, koji nije nikoga napao već više od stoljeće ...
tesanj

#3133 Re: IRAN

Post by tesanj »

BHanibal wrote:Kao prvo vecina ovdje nije upoznala irance kako bi razumila o kakvom se narodu radi. Kao drugo oni koji brane muslimane u ovom slucaju irance varaju se jer postoje mnoge fetwe da oni nisu muslimani. Kao primjer bih naveo legalizaciju prostitucije a ovako je to u Iranu: odes u javnu kucu i izaberes sa kojom zenom zelis da provedes vrijeme naravno u sexualnom smislu tada dodje osoba zaduzena kao kod nas hodza vjenca te i ides ti sa tom zenom kao sa svojom suprugom. Kada zelis da ides iz javne kuce ta ista osoba te razvede sto znaci da si fiktivno se ozenio samo na papiru u namjeri da ispunis vjersku obavezu.

Za osobu koja prihvata Islam kao vjeru mora da izgovori Kelime i sehadet “Eshedu en lâ ilâhe illellâh ve eshedü enne Muhammeden abduhu ve Resûlü.”

Shiije izgovaraju umjesto poslanika Muhammeda pbuh s.a.w Ali s.a.w sto nije pravi kelime i sehadet. O tome mozete da procitate vise na mnogim portalima kao i da vidite fetwe.

Znaci nemojte da ih branite iz vjerskog razloga nego vise kao humanog jer i sami trpe patnju rezima. Nemaju nikakvih sloboda (obicni narod) dok povlastena grupa (klasa) onih u vlasti rade sta zele. Za njih se sheriatski zakon ne odnosi jer su previse mocni da bi im neko nesto mogao da ucini.

...................... nisam procitao :?
Last edited by Anonymous on 25/09/2011 19:24, edited 1 time in total.
Reason: OPOMENA
BHanibal

#3134 Re: IRAN

Post by BHanibal »

samo pitam wrote:@"BHanibal"
ne bilo ti zahmeta, daj nam link odakle si dobio te informacije, pošto pretpostavljam, nisi se lično i uživo u Iranu o tome osvjedočio, pa ne bi bilo loše da nam proslijediš link odakle si dobio te info... :wink:

http://www.guardian.co.uk/world/2007/ju ... roberttait
za osobu koja prihvata Islam kao vjeru mora da izgovori Kelime i sehadet “Eshedu en lâ ilâhe illellâh ve eshedü enne Muhammeden abduhu ve Resûlü.” Shiije izgovaraju umjesto poslanika Muhammeda pbuh s.a.w Ali s.a.w sto nije pravi kelime i sehadet. O tome mozete da procitate vise na mnogim portalima kao i da vidite fetwe.

http://islamic-forum.net/index.php?showtopic=8806

da vidimo gdje te šiije umjesto Muhamed izgovaraju Ali..i u kojem kontekstu...možda si mislio da oni još uz ovo ''ešhedu enne Muhameden abduhu ve resuluhu' dodaju ''ve ešhedu enne Aliyyen veliyulah'' što znači ''i svjedočim da je Alija Božiji prijatelj'' ali sigurno da ne govore da je Alija Božiji poslanik, :-) bar ne ove šiije, tzv.isnaašerija, koji vjeruju u 12 imama kao nasljednike Božijeg Poslanika, kada je u pitanju vođenju društvene zajednice, a čije učenje je zvanično u Iranu..
slažemo se, kad može genocidaška cionistička država Izrael koja već više od 60 godina teroriše cijeli jedan narod imati nuklearke, zašto ne bi mogao imati Iran, u svrhu samoodbrane, koji nije nikoga napao već više od stoljeće ...

Vecina iranaca radi plasticne operacije da bi izgledali ljepse te veci broj nosi tetovaze!

Nisam nikada bio u Iranu ali znam mnogo iranaca a neki su mi i prijatelji. Zivio sam u gradu gdje je doselilo oko 100,000 iranaca bjezeci od rezima te da bi se zaradilo.
irvinx1

#3135 Re: IRAN

Post by irvinx1 »

Da su te zapadne zemlje zaista toliko zle, a Iran toliko dobar, Ahmed i Nedzad ne bi govorili u Skupstini UN.
@mba

#3136 Re: IRAN

Post by @mba »

bandini wrote:
psydelija wrote:
bandini wrote:ako sam igdje vidio indoktriniranih mozgova to je na ovoj temi
pa ne moze sve islamsko, al bas sve biti fino, dobro i nevino a sve americko lose, zlo
to su price za malu djecu
pa ahmedu crnom citav svijet nesto kriv, znaci svi su krivi, samo do njega nije niti malo
necemo se pravit budale
jezik koji govori istinu, nema indoktriniran mozak...
varas se da ljudi sa ove teme koji zastupaju prvenstveno mir, da su obmanuti.
ja licno nigde na ovoj temi nisam zastupao islamsko dobro-lose, vec iransko.
amerika jeste osovina svih zala danasnjice i jedan od najvecih neprijatelja irana (islama).

reci ti meni, sta je, kada i kome ahmadinedzad ili iran skrivio, napakostio (napisi jednu tacku)?

necemo se lagati, iran ti je drag jer je islamska zemlja, barem me nemoj praviti budalom ako vec diskutujemo
to sto je amerika neprijatelj irana tebi daje za pravo da kazes da je sve americko zlo a sve iransko (islamsko) dobro?
ne valja ti ta logika prijatelju, nikako
nisam nikakav fan amerike, niti su mi dragi, ali crno bijelo gledas na sve, i to ne samo na ovoj temi nego i na vecini ostalih, uvijek je islam upravu, a svi koji su protiv toga su zli

vrli ahmed je sjebo da izvines na izrazu svoj narod totalno, tamo vlada tiranija covjece, vjesaju ljude jer su homoseksualci, ubijaju koga i gdje stignu bez ikakvog sudjenja
jel ti treba jos???

zemljace pa isto to rade i ovi ostali "golubovi mira" , samo su to ovi drugi to spakovali pod mantil "borbe protiv terora" :-)
Spejs

#3137 Re: IRAN

Post by Spejs »

jefferson wrote:
Spejs wrote:Samo istine i ništa drugo.

Ja i čika Ron Paul u borbi za istinu!

http://www.youtube.com/watch?v=EnlO6GHqq5Y
Ja sta. Posebno argumenti tipa: oni su iskreno zelili i sl.
Daj bolan, jesil ti gledao njgov govor? Znas ono kad azu ljudi: ako ti jedna osoba kaze da grjesis OK, ako ti dvoje kazu, opet OK, ali vec ako ti tri kazu e jbg onda. Problem je mozda u tebi.
Taj covjek prica nekome kako je odgovoran za nesto a on nekima ni pravo na postojanje ne priznaje. Sta tu onda ima pricati?
Opet se vracamo na ono, za mene je on isti kao i oni koji kazu kako ima neodgovorenih pitanja oko Markala (tipa mi sami sebe granatirali). On spada u istut tu grupu!
Misliš na Ahmedinejadov govor u Njujorku o terorističkom napadu 2001. godine?

Pa moram ti reći da ono što Ahmedinejad govori o tom slučaju, isto tako govore i hiljade Amerikanaca. Desetine samih žrtava tog napada traže da se objelodane svi nejasni detalji tog dana. U slučaju Markala nećeš naći ništa slično jer se ta dva događaja nikako ne mogu porediti.

Svako sa dvije čiste u glavi postaviće sebi mnoga pitanja u vezi tog dana koji je za posljedicu imao stotine hiljada mrtvih i milione unesrećenih.

Ahmedinejad, čovjek sitnog stasa ali muda velikih kao Perzija, je jedan od njih!
severin

#3138 Re: IRAN

Post by severin »

irvinx1 wrote:Da su te zapadne zemlje zaista toliko zle, a Iran toliko dobar, Ahmed i Nedzad ne bi govorili u Skupstini UN.
a sto bi im iran bio dobar kad neigraju kako oni hoce... :) i samim tim ako amerika ulozi veto sad u UN cisti dokaz da podrzavaju genocid e sad gdje tu demokratija ja vidim samo interes? a i vidjelismo kako su pognute glave izasli zar stvarno mislis da bi onako izlazili da imaju sta reci a da nije laz nemaju se cime braniti zato sto svjesno rade stvari koje
se kose sa demokratijom koji tu istu guraju pa raz to nije i licemjerstvo 8-)
Spejs

#3139 Re: IRAN

Post by Spejs »

BHanibal wrote:Kao prvo vecina ovdje nije upoznala irance kako bi razumila o kakvom se narodu radi. Kao drugo oni koji brane muslimane u ovom slucaju irance varaju se jer postoje mnoge fetwe da oni nisu muslimani. Kao primjer bih naveo legalizaciju prostitucije a ovako je to u Iranu: odes u javnu kucu i izaberes sa kojom zenom zelis da provedes vrijeme naravno u sexualnom smislu tada dodje osoba zaduzena kao kod nas hodza vjenca te i ides ti sa tom zenom kao sa svojom suprugom. Kada zelis da ides iz javne kuce ta ista osoba te razvede sto znaci da si fiktivno se ozenio samo na papiru u namjeri da ispunis vjersku obavezu.

Pojasnio si i objasnio kako se vehabijska propaganda razlikuje od one što dolazi sa zapada.

Eto šta si ti pojasnio!

Osim Izraela Iran ima velikog neprijatelja i u vidu porodice Saud i vehabijskih fosila u Rijadu, a ti mora da si redovan u njihovim džamijama.

Budi uvjeren da Iranac nikad neće biti zapušteni bradonja podvijenih pantalona.
Salik

#3140 Re: IRAN

Post by Salik »

Tako mu je rekao neki izvor iz kraljevske porodice Ali Saud, i to samo on ponavlja, dabi kraljevina bila zadovoljna i dok ima takvih koi sire lazi i potvore,ona mirno spava.

Vidis da covek samo ponavlja ono sta muje naredjeno, i uopste nezna sta govori.
oridjidji

#3141 Re: IRAN

Post by oridjidji »

Spejs wrote:

Pojasnio si i objasnio kako se vehabijska propaganda razlikuje od one što dolazi sa zapada.

Eto šta si ti pojasnio!

Osim Izraela Iran ima velikog neprijatelja i u vidu porodice Saud i vehabijskih fosila u Rijadu, a ti mora da si redovan u njihovim džamijama.

Budi uvjeren da Iranac nikad neće biti zapušteni bradonja podvijenih pantalona.

Ko razumije vjeru znace sto neko siije zove muslimanima, a sto neko ne. Ako vec posmatramo muslimane kroz prizmu Islama nacemo i sektaske frakcije siija i sunnita koje otpadaju od Islama. Samo povrsni ljudi sa manjkom znanja siije nazivaju nemuslimanima. Bolje ih je nazivati muslimanima jer ne mogu se siroke narodne mase zbog pojedinih frakcija koje su otpale iz Islama nazivati nemuslimanima. Akida ili islamsko vjerovanje ima jasna pravila i okvire i kao takva mora da se nauci i sljedi.

Sto se tice Irana i Al Sauda, te zemlje nemaju neprijateljski odnos jedni prema drugima. Ahmedinedzad je imao posijetu Saudijskoj Arabiji prije 4 godine, kada je obavljao Hadzdz i tada je obavio niz bilateralnih sastanaka na saudijskom dvoru.
oridjidji

#3142 Re: IRAN

Post by oridjidji »

mirhad wrote:A što se tiče Ahmedinejada, ja lično ga ne volim a zato imam razloge koji su više zbog unutrašnja stanja države, da se razumijemo, bolje da kažem da je to neki privatni stvar, ali uvijek se pitam:
1) Zašto kada je riječ o holocaustu svi evropljani izbjegavaju od odgovora!
2) Zašto kada postavljmo pitanje o 11. sep. ne možemo dobiti konkretan odgovor? Ovo nije samo riječ Ahmedinejada nisam nigdje vidio ili čitao odgovor na filmu Michel Moora Farenhait 9/11.
3) Ubili su nekoga za koga tvrde da je Bin Laden, OK? Koja pamet može prihvatiti da je SAD taj uspjeh bacale u more, radi sigurnosnih mjera?!!!
Daj nemoj te biti djeca. Holokaust se desio. Isto kao sto se desila i Srebrenica. Pa Hitler nije ubijao samo Jevreje. Istina njih je u Evropi stradalo od 6 do 8 miliona. Najvece zrtve drugog svijetskog rata su bili slavenski narodi "Rusi, Ukrajinci, Poljaci i dr". Pogledaj te masakre u Ukrajini koje je Hitler pravio nad domicilnim stanovništvom, vidječete da on nikoga nije štedio.

Što se tiće 9/11 mislim da odgovora na to neće biti u skorije vrijeme. Lako se baviti pretpostavkama, ali je tako teško dokućiti istinu.

Bin Laden je prema mnogim pričama umro par godina prije. Prve pretpostavke su se desile onda kada se umjesto njega počeo oglašavati Ayman Al Zawahiri. Međutim šta se zaista zbilo teško je ustanoviti. Mislim da se Amerika nebi baš igrala sa svojim kredibilitetom. Međutim danas je sve moguće... pa čak i to ...
MufljuzMali

#3143 Re: IRAN

Post by MufljuzMali »

psydelija wrote:
bandini wrote:ako sam igdje vidio indoktriniranih mozgova to je na ovoj temi
pa ne moze sve islamsko, al bas sve biti fino, dobro i nevino a sve americko lose, zlo
to su price za malu djecu
pa ahmedu crnom citav svijet nesto kriv, znaci svi su krivi, samo do njega nije niti malo
necemo se pravit budale
jezik koji govori istinu, nema indoktriniran mozak...
varas se da ljudi sa ove teme koji zastupaju prvenstveno mir, da su obmanuti.
ja licno nigde na ovoj temi nisam zastupao islamsko dobro-lose, vec iransko.
amerika jeste osovina svih zala danasnjice i jedan od najvecih neprijatelja irana (islama).

reci ti meni, sta je, kada i kome ahmadinedzad ili iran skrivio, napakostio (napisi jednu tacku)?
zasto, ali stvarno zasto se uvijek iran i usa moraju porediti?
eto i da se dogovorimo da je iran bolji (ne slazem se jer je to banalna kvalifikacija) , ali recimo da je bolji. to ga jos uvijek ne cini dobrim. dapace, ja mislim da je iran (kao drzava) katastofa po milion pitanja a to prvenstveno tvrdim zbog represivnog odnosa drzave prema svojim gradjanima.
otidji naprimjer do onog jednog zatvora blizu hotela azadi u teheranu pa pitaj da udjes unutra...

ono sto ti ne zelis da koristis je malo objektivan i diferenciran pogled na svijet. bandidni ti je to malo drasticnije pokusao objasniti.

a vezano za boldirano - malo si neodlucan :lol:

ps: zivio sam u iranu. imao curu u iranu. obisao malo vise od pukog teherana koji nije vjerodostojna slika irana. druzio se sa ljudima i sa sjevera i sa juga teherana, ako ti to nesto znaci.
jefferson

#3144 Re: IRAN

Post by jefferson »

irvinx1 wrote:
MufljuzMali wrote: zasto, ali stvarno zasto se uvijek iran i usa moraju porediti?
eto i da se dogovorimo da je iran bolji (ne slazem se jer je to banalna kvalifikacija) , ali recimo da je bolji. to ga jos uvijek ne cini dobrim. dapace, ja mislim da je iran (kao drzava) katastofa po milion pitanja a to prvenstveno tvrdim zbog represivnog odnosa drzave prema svojim gradjanima.
otidji naprimjer do onog jednog zatvora blizu hotela azadi u teheranu pa pitaj da udjes unutra...

ono sto ti ne zelis da koristis je malo objektivan i diferenciran pogled na svijet. bandidni ti je to malo drasticnije pokusao objasniti.

ps: zivio sam u iranu. imao curu u iranu. obisao malo vise od pukog teherana koji nije vjerodostojna slika irana. druzio se sa ljudima i sa sjevera i sa juga teherana, ako ti to nesto znaci.
:thumbup:
A krivom si nasao da objasnjavas, njemu je Iran najidealnija drzava (cudi me sto se jos nije odselio tamo, bolje bi bilo i za Srbiju i za BiH :mrgreen: )
Takvi nikad ne bi odselili. Psydelija je koliko se meni cini rekao jednom kako nema nista od revolucija dok se ljudi pod tenkove ne pocnu bacat. Simpozijum vazi protiv amerike, civjek bi rekao na prvim linijama fronta protiv amerike, a on u SAD guzove cuva!
Guzovaca u fotelji i pametuj!
poštarica

#3145 Re: IRAN

Post by poštarica »

Spejs wrote:
Ahmedinejad, čovjek sitnog stasa ali muda velikih kao Perzija, je jedan od njih!
-----------------------------------
uz muda ide i ostalo,a to fali :lol: :lol: :lol:
Tiger 033

#3146 Re: IRAN

Post by Tiger 033 »

http://www.tacno.net/SvijetNovost.aspx?id=9677

"Iran: Poslat ćemo vojne brodove pred obalu SAD-a"

Iran je objavio da bi mogao poslati svoje vojne brodove pred atlantsku obalu SAD-a, što bi samo pojačalo napetosti između dvaju dugogodišnja protivnika.

"Poput arogantnih sila pred našim morskim granicama i mi ćemo razmjestiti svoje jake pomorske snage blizu američkih morskih granica", rekao je čelnik iranske mornarice kontraadmiral Habibolah Sajari za službenu novinsku agenciju IRNA.

Govoreći na svečanosti u povodu 31. godišnjice početka rata s Irakom, koji je trajao od 1980. do 1988. godine, Sajari nije naveo kad bi ti brodovi mogli biti razmješteni, kao ni njihov broj i vrstu.
psydelija

#3147 Re: IRAN

Post by psydelija »

Francuska prijeti Iranu zracnim udarima!

Francuski izaslanik UN-a je upozorio je Iran na rizik vojnih udara ako nastavi provoditi svoj nuklearni program.
"Ako ne uspijemo danas dogovoriti s Irancima, postoji snažna opasnost od vojne akcije", izjavio je ambasador Gerard Araud tijekom rasprave u sjedištu UN-a u New Yorku., piše RT
Ranije ovog mjeseca, bivši američki potpredsjednik Dick Cheney rekao je kako vjeruje da će Izrael napasti Iran kako bi ga spriječio u razvoju nuklearnog oružja. Cheney je rekao za Newsmax TV da "Iran predstavlja egzistencijalnu prijetnju i da će Izrael učiniti sve što mora kako bi sačuvali svoj opstanak i sigurnost."
............................................................................................................................................

:x :evil: :x

ps. neverovatno o cemu oni otvoreno diskutuju... uzas!
psydelija

#3148 Re: IRAN

Post by psydelija »

MufljuzMali wrote:zasto, ali stvarno zasto se uvijek iran i usa moraju porediti?
eto i da se dogovorimo da je iran bolji (ne slazem se jer je to banalna kvalifikacija) , ali recimo da je bolji. to ga jos uvijek ne cini dobrim. dapace, ja mislim da je iran (kao drzava)
katastofa po milion pitanja a to prvenstveno tvrdim zbog represivnog odnosa drzave prema svojim gradjanima.
zivio sam u iranu. imao curu u iranu. obisao malo vise od pukog teherana koji nije vjerodostojna slika irana. druzio se sa ljudima i sa sjevera i sa juga teherana, ako ti to nesto znaci.
ma ovi pro-usa frakcija sa foruma insistiraju na poredjenju usa-iran (valjda zbog boljke iz 1979 g.).
ma, iran je "represivan" kao i svaka druga zemlja... ni manje ni vise... zakoni svake zemlje se moraju stovati.
navescu primer: ja ne zelim da moje dete ide u jednom obdanistu gde ih od cetvrte godine poducavaju o polnim organima i seksualnoj vestini (drze slike pe**sa i va**ne po zidovima, razne su makete tih "stvarcica" na tu temu napravljene...).
sta vise, hoce (postoji predlog) u skolskoj nastavi da uvedu prikazivanje pornica (doduse lakih :-? ) kao vid dalje edukacije za decu uzrasta od 9te godine pa nadalje (verovatno do 10te, posto imamo puno majki po evropi vec sada od 11-12-13 godina).
u obdanistu da navedem, velika vecina roditelja je protiv tog niskomoralnog zakonskog cina i na nase insistiranje da cemo decu ispisati i traziti druge ustanove, oni kazu: "na vama je da odlucite sta cete od svog deteta... ali, zakon se mora postovati."

zatvor nebi bio zatvor kada bi bio otvorenog tipa... zatvoreno! :-)
jel to neka greska, ili ti pak u svetu poznajes neki zatvor gde se moze tek tako uci... ono, cek da banem da vidim zatvorenike na 15tak minuta. :D
kakav je taj objektivan i diferentan pogled na svet sto meni fali? hvala.
kako si dosao do tog zakljucka... jesi kad samnom vrsio razmenu misljenja? ja te se ne secam.
u vezi mog boldiranog gde navodis da sam neodlucan... opet ne kapiram kako si dosao do tog zakljucka?
sta je ovde neodlucnost?
psydelija wrote:ja licno nigde na ovoj temi nisam zastupao islamsko dobro-lose, vec iransko.
super sto si ziveo u iranu... svojim iskustvom sa terena, ne sumnjam da ces doprineti razvoju diskusije na ovoj temi.
Last edited by psydelija on 01/10/2011 03:27, edited 1 time in total.
psydelija

#3149 Re: IRAN

Post by psydelija »

Tiger 033 wrote:http://www.tacno.net/SvijetNovost.aspx?id=9677

"Iran: Poslat ćemo vojne brodove pred obalu SAD-a"
Iran je objavio da bi mogao poslati svoje vojne brodove pred atlantsku obalu SAD-a, što bi samo pojačalo napetosti između dvaju dugogodišnja protivnika.
"Poput arogantnih sila pred našim morskim granicama i mi ćemo razmjestiti svoje jake pomorske snage blizu američkih morskih granica", rekao je čelnik iranske mornarice kontraadmiral Habibolah Sajari za službenu novinsku agenciju IRNA.
Govoreći na svečanosti u povodu 31. godišnjice početka rata s Irakom, koji je trajao od 1980. do 1988. godine, Sajari nije naveo kad bi ti brodovi mogli biti razmješteni, kao ni njihov broj i vrstu.
ovo je vise tzv verbalni atak za dnevnopoliticke potrebe i zveckanje u prazno. ali, takav poduhvat niti nije nemoguc, niti iskljucen... izvodljivo je to sto on prica, ali vecih rezultata nebi dala (ako bi uspela) ta akcija.
sto se pak prozvanih tice... usa ima jacu mornaricu skupa kada bi se sastavile: kina, rusija, turska, vb, francuska, indija, nemacka i japan... amerika je super sila na otvorenom moru u svakom smislu i za svakoga.
no, bilo kako bilo, ili kako ce biti, vreda pohvalan govor kontraadmirala... :thumbup: samo hrabro i stameno!
iranska ratna mornarica inace nije tako bezazlena i "mrsava" kako se u zap.medijima cesto pise... mozda nisu kadri da amere napadnu, ali sebe mogu solidno braniti od svetskih azdaja.
iran vec neko vreme ima svoje rat.brodove u medjunarodnim vodama: indijski okean, adensko more, somalijska obala (u pratnji iranskih civilnih brodova), i od februara imaju i nekoliko brodova u sredozemnom moru.

propaganda ili ne, :thumbup:
MufljuzMali

#3150 Re: IRAN

Post by MufljuzMali »

psydelija wrote:
MufljuzMali wrote:zasto, ali stvarno zasto se uvijek iran i usa moraju porediti?
eto i da se dogovorimo da je iran bolji (ne slazem se jer je to banalna kvalifikacija) , ali recimo da je bolji. to ga jos uvijek ne cini dobrim. dapace, ja mislim da je iran (kao drzava)
katastofa po milion pitanja a to prvenstveno tvrdim zbog represivnog odnosa drzave prema svojim gradjanima.
zivio sam u iranu. imao curu u iranu. obisao malo vise od pukog teherana koji nije vjerodostojna slika irana. druzio se sa ljudima i sa sjevera i sa juga teherana, ako ti to nesto znaci.
ma ovi pro-usa frakcija sa foruma insistiraju na poredjenju usa-iran (valjda zbog boljke iz 1979 g.).
ma, iran je "represivan" kao i svaka druga zemlja... ni manje ni vise... zakoni svake zemlje se moraju stovati.
navescu primer: ja ne zelim da moje dete ide u jednom obdanistu gde ih od cetvrte godine poducavaju o polnim organima i seksualnoj vestini (drze slike pe**sa i va**ne po zidovima, razne su makete tih "stvarcica" na tu temu napravljene...).
sta vise, hoce (postoji predlog) u skolskoj nastavi da uvedu prikazivanje pornica (doduse lakih :-? ) kao vid dalje edukacije za decu uzrasta od 9te godine pa nadalje (verovatno do 10te, posto imamo puno majki po evropi vec sada od 11-12-13 godina).
u obdanistu da navedem, velika vecina roditelja je protiv tog niskomoralnog zakonskog cina i na nase insistiranje da cemo decu ispisati i traziti druge ustanove, oni kazu: "na vama je da odlucite sta cete od svog deteta... ali, zakon se mora postovati."

zatvor nebi bio zatvor kada bi bio otvorenog tipa... zatvoreno! :-)
jel to neka greska, ili ti pak u svetu poznajes neki zatvor gde se moze tek tako uci... ono, cek da banem da vidim zatvorenike na 15tak minuta. :D
kakav je taj objektivan i diferentan pogled na svet sto meni fali? hvala.
kako si dosao do tog zakljucka... jesi kad samnom vrsio razmenu misljenja? ja te se ne secam.
u vezi mog boldiranog gde navodis da sam neodlucan... opet ne kapiram kako si dosao do tog zakljucka?
sta je ovde neodlucnost?
psydelija wrote:ja licno nigde na ovoj temi nisam zastupao islamsko dobro-lose, vec iransko.
super sto si ziveo u iranu... svojim iskustvom sa terena, ne sumnjam da ces doprineti razvoju diskusije na ovoj temi.
hajmo po redu ;)
1) iran NIJE jednako represivan kao sve ostale zemlje na svijetu. nemojmo se igrati igri relativiranja zla. to barem ljudi sa balkana moraju znati.
2) zakoni se moraju postovati ali postoje i procedure za mijenjanje istih. u iranu su te procedure skoro ne postojece, odnosno jedna veoma mala grupa ljudi odlucuje o vecini.
3) da li molim te likvidacije ljudis poredis sa seksualnim odogojem. reci da se salis. molim te.
4) moje aludiranje da odes u zatvor odgovaras na veoma naivan nacin. hajmo probati opet. proguglaj Evin
5) ne diferenciras stvari jer ako pogledas svoje postove na ovoj temi, svi su izrazito proiranski, dapace meni skoro kao da su refleksni. uopste nije bitno sta neko kaze protiv irana, ti ces mu po automatizmu protivrijecit. generalno, u mojim ocima imas suvise determinisan stav na osnovu stvari koje si negdje drugo procitao a nisi sam vidio ili se barem potrudio da saznas i nesto vise o protu argumentima / verzijama "istine". zvucis kao skoro kao onaj iracki ministar za informisanje :D ja jos nisam vidio niti jedan tvoj kritican post o iranu.
6) nemoras se ti mene sjecat. ovo je forum i ja te procjenjujem po napisanom na ovoj temi. nekad davno na samom pocetku teme sam bio , recimo, aktivniji. medjutim tema je otisla poodavno u helac.
7) neodlucan. kao podrzavas iran a ne islam, ali zato napadas ameriku jer je protiv irana i islama :run:

u principu, para mi usi (oci :skoljka: ) da branis jedan sistem koji sistematski ugnjetava, muci i ubija ljude drugacijeg misljenja i pokusavas zato naci opravdanja. od jedno 10ak meni veoma bitnih ljudi iz irana 6 je emigriralo u zadnjih 4 godine. ja mislim da je to veoma relevantan podatak. to su dijelom ljudi sa izgradjenim karijerama i porodicama, koji nisu djeca od 20 godine bez pretjeranih korijena. znaci, nesto ih debelo muci kad odlucuju da napuste.

ps - ako procitas moje prijasnje postove vidjet ces da je meni iran izuzetno drag, samo ga jebe drzavni aparat.
Post Reply