IRAN
- alijagoro
#31226 Re: IRAN
Pa jel bio ko u Iranu,na duzi period,pa da nam malo docara kako ljudi zive tamo i kako se zene tretiraju?
- salik79
#31227 Re: IRAN
Jeste, nas bivsi ambasador u Iranu, Emir Hadzikadunic. Imas cak i njegovu knjigu "Zasto Iran?".
Ali, problem je sto ce sve afirmativno o Iranu automatski biti popljuvano.
Postavljao sam i onaj prilog sa gostima u studiju, tj. javljanjem uzivo, na Al Dzaziri, u kojoj je govorio bivsi hrvatski ambasador u Iranu i onaj novinar "Vreme"-na. Mislis da je to kome sa predrasudama promijenilo misljenje?
A imas i twitter nalog profesora Mauriella, koji zivi i rafi u Teheranu, dodaj ga na popis i posalji mu poruku sa pitanjima koja te interesuju:
https://twitter.com/Mauriello_R?s=09
A ima i onaj Ivan Djogic, sto je ozenio Iranku, i odselio iz Hrvatske u Iran, on cesto gostuje na ovim prostorima, a tamo radi kao turisticki vodic, mozes i s njim stupiti u kontakt:
https://www.facebook.com/ivandariran
- alijagoro
#31228 Re: IRAN
Mislio sam vise na forumase,da nam podjele utiske.salik79 wrote: ↑15/06/2022 22:11Jeste, nas bivsi ambasador u Iranu, Emir Hadzikadunic. Imas cak i njegovu knjigu "Zasto Iran?".
Postavljao sam i onaj prilog sa gostima u studiju, tj. javljanjem uzivo, na Al Dzaziri, u kojoj je govorio bivsi hrvatski ambasador u Iranu i onaj novinar "Vreme"-na. Mislis da je to kome sa predrasudama promijenilo misljenje?
A imas i twitter nalog profesora Mauriella, koji zivi i rafi u Teheranu, dodaj ga na popis i posalji mu poruku sa pitanjima koja te interesuju:
A ima i onaj Ivan Djogic, sto je ozenio Iranku, i odselio iz Hrvatske u Iran, on cesto gostuje na ovim prostorima, a tamo radi kao turisticki vodic, mozes i s njim stupiti u kontakt:
- salik79
#31229 Re: IRAN
Dijelio je sojevremeno zvizdan, koji inace i govori perzijski.alijagoro wrote: ↑15/06/2022 22:34Mislio sam vise na forumase,da nam podjele utiske.salik79 wrote: ↑15/06/2022 22:11
Jeste, nas bivsi ambasador u Iranu, Emir Hadzikadunic. Imas cak i njegovu knjigu "Zasto Iran?".
- Haris.ba
#31230 Re: IRAN
To ti je haman pola kontinenta Evrope. Malo li je?
Bio sam u nekoliko muslimanskih zemalja. Tamo ni unutar drzave nisi slobodan da putujes, a kamoli vani tek tako.
Helem, ovo me podsjeti na jednu pricu o konvertitima iz Engleske. Ljudi postali muslimani, i iz vjere zeljeli da presele u neku zemlju Zaljeva da budu medju muslimanima. Niko im nije dao vizu.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#31231 Re: IRAN
Boje se uvezenih ideja
I ne vjeruju konverTiTi
I ne vjeruju konverTiTi
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#31232 Re: IRAN
Ja sam sjedio sa jednim nasim momkom i razgovarao. Iz Zenice, kao dijete sehida dobio je stipendiju da se dole skoluje. Zavrsio medicinu. Dole upoznao svoju zenu, inace turkinju, koja je zavrsila perzijski jezik i književnost.
Radio je u njihovoj bolnici. Dio plate dobijao u njihovom novcu, a dio u €. Manja je plata nego ovdje, ali je zivot neuporedivo jeftiniji.
Za 7-8 godina je uspio ustediti dovoljno da ovdje kupi stan, kaze da nije morao dirati novac sa deviznih racuna. Teheran je kaze skup i izlasci.
To je bilo prije 5 godina.
Iskreno, razmisljao je da se vrati dole ili u Tursku, jer mu se zena ovdje tesko uklapa zbog jezika.
Ako laze on mene, lazem i ja.
- mirsek
#31233 Re: IRAN
Jesu li mogla djeca pokrivena da idu u francuske skole, da zene idu na posao, jesu li se zene mogle pokrivene kupati u moru, jel mogla biti napravljena munara u Svajcarskoj, ako su svi oni to htjeli, sto nije moglo ?
- alijagoro
#31234 Re: IRAN
Hvala na odgovoru.sime_cipol wrote: ↑16/06/2022 02:21Ja sam sjedio sa jednim nasim momkom i razgovarao. Iz Zenice, kao dijete sehida dobio je stipendiju da se dole skoluje. Zavrsio medicinu. Dole upoznao svoju zenu, inace turkinju, koja je zavrsila perzijski jezik i književnost.
Radio je u njihovoj bolnici. Dio plate dobijao u njihovom novcu, a dio u €. Manja je plata nego ovdje, ali je zivot neuporedivo jeftiniji.
Za 7-8 godina je uspio ustediti dovoljno da ovdje kupi stan, kaze da nije morao dirati novac sa deviznih racuna. Teheran je kaze skup i izlasci.
Iskreno, razmisljao je da se vrati dole ili u Tursku, jer mu se zena ovdje tesko uklapa zbog jezika.
-
TouringBiker
- Grijem se na: Struju
#31235 Re: IRAN
Muziku smatraju zabranjenom vehabije/selefije, ne šiitisumirprimus wrote: ↑15/06/2022 13:06zamisli klasika mrskog i izopacenog zapada... jos muzika
![]()
kontas koliko je ovo licemjerno? pitanje je stvarno oism ovih koji moraju ovakve rezime rekamirati ko bi nekg svog poslo d zivi u takvom svijetu?
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#31236 Re: IRAN
Pitanje je sta je sloboda, a sta nesloboda...A predrasude su cudo, pogotovo kada se sistematicno i planski sire.salik79 wrote: ↑15/06/2022 21:21moja bi preporuka bila "Zarobljeni um" od Česlava Miloša jer nije poenta/problem u Islamu kao religiji već u totalitarnom poretku koji proizvodi društvo neslobode...u njemu kao takvom laž postaje prirodna/normalna, svakodnevna...jebga zovi kako hoćeš...uglavnom jedno se vazi a drugo radi
[/quote]
pitanje slobode je uvijek individualno pitanje....meni je nesloboda već kad mi brane pivu popit kad mi prahne
ma ovo te ložim malo
no konceptualno, svaka "islamska država" sama po sebi stvara političko društvo neslobode jer je sve unaprijed propisano tj. propisi već postoje (npr. šerijat) i društvena stvarnost se iskrivljuje, ako treba i lomi, da bi se uklopila u propisanu normu...ne zato što ljudi žele tako da žive, već što moraju.
-
nles
#31237 Re: IRAN
Morale su nositi minic? Moj Reufe, djeca ti se smiju...
Moze biti da se nisu smjele pokriti. Ali, je li bolje ako se sad moraju pokriti? Za tebe jeste, bez sumnje.
I sta je sa ostalim ljudskim pravima?
-
nles
#31238 Re: IRAN
Evo, recimo, ja tebi priznajem pravo na vlastito misljenje. Ali, 2 miliona Bosanaca misli drugacije.
I? Svi budale, ti u pravu?
-
nles
#31239 Re: IRAN
Nisu. Katastrofa! Uzas!
A ipak se Arapi polomise da stignu tamo.
Isto kao i vehabije koje agituju protiv truhlog zapada... iz socijalnog stana u Becu.
Smijem li da pitam gdje zivis? U nekoj zemlji dinniimana, jer iz tvojih rijeci vidim da ceznes za serijatom?
Pusti da pogadjam... Arabija? Ili ipak Avganistan, tamo je islam cist ko abuzemze.
-
nles
#31240 Re: IRAN
Mislim da je interesovanje vise o ostalim aspektima zivota, ne toliko o ekonomiji.sime_cipol wrote: ↑16/06/2022 02:21Ja sam sjedio sa jednim nasim momkom i razgovarao. Iz Zenice, kao dijete sehida dobio je stipendiju da se dole skoluje. Zavrsio medicinu. Dole upoznao svoju zenu, inace turkinju, koja je zavrsila perzijski jezik i književnost.
Da se razumijemo, ne uzimam zdravo za gotove neke horor izvjestaje o Iranu, koji su bez sumnje djelimicno frizirani.
Oni koji su bili tamo (Austrijanci) pricaju da je rijec o izuzetno gostoljubivim ljudima, koji su spremni pomoci u svakoj situaciji.
No, to ne mijenja cinjenicu da je rijec o jednoj ekonomski siromasnoj zemlji, bez osnovnih ljudskih prava.
Najkrace formulisano: koliko ljudi zeli otici u Iran na duzi period?
Pojedinacni slucajevi, djeca sehida i tako to se ne broje, to su ipak samo izuzeci koji potvrdjuju pravilo.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#31241 Re: IRAN
Ljudi koji su radili pri Iranskoj ambasadi su stanovali u dajdzinoj kuci. Redovno sam tu prolazio jer je blizu zivjela i rh. nana. I jednom za vrijeme ramazana sam se tu nasao i ljudi me onako, bez ikakvih dogovora, zovnuse na iftar. Nikada se prije toga nismo upoznali (jesmo se znali iz vidjenja, pozdrav i to je to). Udjem ja u kuci, sve kao i kod nas. Zena je pokrivena (lice se vidi), cerka takodje. Imao je i sina, nas trojica sjedili za stolom, one prinijele hranu, kad je bilo vrijeme iftara svi zajedno sjedili za stolom, razgovarali. Nesto na bosanskom, nesto na engleskom. Sasvim normalna porodica. Mozda, kazem mozda, malo vise discipline nego kod nas, ali to je to.nles wrote: ↑16/06/2022 10:29Mislim da je interesovanje vise o ostalim aspektima zivota, ne toliko o ekonomiji.sime_cipol wrote: ↑16/06/2022 02:21
Ja sam sjedio sa jednim nasim momkom i razgovarao. Iz Zenice, kao dijete sehida dobio je stipendiju da se dole skoluje. Zavrsio medicinu. Dole upoznao svoju zenu, inace turkinju, koja je zavrsila perzijski jezik i književnost.
Da se razumijemo, ne uzimam zdravo za gotove neke horor izvjestaje o Iranu, koji su bez sumnje djelimicno frizirani.
Oni koji su bili tamo (Austrijanci) pricaju da je rijec o izuzetno gostoljubivim ljudima, koji su spremni pomoci u svakoj situaciji.
No, to ne mijenja cinjenicu da je rijec o jednoj ekonomski siromasnoj zemlji, bez osnovnih ljudskih prava.
Pojedinacni slucajevi, djeca sehida i tako to se ne broje, to su ipak samo izuzeci koji potvrdjuju pravilo.
Za razliku od Arapa (iz mog licnog iskustva) djeca nisu toliko pustena da rade sta hoce. Ali rekao bih da je to do kulture odgoja.
-
TouringBiker
#31242 Re: IRAN
Da mi iz Bosne kažemo za nekog da je "ekonomski siromašna zemlja", državu koja raspolaže među najvećim svjetskim zalihama nafte i prirodnog plina, veoma razvijenom i tehnološki naprednom industrijom, i uzrok čijim ekonomskim problemima nije siromaštvo u resursima, ljenost, neobrazovanost stanovništva, neinventivnost, već što ih je Zapad prvo stavio pod sankcije odmah iza Islamske revolucije, a onda i napujdao i finansirao (bilo izravno, bilo preko arapskih proxy-ja) i pomagao oružjem na rat protiv Irana, je prilično - moram reći - priglup komentar.nles wrote: ↑16/06/2022 10:29Mislim da je interesovanje vise o ostalim aspektima zivota, ne toliko o ekonomiji.sime_cipol wrote: ↑16/06/2022 02:21
O "osnovnim ljudskim pravima" - bili su bez tih prava i pod šahom (prava na političko organizovanje, slobodne izbore, pod zloglasnom tajnom policijom Savvak - ako živite u Austriji, malo propratite dokumentarce o Iranu koje emituju ORF2 i III, i ARTE, ja ih redovito gledam), plus što je dobar dio stanovništva doslovno gladovao, jer iako su se nafta i plin normalno izvozili, raspodjela prihoda od njih bila je daleko neravnopravnija nego danas: na zapadne kompanije, i malobrojnu kliku bogataša oko šaha. U "osnovna ljudska prava" spada i slobodno ispoljavanje religije, a to sigurno nisu imali, jer su se šahovi dželati i špijuni miješali u sve.
Ja sam lani kupio, preskenirao i uploadovao ovu knjigu (na DocDroid i Archive.org), a sad to opet postam, jer bi je svako ko hoće da raspravlja o Iranu trebao pročitati:
Za onoga tko želi da razumije Iran, Islamsku revoluciju, mentalitet rahmetli Imama Homeinija i iransku politiku općenito nakon 1979, uključujući permanentni sukob sa SAD, obavezno bi trebao pročitati ovu knjigu:

https://www.docdroid.net/et3AeJZ/peter- ... -islam-pdf
https://archive.org/details/peter-schol ... lam-ver-10
Autor, Peter Scholl-Latour, spadao je među najuglednije europske novinare druge polovice XX i prvih dekada XXI vijeka (umro je 2014. godine), te najboljih poznavalaca Islama i kulture muslimanskih zemalja. Iran je po prvi puta posjetio još 1951., intervjuisao je Šaha Rezu Pahlavija, a bio je jedan od novinara koji su se nalazili u Air France-ovom Boeingu 747 s kojim se Homeini vratio u Iran nakon obaranja Šaha, decembra 1978. Tom prilikom, pošto su letili u neizvjesnost i nisu znali šta će ih dočekati po slijetanju u Teheran (da li će šahu još vjerne jedinice uhapsiti Homeinija i njegovu pratnju), Sadeq Tabatabaei, čija je sestra bila udana za Homeinijevog sina Ahmeda, dao je Scholl-Latour-u omotnicu i zamolio da je sačuva do nakon slijetanja - ako sve prođe dobro, da mu je vrati, a ako budu uhapšeni, da je preda njihovim prijateljima u Teheranu. U omotnici se nalazio - Homeinijev nacrt ustava Islamske republike!!!
U Njemačkoj imaju i vic - postoji sunitski Islam, šiitski Islam, i Islam a la Peter Scholl-Latour, toliko je bilo njegovo znanje i upućenost o vjeri, historiji i civilizaciji Islama, i toliko su ga pozivali u malne svaku emisiju koja se bavila temom islamskih zemalja.
Na žalost je uz ovu knjigu samo još jedna od Scholl-Latour-ovih prevedena na engleski (ta se bavi Vijetnamom), no onaj ko zna njemački, može pristupiti i drugim kao i vrhunskim dokumentarcima čiji je autor Scholl-Latour bio: o Iranu, Afganistanu, BOSNI i Kosovu, 11. septembru, Palestincima, Iraku, Pakistanu...
https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Scholl-Latour
Last edited by TouringBiker on 16/06/2022 12:32, edited 1 time in total.
-
TouringBiker
#31243 Re: IRAN
Svaki bogati Arap ima stan u Londonu ili negdje u USA, radi kurveraja, opijanja, drogiranja, općenito orgijanja.nles wrote: ↑16/06/2022 10:18Nisu. Katastrofa! Uzas!
A ipak se Arapi polomise da stignu tamo.
Isto kao i vehabije koje agituju protiv truhlog zapada... iz socijalnog stana u Becu.
Smijem li da pitam gdje zivis? U nekoj zemlji dinniimana, jer iz tvojih rijeci vidim da ceznes za serijatom?
Pusti da pogadjam... Arabija? Ili ipak Avganistan, tamo je islam cist ko abuzemze.
Oni nešto manje bogati su, do izbijanja rata u Siriji, za to isto imali stanove po Damasku, jer je Sirija sa svojim režimom BAATH stranke (socijalističkom i saveznika Sovjetskog Saveza) važila za sekularnu i "progresivnu".
Bio u Damasku 1991, prijateljev brat radio u predstavništvu Lufthanse i Austrian Airlines-a, pa znam o čemu govorim.
Arape baš ne bih uzimao kao mjerilo... Iranci su narod sa puno više ponosa i nacionalne samosvijesti. I njih ima dosta po Zapadu (npr. sjever Njemačke, Hamburg i sl., Francuska, dijelom USA i Vel. Britanija), ali tu je dosta onih koji su bili povezani sa šahovim režimom i iz tog razloga dali petama vjetra.
-
TouringBiker
#31244 Re: IRAN
Ne lažete sigurno, jer sam slično svjedočenje čuo i od svojih roditelja. Oni su 8oboje univerzitetski profesori) bili desetak dana na jednom naučnom kongresu u Shirazu, tamo negdje 2005. godine. Posjetili su i Perzepolis i Isfahan (u vlastitoj organizaciji, ne organizovano), od Teherana vidjeli veoma malo - samo prešli sa jednog aerodroma koji služi za međunarodne letove, na drugi koji je za domaće.sime_cipol wrote: ↑16/06/2022 02:21Ja sam sjedio sa jednim nasim momkom i razgovarao. Iz Zenice, kao dijete sehida dobio je stipendiju da se dole skoluje. Zavrsio medicinu. Dole upoznao svoju zenu, inace turkinju, koja je zavrsila perzijski jezik i književnost.
Oni su oboje oduševljeni Iranom! Ljubaznošću tog naroda, prijemčivosti za kontakte sa strancima (pogotovu kad čuju da neko dolazi iz Bosne), otvorenošću, informiranošću, obrazovanjem - imali su dosta kontakata i sa kolegama iz struke i sa studentima, jedan od tih kolega ih je i uzeo pod ruku i odveo kući, da upozna sa familijom, a onda ih pratio pri izletima. To nije ni izbliza nekakva zatvorena država (kao što su bili SSSR, druge države Varšavskog pakta, Kina) gdje se ljudi nisu usuđivali ni pošteno pozdraviti sa strancima da ne završe u gulagu. Iranci mogu putovati i u inostranstvo (tko si može priuštiti) - u Turskoj npr. je dosta iranskih turista. Na univerzitetima studira više djevojaka nego mladića, stvar je ličnog izbora i stava prema vjeri i životu hoće li tek ovlaš pokriti kosu, ili hodati u crnom "čadoru". Većina studenata je hodala naokolo nosajući laptope - a to si je TADA kod nas mogla priuštiti tek manjina.
I inače su primjetili da se radi o zemlji čija je infrastruktura, i pored rata sa Irakom i zapadnih sankcija, daleko ispred naše. Ekonomski donekle prisiljeni na autarkičnost, proizvode jako puno svoga, a uvoze samo što se mora.
Ja ću sigurno, čim mi se bude ukazala prilika, također otići da posjetim tu prelijepu zemlju!
-
swanfilter
#31245 Re: IRAN
U Iranu je kao nekada u Jugi. Ne talasaj u javnosti, u svoja cetiri zida radi sta te volja i nema problema ...
-
TouringBiker
#31246 Re: IRAN
Treba samo poslušati ovu Pahlavi drocu, i njene krokodilske suze za prošlom slavom...
Šaha je na kraju dohakala njegova rastrošna proslava 2.500 godina perzijskog carstva, dok je narod dobrim dijelom gladovao.
Šaha je na kraju dohakala njegova rastrošna proslava 2.500 godina perzijskog carstva, dok je narod dobrim dijelom gladovao.
-
nles
#31247 Re: IRAN
Dalje nisam citao.TouringBiker wrote: ↑16/06/2022 12:15
Da mi iz Bosne kažemo za nekog da je "ekonomski siromašna zemlja", državu koja raspolaže među najvećim svjetskim zalihama nafte i prirodnog plina,
Samo cu reci - Venecuela.
-
TouringBiker
#31248 Re: IRAN
Isto pod sankcijama, prije toga korumpirana diktatura podržavana od USA (isto kao i šahov režim u Iranu, i isto Amerika teži ka regime change)nles wrote: ↑16/06/2022 22:36Dalje nisam citao.TouringBiker wrote: ↑16/06/2022 12:15
Da mi iz Bosne kažemo za nekog da je "ekonomski siromašna zemlja", državu koja raspolaže među najvećim svjetskim zalihama nafte i prirodnog plina,
-
swanfilter
#31249 Re: IRAN
nles wrote: ↑16/06/2022 22:36Dalje nisam citao.TouringBiker wrote: ↑16/06/2022 12:15
Cija je nafta prljava ...
-
nles
#31250 Re: IRAN
Ma naravno. Prije sankcija su bili bogati ko grof Ciano.TouringBiker wrote: ↑17/06/2022 10:54Isto pod sankcijama, prije toga korumpirana diktatura podržavana od USA (isto kao i šahov režim u Iranu, i isto Amerika teži ka regime change)
Da se razumijemo, Iran ima potencijal za vise i bolje: rezerve nafte i gase, mlado i obrazovano stanovnitvo, povoljan polozaj...
ali sve to pada u vodu, jer zive u jednom totalitarnom rezimu.