IRAN

sumirprimus

#30151 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

tempuser wrote: 21/01/2021 10:53
sumirprimus wrote: 21/01/2021 10:36 ma ne nisii :lol:
jasta neg ce bit frka pod sankcijama. plus stalne tenzije sa izraelom. amrikom. ko ce ulagat pare. nije bas da plivaju u parama.
jos finansiranje raznoraznih militaristickih skupina po BI od hezbole, preko sirije, iraka, jemena.kosta to.
Pokušao sam objasniti da postoje dva Irana. Jedan koji je, kao država koja nikad nikog nije napala, složan u borbi protiv jevrejskog lobija i nepravednih sankcija i drugi koji koji je na unutrašnjem planu jako razjedinjen i u kojem se ogromna većina osjeća sputanim zbog strogog režima kojeg su sankcije dodatno pogoršale.
ma samo vidis one mule i kontas oni ti o svemu u zivotu odlucuju, a onda upalis mobitel, ili tv i vidis kako zivi ostatak svijeta.
tempuser

#30152 Re: IRAN

Post by tempuser »

salik79 wrote: 21/01/2021 10:54
tempuser wrote: 21/01/2021 10:46
salik79 wrote: 21/01/2021 10:34

Dobro, nemoj. Ja ti pricam o periodu nakon tvoje posjete, ako si zaista bio u posjeti.

Bio je prije toga upis kolege AAkcija dosta prije tvoga, koji je u potpunosti suprotan tvome (posto se moje ne pika oko Irana, jer sam pristrasan).
Šta mi ti pričaš nakon moje posjete, šta si tamo vidio?
Jok, eto izmislio da sam 2 x putovao samo da bih udario kontru virtuelnom iranofilu! :-)
Isto sto i, recimo, prof.dr. Sead Berberovic, koji je i gostujuci profesor tamo. Ne da mi se uvijek iznova ponavljati.
Kad si zadnji put bio u Iranu?
Čini mi se da si ti ipak malo veći diletant po ovom pitanju...
Jel fakat očekuješ da neko, ko predaje tamo i kome treba viza, javno napiše da 3/4 urbanih Iranaca ne podržavaju režim, da jedu krmetinu, piju alkohol, da su iza zatvorenih vrata orgije, da su po Saadat Abadu i Darja bulevaru kurave poredane ko u izlogu, da imaju mehanizme da namirišu pazderana na kilometar, da su im političari korumpirani, da pedofilija i narkomanija bujaju, pogotovo u dijelovima koji gravitiraju opiumskoj ruti i xy "afirmativni" činjenica???? :-)
A_A_AKCIJA

#30153 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

Ja sam bio 2018.

Nije bilo nikakvih restrikcija sa gorivom, bar ih ja nisam primjetio. A trebao bih ako ih je bilo, jer tih 7 dana sam većinu vremena proveo u putu. U Teheranu si mrtav bez auta ili motora, i pravo je zeznuto biti pješak. Čak smo jedan dan išli do Kaspijskog mora, isto autom.

Uglavnom, 90% stvari koje nam plasiraju mediji o Iranu nisu istinite. Sankcije postoje, ali država jako dobro funkcionira, jer su istorijski okrenuti sami sebi. Pročitajte prvu stranu teme.

Nema nezadovoljstva na ulicama, nema bijede kako bi se očekivalo. U sjevernom Teheranu stanovi koštaju i preko 5000 eura po kvadratu, a ima ih površinom koji zauzimaju sprat zgrade poput Bosmala. Kada se voziš pored zgrade, vidiš da je to ogroman stan sa prozorima na sve četiri strane.

E sada, nije da nema efekta sankcija. Nema američkih i britanskih brandova u javnoj prodaji, ali opet nigdje više nisam vidio Apple proizvoda. I niko ne ide u zatvor zbog toga. Ogromna je država koja proizvodi skoro sve, tako da sankcije i nemaju taj očekivani efekat. Ideš ulicom, oko tebe su bankomati, samo ne možeš kao stranac dići lovu na njima zbog sankcija.

Sa salikom se ne bih složio u vezi života u Teheranu, jer je za moj ukus prevelik i monstruozno urban. Pješaci su ugrožena vrsta i ne bih mogao zamisliti da mi dijeca izađu na ulicu ili odu u školu pješke. Gužve u saobraćaju znaju biti užasne. Iz istog razloga ne bih mogao živjeti u Bangkoku, dakle nema veze sa ideologijom.

Ukidanje sankcija Iranu je ponovo realna opcija i ne znam kakav će to imati efekat. Iran nije država sa slobodnim tržištem i država kontrolira sve, pa i trgovinu robama. Svaki uvozni proizvod ima naljepnicu na sebi poput akcizne marke kod nas i kupac u svakom momentu može provjeriti ko je i kada uvezao proizvod. Vjerujem da će se pozitivno odraziti na uvoz stvari koje povećavaju kvalitet života, poput medicinske opreme i slično. Većina ostalih stvari je tu, voze se iranska (imaju 5 fabrika) kineska, japanska, ali i premium evropska auta, većinu brandova (osim USA i UK) svakako možete naći u šoping centrima...

Ukratko, Iranci skroz OK funkcioniraju pod sankcijama. Neodstaje im nekih stvari, uvozne su dosta skupe, ali su za većinu razvili alternative, a i sankcije se dosta efikasno zaobilaze (ponavljam, Apple). Ovom dinamikom nikada neće kod njih izazvati revolt da sruše vlast, nego upravo suprotno. Mislim da je jedini cilj sankcija usporavanje razvoja same države, jer razvijeni Iran će imati isti stav prema Izraelu kao i ovaj sada.

Što se tiče same države, za moj ukus, nametanje bilo kakvih vjerskih pravila nema smisla, jer je vjera dobrovoljna. Pokrivanje žena je formalnost i uglavnom izgledaju kao da nose šal oko vrata, ali se opet osjeti taj refleks kada žene u avionu požure da se otkriju. Mislim da će se Iran sam relaksirati na ovu temu, ali ne kao rezultat sankcija, nego upravo suprotno, kada ih ukinu. Takođe, griješe svi koji Iran zamišljaju još jednom arapskom banana državom kojom upravljaju nesposobni diktatori sa familijom. Ni blizu toga, i to se i vidi na svakom koraku. Iran je država parlamentarne demkratije, kako god to nekome zvučalo čudno. Jeste, postoje strukture koje su iznad toga, ali kako vidimo postoje i u ostatku svijeta, pa se nešto ne bunimo previše. Trump jučer poništi sudske presude strašnim kriminalcima i ništa, niko ne spominje da Trump ima veću moć od mula u Iranu. Probudi se jedan dan i stavi Xiaomi i Huawei na crnu listu i niko ne kaže da je diktator...

Uglavnom, volim Iran kao i ostale dokazane saveznike moje države, želim im sve najbolje, da sami odlučuju o svojoj sudbini. Ako žele da sutra postanu budistička monarhija, a sami to skontaju bez bombi i nasilja, bujrum, vaš izbor. Nisam nigdje vidio da je to zemlja koja nekoga dramatično ugrožava i da bi je trebalo izvana otavarati kao konzervu oružjem, da ljudi prodišu. Dok god je to tako, imaću ovo mišljenje.

Najsretniji bih bio da im ukinu sankcije, da naprave dobru saradnju sa komšijama, da eksplodiraju ne u ratu nego ekonomski i da napreduju. Nažalost, neke stvari nisu do njih, jer neki njihov napredak doživljavaju kao opasnost i tu se priča završava. A kada bi Turska, Iran, Pakistan... malo se pozabavili i organizirali na tom nivou, taj region bi se za deset godina preporodio i razvio do neprepoznatljivosti, obzirom na resurse.
sumirprimus

#30154 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

pa naravno, da ce narod sam morati skinuti mule s vlasti, je su konzervativni i nemas od njih hajra.
a to koliko su samodovoljni, samo krenes od interneta. i nema dalje.
HarTar

#30155 Re: IRAN

Post by HarTar »

Iranci izazvali incidente u migranatskom kampu u Blažuju sinoć vrijeđajući poslanika Muhammeda a.s. Migranti iz Bangladeša i Pakistana reagirali i nastao haos... Da li Iran sektaške (sunitsko-šiitske) sukobe prenosi i u BiH? https://ba.n1info.com/vijesti/migrant-i ... -policija/
The 51st State

#30156 Re: IRAN

Post by The 51st State »

HarTar wrote: 21/01/2021 12:42 Iranci izazvali incidente u migranatskom kampu u Blažuju sinoć vrijeđajući poslanika Muhammeda a.s. Migranti iz Bangladeša i Pakistana reagirali i nastao haos... Da li Iran sektaške (sunitsko-šiitske) sukobe prenosi i u BiH? https://ba.n1info.com/vijesti/migrant-i ... -policija/
ne vjerujem da je to, neki cafiri garant, ima toga u iranu koliko hoces.
HarTar

#30157 Re: IRAN

Post by HarTar »

The 51st State wrote: 21/01/2021 12:44
HarTar wrote: 21/01/2021 12:42 Iranci izazvali incidente u migranatskom kampu u Blažuju sinoć vrijeđajući poslanika Muhammeda a.s. Migranti iz Bangladeša i Pakistana reagirali i nastao haos... Da li Iran sektaške (sunitsko-šiitske) sukobe prenosi i u BiH? https://ba.n1info.com/vijesti/migrant-i ... -policija/
ne vjerujem da je to, neki cafiri garant, ima toga u iranu koliko hoces.
Šta god da je, nije dobro...
A_A_AKCIJA

#30158 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

tempuser wrote: 21/01/2021 11:25 3/4 urbanih Iranaca ne podržavaju režim, da jedu krmetinu, piju alkohol, da su iza zatvorenih vrata orgije, da su po Saadat Abadu i Darja bulevaru kurave poredane ko u izlogu, da imaju mehanizme da namirišu pazderana na kilometar, da su im političari korumpirani, da pedofilija i narkomanija bujaju, pogotovo u dijelovima koji gravitiraju opiumskoj ruti i xy "afirmativni" činjenica????
Evo, neka je sve tačno što pišeš. To opet ne znači da bi ti ljudi od svoje zemlje dobrovoljno napravili Libiju, Irak ili Afganistan, a to im je alternativa. Ne nudi im se treće. Toliko ludi nisu, vjeruj. Prosječan homo sapiens je nezadovoljan i uvijek misli da je njegova muka najveća. Eno ti onih idiota što navališe na Kapitol u DC-u. Ili onih samoubica u Skandinaviji...

Poslije arapskog proljeća, ideja revolucije je propala. Revolucija znači rušenje, uništavanje, goru korupciju i vladavinu gospodara rata, tako da niko normalan to neće podržati. Zbog pokile slanine koju švercuju iz Armenije, da ruše državu, jašta će :D . Šta, biće znak napretka, ako mogu ispred otvorenih vrata, na ulici orgije da naprave, pa zato treba razoriti državu :-) ? Da im mogu bjelosvjetski hoštapleri pumpati naftu bez da ih neko ometa? U Iranu si najebo ako te uhvate da švercuješ drogu, baviš se terorizmom i špijunažom, a ostalo se itekako toleriše. I sve nabrojano postoji u najrazvijenijim državama svijeta, tako da ne kontam na šta ciljaš.

U Francuskoj je i dalje na snazi vanredno stanje, žuti prsluci na ulici, pa niko ne priča o potrebi da ih se uredi nekom vojnom intervencijom.
Kikibombona

#30159 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Ne mogu shvatiti da neko nakon provedenih 7 dana u jednoj drzavi moze iznositi misljenje o kvalitetu zivota.

Bio sam u mnogim drzavama pa ne mogu reci da znam kako ljudi zive. To je nemoguce znati.

Jednom sam vec spominjao primjer Amerikanca koji je bio kod mene u Zenici. Cuo je sve najgore i onda se iznenadio vidjenim, ocekujuci valjda bijedu na svakom koraku. Odvedem ga u kafanu u kojoj su svi fino obuceni, djevojke bljeste. Kada gledas kafanu i ljude nema velike razlike izmedju Zenice i Frankfurta. Medjutim, to je 100 ljudi. Neki zaista imaju novca, a neki ce mozda tu noc potrositi 10km. Da bi znao kakav je zivot u Zenici moras porazgovarati sa radnicima Preventa koji rade kao konji za 800km od ponedjeljka do subote. Pet dana u Neumu je nevidjen luksuz. Onda razgovarati sa penzionerima, kako je njima ako nemaju djecu da ih pomazu. Onda vidjeti koliko je nezaposlenih, neprijavljenih itd.

A zatim odes malo u Vareš i Zavidovice da vidis kako je tamo.

...

Kod nas u BiH ima veliki broj migranata iz Irana sto najbolje govori o toj zemlji. Neki su cak odlucili ostati ovdje jer je BiH premija u odnosu na Iran.

...

Ovo je Iran - bogata djeca iranske elite

Image

I ovo je Iran - siromasni Iranci koji prenose ogroman teret u Irak gdje preprodaju po vecim cijenama

Image
A_A_AKCIJA

#30160 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

Joooj, Kiki, de ba, pričali smo na ovu temu bezbroj puta. Živ bio, nije ovo tvoj sport. :thumbup: Nemoj šta zamjerit :)
Kikibombona

#30161 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

A_A_AKCIJA wrote: 21/01/2021 14:07 Joooj, Kiki, de ba, pričali smo na ovu temu bezbroj puta. Živ bio, nije ovo tvoj sport. :thumbup: Nemoj šta zamjerit :)
Uopste ne ulazim u tvoje stavove i razmišljenja, prirodno je da se razlikujemo.

Jedino ne kontam kako neko nakon provedenih 7 dana u jednoj drzavi moze izvlaciti zaključke o kvalitetu zivota. Van pameti.

Prodji kroz Sarajevo, upoznaj par imućnih ljudi, koji ce te upoznati sa gradom, steci ces dojam da smo tu negdje sa Austrijom. A gdje su nezaposleni, plate od 600km, penzije 400km, Vares i Zavidovici itd.

...

Da li pekar iz Isfahana moze ustediti 2k eura da ode na more u Antaliju? To su prava pitanja. Jasno je svima da Teheran ima bogatu elitu, da stotine hiljada ljudi dobro pliva u diktaturi.
HarTar

#30162 Re: IRAN

Post by HarTar »

Akcija, Bgm te Tvrtko otrese k'o slinu,da se tako izrazim :lol:
tempuser

#30163 Re: IRAN

Post by tempuser »

A_A_AKCIJA wrote: 21/01/2021 13:30
tempuser wrote: 21/01/2021 11:25 3/4 urbanih Iranaca ne podržavaju režim, da jedu krmetinu, piju alkohol, da su iza zatvorenih vrata orgije, da su po Saadat Abadu i Darja bulevaru kurave poredane ko u izlogu, da imaju mehanizme da namirišu pazderana na kilometar, da su im političari korumpirani, da pedofilija i narkomanija bujaju, pogotovo u dijelovima koji gravitiraju opiumskoj ruti i xy "afirmativni" činjenica????
Evo, neka je sve tačno što pišeš. To opet ne znači da bi ti ljudi od svoje zemlje dobrovoljno napravili Libiju, Irak ili Afganistan, a to im je alternativa. Ne nudi im se treće. Toliko ludi nisu, vjeruj. Prosječan homo sapiens je nezadovoljan i uvijek misli da je njegova muka najveća. Eno ti onih idiota što navališe na Kapitol u DC-u. Ili onih samoubica u Skandinaviji...

Poslije arapskog proljeća, ideja revolucije je propala. Revolucija znači rušenje, uništavanje, goru korupciju i vladavinu gospodara rata, tako da niko normalan to neće podržati. Zbog pokile slanine koju švercuju iz Armenije, da ruše državu, jašta će :D . Šta, biće znak napretka, ako mogu ispred otvorenih vrata, na ulici orgije da naprave, pa zato treba razoriti državu :-) ? Da im mogu bjelosvjetski hoštapleri pumpati naftu bez da ih neko ometa? U Iranu si najebo ako te uhvate da švercuješ drogu, baviš se terorizmom i špijunažom, a ostalo se itekako toleriše. I sve nabrojano postoji u najrazvijenijim državama svijeta, tako da ne kontam na šta ciljaš.

U Francuskoj je i dalje na snazi vanredno stanje, žuti prsluci na ulici, pa niko ne priča o potrebi da ih se uredi nekom vojnom intervencijom.
Upravo suprotno. Kao što napisah, vrlo su složni prema vanjskom uticaju koji bi od njih napravio Libiju ili Siriju, ali su na unutrašnjem planu prilićno razjedinjeni jer taj progresivni dio društva sadašnji režim osjeti kao balast, osim svakodnevnih ograničenja zbog samih islamskih zakona tu su ograničenja zbog sankcija. Sjeti se postizbornih prostesta 2009. kad su basiđi ubili Neda Soltan.
Ti si izgleda bio samo u Sjevernom Tehranu pa pišeš samo u superlativima, što važi za taj dio grada. Bio sam tamo skoro 2 mjeseca i imao sam privilagiju da su moji domaćini upravo iz tog djela, međutim vidio sam i drugu stranu tog istog Teherana i Irana, veliko zagađenje, siromaštvo, inflaciju itd itd...
tempuser

#30164 Re: IRAN

Post by tempuser »

Kikibombona wrote: 21/01/2021 14:26
Uopste ne ulazim u tvoje stavove i razmišljenja, prirodno je da se razlikujemo.

Jedino ne kontam kako neko nakon provedenih 7 dana u jednoj drzavi moze izvlaciti zaključke o kvalitetu zivota. Van pameti.

Prodji kroz Sarajevo, upoznaj par imućnih ljudi, koji ce te upoznati sa gradom, steci ces dojam da smo tu negdje sa Austrijom. A gdje su nezaposleni, plate od 600km, penzije 400km, Vares i Zavidovici itd.

...

Da li pekar iz Isfahana moze ustediti 2k eura da ode na more u Antaliju? To su prava pitanja. Jasno je svima da Teheran ima bogatu elitu, da stotine hiljada ljudi dobro pliva u diktaturi.
Imaš tamo milion finesa tipa pazderanski pokret, tj pokret čuvara revolucije koji je zapravo legalizovani islamski reket, imaju svoje firme,dionice u preduzećima itd...
Kikibombona

#30165 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

tempuser wrote: 21/01/2021 15:08Imaš tamo milion finesa tipa pazderanski pokret, tj pokret čuvara revolucije koji je zapravo legalizovani islamski reket, imaju svoje firme,dionice u preduzećima itd...
U velikoj drzavi poput Irana, bogatoj energentima, ima veliki broj bogatasa. Nema dileme da stotine hiljada Iranaca, narocito u Teheranu, odlicno zivi. Akcijas je vidio njihov luksuz i konta: jebote, vidi ti Iranaca.

A zapravo, realnost je sljedeca:

Squeezed by sanctions, Iranians seek day jobs in Kurdish Iraq
"With a full day's wage in Iran, I can only buy a chicken -- but a family's need is more than just a chicken," said Rostam, 31, a worker from Iran's Urmia.

The father of two preferred not to reveal his full name, fearful of repercussions against family back home.

Labourers can earn "between 25,000 to 30,000 Iraqi dinars ($20-$25) each day", piped in worker Riza Rostumy, about three times the rate in Iran.

"It's good money," said Rostumy.
Iranians, he said, are focused on putting food on the table and unable to plan for much else.

"Before the recent sanctions, we used to eat meat three times a week. Now we can afford eating meat only once a week," said Taha.

He was looking to rent a home in Arbil as many of his friends and relatives were considering crossing the border for work.

"I call this an emigration, an emigration to provide food for our families back home," said Taha.
https://www.france24.com/en/20190719-sq ... rdish-iraq

U Iraku imaju velikih problema sa migrantima iz Irana jer pristaju raditi za manje iznose sto narusava dosadašnje cijene rada.

I kod nas trenutno zivi veliki broj Iranaca u migrantskim kampovima. Ja sam za to da im ponudimo drzavljanstva jer ce i nama uskoro trebati radne snage. Bolje da uvozimo Irance nego Arape, Pakistance i sl.
tempuser

#30166 Re: IRAN

Post by tempuser »

Kikibombona wrote: 21/01/2021 16:54
tempuser wrote: 21/01/2021 15:08Imaš tamo milion finesa tipa pazderanski pokret, tj pokret čuvara revolucije koji je zapravo legalizovani islamski reket, imaju svoje firme,dionice u preduzećima itd...
U velikoj drzavi poput Irana, bogatoj energentima, ima veliki broj bogatasa. Nema dileme da stotine hiljada Iranaca, narocito u Teheranu, odlicno zivi. Akcijas je vidio njihov luksuz i konta: jebote, vidi ti Iranaca.

Klasično površno turističko rezonovanje i perspektiva iz koje se ne vide slojevi ispod sjaja S. Teherana, korupcija, prilično aljkavaradna etika itd itd...
jeza u ledja

#30167 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

tempuser wrote: 21/01/2021 17:11
Kikibombona wrote: 21/01/2021 16:54

Klasično površno turističko rezonovanje i perspektiva iz koje se ne vide slojevi ispod sjaja S. Teherana, korupcija, prilično aljkavaradna etika itd itd...
Upravo tako. Standardna prica ljudi koji odu negdje u turistiku ili na kratak poslovan put i vrate se sa pricom kako ljudi zive u idili.
A_A_AKCIJA

#30168 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

Momci, samo opušteno. Nije vama namjenjeno, svakako :thumbup: .
Bez ljutnje, niste moji sugovornici. Ja sam na forumu iz potpuno drugačijih motiva od vaših.

Tempusera isključujem, ipak je bio tamo, ali nekih 10 godina prije mene, a u 10 godina se svašta promijeni. Moja poenta je bila da je Iran daleko od države koja samo čeka da se uruši, unatoč problemima koje ima. To je sve. Nasuprot tome, mediji nas filuju potpuno drugom pričom, po kojoj je to džehennem na zemlji iz kojeg ljudi bježe glavom bez obzira. Nije, kratko i jasno.
tempuser

#30169 Re: IRAN

Post by tempuser »

A_A_AKCIJA wrote: 21/01/2021 17:28 Momci, samo opušteno. Nije vama namjenjeno, svakako :thumbup: .
Bez ljutnje, niste moji sugovornici. Ja sam na forumu iz potpuno drugačijih motiva od vaših.

Tempusera isključujem, ipak je bio tamo, ali nekih 10 godina prije mene, a u 10 godina se svašta promijeni. Moja poenta je bila da je Iran daleko od države koja samo čeka da se uruši, unatoč problemima koje ima. To je sve. Nasuprot tome, mediji nas filuju potpuno drugom pričom, po kojoj je to džehennem na zemlji iz kojeg ljudi bježe glavom bez obzira. Nije, kratko i jasno.
Ne 10 nego 5.
Tačno je da Iran nije država zatucanoh i zamotanih bradonja kakav se utisak iz medija stiče, ali je istina da takvi vode državu i da nije sve kao u S. Teheranu, napucane žene, skupi auti, vile, da ima jako puno sirotinje, droge, pedofilije, šverca itd...
A_A_AKCIJA

#30170 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

tempuser wrote: 21/01/2021 17:34 da ima jako puno sirotinje, droge, pedofilije, šverca itd...
Ima, ali to nema veze sa državom. Sve navedeno imaš širom svijeta i iznositi zaključke je nezahvalno, kako i zašto...
tempuser

#30171 Re: IRAN

Post by tempuser »

A_A_AKCIJA wrote: 21/01/2021 17:43
tempuser wrote: 21/01/2021 17:34 da ima jako puno sirotinje, droge, pedofilije, šverca itd...
Ima, ali to nema veze sa državom. Sve navedeno imaš širom svijeta i iznositi zaključke je nezahvalno, kako i zašto...
Naravno da ima veze s državom, jer u područima na opijumskoj ruti država ne postoji, ali ti to za 7 dana nisi vidio niti si se potrudio da pročitaš nešto o tome...
The 51st State

#30172 Re: IRAN

Post by The 51st State »

tempuser wrote: 21/01/2021 17:47
Naravno da ima veze s državom, jer u područima na opijumskoj ruti država ne postoji, ali ti to za 7 dana nisi vidio niti si se potrudio da pročitaš nešto o tome...
Dok si ti iz dvije malo duze ture sve pofato, how yes no. Jos ako su ti domacini istomisljenici bili 100 posto objektivan zakljucak si izvuko.
jeza u ledja

#30173 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

A_A_AKCIJA wrote: 21/01/2021 17:28 Momci, samo opušteno. Nije vama namjenjeno, svakako :thumbup: .

Ti si na forumu poslom, ili? Mislim, iz nekih kazes drukcijih motiva. Da nisi salikov jaran? :D

U Iranu je danas gore nego prije 10 godina. Mahom zbog sankcija. To vjerovatno ni salik nece poreci.
tempuser

#30174 Re: IRAN

Post by tempuser »

The 51st State wrote: 21/01/2021 18:00

Dok si ti iz dvije malo duze ture sve pofato, how yes no. Jos ako su ti domacini istomisljenici bili 100 posto objektivan zakljucak si izvuko.
Kad te nešto zaintrigira onda malo istražiš i pročitaš. Imaš cijelu reportažu o tome.
Naprotiv, domaćini su bili ovi kojima je sve potaman, stranci koji žive tamo su puno objektivniji.
salik79

#30175 Re: IRAN

Post by salik79 »

tempuser wrote: 21/01/2021 19:02
The 51st State wrote: 21/01/2021 18:00

Kad te nešto zaintrigira onda malo istražiš i pročitaš. Imaš cijelu reportažu o tome.
Naprotiv, domaćini su bili ovi kojima je sve potaman, stranci koji žive tamo su puno objektivniji.
Ja sam prije par godina na al Jazeeri slusao bivseg ambasadora RH, inace sveucilisnog profesora, koji je 5 godina zivio tamo, pika li se njegova?
Post Reply