IRAN
-
espn
#20401 Re: IRAN
Plina ima za jos 300 godina, nafte za 100.
- King Theoden
#20402 Re: IRAN
Ako je vjerovati ekspertima, klimatske promjene neće imati jednak uticaj na sve zemlje. Za neke će biti blagostanje. Recimo, čitao sam da će sahara ozeleniti. Isto tako arapsko poluostrvo.
Nagrebusiti će evropske priobalne države.
Recimo holandija.
Isto tako, predviđaju da će se na nekom od polova, zaboravih kojem, formirati nove države jer će vladati idealni uslovi za život.
Recimo holandija.
Isto tako, predviđaju da će se na nekom od polova, zaboravih kojem, formirati nove države jer će vladati idealni uslovi za život.
- mirsek
#20403 Re: IRAN
Ma prirodna ravnoteza, ako negdje nastaju pustinje na drugim dijelovima nestaje leda, i postaje manje hladno i vise naseljivo, i obrnuto.Dino34 wrote:Ako je vjerovati ekspertima, klimatske promjene neće imati jednak uticaj na sve zemlje. Za neke će biti blagostanje. Recimo, čitao sam da će sahara ozeleniti. Isto tako arapsko poluostrvo.
Recimo holandija.
Vazno je da su resursi na zemlji i da nigdje ne idu. E sad mislim da covjek ima i znanje i tehnologiju( ili sposobnost da je relativno brzo izmisli) da se moze prilagodjavati promjenama u klimi i rasporedu resursa na planeti. Dok ne dodje do nekih mega giga ekstremnih pojava.
- mirsek
#20404 Re: IRAN
Nafta vec sad ima alternativu, samo naftni lobi i petrodolar koce prelazak na struju ili bar masovnu upotrebu hibrida.espn wrote:Plina ima za jos 300 godina, nafte za 100.
A za 300 godina ce se naci neka alternativa i plinu. Mozda neke ultra efikasne solarne ploce, vjetrenjace, snaga morskih struja, itd.. Energija je svuda oko nas.
- jeza u ledja
#20405 Re: IRAN
Ja mislim upravo da je najvise fabrikovan uzrok ratova i nedaca u regionu upravo problem Palestine i Izraela. A to upravo i ti radis. Taj problem se fabrikuje od samog postanka Izraela i to upravo od strane arapskih zemalja i ostalih. Ili bolje receno, amplificira do nevjerovatnih razmjera, ne da problem ne postoji naravno. I upravo zbog tolikog fokusa na Palestinu i Izrael se taj problem jos povecao - u vidu ratova koje su sve redom Arapi izgubili, sto je opet prozrokovalo dalju radikalizaciju i odnose kakvi su omogucili Izraelu da radi sta hoce.A_A_AKCIJA wrote:
Sve što si napisao je tačno, samo se ne slažemo oko toga šta je uzrok a šta posljedica. Je li mentalitet rezultat ili uzrok? Ja mislim da je rasistički tvrditi da je uzrok, a pogotovo ako te istorija uči suprotno.
Taj prostor pamti i mirne periode i neistina je da je prožet sukobom. To su apologete rata u Jugoslaviji isto govorile za Balkan. Jevrejske bogomolje, uz kršćanske, i postoje u Jerusalimu, jer su ih muslimani očuvali skoro hiljadu godina. Gdje je bilo obrnuto, znamo da nije tako. Nema džamija u Španiji ili Siciiji, a Bogami ni Jevreja i Muslimana. Svi ovi narodi sa kojima nas Kiki smara i postoje jer im je ta sredina i tolerancija to omogućila. U nacionalnoj Evropi to nije slučaj. U Iranu vatropoklonici imaju hram u kojem vatra gori neprekidno 1500 godina, sve pod vladavinom muslimana.
Sukob šija i sunita nije do unazad 100njak godina imao ovako militantnu dimenziju ni približno. Ne vole se, ali se tekfire i kolju tek odnedavno. I to što se dešava je vještački i politički generirana situacija. Sirija je samo vrhunac te fabrikovane mržnje, gdje je u jednom momentu bilo 204 militantne skupine koje su tu bile samo iz sektaških razloga. Da kolju one druge.
Palestinci ako pristanu na bilo kakav mir, nema nikoga da im može nametati druge ideje. To je suludo, kao da bi nas neko mogao nagovoriti da ratujemo a potpisali Dayton. Problem Palestine i stravične patnje tog naroda se jednostavno gura pod tepih, guši se savjest, a svima je jasno šta je u pitanju. Problem je što je zaključak previše težak i zahtjeva previše akcije ostatka svijeta, plus valja ići uz nos najvećem sponzoru situacije. Palestina je pakao na zemlji, sa jasnim uzročnikom i ne rješava se evo 80 godina.
Kompletan problem radikalizacije dolazi od Palestine. I šiitske i sunitske, tj vehabija. Bin Laden je kao jednu od osnova svog antiamerikanizma navodio Palestinu. ISIL je nastao kao koncentrirana AlQaeda, opet na krilima invazije na Irak. Hoćemo li sada nagađati kakav će se monstrum roditi od napada na Iran, ili ćemo se praviti ludi?
Nepravda i očaj uz lošu ekonomsku situaciju, ljude gura u ekstremizam i ne treba biti pametan previše da se zaključi kako da se porazi. Sigurno ne guranjem u još veću bijedu i još gorim nepravdama.
Jack Ma, vlasnik Alibabe je imao strašan odgovor na ovu temu. Amerikanci, umjesto da krhaju milijarde u bombe koje ostavljaju pustoš, mogu sa istim novcem sijati blagostanje. Postoje svijetli periodi kada su to radili: Njemačka, Evropa i Maršalov plan, Japan, Južna Koreja... Zašto to ne pokušaju na bliskom istoku, također je prilično jasno. Izrael ne vjeruje jakim arapskim zemljama i čini sve da to tako ostane.
Pola jebenig svijeta je “pakao za zemlji” ali fokus nije na patnje ljudi u Kongu, Indiji ili bilo gdje drugo. Fokus je na Palestini, zasto? Pola BI su podjelile velike sile, vjestqcki iscrtale granice, ali fokus je na Izraelu, zasto?
Mentalitet je i uzrok i posljedica, on se stvara ratovima i mrznjom i utice na dalje ratove i mrznju. To nije nesto u genima , ako na to aludiras. Razne svjetske civilizacije su bile centri napretka, a danas su rupe, tako da to sta je nekad bilo ne odredjuje ono sto je sad.
Izrael i Palestina upravo sluze kao sredstvo potpaljivanja ratova, mrznje i opravdanja za nesposobnost vlasti da rjesava osnovnr potrebe svog stanovnistva. Nafta na slican nacin sluzi kao sredstvo stvaranja moci i uticaja, kao i nacin trazenja potpore iz vana ili pak upiranja prstom na vanjski uticaj.
Kad ljudi na tom podrucju prihvate da se od suplje price ne zivi onda mozda bude napretka.
- jeza u ledja
#20406 Re: IRAN
Rekao si da cijela planeta moze stati na obale Australije, a onak drugi da ce Sahara biti sva zelena. Nisam siguran sta da kazem na to?mirsek wrote:I hrane i vode ima dovoljno samo je problem neravnomjerna potrosnja jer npr. Ameri trose kao nezasite svinje, u svemu su prvi po potrosnji po glavi stanovnika.jeza u ledja wrote:
Ili sto se tice vode, alokacija vode sa mjesta gdje je ima na mjesta gdje je nema. Nista sto je covjeku nemoguce napraviti.
Ali treba praviti oruzje i imati ogromne vojne budzete.
Zamisli da se jedan godisnji vojni budzet Amerike potrosi u odrzivu proizvodnju hrane ili navodnjavanje u africi. Pa gdje bi im kraj bio..
Mozda kad broj stanovnika predje 10 milijardi da se pocnemo brinuti ima li resursa da svi zivimo na visokom nivou, mada neki predvidjaju U turn u populaciju kad se ta brojka dosegne.
Neise, resursa imam sasvim dovoljno barem do 2100. godine i 10 milijardi ljudi da svi zivimo ko begovi, bar po procjenama.
Zemlje na polovima, gledanje ka planetama...
Globalno zagrijavanje ce najveci efekat imati topljenjem leda na polovima, cime ce se povecati nivo mora, sto ce ugroziti sva priobalna podrucja gdje zivi 90% planete.
Ja nisam rekao da nema dovoljno resursa, vec se samo nasmijao tvojoj konstataciji o Australiji. Naravno da je problem ditribucija tih resursa, kao i to da postoji prenapucenost u mnogim dijelovima svijeta. Na primjer, u Egiptu. Kad procitas kako brzo se nivo Nila spusta i kad procitas da ce Etiopija za svoje potrebe praviti uzvodno brane, i sa znanjem da je sav Egipat skoncetrisan na obalama Nila - skontas kakvo je to bure baruta.
- King Theoden
#20407 Re: IRAN
Postoji i alternativno mišljenje.mirsek wrote:Nafta
Prosto rečeno, po ovoj teoriji nafta ne nastaje razlaganjem fosilnih ostataka biljaka i životinja pod visokom temperaturom i pritiskom na područijima gde su bogati fosilni ostaci organskog sveta ostali duboko pod zemljom, a koji su izumrli pre nekoliko miliona godina (kako se i danas uči u školama), već je ona neorganskog(abiotičkog) porekla.
(Ovde je dobro podsetiti se i na teoriju Džejmsa Lavloka o Gei kao "živom organizmu". On tvrdi da Zemlja ima sve homeostatske mehanizme kojima reguliše optimalnu količinu toplote, vlage i kiseonika, te da je samo tako i moguće bilo formiranje svih ostalih živih organizama na planeti. Mi smo tako po Lavloku samo deo velikog Geinog živog organizma).
Poznata nalazišta nafte koja se komercijalno eksploatišu i za koja se veruje da su ograničen priorodni resurs, zapravo su samo skormni rezervoari ugljovodonika koji se nekako "uspentrao" iz dubine Zemljinog plašta i tu ostao zarobljen svega nekoliko kilometara ispod zemlje.
Ako je ova teorija tačna, znači da nafte prakrtično ima svuda, ali je samo potrebno kopati mnogo dublje. (Pod uslovom da imate tehnologiju za ovo tj. da vam onaj ko je ima ustupi).
U nameri da proveri svoju tvrdnju Gold je uspeo da još 1990. ubedi švedsku vladu da istraži ima li nafte na područiju nekih 200 km severozapadno od Stokholma, nazvanom Šiljan Ring. Ovaj granitni region je nastao nakon udara meteora koji se davno zario u Zemljinu koru do dubine oko 40 kilometara i tada je načinjena brazda prečnika 72 km sa mnoštvom pukotina. Kroz njih bi nafta neorganskog porekla mogla da se probije bliže ka zemljinoj površini.
Kako stena nije sedimentna, ona nije mogla da sadrži nikakve fosilne ostatke, pa bi nalaženje nafte značilo da je ona zaista neogranskog porekla.
Istraživači su već našli abiogenični petrolej i metan kako izbijaju iz dubine zemljine utrobe. Sledbenici konvencionalne teorije o nastanku nafte ismejali su ovaj projekat Šveđana.
Nakon tri godine bušenja i potrošenih preko 40 miliona dolara bušotina je doprla do 6.8 kilometara pre nego što se burgija zaglavila. Značajne količine metana nisu nađene. Pobornici teorije o organskom poreklu nafte su likovali.
Ali, Gold je smatrao da je bušenje zaustavljeno pre nego što se došlo do rezervoara koji se nalazi na 7.2 km te da bi druga dublja bušotina bila delotvornija.
Našli su se i investitori za nastavak bušenja. Na novoj bušotini, malo dalje, nakon tri godine na dubini od 6.7 kilometara "obmanuti" švedski kopači bušotine ispumpali su 12 tona naftnog blata iz granitne stene.
Kada je iz nove bušotine, opet malo dalje, duboke samo 2.8 km krenula nafta, kopači su za podmazivanje bušilice koristili samo vodu.
http://www.ivonazivkovic.net/istina%20o%20nafti.htm
- mirsek
#20408 Re: IRAN
Moja greska , htio sam napisati cijela planeta moze da stane u Australiju i da svako ima po jedan dunum svoje privatne zemlje. Uglavnom bit je bila na prenapuhanoj prici o prenaseljenosti zemlje.jeza u ledja wrote:Rekao si da cijela planeta moze stati na obale Australije, a onak drugi da ce Sahara biti sva zelena. Nisam siguran sta da kazem na to?mirsek wrote:I hrane i vode ima dovoljno samo je problem neravnomjerna potrosnja jer npr. Ameri trose kao nezasite svinje, u svemu su prvi po potrosnji po glavi stanovnika.jeza u ledja wrote:
Ili sto se tice vode, alokacija vode sa mjesta gdje je ima na mjesta gdje je nema. Nista sto je covjeku nemoguce napraviti.
Ali treba praviti oruzje i imati ogromne vojne budzete.
Zamisli da se jedan godisnji vojni budzet Amerike potrosi u odrzivu proizvodnju hrane ili navodnjavanje u africi. Pa gdje bi im kraj bio..
Mozda kad broj stanovnika predje 10 milijardi da se pocnemo brinuti ima li resursa da svi zivimo na visokom nivou, mada neki predvidjaju U turn u populaciju kad se ta brojka dosegne.
Neise, resursa imam sasvim dovoljno barem do 2100. godine i 10 milijardi ljudi da svi zivimo ko begovi, bar po procjenama.![]()
Zemlje na polovima, gledanje ka planetama...![]()
Globalno zagrijavanje ce najveci efekat imati topljenjem leda na polovima, cime ce se povecati nivo mora, sto ce ugroziti sva priobalna podrucja gdje zivi 90% planete.
Ja nisam rekao da nema dovoljno resursa, vec se samo nasmijao tvojoj konstataciji o Australiji. Naravno da je problem ditribucija tih resursa, kao i to da postoji prenapucenost u mnogim dijelovima svijeta. Na primjer, u Egiptu. Kad procitas kako brzo se nivo Nila spusta i kad procitas da ce Etiopija za svoje potrebe praviti uzvodno brane, i sa znanjem da je sav Egipat skoncetrisan na obalama Nila - skontas kakvo je to bure baruta.
- Humljanin
#20409 Re: IRAN
Pa uzmes i podijelis matematički. Sva populacija na Zemlji bi stala na površinu BiH i svatko bi imao 4-5 metara četvornih.jeza u ledja wrote: Rekao si da cijela planeta moze stati na obale Australije, a onak drugi da ce Sahara biti sva zelena. Nisam siguran sta da kazem na to?![]()
To je matematika.
Sad, druga je stvar kvaliteta življenja, prenapučenost u određenim dijelovima. Ali jako veliki dijelovi Zemlje su pusti i nenaseljeni. Zanimali bi me postotci i toga, ali mi sad trenutno mrsko tražiti
- jeza u ledja
#20410 Re: IRAN
Ma tu pricu pricaju ovi sto su se prepali da ce im migranti osvanut pred kucom.mirsek wrote:
Moja greska , htio sam napisati cijela planeta moze da stane u Australiju i da svako ima po jedan dunum svoje privatne zemlje. Uglavnom bit je bila na prenapuhanoj prici o prenaseljenosti zemlje.
Kazem opet ne da problem ne postoji, samo je vezan za odredjene regije i odredjene zemlje. U Ameriku komotno moze stati jos par stotina miliona da se niko ne pocese.
- jeza u ledja
#20411 Re: IRAN
Ja sam mislio da on misli da se se na obalama Austrailije komotno moze naseliti 8 milijardi ljudi. Ne fizicki da se tu strpa nego da tu zivi. Nebitno razjasnili smo.Humljanin wrote:Pa uzmes i podijelis matematički. Sva populacija na Zemlji bi stala na površinu BiH i svatko bi imao 4-5 metara četvornih.jeza u ledja wrote: Rekao si da cijela planeta moze stati na obale Australije, a onak drugi da ce Sahara biti sva zelena. Nisam siguran sta da kazem na to?![]()
To je matematika.
Sad, druga je stvar kvaliteta življenja, prenapučenost u određenim dijelovima. Ali jako veliki dijelovi Zemlje su pusti i nenaseljeni. Zanimali bi me postotci i toga, ali mi sad trenutno mrsko tražiti
- Sanjarko
#20412 Re: IRAN
Amerika ima resursa za oko 2 milijarde ljudi. Sracunao sam to davno na osnovu dostupnih informacija tada. Za ostale ne znam.jeza u ledja wrote:Ma tu pricu pricaju ovi sto su se prepali da ce im migranti osvanut pred kucom.mirsek wrote:
Moja greska , htio sam napisati cijela planeta moze da stane u Australiju i da svako ima po jedan dunum svoje privatne zemlje. Uglavnom bit je bila na prenapuhanoj prici o prenaseljenosti zemlje.
Kazem opet ne da problem ne postoji, samo je vezan za odredjene regije i odredjene zemlje. U Ameriku komotno moze stati jos par stotina miliona da se niko ne pocese.
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#20413 Re: IRAN
Dan poslije IRAN JESTE KOMENTARISAO:Challenger_ wrote:USA izvele sajber-napad na iransku vojnu informatičku infrastrukturu. Nisam upratio da li je Teheran do sada komentarisao ovu vijest.
Iran tvrdi kako su odbacili američke nove cyber-napade: "Pokušali su, ali nisu uspjeli - naš nacionalni vatrozid je snažan, u godinu dana neutralizirali smo oko 33 milijuna njihovih napada"
- Challenger_
#20414 Re: IRAN
Francuski pavijan, Micron, telefonski razgovarao sa predsjednikom Irana, Ruhanijem. Detalji razgovora nepoznati, da ne kažem - sasvim nebitni.
- Challenger_
#20415 Re: IRAN
Onima koji fantaziraju o nagodbi na štetu Siirije i Irana:
Vladimir Putin je, odgovarajući na izravno pitanje o mogućnosti dogovora između Rusije, Sjedinjenih Država i Izraela rekao: „Što to znači? Da je ovo je neka vrsta trgovačkog poduzeća?! Mi ne trgujemo s našim saveznicima, našim interesima ili našim načelima. S našim partnerima možemo pregovarati o rješavanju nekih hitnih problema.”
Sada je u Jeruzalemu Nikolaj Patrušev rekao izravno: „U kontekst razgovora s našim partnerima u procjeni u odnosu na velike regionalne sile, što je Iran, želio bih da obratite pažnju na sljedeće: Iran je i dalje naš saveznik i partner s kojim smo stalno u razvoju odnosa i na bilateralnoj razini i na multilateralnim forumima. U tom kontekstu, svaki pokušaj da se Teheran predstavi kao glavna prijetnja regionalnoj sigurnosti i stavi ga se u isti rang s jednim ISIL-om, ili drugim terorističkim skupinama, za nas je neprihvatljivo.”
- славянин
#20416 Re: IRAN
Neka i iran uvede sanckije americi onda je 1-1 
- jeza u ledja
#20417 Re: IRAN
Iran je u startu uveo sankcije Americi. 
- AleksoMKD
- Sanjarko
#20420 Re: IRAN
Pa moze nesto da uradi. Ja odradio juce rad kakve kontramjere moze Iran da uradi i da ovo podigne na jedan visi nivo i vjerovatno bi eskaliralo ovo sve u rat.славянин wrote:Neka i iran uvede sanckije americi onda je 1-1
-
zijancer
#20421 Re: IRAN
trenutno su samo arapi u poziciji da uvedu sankcije americi, mislim da bi bili i iranci da je ostao reza pahlavi
- славянин
#20422 Re: IRAN
Sankcije na stazijancer wrote:trenutno su samo arapi u poziciji da uvedu sankcije americi, mislim da bi bili i iranci da je ostao reza pahlavi
- Nadzornik
#20423 Re: IRAN
Tramp kaze da eventualni rat sa Iranom nece dugo trajati...
Sad u Iranu vrhovne vodje razmisljaju kao mlada pred prvu bracnu noc:
Znam sta me ceka ali ne znam koliko ce to da traje...
https://www.elmundo.es/internacional/20 ... b464a.html
Sad u Iranu vrhovne vodje razmisljaju kao mlada pred prvu bracnu noc:
Znam sta me ceka ali ne znam koliko ce to da traje...
https://www.elmundo.es/internacional/20 ... b464a.html
- Nadzornik
#20424 Re: IRAN
iPhon,iPod,MacBook,Apple Watch,Macintosh,Apple TV,iOS,macOS,Apple HomePod...itd...славянин wrote: Sankcije na sta
- славянин
#20425 Re: IRAN
Da zaista veliko trziste ... bas ce ih pogoditiNadzornik wrote:iPhon,iPod,MacBook,Apple Watch,Macintosh,Apple TV,iOS,macOS,Apple HomePod...itd...славянин wrote: Sankcije na sta