Neprocjenjivo...
IRAN
- Nadzornik
#20376 Re: IRAN
A na pomen Kurdistana,vristis od srece... 
Neprocjenjivo...
Neprocjenjivo...
- Nadzornik
#20377 Re: IRAN
Jest,pa da mu neko mazne patike,u cemu ce onda trcati...mirsek wrote: Haj sa mnom u dzamiju ? Da vidis kako te neka toplina i spokoj obuzmu kad udjes.
- Sanjarko
#20378 Re: IRAN
Trebalo bi mnogo trupa Americkih i saveznika Amerike da se kontrira Shija milicijama nakon napada na Iran, cak i bez direktnog napada i invazije, cak i nakon samo hiruskog napada. Plus mozda i Iran i Iranci imaju izlaznu strategiju.
Odradio sam rad sta bi mogla biti izlazna strategija Irana i Iranaca.
Odradio sam rad sta bi mogla biti izlazna strategija Irana i Iranaca.
- Sanjarko
#20379 Re: IRAN
Jos u ovo i IRG i vojsku ukljuciti. Kazu kakvi milioni.
- Nadzornik
#20380 Re: IRAN
Rasporedjivanje iranskih sredstava protivvazdusne odbrane u Persijskom zalivu i tjesnacu Hormuz.
Ljubicasta = S-200
Crvena = S-300
Plava = Hawk / Mersad ZRK
Narandzasta = 3. Khordad
Zuta = HQ-2 SAM

Ljubicasta = S-200
Crvena = S-300
Plava = Hawk / Mersad ZRK
Narandzasta = 3. Khordad
Zuta = HQ-2 SAM

- Nadzornik
#20381 Re: IRAN
Kakvi milioni,nije to nista,stotine hiljada bolan...Vizionar 1985 wrote:Jos u ovo i IRG i vojsku ukljuciti. Kazu kakvi milioni.
- jeza u ledja
#20382 Re: IRAN
To ne bi omogucilo nikakav mir, a kamo li dugotrajan mir. Mir se samo moze stvoriti u glavama ideoloski zaludjenih ljudi i njihovih vodja koji zive dole.mirsek wrote: Ja da sam Iran postavio bih mu kontra uslove za to:
-povlacenje Amera iz pola baza na BI
- vracanje cionista na granice '67 uz sva gradjanska prava Palestincima koji zive u ostatku izrahella kao i kontrola od strane UN-a cionistickih nuklearnih postrojenja
- ukidanje vojne pomoci saudijskoj vehabiji uz sankcionisanje sponzorisanja selefijskih radikalnih milicija i terorista kao i povlacenje iz Jemena.
Mislim da je ovo vrlo posteno i da ce omoguciti dugotrajni mir na BI.
- mirsek
#20383 Re: IRAN
Pa slazem se, zato sve cioniste i jevrejske radikale treba spustiti na zemlju kao i zaludjene vehabije kao najvece sponzore terorizma u svijetu.jeza u ledja wrote:To ne bi omogucilo nikakav mir, a kamo li dugotrajan mir. Mir se samo moze stvoriti u glavama ideoloski zaludjenih ljudi i njihovih vodja koji zive dole.mirsek wrote: Ja da sam Iran postavio bih mu kontra uslove za to:
-povlacenje Amera iz pola baza na BI
- vracanje cionista na granice '67 uz sva gradjanska prava Palestincima koji zive u ostatku izrahella kao i kontrola od strane UN-a cionistickih nuklearnih postrojenja
- ukidanje vojne pomoci saudijskoj vehabiji uz sankcionisanje sponzorisanja selefijskih radikalnih milicija i terorista kao i povlacenje iz Jemena.
Mislim da je ovo vrlo posteno i da ce omoguciti dugotrajni mir na BI.
Poslije toga ce moci da se uspostavi trajni mir na BI.
- jeza u ledja
#20384 Re: IRAN
A iranske radikale? Nista s njima?mirsek wrote: Pa slazem se, zato sve cioniste i jevrejske radikale treba spustiti na zemlju kao i zaludjene vehabije kao najvece sponzore terorizma u svijetu.
Oni se nece smiriti dok Izrael uopste postoji, tako da te ideje koje imas ne bi donjele nista osim ustupke jednoj strani.
'Zato kazem, mindset se treba promjeniti, ne davati jednoj strani ustupke.
- Sanjarko
#20385 Re: IRAN
Pa u najmanju ruku, stotine hiljada. A milioni izbjeglica, ko zna koliko zrtava civilnih i vojnih.Nadzornik wrote:Kakvi milioni,nije to nista,stotine hiljada bolan...Vizionar 1985 wrote:Jos u ovo i IRG i vojsku ukljuciti. Kazu kakvi milioni.
- Nadzornik
#20386 Re: IRAN
Znas li ti da je planeta zemlja,prenapucena.Vizionar 1985 wrote: Pa u najmanju ruku, stotine hiljada. A milioni izbjeglica, ko zna koliko zrtava civilnih i vojnih.
- Sanjarko
#20387 Re: IRAN
Do 2100 godine samo. Poslije ide nadole populacija.Nadzornik wrote:Znas li ti da je planeta zemlja,prenapucena.Vizionar 1985 wrote: Pa u najmanju ruku, stotine hiljada. A milioni izbjeglica, ko zna koliko zrtava civilnih i vojnih.
-
A_A_AKCIJA
#20388 Re: IRAN
Pitanje bliskog istoka je pitanje Palestine. Da se to pitanje riješi pošteno, Izrael bi mogao uspostaviti trajni mir sa komšijama. Siguran sam da bi za 5 godina od mirovnog sporazuma mogli osnovati verziju bliskoistočne EU sa Izraelom kao članom.jeza u ledja wrote:A iranske radikale? Nista s njima?mirsek wrote: Pa slazem se, zato sve cioniste i jevrejske radikale treba spustiti na zemlju kao i zaludjene vehabije kao najvece sponzore terorizma u svijetu.
Oni se nece smiriti dok Izrael uopste postoji, tako da te ideje koje imas ne bi donjele nista osim ustupke jednoj strani.
Ovako, bukvalno imamo dvije zemlje na jednoj i ostatak svijeta na drugoj strani. Samo jednoj državi na svijetu se tolerira tako masovno kršenje ljudskih prava, Izraelu.
Tako da, ne bi se imao Iran šta petljati u mir koji bi odgovarao Palestini. Ovakav Izrael koji negira ljudska prava Palestincima je problem, neki hipotetski normalni Izrael vjerujem da nije.
Velika je podvala da Iran ima problem sa Jevrejima. U Iranskom parlamentu Jevreji imaju svoje predstavnike, u Teheranu ima preko 20 sinagoga, čak Jevreji imaju svoje spomenike poginulim borcima u Iračko-Iranskom ratu...
- mirsek
#20389 Re: IRAN
Mindset je takav da se izrahell moze ponasati kako hoce, ostali moraju da slusaju sta Amerika, zastitnica izrahella zeli, hajmo mijenjati tu nepostenu paradigmu.jeza u ledja wrote:A iranske radikale? Nista s njima?mirsek wrote: Pa slazem se, zato sve cioniste i jevrejske radikale treba spustiti na zemlju kao i zaludjene vehabije kao najvece sponzore terorizma u svijetu.
Oni su bili prije Irana, krenimo redom, nije problem ni da Iran dodje na red, ali mnogo lakse je skupiti podrsku za napadanje Irana kad pometes ispred svojih vrata.
- mirsek
#20390 Re: IRAN
Nije, suplja prica. Da sve ljude na svijetu skupis mogli bi stati na obalu Australije.Nadzornik wrote:Znas li ti da je planeta zemlja,prenapucena.Vizionar 1985 wrote: Pa u najmanju ruku, stotine hiljada. A milioni izbjeglica, ko zna koliko zrtava civilnih i vojnih.
- AleksoMKD
#20391 Re: IRAN
A_A_AKCIJA wrote: Pitanje bliskog istoka je pitanje Palestine. Da se to pitanje riješi pošteno, Izrael bi mogao uspostaviti trajni mir sa komšijama. Siguran sam da bi za 5 godina od mirovnog sporazuma mogli osnovati verziju bliskoistočne EU sa Izraelom kao članom.
Ovako, bukvalno imamo dvije zemlje na jednoj i ostatak svijeta na drugoj strani. Samo jednoj državi na svijetu se tolerira tako masovno kršenje ljudskih prava, Izraelu.
Tako da, ne bi se imao Iran šta petljati u mir koji bi odgovarao Palestini. Ovakav Izrael koji negira ljudska prava Palestincima je problem, neki hipotetski normalni Izrael vjerujem da nije.
Velika je podvala da Iran ima problem sa Jevrejima. U Iranskom parlamentu Jevreji imaju svoje predstavnike, u Teheranu ima preko 20 sinagoga, čak Jevreji imaju svoje spomenike poginulim borcima u Iračko-Iranskom ratu...

- Matzan
#20392 Re: IRAN
Kikibombona wrote:Amerikanci ne zele rat sa Iranom. Ankete pokazuju da samo 19% Amerikanaca zeli rat sa Iranom.
...
Tramp je potpisao novi paket sankcija Iranu. Rekao je da ce se pritisak nastaviti i da ce sankcije biti jos zesce dok Iran ne promijeni kurs.
Vec sam nekoliko puta naveo tri kljucna problema u vezi Irana, a isto je juce pomenuo Tramp, kao uslove za dogovor sa Iranom...
1. Potpuno odbacivanje nuklearnog programa
2. Odustajanje od razvoja balistickih raketa
3. Prestanak finansiranja siitskih ekstremistickih skupina diljem BI
...
A nezavisni Kurdistan ništa?
- mirsek
#20393 Re: IRAN
To ce ici prirodnim putem svakako, tu ni Amerika ne moze nista uciniti a kamoli takozvana Perzija.Matzan wrote:Kikibombona wrote:Amerikanci ne zele rat sa Iranom. Ankete pokazuju da samo 19% Amerikanaca zeli rat sa Iranom.
...
Tramp je potpisao novi paket sankcija Iranu. Rekao je da ce se pritisak nastaviti i da ce sankcije biti jos zesce dok Iran ne promijeni kurs.
Vec sam nekoliko puta naveo tri kljucna problema u vezi Irana, a isto je juce pomenuo Tramp, kao uslove za dogovor sa Iranom...
1. Potpuno odbacivanje nuklearnog programa
2. Odustajanje od razvoja balistickih raketa
3. Prestanak finansiranja siitskih ekstremistickih skupina diljem BI
...
A nezavisni Kurdistan ništa?
- King Theoden
#20394 Re: IRAN
To se podrazumjevaMatzan wrote:A nezavisni Kurdistan ništa?
Veliki kurdistan je crvena linija ispod koje ameri neće ići
- jeza u ledja
#20395 Re: IRAN
Ja mislim da to sto pises nije tacno. Iran i cijeli BI ima problem direktno sa postojanjem Izraela u bilo kakvom obliku. Kad kazem Izrael mislim na jevrejsku drzavu. Znaci u bilo kojem obliku i u bilo kojim granicama - na prostoru Palestine.A_A_AKCIJA wrote:
Pitanje bliskog istoka je pitanje Palestine. Da se to pitanje riješi pošteno, Izrael bi mogao uspostaviti trajni mir sa komšijama. Siguran sam da bi za 5 godina od mirovnog sporazuma mogli osnovati verziju bliskoistočne EU sa Izraelom kao članom.
To je jedno. Drugo, problemi postoje i van pitanja Palestine. Prije svega saudijsko-iranski konflikt, tj. sukob sija i sunija.
Trece, naravno, postoji problem nafte, saudijsko-americke simbioze u vezi nafte, a gdje je nafte tu je i sukoba, izgleda.
Cetvrto, problem izvoza salafijske ideologije (ili kako god to nazvali), koji nije nuzno vezan za saudijsko-iranski sukob. Taj radikalizam nece nestati dugo dugo vremena i bice protivnik bilo kome dole, bilo da se radi o demokratskim zemljama ili ne.
Peto, ekonomski problem i postojanje tolike razlike u bogatstvu izmedju zemalja Zaliva i ostalih, ce dugo kreirati probleme, pogotovo dok postoji zatucanost u tim zemljama, sto je sesti problem.
Mozda bi cak i sedmi problem trebao biti globalno zagrijavanje koje ce imati strasan efekat na zemlje BI. Egipat ceka ogromna katastrofa zbog isusivanja Nila. Koliko je tamo, 100 miliona ljudi? Zemlja je vec u ekonomskom kurcu, mogu mislit sta ce tek biti u buducnosti. Ne bi me cudio rat izmedju njih i Etiopije u nekoj skoroj buducnosti.
Helem, iako je problem Izraela i Palestine centralni problem BI, mislim da je daleko od toga da bi se stvari rijesile rjesavanjem istog. Zato kazem, dok se mentalitet ne promjeni nece se promjeniti mnogo.
- jeza u ledja
#20396 Re: IRAN
Sve super, ali ja tvrdim da rjesavanje Palestine, vracanje na granice iz 1967-e, itd, nece promjeniti fakat da zemlje poput Irana zele potpuno Izraelovo unistenje i nestanak.mirsek wrote:Mindset je takav da se izrahell moze ponasati kako hoce, ostali moraju da slusaju sta Amerika, zastitnica izrahella zeli, hajmo mijenjati tu nepostenu paradigmu.jeza u ledja wrote:A iranske radikale? Nista s njima?mirsek wrote: Pa slazem se, zato sve cioniste i jevrejske radikale treba spustiti na zemlju kao i zaludjene vehabije kao najvece sponzore terorizma u svijetu.
Oni su bili prije Irana, krenimo redom, nije problem ni da Iran dodje na red, ali mnogo lakse je skupiti podrsku za napadanje Irana kad pometes ispred svojih vrata.
Izrael igra na tu kartu vec decenijama.
- jeza u ledja
#20397 Re: IRAN
mirsek wrote:Nije, suplja prica. Da sve ljude na svijetu skupis mogli bi stati na obalu Australije.Nadzornik wrote:Znas li ti da je planeta zemlja,prenapucena.Vizionar 1985 wrote: Pa u najmanju ruku, stotine hiljada. A milioni izbjeglica, ko zna koliko zrtava civilnih i vojnih.
- Sanjarko
#20398 Re: IRAN
Nije Zemlja prenaseljena, to je tacno. Resursa ima, samo nisu kako treba rasporedzeni, posteno da se tako izrazim, da ne kazem ravnopravno jer je to tesko uraditi. Da li je rjesenje znaci rasta populacije Resident Evil plan. Zar nije bolje od rata i ratova i svega ovoga rjesenje da se ljudi i ljudska vrsta okrenu ka Zvijezdama, da se precizno izrazim ka Svemiru.jeza u ledja wrote:mirsek wrote:Nije, suplja prica. Da sve ljude na svijetu skupis mogli bi stati na obalu Australije.Nadzornik wrote:
Znas li ti da je planeta zemlja,prenapucena.
Ali ne zarati itd., i tako unisti Atmosferu itd., unisti Planetu.
-
A_A_AKCIJA
#20399 Re: IRAN
Sve što si napisao je tačno, samo se ne slažemo oko toga šta je uzrok a šta posljedica. Je li mentalitet rezultat ili uzrok? Ja mislim da je rasistički tvrditi da je uzrok, a pogotovo ako te istorija uči suprotno.jeza u ledja wrote:Ja mislim da to sto pises nije tacno. Iran i cijeli BI ima problem direktno sa postojanjem Izraela u bilo kakvom obliku. Kad kazem Izrael mislim na jevrejsku drzavu. Znaci u bilo kojem obliku i u bilo kojim granicama - na prostoru Palestine.A_A_AKCIJA wrote:
Pitanje bliskog istoka je pitanje Palestine. Da se to pitanje riješi pošteno, Izrael bi mogao uspostaviti trajni mir sa komšijama. Siguran sam da bi za 5 godina od mirovnog sporazuma mogli osnovati verziju bliskoistočne EU sa Izraelom kao članom.
To je jedno. Drugo, problemi postoje i van pitanja Palestine. Prije svega saudijsko-iranski konflikt, tj. sukob sija i sunija.
Trece, naravno, postoji problem nafte, saudijsko-americke simbioze u vezi nafte, a gdje je nafte tu je i sukoba, izgleda.
Cetvrto, problem izvoza salafijske ideologije (ili kako god to nazvali), koji nije nuzno vezan za saudijsko-iranski sukob. Taj radikalizam nece nestati dugo dugo vremena i bice protivnik bilo kome dole, bilo da se radi o demokratskim zemljama ili ne.
Peto, ekonomski problem i postojanje tolike razlike u bogatstvu izmedju zemalja Zaliva i ostalih, ce dugo kreirati probleme, pogotovo dok postoji zatucanost u tim zemljama, sto je sesti problem.
Mozda bi cak i sedmi problem trebao biti globalno zagrijavanje koje ce imati strasan efekat na zemlje BI. Egipat ceka ogromna katastrofa zbog isusivanja Nila. Koliko je tamo, 100 miliona ljudi? Zemlja je vec u ekonomskom kurcu, mogu mislit sta ce tek biti u buducnosti. Ne bi me cudio rat izmedju njih i Etiopije u nekoj skoroj buducnosti.
Helem, iako je problem Izraela i Palestine centralni problem BI, mislim da je daleko od toga da bi se stvari rijesile rjesavanjem istog. Zato kazem, dok se mentalitet ne promjeni nece se promjeniti mnogo.
Taj prostor pamti i mirne periode i neistina je da je prožet sukobom. To su apologete rata u Jugoslaviji isto govorile za Balkan. Jevrejske bogomolje, uz kršćanske, i postoje u Jerusalimu, jer su ih muslimani očuvali skoro hiljadu godina. Gdje je bilo obrnuto, znamo da nije tako. Nema džamija u Španiji ili Siciiji, a Bogami ni Jevreja i Muslimana. Svi ovi narodi sa kojima nas Kiki smara i postoje jer im je ta sredina i tolerancija to omogućila. U nacionalnoj Evropi to nije slučaj. U Iranu vatropoklonici imaju hram u kojem vatra gori neprekidno 1500 godina, sve pod vladavinom muslimana.
Sukob šija i sunita nije do unazad 100njak godina imao ovako militantnu dimenziju ni približno. Ne vole se, ali se tekfire i kolju tek odnedavno. I to što se dešava je vještački i politički generirana situacija. Sirija je samo vrhunac te fabrikovane mržnje, gdje je u jednom momentu bilo 204 militantne skupine koje su tu bile samo iz sektaških razloga. Da kolju one druge.
Palestinci ako pristanu na bilo kakav mir, nema nikoga da im može nametati druge ideje. To je suludo, kao da bi nas neko mogao nagovoriti da ratujemo a potpisali Dayton. Problem Palestine i stravične patnje tog naroda se jednostavno gura pod tepih, guši se savjest, a svima je jasno šta je u pitanju. Problem je što je zaključak previše težak i zahtjeva previše akcije ostatka svijeta, plus valja ići uz nos najvećem sponzoru situacije. Palestina je pakao na zemlji, sa jasnim uzročnikom i ne rješava se evo 80 godina.
Kompletan problem radikalizacije dolazi od Palestine. I šiitske i sunitske, tj vehabija. Bin Laden je kao jednu od osnova svog antiamerikanizma navodio Palestinu. ISIL je nastao kao koncentrirana AlQaeda, opet na krilima invazije na Irak. Hoćemo li sada nagađati kakav će se monstrum roditi od napada na Iran, ili ćemo se praviti ludi?
Nepravda i očaj uz lošu ekonomsku situaciju, ljude gura u ekstremizam i ne treba biti pametan previše da se zaključi kako da se porazi. Sigurno ne guranjem u još veću bijedu i još gorim nepravdama.
Jack Ma, vlasnik Alibabe je imao strašan odgovor na ovu temu. Amerikanci, umjesto da krhaju milijarde u bombe koje ostavljaju pustoš, mogu sa istim novcem sijati blagostanje. Postoje svijetli periodi kada su to radili: Njemačka, Evropa i Maršalov plan, Japan, Južna Koreja... Zašto to ne pokušaju na bliskom istoku, također je prilično jasno. Izrael ne vjeruje jakim arapskim zemljama i čini sve da to tako ostane.
- mirsek
#20400 Re: IRAN
I hrane i vode ima dovoljno samo je problem neravnomjerna potrosnja jer npr. Ameri trose kao nezasite svinje, u svemu su prvi po potrosnji po glavi stanovnika.jeza u ledja wrote:
Ili sto se tice vode, alokacija vode sa mjesta gdje je ima na mjesta gdje je nema. Nista sto je covjeku nemoguce napraviti.
Ali treba praviti oruzje i imati ogromne vojne budzete.
Zamisli da se jedan godisnji vojni budzet Amerike potrosi u odrzivu proizvodnju hrane ili navodnjavanje u africi. Pa gdje bi im kraj bio..
Mozda kad broj stanovnika predje 10 milijardi da se pocnemo brinuti ima li resursa da svi zivimo na visokom nivou, mada neki predvidjaju U turn u populaciju kad se ta brojka dosegne.
Neise, resursa imam sasvim dovoljno barem do 2100. godine i 10 milijardi ljudi da svi zivimo ko begovi, bar po procjenama.
Last edited by mirsek on 26/06/2019 20:54, edited 1 time in total.