IRAN

Post Reply
zonbirile

#2026 Re: IRAN

Post by zonbirile »

fidoremilienko wrote:Evo za zonbirlea i njegovu klapu... :D
Okanite se BBC-a i CNN-a, što reče neko prije mene.... :-)

Svjedočenje Bosanke iz Libije
"Ničiji život u Tripoliju nije ugrožen, mediji lažu!"

Blizu 250 bosanskohercegovačkih građana doputovalo je sinoć iz Tripolija u Sarajevo. Dočakali su ih rodbina i prijatelji, ali i brojni predstavnici medija, kojima su naši građani koji žive u Tripoliju odmah jasno poručili: "Medijske priče o haotičnoj situaciji u Libiji nisu tačne!"
Piše: T. Sekulić

Foto: AP
Neredi u Libiji počeli su 15. februara inspirisani ustancima u Tunisu i Egiptu. Strani mediji donosili su priče o stravičnim dešavanjima na ulicama Tripolija i Benghazija. Svi mediji su prenosili navode o ubijanju demonstranata, o tome da snage sigurnosti i "Gaddafijevi plaćenici" ubijaju one koji se suprotstavljaju režimu, te da ulicama tih gradova vladaju kriminalci, lopovi i silovatelji.

Građani BiH, koji su sinoć doputovali iz Tripolija, tvrde da situacija uopće nije takva kakvom je predstavljaju mediji.

"U Tripoliju je mirno. Sve radnje su otvorene i ničiji život nije ugrožen. Ljudi normalno šetaju ulicama. Vanredno stanje je bilo samo tri dana tokom nereda u Benghaziju. Tada se mogla čuti sporadična pucnjava i mogli su se vidjeti mladići koji pale gume, narušavaju red i nasrću na snage sigurnosti, koje su, naravno, morale reagovati", kazala je za Sarajevo-x.com R. R. (podaci poznati redakciji) koja već sedam godina živi u Libiji.

Ona je navela da se u Libiji vodi medijski rat i da je sve organizovano izvana u cilju svrgavanja Muamera Gaddafija s vlasti.

"U Tripoliju je život divan. Ljudi žive izuzetno dobro i imaju sve što požele. Dovoljno je samo da vidite vozni park. Libija se gradi, širom zemlje ima najmanje 300 kranova. To je zemlja koja omladini daje stambene kredite bez kamata s rokom otplate od 60 godina", istakla je R. R, dodavši da ona smatra da je Gaddafi dobro uredio zemlju, jer da nije tako, Libija bi danas bila "pod čizmom".

Iz Tripolija je naša sagovornica doputovala sinoć kako bi bila sa svojom djecom i kako bi im, kaže ona, objasnila da nije tačno ono što se piše.

"Nevjerovatnu zahvalnost svi dugujemo ambasadoru BiH u Libiji Ferhatu Šeti. On je jako mnogo uradio za nas. Učinio je sve kako bi omogućio bh. građanima da se vrate u BiH i stalno je u kontaktu sa svim našim ljudima koji se nalaze tamo. On i njegov tehnički sekretar su sve sami učinili i bili su uvijek dostupni svim našim ljudima", ispričala je, još jednom se zahvalivši našoj ambasadi u Libiji.

Uvjeravajući nas da je situacija u Tripoliju bezbjedna, dodala je kako se namjerava već za 15 dana vratiti u tu zemlju.

"Došla sam samo kako bih djeci objasnila da je zaista sve u najboljem redu. Nikakvih problema nismo imali. Velike su gužve do aerodroma, pa nam je čak tamošnja policija pomagala da se lakše proguramo. Život se u Tripoliju normalno vodi", kazala je R. R. istakavši da je odlučna u namjeri da se vrati u Libiju i na posao, dodajući da ta zemlja hrani mnoge porodice u BiH jer u Libiji posluju mnoge naše kompanije.

Da je situacija potpuno drugačija od one predstavljene u medijima potvrdili su i mnogi građani BiH koji su sinoć avionom BH Airlinesa doputovali u Sarajevo. Video možete pogledati ovdje. (sa-x)
------------------------------------------------------------------------------
uvijek je 20 000 građana svijeta ludo,a Bosanac po mogućnosti sa Bistrika u pravu.zadnji put nas je to koštalo 100 000 mrtvih.
bogoljub

#2027 Re: IRAN

Post by bogoljub »

Mirno spavaj te, rata neće biti :-D
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#2028 Re: IRAN

Post by -LIBERO- »

bogoljub wrote:Mirno spavaj te, rata neće biti :-D

Znaci ,svi kolektivno cemo naHebati :D . Kao i prosli put kada je ovo "neko" izjavio... :D
jeza u ledja

#2029 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

psydelija wrote:ako budes za tel aviv iso, javi da ti dam par adresa od nekih club-ova.
hmm, da da. :|

:roll:
psydelija wrote: nemoj reci da je samo "deo nemacke" (bavarska oblast) problem u vezi rimo-katolickog zakona? sta je google reko za poljsku, svajcarsku..? :lol:
Ne znam, de mi ti kazi? Sta kazu o tom famoznom rimokatolickom pravu? De malo se potrudi. Ja ne znam nista o tome.
zonbirile

#2030 Re: IRAN

Post by zonbirile »

zonbirile wrote:
fidoremilienko wrote:Evo za zonbirlea i njegovu klapu... :D
Okanite se BBC-a i CNN-a, što reče neko prije mene.... :-)

Svjedočenje Bosanke iz Libije
"Ničiji život u Tripoliju nije ugrožen, mediji lažu!"

Blizu 250 bosanskohercegovačkih građana doputovalo je sinoć iz Tripolija u Sarajevo. Dočakali su ih rodbina i prijatelji, ali i brojni predstavnici medija, kojima su naši građani koji žive u Tripoliju odmah jasno poručili: "Medijske priče o haotičnoj situaciji u Libiji nisu tačne!"
Piše: T. Sekulić

Foto: AP
Neredi u Libiji počeli su 15. februara inspirisani ustancima u Tunisu i Egiptu. Strani mediji donosili su priče o stravičnim dešavanjima na ulicama Tripolija i Benghazija. Svi mediji su prenosili navode o ubijanju demonstranata, o tome da snage sigurnosti i "Gaddafijevi plaćenici" ubijaju one koji se suprotstavljaju režimu, te da ulicama tih gradova vladaju kriminalci, lopovi i silovatelji.

Građani BiH, koji su sinoć doputovali iz Tripolija, tvrde da situacija uopće nije takva kakvom je predstavljaju mediji.

"U Tripoliju je mirno. Sve radnje su otvorene i ničiji život nije ugrožen. Ljudi normalno šetaju ulicama. Vanredno stanje je bilo samo tri dana tokom nereda u Benghaziju. Tada se mogla čuti sporadična pucnjava i mogli su se vidjeti mladići koji pale gume, narušavaju red i nasrću na snage sigurnosti, koje su, naravno, morale reagovati", kazala je za Sarajevo-x.com R. R. (podaci poznati redakciji) koja već sedam godina živi u Libiji.

Ona je navela da se u Libiji vodi medijski rat i da je sve organizovano izvana u cilju svrgavanja Muamera Gaddafija s vlasti.

"U Tripoliju je život divan. Ljudi žive izuzetno dobro i imaju sve što požele. Dovoljno je samo da vidite vozni park. Libija se gradi, širom zemlje ima najmanje 300 kranova. To je zemlja koja omladini daje stambene kredite bez kamata s rokom otplate od 60 godina", istakla je R. R, dodavši da ona smatra da je Gaddafi dobro uredio zemlju, jer da nije tako, Libija bi danas bila "pod čizmom".

Iz Tripolija je naša sagovornica doputovala sinoć kako bi bila sa svojom djecom i kako bi im, kaže ona, objasnila da nije tačno ono što se piše.

"Nevjerovatnu zahvalnost svi dugujemo ambasadoru BiH u Libiji Ferhatu Šeti. On je jako mnogo uradio za nas. Učinio je sve kako bi omogućio bh. građanima da se vrate u BiH i stalno je u kontaktu sa svim našim ljudima koji se nalaze tamo. On i njegov tehnički sekretar su sve sami učinili i bili su uvijek dostupni svim našim ljudima", ispričala je, još jednom se zahvalivši našoj ambasadi u Libiji.

Uvjeravajući nas da je situacija u Tripoliju bezbjedna, dodala je kako se namjerava već za 15 dana vratiti u tu zemlju.

"Došla sam samo kako bih djeci objasnila da je zaista sve u najboljem redu. Nikakvih problema nismo imali. Velike su gužve do aerodroma, pa nam je čak tamošnja policija pomagala da se lakše proguramo. Život se u Tripoliju normalno vodi", kazala je R. R. istakavši da je odlučna u namjeri da se vrati u Libiju i na posao, dodajući da ta zemlja hrani mnoge porodice u BiH jer u Libiji posluju mnoge naše kompanije.

Da je situacija potpuno drugačija od one predstavljene u medijima potvrdili su i mnogi građani BiH koji su sinoć avionom BH Airlinesa doputovali u Sarajevo. Video možete pogledati ovdje. (sa-x)
------------------------------------------------------------------------------
uvijek je 20 000 građana svijeta ludo,a Bosanac po mogućnosti sa Bistrika u pravu.zadnji put nas je to koštalo 100 000 mrtvih.
--------------------------------------------------
sinoć u prilogu samo što im ne majku,za priče ,dobro je mirno je.javlja se čovjek preklinje da se pomogne cca 100 radnika,bez hrane,para u nekom smještaju.
Zlata M.

#2031 Re: IRAN

Post by Zlata M. »

zonbirile wrote:------------------------------------------------------------------------------
uvijek je 20 000 građana svijeta ludo,a Bosanac po mogućnosti sa Bistrika ...
:lol: koji ludjak ! (pozitivni :-D) ... jednom budem skupila sve tvoje postove u jednoj temi ! :lol:
zonbirile

#2032 Re: IRAN

Post by zonbirile »

Zlata M. wrote:
zonbirile wrote:------------------------------------------------------------------------------
uvijek je 20 000 građana svijeta ludo,a Bosanac po mogućnosti sa Bistrika ...
:lol: koji ludjak ! (pozitivni :-D) ... jednom budem skupila sve tvoje postove u jednoj temi ! :lol:
---------------------------------------------------------------------
bude opet.Sada me preokupira koliko se plati za muta brak kod braće,ono da je koka pravo dobra,na jedno mjesec dana?
psydelija

#2033 Re: IRAN

Post by psydelija »

jeza u ledja wrote:Ne znam, de mi ti kazi? Sta kazu o tom famoznom rimokatolickom pravu? De malo se potrudi. Ja ne znam nista o tome.
i ne cidi me sto ne znas, kakav ti je vokabular.
...edukuj se, uci, pa mozda i naucis.. a, ako si zavrsio sa tim, odi do profesora da mu trazis povrat novca, jer te nista iz te oblasti nije naucio.

kazem ja tebi da toga nema izguglati, izvikijati, a ni; diskoveri, foks, cnbc i bbc world ne govore o tome. :D

ps: katolicko (ili interno- crkveno/kanonsko) pravo je u nekim drzavama jace od tzv. gradjanskog. crkva je na zapadu, svo i sve!

i jos ovo da dodam... kada je o "pravu" rec, npr: u francuskoj se vec godinu-dve eksplicitno trazi da se muslimankama zabrani nikab i shamija(inace, moja zena nije pokrivena), a same francuskinje nose farmerice i pantalone (*) i s'time krse vlastiti zakon.

* u francuskom zakonu je zenama zabranjeno da nose muske odevne predmete... zakon je star cca 100 g., ali je jos uvek na snazi.
Last edited by psydelija on 26/02/2011 14:50, edited 1 time in total.
madner

#2034 Re: IRAN

Post by madner »

Gdje je bolan jace crkveno pravo od drzavnog? Pa znas li koliko je krvi svestenika proliveno da sjasu?

Francuska je preko 100 godina laicka drzava. Znas sta to znaci?
Last edited by madner on 26/02/2011 14:52, edited 1 time in total.
zonbirile

#2035 Re: IRAN

Post by zonbirile »

psydelija wrote:
jeza u ledja wrote:Ne znam, de mi ti kazi? Sta kazu o tom famoznom rimokatolickom pravu? De malo se potrudi. Ja ne znam nista o tome.
i ne cidi me sto ne znas, kakav ti je vokabular.
...edukuj se, uci, pa mozda i naucis.. a, ako si zavrsio sa tim, odi do profesora da mu trazis povrat novca, jer te nista iz te oblasti nije naucio.

kazem ja tebi da toga nema izguglati, izvikijati, a ni; diskoveri, foks, cnbc i bbc world ne govore o tome. :D

ps: katolicko (ili interno- crkveno/kanonsko) pravo je u nekim drzavama jace od tzv. gradjanskog. crkva je na zapadu, svo i sve!

i jos ovo da dodam... kada je o "pravu" rec, npr: u francuskoj se vec godinu-dve eksplicitno trazi da se muslimankama zabrani nikab i shamija(inace, moja zena nije pokrivena), a same francuskinje nose farmerice i pantalone (*) i s'time krse vlastiti zakon.

* u francuskom zakonu je zenama zabranjeno da nose muske odevne predmete... zakon je star cca 100 g., ali je jos uvek na snazi.
----------------------------------------------------------------------
vidi drug rimokatolički uticaj je bio na sve sfere života,pa se i Rimsko pravo izučava,ali nekako si nedefinisan,hajde nam rastabiri,kakav je to Zakon,pravo??
psydelija

#2036 Re: IRAN

Post by psydelija »

madner wrote:Gdje je bolan jace crkveno pravo od drzavnog? Pa znas li koliko je krvi svestenika proliveno da sjasu?

crkva i njeni sluzbenici su u "sekularnom" zapadu, nedodirljivi.

ja nisam darvinista, pa stoga i ne znam sta je laicizam. :D da ne bi puno skretali sa teme... neka prvo FR pocne od svojih nona, casnih sestara..., neka njima prvo poskidaju odore, pa, lako cemo shamijama.

ps: vise laicizma ima u turskoj i na kosovu nego li u francuskoj!

@zonbi, formulisi pitanje bolje, ne kapiram sta si tacno pitao.
madner

#2037 Re: IRAN

Post by madner »

psydelija wrote:
madner wrote:Gdje je bolan jace crkveno pravo od drzavnog? Pa znas li koliko je krvi svestenika proliveno da sjasu?

ja nisam darvinista, pa stoga i ne znam sta je laicizam. :D da ne bi puno skretali sa teme... neka prvo FR pocne od svojih nona, casnih sestara..., neka njima prvo poskidaju odore, pa, lako cemo shamijama.

Sta ti je nedodirljivi? Crkva se u Francuskoj tolerise, ali ni jedna religija nije priznata. Drzava nece dati pare niti jednoj konfesiji da pravi nove objekte. Od 1905! U ustavu FR.

Sto ce im poskidat odore kada se vide lice? Iranski stil bi u Fr bio legalan. :roll:

Darvinista :lol:
kojeime

#2038 Re: IRAN

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 10/03/2011 16:37, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#2039 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

psydelija wrote: kazem ja tebi da toga nema izguglati, izvikijati, a ni; diskoveri, foks, cnbc i bbc world ne govore o tome. :D

Kako mislis "jace" je? Gdje je "jace"?? U ringu? U uredjenim zemljama koliko znam ne postoje dva pravna sistema od kojih je jedan "jaci", a jedan "slabiji".
Kanonsko pravo se odnosi na samo na crkvu i Vatikan, nema veze sa drzavom.
I dalje mi nisi rekao odkud ti taj pojam "rimokatolickog prava"? Gdje je na snazi "rimokatolicko" pravo? Lupio si neke zemlje i pokrajine, ali za to dokaza nemas, "jer se to ne moze izguglati". Pa normalno da se ne moze izguglati genije kad tako nesto ne postoji.
Dakle, google, wikipedia, discovery, cnbc, bbc, te profesori ne znaju o tome, nijedan drugi forumas ne zna o tome, ali zato TI poznajes materiju iz nekih svojih nevidljivih izvora.
Haveru, ti pojma nemas ni o cemu. Jednostavno ne postoji nesto sto se zove rimo-katolicko pravo.

I kao sto ti kolega forumas iznad rece, za takve zakone koje nisu pod uticajem crkve krv se silna prolila ne samo u Francuskoj nego diljem Evrope. To su stvari koje je Evropa rijesila prije 200 i vise godina, a s kojima tek sat deveraju Arapi. To su neke osnovne stvari prema kojima tezi ljudsko covjecanstvo, u tome je i poenta cijele price.
I ne radi se tu o samijama, o hidzabu, ili slicno, vec se radi o najvaznijim stvarima u zivotu. Radi se o tome da ti crkva, odnosno vjerski odbori, ne odredjuju kako ces mislit. Takve teznje civilizacije su dokazane kroz historiju i ja ti garantujem da ce se isto kad-tad desiti i u Iranu.
zonbirile

#2040 Re: IRAN

Post by zonbirile »

psydelija wrote:

------------------------------------------------------------------
e,jebi ga stvarno si pretjerao u glupostima.Moraš jesti više povrća i cjelovitih žitarica.Možda,kažem možda uz izuzetan trud i učenje skontaš razliku između odore časne sestre i šamije.Ovako,pa dobar si za balkanskog primitivusa vulgarisa,dogurao si da se konektuješ i zapitkuješ civilizovani svijet.
psydelija

#2041 Re: IRAN

Post by psydelija »

madner wrote:Sta ti je nedodirljivi? Crkva se u Francuskoj tolerise, ali ni jedna religija nije priznata. Drzava nece dati pare niti jednoj konfesiji da pravi nove objekte. Od 1905! U ustavu FR.

Sto ce im poskidat odore kada se vide lice? Iranski stil bi u Fr bio legalan. :roll:
- nedodirljiv je i zlatko l. reket. :-)
-90% fulas u replici, bolane... skaces sa brezuljka na planinu. :D jako je nebitno kako je francuska ustrojena, ja sam samo pisao o duplim arsinima i pritom naveo jedan apsurd iz FR-a
- i kod 98% muslimanki u FR se lice vidi, kao i u nona!?

... u nastavku ocekujem da manje unosis sebe, a vise real fakte u pisanju.
asurbanipal

#2042 Re: IRAN

Post by asurbanipal »

jeza u ledja wrote:
psydelija wrote: kazem ja tebi da toga nema izguglati, izvikijati, a ni; diskoveri, foks, cnbc i bbc world ne govore o tome. :D

Kako mislis "jace" je? Gdje je "jace"?? U ringu? U uredjenim zemljama koliko znam ne postoje dva pravna sistema od kojih je jedan "jaci", a jedan "slabiji".
Kanonsko pravo se odnosi na samo na crkvu i Vatikan, nema veze sa drzavom.
I dalje mi nisi rekao odkud ti taj pojam "rimokatolickog prava"? Gdje je na snazi "rimokatolicko" pravo? Lupio si neke zemlje i pokrajine, ali za to dokaza nemas, "jer se to ne moze izguglati". Pa normalno da se ne moze izguglati genije kad tako nesto ne postoji.
Dakle, google, wikipedia, discovery, cnbc, bbc, te profesori ne znaju o tome, nijedan drugi forumas ne zna o tome, ali zato TI poznajes materiju iz nekih svojih nevidljivih izvora.
Haveru, ti pojma nemas ni o cemu. Jednostavno ne postoji nesto sto se zove rimo-katolicko pravo.

I kao sto ti kolega forumas iznad rece, za takve zakone koje nisu pod uticajem crkve krv se silna prolila ne samo u Francuskoj nego diljem Evrope. To su stvari koje je Evropa rijesila prije 200 i vise godina, a s kojima tek sat deveraju Arapi. To su neke osnovne stvari prema kojima tezi ljudsko covjecanstvo, u tome je i poenta cijele price.
I ne radi se tu o samijama, o hidzabu, ili slicno, vec se radi o najvaznijim stvarima u zivotu. Radi se o tome da ti crkva, odnosno vjerski odbori, ne odredjuju kako ces mislit. Takve teznje civilizacije su dokazane kroz historiju i ja ti garantujem da ce se isto kad-tad desiti i u Iranu.
Neće crkva ili džamija određivati, ali zato hoće neko drugi...Kako god okreneš najmanje ćeš se ti pitati, uvijek ćeš biti donji, neko ćete s leđa...Tako ti je to u životu jbg...
madner

#2043 Re: IRAN

Post by madner »

psydelija wrote:
madner wrote:Sta ti je nedodirljivi? Crkva se u Francuskoj tolerise, ali ni jedna religija nije priznata. Drzava nece dati pare niti jednoj konfesiji da pravi nove objekte. Od 1905! U ustavu FR.

- nedodirljiv je i zlatko l. reket. :-)
-90% fulas u replici, bolane... skaces sa brezuljka na planinu. :D jako je nebitno kako je francuska ustrojena, ja sam samo pisao o duplim arsinima i pritom naveo jedan apsurd iz FR-a
- i kod 98% muslimanki u FR se lice vidi, kao i u nona!?

... u nastavku ocekujem da manje unosis sebe, a vise real fakte u pisanju.
Totalno se gubis i pocinjes o potpuno nevezanoj stvari.

Vidis duple arsine a pojma nemas sta pise u zakonu :roll:
jeza u ledja

#2044 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

asurbanipal wrote: Neće crkva ili džamija određivati, ali zato hoće neko drugi...Kako god okreneš najmanje ćeš se ti pitati, uvijek ćeš biti donji, neko ćete s leđa...Tako ti je to u životu jbg...
To je mozda u tvom zivotu tako, u mom nije. Ne brini se nece mene niko s ledja, niti mi neko drugi odredjuje sta cu i kako cu misliti.
psydelija

#2045 Re: IRAN

Post by psydelija »

puno smo u OT, da jednim videom opravdamo naziv teme... epp-e :D

zonbirile

#2046 Re: IRAN

Post by zonbirile »

psydelija wrote:puno smo u OT, da jednim videom opravdamo naziv teme... epp-e :D

skojevac,pa nije tema oružane snage Irana,nego iran,nekako mi tu prije dođe tema sakaćenje ženskih polnih organa,nego tenjak
psydelija

#2047 Re: IRAN

Post by psydelija »

zonbirile wrote:skojevac,pa nije tema oružane snage Irana,nego iran,nekako mi tu prije dođe tema sakaćenje ženskih polnih organa,nego tenjak
kako si strasna baja, jbt-e aha :lol: ha
podseti sebe da je tema IRAN.., u futuru manje trolaj i offT...

ps: oruzane snage irana su sastavni deo islamske republike iran... iskuliraj video i libu te dzoni.
psydelija

#2048 Re: IRAN

Post by psydelija »

jeza u ledja wrote:Kako mislis "jace" je? Gdje je "jace"?? U ringu? U uredjenim zemljama koliko znam ne postoje dva pravna sistema od kojih je jedan "jaci", a jedan "slabiji".
da, u ringu jace! :D
nisam ni ja rekao da postoje dva paralelna prava, vec jedno, rimsko pravo i tradicionalno katolicko objedinjeno kao rimo-katolicko, i nije diljem evrope u upotrebi, vec u odredjenim delovima zemalja koje sam ti naveo!
jeza u ledja wrote:I dalje mi nisi rekao odkud ti taj pojam "rimokatolickog prava"? Gdje je na snazi "rimokatolicko" pravo? Lupio si neke zemlje i pokrajine, ali za to dokaza nemas, "jer se to ne moze izguglati". Pa normalno da se ne moze izguglati genije kad tako nesto ne postoji.
hajmo reci i da sam "lupio", i da sam bas "lupajuci" naveo svajcarsku, neke delove nemacke, poljsku... a ne recimo francusku, holandiju... a ti kao "ekspert" za gradjansko (rimsko) i tradicionalno (crkveno/kanonsko) pravo ni to lupanje ne znas da oboris!
kao sto sam ti vec napisao, crkva je u tim delovima evrope, sve i svo (iza zatvorenih vrata).

iako sam siguran da nece zadovoljiti tvoj pir, ipak, navescu ti jedan banalan primer: partije koje u prefiksu nose "hriscanstvo" su ti na vlasti u nekim delovima evrope (CH (cvp), DE (cdu/csu).. isti imaju najace sindikate u tim zemljama i poseduju svoje medije (rtv, print)... tj,., citav aparat kojim rukovode drustvo.
... pa, odbijanje crkvenog poreza gradjanima na ime svake plate, putem zakona... dalje, ma sta god crkveni velikodostojnici i ljudi bliski crkvi ucinili, za iste ne postoji gradjanski sud jer ih stiti tzv. tradicionalno pravo, a cine svasta, isuvise da bi bar u "tradicionalnom" krugu bili abolirani.

lako su (nekima) uocljive pro islamisticke stranke u svetu, prohriscanske niposto... jel`de?!
jeza u ledja wrote:nijedan drugi forumas ne zna o tome, ali zato TI poznajes materiju iz nekih svojih nevidljivih izvora.
uputi javni apel forumasima. :lol:
izvori su samo tebi i slicnima abstraktni, meni niposto... ukljuci malo vijuge, povezi stvari i resices rebus.
jeza u ledja wrote:To su stvari koje je Evropa rijesila prije 200 i vise godina, a s kojima tek sat deveraju Arapi. To su neke osnovne stvari prema kojima tezi ljudsko covjecanstvo, u tome je i poenta cijele price.
ti si u zabludi... zapad perfidno manipulise s`tobom... zar si ti stvarno prezvakao ovo sto zapad trubi?! :-)
zapad i crkva usko kooperiraju bez prekida, vec dva veka, toliko usko da je krstaski rat protiv islama oficijalno okoncan tek 1999 g., nakon tacno 1000 godina.
ljudsko covecanstvo je svuda razlicito i nije tacno da tezi istim stvarima... recimo, zapad tezi profitu, a istok etici!

arapi devaraju sa tiranima, kojima je taj isti (licemerni) zapad do juce davao podrsku... znaci sa diktatorima koje je infiltrirao zapad zarad svojih interesa... arapi nemaju ni blizu problem koje je imao deo evrope sa crkvom.

i ja sam misljenja da se ne radi samo o samiji i hidzabu, vec generalno o simbolu neceg neunistivog.

vidi, verniku ce vera u zivotu biti vodilja, neverniku nesto drugo...
zato, ako je crkva kroz istoriju imala problema sa svojim pristalicama ("vernicima"), nece po automatizmu imati i islam... crkveni redovi u davnini svojim greskama (nebulozama) izazvali su revolt "vernika", u islamu takvih problema nema, bar ne u fundamentu (temelju).

u iranu se ta teznja desila 1979 i oni generalno nemaju problema sa tim.
jeza u ledja

#2049 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

"Rimokatolicko pravo" ne postoji. Ni kao pojam, ni kao kolokvijalna fraza. To je nesto sto si ti sklopio u svojoj glavi, kao sto si sam priznao u svojoj prvoj recenici.

Postojanje stranaka koje u sebi imaju naziv "krscanske", porezi za crkvu, ni crkveni uticaj na politiku, kao ni neke tradicionalne vrijednosti katolicke crkve koji su kroz historiju inkorporirane u zakone - opet ne objasnjavaju postojanje neceg sto se zove rimokatolicko pravo, ne samo kao fraze (u slucaju da si se samo pogresno izrazio), vec uopste u pravnim sistemima koji u katolickim zemljama vladaju. Jedino sto bi se moglo interpretirati kao "rimokatolicko pravo" je crkveni zakonik koji se odnosi na crkvu, i koji nema pravno utemeljenje u zakonima neke zemlje. No ni to se ne zove "rimokatolicko pravo", vec kanonsko pravo. I ono u striktno pravnom smislu te rijeci (dakle u zakonskim aktima), nije pravo, vec obicni pravilnik neke zajednice.

Inace, svi gradjani jedne zemlje koja nije teokratska jednako odgovaraju pred zakonima te zemlje. Dakle ako neko pocini zlocin, on je pocinio zlocin, bilo da je to biskup ili neki jado sa ulice. Ne postoji neko paralelno pravo po kojem su za njega pravila drukcija.

Posto nema potrebe da o tome dalje raspravljamo, samo mozemo to prenijeti na primjer Irana, kod kojeg je upravo suprotno i kod kojeg je vjersko pravo postalo drzavni zakon. Dakle to nije isto kao i Evropa. To je isto kao i Evropa prije 500 godina, danasnja vlast u Iranu je nesto poput katolicke crkve prije 500 godina u Evropi, a odluke njihovih vijeca i komiteta su na nivou odluka katolicke crkve za uspostavljanjem inkvizicije ili krstaskih ratova, koje si i sam spomenuo. Stoga jedino mogu zakljuciti da si ti, kao i vlast u Iranu, izgubljen negdje u bespucima civilizacijske zabokrecine, u vremenu kada su vjestice spaljivane na lomacama, nevjernici nabijani na kolac, a homoseksualci vjesani na javnim trgovima.
Pametni ljudi su davno ustvrdili da zemaljska vlast ne moze vladati drzavom na osnovu bozjih zakonika. Ljudi, ukljucujuci i vjerske sluzbenike, nisu relevantni da interpretiraju bozje zakone na taj nacin da upravljaju ovozemaljskim zivotom i smrcu drugih. Kazem, pametni i hrabri ljudi su more krvi prolili za te ideale. Isto ce se desiti i u Iranu jednog dana, inshallah. :wink:
jefferson

#2050 Re: IRAN

Post by jefferson »

Tenkista jos nije svaladao gradivo da rimo-katolicko pravo ne postoji? Meni se cini da je to ono: ni dvije nacrtane krave ne moze cuvat!
Post Reply