IRAN

Post Reply
psydelija

#2001 Re: IRAN

Post by psydelija »

jeza u ledja wrote:
psydelija wrote:a, zakon rimo-katolicki postoji na zapadu u X drzava.
U kojim? Navedi dvije?
recimo, svajcarska, poljska, deo nemacke, malta...
jefferson

#2002 Re: IRAN

Post by jefferson »

psydelija wrote:
jeza u ledja wrote:Teheran je POJAM za narkomane po ulici, ima ih na svakom cosku i vrlo lako su prepoznatljivi. Mene je npr. cudilo sto ih ta 'svemocna vlast' ne potjera, ali ocigledno je to tamo ogroman problem velikih razmjera kakvi ne da se ne mogu usporediti sa Londonom nego ne znam ti ni ja sa najgorim koncentracijama narkomana u svijetu.
gde ti zivis sa ovim vokabularom?! strasan si!

da li si ti bio dole ili to sve govoris na foru FB, twiter, bbc...? narkomana je u teheranu proporcionalno sa stanovnistvom jako malo, jedva su te "fukare" uocljive.
Pa jesu jedva uocljive kada vlast pokusava da "zatrpa" problem a ne da se nosi sa problemom!
jefferson

#2003 Re: IRAN

Post by jefferson »

EHRAN (MNA) -- National Police Chief Brigadier General Esmaeil Ahmadi-Moqaddam here on Monday called addiction the main social disorder Iranians suffer from.

“Addiction is the main and the most serious social disorder in Iran, which puts furthest pressure on family members in the country,” Ahmadi-Moqaddam said.

The Drug Control Headquarters’ chief further referred to the country’s addiction rate and said that although there is no accurate statistics on addicts in the country, the headquarters’ figures which has been approved by the UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) is reliable.

According to Drug Control Headquarters, there are about 1.2 million drug addicts in Iran -- which is 2.8 percent of the population between the ages of 15 and 64 -- while the unofficial sources show that the figure exceeds 6 million.

Based on the latest UN report, around 930,000 people in Iran consume heroin and opium while 5 percent consume other kinds of narcotics, bringing the total number of drug addicts to 1 million.

Ahmadi-Moqaddam has recently spoken of about 10 to 15 million people in Iran at risk of drug abuse.

According to a study conducted by the University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences in Tehran released in March 2009, over 30 percent of Iranian addicts have a university education. And 7.3 percent of addicts are government employees and 40 percent are self-employed.

Nine percent of the country’s addicts described addiction as the underlying cause behind their unemployment.

Twelve percent were unemployed before being addicted, the study reported.

It added that an estimated 16 percent of addicts earn their income from drug dealing and 35 percent are unemployed.

Although addiction death rate has declined by 25 percent in 1387 (March 2008-March 2009) compared with last year, it is still responsible for nine deaths in Iran per day.

According to Ahmadi-Moqaddam, while addressing the 8th International Conference of Drug Liaison Officers in Tehran on April 2009, addiction caused 12 deaths a day in 1386 (March 2007-March 2008).

“Due to appropriate measures taken by police forces, the number decreased to 9 deaths a day,” he said, adding that addicts’ average age of death reached over 40 in 1387 from 34 in 1386 (March 2007-March 2008).

Iran is the main victim of opium production in Afghanistan, and anti-drug campaigns cost the country more than $600 million a year.

Although the UNODC praised Iran last year for its anti-narcotic policies to stop smuggling of drugs from Afghanistan to the West, one third of the drugs destined to international markets are still transited through Iran.

The Islamic Republic is the best and the shortest transit route for drugs to world markets as it has long borders with land-locked Afghanistan which is the number one drug producer in the world.

According to official figures 94 percent of drug seizures in the world occur in Iran. This amounts to an average of 3 tons of drugs, including opium, morphine, and heroin every day.

Concerted international efforts are needed to campaign against drug cartels in a bid to save the life of the world threatened with this octopus.
Rjeci zvanicnog irana! Kome da vjerujemo, tebi ili njima! Po onome sto si do sada napisao, trebali bi ipak tebi vjerovati!
psydelija

#2004 Re: IRAN

Post by psydelija »

jefferson wrote:Puno argumenata, bas onako sve sami dokazi, posebno me interesuje kako si izmjerio da li su ljudi u iranu sretniji? U iranu po zvanicnim statistikama nema narkomana, ali traz pomoc amerikanaca u vezi terapije za narkomane.Imas li ti sta konkretno ili je sve to tvoje misljenje?
kazem ja tebi da ti ne pisem jer me neces razumeti, a ti navro :D ... i sta mi vredi sto sam napisao, nista. :sad:

ako sam napisao da su ljudi sretniji i veseliji u teheranu nego u londonu, uzmi to kao moje real zapazanje iz boravka u ta dva grada... sve je radrangano u teheranu sa sirokim osmehom i sirokim srcem, a i vreme je neuporedivo bolje.
i jesu li im ameri izasli u susret da suzbiju narkomaniju? dobro da su poceli bar na nekom polju da saradjuju. :-)

u vezi narkomana, ja taj osecaj u teheranu nisam imao, ali ni neprijatnosti... za razliku od londona gde me je uoci, za i nakon teniskog meca u wimbld. startalo 5-6 tipova pitanjem "da nemam nesto za poboljsanje raspolozenja!" :D

naravno, da nisam na osnovu tog dogadjaja doneo zakljucak kako tamo ima strasno puno narkomana, vec i iz iskustva nocnog izlaska. odgovorno tvrdim da u engleskoj je svakodnevno min. 30% populacije na lakim, laksim i malo tezim drogama, ali ne sam u engleskoj, vec u vecem delu zapadne evrope.

sve ono sto sam napisao je konkretno da konkretnije ne moze biti, i naravno da je sve navedeno moje misljenje (nema u mojoj glavi: al dzazire, cnn, rt, ard...). :D
psydelija

#2005 Re: IRAN

Post by psydelija »

kojeime wrote:.
halo rodjace, izrael je zvanicno teokratska zemlja... u izraelu vladaju ljudi iz senke, rabini... politicari su marionete!

izrael tumaci demokratiju shodno situaciji i potrebi... tj., :lol:

a postoji jedna druga teorija koja nije daloko od istine i kaze, da svim tim projektom (izr) rukovode 10-tak ljudi koji nikako ne budu u izraelu.
psydelija

#2006 Re: IRAN

Post by psydelija »

jefferson wrote:Rjeci zvanicnog irana! Kome da vjerujemo, tebi ili njima! Po onome sto si do sada napisao, trebali bi ipak tebi vjerovati!
nefataj se ko pijan plota jednog termina i ne nameci mi nesto sto nisam napisao.
nigde nisam spomenuo da iran nema problema sa narkomanima, ali jesam da je u poredjenju sa dzanki scenom zapada, iranska mala maca.
drugo, iran je okruzen sa zemljom (afg.) najvecim producentom opijata (zahvaljujuci usa) i sa narodom (kurdi) koji imaju najbolje organizovanu dilersku mrezu na zapadu evrope.

ps: da sam znao :-? za vreme boravka dole da se iranci toliko rokaju "belom tehnikom" trazio bi im da probam kvalitet robe. :-)
jefferson

#2007 Re: IRAN

Post by jefferson »

psydelija wrote:
jefferson wrote:Rjeci zvanicnog irana! Kome da vjerujemo, tebi ili njima! Po onome sto si do sada napisao, trebali bi ipak tebi vjerovati!
nefataj se ko pijan plota jednog termina i ne nameci mi nesto sto nisam napisao.
nigde nisam spomenuo da iran nema problema sa narkomanima, ali jesam da je u poredjenju sa dzanki scenom zapada, iranska mala maca.
drugo, iran je okruzen sa zemljom (afg.) najvecim producentom opijata (zahvaljujuci usa) i sa narodom (kurdi) koji imaju najbolje organizovanu dilersku mrezu na zapadu evrope.

ps: da sam znao :-? za vreme boravka dole da se iranci toliko rokaju "belom tehnikom" trazio bi im da probam kvalitet robe. :-)
hehe, da si pratio znao bi da je anjveci pobornik napada na afg. bio Iran, koji je amerikancima davao obavjestajne podatke o metama!
kojeime

#2008 Re: IRAN

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 10/03/2011 16:36, edited 1 time in total.
zonbirile

#2009 Re: IRAN

Post by zonbirile »

i Salman Ruždi je preživio.
popajic

#2010 Re: IRAN

Post by popajic »

psydelija wrote: - iranci veruju u Boga, a britanci samo u darvina=interes.
- .... itd.
:-)
Za ne bilivit :D
fidoremilienko

#2011 Re: IRAN

Post by fidoremilienko »

ĐE STE BRAĆO MOJA??? :D
zonbirile

#2012 Re: IRAN

Post by zonbirile »

fidoremilienko wrote:ĐE STE BRAĆO MOJA??? :D
------------------------------
ona što nisu na ulici u zatvoru .
kojeime

#2013 Re: IRAN

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 10/03/2011 16:36, edited 1 time in total.
zonbirile

#2014 Re: IRAN

Post by zonbirile »

Re: IRAN
Postao/la zonbirile dana 23/02/2011 09:05

koliko je ozbiljno bolesno društvo najbolje pokazuje ovajintervju

INTERVIEW
Robert Newman - najpoznatiji svjetski liječnik ovisnosti
Robert Newman, koji od 1972. liječi ovisnike o heroinu od SAD-a i Hong Konga do Irana, izvršni direktor najveće grupacije bolnica u New Yorku i direktor The Baron Edmond de Rotschild Chemical Dependency Institute govori o prednostima metadonske terapije, uspješnosti hrvatskog modela borbe protiv zlouporabe droge i o tome je li ikada kušao marihuanu.

NACIONAL: Prilično se rijetko dešava da vlasti u Iranu zamole nekog Amerikanca za pomoć. Prije dvije godine pozvali su vas kako biste im pomogli uspostaviti metadonski program? – Ne znam jesu li čuli Alahov glas ili su jednostavno pragmatični, ali iranske vlasti su prije nekog vremena shvatile da imaju velik problem jer je mnoštvo u toj državi ovisno o opijumu i heroinu. Paradoksalna je situacija da prema službenim izvorima u Iranu ne postoji nijedan narkoman, a istovremeno u borbi s preprodavačima godišnje pogiba više policajaca nego u bilo kojoj drugoj zemlji u svijetu. Opijum nekontrolirano stiže iz Afganistana i Pakistana, i u nekim pograničnim krajevima služi kao neslužbena moneta. Porast broja heroinskih ovisnika doveo je i do rasta oboljelih od AIDS-a, tako da se Iran suočava s dodatnim problemom. Čak niti oni nisu najgori jer u današnjoj Rusiji imate 2 milijuna ovisnika o heroinu od kojih 800.000 su HIV-pozitivni. Kada sam ruskim vlastima predložio uvođenje metadonske terapije i pokazao odlične rezultate koje smo postigli u Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, odgovorili su kako je metadon zapadnjačka podvala.
NACIONAL: Kako je izgledala suradnja s Irancima? – Prilično smiješno, jer Iran je vjerojatno jedina zemlja u kojoj se nisam suočio s protivnicima metadonske terapije. U Teheranu se okupilo 150 liječnika, policajaca, socijalnih radnika i stručnjaka različitih profila, dok sam ja bio u društvu dvojice profesora iz Sydneya i Varšave. Nekoliko sati smo im objašnjavali medicinsku vrijednost metadona, utjecaj na smanjenje kriminala i oboljelih od AIDS-a, da bi nam tijekom pauze prišao zbunjeni organizator i pristojno upozorio kako oni ne žele slušati o učincima terapije, nego ih zanima na koji način pokrenuti takav program u Iranu. Bilo je to pravo olakšanje jer smo shvatili da su Iranci prvo odlučili uvesti metadonsku terapiju, a tek tada nas pozvali da ih naučimo primijeniti čitavu stvar u praksi.
fidoremilienko

#2015 Re: IRAN

Post by fidoremilienko »

zonbirile wrote:
fidoremilienko wrote:ĐE STE BRAĆO MOJA??? :D
------------------------------
ona što nisu na ulici u zatvoru .
nemoj bolan da si taki! :D
Idemo ja i ti skupa u IRAN, da vidiš da tamo nije sve tako loše... :D
Optimus Prime

#2016 Re: IRAN

Post by Optimus Prime »

kojeime wrote:
psydelija wrote:

Tek kada je pao komunisticki rezim u SSSR-u doznalo se za serijske ubice koji su ubijali i vise od 100 ljudi, uglavnom zene i djecu. Na zapadu kada neko ubije vise od 5 ljudi nastane panika i prica se o monstrumu.

Dok je bio SSSR o tome se nije smjelo pisati jer bi to kvarilo sliku o savrsenom komunizmu.

Sta hocu reci. Zapadni mediji imaju vise slobode i pisu o stvarima koje stvaraju ruznu sliku o tom zapadu. Pitanje je koliko narkomanije, prostitucije, silovanja, kradja, ubistava, korupcije, itd. ima u Iranu jer ko zna koliko zvanicna statistika govori istinu. A mediji jednostavno ne smiju istrazivati i pisati nista sto bi stvorilo losu sliku o rezimu. Zato popustite statistike, ne treba im vjerovati.
Narkomanija je veliki problem u Iranu. To je opcepoznato "Insajderima". Blizina Afganistana, nedostupnost alkoholnih opijata i opca frustacija stanovnistva izazvana rigdnim islamskim zakonima su glavni razlozi za to.

Malo je off topic, ali je situacija u Islamskoj republici Pakistanu cak i gora.
http://southasia.oneworld.net/todayshea ... drug-users
fidoremilienko

#2017 Re: IRAN

Post by fidoremilienko »

Evo za zonbirlea i njegovu klapu... :D
Okanite se BBC-a i CNN-a, što reče neko prije mene.... :-)

Svjedočenje Bosanke iz Libije
"Ničiji život u Tripoliju nije ugrožen, mediji lažu!"

Blizu 250 bosanskohercegovačkih građana doputovalo je sinoć iz Tripolija u Sarajevo. Dočakali su ih rodbina i prijatelji, ali i brojni predstavnici medija, kojima su naši građani koji žive u Tripoliju odmah jasno poručili: "Medijske priče o haotičnoj situaciji u Libiji nisu tačne!"
Piše: T. Sekulić

Foto: AP
Neredi u Libiji počeli su 15. februara inspirisani ustancima u Tunisu i Egiptu. Strani mediji donosili su priče o stravičnim dešavanjima na ulicama Tripolija i Benghazija. Svi mediji su prenosili navode o ubijanju demonstranata, o tome da snage sigurnosti i "Gaddafijevi plaćenici" ubijaju one koji se suprotstavljaju režimu, te da ulicama tih gradova vladaju kriminalci, lopovi i silovatelji.

Građani BiH, koji su sinoć doputovali iz Tripolija, tvrde da situacija uopće nije takva kakvom je predstavljaju mediji.

"U Tripoliju je mirno. Sve radnje su otvorene i ničiji život nije ugrožen. Ljudi normalno šetaju ulicama. Vanredno stanje je bilo samo tri dana tokom nereda u Benghaziju. Tada se mogla čuti sporadična pucnjava i mogli su se vidjeti mladići koji pale gume, narušavaju red i nasrću na snage sigurnosti, koje su, naravno, morale reagovati", kazala je za Sarajevo-x.com R. R. (podaci poznati redakciji) koja već sedam godina živi u Libiji.

Ona je navela da se u Libiji vodi medijski rat i da je sve organizovano izvana u cilju svrgavanja Muamera Gaddafija s vlasti.

"U Tripoliju je život divan. Ljudi žive izuzetno dobro i imaju sve što požele. Dovoljno je samo da vidite vozni park. Libija se gradi, širom zemlje ima najmanje 300 kranova. To je zemlja koja omladini daje stambene kredite bez kamata s rokom otplate od 60 godina", istakla je R. R, dodavši da ona smatra da je Gaddafi dobro uredio zemlju, jer da nije tako, Libija bi danas bila "pod čizmom".

Iz Tripolija je naša sagovornica doputovala sinoć kako bi bila sa svojom djecom i kako bi im, kaže ona, objasnila da nije tačno ono što se piše.

"Nevjerovatnu zahvalnost svi dugujemo ambasadoru BiH u Libiji Ferhatu Šeti. On je jako mnogo uradio za nas. Učinio je sve kako bi omogućio bh. građanima da se vrate u BiH i stalno je u kontaktu sa svim našim ljudima koji se nalaze tamo. On i njegov tehnički sekretar su sve sami učinili i bili su uvijek dostupni svim našim ljudima", ispričala je, još jednom se zahvalivši našoj ambasadi u Libiji.

Uvjeravajući nas da je situacija u Tripoliju bezbjedna, dodala je kako se namjerava već za 15 dana vratiti u tu zemlju.

"Došla sam samo kako bih djeci objasnila da je zaista sve u najboljem redu. Nikakvih problema nismo imali. Velike su gužve do aerodroma, pa nam je čak tamošnja policija pomagala da se lakše proguramo. Život se u Tripoliju normalno vodi", kazala je R. R. istakavši da je odlučna u namjeri da se vrati u Libiju i na posao, dodajući da ta zemlja hrani mnoge porodice u BiH jer u Libiji posluju mnoge naše kompanije.

Da je situacija potpuno drugačija od one predstavljene u medijima potvrdili su i mnogi građani BiH koji su sinoć avionom BH Airlinesa doputovali u Sarajevo. Video možete pogledati ovdje. (sa-x)
kojeime

#2018 Re: IRAN

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 10/03/2011 16:37, edited 1 time in total.
psydelija

#2019 Re: IRAN

Post by psydelija »

kojeime wrote:A kazu i da je Elvis jos ziv.
... za elvisom me iskreno zabole, levo havarisano... ali, ipak ti hvala za info.
psydelija

#2020 Re: IRAN

Post by psydelija »

jefferson wrote:Pa jesu jedva uocljive kada vlast pokusava da "zatrpa" problem a ne da se nosi sa problemom!
nacin da se resi problem je liberalizacija zakona :? ! :-) pusti snovi, jenkijevski! :D
jefferson

#2021 Re: IRAN

Post by jefferson »

psydelija wrote:
jefferson wrote:Pa jesu jedva uocljive kada vlast pokusava da "zatrpa" problem a ne da se nosi sa problemom!
nacin da se resi problem je liberalizacija zakona :? ! :-) pusti snovi, jenkijevski! :D
De mi reci kakve veze ima liberalizacija zakona sa mojom recenicom?
jeza u ledja

#2022 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

psydelija wrote:
jeza u ledja wrote:Teheran je POJAM za narkomane po ulici, ima ih na svakom cosku i vrlo lako su prepoznatljivi. Mene je npr. cudilo sto ih ta 'svemocna vlast' ne potjera, ali ocigledno je to tamo ogroman problem velikih razmjera kakvi ne da se ne mogu usporediti sa Londonom nego ne znam ti ni ja sa najgorim koncentracijama narkomana u svijetu.

da li si ti bio dole ili to sve govoris na foru FB, twiter, bbc...? narkomana je u teheranu proporcionalno sa stanovnistvom jako malo, jedva su te "fukare" uocljive.
Mislio sam da se iz prethodnog posta podrazumijeva da sam bio. Vjerovao ili ne isao tamo na vjencanje, drito iz Amerike via Istanbul. Bio i vidio svojim ocima plus cuo prica (i savjeta) od ljudi koji zive tamo. Kad odsjedas kod lokalaca onda ne hodas samo ko turista po centru (mada sam ih vidio i tamo, cak i zene dzankije).

Malo nakon toga isao i u Izrael. :D
jefferson

#2023 Re: IRAN

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:
psydelija wrote:

Mislio sam da se iz prethodnog posta podrazumijeva da sam bio. Vjerovao ili ne isao tamo na vjencanje, drito iz Amerike via Istanbul. Bio i vidio svojim ocima plus cuo prica (i savjeta) od ljudi koji zive tamo. Kad odsjedas kod lokalaca onda ne hodas samo ko turista po centru (mada sam ih vidio i tamo, cak i zene dzankije).

Mislim da bi ipak tenkisti vise trebao vjerovati nego svojim ocima!
jeza u ledja

#2024 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

psydelija wrote:
jeza u ledja wrote:
psydelija wrote:a, zakon rimo-katolicki postoji na zapadu u X drzava.
U kojim? Navedi dvije?
recimo, svajcarska, poljska, deo nemacke, malta...
Nego, de mi reci jos malo o ovim zakonima. :D
Koji su tacno zakoni? Imas li ikakav izvor gdje se navode nekakvi rimo-katolicki zakoni :lol: ?? Koji dijelovi Njemacke? Daj stavi bar jedan link, posto ja nisam upoznat.
psydelija

#2025 Re: IRAN

Post by psydelija »

jeza u ledja wrote:Mislio sam da se iz prethodnog posta podrazumijeva da sam bio. Vjerovao ili ne isao tamo na vjencanje, drito iz Amerike via Istanbul. Bio i vidio svojim ocima plus cuo prica (i savjeta) od ljudi koji zive tamo. Kad odsjedas kod lokalaca onda ne hodas samo ko turista po centru (mada sam ih vidio i tamo, cak i zene dzankije).

pricaj malo jeffersonu o teheranu... :D kako si se osecao "na kraju sveta" u grotlu anti americko-cionistickg velegrada? :-)

ako budes za tel aviv iso, javi da ti dam par adresa od nekih club-ova.

nemoj reci da je samo "deo nemacke" (bavarska oblast) problem u vezi rimo-katolickog zakona? sta je google reko za poljsku, svajcarsku..? :lol:
Post Reply