IRAN

Post Reply
Real Khan

#201 Re: IRAN

Post by Real Khan »

zonbirile wrote:Ne kontam stalnu prenaglašenu brigu po defoltu za "braću",a o sebi ne razmišljamo.
Vidi drug...ako me moje oči ne varaju, men' se čini tema je "IRAN" i stoga pišemo o Iranu (nećemo valjda o menstrualnom ciklusu polarne lisice i jajima japanskih prepelica). To što pišemo na temu "Iran" ne znači nužno da (barem ja) prenaglašeno "brinemo za braću" i sl. Jednostavno, postavljač teme je želio da se raspravlja o toj državi i mi kao raspravljamo, zar ne? Ako ti se ne sviđa ova tema, ili je preskoči, ili otvori sam sebi temu o bilo čemu pa se vidimo tamo... Right? :D
-Romeo-

#202 Re: IRAN

Post by -Romeo- »

zonbirile wrote:@romeo
pričaš gluposti i odmah padaš u ličnu diskvalifikaciju sugovornika.Dok god ne shvatimo i priznamo sebi ko nam je valjao i pomogao,kao i milion naših izbjeglica,nećemo se pravilno opredjeliti u vođenju kako unutrašnje ,tako i spoljnje politike.Sem toga pojam"braća" sugeriše ljubav,što ne postoji u geostrategiji.Dečko moj,dok kauboj nije rekao dela,doturite oružje,sve je bilo prdimahovina i na kraju braću onako čoporativno po snijegu istjeraše iz toplog doma, sa obuke.
direktore, mudro zboriš glede kauboja, no to ipak ne mijenja činjenicu odakle je oružje došlo, oružje koje bi i ti trebao malo više cijeniti s obzirom koliko ste ga opljačkali prilikom tranzita. modro zboriš i ovo za geostrategiju, sila i interes jesu na prvom mjestu, no ipak postoje i izuzeci.
zonbirile

#203 Re: IRAN

Post by zonbirile »

Real Khan wrote:
zonbirile wrote:Ne kontam stalnu prenaglašenu brigu po defoltu za "braću",a o sebi ne razmišljamo.
Vidi drug...ako me moje oči ne varaju, men' se čini tema je "IRAN" i stoga pišemo o Iranu (nećemo valjda o menstrualnom ciklusu polarne lisice i jajima japanskih prepelica). To što pišemo na temu "Iran" ne znači nužno da (barem ja) prenaglašeno "brinemo za braću" i sl. Jednostavno, postavljač teme je želio da se raspravlja o toj državi i mi kao raspravljamo, zar ne? Ako ti se ne sviđa ova tema, ili je preskoči, ili otvori sam sebi temu o bilo čemu pa se vidimo tamo... Right? :D
-------------------------------------------
Iran jest tema i to se i diskutuje,kada skontaš vlastite greške,na nivou narodne i državne svijesti biće nam lakši izbor u određivanju pravca geostrateškog djelovanja.Ne stoji ti,ružno je ko ne veliča I.revoluciju i
Ahmu i Neđada,taj može zaobići temu.Mislim da su Šiptari iz obe zemlje pokazali veću geostratešku pamet-dobar dan Bili,otkrijte vlastiti spomenik,kako je Hilari i mala,dođite opet i održite 1h-no predavanje za 100k $.Bi im drago,Amerima naravno, pa spojiše 120km autoputem dva oka u glavi,valjda i Otran ima veći značaj od Goražda.I tako ljudi rade radnju,doduše i mi grizemo ,ko miš u gvožđariji.
Real Khan

#204 Re: IRAN

Post by Real Khan »

zonbirile wrote:
Real Khan wrote:
Iran jest tema i to se i diskutuje,kada skontaš vlastite greške,na nivou narodne i državne svijesti biće nam lakši izbor u određivanju pravca geostrateškog djelovanja.Ne stoji ti,ružno je ko ne veliča I.revoluciju i
Ahmu i Neđada,taj može zaobići temu.Mislim da su Šiptari iz obe zemlje pokazali veću geostratešku pamet-dobar dan Bili,otkrijte vlastiti spomenik,kako je Hilari i mala,dođite opet i održite 1h-no predavanje za 100k $.Bi im drago,Amerima naravno, pa spojiše 120km autoputem dva oka u glavi,valjda i Otran ima veći značaj od Goražda.I tako ljudi rade radnju,doduše i mi grizemo ,ko miš u gvožđariji.
Mislim da lupaš lončiće paša moj solidni, jer ja nigdje nisam "veličao islamsku revoluciju" (ako si pročitao ono što sam napisao ranije na ovu temu). Ono što ja pišem o Iranu su hladne činjenice o kojima raspravljaju čak i zapadni politolozi, analitičari političkih sistema i geopolitike... Tako da ne stoji meni reći da mi "ne stoji veličanje I.revolucije i Ahme i Nedžada".
Što se tiče "naše" i albanske geostrategije...mislim da si zaboravio činjenicu da ni mi ni Albanci (kao uostalom ni Srbi, ni Hrvati, ili bilo koji drugi mali narod) ne predstavljamo geostrateške igrače nego OBJEKTE ili kolateral. Naravno, i u takvim ulogama se neko bolje a neko lošije snalazi, ali to je već sasvim druga tema koja nema veze sa Iranom. Naime, Iran spada u globalne geostrateške igrače i zato je "trn u oku" nekih drugih geostrateških igrača, a istovremeno je kvalitetan partner trećih velikih svjetskih igrača. Sad', koliko sam ja primjetio, tebi smeta što pojedini forumaši ovdje tvrde kako Amerika i ostatak zapada u stvari ne mogu tako lako rasturiti Iran i svesti ga na gabarite srednjeg ili malog geostrateškog igrača ili čak i objekta... Činjenice su hladne i neumoljive, i nije to stvar moje ili nečije druge afilijacije ovdje. Da je Amerikancima "piece of cake" razvaliti Iran (kao što si nam više puta ponovio) postavlja se pitanje zašto to nisu već učinili? Ne vjerujem u nekakav "altruizam" velikih sila (superila), baš kao što ne vjerujem ni u ljubav i nekakve druge "odnose" među državama kada je riječ o geopolitici. Tu postoje samo DRŽAVNI INTERESI (kako ih definira nekad' davno Rišelje), i naravno, RAVNOTEŽA STRAHA.
zonbirile

#205 Re: IRAN

Post by zonbirile »

@Real Khan

drug moj možda sam nespreto odgovarajući tebi,generalizirao stvari ,a ti se lično našao uvrijeđen.Tqačno je za priču o malim,ali baš zato je ludost malih se trpati u odnose velikih,da zabada se nos u guzicu,stoji itekako.Sama diskusija na forumu to potvrđuje.Hladno razumski ima istine u tome,ali i činjenice demantuju one koji glorifikuju Iran i koji Iran spoznaše tek 1979g.Ja nigdje nisam ponovio da im je šala razvaliti Iran,ali da pokušavaju i da će pokušavati i da je vrijeme na njihovoj strani,to je istorijski fakat.Biološkim,ili bilo kojim drugim odlaskom Kastra,Čaveza,Ahmedineđada,misliš da će ostati,kako je bilo.Pritisak je konstantan i kad tada će pući,puklo je svugdje i uvijek-i to je konstatacija,mene iskreno boli qurac za to,ali eto diskutujemo.
Real Khan

#206 Re: IRAN

Post by Real Khan »

zonbirile wrote:@Real Khan

drug moj možda sam nespreto odgovarajući tebi,generalizirao stvari ,a ti se lično našao uvrijeđen.Tqačno je za priču o malim,ali baš zato je ludost malih se trpati u odnose velikih,da zabada se nos u guzicu,stoji itekako.Sama diskusija na forumu to potvrđuje.Hladno razumski ima istine u tome,ali i činjenice demantuju one koji glorifikuju Iran i koji Iran spoznaše tek 1979g.Ja nigdje nisam ponovio da im je šala razvaliti Iran,ali da pokušavaju i da će pokušavati i da je vrijeme na njihovoj strani,to je istorijski fakat.Biološkim,ili bilo kojim drugim odlaskom Kastra,Čaveza,Ahmedineđada,misliš da će ostati,kako je bilo.Pritisak je konstantan i kad tada će pući,puklo je svugdje i uvijek-i to je konstatacija,mene iskreno boli qurac za to,ali eto diskutujemo.
E vidiš, trpaš iransku dikaturu islamske uleme (množina, institucija) sa diktaturama autoritarnih ličnosti (jednina, gdje se čitav sistem vlasti oslanja na karizmu jednog lica). Naravno da je realno očekivati korjenite promjene režima smrću jednog Fidela Kastra, Huge Čaveza ili Muamera El'Gadafija...ali Ahmedinedžad može sad' mandrknuti i već do ručka bi iskočio neki novi Ahmed ili Nedžad sa jednako radikalnim stavovima prema Zapadu, Americi, Izraelu...Kontaš? Razlika je tu ogromna i ta razlika komplicira stvari u očima Zapada. Najlakše bi im bilo da likvidiraju Ahmedinedžada i da sistem padne kao kula od karata, ali klinac, nije Ahmedinedžad prava adresa nego Islamska revolucionarna garda (tzv. mule ili vijeće staraca), a njih je dosta ili sasvim dovoljno da se zadrži kontinuitet. Eventualna likvidacija Ahmedinedžada ne bi dovela do pada sistema, nego bi naprotiv djelovala kontraproduktivno po interese Zapada jer bi dovela do dodatne kohezije i mobilizacije unutrašnjih snaga, koje nisu zanemarljive (75 miliona ljudi, a samo studenata svake godine se upiše skoro 2 miliona)...
Eto, sad' ću opet dobiti etiketu branioca islamske revolucije :D ali te podsjećam da na isti način razmišljaju analitičari u Pentagonu i CIA ;-)
Vragolan

#207 Re: IRAN

Post by Vragolan »

centralna azija ili azijski balkan kako ga zovu, je jos vece bure baruta nego sto smo mi ovdje, samo sto to bure baruta nece nikada eksplodirati sve dok je rusija (zbog svojih manjina u stanovima i prirodnih bogatstava u isitim) uz iran amerika uz tursku (takodnje zbog manjina, prirodnih bogatstava i "smirivanja" kurda) i naravno dokle god ima prirodnih bogatstava u raznim stanima (drzave koje zavrsavaju na stan tipa turkmenistan), a ne zaboravimo i kinu koja trazi svoje mjesto u tom dijelu svijeta
vecinsko stanovnistvo je muslimansko, e jednini problem da bi ruze cvale, je u tome sto se ti ljudi tamo ne identificiraju po religiji nego po plemenskoj pripadnosti, pa je malo zeznuto u nekoj drzavi homogenizirati narod
sto naravno nije u interesu velikim igracima
mislim da ce tamo uvijek tinjati fitilj ali da nece eksplodirati jer nema te sile koja bi zaustavila bilo kakav rat i toga su svi veliki igraci svjesni
psydelija

#208 Re: IRAN

Post by psydelija »

zonbirile wrote:opravdanje čega,za što?Ne kontam stalnu prenaglašenu brigu po defoltu za "braću",a o sebi ne razmišljamo.
zasto!
kao sto su ti vec objasnili, tema je iran i nemoj da je bez valjanih razloga trolas sa svojim: za sto? ce mu? neznam! :lol: ...znaci, pisi o iranu, ne o nama i nasoj brizi o braci.

p.s. ima li novih vesti o vesanjima, bicevanjima, kamenovanjima, zatvaranje neistomisljenika... u polsednjih 24 h?! :D
psydelija

#209 Re: IRAN

Post by psydelija »

Agencijsku vest koju je preuzeo sa-x:

Iran upozorio Evropljane

"Ne odbijajte snabdijevanje gorivom avione 'Iranaira"
Iran je u utorak upozorio evropske zemlje da ne odbijaju snabdijevanje gorivom avione Iranaira jer su moguće uzvratne mjere protiv "nelegalne" odluke, izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.
"Nažalost, neke kompanije su preduzele nedolične mjere koje se odnose na snabdijevanje aviona Iranaira" u Evropi, izjavio je Ramin Mehmamparast na redovnoj sedmičmnoj konferenciji za štampu.
"Upozoravamo njihove vlade da su ove inicijative nelegalne u odnosu na međunarodne propise. Nećemo ih tolerirati i razmotrit ćemo na koji način da odgovorimo na njih", kazao je on.
Neke iranske internetske stranice su objavile kako avioni Iranaira nedavno na londonskom aerodormu Heathrow nisu dobili gorivo.
U nedjelju je Washington Post pisao o tom problemu i kako su slična odbijanja uslijedila na aerodromima u Amsterdamu i Stockholmu, što je primoralo avione Iranaira na dodatna međuslijetanja u Njemačkoj i Austriji kako bi uzeli gorivo.
Prema pisanju američkog dnevnog lista, problem bi mogao biti u tome što je nekoliko zapadnih naftnih kompanija, kao što su BP, Schell i Q8, grubo prekinulo svoje ugovore s Iranairom.
Prekid snabdijevanja bi mogao biti posljedica pritisaka koje vrše američke vlasti na velike međunarodne naftne kompanije da prekinu sve odnose s Iranom, nakon što su od ljeta uvedene američke i evropske sankcije koje su pogodile njegov bankarski, naftni i transportni sistem.
Francuski Total i austrijski OMV će nastaviti da snabdijevaju avione Iranaira, naveo je isti izvor.

razvlacenje pameti... amerozidovski rukopis...neverovatno koliko daleko moze ici ljudski um u oholosti i pataloskoj mrzni ka neki i necim, u ovom slucaju iran-islam-crno zlato!
evropa svakim danom gubi na kredibilitetu (ako ga je uopste i imala) u ocima obicnog sveta. sramno!!!
zonbirile

#210 Re: IRAN

Post by zonbirile »

Real Khan wrote:

E vidiš, trpaš iransku dikaturu islamske uleme (množina, institucija) sa diktaturama autoritarnih ličnosti (jednina, gdje se čitav sistem vlasti oslanja na karizmu jednog lica). Naravno da je realno očekivati korjenite promjene režima smrću jednog Fidela Kastra, Huge Čaveza ili Muamera El'Gadafija...ali Ahmedinedžad može sad' mandrknuti i već do ručka bi iskočio neki novi Ahmed ili Nedžad sa jednako radikalnim stavovima prema Zapadu, Americi, Izraelu...Kontaš? Razlika je tu ogromna i ta razlika komplicira stvari u očima Zapada. Najlakše bi im bilo da likvidiraju Ahmedinedžada i da sistem padne kao kula od karata, ali klinac, nije Ahmedinedžad prava adresa nego Islamska revolucionarna garda (tzv. mule ili vijeće staraca), a njih je dosta ili sasvim dovoljno da se zadrži kontinuitet. Eventualna likvidacija Ahmedinedžada ne bi dovela do pada sistema, nego bi naprotiv djelovala kontraproduktivno po interese Zapada jer bi dovela do dodatne kohezije i mobilizacije unutrašnjih snaga, koje nisu zanemarljive (75 miliona ljudi, a samo studenata svake godine se upiše skoro 2 miliona)...
Eto, sad' ću opet dobiti etiketu branioca islamske revolucije :D ali te podsjećam da na isti način razmišljaju analitičari u Pentagonu i CIA ;-)
ma nije baš tako iako je baba to snila.Sem prevare na izborima i krvi na ulicama,lažnjaka i svega ostalog ni Ahmo ni Neđad nisu tako lako prošli izbore.
MUNAFIK

#211 Re: IRAN

Post by MUNAFIK »

zonbirile wrote:
Real Khan wrote:

ma nije baš tako iako je baba to snila.Sem prevare na izborima i krvi na ulicama,lažnjaka i svega ostalog ni Ahmo ni Neđad nisu tako lako prošli izbore.
a zar ne mislis da je veliki dio ''krvi na ulicama'' ustvari dio rezije koju su USA-izrael (veliki igraci) spremili Irancima? a jos ako tome dodas ono CNN-ovo (a vjerovatno i ostalih medija) konstantno UBIJANJE u pojam vijestima iz Irana i nekakvim POLU informacijama neke stvari budu jos jasnije...
CVini se da je tej poksaj slabljenja rezima sad za sad propao, jer ipak je samo mala grupica pravila belaje po ulicama...
zonbirile

#212 Re: IRAN

Post by zonbirile »

@munafik
na tvoju žalost i zabranjeni u Iraku internet je prenosio vijesti,čak i nagazna agencija MINA.Bilo je pucanja,krvi i ona ljepotica na You tube.Znaš što je problem,nisu zulum činile oficijelne snage,nego stranačke,pasardani,naoružani čuvari revolucije na motorima,u civilu naravno.E sad stranačke vijske i policije nikom nisu dobro donjele,ali ako ti kažeš drukčije OK.A tvrdnja o SAD,pa i ja kažem,da rovare i rovariti će.
Real Khan

#213 Re: IRAN

Post by Real Khan »

zonbirile wrote:
Real Khan wrote:

...i poenta je? Odoh im reći da se odmah predaju Zapadu i da je svaki otpor uzaludan, jer @zonbi kaže tako. :D
Čovječe, opet miješaš žabe i babe. Velika je razlika u unutrašnjim i vanjskim relacijama kada je riječ o Iranu. Mogu se oni između sebe poklati do posljednje kapi krvi oko izbora, ili nekih drugih "prilika"(uostalom za vrijeme Hašure se stotine hiljada ljudi sami bičuju i krvavih glava hodaju i nikome ništa :D ), ali kada je riječ o rušenju režima (koji je u rukama Čuvara Revolucije) ili o izmjeni Ustava (u njihovom slučaju Ustav je Kur'an) priča o tim stvarima je potpuno besmislena. Do kada će tako biti...? E, to ne znam, ako te zanima, onda idi u Iran pa ih pitaj.
simpozijum delirijum

#214 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

svi ti "zloglasni i opaki" diktatori i mracni nedemokratski rezimi ?
a USA kita !
prvi primjer ; libija i Gadafi ( kao sto pomenuh Kubu i zloglasnoga Fidela ) imas besplatnu medicinsku zastitu i niti ces umrijeti od gladi na ulici , niti ce ti djete lutati ulicom trazeci narkotike
uz pomoc firmi iz bivse Jugoslavije su po prvi puta navodnili pustinju , naime uz pomoc 'Hidrogradnje "i Rusa preusmjerili su cijelu rijeku pitke vode preko Sahare do Tripolija ! ( glavnoga grada Libije )
Libija je imala rat sa Cadom ( koji je podrzan od strane Francuza ) oko izvora vode
gomila raje je radila tamo , ako meni ne vjerujete ? vjerujte svojim roditeljima i rodjacima
Kina ima najbrzu zeljeznicu na planeti ( 350 Km/h), 'terminator' ili guverner Kalifornije Svarceneger doslovno moli Kineze da mu pomognu u izgradnji prve brze zeljeznice u USA kada je bio u posjeti Kini !
inace
ja vjerujem izvjestajima iz prve ruke
jaran mi bio na Kubi na godisnjem ( zivi u Kanadi , jer USA Kubu drzi pod sankcijama kretenskim koje ostatak planete ne sljivi ) i apsolutno je odusevljen , niti streljaju ljude po ulicama po CNN ili Fox news ( nije vidio niti par policajaca na ulici ), mnogo zapadno -evropskih turista ,ljudi druzeljubivi ( kao mi Sarajlije , normala ) odlicna klopa , nocni barovi rade , usred noci moze se setati ulicom i na plazi gledajuci Atlantski okean ( za razliku od USA gdje te policija pod nisanom vatrena oruzja otjera sa plaze poslije 9 navece :x )
mislim ?
mozda je u Iranu isto tako ?
otkud znamo ?
ja kazem
neka neko ko je bio tamo kaze !
alo'
peace
pozdrav !
zonbirile

#215 Re: IRAN

Post by zonbirile »

simpozijum delirijum wrote:svi ti "zloglasni i opaki" diktatori i mracni nedemokratski rezimi ?
a USA kita !
prvi primjer ; libija i Gadafi ( kao sto pomenuh Kubu i zloglasnoga Fidela ) imas besplatnu medicinsku zastitu i niti ces umrijeti od gladi na ulici , niti ce ti djete lutati ulicom trazeci narkotike
uz pomoc firmi iz bivse Jugoslavije su po prvi puta navodnili pustinju , naime uz pomoc 'Hidrogradnje "i Rusa preusmjerili su cijelu rijeku pitke vode preko Sahare do Tripolija ! ( glavnoga grada Libije )
Libija je imala rat sa Cadom ( koji je podrzan od strane Francuza ) oko izvora vode
gomila raje je radila tamo , ako meni ne vjerujete ? vjerujte svojim roditeljima i rodjacima
Kina ima najbrzu zeljeznicu na planeti ( 350 Km/h), 'terminator' ili guverner Kalifornije Svarceneger doslovno moli Kineze da mu pomognu u izgradnji prve brze zeljeznice u USA kada je bio u posjeti Kini !
inace
ja vjerujem izvjestajima iz prve ruke
jaran mi bio na Kubi na godisnjem ( zivi u Kanadi , jer USA Kubu drzi pod sankcijama kretenskim koje ostatak planete ne sljivi ) i apsolutno je odusevljen , niti streljaju ljude po ulicama po CNN ili Fox news ( nije vidio niti par policajaca na ulici ), mnogo zapadno -evropskih turista ,ljudi druzeljubivi ( kao mi Sarajlije , normala ) odlicna klopa , nocni barovi rade , usred noci moze se setati ulicom i na plazi gledajuci Atlantski okean ( za razliku od USA gdje te policija pod nisanom vatrena oruzja otjera sa plaze poslije 9 navece :x )
mislim ?
mozda je u Iranu isto tako ?
otkud znamo ?
ja kazem
neka neko ko je bio tamo kaze !
alo'
peace
pozdrav !
--------------------------------------------------------------------------------------------
pa sve je stvar opredeljenja.Neka država,odnosno diktator se opredjeli za ovo,ili ono.Očito sve ne može pokriti iz dohotka,pa na uštb sšporta,zdravstvenog osiguranja strada sve ostalo.A ostalo?PA na Kubi je dalje snabdijevanje na kartice-librete.Najveći proizvođač šečera dijeli šečer,32g po glavi,doduše na librete i to svaki mjesec.Stanovanje je također riješeno onako ofrlje-velika kasina i sl.nastambe su jednostavno podijeljeni ormarima i koristi ih više porodica.Skontaj sada salu ispregrađivanu ormarima i cca 10 porodica unutra,ja i pokoja kokoš se nađe.Na ulici auta iz 50-tih.Ja u sportu su dobri,ali imaju i jedan postrevolucionarni-plivanje sa ajkulama do obala Floride.
MUNAFIK

#216 Re: IRAN

Post by MUNAFIK »

zonbirile wrote:@munafik
na tvoju žalost i zabranjeni u Iraku internet je prenosio vijesti,čak i nagazna agencija MINA.Bilo je pucanja,krvi i ona ljepotica na You tube.Znaš što je problem,nisu zulum činile oficijelne snage,nego stranačke,pasardani,naoružani čuvari revolucije na motorima,u civilu naravno.E sad stranačke vijske i policije nikom nisu dobro donjele,ali ako ti kažeš drukčije OK.A tvrdnja o SAD,pa i ja kažem,da rovare i rovariti će.
jah eto stranacke vojske... :-)

Prije svega svjestan si kao i ja da u Iranu rade hiljade AGENTA kojima ubistvo nije strana stvar, kada onako zvjerski ubijaju obicni Izraelski i USA vojnici jadan i napacen narod Iraka i Palestine mogu tek misliti kako lahko jedan obuceni agent ubija ljude po zadatku...
Naravno CIA i mosad nikad nista nisu uradili lose, oni ne hodaju u civilima i oni nikd nista nisuzakuhali, nikakvu bombu bcili i nikad nikoga nisu ubili... sve je to revolucionarna garda u civilu radila u Iranu a moguce i sirom svijeta...
zonbirile

#217 Re: IRAN

Post by zonbirile »

MUNAFIK wrote:

Prije svega svjestan si kao i ja da u Iranu rade hiljade AGENTA kojima ubistvo nije strana stvar, kada onako zvjerski ubijaju obicni Izraelski i USA vojnici jadan i napacen narod Iraka i Palestine mogu tek misliti kako lahko jedan obuceni agent ubija ljude po zadatku...
Naravno CIA i mosad nikad nista nisu uradili lose, oni ne hodaju u civilima i oni nikd nista nisuzakuhali, nikakvu bombu bcili i nikad nikoga nisu ubili... sve je to revolucionarna garda u civilu radila u Iranu a moguce i sirom svijeta...
------------------------------------
jarane da samo znaš koliko me zaboli qurac za Iran i ostale.Upalim se strašno na gluposti i defoltni odbrambeni stav,kao tvoj.Eto pročitaj moj post i svoj odgovor,nigdje veze.Normalno ubijajju i CIA i Mosad(evo nešto i nauči jedino Mosad na planetu samostalno donosi odluku o egzekuciji,ostali izvještavaju,predlažu i čekaju dozvolu,pa i CIA),ali jarane nisu agenti ti koji su ubijali demonstrante ,nego pasardani
habe

#218 Re: IRAN

Post by habe »

Real Khan wrote:
Sve bi bilo lakše Amerikancima i Jevrejima da su i Iranci Arapi...ali oni to nisu i puno, puno su zafrkaniji igrači od "braće" Arapa. Ne sporim da bi mogla postojati mogućnost ispaljenja ponekog Tomahawka na "sporna nuklearna postrojenja", ali se prije tog čina otvaraju teška pitanja poput: "šta nakon toga?!" Kakva će reakcija biti sa druge strane? Hoće li stradati Izrael? itd.
[/quote]
-----------------------------------

Upravu si Iran nije kao ostatak arapskog svijeta zato i jeste u poziciji da se zestoko odupire zapadnom pritisku. Iranska privredna i vojna masinerija unatoc silnim sankcijama koje ih ogranicavaju vec 30 godina uspjesn se razvija.
Saveznici su svjesni cime sve Iran raspolaze i upravo zbog toga saveznicke rakete miruju. Iranska vojna strategija prije svega bazirana je na protu zracnij i anti raketnoj odbrani i u tom segmentu stoje jako dobro pa su saveznici svjesni da bi eventualna vojna intervencija bila ustvari najveci ispit za njihove vojne snage od drugog svjetskog rata Do sada Amerika i Izrael ratovali su sa daleko slabijim od sebe i u tim ratovima njihove teritorije i civili nisu bili znacajnije ugrozeni jer ratove su vodili daleko od svojih gradova. Ovdje prije svega mislim na SAD dok je Izrael ratovao sa susjedima al ti susjedi i nisu mogli ozbiljnije ugrozit njihovo stanovnistvo, medjutim u ovom slucaju Izrael je svjestan kakav ih scenario ceka prva raketa koja pogodi Iranski teritorij bit ce inicijalna kapsula za Iranske dalekometne proektile koji ce odmah poletjeti ka Izraelu i upravo zbog ove cinjenice SAD drzi podignutu rucnu jer bi ovakva odluka mogla ostaviti strasne posljedice po izraelsko civilno stanovnistvo. Bez obzira na Americka upozorenja Izraelsko rukovodstvo je spremno kockati se i nestrpljivo ceka da SAD spusti rucnu jer vrijeme radi za Iran svaki dan Iran postaje sve veci i otrovniji zalogaj.

Ovo nisu navijacke strasti ovo su cinjenice do kojih sam dosao citajuci i gledajuci analize svjetskih experata i prateci razvoj iranske vojne masinerije i slazem se stobom da postoje rafiranije metode i siguran sam da ce one prije vojnih biti jos drasticnije koristene al se neslazem da ce Iran diplomatski kapitulirati. Sankcije i unuratnja rovarenja u reziju CIA-e dosada nisu pili vode a kao sto sam gore napisao vrijeme radi za Iran pa se stoga bojim da ce zbog te cinjenice doci do ogranicene vojne intervencije.
zonbirile

#219 Re: IRAN

Post by zonbirile »

jah po tim ekspertima i JNA je bila 4-ta sila u Evropi.Da se nije sralo i da se ujedinilo,razbili bi je ko dijete zvečku.Uostalom čeka se udar iznutra.
AliceInChains

#220 Re: IRAN

Post by AliceInChains »

zonbirile wrote:jah po tim ekspertima i JNA je bila 4-ta sila u Evropi.Da se nije sralo i da se ujedinilo,razbili bi je ko dijete zvečku.Uostalom čeka se udar iznutra.
Vidis, glupost je to sto ti tvrdis. Iz strateskih razloga je Iran jako bitan za zapad. I sto vise cekaju na udar iznutra, sto vise gube vrijeme u financijskom smislu. Jos se Iran nasao kooperirati sa Kinom i sa Rusijom. Kad bi oni mogli, onda bi odmah napali Iran. Zato sto ne mogu bas tako lahko, moraju mukotrpno cekati na udar iznutra- cinjenica za to mukotrpno cekanje ti je uznemireni/nestrpljivi Izrael, koji evo ve preko 10 godina ceka, da mu"neko" da zeleno svijetlo za vojni udar. Ali se tom istom Izraelu jebe za posljedice tog vojnog udara.
zonbirile

#221 Re: IRAN

Post by zonbirile »

pa prošli izbori su dovoljno pokazali stanje u Iranu,sa aspekta demokratije i raja u kojem žive.Kako će se završiti,niko ne zna,da im Zapad pomaže da se nađu u kaosu nije sporno.Sve ostale vojne opservacije tipa M.Lazanski ne stoje.
AliceInChains

#222 Re: IRAN

Post by AliceInChains »

zonbirile wrote:pa prošli izbori su dovoljno pokazali stanje u Iranu,sa aspekta demokratije i raja u kojem žive.Kako će se završiti,niko ne zna,da im Zapad pomaže da se nađu u kaosu nije sporno.Sve ostale vojne opservacije tipa M.Lazanski ne stoje.
Da, ali ti si uporedio Iran sa Jugom, sta je u najmanju ruku smijesno. Iran je, sta se stanovnistva tice, prilicno homogen. I zato nije bitno, dali su tamo 30, 49 ili 49,9 posto protiv tog rezima. Sve dok je vise od polovine stanovnistva za rezim, su protesti na protiv rezima na Youtube-u nebitni.
zonbirile

#223 Re: IRAN

Post by zonbirile »

AliceInChains wrote:
zonbirile wrote:pa prošli izbori su dovoljno pokazali stanje u Iranu,sa aspekta demokratije i raja u kojem žive.Kako će se završiti,niko ne zna,da im Zapad pomaže da se nađu u kaosu nije sporno.Sve ostale vojne opservacije tipa M.Lazanski ne stoje.
Da, ali ti si uporedio Iran sa Jugom, sta je u najmanju ruku smijesno. Iran je, sta se stanovnistva tice, prilicno homogen. I zato nije bitno, dali su tamo 30, 49 ili 49,9 posto protiv tog rezima. Sve dok je vise od polovine stanovnistva za rezim, su protesti na protiv rezima na Youtube-u nebitni.
---------------------------------
ma osnovni je problem navijačko posmatranje i tada se gubi kontakt sa stvarnošću i osječaj mjere.Iskustvo me uči da je ovakva klima i ovakav se naboj stvara uvijek,kada po defaultu se brane naši od njih.Ne kontam koji je kriterij za izbor naših i njih,ali vjerski jedini preostaje.Tako je bila u krizi oko zaljeva Sirta,Libija-SAD,Irak-Iran (očit primjer da trostruko brojniji narod je pretrpio veliki poraz,ogromne žrtve od manjeg),pustinjska oluja,kampanja u Afganistanu,napad na Irak.Nemoj samo pričati o pravdi i osjećaju za pravo.
MUNAFIK

#224 Re: IRAN

Post by MUNAFIK »

AliceInChains wrote:

lik potvrdi da se USA i Izrael vec odavno petljaju u te udare iznutra, i da njihovi agenti odavno rade i rovare po Iranu, a onda se napravi lud i tvrdi da Ni USA ni Izrael nema nikakve veze sa ''neredima'' koji su se desili, a svakom ko zeli je jasno da su ti ko fol ''neredi'' izrezirani i finansirani zna se od koga...

Prije svega policija ja dovela u red DIVLJAKE koji su koristili priliku i pravili stetu, palili, razbijali, krali... OSTALA vecina ljudi je izasla u mirne setnje gradom, ako neko vjeruje da su svi ti protestanti eto PROTIV razima onda taj nije normalan i nema pojma o Iranu... Ruku na srce od 79-te godine u iranu postoji odredjeni postotak ljudi koji su istinski protivnici rezima, ali oni su MINORNI, nebitni, i samo kojekakvim fabrikovanim neredima mogu isplivati u javnost ali je glupo taj mali broj ljudi prestavljati skoro pa VECINOM, to jednostavno nema veze sa realnoscu. U Iranu ako neko ne voli Ahmeda i nedzada ne znaci da taj nevoli rezim, a ovdje neki to uporno pokusavaju podvaliti.

USA i Izrael su najveca prijetnja za sve Irance i oni (bar velika vecina) su svjesni toga, obican narod trpi radi USA-Izraelskih sankcija i toga su svi svjesni i oni ce se svi udruziti u odbrani sa ili bez Ahme... ahmo je sada, a sutra ce lahko doci neko drugi, ali nekima je to ocito tesko skontati...

A sto se navijanja tice, :-) naravno ja navijam Za iran i imam 1000 razloga za to, i nikad ne bi volio da USA-Iraelski zlocinci uniste i tu zemlju...
habe

#225 Re: IRAN

Post by habe »

zonbirile wrote:
MUNAFIK wrote:

------------------------------------
Svugdje ima ne zadovoljnih i prirodno je da se ljudi svrstavaju na ovu ili onu stranu. Prije svega mi neznamo apsulutno nista o unutrasnjim problemima Irana da li je vecina zadovoljna ili ne sve sto saznamo saznamo preko CNN-a ili slicnih kuca koje su jako oruzje u specijalnom ratu koji zapad vec duze vrijeme vodi s ciljem kompromitovanja iranskog vodstva sto ce dovesti do manjka povjerenja i na koncu svrgavanja rezima koji se ostro protivi zapadnoj dominaciji. U Iranu obitava znacajan broj onih koji se deklarisu kao opozicia, tamo zivi i ne zanemariv broj jevreja koji imaju svoje pretstavnike u drzavnim tjelima koji veliku podrsku dobijaju izvana. Scenario po kojem bi radom tajnih sluzbi, podrskom opoziciji i unutarnjim rovarenjem bez oruzane sile zapad uspio smjenit iransko anti Americko-Izraelsko vodstvo bio bi najveci uspjeh za saveznike. Stoga ne treba pomenute proteste gledati prije svega kao ne zadovoljstvo iranskog naroda, misljenja sam da oni imaju sasvim drugaciju pozadinu.
Post Reply