kako ya koga
Challenger_ wrote:Ja bih tipovao na ovu šemu: Iran - GRU - egipatska armija - Huti.
vrlo moguce, rusi nesto rovare po centralno afri;koj republici, koliko je to pametno imaju;ič pod razmatranjem da je to prije svega francuska zona uticaja, ne nominalno vec i figurativno, monetarno ako se kaze je poklopljena
https://sh.wikipedia.org/wiki/Srednjoaf ... CFA_franak
doduse vrlo moćče da su im francuzi dopustili da obučavaju centralno afričku tzv armiju u zamjenu za lukrativne poslove u samoj Rusijkoj federaciji, međutim ako ne ide preko egipta onda vrlo je moguče da ide preko đibutija i kineza te sudanske obale a možda i preko sve dvije ili tri strane.
Nažalost mi nismo u mogučnosti da neki od proizvoda nase namjenske industrije ponudimo na prodaju, pored saudijaca i hudijima iako možda realno gleadjuči to i nije neka žalost vjerujem da saudijci su monetarno mnogo bolje livkidniji, ali biznis postrance, raduje da se huti drže, jer njihovo držanje znači da če i u narednom periodu biti posla za našu industriju,
s druge strane ako prodajemo egiptu, rusiji, možda dio toga dospijeva i do druge strane, sto je za nas u osnovi povoljan razvoj događanja
Baki19 wrote:Izmedju Irana i Saudijske Arabije traje nesnosna mrznja potaknuta selefijskim ucenjem. Selefije ne priznaju shije kao muslimane i nazivaju ih kafirima. Ta mrznja je takva da selefije radije pristaju da budu tolerantni prema krscanima i jevrejima nego prema shijama. Shije iz Irana pozivaju na jedinstvo muslimana ali to ne ide sa selefijama iz Saudijske Arabije. Turska je umjerena prema shijama i ne dozivljavaju ih kafirima. Iran je mnogo vise tolerantan prema sunnijama nego sto su to Saudijske selefije. U Kataru zive muslimani koji pripadaju hanbelijskom mezhebu. Katarani su tolerantni prema Iranu sto je slucaj da je Saudijska koalicija uvela prema Kataru sankcije. Katar je uspio sa Al Jazeerom i ta TV je smetnja bliskoistocnim diktaturama.
cinjenica jeste, ali je i to što si naveo osporivo i upitno, tj koliko je iran tolerantan prema nekin drugima?
jemen jeste bio lijep ali koliko je samoodrživ kada kroz hiljade godina ima određenih problema sa susšama i održavanjem stanovništva, ako sam dobro shvatio mnogi arapi potiču upravo od tamo, bila je nakad tamo i neka brana koja je pukla i nikad više nije popravljena, na žalost, možda svi problemi jemena zapravo potiču od tog?