IRAN

Post Reply
славянин

#19201 Re: IRAN

Post by славянин »

salik79 wrote:

Pitaj nekog starijeg, ako si fakat iz Tuzle. U selima oko Tuzle se uzgajala stoka, znas!? Bilo puno vise mesa, jaja i mlijecnih proizvoda, nego brasna. Brasno jeste bilo problem u tom periodu.
brasna bez pomoci nije bilo nikako skoro, ljudi i nisu puno sijali dok nije zatvoren kanal pomoci - onda se krenulo vise da sije a ako mislis da sela u okolini tuzle i ostalih gradova mogu nahraniti mesom tuzlansku regiju onda si dobro zalutao ili namjerno lazes (prije ce biti ovo drugo) O tome kako si ti kupovao nesto necu ni da pocinjem, jer u prve dvije godine je svijet ostao bez para.Stvari se imalo kupiti na pijaci od svercera kao i svugdje ali bilo je tih stvari jer upravo svijet nije imao para da kupi osim pojedinih koji su bili ili ratni profiteri ili su se zavalili nekako na neku bas finu poziciju.
Fudo387

#19202 Re: IRAN

Post by Fudo387 »

славянин wrote:
Challenger_ wrote:
nosara wrote:Da ne bi cemerike rat bi trajao tri i po godine, a BiH bi bila etnicki podijeljena.
:pisnuo:
Sta se ti ceheris, da su se tvoji pitali mnogo krace bi to trajalo -
Evo i sada kukaju :
Oa dobro, slali su Kozake, i to je nesto...cuj.
salik79

#19203 Re: IRAN

Post by salik79 »

Challenger_ wrote:Dobro. Hoćemo li konačno na temu, Iran?
Američki ministar obrane Patrick Shanahan (na slici gore, u centru) poručio je kako SAD radi na okupljanju "globalnog konsenzusa" nakon napada na tankere u Omanskom zaljevu - napada za koje je SAD već optužio Iran. "Glavni fokus za mene, savjetnika Boltona i tajnika Pompea je izgradnja globalnog konsenzusa po pitanju ovog međunarodnog problema", rekao je Shanahan jučer u razgovoru za medije pred Pentagonom.

Hoće globalnu, antiiransku koaliciiju.
Kao i "tata", s BI, mu:

General War

#19204 Re: IRAN

Post by General War »

salik79 wrote:
славянин wrote:
salik79 wrote:
U Tuzlo svega, pogotovo mesa. Jedino je brasno, i jos neke makarone i tako ti proizvodi, kao humanitarna bilo :thumbup:
Heh, samo mi je krivo sto sam rodjen u istom gradu kao ti ako ne lazes da si iz Tuzle. Kada je poceo rat sa HVOom u Tuzli se nije imalo sta jesti konvoji sa pomoci prekinuti a ti jeo meso jel. Mesa bilo... jedino brasno makarone i tako ti proizvodi... ..... uh ne smijem se nervirati djaba... 8)
Pitaj nekog starijeg, ako si fakat iz Tuzle. U selima oko Tuzle se uzgajala stoka, znas!? Bilo puno vise mesa, jaja i mlijecnih proizvoda, nego brasna. Brasno jeste bilo problem u tom periodu.
Jel bilo i struje gdje ces to meso ostaviti, ako ai ga imao cime platit? De bolan niko nije htio klat stoku...a tek oko tuzle.
E sad, ako si se uvalio u merhamet...bilo je, bilo.
salik79

#19205 Re: IRAN

Post by salik79 »

славянин wrote:
salik79 wrote:

brasna bez pomoci nije bilo nikako skoro, ljudi i nisu puno sijali dok nije zatvoren kanal pomoci - onda se krenulo vise da sije a ako mislis da sela u okolini tuzle i ostalih gradova mogu nahraniti mesom tuzlansku regiju onda si dobro zalutao ili namjerno lazes (prije ce biti ovo drugo) O tome kako si ti kupovao nesto necu ni da pocinjem, jer u prve dvije godine je svijet ostao bez para.Stvari se imalo kupiti na pijaci od svercera kao i svugdje ali bilo je tih stvari jer upravo svijet nije imao para da kupi osim pojedinih koji su bili ili ratni profiteri ili su se zavalili nekako na neku bas finu poziciju.
Da, moglo se kupiti, ako si imao novca, ili nesto za razmjenu. Tako da, ko je imao prije rata, uz vojne pakete, mogao je bez problema prezivljavati. A, jos ako si imao zemlje, bio si na konju. Sve to, bez ikakvog ratnog profiterstva, ili bilo kakvih ilegalnih radnji.
salik79

#19206 Re: IRAN

Post by salik79 »

General War wrote:
salik79 wrote:
славянин wrote: Heh, samo mi je krivo sto sam rodjen u istom gradu kao ti ako ne lazes da si iz Tuzle. Kada je poceo rat sa HVOom u Tuzli se nije imalo sta jesti konvoji sa pomoci prekinuti a ti jeo meso jel. Mesa bilo... jedino brasno makarone i tako ti proizvodi... ..... uh ne smijem se nervirati djaba... 8)
Jel bilo i struje gdje ces to meso ostaviti, ako ai ga imao cime platit? De bolan niko nije htio klat stoku...a tek oko tuzle.
E sad, ako si se uvalio u merhamet...bilo je, bilo.
Jah. :roll:
Fudo387

#19207 Re: IRAN

Post by Fudo387 »

salik79 wrote:
славянин wrote:
salik79 wrote:

Da, moglo se kupiti, ako si imao novca, ili nesto za razmjenu. Tako da, ko je imao prije rata, uz vojne pakete, mogao je bez problema prezivljavati. A, jos ako si imao zemlje, bio si na konju. Sve to, bez ikakvog ratnog profiterstva, ili bilo kakvih ilegalnih radnji.
A sta su oni u Sarajevu, Gorazdu, Bihacu...sijali i tovili za mesnice?
славянин

#19208 Re: IRAN

Post by славянин »

salik79 wrote:
славянин wrote:
salik79 wrote:

De mi ti reci moglo se preziviti, ko ce da sije i ore njive i odrzava - zene su i sijale koliko su mogle kada je pomoc prestala da dolazi / muskarci su bili po linijama (barem u mojoj familiji za tvoju ne znam) zemlje je bilo gdje oces i koliko oces a krompir i psenica ne nicu za 2 dana.Ljudi su ostali bez para u prve dvije godine , opet mi budis sumnju da si uopste bio tu jer svako je prodavao sta je stigao i opet masa gladnih ljudi je bila kada se ostalo bez te humanitarne.Ta hrana koja je sijana je isla i za vojsku ne zaboravi.
Pises nebuloze... namjerno.

Jos moji roditelji zatvorise 3 prodavnice i zovnuse kamione da se vuce vojsci sve iz magacina, de ba sa mamom isao nosio cigare na artiljerijski polozaj u sepetarima i poslije u pozarnici ...
salik79

#19209 Re: IRAN

Post by salik79 »

Ja pisem za Tuzlu. A za ove iz Sarajeva znam da su se snabdijevali u Konjicu i Jablanici i okolnim selima. Pogotovo ovi iz Butmira, S. Kolonije i Hrasnice. A jos je i svako svoju bascu imao.
Last edited by salik79 on 15/06/2019 19:22, edited 1 time in total.
славянин

#19210 Re: IRAN

Post by славянин »

salik79 wrote:Ja pisem za Tuzlu. A za ove iz Sarajeva znam da su se snabdijevali u Konjicu i Jablanici i okolnim selima. Pogotovo ovi iz Butmira, S. Kolonije i Hrasnice. A jos je i svoju bascu imao.
Mislis lazes za potrebe mule ili pises za tuzlu.. prije ovo prvo .
Baki19

#19211 Re: IRAN

Post by Baki19 »

Amerika i Izrael ne smiju napasti Iran jer iza Irana stoji Rusija koja ce pomoci Iranu da se oduprije svakom napadu. Iran je velika zemlja i pjesadijski je Amerikanci ne mmogu okupirati jer smjene rezima u Iranu nema i na to narod nece pristati. Iran je vjerska zemlja i u njoj ima raznih naroda koji su ujedinjeni u Islamu i smatram da ce Iran moci da pobjedi u eventualnom ratu.
salik79

#19212 Re: IRAN

Post by salik79 »

славянин wrote:
salik79 wrote:
славянин wrote: brasna bez pomoci nije bilo nikako skoro, ljudi i nisu puno sijali dok nije zatvoren kanal pomoci - onda se krenulo vise da sije a ako mislis da sela u okolini tuzle i ostalih gradova mogu nahraniti mesom tuzlansku regiju onda si dobro zalutao ili namjerno lazes (prije ce biti ovo drugo) O tome kako si ti kupovao nesto necu ni da pocinjem, jer u prve dvije godine je svijet ostao bez para.Stvari se imalo kupiti na pijaci od svercera kao i svugdje ali bilo je tih stvari jer upravo svijet nije imao para da kupi osim pojedinih koji su bili ili ratni profiteri ili su se zavalili nekako na neku bas finu poziciju.
De mi ti reci moglo se preziviti, ko ce da sije i ore njive i odrzava - zene su i sijale koliko su mogle kada je pomoc prestala da dolazi / muskarci su bili po linijama (barem u mojoj familiji za tvoju ne znam) zemlje je bilo gdje oces i koliko oces a krompir i psenica ne nicu za 2 dana.Ljudi su ostali bez para u prve dvije godine , opet mi budis sumnju da si uopste bio tu jer svako je prodavao sta je stigao i opet masa gladnih ljudi je bila kada se ostalo bez te humanitarne.Ta hrana koja je sijana je isla i za vojsku ne zaboravi.
Pises nebuloze... namjerno.

Jos moji roditelji zatvorise 3 prodavnice i zovnuse kamione da se vuce vojsci sve iz magacina, de ba sa mamom isao nosio cigare na artiljerijski polozaj u sepetarima i poslije u pozarnici ...
Vidis da je sve individualno. ;-)

A sto se tice dijeljenja vojsci, nemoj mi samo o tome...
salik79

#19213 Re: IRAN

Post by salik79 »

славянин wrote:
salik79 wrote:Ja pisem za Tuzlu. A za ove iz Sarajeva znam da su se snabdijevali u Konjicu i Jablanici i okolnim selima. Pogotovo ovi iz Butmira, S. Kolonije i Hrasnice. A jos je i svoju bascu imao.
Mislis lazes za potrebe mule ili pises za tuzlu.. prije ovo prvo .
Ako si ti navikao lagati za potrebe rabina, ja nisam, niti mi to treba. A laz ti ionako nije strana. 8-)
славянин

#19214 Re: IRAN

Post by славянин »

salik79 wrote:

Jeste individualno kad si vec u ratu ako si bio u Tuzli se uspio familijarno uvaliti negdje pa jesti meso.

Necu ja nista o dijeljenu vojsci - to je tebi nepojmljivo.
salik79

#19215 Re: IRAN

Post by salik79 »

славянин wrote:
salik79 wrote:

Jeste individualno kad si vec u ratu ako si bio u Tuzli se uspio familijarno uvaliti negdje pa jesti meso.

Necu ja nista o dijeljenu vojsci - to je tebi nepojmljivo.
:lol: :lol: :lol:

:roll:
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#19216 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

salik79 wrote:
Challenger_ wrote:Hoće globalnu, antiiransku koaliciiju.
Kao i "tata", s BI, mu:
Nema ništa od toga. Tome oponira Njemačka i EU, opinira Kina, oponira Rusija, oponira ogromna većina čovječanstva. Ako žele da se nešto značajnije promjeni trebaće im neka fals-flagara veća od 9/11 inače piši propalo.
Challenger_

#19217 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

славянин wrote:...
Ako su tvoji bili tako imućni i još na strani ARBiH, zašto i dalje nisi u svojoj Tuzli, već sreću tražiš od nemila do nedraga?
Challenger_

#19218 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

Baki19 wrote:Amerika i Izrael ne smiju napasti Iran jer iza Irana stoji Rusija koja ce pomoci Iranu da se oduprije svakom napadu. Iran je velika zemlja i pjesadijski je Amerikanci ne mmogu okupirati jer smjene rezima u Iranu nema i na to narod nece pristati. Iran je vjerska zemlja i u njoj ima raznih naroda koji su ujedinjeni u Islamu i smatram da ce Iran moci da pobjedi u eventualnom ratu.
:kiss:

To Đ, to Baki, legendo.
славянин

#19219 Re: IRAN

Post by славянин »

Challenger_ wrote:
Ako su tvoji bili tako imućni i još na strani ARBiH, zašto i dalje nisi u svojoj Tuzli, već sreću tražiš od nemila do nedraga?
Zato sto nisam balvan da zivim u ovakvoj drzavi i da mi komsija bude salik i ti - ukratko :D :lol:
Challenger_

#19220 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

славянин wrote:Zato sto nisam balvan da zivim u ovakvoj drzavi i da mi komsija bude salik - ukratko :D :lol:
Tu "državu" ti je skrojila Amerika koju hvališ.

Salik. Bog mi je svjedok da je on jedan od posljednjih razloga što još uvijek pišem na forumu. Da nisi zadrt, zapazio bi ljepotu njegovog karaktera i učio od njega, što sam radim.
славянин

#19221 Re: IRAN

Post by славянин »

Challenger_ wrote:
славянин wrote:Zato sto nisam balvan da zivim u ovakvoj drzavi i da mi komsija bude salik - ukratko :D :lol:
Tu "državu" ti je skrojila Amerika koju hvališ.

Salik. Bog mi je svjedok da je on jedan od posljednjih razloga što još uvijek pišem na forumu. Da nisi zadrt, zapazio bi ljepotu njegovog karaktera i učio od njega, što sam radim.
Amerika je skrojila ovakvu onda sami sebi smo ga suknili tj. nesposobnost da se organizuje normalna uprava pa makar u kantonima eto gdje su Bosnjaci vecina dalje da je krojila tvoja uzdanica Rusija bas me interesuje kako bi izgledala.
Koje ucio - da smo jeli meso u tuzli preko rata a da su nas amerikanci trovali lanc paketima jel - jel to ta ljepota "karaktera" :-)
Challenger_

#19222 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

Da se učiš od njega strpljenju, da kao on po sto puta objasniš ljudima, da ljude ne mrziš nego voliš, da si zadovoljan sobom, da si u miru sa Bogom i svijetom oko sebe. Da ne voliš nepravdu, kako ovdje tako u svijetu, da braniš svoje stavove kao on, pa bio u pravu ili u krivu, a uvijek, kao on, otvoren za drugačije mišljenje.

Salik, "nomen est omen".
славянин

#19223 Re: IRAN

Post by славянин »

Challenger_ wrote:
Da se učiš od njega strpljenju, da kao on po sto puta objasniš ljudima, da ljude ne mrziš nego voliš, da si zadovoljan sobom, da si u miru sa Bogom i svijetom oko sebe. Da ne voliš nepravdu, kako ovdje tako u svijetu, da braniš svoje stavove kao on, pa bio u pravu ili u krivu, a uvijek, kao on, otvoren za drugačije mišljenje.

Salik, "nomen est omen".
Vidis li problem u tvojem beskonacnom intelektu ??
Last edited by славянин on 15/06/2019 19:41, edited 1 time in total.
Challenger_

#19224 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

славянин wrote:da je krojila tvoja uzdanica Rusija bas me interesuje kako bi izgledala.
Za*ebi sa imputiranjem. Moja uzdanica su moji ljudi, ljudi ove zemlje, koji su sami krojili svoju sudbinu a ne koji su se oslanjali na tuđina, bio on Mađar, Turčin, Švabo ili Amerikanac.
Fudo387

#19225 Re: IRAN

Post by Fudo387 »

Baki19 wrote:Amerika i Izrael ne smiju napasti Iran jer iza Irana stoji Rusija koja ce pomoci Iranu da se oduprije svakom napadu. Iran je velika zemlja i pjesadijski je Amerikanci ne mmogu okupirati jer smjene rezima u Iranu nema i na to narod nece pristati. Iran je vjerska zemlja i u njoj ima raznih naroda koji su ujedinjeni u Islamu i smatram da ce Iran moci da pobjedi u eventualnom ratu.
Neka mole olmajtija da do toga ne dodje, za dvije hefte ne bi imali ni vojske, ni privrede, ni buducnosti.
Post Reply