IRAN

Post Reply
jeza u ledja

#18701 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

mirsek wrote: Ali zasto bolan Japan, on nije strana u sukobu ? Da uniste citavu japansku tankersku flotu to veze nema sa sukobom. Nije Abe bitan lik u ovoj situaciji, obicni postar, prenosnik ponuda.
Pa da pokazu sta misle o njegovom posredovanju i mirovnim pregovorima. Jednostavno poruka da odjebe.

Kako ne shvatas kolika je to bruka u Iranu za Rouhanija, dok ugoscuje Abea Japancima se potapa tanker?

Hard lineri u Iranu cijelo vrijeme rade na podrivanju Rouhanija. Spominjao sam i ranije te primjere (sa zemljotresom i Crvenim polumjesecom). Isto ko i u svim drugim zemljama, imas struju koja bi da pregovara i struju koja bi da ratuje.
славянин

#18702 Re: IRAN

Post by славянин »

Ti si vidio predpostavljam ? :lol: Mogu li da mozda insinuiram da si to gledao na dokumentarcima o 2. Sv ratu kada udari torpeda polove transportne brodove i to pretezno manje - od kojih je pola natovareno municijom pa rokne kao atomska. Tankeri su malo veci a moderni tankeri su kontruisani da tesko mogu potonuti jer su sekcionisani kako bi se sprijecile havarije i zagadjenje.
Primjer imas na midway-u mislim kada je japanski nosac prezivio udare nekoliko torpeda.

A procitaj sto se tice dogadjaja niko jos ne tvrdi da je torpedo u pitanju..

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-48619771
jeza u ledja

#18703 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

AleksoMKD wrote: Pa nije valjda da bi rouge element riskirao rat sa amerima? Mada sa fanaticima se nikad ne zna.
Ja sam uvjeren da ti fanatici misle da bi Trump polomio zube na Iranu, a oni izasli jos jaci. Pa u to su uvjereni svi ovi iranofili na forumu, mogu mislit sta tek misle fanatici.
AleksoMKD wrote: Najvise bi odgovaralo Saudima i Izraelu i svakako Rusima jer bi skocila cena nafte i plina.
Pa i Iran prodaje naftu zar ne?

Jedno je sigurno - ovo cemo mi, obican narod osjetiti na dzepovima. :roll:
mirsek

#18704 Re: IRAN

Post by mirsek »

Fudo387 wrote:
mirsek wrote:
insomnia78 wrote:Ja sta šije rade bože dragi
Imaju veliku cast ali i odgovornost da prvi pocnu ciscenje i reset BI od sljama koji se tamo nakupio. Steta sto nemaju nuklearnu bombicu. Sretno Iran. :thumbup:
Cuj, sretno, ja cu vas gledat na televizoru. :lol:
Pa ja, sretno im, jer su po meni na pravoj strani. Sva ova tenzija i moguci sukob je krivica Trampa i raznoraznih lobista. Jos uvijek vise volim svoj zivot od Irana tako da neka me gdje sam. :D
Fudo387

#18705 Re: IRAN

Post by Fudo387 »

mirsek wrote: Pa ja, sretno im, jer su po meni na pravoj strani. Sva ova tenzija i moguci sukob je krivica Trampa i raznoraznih lobista. Jos uvijek vise volim svoj zivot od Irana tako da neka me gdje sam. :D
Bolje da si im pozelio mir, ako ti je vec stalo do njih, a ne neke bombe i ciscenja kao privilegiju i cast.
Ako zapuca, odose u kameno doba, i onda 100 godina samoce. Nije to fino od tebe.
mirsek

#18706 Re: IRAN

Post by mirsek »

славянин wrote:Ti si vidio predpostavljam ? :lol: Mogu li da mozda insinuiram da si to gledao na dokumentarcima o 2. Sv ratu kada udari torpeda polove transportne brodove i to pretezno manje - od kojih je pola natovareno municijom pa rokne kao atomska. Tankeri su malo veci a moderni tankeri su kontruisani da tesko mogu potonuti jer su sekcionisani kako bi se sprijecile havarije i zagadjenje.
Primjer imas na midway-u mislim kada je japanski nosac prezivio udare nekoliko torpeda.

A procitaj sto se tice dogadjaja niko jos ne tvrdi da je torpedo u pitanju..

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-48619771
Inace se u skolama sve uci kroz prakticnu nastavu, tako kad u historiji ucis o nekom sukobu, izvedes 2 skole na livadu podijelis oruzje i onda udri jedni druge, poslije prezivjeli odgovaraju za ocjenu. Btw. nisam nikad vidio da torpedo pravi rupe iznad nivoa vode, al jebo tu sitnicu, vazno je da je Iran kriv za napad, ajmo ih tuci.
mirsek

#18707 Re: IRAN

Post by mirsek »

Fudo387 wrote:
mirsek wrote: Pa ja, sretno im, jer su po meni na pravoj strani. Sva ova tenzija i moguci sukob je krivica Trampa i raznoraznih lobista. Jos uvijek vise volim svoj zivot od Irana tako da neka me gdje sam. :D
Bolje da si im pozelio mir, ako ti je vec stalo do njih, a ne neke bombe i ciscenja kao privilegiju i cast.
Ako zapuca, odose u kameno doba, i onda 100 godina samoce. Nije to fino od tebe.
Ma zelim im mir, malo kontriram tekici, mada koliko ih Ameri mrcvare i zagorcavaju zivot rat ce im postati jedina opcija pored totalne kapitulacije na koju sumnjam da ce ikad pristati, i ne trebaju.
Kikibombona

#18708 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Video i slike tankera pogodjenog od strane Revolucionarne garde Irana

https://www.mirror.co.uk/news/world-new ... ssion=true

Iran je suocen sa ekonomskim kolapsom usljed teskih sankcija. Da ne bi doslo do narodne pobune radi gladi, iranski rezim je odlucio provocirati rat sa Amerikom jer misle da se tako mogu homogenizirati i spasiti od vlastitog naroda.

Iranski rezim je procijenio da je veca prijetnja iranski narod nego Amerika.
insomnia78

#18709 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

mirsek wrote:
insomnia78 wrote:Ja sta šije rade bože dragi
Imaju veliku cast ali i odgovornost da prvi pocnu ciscenje i reset BI od sljama koji se tamo nakupio. Steta sto nemaju nuklearnu bombicu. Sretno Iran. :thumbup:
Imaju veliku sansu da se vrate u kameno doba pa mogu nastaviti obozavati vatru.
Ako ih puknu ima da ih puknu iz sve snage a vi ste usljed ovih proksi ratova i ratica zaboravili kako izgleda sila mornarice i avijacije US of A

I da u pravu si, nemaju nuklearku ali znamo ko ima i ko se nece libiti da jednom za sva vremena skine Iran sa vrata. Ako mislis da ce u Tel Avivu sjediti u sklonistima dok rakete padaju po njima grdno se varas
insomnia78

#18710 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

mirsek wrote:
Fudo387 wrote:
Ma zelim im mir, malo kontriram tekici, mada koliko ih Ameri mrcvare i zagorcavaju zivot rat ce im postati jedina opcija pored totalne kapitulacije na koju sumnjam da ce ikad pristati, i ne trebaju.
Pravi mirotvorac. Ciscenje i reset BI cenim podrazumjeva nestanak Izraela i KSA
mirsek

#18711 Re: IRAN

Post by mirsek »

Kikibombona wrote:Video i slike tankera pogodjenog od strane Revolucionarne garde Irana

https://www.mirror.co.uk/news/world-new ... ssion=true

Iran je suocen sa ekonomskim kolapsom usljed teskih sankcija. Da ne bi doslo do narodne pobune radi gladi, iranski rezim je odlucio provocirati rat sa Amerikom jer misle da se tako mogu homogenizirati i spasiti od vlastitog naroda.

Iranski rezim je procijenio da je veca prijetnja iranski narod nego Amerika.
Tako eee, Iran provocira i izlobirao je kod Trampa da nezakonito prekine ugovor da bi mogli da ratuju protiv svog naroda. Nema nikakve sumnje da ce zbog ovoga Kurdi dobiti lijepu drzavu, skladnog oblika bez ravnih linija crtanih trokutom, prirodna visestoljetna nastamba dobrocudnih ljudi gdje zene vode glavnu rijec. U medjuvremenu ce oni koji se budu slucajno ponadali da ce nekaznjeno hajduciti po Velikoj Perziji i Mocnom Iranu biti pogadjani u celenku balistickim i krstarecim projektilima na kojim je lijepim fontom napisano Made in Iran.
Fudo387

#18712 Re: IRAN

Post by Fudo387 »

mirsek wrote:
Fudo387 wrote:
Ne mrcvare njih Ameri, koliko ih mrcvari ta grupa zaosinutih ajatolaha koji nikako da skontaju u kojem mileniju zive. Nema ni srece, ni napretka u toj represiji.
Vrti se u krug, od danas do sutra, dok se bas skroz nekom na hargiju ne popnes, i sljustri te k’o da te nibog nije dao.
To tamo je sve go’ blentov.
jeza u ledja

#18713 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

insomnia78 wrote: Imaju veliku sansu da se vrate u kameno doba pa mogu nastaviti obozavati vatru.
Znaci vratice se napokon veri pradedovskoj. :D

Image
mirsek

#18714 Re: IRAN

Post by mirsek »

insomnia78 wrote: Pravi mirotvorac. Ciscenje i reset BI cenim podrazumjeva nestanak Izraela i KSA
Ako ako, medjutim svi stanovnici tih zlocinackih tvorevina mogu ostati tu da zive i da uzivaju zastitu velikog Irana kao sto uzivaju iranski jevreji. Naravno svu otetu palestinsku zemlju vratiti, ta necemo se igrati indijanaca i americkih kolonizatora, kaj ne.
mirsek

#18715 Re: IRAN

Post by mirsek »

Fudo387 wrote:
Ne mrcvare njih Ameri, koliko ih mrcvari ta grupa zaosinutih ajatolaha koji nikako da skontaju u kojem mileniju zive. Nema ni srece, ni napretka u toj represiji.
Vrti se u krug, od danas do sutra, dok se bas skroz nekom na hargiju ne popnes, i sljustri te k’o da te nibog nije dao.
Znaci ajatolah je kriv sto je Tramp nelegalno i jednostrano izasao iz dogovora ? E svasta.. :roll:
jeza u ledja

#18716 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

I evo bas da vidim sta CNN pise o ovome, i na naslovnoj ovaj naslov:

Iran will get the blame, but the Gulf of Oman truth is likely a lot murkier
I evo tekst:
(CNN)As the plumes rise from a brazen attack in the Gulf of Oman, oil brokers and diplomats are panicking about another lurch toward confrontation In the Middle East.

What happened is fairly clear -- two tankers were struck as they sailed through this busy and strategic shipping lane -- but why it happened and who did it is a lot less easy to explain, not least because it doesn't appear to benefit any of the protagonists in the region.
The Japanese owned Kokuka Corageous tanker briefly caught fire when it was twice attacked with "some kind of shell," its owner said. One of its 21-strong Filipino crew was injured.
The crew of the Bermuda-owned Front Altair's all escaped unharmed when it too was hit by a blast. The Fifth Fleet's USS Bainbridge was nearby and responded to a distress call received at 6.12 am local time and then another 48 minutes later. It picked up 21 sailors from the Kokuka and is getting a wider view of the scene from a P8 Navy surveillance aircraft.

With the rescue operation over, questions have turned to why anyone would do this. That's not as not as straightforward to answer as it looks.
Inevitably, similarities have been drawn between Thursday's attacks and events a month ago, when four ships were targeted near the Emirati port of Furajah. For that, officials in Washington and beyond pointed the finger at Iran.
But Thursday's incident is significantly more blatant. Yet the same officials will doubtless blame Tehran again. If and when that happens, we should remember US National Security Advisor John Bolton promised to present evidence to the UN Security Council backing up those previous claims, but has yet to do so.
Who stands to gain?
The Russians like to ask: "Who did it benefit?" when the unexpected strikes, and this question is useful now.
Iran doesn't appear to have a lot to gain. Say what you like about Tehran's malicious intent, these incidents heighten the global drumbeat for greater isolation and boosts those who seek to apply military pressure on Iran. Its economy is in a bad condition. Before President Donald Trump pulled the US out of the JCPOA (colloquially known as the Iran nuclear deal), Tehran was at its peak of regional influence. With diminished economic resources, its potency is likely to wane.
The incidents also came in the middle of a visit to Tehran by Japan's Prime Minister Shinzo Abe, apparently trying to mediate over the nuclear deal (although Tokyo says he's not an envoy for Washington). The apparent attacks eclipsed the Abe visit, an unexpected bit of outreach to Iran by someone Trump calls a friend.

You could make a case for Iranian hardliners staging such an attack to derail peace efforts. But Iran's hardliners -- particularly the Revolutionary Guard -- are normally a little smarter than to bomb international shipping lanes during a crucial diplomatic meeting. Iran's chief moderate, Foreign Minister Javid Zarif, was right to point out that "suspicious doesn't begin to describe what likely transpired this morning." When one party is so easily blamed, it is likely blameless, or unfathomably stupid.
What else? Reuters has reported that Tehran has been scaling up its remaining petrochemical exports ahead of tightening sanctions. Could it be looking to boost the price of oil? Maybe. But at the same time, the shipping of that same oil is going to be disrupted, so they would likely lose out all the same. It is hard to imagine an Iranian hardliner smart enough to pull this sort of apparent attack off, without also realizing they would get immediately collared.
So what about the conspiracy theory, that Saudi Arabia also seeks confrontation and higher oil prices, and would therefore permit such an attack to further its own agenda? An equally obvious explanation, it's tough sell, too. And were such a plot uncovered, the damage to Saudi Arabia's already beleaguered reputation in the Beltway could be terminal.
Some 20% of the world's oil goes through the Strait of Hormuz, and that includes a lot of Saudi exports. You might argue that at $62 a barrel (the price of Brent crude after Thursday's incidents caused a 3% spike), oil is quite cheap and can take more of a knocking. But in the long term it's unlikely the Saudis would want the Gulf's shipping lanes to be regarded as unsafe.
If this gets worse and the US military finds itself dragged into protecting shipping in Hormuz, Riyadh's relationship the Trump administration -- which sought to get out of foreign entanglements rather than get into them -- would be tested.
There are few easy facts here, as there are few easy culprits. But the sense of uncertainty stokes rather than dampens the fears of mismanagement and conflict.
https://www.cnn.com/2019/06/13/middleea ... index.html

Znaci doslovce pisu iste stvari o kojima mi ovdje nagadjamo. CNN je pojam MSM medija.

I neki i dalje ovdje zamisljaju da nam otvaraju oci. :lol:
Fudo387

#18717 Re: IRAN

Post by Fudo387 »

mirsek wrote:
Fudo387 wrote:
Znaci ajatolah je kriv sto je Tramp nelegalno i jednostrano izasao iz dogovora ? E svasta.. :roll:
TruNp je budala i egomanijak, podrzan i izabran od istog mentalnog sklopa k’o kod tih ajatolaha.
Samo sto ce on biti i proci, doce opet bolji i pametniji, a kod ajatolaha vazda isti nenormalni moron koji udusi bogaoca.
mirsek

#18718 Re: IRAN

Post by mirsek »

Fudo387 wrote:
mirsek wrote:
Fudo387 wrote:
TruNp je budala i egomanijak, podrzan i izabran od istog mentalnog sklopa k’o kod tih ajatolaha.
Samo sto ce on biti i proci, doce opet bolji i pametniji, a kod ajatolaha vazda isti nenormalni moron koji udusi bogaoca.
I dobro sta su ti nenormalni moroni kod ajatolaha uradili lose u svijetu ?
insomnia78

#18719 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

mirsek wrote:
insomnia78 wrote: Pravi mirotvorac. Ciscenje i reset BI cenim podrazumjeva nestanak Izraela i KSA
Ako ako, medjutim svi stanovnici tih zlocinackih tvorevina mogu ostati tu da zive i da uzivaju zastitu velikog Irana kao sto uzivaju iranski jevreji. Naravno svu otetu palestinsku zemlju vratiti, ta necemo se igrati indijanaca i americkih kolonizatora, kaj ne.
:lol: :lol: :lol:
Pravac u iranski kulturni centar a oni ce ti objasniti sta i kako dalje
mirsek

#18720 Re: IRAN

Post by mirsek »

insomnia78 wrote:
mirsek wrote:
:lol: :lol: :lol:
Pravac u iranski kulturni centar a oni ce ti objasniti sta i kako dalje
More. :thumbup:
Fudo387

#18721 Re: IRAN

Post by Fudo387 »

mirsek wrote: I dobro sta su ti nenormalni moroni kod ajatolaha uradili lose u svijetu ?
Pa, svako u svojim mogucnostima.
Ne ocekujes valjda da onim smijesinim gumenim camcima izvrse invaziju na Grenadu?
Na stranu finansiranje sumnjivih likova i organizacija.
ioannes

#18722 Re: IRAN

Post by ioannes »

Fudo387 wrote:
vrlo perfidan pokušaj izvrtanja činjenica i relativizacije krivice. Iran je za razliku od USA uzor gledajući međunarodne odnose i međunarodno pravo.

iranski narod odlučuje sam o uređenju svoje zemlje.
Brini se ti o represiji i suzbivanju demokratije u svojoj državi a manje u tuđim državama
Fudo387

#18723 Re: IRAN

Post by Fudo387 »

ioannes wrote:
Fudo387 wrote:
vrlo perfidan pokušaj izvrtanja činjenica i relativizacije krivice. Iran je za razliku od USA uzor gledajući međunarodne odnose i međunarodno pravo.

Brini se ti o represiji i suzbivanju demokratije u svojoj državi a manje u tuđim državama
Pa niko ni ne poredi tu zaostalu prciju sa najvecom vojnom i ekonomskom silom koja je bitisala na dunjaluku.
Vi ste ti koji ih nagovaraju da se porede, pa kad ljudi dobiju fasungu, ponudicete im, sta? Rame za plakanje i par srceparajucih postova o sveCkim nepravdama na nekom znj forumu?
Booo hoooo...et, dobri ste ljudi. Osjetljivi.
insomnia78

#18724 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

Fudo387 wrote:
ioannes wrote:
Fudo387 wrote:

Pa niko ni ne poredi tu zaostalu prciju sa najvecom vojnom i ekonomskom silom koja je bitisala na dunjaluku.
Vi ste ti koji ih nagovaraju da se porede, pa kad ljudi dobiju fasungu, ponudicete im, sta? Rame za plakanje i par srceparajucih postova o sveCkim nepravdama na nekom znj forumu?
Booo hoooo...et, dobri ste ljudi. Osjetljivi.
:lol:
jeza u ledja

#18725 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

ioannes wrote: Iran je za razliku od USA uzor gledajući međunarodne odnose i međunarodno pravo.
ioannes wrote: vrlo perfidan pokušaj izvrtanja činjenica.
ioannes wrote: iranski narod odlučuje sam o uređenju svoje zemlje.
Post Reply