zonbirile wrote:@spliter
pa govore oni koji su živjeli tamo,da je opće sranje.
ja stim nemam problema, ja samo kazem ako je tamo sranje ameri bi voljeli prikazati da je tamo jos vece sranje kako bi tim svojim sranjem oslabili iransko sranje i nametnuli sebe i svoje sranje.

naravno to je njihovo legitimno pravo, takav odnos moci funkcionise na ovome svijetu. da nema amerike bila bi rusija, turska ili neko treci...
ja to govorim po automatizmu jer sam veliki protivnik amerike, neokapitalistickog sistema i jos mnogo cega sto je doslo od njih. to naravno ne znaci da sam pristalica iranskog rezima...
ni jedna vlast nije idealna i svaka vlast i sistem ima svoje prednosti i mane. nekome su te prednosti a nekome mane i to je sasvim normalno. problem je sto mi ne mozemo ziviti gdje zelimo vec gdje moramo.
da li sada "normalan" stanovnik irana moze dobiti azil u SAD osim ako nije u pitanju politicki azil??
da li ja sada mogu dobiti azil u SAD, na osnovu toga sto BiH krsi moja ljudska prava. manimo se te price o
amerima kao zastitnicima covjecanstva...
internet, hmm pravo da ti kazem ja licno od njega imam vise stete nego koristi, bezveze dangubim vrijeme.
tako da to nije nesto bez cega ne bih mogao i tako jos 1000 stvari...
zasto je sada ovako vrijeme kako je. imamo sve, mobitele, internet, avione, auta pm. i opet ljudi nisu sretni...
sta su sve prije imali, kako su zivjeli, ni cetvrtinu nisu imali onoga sto danas imaju ali su bili sretni, zadovoljni i sta vec ne. podjes od svoje kuce i dosta ti je. moji su radili prije rata, rade i sada hvala Bogu imaju ako ne i vise nego sto su imali. ali opet nemaju taj rahatluk kakav je bio prije. ja idem tom logikom...
daj sada irancima sve, i dozvoli im da imaju i da rade sta se radi po americi. je li mislis da bi iranci bili sretniji, zadovoljniji i da bi iran bio idealna drzava...
ma nema sanse, svaki sistem i vrijeme koje dolazi moze biti samo losije od onoga predhodnog.
meni se ne svidja demokratija ovakva kakva je, ne svijdja mi se nista u ovoj jebenoj drzavi u kojoj zivim i mogu li sta promjeniti?? koja je razlika izmedju nas ovdje i njih tamo, sto mozemo piti po ulici, sto mozemo jebavati politicarima
mater a nikakve koristi , sto imamo internet da piskaramo po forumu a nista od toga nemamo(u najvise slucajeva). sto imamo policiju, zakone sudove a ne smijemo izaci na ulicu kako treba...
cega bi se ti odrekao prije, nase ili slobode iranaca??
ne znam mozda smo mi potpuno razliciti kao osobe i razlicito kapiramo svijet, zivot i sta vec ne ali ja bih vec sutra
mijenjao ovu nasu slobodu za iransku (ako su u pitanju
samo mobiteli, internet i politicke izbjeglice).
za mene bi idealna bila bivsa juga, samo bez nacija. ali tako mi je kako mi je, nazalost...