rajv0sa wrote:Ma pametnica draga baš sam se pitao ko ce prvi odgovoriti, sve zivo na dunjaluku poznajes. Ti po americi iranci su druga treca generacija koja zivi tamo, nemaju apsolutno nikakve veze sa tim sto ti govoriš.
Sve što ja govorim je iz prve ruke, a ne "prico mi lik".
Nisu bolan. Ovaj moj haver jeste druga, ali zena, njen brat, najbolji njegov haver i njegov rodjak (svi se oni tu vrte

) su svi born and raised u Iranu. Roditelji naravno isto tako. Onda neki likovi koje zna koji mi dolaze ovdje radit na kuci.
Drugi par kojeg poznajemo preko posla isto Iran born and raised.
Jos jedan ciko sto ga znamo , koji je sin ajatolaha, isto born and raised tamo.
Nemoj me zajebavat bogati, znam sta pricam. Koliko je to preko 10-ak Iranaca manje vise u stalnom kontaktu sam ili ih vidjam ovako ili onako. Da ne govorim zadnjih 20 godina sta sam ih upoznao ovdje. I to ko sto vidis razliciti nivoi i iz razlicitih kako da kazem, miljea.

Jbt visimo kod njih i oni kod nas. Idemo sad za vikend kod njih na nekakav veliki parti za proslavu njihove nove godine (slagacu, nesto je tako

). I sad ti meni tu kazes kao ta ti znas.
I ovo NE ZNACI da su svi liberalni, da svi ne praktikuju Islam neki vako neki nako, ili da su SVI odusevljeni Amerikom. Od zene od ovog havera roditelji su bili ucesnici revolucije. Odnosno stari joj, koji je doktor. On zivi u Iranu i bio je ovdje jedno vrijeme.
I vjeruj kad ti kazem da SVI, ali bas SVI kritikuju vlast u Iranu - mule. I kritikuju ih jer drze Iran na nivou 19-og stoljeca, a ne zato sto nesto kao ne valja na lokalnom nivou. Ne valja
sistem[.
I ponavljam, to ne znaci da su ljubitelji Amerike (i to one, Obamine i Clintonie Amerike, a kamo li danas Trumpove), Izraela, i naravno da ne podnose Arape.
Ljudi su ba totalno izjebani u vremenu i prostoru. Ovdje ih gledaju ko teroriste, tretiraju ko najgoru sugu, a kod kuce ih ko budale maltretiraju sa glupostima. Cijele generacije izgubljene.
Jesam li spominjo ovdje da mi je prijatelj nedavno pricao kad su bili u Iranu, kaze hoda on sa zenom, i ovi neki moralna policija, ili kako vec, zaustave ih i pitaju da li on ima dozvolu da hoda s njom

. Zamisli mislim, imaju skoro 40 godina, zaustavi ih neki balonja na ulici da pita ima li dozvolu da hoda sa svojom zenom, hej. I onda trazi da on nazove svoje roditelje - u Americi, da kazu da ima njihovo odobrenje.
I zamisli koji je to mind fuck da zivis u toj zemlji?
I milion tako nekih pricica koje sam cuo od raznih ljudi. Pravo je bezveze pravit se lud da takve stvari ne postoje ili da to nesto kao mediji serviraju. Da ne govorimo ovo standardno sto je opste poznato.
Ne pricam o Siriji i Sirijcima, ne pricam o Jemenu i Jemencima, o Turcima, Rusima, jel vidis mozda da na tim temama spominjem "znam ja nekog?". Ne vidis. Govorim o Irancima.
Jednostavno razlika izmedju onog kako razmisljaju i onog ko ih vodi je jako velika. A i oni koji ih vode su u mnogim slucajevima samo prividno konzervativni i prividno anti-zapadno orjentisani. Jedna velika laz koja je davno izgubila svoj sjaj.
Tako je kad ti mule vode drzavu. Isto vazi i za sve druge kozojebe u susjedstvu, samo sto je kod ostalih nikakva razlika izmedju kozojeba na vlasti i kozojeba na ulici.
Samo se treba zapitati neke stvari - u kojem je stanju Iran, u kojem recimo Turska, u kojem Saudija. I u kakvim polaznim osnovama su bile te 3 drzave recimo prije 30 godina, kakvo im je stavnovnistvo, kakav potencijal, resursi. I gdje su sad.