Fudo387 wrote:Znaci, ako ces urediti drzavu kako ti ja kazem onda mozemo biti prijatelji?
Je li to Izrael uredjivao Iran za vrijeme Pahlavija?
Mislim, najlakse da se pravimo ludi, jel. Iranci, kao i sav ostali muslimanski narod su od nastajanja Izraela pa nadalje bili bijesni zbog sudbine Palestinaca. Kada se desila revolucija, ajatolasi su jednostavno usvojili stav vecine naroda svoje zemlje kao oficijelni stav prema Izraelu. I onda udri po tome, evo vec 40 godina.
Rezultat je - koji? Da Bibi pravi powerpointe Narandjastom.
Do revolucije Iran i Izrael su itekako saradjivali. Ne zato jer je Izrael tako odredjivao vec zato jer je Iran u njima vidio saveznika protiv Arapa.
I danas, sve drzave koje ne prave zvanicne cirkuse i sponzorisu mitinge tipa "Death to Israel" ili "Death to USA", bez obzira sto vecina ljudi u njima razmislja mozda drukcije, saradjuju s Izraelom, manje-vise. Ne vidim nikako da im je od toga losije.
Sta su,
tacno, te zemlje izgubile i na koji nacin je to Izrael od tada "gazio" po njima?
Mislim, ponavljam, najlakse da se pravimo ludi i onda napisemo nesto tipa kao "Iran nece da igra onako kako mu Zapad odredi" za nesto sto je vrlo jednostavno otvoreno neprijateljstvo prema drugoj drzavi i uopste negiranje njenog postojanja.
Cuj nece da igraju po diktatu....
Sjete se jednog dana da jebu majku Izraelu, prekinu sve veze, pocnu sponzorirati teroristicke organizacije i kazu Izraelu pocrkajte. I onda cudjenje sto cijeli Zapad, s kojim Izrael ima 100 puta bolje veze nego Iran uvede njima sankcije ili im prijeti bombardovanjem.
Ja se ne pravim ludim da Izrael cini zlocine u Palestini, ali necu ni da se pravim ludim da i Iranci jednako tako ne razmisljaju, radeci na tome koliko je u njihovoj moci. Da ne kazem da ne rade apsolutno nista korisno ni sebi ni Palestincima ni Libancima.