IRAN
-
Haman2
#14901 Re: IRAN
Sve drzave oko Izraela su unistene. Iran je malo podalje ali da moze Izrael bi ga sutra unistio. Mozda ne on ali njegovi prijatelji koji su se vec dokazali svojim vjestinama u Iraku, Siriji i Libiji.

- salik79
#14902 Re: IRAN
Nema prisile, narod htio Islamsku Republiku, narod je i dobio...Uz postivanje svih razlicitosti i vjerskih uvjerenja. I da, Islam nije Isil, ni Saudijska Vehabija.insomnia78 wrote:U Islamu nema prisile![]()
Osim ako ne zivis u islamskoj republjik
- salik79
#14904 Re: IRAN
insomnia78 wrote:No je Iran?
Hoces li da timpostavim onu tvoju vionistkinju iz Svedske, ili bi radije autohtone iranske jevreje da ti vele sta je Iran?
- insomnia78
#14906 Re: IRAN
Zato si ti za skolanje izabro krscansku Njemacku, sa krizevima na zidu umjesto islamskog Irana. Ti jos stotine hiljada drugih
- salik79
#14907 Re: IRAN
Mozes se ti do sutra kleberiti - dadoh ti opcije, iako znam da su ti cionisti drazi od jevreja.
- insomnia78
#14908 Re: IRAN
Sta sa Arapima koji sluze u izraelskoj vojsci i policiji, koji zadovoljni zive i rade u Izraelu?
- salik79
#14909 Re: IRAN
Davno sam napisao zasto....Iako tamo gdje sam ja bio nije bilo krizeva po zidovima (sto meni licno, uopce, ne bi smetalo).insomnia78 wrote:Zato si ti za skolanje izabro krscansku Njemacku, sa krizevima na zidu umjesto islamskog Irana. Ti jos stotine hiljada drugih
Imas masu stranih studenata sto studiraju u Iranu, pa i nasih (znam licno ljude koji su tamo zavrsili fakultete).
- jeza u ledja
#14910 Re: IRAN
Usput, primjetio sam da ti svu ovu pricu o anketi, kao i rasprave o prirodi raznih protesta uvijek svodis na krajnji argument - da nije Islamska Republika ta koju ne zele gradjani Irana. Kad mi kazemo evo ljudi protestuju, ne svidja im se XY, ti odmah brze-bolje objasnis kako bez obzira na to, to ne znaci da ne zele samu IR. Ono, ok, mozda im smeta to i to, ali kad se podvuce linija - Islamska Republika je neurusivi kamen temeljac.
U sustini cijela prica na ovoj temi ti se svodi na to. Nisi previse zabrinut za ono sto se desava u Iranu, ni protesti ni izbori ni ljudska prava, tu ne pokazujes nimalo zabrinutosti. Cak ni ne pokazujes neka generalna misljenja o desavanjima u Iranu, sta ti mislis sta se treba promjeniti, koje kandidate podrzavas kad, u kojem smjeru mislis da treba ici politika u vezi XY...kad se nazire neki problem u Iranu, ti ga samo odbacis ili sa osmijehom prokomentarises, ili aludiras na neki vanjski uticaj...ono eto ko malo omladina protestuje i to je to. Ti u stvari ne dajes nikakvo edukovano misljenje o bilo cemu u Iranu, vec samo neke genericke izjave o najboljoj zemlji na svijetu, a i sire. Post za postom su jedino u cilju pravljenja lijepe slike o Iranu, i konkretno o IR Iranu. Sve je drugo nebitno ili se ne moze porediti s tim. Najbitnije ti je da je IR Iran drzava u superlativima i da niko bitan to ne dovodi u pitanje.
Ne pokazujes nikakvu zabrinutost ili zanimanje za zivote obicnih gradjana Irana, vec te jedino zanima kakvu SLIKU IR Iran prezentuje prema svijetu.
Nedavno si ovdje postavio link za clanak sa stranice RealIran.org, stranice na engleskom jeziku koja sama priznaje da je njen cilj odasiljanje slike o Iranu kao jednoj drukcijoj drzavi od one kakvu nam "mediji predstavljaju". Siguran sam da postoji jos takvih medija okrenutih prema Zapadu. Njima je cilj ocigledan - ne izvjestavanje iz Irana, vec stvaranje pozitivne slike o danasnjem Iranu u svijetu. Tako rade mnoge drzave, nije to problem, s tim sto neki imaju malo sofisticiranije metode i malo veci budzet. Nije tesko ni zakljuciti da za takve medije rade dopisnici sirom svijeta, doprinose clanke, postavljaju linkove na druge medije, itd. Kazem, shodno budzetu ili intelektualnim kapacitetima - dobija se i odredjen kvalitet sirenja te pozitivne slike. To je jedna vrsta medijskog ratovanja, ili sirenja soft power, sto bi rekli Amerikanci, koji to rade haman sto godina. Najzad, shodno drzavi ili regiji prema kojoj je ta slika okrenuta, specificnom presjeku stanovnistva u njoj - proporcionalan je i kvalitet predstavljanja te slike.
Neki valjda smatraju da je dovoljno pisati samo u superlativima, da ce to biti provarljivo konzumentima, i u krajnjoj liniji isplativo.
Varaju se.
U sustini cijela prica na ovoj temi ti se svodi na to. Nisi previse zabrinut za ono sto se desava u Iranu, ni protesti ni izbori ni ljudska prava, tu ne pokazujes nimalo zabrinutosti. Cak ni ne pokazujes neka generalna misljenja o desavanjima u Iranu, sta ti mislis sta se treba promjeniti, koje kandidate podrzavas kad, u kojem smjeru mislis da treba ici politika u vezi XY...kad se nazire neki problem u Iranu, ti ga samo odbacis ili sa osmijehom prokomentarises, ili aludiras na neki vanjski uticaj...ono eto ko malo omladina protestuje i to je to. Ti u stvari ne dajes nikakvo edukovano misljenje o bilo cemu u Iranu, vec samo neke genericke izjave o najboljoj zemlji na svijetu, a i sire. Post za postom su jedino u cilju pravljenja lijepe slike o Iranu, i konkretno o IR Iranu. Sve je drugo nebitno ili se ne moze porediti s tim. Najbitnije ti je da je IR Iran drzava u superlativima i da niko bitan to ne dovodi u pitanje.
Ne pokazujes nikakvu zabrinutost ili zanimanje za zivote obicnih gradjana Irana, vec te jedino zanima kakvu SLIKU IR Iran prezentuje prema svijetu.
Nedavno si ovdje postavio link za clanak sa stranice RealIran.org, stranice na engleskom jeziku koja sama priznaje da je njen cilj odasiljanje slike o Iranu kao jednoj drukcijoj drzavi od one kakvu nam "mediji predstavljaju". Siguran sam da postoji jos takvih medija okrenutih prema Zapadu. Njima je cilj ocigledan - ne izvjestavanje iz Irana, vec stvaranje pozitivne slike o danasnjem Iranu u svijetu. Tako rade mnoge drzave, nije to problem, s tim sto neki imaju malo sofisticiranije metode i malo veci budzet. Nije tesko ni zakljuciti da za takve medije rade dopisnici sirom svijeta, doprinose clanke, postavljaju linkove na druge medije, itd. Kazem, shodno budzetu ili intelektualnim kapacitetima - dobija se i odredjen kvalitet sirenja te pozitivne slike. To je jedna vrsta medijskog ratovanja, ili sirenja soft power, sto bi rekli Amerikanci, koji to rade haman sto godina. Najzad, shodno drzavi ili regiji prema kojoj je ta slika okrenuta, specificnom presjeku stanovnistva u njoj - proporcionalan je i kvalitet predstavljanja te slike.
Neki valjda smatraju da je dovoljno pisati samo u superlativima, da ce to biti provarljivo konzumentima, i u krajnjoj liniji isplativo.
Varaju se.
- salik79
#14911 Re: IRAN
Iran nije oteo niciju zemlju, Iran je jedna od najstarijih drzava na svijetu s teritorijalnim kontinuitetom i integritetom.insomnia78 wrote:Sta sa Arapima koji sluze u izraelskoj vojsci i policiji, koji zadovoljni zive i rade u Izraelu?
Ovi jevreji su Iranci i to su bili i prije Islamske Revolucije, a ti arapi - a ni jevreji - nisu bili izraelcani do 1948. Izraelski i otac i majka je porodica Rotschild.
- jeza u ledja
#14913 Re: IRAN
Ti interpretiras pitanje kako tebi odgovara - ja sam postavio direktan citat pitanja i odgovore. Ocjene "strongly agree" ili "somewhat agree", ili obratno, su standardne u raznim anketama. To se ne moze drukcije interpretirati vec kao "jako" i "donekle", a konkretno u ovom pitanju to znaci da se trecina ispitanika "jako" ili "donekle" slaze sa pitanjem da li mislite da vlada treba ohanuti sa sprovodjenjem islamskih zakona. Ovo "donekle" moze znaciti, u nekim stvarima da, u nekim stvarima ne. Isto kao sto se "somewhat disagree" (kojih je jos dodatnih 26.0%) moze onda interpretirati da i ta grupa ispitanika ima barem neki problem sa striktnim sprovodjenjem ovih zakona. Logicno u ovoj raspravi bi bilo podijeliti na pozitivne i negativne, ali ako hoces i u ovome okretati na svoj mlin, onda uzmi u obzir i te koji se "somewhat disagree" sa tom konstatacijom.salik79 wrote: A je li, na sta se onda odnosi pitanje broj 96?! Na koristenje interneta, vremena provedenog pod tusem, pijenja zasladjenih napitaka, ili sta bi moglo znaciti "izvrsavanje suvisne kontrole nad privatnim zivotima ljudi"?! Jer, moj "privatni zivot" je i moj nacin odjevanja...
"Striktni u provodjenju islamskih zakona" bi podrazumijevalo i ispravno nosenje hidzaba (sto nije slucaj). Usput, "somewhat agree", iliti "donekle se slazem" ne mozes svrstati striktno uz "strongly agree", jer "somewhat" ti je pitanje poluprazne, odnosno napola pune case. Tako da tu "trecinu" koja smatra da ih je previse (iako u pitanju takva formulacija ne postoji, nego je to tvoja licna interpretacija) mozes slobodno macku o rep.
Evo, recimo, da su mene anketirali i da su mi postavili isto pitanje, odgovorio bih ili sa "strongly agree", ili sa "somewhat agree", jer u islamu nema prisile. Tako da je jako rastegljivo ovo na sta si se zakacio, pogotovo ako uzmemo u obzir koliki procenat je za "uvazavanje vjerskih nacela prilikom donosenja zakona".
Znaci, ako cemo tako, cak 62.4% ispitanika se bar donekle slaze sa konstatacijom da drzava previse strogo sprovodi islamske zakone.
Tebi nisu postavili pitanje, ali pitanje nije o Islamu, vec o drzavi i njenoj interpretaciji Islama u odnosu na gradjane. Cak sta vise, time si nehoticno konstatovao da nametanje drzave islamskih zakona na stanovnistvo direktno kosi sa onim sto Islam promovira. To je izmedju ostalog upravo ono sto i govorimo.
- insomnia78
#14914 Re: IRAN
Nejse. U Izraelu Arapi cine nekih 20% stanovnistva i ne pada im na pamet otici pod okrilje islamskih republikasalik79 wrote:Iran nije oteo niciju zemlju, Iran je jedna od najstarijih drzava na svijetu s teritorijalnim kontinuitetom i integritetom.insomnia78 wrote:Sta sa Arapima koji sluze u izraelskoj vojsci i policiji, koji zadovoljni zive i rade u Izraelu?
Ovi jevreji su Iranci i to su bili i prije Islamske Revolucije, a ti arapi - a ni jevreji - nisu bili izraelcani do 1948. Izraelski i otac i majka je porodica Rotschild.
- salik79
#14915 Re: IRAN
jeza u ledja wrote:Usput, primjetio sam da ti svu ovu pricu o anketi, kao i rasprave o prirodi raznih protesta uvijek svodis na krajnji argument - da nije Islamska Republika ta koju ne zele gradjani Irana. Kad mi kazemo evo ljudi protestuju, ne svidja im se XY, ti odmah brze-bolje objasnis kako bez obzira na to, to ne znaci da ne zele samu IR. Ono, ok, mozda im smeta to i to, ali kad se podvuce linija - Islamska Republika je neurusivi kamen temeljac.
Varaju se.
Zanimljivo je ovo procitati od lika koji "brine" ostanju naroda u Iranu iz zemlje koja je Iranu toliko zla nanijela...Od orkestriranog puca i svrgavanja demokratski izabrane vlade, preko proxy agresije, do bezumnih sankcija - koje su, recimo, Irak (koji ih je daleko teze podnosio od Irana) samo za vrijeme Madeline Albright kostale 500 000 djecijih zivota (sto se, naravno, "isplatilo" - jer je to bila borba protiv WMD
- salik79
#14916 Re: IRAN
Evo, da postavim pitanje i odgovore, pa neka svako zakljuci sta je ispravno...jeza u ledja wrote:Ti interpretiras pitanje kako tebi odgovara - ja sam postavio direktan citat pitanja i odgovore. Ocjene "strongly agree" ili "somewhat agree", ili obratno, su standardne u raznim anketama. To se ne moze drukcije interpretirati vec kao "jako" i "donekle", a konkretno u ovom pitanju to znaci da se trecina ispitanika "jako" ili "donekle" slaze sa pitanjem da li mislite da vlada treba ohanuti sa sprovodjenjem islamskih zakona. Ovo "donekle" moze znaciti, u nekim stvarima da, u nekim stvarima ne. Isto kao sto se "somewhat disagree" (kojih je jos dodatnih 26.0%) moze onda interpretirati da i ta grupa ispitanika ima barem neki problem sa striktnim sprovodjenjem ovih zakona. Logicno u ovoj raspravi bi bilo podijeliti na pozitivne i negativne, ali ako hoces i u ovome okretati na svoj mlin, onda uzmi u obzir i te koji se "somewhat disagree" sa tom konstatacijom.salik79 wrote: A je li, na sta se onda odnosi pitanje broj 96?! Na koristenje interneta, vremena provedenog pod tusem, pijenja zasladjenih napitaka, ili sta bi moglo znaciti "izvrsavanje suvisne kontrole nad privatnim zivotima ljudi"?! Jer, moj "privatni zivot" je i moj nacin odjevanja...
"Striktni u provodjenju islamskih zakona" bi podrazumijevalo i ispravno nosenje hidzaba (sto nije slucaj). Usput, "somewhat agree", iliti "donekle se slazem" ne mozes svrstati striktno uz "strongly agree", jer "somewhat" ti je pitanje poluprazne, odnosno napola pune case. Tako da tu "trecinu" koja smatra da ih je previse (iako u pitanju takva formulacija ne postoji, nego je to tvoja licna interpretacija) mozes slobodno macku o rep.
Evo, recimo, da su mene anketirali i da su mi postavili isto pitanje, odgovorio bih ili sa "strongly agree", ili sa "somewhat agree", jer u islamu nema prisile. Tako da je jako rastegljivo ovo na sta si se zakacio, pogotovo ako uzmemo u obzir koliki procenat je za "uvazavanje vjerskih nacela prilikom donosenja zakona".
Znaci, ako cemo tako, cak 62.4% ispitanika se bar donekle slaze sa konstatacijom da drzava previse strogo sprovodi islamske zakone.
Tebi nisu postavili pitanje, ali pitanje nije o Islamu, vec o drzavi i njenoj interpretaciji Islama u odnosu na gradjane. Cak sta vise, time si nehoticno konstatovao da nametanje drzave islamskih zakona na stanovnistvo direktno kosi sa onim sto Islam promovira. To je izmedju ostalog upravo ono sto i govorimo.
Pitanje: VLADA NE BI TREBALA BITI STRIKTNA U PROVODJENJU ISLAMSKIH ZAKONA
Odgovori: JAKO ODOBRAVAM 21,7%
DONEKLE ODOBRAVAM 14,7%
DONEKLE NE ODOBRAVAM 26%
JAKO NE ODOBRAVAM 33,3%
NE ZNAM/NIJE ODGOVORIO 4,3%
Dakle, nigdje ni pomena da "drzava previse strogo provodi islamske zajone", kako ti tvrdis.
- salik79
#14917 Re: IRAN
Pa da, kao i Bosnjaci i Hrvati sto zive u RS-u. Eno ga Kroks, ne pada mu na pamet igdje ici.insomnia78 wrote:Nejse. U Izraelu Arapi cine nekih 20% stanovnistva i ne pada im na pamet otici pod okrilje islamskih republikasalik79 wrote:Iran nije oteo niciju zemlju, Iran je jedna od najstarijih drzava na svijetu s teritorijalnim kontinuitetom i integritetom.insomnia78 wrote:Sta sa Arapima koji sluze u izraelskoj vojsci i policiji, koji zadovoljni zive i rade u Izraelu?
- jeza u ledja
#14918 Re: IRAN
Kakav lik jebote. Prvo postavim pitanje tacno onako kako je postavljeno i odgovor, kaze on "gdje to pise"?
Ja mu postavim.
Onda ide malo rasprava sta to znaci, da bi na kraju sam on postavio pitanje koje doslovce kaze isto ono sto sam ja prvobitno rekao.
Pazi razmjene postova:
jeza u ledja wrote: Anketa u kojoj trecina gradjana kaze da vlada ne treba striktno nametati islamske zakone -
salik79 wrote: Gdje stoji u anketi da Vlada ne "treba striktno nametati vjerske zakone"?! A pogotovo ovih 30%, koje spominjes?!
jeza u ledja wrote: Tamo gdje na pitanje "Da li vlada treba striktno sprovoditi islamske zakone?" trecina ljudi odgovara da ne treba![]()
I onda, nakon ubjedjivanja da je ono sto pise - ne pise, vec ono sto pise - ono sto pisesalik79 wrote: Evo, da postavim pitanje i odgovore, pa neka svako zakljuci sta je ispravno...
Pitanje: VLADA NE BI TREBALA BITI STRIKTNA U PROVODJENJU ISLAMSKIH ZAKONA
jeza u ledja wrote:Q18. The government should not be
strict in enforcing Islamic laws.
21.7% odgovara "Strongly agree" i
14.7% odgovara "Somewhat agree"
I usput, nije prijevod "odobravam", vec "slazem se" ili "slazem se donekle". Ovako kako si ti postavio ispada obrnuto.
Lekcija iz matematike br. 3:
21.7%+14.7%=36.4% - vise od jedne trecine.
Kakvo ispiranje mozga jebote.
- salik79
#14919 Re: IRAN
"Ispirac", ja sam se referirao na ovu tvoju konstataciju:
Jezicke finese, a potpuno drugo znacenje.
I mani me, Boga ti, tvojih matematickih lekcija.
NIGDJE NIJE POMINJANO DA DRZAVA PREVISE STROGO PROVODI ISLAMSKE ZAKONE, NEGO DA DRZAVA NE BI TREBALA BITI STRIKTNA U PROVODJENJU ISLAMSKIH ZAKONA! Dakle, nema tu nikakve konstatacije "da drzava previse strogo provodi islamske zakone", sto implicira da to i cini, nego uopceno pitanje za misljenje o striktnom provodjenju islamskih zakona.Znaci, ako cemo tako, cak 62.4% ispitanika se bar donekle slaze sa konstatacijom da drzava previse strogo sprovodi islamske zakone.
- jeza u ledja
#14920 Re: IRAN
Ja sam ti napisao u tri ili cetiri navrata tacno onako kako je napisano pitanje, prvo da bi ti opovrgavao da to pitanje uopste postoji, onda kad sam postavio tacno gdje i sta, onda si dovodio u pitanje interpretaciju odgovora i pokusavao jasne odgovore spocitavati drugim pitanjima na druge odgovore, itd itd. Nakon jedno 10 razmjenjenih postova i ulazenja u dubiozu oko pitanja ja umjesto "drzava ne bi trebala biti striktna u provodjenju islamskih zakona" napisao "drzava previse strogo provodi islamske zakone", na sta si ti TEK ONDA uzeo i postavio pitanje i odgovore koji tacno kazu ono sto sam ja prvobitno rekao,salik79 wrote:"Ispirac", ja sam se referirao na ovu tvoju konstataciju:
NIGDJE NIJE POMINJANO DA DRZAVA PREVISE STROGO PROVODI ISLAMSKE ZAKONE, NEGO DA DRZAVA NE BI TREBALA BITI STRIKTNA U PROVODJENJU ISLAMSKIH ZAKONA! Dakle, nema tu nikakve konstatacije "da drzava previse strogo provodi islamske zakone", sto implicira da to i cini, nego uopceno pitanje za misljenje o striktnom provodjenju islamskih zakona.Znaci, ako cemo tako, cak 62.4% ispitanika se bar donekle slaze sa konstatacijom da drzava previse strogo sprovodi islamske zakone.
....na sta si ti proveo pet-sest postova ubjedjivajuci se da to ne u stvari tu ne pise. Sad to treba je li da zaboravimo i da se usredsredimo na jezicke vratolomije koje pokusavas.
I ne, sustinska razlika u tacnom pitanju i mojoj konstataciji ne postoji JER OBA IMPLICIRAJU DA SE TO VEC DESAVA. Pitanje koje je direktno postavljeno u anketi je samo dio cijelog niza pitanja koja pocinju ovako:
I onda kao jedno od tih pitanja jeNow I would like to ask you some questions regarding the protests that took place earlier
this month.
Q. As you may know, many different protests recently occurred across Iran for various
reasons. I will now read you different complaints that were voiced during the protests. Please
tell me the degree to which you agree or disagree with each of these complaints.
Na sta ljudi odgovoraju sa "strongly agree", "somewhat agree", "somewhat disagree", "strongly agree" i N/A.Q18. The government should not be
strict in enforcing Islamic laws.
Znaci pitanja su postavljena u okviru price o protestima i ZALBI koje ljudi imaju u vezi nacina na koji se vodi drzava. Znaci ne o nekoj fiktivnoj, teoretskoj ideji, vec o konkretnim stvarima zbog kojih ljudi protestuju i zbog kojih se ljudi zale. Znaci o necemu sto vec postoji i sto se desava. Stoga i ta mala debatna manipulacija ti pada u vodu.
TRECINA LJUDI U IRANU SMATRA DA VLADA PREVISE STRIKTNO SPROVODI ISLAMSKE ZAKONE.
I onda u svemu tome je zatrpano pitanje koje sam ti tri puta vec postavio, a ima veze sa ovim pitanjem iz ankete - sta ti mislis koliki je procenat zena koje bi htjele da imaju opciju da ne nose nista na i oko glave?
- salik79
#14921 Re: IRAN
Oprosti, nisam vidio da je to bilo pitanje u vezi protesta - povezivao sam s ostatkom ankete. Ispricavam se. Ali, i dalje stoji to da su odgovori stvar percepcije i nerealno je izmedju "strongly agree" i "somewhat agree" stavljati znak jednakosti.
Uglavnom, narod je velikom vecinom za Islamsku Republiku i u tome nema dvojbe.
Sto se zena i pokrivanja tice - stvarno ne znam koji procenat bi bio za potpuno ukidanje cak i onog proforma vela...Uglavnom, trebalo bi i to pitanje postaviti, pa da vidimo kakvi bi odgovori bili.
Uglavnom, nemoj ocekivati da ces u Iranu gledati gologuze zene po ulicama. I, kao sto rekoh, nemojte - Boga vam - vi "brinuti" o drugima. Brinite o sebi, svima ce biti bolje.
Uglavnom, narod je velikom vecinom za Islamsku Republiku i u tome nema dvojbe.
Sto se zena i pokrivanja tice - stvarno ne znam koji procenat bi bio za potpuno ukidanje cak i onog proforma vela...Uglavnom, trebalo bi i to pitanje postaviti, pa da vidimo kakvi bi odgovori bili.
Uglavnom, nemoj ocekivati da ces u Iranu gledati gologuze zene po ulicama. I, kao sto rekoh, nemojte - Boga vam - vi "brinuti" o drugima. Brinite o sebi, svima ce biti bolje.
- jeza u ledja
#14922 Re: IRAN
Kao sto rekoh iznad - na kraju ti se prica svodi uvijek na to.salik79 wrote: Uglavnom, narod je velikom vecinom za Islamsku Republiku i u tome nema dvojbe.
Ne ocekujem gologuze zene.salik79 wrote: Sto se zena i pokrivanja tice - stvarno ne znam koji procenat bi bio za potpuno ukidanje cak i onog proforma vela...Uglavnom, trebalo bi i to pitanje postaviti, pa da vidimo kakvi bi odgovori bili.
S obzirom da trecina ljudi smatra da drzava previse striktno sprovodi zakone, nije tesko zakljuciti da je u vrhu tih problema upravo taj - problem nosenja vela. S obzirom da pretpostavljam da nisu jedino zene odgovarale u ovoj anketi, vec je uzorak pola-pola (ako je dobro napravljen), onda bi to pitanje postavljeno samo zenama moglo imati i mnogo veci procenat negativnih odgovora, mozda i visi od 50%, pa cak i do 70% (u slucaju da su svi koji su odgovorili da se protive ovim striktnim zakonima zene). Naravno vjerovatno nisu samo zene odgovorile ovako, niti se pitanje odnosi na hidzabe, ali s obzirom da su hidzabi u vrhu tih "zalbi" nije tesko pretpostaviti da je vrlo moguce da zene u vecem postotku imaju negativno vidjenje provodjenja ovih zakona od muskaraca - sto - u - prijevodu - znaci - da je vrlo vjerovatno da je broj zena koje se dijelom ili u potpunosti protive striktnom sprovodjenju islamskih zakona VECI od ovih 36.4%, kao sto rekoh vrlo lako i veci od 50%.
Hocu reci - vise od trecine ljudi u Iranu se protivi striktnom provodjenju islamskih zakona od strane drzave, sto je samo po sebi povelik broj, no vrlo je moguce da je taj broj kada su u pitanju zene i znatno veci od toga, tj. da pola zena u Iranu, ako ne i vise, smatra da postoji problem u sprovodjenju islamskih zakona u Iranu.
I jeste, ovo je moja interpretacija, a ne ono sto pise, ali je zasnovana na sasvim logickim osnovama iz brojeva koje nam je prezentovala ta anketa.
Iran je zemlja koja diskriminira zene.
- salik79
#14923 Re: IRAN
Nisam ni ocekivao drugaciji zakljucak...Zanimljivo je kako se nikada ne osvrces na onih 0,3% koji se zale na stanje gradjanskih sloboda (sto bi trebalo ukljucivati i pomenutu problematiku), ali me ne cudi...
Uglavnom, svakom je anketa dostupna, pa neka sam donosi zakljucke.
http://www.cissm.umd.edu/publications/i ... r-protests
Uglavnom, svakom je anketa dostupna, pa neka sam donosi zakljucke.
http://www.cissm.umd.edu/publications/i ... r-protests
-
aratet
#14924 Re: IRAN
I kojih je mnogo vise nego sacice Jevreja u Izraelu.insomnia78 wrote:Sta sa Arapima koji sluze u izraelskoj vojsci i policiji, koji zadovoljni zive i rade u Izraelu?
- jeza u ledja
#14925 Re: IRAN
To je zato sto ljudi ne smatraju to problemom broj 1 s koji se susrecu, jer pitanje glasi:salik79 wrote:Nisam ni ocekivao drugaciji zakljucak...Zanimljivo je kako se nikada ne osvrces na onih 0,3% koji se zale na stanje gradjanskih sloboda (sto bi trebalo ukljucivati i pomenutu problematiku), ali me ne cudi...
I jos pise da je open-ended, sto znaci da ispitanici nisu imali set mogucih odgovora vec rekli prvo sto im je palo na pamet.Q86. What do you think is the single most important problem or challenge that Iran currently
faces? [Open-ended]
Znaci problem broj 1 s kojim se Iranci trenutno susrecu nije ni Islam, ni hidzabi, ni Amerika, ni kurci palci, vec ekonomija (i u okviru toga kao glavni problem se navodi nezaposlenost).
I vec sam ti ranije odgovorio na ovo pitanje jer sam ti vec jednom rekao da to da samo mali broj ljudi spominje nesto nevezano za ekonomiju kao glavni problem u zemlji - to ne znaci da mu i to nesto drugo (i nesto trece, cetvrto) nije problem. Pitanje se odnosi na glavni problem u zemlji - a on je - ekonomija, kao i u vecini svijeta u vecini godina. Osim ako se ne ratuje ili tako nesto, obicno je ljudima hljeb prvi problem.
Da ne govorimo o tome da je pitanje, posto je otvorenog karatkera, otvoreno vecem broju interpretacija. Postavlja se pitanje da li jedan prosjecan gradjanin Irana uopste povezuje "nedostatak gradjanskih sloboda" sa necim poput "previse striktnog sprovodjenjem islamskih zakona od strane drzave".