IRAN

Post Reply
salik79

#14551 Re: IRAN

Post by salik79 »

jeza u ledja wrote:Ne kontam kako ste dosli do Aboridzina? :-) Zar i njih ima u Iranu? :oops:
Vrati se koju stranicu unazad i uprati nasu prepisku, nakon sto sam postavio slike Zoroastrijanaca od neki dan (povodom njigovog praznika).
jeza u ledja

#14552 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Iz Irana je od revolucije do danas otislo na hiljade i hiljade ljudi koji nisu zeljeli zivjeti u takvom Iranu. Bilo religijskih, bilo vjerskih manjina, bilo iz politickih, bilo ekonomskih razloga. I to uglavnom obrazovaniji sloj drustva. To je nepobitna cinjenica.
salik79

#14553 Re: IRAN

Post by salik79 »

jeza u ledja wrote:Iz Irana je od revolucije do danas otislo na hiljade i hiljade ljudi koji nisu zeljeli zivjeti u takvom Iranu. Bilo religijskih, bilo vjerskih manjina, bilo iz politickih, bilo ekonomskih razloga. I to uglavnom obrazovaniji sloj drustva. To je nepobitna cinjenica.
Kao sto ih se i vratilo, sto je nepobitna cinjenica. Kod nas ne bi ostao niko da nam je rat jos 4 i po godine potrajao, da su svi bili kontra nas i da smo bili pod svim mogucim sankcijama.
Akibh

#14554 Re: IRAN

Post by Akibh »

Opet ovaj sa indijancima :lol:

Ovu taktiku 'mozda smo mi Iranci losi ali su amerikanci i Australijanci x puta gori' vam je smislio bas neki retard bez grama pameti
jeza u ledja

#14555 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

salik79 wrote:
jeza u ledja wrote:Ne kontam kako ste dosli do Aboridzina? :-) Zar i njih ima u Iranu? :oops:
Vrati se koju stranicu unazad i uprati nasu prepisku, nakon sto sam postavio slike Zoroastrijanaca od neki dan (povodom njigovog praznika).
Upratio sam prepisku, ali ti nisi upratio moj sarkazam na tvoj komentar o Aboridzinima. U Americi vec postoji izraz za taj fenomen rasprave - "whabaoutism". Tema je Iran, ti na komentar o tvojoj slici odgovaras sa "what about XY..." Sad tebi lik treba da odgovara o Australiji, Indijancima, cemu vec, kao da je to odgovor/opravdanje na njegov komentar o Zoroastrijancima...i tako se dalje prica rasplini na nesto deseto.

Tako se na ovoj temi jedno hiljadu puta spomenula Amerika, ili Zapad, ili evo ove vehabije, ili neke druge zemlje u okruzenju dole, iako prvobitno nikakav kontekst nije postojao.
Last edited by jeza u ledja on 02/02/2018 23:25, edited 1 time in total.
salik79

#14556 Re: IRAN

Post by salik79 »

Akibh wrote:Opet ovaj sa indijancima :lol:

Ovu taktiku 'mozda smo mi Iranci losi ali su amerikanci i Australijanci x puta gori' vam je smislio bas neki retard bez grama pameti
Krelac, prvo pogledaj o cemu je prepiska bila, pa onda "intelektualno" upadaj.
salik79

#14557 Re: IRAN

Post by salik79 »

jeza u ledja wrote:
salik79 wrote:
Upratio sam prepisku, ali ti nisi upratio moj sarkazam na tvoj komentar o Aboridzinima. U Americi vec postoji izraz za taj fenomen rasprave - "whabaoutism". Tema je Iran, ti na komentar o tvojoj slici odgovaras sa "what about XY..." Sad tebi lik treba da odgovara o Australiji, Indijancima, cemu vec, kao da je to odgovor/opravdanje na njegov komentar o Zoroastrijancima...i tako se dalje prica rasplini na nesto deseto.

Tako se na ovoj temi jedno hiljadu puta spomenula Amerika, ili Zapad, ili evo ove vehabije, ili neke druge zemlje u okruzenju dole, iako prvobitno nikakav kontekst nije postojao.
Zato sto on svoje "informacije" crpi upravo iz izvora tih "demokratija"...Taj "demokratski svijet" "brine" o ljudskim pravima sirom planete. A pogotovo u "rogue" zemljama.
aratet

#14558 Re: IRAN

Post by aratet »

salik79 wrote:
aratet wrote:Koliko je aboridzina i indijanaca udomio Iran zbog njihovog teskog polozaja?

SAD i Australija su udomili mnoge zoroastrijce, ne znam uopste zasto su isli iz Irana, trouble in the paradise?

Nije imao priliku da ih udomi, ovi ih istrijebili. U Iranu nije bilo genocida nad domicilnim stanovnistvom (Iranci su avoji na svome). Inace, cime, na koji nacin i s kojim to papirima bi bjezali?!

Zoroastrijanaca je daleko vise otislo za vrijeme saha, nego za vrijeme 8-godisnje krvave proxy agresije na Iran. Logika sama govori - ako vidis manjinsku vjersku zajednicu prisutnu na tlu Irana i nakon 40 godina od revolucije, koja je tu uprkos i 8-godisnjem ratu i 40-godisnjim bezumnim sankcijama - da teza koju zastupas jednostavno ne stoji. Ona je na nivou Bibijeve tvrdnje kako su Perzijanci kroz milenijume proganjali i ubijali Jevreje. Ustvari, ona i dolazi iz iste "kuhinje".
Jel primjecujes kako razbacujes raspravu na sve strane? Neces znati u koju stranu ides, vjerovatno ni ne znas.

Ja govorim o polozaju zoroastrijaca u vremenu poslije revolucije, ti pocnes o trijebljenju koje se dogodilo u nekoj daljoj proslosti, ja kazrm necemo o daljoj proslosti, ti spomenes tezak polozaj aboridzina u nekoj skorijoj proslosti.
Ja te upitam zasto aboridzini ne bjeze u Iran kao sto zoroastri bjeze na Zapad, ti opet spominjes trijebljenje koje se dogodilo u nekim davnijim vremenima?
Dobra ti taktika u raspravama, kao u sahu kad ne znas gdje pomjeras figuru s jedne pozicije na drugu da izvuces remi.
salik79

#14559 Re: IRAN

Post by salik79 »

Ja pricam o ovome:

Image
http://www.independent.co.uk/news/world ... 34931.html

Ali ovakvo sta ne dopire do prosjecnog masmedijskog konzumenta. Takodjer, taj isti masmedijski konzument ne zna da je Zoroastrijanaca po popisu iz 1976. bilo nesto preko 21000, dok ih je po popisu iz 2011. bilo nesto preko 25000. Unatoc ratu i sankcijama.
salik79

#14560 Re: IRAN

Post by salik79 »

Ah, da, pa umalo da zaboravim - sve su ovo privilegirani Hamneijevi Srbi, pardon jevreji, Zoroastrijanci, krscani... :oops: :roll:
salik79

#14561 Re: IRAN

Post by salik79 »

aratet wrote:
salik79 wrote:
aratet wrote:Koliko je aboridzina i indijanaca udomio Iran zbog njihovog teskog polozaja?

SAD i Australija su udomili mnoge zoroastrijce, ne znam uopste zasto su isli iz Irana, trouble in the paradise?

Nije imao priliku da ih udomi, ovi ih istrijebili. U Iranu nije bilo genocida nad domicilnim stanovnistvom (Iranci su avoji na svome). Inace, cime, na koji nacin i s kojim to papirima bi bjezali?!

Zoroastrijanaca je daleko vise otislo za vrijeme saha, nego za vrijeme 8-godisnje krvave proxy agresije na Iran. Logika sama govori - ako vidis manjinsku vjersku zajednicu prisutnu na tlu Irana i nakon 40 godina od revolucije, koja je tu uprkos i 8-godisnjem ratu i 40-godisnjim bezumnim sankcijama - da teza koju zastupas jednostavno ne stoji. Ona je na nivou Bibijeve tvrdnje kako su Perzijanci kroz milenijume proganjali i ubijali Jevreje. Ustvari, ona i dolazi iz iste "kuhinje".
Jel primjecujes kako razbacujes raspravu na sve strane? Neces znati u koju stranu ides, vjerovatno ni ne znas.

Ja govorim o polozaju zoroastrijaca u vremenu poslije revolucije, ti pocnes o trijebljenju koje se dogodilo u nekoj daljoj proslosti, ja kazrm necemo o daljoj proslosti, ti spomenes tezak polozaj aboridzina u nekoj skorijoj proslosti.
Ja te upitam zasto aboridzini ne bjeze u Iran kao sto zoroastri bjeze na Zapad, ti opet spominjes trijebljenje koje se dogodilo u nekim davnijim vremenima?
Dobra ti taktika u raspravama, kao u sahu kad ne znas gdje pomjeras figuru s jedne pozicije na drugu da izvuces remi.
Nista ja ne razbacujem, dobro ti znas o cemu ja pisem...A, ako stvarno ne znas, pogledaj objasnjenje iznad.
jeza u ledja

#14562 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

salik79 wrote:
Zato sto on svoje "informacije" crpi upravo iz izvora tih "demokratija"...Taj "demokratski svijet" "brine" o ljudskim pravima sirom planete. A pogotovo u "rogue" zemljama.
Odakle treba da kupi te informacije? Eto objasni nam ti.
Sta je problem u tome sto se neko brine o nekom trecem? Je li ne treba niko da se brine? Zasto stavljas "demokratija" pod navodnike? Da li je Iran isto tako "demokratija" s navodnicima, ili? Ako jeste, a tesko ces dokazati drukcije, zasto bi onda recimo izvor iz Irana bio imalo vjerodostojniji - o ljudima koji su pobjegli iz te zemlje? Ha ja.

A meni ne treba nikakav dokaz da je mnogo stotine hiljada ljudi zbrisalo iz te zemlje NAKON revolucije i ZBOG revolucije, i da su to mahom obrazovaniji ljudi ili pripadnici religijskih/etnickih manjina, jer je to opste-poznata cinjenica, a i poznata mi je iz privatnog zivota.
I sad bi tebi na to odgovor bio jel....ne baratam podacima :D. Znaci ne baratam podacima, a ako baratam, onda su ti podaci pogresni. Jedini valjani podaci su jel - oni iz zvanicnih izvora zemlje iz koje su ti ljudi pobjegli. :D

Ma mislim sega :-)
salik79

#14563 Re: IRAN

Post by salik79 »

jeza u ledja wrote:
salik79 wrote:
Sta je problem u tome sto se neko brine o nekom trecem? Je li ne treba niko da se brine? Zasto stavljas "demokratija" pod navodnike? Da li je Iran isto tako "demokratija" s navodnicima, ili? Ako jeste, a tesko ces dokazati drukcije, zasto bi onda recimo izvor iz Irana bio imalo vjerodostojniji - o ljudima koji su pobjegli iz te zemlje? Ha ja.

A meni ne treba nikakav dokaz da je mnogo stotine hiljada ljudi zbrisalo iz te zemlje NAKON revolucije i ZBOG revolucije, i da su to mahom obrazovaniji ljudi ili pripadnici religijskih/etnickih manjina, jer je to opste-poznata cinjenica, a i poznata mi je iz privatnog zivota.
I sad bi tebi na to odgovor bio jel....ne baratam podacima :D. Znaci ne baratam podacima, a ako baratam, onda su ti podaci pogresni. Jedini valjani podaci su jel - oni iz zvanicnih izvora zemlje iz koje su ti ljudi pobjegli. :D

Da, zato i postavih independentov clanak, uz akcenat na "and it's growing". 8-)

Kao sto rekoh, najsmjesnije mi je kada brigu o "ljudskim pravima" preuzmu oni koji su najveci genocid u ljudskoj povijesti napravili. :roll:
jeza u ledja

#14564 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

salik79 wrote:Ja pricam o ovome:

Image

Ali ovakvo sta ne dopire do prosjecnog masmedijskog konzumenta. Takodjer, taj isti masmedijski konzument ne zna da je Zoroastrijanaca po popisu iz 1976. bilo nesto preko 21000, dok ih je po popisu iz 2011. bilo nesto preko 25000. Unatoc ratu i sankcijama.
Sto je otprilike 7 puta sporiji rast nego rast generalnog stanovnistva Irana u istom periodu. Jel tako? Tako je.

I sega, postavio si izvor o jevrejima u Iranu, onda napisao brojke o Zoroastrijancima. Valjda bi bio red da napises iste brojke i u vezi jevreja, u istom tom periodu. :oops:
jeza u ledja

#14565 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

salik79 wrote:
jeza u ledja wrote:
salik79 wrote:

Kao sto rekoh, najsmjesnije mi je kada brigu o "ljudskim pravima" preuzmu oni koji su najveci genocid u ljudskoj povijesti napravili. :roll:
Nisam znao da na ovoj temi ima nacista. :?
zrakomlat

#14566 Re: IRAN

Post by zrakomlat »

Ne znam za aboridzine, al znam da je Iran od Australije tražio da "udomi" jednog kriminalca, silovatelja, šta li, Australci ga ne htjedoše izručiti, ko biva ubiće ga Iranci, kad im pajdo složi zvrčku u nakvoj kafani, talačka kriza, poginu dvoje ljudi i on. Da su ga izručili Iranu, nastadao bi samo on :D

Nema puno veze s temom ali kad se već spominju Iran i Australija ... :D
salik79

#14567 Re: IRAN

Post by salik79 »

jeza u ledja wrote:
salik79 wrote:Ja pricam o ovome:

Image

Sto je otprilike 7 puta sporiji rast nego rast generalnog stanovnistva Irana u istom periodu. Jel tako? Tako je.

I sega, postavio si izvor o jevrejima u Iranu, onda napisao brojke o Zoroastrijancima. Valjda bi bio red da napises iste brojke i u vezi jevreja, u istom tom periodu. :oops:

Kojom matematickom operacijom si dobio 7 puta sporiji rast, nego rast "generalnog" stanovnistva?! Ako je muslimana 1976. bilo 33 396 908, a 2011. 74 682 938, a zoroastrijanaca 21400 naspram 25271?!!!!!!

Jevreja je bilo nesto preko 60000, dok ih danas ima oko 20000. Tu razliku je objasnjavao i predstavnik Jevrejske zajednice Irana. Uglavnom, nikakvih progona nije bilo, sto je i jasno, jer za 40 godina da su ih milovali - izlizali bi se. Danas njihov broj raste, posto su aktivni i na vrbovanju dijaspore na povratak.
salik79

#14568 Re: IRAN

Post by salik79 »

jeza u ledja wrote:
salik79 wrote:
jeza u ledja wrote:

Nisam znao da na ovoj temi ima nacista. :?
Ti ne znas ni za genocid nad "Indijancima" i "Aboridzinima", sto ne cudi... :roll:
jeza u ledja

#14569 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

A i ova prica mi je sega.

Znaci ovako ide argumentacija. Dodje neki Svabo, Amer, Japanac i kae nekim likovima u nekoj zabiti nemojte se klati, ubijati, nemojte se proganjati, nemojte zatvarati manjine, protjerivati religijske grupe, nemojte zene rezati, pokrivati, zabranjivati im normalan zivot, nemojte homoseksualce bicevati, dajte ljudima da glasaju, dajte ljudima da imaju privatno vlasnistvo, itd itd...

Na to ce genijalac iz te zabiti - ta vi znate, i vi ste pobili X ljudi, protjerivali, proganjali, zatvarali, itd...ta vi nama imate govorit. No to sto se to desilo prije 50, 70, 100, 200 ili 500 godina, e to, jbg, minor details. To sto je su ti ljudi, te civilizacije, ta drustva, naucili nesto iz toga da bi napravili bolje i naprednije drustvo, to se ne pika, to ne vazi. Ono, ko da na sudu kazes jebo ovaj zakon koji mi ne da da bicujem svoju zenu, kad se to moglo prije 200 godina. :oops: To je ta, suplja argumentacija. Ali nema veze jel, preskocicemo je. :oops:

Sad treba neko napisati, eeee koliko je Zoroastrijanaca protjerano iz Irana prije 1000 godina, eee. :oops: :roll:
zrakomlat

#14570 Re: IRAN

Post by zrakomlat »

kakvu ono satko bitanga napravi zajebanciju u bh ambasadi u teheranu. opozvalo ga
salik79

#14571 Re: IRAN

Post by salik79 »

jeza u ledja wrote:A i ova prica mi je sega.

Znaci ovako ide argumentacija. Dodje neki Svabo, Amer, Japanac i kae nekim likovima u nekoj zabiti nemojte se klati, ubijati, nemojte se proganjati, nemojte zatvarati manjine, protjerivati religijske grupe, nemojte zene rezati, pokrivati, zabranjivati im normalan zivot, nemojte homoseksualce bicevati, dajte ljudima da glasaju, dajte ljudima da imaju privatno vlasnistvo, itd itd...

Na to ce genijalac iz te zabiti - ta vi znate, i vi ste pobili X ljudi, protjerivali, proganjali, zatvarali, itd...ta vi nama imate govorit. No to sto se to desilo prije 50, 70, 100, 200 ili 500 godina, e to, jbg, minor details. To sto je su ti ljudi, te civilizacije, ta drustva, naucili nesto iz toga da bi napravili bolje i naprednije drustvo, to se ne pika, to ne vazi. Ono, ko da na sudu kazes jebo ovaj zakon koji mi ne da da bicujem svoju zenu, kad se to moglo prije 200 godina. :oops: To je ta, suplja argumentacija. Ali nema veze jel, preskocicemo je. :oops:

Sad treba neko napisati, eeee koliko je Zoroastrijanaca protjerano iz Irana prije 1000 godina, eee. :oops: :roll:
Pa da, naravno, logika kao i u sedmerostrukom rastu stanovnistva. :oops:

Sve fini i posteni Ameri. Jedino im demokracija i ljudska prava na pameti :roll:
salik79

#14572 Re: IRAN

Post by salik79 »

zrakomlat wrote:kakvu ono satko bitanga napravi zajebanciju u bh ambasadi u teheranu. opozvalo ga
Bitanga ko bitanga. :D
jeza u ledja

#14573 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

salik79 wrote: Kojom matematickom operacijom si dobio 7 puta sporiji rast, nego rast "generalnog" stanovnistva?! Ako je muslimana 1976. bilo 33 396 908, a 2011. 74 682 938, a zoroastrijanaca 21400 naspram 25271?!!!!!!
:shock: :?

Vau.

I ti se ono bavis se financijama, jel? Muahaha :lol:

Rast od 21,400 do 25,271 je 18.09%.
Rast od 33,396,908 do 74,682,938 je rast od 123.62%.

Drugi rast je 6.89% puta, tj. ~7% veci od prvog. Hajd sad to sracunaj kolika je to bila godisnja stopa rasta, racunata mjesecno? :lol:
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#14574 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

Ne sitničari Ježu. Barem nisu nad njima izvršili genocid a preživjele potrpali u rezervate. Treba Iranu 1000 godina da dosegne taj neprevaziđeni demokratski standard.
jeza u ledja

#14575 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Jeste tako je, zato danas Zoroastrijanaca ima vise u Indiji nego u Iranu odakle su potekli. :oops:

Al sta ima veze, jel'e, to se ne racuna, bilo je davno. :oops:
Post Reply