vivaldi wrote:moke_31 wrote:vivaldi wrote:jel se @teFsija ocitovo glede sranja u iranu? bez njegove analize je nemoguce zauzet stav...
Strpi se malo, zauzet je pripremanjem još jednog wannabe satiričnog prikaza ujgurske zajednice u Idlibu, a možda je skokno i do nove teme o neizbježnom raspadu Njemačke, da baci neki novi info, valja stići na sve strane

to za njemacku nisam upratio, al meni je tefsija najveca shega na forumu
ma pusti moketa-velikog evropskog p(l)acenika, drag je on meni, ali ima jednu manu-nemoze da prihvati cinjenice-i to cinjenice koje iznose mnogo ozbiljnij ljudi cak i od mene (od njega pogotovo), visoki zvanicnici, medu kojima cak i jedan Predsjednik Turske, ministri, analiticari uglednih i ozbiljnih listova-Yeni safak, Sabah npr. da ne spamamo temu o Iranu-o tome sam vec pisao na drugim temama, iznosio dijagrame navedenih listova, podatke o ekonomskom rastu, cinjenice zbog cega evropa strahuje od Turske i 2023. Evropa, tj tzv ujedinjena Evropa je danas, kao sto bi to jedan nas kolega sa teme o Siriji, govoreci o jednoj drugoj zemlji rekao-do srzi bolesno drustvo, pa cak i pojedini evropski politicari svjesni toga, kada govore o tzv Ujedinjenoj Evropi kazu; "evropa, tamnica naroda, samo dok mora..." To briselsko cedo je teski, ali zaista teski bolesnik-i to se vidi, kao sto sam rekao, kad se pogledaju cinjenice, i izjave ozbiljnih politicara, ozbiljnih medija i ozbiljnih analiticara, a da bi se to vidjelo treba skinuti sinosicarske p(l)acenicke naocale i prestati u tu tzv Ujedninjenu Evropu gledati ko u neko bozanstvo. Inace evo link za temu-koju su moke i razni "mokeovci"-pokemonci pokusali pretvoriti u sprdnju-po zadatku, upotrebom neinventinih tehnika trolanja. Ipak i na samoj temi ima kvalitetnih upisa, istina, vecinom mojih, ali i nekih drugih, koji su pokusavali-koliko toliko odrzati nivo rasprave
njemacka-pred-raspadom-t148501.html
nego, da se mi vratimo Iranu-ono sto danas vidimo u Iranu je, prije svega svenarodni ustanak potlacenih naroda-koji vape za slobodom ispod perzijske cizme-i na tom polju ce, iskreno vjerujem, glavnu ulogu imati Azeri-ponosni, veliki narod koji vapi, jeci, za ujedinjenjem sjevernog i juznog Azerbejdzana. Sto se tice Kurda (nadam se da se niko nece uvrijediti) ali kurdi treba da zive zajedno sa Azerima u jednoj drzavi

bas kao sto zive u Azerbejdzanu ili u Turskoj (gore uz graanicu sa armenijom izmjesani su azeri i kurdi). Osim toga sta nam historija pokazuje i kazuje-kurdi su posljednjih, najmanje hiljadu godina zivili zajedno sa turskim narodima bez ikakvih problema, i danas u Turskoj se nalazi najveca kurdska zajednica. Kurdi kad su sami-kao npr u Iraku gdje su dobili prakticno samoupravu, ili u Iranu gdje su zajedno sa pripadnicima iste, sire indo-evropske-iranske zajednice naroda se previse opuste, uzmu furseta sto bi rekli nasi stari i onda se neznaju ponasat-jednostavno receno "ne znaju gdje udaraju".
Nesto slicno kao zene, djeca, ili stoka-ako ih se pusti ingot bi razvalili. Opet, da niko nemisli da Kurde poredim sa prethodno navedenim nizim bicima-samo navodim primjer. Posto nemam bas puno vremena da pisem, elaboriram, napravio sam slikovti prikaz AKA mapu-dijelove irana koje bi trebalo pripojiti Azerbejdzanu (nisam neki kartograf, ali dao sam sve od sebe-ogranicen vremenom i prostorom naravno)

Ljubicasta crta dijelovi koje bi trebalo pripojiti Azerbejdzanu u prvoj fazi-radi osiguranja kompktnosti teritorija izmedu slobodnih dijelova na na Kaspijskom moru i Nahcivana i bijela crta-drzga faza kojom bi se doslo do kurda koji zive ispod granice sa Turkmenistanom kao i do Turkmenske manjine cime bi svi oni zajedno usli u sastav Velikog i Slobodnog Azerbejdzana na celu sa predsjednikom Ilhamom i potpredsjednicom Mirhiban

o statusu Teherana bi se dalo razgovarati, o to potom