IRAN
- Opetja033
#12501 Re: IRAN
Na stranu sto je timing ovih demonstracija poprilicno "dobar". Na stranu i to sto su monarhisti i MEK-ovci zadnji koji trebaju pricati o demokratiji, realno po svim parametrima su po same Irance gori od rezima mula (druga stvar je to sto bi mozda svijet odahnuo).
Iran je diktatura a njihovi izbori su losa parodija demokratije. Medjutim postoje diktature koje zaista uzivaju podrsku vecine stanovnistva te zemlje. Iran je jedan primjer, Bjelorusija i Kina su drugi primjeri. Da se provedu demokratski izbori u tim zemljama, sve bi ostalo isto. Druga stvar je to sto nijedan rezim ne zeli eksperimentisati i upustati se u takve avanture.
Medjutim tvrditi kako demonstracije veze nemaju sa samom prirodom iranskog rezima i sa vanjskom politikom istog je poprilicno smijesno i naivno. Prosipati pricu kako svi u Iranu vole trenutni rezim i kako ne postoje (ne tako male) grupe koje ne zele islamsku republiku je vrijedjanje inteligencije forumasa. Pranje mozga a la Enver Hodža.
Ove demonstracije nece uroditi nikakvim radikalnim promjenama u strukturi, vanjskoj ili unutrasnjoj politici rezima, jer nemaju tu snagu. Ali nemojte mi ni na erende kora svega vam.
Iran je diktatura a njihovi izbori su losa parodija demokratije. Medjutim postoje diktature koje zaista uzivaju podrsku vecine stanovnistva te zemlje. Iran je jedan primjer, Bjelorusija i Kina su drugi primjeri. Da se provedu demokratski izbori u tim zemljama, sve bi ostalo isto. Druga stvar je to sto nijedan rezim ne zeli eksperimentisati i upustati se u takve avanture.
Medjutim tvrditi kako demonstracije veze nemaju sa samom prirodom iranskog rezima i sa vanjskom politikom istog je poprilicno smijesno i naivno. Prosipati pricu kako svi u Iranu vole trenutni rezim i kako ne postoje (ne tako male) grupe koje ne zele islamsku republiku je vrijedjanje inteligencije forumasa. Pranje mozga a la Enver Hodža.
Ove demonstracije nece uroditi nikakvim radikalnim promjenama u strukturi, vanjskoj ili unutrasnjoj politici rezima, jer nemaju tu snagu. Ali nemojte mi ni na erende kora svega vam.
-
sekerbay
#12502 Re: IRAN
Slažem se, kolega opetija, barem sa ovim dijelom.Opetja033 wrote:Seyyid Ali (Khamnei) stidi se, napusti nasu zem
Sejid hamnei bi moro napustit iran i vratiti se kući i da tamo zasjede na čelo države.
Ipak je od ehli bejta i ko takav bi se moro vratiti u hidžaz.
Medina je njegov glavni grad.
- Opetja033
#12503 Re: IRAN
Ako ćemo se služiti tom logikom onda jordanski kralj Abdullah polaže malo veća prava. Hem je i on od Ehlul Bejta, hem su njegovi direktni preci duže od jednog milenija bili šerifi Mekke i Hidžaza.sekerbay wrote:Slažem se, kolega opetija, barem sa ovim dijelom.Opetja033 wrote:Seyyid Ali (Khamnei) stidi se, napusti nasu zem
Sejid hamnei bi moro napustit iran i vratiti se kući i da tamo zasjede na čelo države.
Ipak je od ehli bejta i ko takav bi se moro vratiti u hidžaz.
Medina je njegov glavni grad.
Last edited by Opetja033 on 30/12/2017 12:05, edited 1 time in total.
- insomnia78
#12504 Re: IRAN
Stigli sektasi
Kako ono bi pitanje za Izrael, od kad se Kur’an uzima kao katastarski dokaz?
Kako ono bi pitanje za Izrael, od kad se Kur’an uzima kao katastarski dokaz?
- Krokodajl
#12505 Re: IRAN
@OpetJa, ovih protesta se više treba bojati opozicija a ne aktualna vlast kako stvari stoje, jer su svi ovi gradovi izuzev Mashada gradovi u kojima su tvrdolinijaši pobjedili, od uporišta tvrdolinijaša Koma pa do Kermanšeha, Rasta, Sarija i Ahvaza sve su to gradovi u kojima su Ruhani i njegova stranka izgubili.
Zamisli da u Komu, u koji je duhovno sjedište Islamske Republike i u kojem tvrdolinijaši drže 100% mjesta regionalnoj i gradskoj skupštini (dakle vlast na nivou države uopšte nema predstavnike u lokalnoj upravi), odnosno gradu u kojem prema izborima ljudi misle još radikalnije i konzervativnije od mainstream politike Irana, neko zaziva ukidanje Islamske Republike, smrt Mulama i Ajatolahu i povratak Šaha.
Uporišta reformista su bila mirna.
Kao što si rekao ovi protesti niti imaju kapacitet da promjene nešto na državnom nivou niti će imati to u skorije vrijeme, ali na lokalnom nivou itekako da, sreća im je da je 2017. bila izborina godina, reformisti bi ovo mogli itekako da iskoriste i spinuju za svoje potrebe u političkoj kampanji.
A opet, politika i pravac djelovanja reformista je kud i kamo bolji nego tvrdolinijaški.
Zamisli da u Komu, u koji je duhovno sjedište Islamske Republike i u kojem tvrdolinijaši drže 100% mjesta regionalnoj i gradskoj skupštini (dakle vlast na nivou države uopšte nema predstavnike u lokalnoj upravi), odnosno gradu u kojem prema izborima ljudi misle još radikalnije i konzervativnije od mainstream politike Irana, neko zaziva ukidanje Islamske Republike, smrt Mulama i Ajatolahu i povratak Šaha.
Kao što si rekao ovi protesti niti imaju kapacitet da promjene nešto na državnom nivou niti će imati to u skorije vrijeme, ali na lokalnom nivou itekako da, sreća im je da je 2017. bila izborina godina, reformisti bi ovo mogli itekako da iskoriste i spinuju za svoje potrebe u političkoj kampanji.
A opet, politika i pravac djelovanja reformista je kud i kamo bolji nego tvrdolinijaški.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#12506 Re: IRAN
Kakva je situacija? Vidim ljubitelji teroristicke opozicije u Siriji navijaju za opoziciju u Iranu 
- rajv0sa
#12507 Re: IRAN
Miroljupci jedva čekaju neko da pogine.
- insomnia78
#12508 Re: IRAN
Eno kae studen ti u Teeranu pjevaju protiv omeinija
Sramota a neko bi dao sve da mu omeini bude duovni babo. Doduse samo na forumu al necemo sitnicariti
Sramota a neko bi dao sve da mu omeini bude duovni babo. Doduse samo na forumu al necemo sitnicariti
- asurbanipal
#12509 Re: IRAN
insomnia78 wrote:Eno kae studen ti u Teeranu pjevaju protiv omeinija
![]()
![]()
![]()
Sad sam iz Vrapčića.
Da vidiš kako Srbi iz Nevesinja prave dobar kajmak. Ma k'o duša je.
- Opetja033
#12510 Re: IRAN
Da, u potpunosti se slazem sa ovim sto si napisao. Dobro si primijetio i oko lokacija, tj uporista.Krokodajl wrote:@OpetJa, ovih protesta se više treba bojati opozicija a ne aktualna vlast kako stvari stoje, jer su svi ovi gradovi izuzev Mashada gradovi u kojima su tvrdolinijaši pobjedili, od uporišta tvrdolinijaša Koma pa do Kermanšeha, Rasta, Sarija i Ahvaza sve su to gradovi u kojima su Ruhani i njegova stranka izgubili.
I jedna i druga strana treba malo "odvaditi" sa izjavama povodom ovih demonstracija. Niti ovi imaju snagu da iz temelja preokrenu stvari, niti su demonstracije prvenstveno radi korupcije.
Stotine hiljada pa i milioni ljudi su izasli na demonstracije 2009. godine. Bilo je i tu svakakvih povika i parola, ali se prvenstveno, sustinski radilo o sukobu dvije struje unutar vladajucih struktura. I na jednoj i na drugoj strani su bili ucesnici revolucije, vjerni temeljnim osnovama islamske republike. I na jednoj i na drugoj strani su se prvenstveno culi tekbiri, sehadet, pozivi na povratak Homeinijevom putu, itd.
Medjutim ovdje su demonstracije protiv same prirode rezima, tj protiv islamske republike. Vidjecemo sta ce biti, ali ja licno cisto sumnjam da ce se bilo sta veliko izroditi iz ovoga. Jednostavno nemaju dovoljno snage niti podrske medju Irancima.
Rezim sad za sad igra pametno, dugorocno gledano. Sve je veci broj mladih ljudi, vecina Iranaca ne pamte revoluciju. Sada su poceli igrati i na nacionalisticku kartu zeleci se pribliziti toj kriticnoj masi mladih koje vise fura nacionalizam nego islamizam. Citao sam nedavno interesantan clanak o tome, postavicu ga ovdje kada ga nadjem i ako koga interesuje. Vladajuce strukture su dosta toga naucile 2009. godine.
- insomnia78
#12511 Re: IRAN
Stavljaju krmecu mast u njegaasurbanipal wrote:insomnia78 wrote:Eno kae studen ti u Teeranu pjevaju protiv omeinija
![]()
![]()
![]()
Sad sam iz Vrapčića.
- asurbanipal
#12512 Re: IRAN
insomnia78 wrote:Stavljaju krmecu mast u njegaasurbanipal wrote:insomnia78 wrote:Eno kae studen ti u Teeranu pjevaju protiv omeinija
![]()
![]()
![]()
Sad sam iz Vrapčića.
Šta ima veze.
To obogaćuje aromu.
Ukusniji je.
- Challenger__
#12513 Re: IRAN
I da ima to ni u snu ne znači da protestanti daju podršku USA, Turska, Katar, KSA backed teroristima u Siriji.Opetja033 wrote:Medjutim tvrditi kako demonstracije veze nemaju sa samom prirodom iranskog rezima i sa vanjskom politikom istog je poprilicno smijesno i naivno.
- insomnia78
#12514 Re: IRAN
Mislim da im se zivo jebe za Siriju osim sto ne zele davati keš za hodzansko igranje rata. Neki vjerovatno ne zele davati ni djecu al moguce da su to ciJonisticke lazi
- asurbanipal
#12515 Re: IRAN
Challenger__ wrote:I da ima to ni u snu ne znači da protestanti daju podršku USA, Turska, Katar, KSA backed teroristima u Siriji.Opetja033 wrote:Medjutim tvrditi kako demonstracije veze nemaju sa samom prirodom iranskog rezima i sa vanjskom politikom istog je poprilicno smijesno i naivno.
Mislim da ni @Opetja ne sugerira na to.
Intervencija u Siriji zahtjeva materijalna i finansijska sredstva. Također, ne treba zaboraviti da je i značajan broj iranskih državljana poginuo u Siriji i Iraku.
- salik79
#12516 Re: IRAN
insomnia78 wrote:Eno kae studen ti u Teeranu pjevaju protiv omeinija
![]()
![]()
![]()
Mo's mislit'. Ti koji to rekose neka prvo nauce praviti razliku izmedju Homeinija i Hameneija, pa onda neka tvitaju. Uostalom, ni tebi ne bi skodilo to znati, kao ekspertu za BI.
Nego, sta uzvikuju demonstranti u Tel-Avivu? Nesto te nema da prokomentarises!?
Last edited by salik79 on 30/12/2017 12:50, edited 1 time in total.
- Challenger__
#12517 Re: IRAN
Ako ne žele rat ne znači da daju podršku nakazi od USA-Izrael-Turska-Katar-KSA "opozicije".
- insomnia78
#12518 Re: IRAN
Bolje rat nego pakt?salik79 wrote:insomnia78 wrote:Eno kae studen ti u Teeranu pjevaju protiv omeinija
![]()
![]()
![]()
Mo's mislit'. Ti koji to rekose neka prvo nauce praviti razliku izmedju Homeinija i Hameneija, pa onda neka tvitaju. Uostalom, ni tebi ne bi skodilo to znati, kao ekspertu za BI.
Nego, sta uz ikuju demonstranti u Tel-Avivu? Nesto te nema da prokomentarises!?
- Challenger__
#12519 Re: IRAN
Razumio sam ga. Ja naglašavam da antiratni protest ne znači podršku za političku opciju koju u Siriji favorizuje OpetJa (Ankara, Doha, USA, Izrael).asurbanipal wrote:Mislim da ni @Opetja ne sugerira na to.
Intervencija u Siriji zahtjeva materijalna i finansijska sredstva. Također, ne treba zaboraviti da je i značajan broj iranskih državljana poginuo u Siriji i Iraku.
- Krokodajl
#12520 Re: IRAN
Upravo to, da se razumijemo mislim da u Iranu pričao kao kod Arapa nemože proći, jer ni Iranska javnost ni mediji neće popušiti priče da sada neko rovari i da eto preko noći sada nešto i neki spinovi, svjesni su oni da postoje grupe koje su da kažem "anti-establishment" u Iranu.Opetja033 wrote:
Da, u potpunosti se slazem sa ovim sto si napisao. Dobro si primijetio i oko lokacija, tj uporista.
I jedna i druga strana treba malo "odvaditi" sa izjavama povodom ovih demonstracija. Niti ovi imaju snagu da iz temelja preokrenu stvari, niti su demonstracije prvenstveno radi korupcije.
Stotine hiljada pa i milioni ljudi su izasli na demonstracije 2009. godine. Bilo je i tu svakakvih povika i parola, ali se prvenstveno, sustinski radilo o sukobu dvije struje unutar vladajucih struktura. I na jednoj i na drugoj strani su bili ucesnici revolucije, vjerni temeljnim osnovama islamske republike. I na jednoj i na drugoj strani su se prvenstveno culi tekbiri, sehadet, pozivi na povratak Homeinijevom putu, itd.
Medjutim ovdje su demonstracije protiv same prirode rezima, tj protiv islamske republike. Vidjecemo sta ce biti, ali ja licno cisto sumnjam da ce se bilo sta veliko izroditi iz ovoga. Jednostavno nemaju dovoljno snage niti podrske medju Irancima.
Rezim sad za sad igra pametno, dugorocno gledano. Sve je veci broj mladih ljudi, vecina Iranaca ne pamte revoluciju. Sada su poceli igrati i na nacionalisticku kartu zeleci se pribliziti toj kriticnoj masi mladih koje vise fura nacionalizam nego islamizam. Citao sam nedavno interesantan clanak o tome, postavicu ga ovdje kada ga nadjem i ako koga interesuje. Vladajuce strukture su dosta toga naucile 2009. godine.
Ne znamo cijelu pozadinu ove priče, činjenica je da sve više Iranaca je nezadovoljno zbog uloge Irana u Siriji i Jemenu, ne zato jer oni ne podržavaju to što Iran radi odnosno ne da ne podržavaju te strane u sukobu ali kap koja je prelila čašu bila je činjenica da iako je Kasim Sulejmani a i Ajatolah lično proglasio pobjedu protiv ISIL-a Iran je ipak odlučio izdvojiti dodatna sredstva za finansiranje sukoba u Siriji i Jemenu, prosječan Iranac a pogotovo onaj iz provincije se sa pravom pita, ko tu koga laže ?
Činjenica je i to da je Iran sukob u Siriji i u svojim medijima i svom narodu predstavio kao borbu protiv ISIL-a, bože moj svima je ISIL bio izlika za ulazak na tlo Sirije, Iran tu nije ništa slagao istina je da su oni ušli na tlo Sirije da se bore protiv ISIL-a, ali ne samo da se bore protiv ISIL-a već i da zadrže postojeću vlast, a to vjerujem da se nije toliko postavljalo kao prioritet u Iranu u dosadašnjem periodu.
Ne mora da znači da su ta sredstva ogromna, ja mislim da nisu jer ako vidimo sastav jedinica u Siriji to su uglavnom dobrovoljci sa ličnim naoružanjem, ništa spektakularno, ali i u Iranskim medijima su Sirija i ISIL tema broj jedan, sada kada je ISIL poražen (a to je službeni stav Irana) narod se sa pravom pita zašto je Sirija i dalje top tema ?
To je jedan od razloga naravno, ne glavni, ali najveći problem je tu, a to nećemo saznati ali sam na internetu po pričama (barem u nekim gradovima) skontao da je priča sljedeća.
Protesti jesu počeli kao socijalni i kao protesti protiv vlasti, a podršku su dali tvrdolinijaši, međutim protesti su se oteli kontroli i grupe koje su anti establishment su ovo iskoristili da u prvi plan postave svoje ciljeve.
U oba slučaja ovo je lose-lose situacija za tvrdolinijaše.
1. Kako objasniti narodu u reformističkim sredinama da u reformističkim sredinama nije bilo protesta a u "konzervativnom Komu" ljudi pozivaju Šaha.
2. Reformisti sada ovo mogu iskoristiti da optuže tvrdolinijaše za korupciju i nesposobnost.
- Opetja033
#12521 Re: IRAN
Apsolutnoj vecini ovih sto demonstriraju se zivo jebe za Siriju, Irak i Palestinu, sto @insomnia kaze.Challenger__ wrote:I da ima to ni u snu ne znači da protestanti daju podršku USA, Turska, Katar, KSA backed teroristima u Siriji.Opetja033 wrote:Medjutim tvrditi kako demonstracije veze nemaju sa samom prirodom iranskog rezima i sa vanjskom politikom istog je poprilicno smijesno i naivno.
Ali u Ahwazu i u azerskim pokrajinama Irana itekako ima podrske opoziciji u Siriji. Pa na utakmicama FC Tractora iz Tabriza (vecinski azerski grad) desetine hiljada ljudi hladno porucuju kako zele Assada mrtvog. Slicna stvar i po stadionima u Ahwazu.
Medjutim da je uzrok ovih demonstracija podrska opoziciji u Siriji - naravno da nije. Boli ih neka stvar i za jednu i za drugu stranu tamo.
- Challenger__
#12522 Re: IRAN
To,to.Opetja033 wrote:Medjutim da je uzrok ovih demonstracija podrska opoziciji u Siriji - naravno da nije. Boli ih neka stvar i za jednu i za drugu stranu tamo.
- asurbanipal
#12524 Re: IRAN
Challenger__ wrote:Razumio sam ga. Ja naglašavam da antiratni protest ne znači podršku za političku opciju koju u Siriji favorizuje OpetJa (Ankara, Doha, USA, Izrael).asurbanipal wrote:Mislim da ni @Opetja ne sugerira na to.
Isto tako, odnosi unutar gore spomenute koalicije su se od početka sukoba u Siriji dobrano poremetili, naročito nakon pokušaja državnog udara u Turskoj i "mini hladnog rata" na relaciji Katar - KSA.
- Challenger__
#12525 Re: IRAN
Da,da. Ili, kako bih ja to napisao, od onolike Hidre, ostala glava i po.asurbanipal wrote:Isto tako, odnosi unutar gore spomenute koalicije su se od početka sukoba u Siriji dobrano poremetili, naročito nakon pokušaja državnog udara u Turskoj i "mini hladnog rata" na relaciji Katar - KSA.