@Gat'Gor
Došao si da kažes da neznam ništa. Ali nisi nikako pokazao šta to ja neznam. Gdje sam to napravio grešku.
Ali nepostojete pare, a kamoli neka jadna plata, za koju bi ja prodao svoj obraz, slobodu i familiju. I crni ROBOVI su dobijali "platu" za rad. Zato, meni je vrlo žalosno da ti tako misliš, to samo pokazuje koliko je Bosanski narod jadan postao
Što se tiče muzike, u Iranu ne samo de nemožeš otvoreno slučati šta god hoćeš, nego je vrlo teško biti i artist. Ponovo, sloboda govora je problem. Artisti, pogotovo muzicari i pjesnici, su ljudi koji najvise cijene tu slobodu, i naravno u Iranu, gdje je ta sloboda vrlo ograničena, artisti prolaze kroz GRDNE probleme. I često završavaju u zatvoru. Oni će ti prvi reći koliko je Iran "slobodan".
Ili mozda klasicni primjer, Salman Rushdie. Koji je samo napisao roman. I dan danas hoce da ga ubiju. Radi bezvezne knjige.Vrhunski vjerski lider cisto kaze "ubij ga". Mislim, jesmo li mi postali toliki manijaci, toliki divljaci da nam je ovo sada normalno? UBIJATI covjeka radi pjesme ili knjige?
Smeta mi da Iranski narod nema slobodu govora, ni da protestuje. Smeta mi sto kad nesto kazu o svojim problemima, bace ih u zatvor. Smeta mi da vjesaju ljude za nista. Smeta mi sto KAMENUJU zene. Smeta mi drzava u kojoj ti se vlast mjesa u personalni zivot, na primjer skim ces SPAVATI. Smeta mi diskriminacija protiv Suni muslimana, hriscana. Protiv etnickih manjina.
Iranaca sajtovi kao twitter i Facebook su JEDINI nacin da ih vanjski svijet cuje.
Vise se ne sudi ljudima po karakteru, nego po kojoj vjeri pripadaju. Sramota. Kad tako se pocne ziviti, onda nezasluzujemo nista bolje od ovoga sto vec imamo. Kad mozemo gledati video kako zena umire dok je gadjaju kamenjem. Nemamo ni obraza ni casti ni nicega.
Malo je nepregledno, ne mojom greskom ... no, nadam se da ce razumeti.
Ukratko da ti prokomentarisem:
-Kao prvo, pitas me sta ti ne znas?! Eto za pocetak, izmedju ostalog ne znas da se neke negacije pisu odvojeno.
-Govoris o svojoj "slobodi i obrazu".., isti si kao i vecina Iranaca... i njima je to na prvom mestu-obraz, cast, familija!
-Ja nisam Bosanac... a, i Bosanci nisu jadni-ti si jadniji sto komentiras "jadne" ljude.
-Kao sto ti vec naznacih u prijasnjem postu, ti informacije o slobodi iranskog naroda skupljas preko zapadnih mass. medija.
-Muziku ne samo da slusaju stranu, nego slusaju i Izraelske DJ-eve...bas sam u cudu bio kada sam cuo Dr za trance Roberta Gitelmanna u jednom "kaffe-u". Inace doticni je zidov!
-Reci nam ko je u Iranu ubijen zbog pesme, knjige, filma, muzike...? Samo molim te nemoj kao izvor navoditi Spiegel, Gardian, NYT, Figaro...
-To sto ti smeta sto iranski narod nema slobode...zvuci jako dobro i za svaku je pohvalu... nego, sto se ne okrenes mozda neko u tvom okruzenju ima isto problema sa ljudskim pravîma i veca od onih sto ti mislis da iranci imaju. Recimo, pomogni g-dji Fati Orlovic da ostvari svoja prava, ili Sejdicu i Finciju... ili pak Dodiku, i on kaze da mu u BiH nije dobro...pomogni mu!
-U Iranu je zakon serije i otuda kamenovanje bludnika i bludnice, otsicanje ruku, vesanje, bicevanje i ne znam sta jos...znaci, organi reda sprovode slovo zakona u delo, nikako krsenje ljudskih prava. A, da li ti to mozes da gledas, da li je casno i te fore... to su opet tvoji individualni problema.., nista tu nema zajednickog sa ljudskim pravima.
-Slovo zakona se svuda mora postovati i drzava je svuda iznad pojedinca!
-Prava manjina? Ti si covece stvarno u zabludi...pa, Suni, Zidovi, Kurdi, Krscani ...imaju bolja prava u Iranu nego li: Bosanci, Srbi, Turci i Grci.., svi zajedno u Nemackoj!
-O onom "piscu" s.ruzdiju.., suvisan je komentar. Nije taj roman kako ti mislis "obican" roman. Taj necovek je povredio 1,5 milijardi muslimana i njegov postupak je za svaku osudu!
-Blago mladim ("ugrozenim") irancima sto imaju fcb i twitter.., ja toga nemam, a imao bih sta vanjskom svetu reci o meni i mojim svakodnevni problemima... i ja sam za zaljenje, valjda?!
-U Iranu se nikada nije sudilo po karakteru ili po verskoj pripadnosti, iskljucivo samo po delima! Ja i ne znam kakvo je to sudjenje po karakteru?! Kome su to na tako "brutalan" nacin presudili?
-Manje konzumiraj kada je rec o Iranu: fcb, twitter, bbc, cnn, el-dzaziru, bht, avaz, hrt, rts, sa-x...i za nijansu ce ti stvari , u najmanju ruku jasniji biti... jer si ti u totalnom mraku¨, covece!
Svako dobro, pozdrav.