IRAN

Post Reply
insomnia78

#11851 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

salik79 wrote:Evo, za naseg dezurnog cionistu i neumornog "borca za prava zena", artetu i njegovog sapatnika nesanicu - sve sto ste ikada zeljeli znati o pokrivanju u Iranu:

Iranske marame i zapadnjačka propaganda
http://bosnian.sahartv.ir/vijesti/pogle ... propaganda

Ovaj dio cu posebno izdvojiti:
#7 Zakoni i definicije
Iranski zakoni o javnom moralu također su meta manipulacija, ponekad u vidu subjektivnih tumačenja, ali najčešće u potpunosti krivotvoreni. Takve obmane uvijek prate sličan šablon: "žene koje se ne pridržavaju zakona o marami kažnjavaju se sa 74 udarca šibom", te su najčešće popraćene tvrdnjama u stilu "pokazivanje kose je zabranjeno", "jedino ruke smiju biti otkrivene" ili "ženama slijede zatvorske ili teške novčane kazne".

Ništa od navedenog ne postoji u iranskom zakonu o odijevanju (V. knjiga, 18. pogl., čl. 141., iz 03/02/1375 AP), koji zapravo sadrži samo opće smjernice pristojnog ponašanja na javnim mjestima i odnosi se jednako za oba spola. U tekstu se ne spominje ništa o "pokrivenoj glavi", "kosi", "rukama" ili "nogama", bilo ženskim ili muškim.
Zakon predstavlja tipičan pravni tekst o javnom moralu kakav se može naći u većini država svijeta, primijenjen različito ovisno o lokalnim moralnim i etičkim standardima društva. Međutim, iranske kazne mogu biti prilično drugačije jer variraju od 10 dana do dva mjeseca zatvora, odnosno alternativnih 12-74 šiba po osobnom izboru.
Navedene kazne se u osnovi primjenjuju za ozbiljnije prekršaje poput polugolih ili potpuno golih ispada, a ono što ih čini različitim od drugih zemalja, poput recimo Sjedinjenih Država, jest činjenica da najteži nudistički prekršaji u određenim saveznim državama mogu završiti zatvaranjem na pet godina, odnosno 30 puta dužom kaznom nego u Iranu. Višestruko duže kazne za identični prekršaj također postoje i u Ujedinjenom Kraljevstvu, još jednom glasnom kritičaru Irana.
Osim generalnih smjernica, drugi odlomak istog iranskog zakona odnosi se na žene i spominje hidžab na javnom mjestu, no mogućnost fizičke kazne u ovom slučaju je isključena i zamijenjena novčanom kaznom od 1,5 do 15 eura. Kao takav, prekršaj spada u domenu najblažih prijestupa i po pravilu završava usmenom opomenom, dok je svaka mogućnost šibanja (čak i ukoliko se osobno preferira) naprosto nemoguća.
Zbunjujuća stvar s hidžabom jest što ga Zapadnjaci učestalo pojednostavljuju kao "maramu", dok se zapravo odnosi na ženski odjevni kodeks koji sam po sebi nije definiran.Iranski koncept hidžaba uključuje maramu (uz drugu odjeću), no ništa o njenom obliku, boji, providnosti, materijalu, vezanju, sakrivenim dijelovima ili opsegu pokrivenosti/otkrivenosti nije specificirano, a između ostalog postoje i različite perspektive o 'normalnom' i 'religioznom' pokrivanju maramom.
Koncept široko varira diljem zemlje i mijenja se spontano ovisno o mjestu i situaciji. Uz hidžab, pojam "javnog mjesta" u pravnom tekstu također nije definiran i bazično se odnosi na urbana područja. Nošenje kimara i čadora tako prevladava u javnim ustanovama, vladinim uredima, džamijama i svetim gradovima poput Koma i Mašhada, dok je ležerniji rusari koji jedva pokriva kosu rasprostranjen po gradskim ulicama, parkovima i većini drugih javnih urbanih prostora.
:lol: :lol:
salik79

#11852 Re: IRAN

Post by salik79 »

Ne kontam sta je smijesno?! :?

Natanjahu logika i obrazovanost, ili cista zlonamjernost?!
insomnia78

#11853 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

Tekst je blago receno idiotski. U rangu klixa. U zakonu se ne spominje pokrivanje glave ali zakon propisuje kaznu za nemanje hidzaba. Zapadnjaci pogresno shvataju koncept hidzaba. Ok ali taj koncept ukljucuje maramu. Pa jbt.
Ne znam cemu zavlacenje. U Iranu zena na ulici NE SMIJE hodati gologlava. Pa bila ona krscanka, jevrejka, ateista il sta već
salik79

#11854 Re: IRAN

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:Tekst je blago receno idiotski. U rangu klixa. U zakonu se ne spominje pokrivanje glave ali zakon propisuje kaznu za nemanje hidzaba. Zapadnjaci pogresno shvataju koncept hidzaba. Ok ali taj koncept ukljucuje maramu. Pa jbt.
Ne znam cemu zavlacenje. U Iranu zena na ulici NE SMIJE hodati gologlava. Pa bila ona krscanka, jevrejka, ateista il sta već
Iz konteksta izvlacis stvari. Covjek, krscanin, daleko upuceniji od tebe, se potrudio na dugo i nasiroko objasniti sve vezano za famu oko hidzaba u Iranu. Ti se ne potrudis ni kliknuti na link, a kamoli sta procitati, ali ces odmah sve ismijati i omalovaziti...Sve osim "vjekovnog protjerivanja jevrejskog naroda od strane Iranaca." To je od neki dan fakt.
insomnia78

#11855 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

salik79 wrote:
insomnia78 wrote:Tekst je blago receno idiotski. U rangu klixa. U zakonu se ne spominje pokrivanje glave ali zakon propisuje kaznu za nemanje hidzaba. Zapadnjaci pogresno shvataju koncept hidzaba. Ok ali taj koncept ukljucuje maramu. Pa jbt.
Iz konteksta izvlacis stvari. Covjek, krscanin, daleko upuceniji od tebe, se potrudio na dugo i nasiroko objasniti sve vezano za famu oko hidzaba u Iranu. Ti se ne potrudis ni kliknuti na link, a kamoli sta procitati, ali ces odmah sve ismijati i omalovaziti...Sve osim "vjekovnog protjerivanja jevrejskog naroda od strane Iranaca." To je od neki dan fakt.
Kakav kontekst? Pa objasnio je. Postoji kazna za ne pokrivanje glave.
Da li je po iranskom zakonu zeni dozvoljeno biti na ulici gologlava ne bitno da li se radi o muslimanki ili ne?
salik79

#11856 Re: IRAN

Post by salik79 »

Image

Jucer sam ti postavio ovu sliku, kao odgovor na nebuloznu provokaciju, na temi o Siriji. Elegantno si je preskocio. Sta mislis, da su cuvari reda cekali da fotograf zavrsi slikanje i onda navalili da sibaju ovu gologlavu Iranku, koja, gle cuda, proslavljase godisnjicu Islamske revolucije?!!!
insomnia78

#11857 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

Da ne ulazim sad u ovo oko nosenja cadora u vladinim institucijama za sta si jednom nalijepio kad sam stavio sliku iz parlamenta :mrgreen:
insomnia78

#11858 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

salik79 wrote:Image

Jucer sam ti postavio ovu sliku, kao odgovor na nebuloznu provokaciju, na temi o Siriji. Elegantno si je preskocio. Sta mislis, da su cuvari reda cekali da fotograf zavrsi slikanje i onda navalili da sibaju ovu gologlavu Iranku, koja, gle cuda, proslavljase godisnjicu Islamske revolucije?!!!
Cekaj, ona je gologlava?
salik79

#11859 Re: IRAN

Post by salik79 »

U Iranu moras biti pristojno odjeven, bio musko, ili zensko. Vulgarna golotinja je zabranjena. Da si se potrudio procitati koji redak teksta, u kojem covjek naveliko i nasiroko objasnjava sve aspekte i zablude/propagnde oko odijevanja u Iranu, mozda bi sta i shvatio...Ali, da pogodim, ti i ne zelis shvatiti!? :D
insomnia78

#11860 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

Ne znam zasto te stid toga? Oni se ne stide svog zakona
I niti ne trebaju. Je l' zatucan, jeste al njihova zemlja njihovi zakoni. Samo nemoj mi ih predstavljati ko oazu ljudskih/zenskih prava jer to nisu
salik79

#11861 Re: IRAN

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:
salik79 wrote:Image

Cekaj, ona je gologlava?
Jok, eto, nosi nikab.
insomnia78

#11862 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

:sax:
salik79 wrote:U Iranu moras biti pristojno odjeven, bio musko, ili zensko. Vulgarna golotinja je zabranjena. Da si se potrudio procitati koji redak teksta, u kojem covjek naveliko i nasiroko objasnjava sve aspekte i zablude/propagnde oko odijevanja u Iranu, mozda bi sta i shvatio...Ali, da pogodim, ti i ne zelis shvatiti!? :D
Da, civjek je objasni . Pristojno odhevanje odredjuje pokrivalo za glavu. Ne propisuje tacno kakvo ali ga moras imati. Kosa spada u vulgarnu golotinju?
salik79

#11863 Re: IRAN

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:Ne znam zasto te stid toga? Oni se ne stide svog zakona
I niti ne trebaju. Je l' zatucan, jeste al njihova zemlja njihovi zakoni. Samo nemoj mi ih predstavljati ko oazu ljudskih/zenskih prava jer to nisu
Zato su Francuska i Izrael oaze ljudskih prava. :roll:
insomnia78

#11864 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

Ne nosi nikab ali nije ni gologlava. Tete koje rade u drzavnim institucijama nose i nikabe.
salik79

#11865 Re: IRAN

Post by salik79 »

insomnia78 wrote::sax:
salik79 wrote:U Iranu moras biti pristojno odjeven, bio musko, ili zensko. Vulgarna golotinja je zabranjena. Da si se potrudio procitati koji redak teksta, u kojem covjek naveliko i nasiroko objasnjava sve aspekte i zablude/propagnde oko odijevanja u Iranu, mozda bi sta i shvatio...Ali, da pogodim, ti i ne zelis shvatiti!? :D
Da, civjek je objasni . Pristojno odhevanje odredjuje pokrivalo za glavu. Ne propisuje tacno kakvo ali ga moras imati. Kosa spada u vulgarnu golotinju?
Na kojem tacno dijelu ne vidis kosu kod djevojke iznad?!
salik79

#11866 Re: IRAN

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:Ne nosi nikab ali nije ni gologlava. Tete koje rade u drzavnim institucijama nose i nikabe.
Nikaba nema u Iranu.
insomnia78

#11867 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

salik79 wrote:
Hahaha pa ne mogu da vjerujem. Izrael je takodje prepun zatucanih fanatika taman ko i Iran. Kakvu su samo borbu imali oko dozvole/zabrane vojnicima da nose bradu ali stavljati u taj kontekst Francusku :lol: :lol: :lol:
insomnia78

#11868 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

salik79 wrote:
insomnia78 wrote:Ne nosi nikab ali nije ni gologlava. Tete koje rade u drzavnim institucijama nose i nikabe.
Nikaba nema u Iranu.
Pogrijesio sam. Ima cador
salik79

#11869 Re: IRAN

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:
salik79 wrote:
Hahaha pa ne mogu da vjerujem. Izrael je takodje prepun zatucanih fanatika taman ko i Iran. Kakvu su samo borbu imali oko dozvole/zabrane vojnicima da nose bradu ali stavljati u taj kontekst Francusku :lol: :lol: :lol:
Zene na javnim plazama u burkinijima koje proizvode svjetske marke poput Speedo-a?!
salik79

#11870 Re: IRAN

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:
salik79 wrote:
Nikaba nema u Iranu.
Pogrijesio sam. Ima cador
Da ponovim, koji dio kose, kod djevojke iznad, ne vidis?!

Sve institucije u svijetu imaju kodeks odijevanja...Probaj u Sarajevu uci u zgradu Suda, u japankama, suknjici, haljinici, ili bermudama.
insomnia78

#11871 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

Nema smisla. U pravu si sve.
salik79

#11872 Re: IRAN

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:Nema smisla. U pravu si sve.

Kada ostanes bez argumenata, onda "nema smisla"...Samo sam te zamolio da mi tacno ukazes koji dio kose kod one djevojke nije vidljiv!???

I jos nesto, takvi kao ti, prave ogromnu, namjernu, ili ne namjernu, gresku - postavljajuci neke svoje standarde ponasanja, nosnje, kulture i cega sve ne, kao normativ...Klasicna americka redneck percepcija Svijeta.
insomnia78

#11873 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

Da. Treba pustiti bradonje da mi odlucuju ponasanje, kulturu i sta sve ne. Ipak su oni boziji namjesnici na zemlji. Sve je to za moje dobro
salik79

#11874 Re: IRAN

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:Da. Treba pustiti bradonje da mi odlucuju ponasanje, kulturu i sta sve ne. Ipak su oni boziji namjesnici na zemlji. Sve je to za moje dobro
Ne, nego trebate nametati svoje normative svim zemljama i svim kulturama sirom zemaljske kugle...Tek onda ce ljudi spoznati slobode.

Konacno, odgovori mi, koji dio kose kod djevojke na slici (koja proslavlja godisnjicu Islamske revolucije) nisi u stanju vidjeti?!!!!!!!
insomnia78

#11875 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

Ma sve se vidi. Sram je bilo bestidnice
Post Reply