IRAN

Post Reply
General War

#10276 Re: IRAN

Post by General War »

zvizdan wrote:
General War wrote:
salik79 wrote: Sta ima avion pun bradatih divljaka letat Perzijskim zaljevom!? Ha ja! Orden, nego sta! Pitaj Generala Trola...
... a trol sa culafom zaboravio da su prije toga umjereno bradati sijali mine i napadali komercijalne brodove :zzzz:
Covjek koji u rukavu ima opravdanje za rusenje putnickog aviona i ubistvo 291 zene, dijeteta i muskarca... :sad: Ne dao drag Bog nikome takvo stanje duha i uma...

Jadan ne bio, sve i da su sijali mine, sijali su ih u SVOJE more, NE u americko. Jel poginuo neki civil mozda od tih mina? Sta rade uopce americki ratni brodovi u Perzijskom zalivu? Tako to treba, jelde?
Pa sta ti i tvoja raja radite po ovom topicu je da uljepsavate i sminkate...ne libeci se da lazete najprostije pojmove, cuj molim te minirali SVOJE more :-)
Norman

#10277 Re: IRAN

Post by Norman »

salik79 wrote:
Tabhana wrote:Šteta pa su šiije :D

Imate li vi rane po leđima od šibanja mačem? :evil:

Odoh se ranit :mrgreen:
Strpi se malo, ima još do Dana Kerbele. Obiđi koji pećinu u međuvremenu, da ti vrijeme brže prođe. :D
Tabhana

#10278 Re: IRAN

Post by Tabhana »

Je li se klanja prema Kabi ili? :oops:
General War

#10279 Re: IRAN

Post by General War »

salik79 wrote:Fakat, de nam reci, kakav je osjecaj vama, amerofilima, gledati US Marines u ovom "ponizavajucem" polozaju?! :D
...nije prvi put viditi od izvora ljudskosti i dostojanstva da se izivljava nad malobrojnima, od amasade do danas...ali obicno kasnije vapaji i fetve kad se dobije po nosu.
arzuhal

#10280 Re: IRAN

Post by arzuhal »

Lažu, više od pola ovih stvari su izmislili Srbi. Osim pokera i Šiše, to jest iransko... :lol:
pirpa wrote:
IRANIAN INVENTIONS

SYSTEMS AND WAY OF LIFE

• Protocol and Etiquette- rules of respect, cultured civilization, of order and harmony of everyday life.

• Human Rights – 576 B.C. , cylinder of Cyrus the Great

• System of State and Regions – created by Cyrus the Great (Satrap and Satrapies)

• Iran was The First Real Empire

• First Agriculture System -1000 B.C., the Qanat

• Police- first inspectors were “the Eye of the King” created by Cyrus

• Postal Service – by Cyrus the Great

• First Monotheist Religion- 6000 B.C.,

• The Three Kings (bible)- zoroastrians = iranians

MEDICINE:

• Alcohol in Medicine – 864 A.D. , by Rhazès Zakarya

• Founder Book of Modern Medicine- 980 A.D, created by Avicenna

• First Teaching Hospital – 271 B.C., intellectual centre teaching philosophy , medicine, theology, science.

• Anesthesia- 1000 A.D. for the birth of Rostam

• Cesarean – 1000 A.D. the earliest file of ceasarean is in the Shah Nameh, Rostam was born this way

INSTRUMENTS:

• Guitar- 5000 B.C. Gui means three in old persian and Tar means rope, guitar had three ropes at the beginning and changed with time

• Oldest Ancestor of the Piano – 266 B.C. called tympanon (santur)

CLOTHES:

• Shoes- 3000 B.C. found in Iran

• Sandals- 3000 B.C.

• Boots- 3000 B.C.

• Trousers- first trousers were worn in the Achemenid period

• Gloves and Mittens- known as a Greek invention but before that, Xenophon already talked about Persians wearing mittens.

SPORT

• Backgammon – 1400 B.C., found in the Sistan-e-Baloutchestan region

• Polo – 521 B.C., persian sport

• Chess – the base of the game invented in India but it was played with dice and by four people, the evolution was made in Iran

• Poker – 1600 A.D. persian game called “nas”, iranians showed it to french in louisiana and they one showed the game to the world

FOOD

• Refrigerator- 400 B.C. a large room called YAKCHAL

• Wine – 5400 B.C., Invention of Wine. Discovery made by University of Pennsylvania excavations at Hajji Firuz Tepe in northwestern Iran.

• Grape

• Kabab – first kind of kabab was the persian Kabab

• Biscuit, Cookies - 700 A.D.

• Rice

• Ice Cream – 400 B.C.

• Yoghurt

OTHER AMAZING THINGS:

• Battery- 250 B.C. found in Iran

• Coloured Eggs for Easter – Persians first began using coloured eggs to celebrate spring in 3000 BC. Crusaders returning from the Middle East spread the costume of colouring eggs and Europeans began to use them to celebrate Easter.

• Valentines (a day of Love) was first founded by Cyrus the Great

• Air Conditioning

• Windmill – 632 A.D

• Introduction of Paper in Occident – 700 A.D.

• Algebra- 800 A.D. Khwarizmi was an Iranian from Khorassan

• First Attempt to Fly- key kawoos, who fell three times

• Tulip – persian flower

• Rose – persian flower

• Ceramic

• Bazaar

• Thousand and One Nights – stories told by Sharzad

• Improvement of the Shisha - during the kingdom, Iran improved the hookah from his simple basic form to what it is today

• The Brick – 6000 B.C.

• First Pearls- 5000 B.C. , found in the border of Persian Gulf, a necklace of three lines of pearls owned by a Persian princess

• The Water Bed – 3600 B.C. made of sheep’s skin

• Art of Miniatures – 2600 B.C.

• Chariot – 2000 B.C
General War

#10281 Re: IRAN

Post by General War »

asurbanipal wrote:

Zemo, ne treba trošiti vrijeme i riječi na ovog poklonika rasizma i nacizma. Samo ignore...
Sjooo, koji sabanski ulet...slika i prilika.
Challenger__

#10282 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

General War wrote:...nije prvi put viditi od izvora ljudskosti i dostojanstva da se izivljava nad malobrojnima, od amasade do danas...ali obicno kasnije vapaji i fetve kad se dobije po nosu.
Sa njima je postupano u skladu sa procedurom. Nigdje iživljavanja, izmišljaš. Što se tiče "udaranja po nosu", to okači mačku o rep.
salik79

#10283 Re: IRAN

Post by salik79 »

Tabhana wrote:Je li se klanja prema Kabi ili? :oops:
Ja, uglavnom, prema balkonu, osim kad sam u dzamiji :skoljka:
salik79

#10284 Re: IRAN

Post by salik79 »

General War wrote:
salik79 wrote:Fakat, de nam reci, kakav je osjecaj vama, amerofilima, gledati US Marines u ovom "ponizavajucem" polozaju?! :D
...nije prvi put viditi od izvora ljudskosti i dostojanstva da se izivljava nad malobrojnima, od amasade do danas...ali obicno kasnije vapaji i fetve kad se dobije po nosu.
Konkretno, bilo im je ekstra u zarobljenistvu. Okrijepili se i nazad kuci... Navedi samo jedan primjer tih dobivanja po nosu i vapaja i fetvi, pa de se samobanujem.
Tabhana

#10285 Re: IRAN

Post by Tabhana »

salik79 wrote:
Gledao sam desetine klipova, vidio sve i svašta, pa me sve to zanima. Može biti propaganda, može biti istina.

Ja ne vjerujem u stvari koji su medijski previše eksponirani, želim dokaze kada neko nešto kaže. Ono sa mačevanje ne može biti laž, to je normalno, eh sada sam naišao na još par kontroverznih klipova i šokiran sam tim nekim stavovima oko halifa.

Kada meni neko kaže vidi šiija je to, zalutao itd, ja kažem, a šta sunniti rade za bajrame puneći kafiće i opijajući se alkoholom. Zamislite da krene propagandi video o sunnitima, posebno u BiH za bajram, na što bi to ličili.

Dakle, znatiželjan sam, that's it.
salik79

#10286 Re: IRAN

Post by salik79 »

Norman wrote:
salik79 wrote:
Tabhana wrote:Šteta pa su šiije :D

Imate li vi rane po leđima od šibanja mačem? :evil:

Odoh se ranit :mrgreen:
Strpi se malo, ima još do Dana Kerbele. Obiđi koji pećinu u međuvremenu, da ti vrijeme brže prođe. :D
Ima jos dana do Ajvatovice. Do tada sam po turbetima :mrgreen:
insomnia78

#10287 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

Šamija je odmah na hanumi :D
Image
Last edited by insomnia78 on 13/01/2016 21:06, edited 1 time in total.
Tabhana

#10288 Re: IRAN

Post by Tabhana »

Mislim da su derviši prvo u Blagaju ovdje kod nas, da je Ajvatovica kasnije, zavisno hoće li se neko ukazati kao što se onima ukazalo u Međugorju.
General War

#10289 Re: IRAN

Post by General War »

Challenger__ wrote:
General War wrote:...nije prvi put viditi od izvora ljudskosti i dostojanstva da se izivljava nad malobrojnima, od amasade do danas...ali obicno kasnije vapaji i fetve kad se dobije po nosu.
Sa njima je postupano u skladu sa procedurom. Nigdje iživljavanja, izmišljaš. Što se tiče "udaranja po nosu", to okači mačku o rep.
Kralju, usa i iran nisu u ratu koliko ja znam...a upad u ambasadu i zarobljavanje i drzanje taocima osoblje ambasade, samo mogu likovi kao ti reci da je standardna procedura.
salik79

#10290 Re: IRAN

Post by salik79 »

Tabhana wrote:
salik79 wrote:
Gledao sam desetine klipova, vidio sve i svašta, pa me sve to zanima. Može biti propaganda, može biti istina.

Ja ne vjerujem u stvari koji su medijski previše eksponirani, želim dokaze kada neko nešto kaže. Ono sa mačevanje ne može biti laž, to je normalno, eh sada sam naišao na još par kontroverznih klipova i šokiran sam tim nekim stavovima oko halifa.

Kada meni neko kaže vidi šiija je to, zalutao itd, ja kažem, a šta sunniti rade za bajrame puneći kafiće i opijajući se alkoholom. Zamislite da krene propagandi video o sunnitima, posebno u BiH za bajram, na što bi to ličili.

Dakle, znatiželjan sam, that's it.
A o sunijama koji se raznose i bez bajrama?! Macuju ti se sije po Pakistanu i Indiji, ali nikog ne ubiju, cak ni sebe :mrgreen: Iranske sije su pametnije te se ne macuju. Fetvom zabranjeno samopovrijedjivanje. Neka me ispravi @Zvizdan, ili @Asur ako grijesim.
salik79

#10291 Re: IRAN

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:Šamija je odmah na hanumi :D
Bas su je ponizili :mrgreen: Al' je jos bolja bila na koljenima :skoljka: :mrgreen:
salik79

#10292 Re: IRAN

Post by salik79 »

Tabhana wrote:Mislim da su derviši prvo u Blagaju ovdje kod nas, da je Ajvatovica kasnije, zavisno hoće li se neko ukazati kao što se onima ukazalo u Međugorju.
Blagaj nema veze sa "pecinama" ;-)
General War

#10293 Re: IRAN

Post by General War »

salik79 wrote:
General War wrote:
Konkretno, bilo im je ekstra u zarobljenistvu. Okrijepili se i nazad kuci... Navedi samo jedan primjer tih dobivanja po nosu i vapaja i fetvi, pa de se samobanujem.
Sta je razlog one operacije sto sam postavio klip?
Challenger__

#10294 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

General War wrote:Kralju, usa i iran nisu u ratu koliko ja znam...a upad u ambasadu i zarobljavanje i drzanje taocima osoblje ambasade, samo mogu likovi kao ti reci da je standardna procedura.
Čovječe dragi, u kom ti vijeku živiš? Pričamo o onome što se desilo jučer a to je neovlašten ulazak američkih mornara u iranske teritorijalne vode. Sa njima je postupljeno civilizovano i ljudski u skladu sa procedurom.
salik79

#10295 Re: IRAN

Post by salik79 »

General War wrote:
Challenger__ wrote:
Kralju, usa i iran nisu u ratu koliko ja znam...a upad u ambasadu i zarobljavanje i drzanje taocima osoblje ambasade, samo mogu likovi kao ti reci da je standardna procedura.

Kad ti neko sjebe zemlju i nastavi je sjebavati putem spijunske mreze, dirigovane iz ambasade, sta bi ti ucinio?! Poslusaj sta Robert Baer veli o tome.
shin

#10296 Re: IRAN

Post by shin »

asurbanipal wrote:
Kikibombona wrote:Salik

Je li ostalo gradjevina iz vremena Ahmenidskog carstva?

Pa imaš ostatke starih gradova, poput Pasargada gdje se nalazi i grobnica Kira Velikog i Kambiza i turistička su atrakcija...

Pasargad

Image

Grobnica Kambiza I.

Image

Grobnica Kira Velikog

Image

Perzepolis

Image

I meni posebno dragi Behistunski natpisi na klinastom pismu na tri jezika; perzijskom, elamskom i babilonskom. Kopirao i preveo ih je britanski vojni časnik Henry Rawlinson sa svojim saradnicima oko 1843. godine.

Image

Faravahar na ulazu u Hram vatre, u gradu Yazd...

Image
Joj alaha mi kako bi ja ovo macolom sve razbuco.
Tabhana

#10297 Re: IRAN

Post by Tabhana »

salik79 wrote:
Tabhana wrote:Mislim da su derviši prvo u Blagaju ovdje kod nas, da je Ajvatovica kasnije, zavisno hoće li se neko ukazati kao što se onima ukazalo u Međugorju.
Govorim za Bosnu, ne aludirajući na Iran, šiije itd.
salik79

#10298 Re: IRAN

Post by salik79 »

General War wrote:
salik79 wrote:
General War wrote: ...nije prvi put viditi od izvora ljudskosti i dostojanstva da se izivljava nad malobrojnima, od amasade do danas...ali obicno kasnije vapaji i fetve kad se dobije po nosu.
Sta je razlog one operacije sto sam postavio klip?
Velim, lahko je bilo cipelariti iscrpljenu zrtvu, zajedno sa citavim svijetom...Pa, opet nikakvih vapaja i fetvi, nego ponosno do kraja!
salik79

#10299 Re: IRAN

Post by salik79 »

Tabhana wrote:
salik79 wrote:
Govorim za Bosnu, ne aludirajući na Iran, šiije itd.
Pa govorim ti da Ajvatovica i Blagaj nisu povezani.
Tabhana

#10300 Re: IRAN

Post by Tabhana »

Kako nisu, oboje su novotarije :D
Post Reply