IRAN

Post Reply
fedor

#1001 Re: IRAN

Post by fedor »

zonbirile wrote:uvijek se piše ono što se babi snilo,pa joj to i milo.
I šta ima u Iranu!? :D
zonbirile

#1002 Re: IRAN

Post by zonbirile »

sve po starom,ljepota živa,samo raja im stalno bježi na mrski Zapad.
fedor

#1003 Re: IRAN

Post by fedor »

zonbirile wrote:sve po starom,ljepota živa,samo raja im stalno bježi na mrski Zapad.
Kako to onda da svake godine imaju sve više stanovnika!? :D
neki

#1004 Re: IRAN

Post by neki »

zonbirile wrote:
psydelija wrote:
theTruePath wrote: postoje vec 2 za tvoj info
18 (osamnaest) sinagoga ima u teheranu!
--------------------------------------------------------
a u cijelom Iranu 28 000 jevreja,a u Izraelu 90 000.Samo bi se budala ponosila time.Od 28 000 jevreja od toga je pola u Isfahanu.Pa pitaj se kome,gdje su toliki jevreji kada ima toliko sinagoga.
Meni se cini da sam ovo vec jednom pisao ali cisto da se ponovi o pravima jevreja u Iranu:

Iran's Jewish community is officially recognized as a religious minority group by the government, and, like the Zoroastrians, they are allocated one seat in the Iranian Parliament. In 2000, former Jewish MP Manuchehr Eliasi estimated that at that time there were still 30,000–35,000 Jews in Iran, other sources put the figure as low as 20,000–25,000.
The Constitution of Iran says that Jews are equal to Muslims. Imam Khomeini visited with members of the Jewish community and issued a decree ordering the adherents of Judaism and other revealed religions to be protected. Jews are entitled to self-administration and one member of the 290-seat Majlis is elected by only Jews. Jewish burial rites and divorce laws are accepted by Islamic courts. Tehran has over 20 synagogues. Iran has one of only four Jewish charity hospitals in the world. The hospital has received donations from top Iranian officials, including President Ahmadinejad. Kosher butcher shops are available in Iran. There are Hebrew schools and coeducation is allowed.
zonbirile

#1005 Re: IRAN

Post by zonbirile »

državni statistički zavod je čudo,imaju oni mnogo štošta,ali raja to ne kontaju.Pa i mi imamo normalnu,jednu jedinu,nezavisnu Bosnu u centru Evrope,1000 godišnju državnost i tradiciju,geostrateški značaj,put ka EU i Nato,jeli smo kašikama dok su se Evropljani držali repom za grane,pa naša arhitektura,jela,umjetnost,sevdalinka,tek kakvi smo u sexu,pa Alija,pa Dodik,pa Zlaja i ostala raja.Svega ima,ali 70% raje bi van,drugo je što ne mogu,ali bi otišla.
zonbirile

#1006 Re: IRAN

Post by zonbirile »

@neki

meni se čin da moraš pročitati post iznad i promisliti svojom glavom.Sve to imaju ,ali njih nema tamo,u čemu je fol.I kod nas druga 2 naroda imaju sve kod trećeg,samo njih tamo nema-kontaš?
asker

#1007 Re: IRAN

Post by asker »

Sele iz Amerike u Izrael, kao uostalom iz cijelog svijeta...............zasto nebi iz Irana?

http://forward.com/articles/126390/#
mir-vama

#1008 Re: IRAN

Post by mir-vama »

fedor wrote:Svi arapi su prodane duše...
pa nije bas tako.MOzda sve arapske diktatorske pro-zapadne vlasti na celu tih zemalja,ali ne i svi arapi.Uostalom i Poslanik alejhi selam je bio arap i rekao je volite aprape jer sam i ja od njih.Ne trebamo mjesati narod sa vladajucim marionetama.
mir-vama

#1009 Re: IRAN

Post by mir-vama »

a sot se tice sinagoga i jevreja u Iranu pa oni imaju svoju 2500 godina staru kulturu na tim prostorima,a nije islamski uskratiti bilo kome njegovo pravo na vjeru.U iranu su svi narodi dobre volje dobrodosli.Sto i je zapravo islam.A oni koji su za cioniste i suradjuju sa njima i rusenju stabilnosti i mira u Iranu sami su sebi krivi.
cikafe

#1010 Re: IRAN

Post by cikafe »

mir-vama wrote:a sot se tice sinagoga i jevreja u Iranu pa oni imaju svoju 2500 godina staru kulturu na tim prostorima,a nije islamski uskratiti bilo kome njegovo pravo na vjeru.U iranu su svi narodi dobre volje dobrodosli.Sto i je zapravo islam.A oni koji su za cioniste i suradjuju sa njima i rusenju stabilnosti i mira u Iranu sami su sebi krivi.
nije islamski ali se to radi! :D jbg sirove cinjenice...
mir-vama

#1011 Re: IRAN

Post by mir-vama »

cikafe wrote:
mir-vama wrote:a sot se tice sinagoga i jevreja u Iranu pa oni imaju svoju 2500 godina staru kulturu na tim prostorima,a nije islamski uskratiti bilo kome njegovo pravo na vjeru.U iranu su svi narodi dobre volje dobrodosli.Sto i je zapravo islam.A oni koji su za cioniste i suradjuju sa njima i rusenju stabilnosti i mira u Iranu sami su sebi krivi.
nije problem u islamu vec u tvome nepoznavanju islama..kad dodju vako i pocnu izdavati fetve sta je islam a sta nije a ne znaju odkle je suplje.

vec sam ovo pastirala al eto rado cu ti opet kopirati nije mi mrsko

Prava nemuslimana u islamskoj vlasti Jusuf Qardavi
Islam je čuvao nemuslimanima njihove bogomolje i vjerska obilježja. U vrijeme Poslanika, s.a.w.s., stanovnicima Nedžrana je garantovana vjerska sloboda, koju im garantuje Allahovo pravo i zaštita Njegova Poslanika, s.a.w.s. Sloboda da vjeruju i ispovijedaju svoju vjeru, da imaju svoje zajednice i svoju trgovinu. Omer, r.a., je u djelu poznatom kao “Omerova povelja” garantovao stanovnicima Elija`a slobodu ispovijedanja vjere. Ova sloboda je garantovana i stanovnicima `Anata u vrijeme Halid bin Welida, kako to prenosi Ebu Jusuf u djelu “El-Haradž”.

Kao dokaz slobode vjere poslužiće i stavovi šerijatskih pravnika da je dozvoljeno da nemuslimani grade svoje crkve u naseljima u kojima većinu čine muslimani. Praksa muslimana kroz historiju je tekla u ovom smjeru od davnina. U Egiptu je izgrađeno mnogo hrišćanskih crkava u prvom hidžretskom stoljeću, kao što je crkva Mar Markos u Aleksandriji ( između 39. i 56. hidžretske godine). Također je prva crkva u Fustatu podignuta za vrijeme vladavine Ibn Muhlida (između 47. i 68. hidžretske godine). Abdul-Aziz bin Merwan, kada je osnovao grad Hilwan, dozvolio je izgradnju crkve u njemu, kao što je dozvolio i nekim monasima da izgrade dva manastira.

Čak, istraživač El-Mukrizi jasno ističe: ”Šta više, sve pomenute kairske crkve su podignute za vrijeme islamske vlasti, i niko se po tom pitanju ne razilazi.”

Također i u naseljima gdje muslimani nisu činili većinu, bilo je dozvoljeno obnavljanje crkava i izgradnja bilo čega što je hrišćanima bilo potrebno, u skladu sa njihovom brojnošću.

http://www.monteislam.com/index.php?akc ... ain_id=155[/quote]
zonbirile

#1012 Re: IRAN

Post by zonbirile »

asker wrote:Sele iz Amerike u Izrael, kao uostalom iz cijelog svijeta...............zasto nebi iz Irana?

http://forward.com/articles/126390/#
----------------------------------------------
pa sele se i Bošnjaci i iz Sarajevo,a bogami i iz B.Luke.Nema razlike?
Drvosjeca iz Dejcica

#1013 Re: IRAN

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

zonbirile wrote:sve po starom,ljepota živa,samo raja im stalno bježi na mrski Zapad.
Bjezaće Zapad uskoro na Istok moj Zonbirile. :wink:

http://online.wsj.com/article/SB1000142 ... 28880.html
zonbirile

#1014 Re: IRAN

Post by zonbirile »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:

--------------------------------------------
kada to pođe ,eto i mene ,dotle,poklopite se ušima.
GOLFER

#1015 Re: IRAN

Post by GOLFER »

ja cudnih ljudi na temi, ne zna se ko je konfuzniji od koga :-) :-) :-)

I ima li kakvog zakljucka sta je Iran, jel OSOVINA zla ili je kao i ostale drzave... :?
zonbirile

#1016 Re: IRAN

Post by zonbirile »

GOLFER wrote:ja cudnih ljudi na temi, ne zna se ko je konfuzniji od koga :-) :-) :-)

I ima li kakvog zakljucka sta je Iran, jel OSOVINA zla ili je kao i ostale drzave... :?
---------------------------------------------------
ma ko sve zemlje svijeta,puca u demonstrante,javno vješa,kamenuje,vadi oči sječe uši,cenzuriše sve i svakog,pa i internet,ono svjetski,normala.
GOLFER

#1017 Re: IRAN

Post by GOLFER »

zonbirile wrote:
GOLFER wrote:ja cudnih ljudi na temi, ne zna se ko je konfuzniji od koga :-) :-) :-)

ma ko sve zemlje svijeta,puca u demonstrante,javno vješa,kamenuje,vadi oči sječe uši,cenzuriše sve i svakog,pa i internet,ono svjetski,normala.
i hajd uzmimo da je to tako,
Sta onda to iran cini GORIM i OPASNIJIM od USA ili Izraela?
cikafe

#1018 Re: IRAN

Post by cikafe »

mir-vama wrote:
cikafe wrote:
nije problem u islamu vec u tvome nepoznavanju islama..kad dodju vako i pocnu izdavati fetve sta je islam a sta nije a ne znaju odkle je suplje.

vec sam ovo pastirala al eto rado cu ti opet kopirati nije mi mrsko

Prava nemuslimana u islamskoj vlasti Jusuf Qardavi
Islam je čuvao nemuslimanima njihove bogomolje i vjerska obilježja. U vrijeme Poslanika, s.a.w.s., stanovnicima Nedžrana je garantovana vjerska sloboda, koju im garantuje Allahovo pravo i zaštita Njegova Poslanika, s.a.w.s. Sloboda da vjeruju i ispovijedaju svoju vjeru, da imaju svoje zajednice i svoju trgovinu. Omer, r.a., je u djelu poznatom kao “Omerova povelja” garantovao stanovnicima Elija`a slobodu ispovijedanja vjere. Ova sloboda je garantovana i stanovnicima `Anata u vrijeme Halid bin Welida, kako to prenosi Ebu Jusuf u djelu “El-Haradž”.

Kao dokaz slobode vjere poslužiće i stavovi šerijatskih pravnika da je dozvoljeno da nemuslimani grade svoje crkve u naseljima u kojima većinu čine muslimani. Praksa muslimana kroz historiju je tekla u ovom smjeru od davnina. U Egiptu je izgrađeno mnogo hrišćanskih crkava u prvom hidžretskom stoljeću, kao što je crkva Mar Markos u Aleksandriji ( između 39. i 56. hidžretske godine). Također je prva crkva u Fustatu podignuta za vrijeme vladavine Ibn Muhlida (između 47. i 68. hidžretske godine). Abdul-Aziz bin Merwan, kada je osnovao grad Hilwan, dozvolio je izgradnju crkve u njemu, kao što je dozvolio i nekim monasima da izgrade dva manastira.

Čak, istraživač El-Mukrizi jasno ističe: ”Šta više, sve pomenute kairske crkve su podignute za vrijeme islamske vlasti, i niko se po tom pitanju ne razilazi.”

Također i u naseljima gdje muslimani nisu činili većinu, bilo je dozvoljeno obnavljanje crkava i izgradnja bilo čega što je hrišćanima bilo potrebno, u skladu sa njihovom brojnošću.

http://www.monteislam.com/index.php?akc ... ain_id=155
[/quote]

ja, eno dodika cuo kako govori da je RS entitet svih naroda i narodnosti i da niko nije ugrozen, mozda je istina, eno i u ustavu pise... :lol: :lol:
cikafe

#1019 Re: IRAN

Post by cikafe »

GOLFER wrote:
zonbirile wrote:

:-?
avicena

#1020 Re: IRAN

Post by avicena »

GOLFER wrote:
zonbirile wrote:

:wink:
Drvosjeca iz Dejcica

#1021 Re: IRAN

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

zonbirile wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:

--------------------------------------------
kada to pođe ,eto i mene ,dotle,poklopite se ušima.
Vec je poslo, procitaj clanak, skine te svoje crno-bijele naocale. Zapadu jedino preostaje da moli Kinu da otkupi sav njen dug od Islanda pa sve do Grcke. Iran je maciju guzzza, macija guuuzaaa na sta je sve spreman Zapad (sistem), koji usput kada krene da se urusava ima da povuce za sobom jedno par stotina miliona ljudskih zivota.
mepac

#1022 Re: IRAN

Post by mepac »

zonbirile wrote:

javno vjesaju ,kamenuju,sjece usi ALI KRIMINALCIMA a ne NORMALNOM NARODU ipak to dvoje ne mozes u isti kos stavljati a to mi reci u demokratskoj americi nema smrtne kazne? da i ima vise kriminala 70% nego u iranu pa stoli boze?
sve sto pricate je americka propaganda protiv islama i amerika ta ista ne moze biti nikome primjer danas mozda je mogla biti nekada davno....

a ovim sto pricaju kako jevreji(prokleti narod) bjezi iz irana u izrael to je zato sto ujedaju ruku koja im je pomoc pruzila
a cinjenica je kolko je jevreja pobjeglo poslje holokausta u arapske zemlje i fino ih prihvatili i kako im se vraca..
bezveze se vrtite u krug sa ispranom kapitalistickom propagandom :lol:
mepac

#1023 Re: IRAN

Post by mepac »

japijem wrote:ne uvijek kriminalce.

U Iranu obješena dva člana opozicije

U Iranu je izvršena smrtna kazna vješanjem nad dvojicom članova opozicijske organizacije Narodni mudžahedini zbog sudjelovanja u nemirima poslije predsjedničkih izbora 2009. godine.
Iranska novinska agencija IRNA navela je da su oni pogubljeni nakon što je prizivni sud potvrdio smrtnu presudu. U presudi se navodi da su oni snimali i distribuirali snimke velikih antivladinih protesta u lipnju 2009. godine, pokrenutih poslije pobjede predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Opozicija tvrdi da je tijekom protesta poginulo više od 80 demonstranata. Iranska vlada, međutim, navodi da je poginulo 30 ljudi, prenijela je agencija AP
sta hoces da kazes da nisu bili kriminalci?
zar nije svugdje ko radi protiv valde je kriminalac?
to ko fol ne vidis da nece da obore iransku vladu pa zar ima sta gore od izdajice?
mepac

#1024 Re: IRAN

Post by mepac »

kako god u svakom slucaju ne odobravam nikakav rat ni huskanja posebno od amerike koja je pobila milione nevinih ljudi ja sam bio u ratu u bosni mozda od vas neki nisu bili nemozete tako pisati nije to nimalo lako iskustvo i da krenu na iran poginuce dosta nevinoga naroda civila i cime ce to opravdati ? nece nista naci ko sto nisu nasli ni u iraku a izgide narod..manite se corava posla... nije iran cvjecka al nije nista manje gori od nekih zemalja nista nije savrseno...
nikad_vise

#1025 Re: IRAN

Post by nikad_vise »

mepac wrote:kako god u svakom slucaju ne odobravam nikakav rat ni huskanja posebno od amerike koja je pobila milione nevinih ljudi ja sam bio u ratu u bosni mozda od vas neki nisu bili nemozete tako pisati nije to nimalo lako iskustvo i da krenu na iran poginuce dosta nevinoga naroda civila i cime ce to opravdati ? nece nista naci ko sto nisu nasli ni u iraku a izgide narod..manite se corava posla... nije iran cvjecka al nije nista manje gori od nekih zemalja nista nije savrseno...
drug..nema fajde vjeruj..ne mozes ti nekog ubjedjivat kad on nema oci da vidi,..iran ima mana i dosta toga sto treba mijenjati..ali kad iranu prigovori jedna amerika i uci moralnim vrijednostima e tad se ja poserem na onog ko to podrzava,,jedan izrael il ameriku uzeti kao neki uzor moralnosti i neke pravde,mislim s tim ljudima nemozes ni raspravljati jer su na samom pocetku postavili pogresno tezu i brane neodbranjeno..jedino ostaje da trabunjaju u prazno i ovako normalnom narodu ubijaju i ono malo razuma sto je ostalo :D od 100 (lupam) ratova koji su se vodili u ovom vijeku amerika je imala prste i ekonomsku korist u bar njih 90 i sad se neko nadje pricati o nekoj usranoj demokratiji a rijeke krvi teku svake minute zahvaljujuci njihovim brutalnim ratovima koje vode po svijetu u ovom trenutku..

mislim u normalnim okolnostima bi bilo dovoljno pogledati koliko je se potrosnja droge povecala kako su ameri u afganistanu da se shvati moralnost i razlog zasto od americkih metaka svake minute strada jedno dijete u afganistanu..i takvi mi dodju propagirati neko oslobodjenje..takvi pricaju o pravu..a jedini ne priznaju krivicni sud..takvi pricaju o moralu..a milioni ljudi bez razloga im vise po nekim gvantanamima sirom svijeta.. :x
Post Reply