Iran - putovanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mrAdil

#1 Iran - putovanje

Post by mrAdil »

Kako najjeftinije otici do Irana?

Kako se tamo odnose prema strancima?

Kakva im je cijena smjestaja i hrane?

Treba li bh pasosu viza?

Zna li neko ???
Lakat Jebić

#2 Re: Iran - putovanje

Post by Lakat Jebić »

bio je krajem oktobra aranzman preko relaxa. vidi kod njih
sandokann

#3 Re: Iran - putovanje

Post by sandokann »

Na hr forumima imas podosta o putovanjima u Iran. Ljudi koji su putovali opisuju da su u najmanju ruku iznenadjeni Iranom, u pozitivnom smislu. Iz Sa mozes najbrze avionom, turkish preko Istanbula, oko 1000 km je povratna. Duza, jeftinija soluciju, po njihovim opisima puta, je vozom preko Turske. Za vize se najbolje informisi u ambasadi. I ne zaboravi, Isfahan je pola svijeta.
silm

#4 Re: Iran - putovanje

Post by silm »

Zapis sa jednog putovanja sa masom informacija i utisaka http://mjesecdanauiranu.wordpress.com/
silm

#5 Re: Iran - putovanje

Post by silm »

sandokann wrote:Na hr forumima imas podosta o putovanjima u Iran. Ljudi koji su putovali opisuju da su u najmanju ruku iznenadjeni Iranom, u pozitivnom smislu. Iz Sa mozes najbrze avionom, turkish preko Istanbula, oko 1000 km je povratna. Duza, jeftinija soluciju, po njihovim opisima puta, je vozom preko Turske. Za vize se najbolje informisi u ambasadi. I ne zaboravi, Isfahan je pola svijeta.

Morebit da je Isfahan pola svijeta, kako mnogi kazu, ali nije srce.
To je prije Siraz.
:) Zbog mezara u njemu, mezara ovog insana http://www.youtube.com/watch?v=THg_DrWUElQ
Erzsebet

#6 Re: Iran - putovanje

Post by Erzsebet »

Ja išao vozom iz Istanbula, preko Ankare, zadržao se u Vanu. Sjajno mjesto. Vizu mi dali na granici. Fenomenalni ljudi, sve za 10, slikao i snimao gdje god sam htio.

Vratio se Pegasusom preko Istanbula, možeš tako i iz Sarajeva, ja sam platio samo 120€ jednosmjernu do Amsterdama, a povratna bi bila oko 200€.

Hrvoje Ivančić je pisao o Iranu, potraži to.
svjezi_ustipak

#7 Re: Iran - putovanje

Post by svjezi_ustipak »

Erzsebet wrote:Ja išao vozom iz Istanbula, preko Ankare, zadržao se u Vanu. Sjajno mjesto. Vizu mi dali na granici. Fenomenalni ljudi, sve za 10, slikao i snimao gdje god sam htio.

Vratio se Pegasusom preko Istanbula, možeš tako i iz Sarajeva, ja sam platio samo 120€ jednosmjernu do Amsterdama, a povratna bi bila oko 200€.

jesl sigurno putovati po iranu? mislim na kriminal, ima li sanse da te neko otme, orobi i to?
theTruePath

#8 Re: Iran - putovanje

Post by theTruePath »

svjezi_ustipak wrote:
Erzsebet wrote:Ja išao vozom iz Istanbula, preko Ankare, zadržao se u Vanu. Sjajno mjesto. Vizu mi dali na granici. Fenomenalni ljudi, sve za 10, slikao i snimao gdje god sam htio.

jesl sigurno putovati po iranu? mislim na kriminal, ima li sanse da te neko otme, orobi i to?

Gubis ruku radi kradje(serijat) tako da je to izuzetno rijetka pojava :D

A Iran nije u ratnom stanju da te neko kidnapuje,slobodan si
Erzsebet

#9 Re: Iran - putovanje

Post by Erzsebet »

svjezi_ustipak wrote:

U Iranu nema kriminala, barem ovog kako ga mi zamišljamo. Ima ga u vlasti, ali to opravdavaju ideologijom :D, poput ove što širi True Path.

Iranci su veoma ljubazni, veoma dobro govore engleski i nema šanse da ti se nešto loše desi.
Ridjobrki

#10 Re: Iran - putovanje

Post by Ridjobrki »

mrAdil wrote:Kako najjeftinije otici do Irana?

Kako se tamo odnose prema strancima?

Kakva im je cijena smjestaja i hrane?

Treba li bh pasosu viza?

Zna li neko ???
1. Ako ti neko drugi plati put.
2. Sjajno, njima je to obaveza i užitak i jedva dočekaju da pomognu. Na neki način se utrkuju ko će ostaviti bolji dojam o sebi i svojoj zemlji, tako dokazuju kulturu i patriotizam. I to ozbiljno kažem.
3. Cijene su slične našima ili nešto niže od naših. Jedino ćeš se namučiti da nađeš kafu ako je piješ jer im je kultura pijenja kafe strana.
4. Treba.
5. Zna.
banjaluka078

#11 Re: Iran - putovanje

Post by banjaluka078 »

Treba li BiH državljanima viza, koliko košta i je li komplikovana za dobiti (ako žena odluči da putuje sama)?
Kakva su pravila oblačenja za turistkinje?

https://www.nezavisne.com/ekonomija/pri ... ran/540932
Post Reply