Kikibombona wrote:sarajevoxxxx wrote:Kikibombona wrote:Saxxx
A Bahrein?
Da li u Bahreinu treba rusiti sunitsku i postaviti siitsku vlast?
Pa evo vidimo po izjavama iranskih zvaničnika da se ne radi o revanšizmu, ljudi sami priznali da žele Iran u granicama od prije 1400 godina.Bahrein je samo bacanje prašine u oči.Znaš ono tekfir, teroristi i to.

Ma ja tebe pitam za tvoj stav, za tvoje misljenje glede Bahreina i tamosnje vlasti. Znamo da su siiti vecinsko stanovnistvo i da je njihova pobuna u krvi ugusena. Da li se zalazes da se sunitska vlast skine sa trona i da vecinski siiti postave svoje ljude?
Al tesko je sa tobom voditi objektivan i nepristrasan dijalog. T
i si predani suni musliman i imas pravo na 'tukju' ako je u pitanju visi interes. Za neupucene, 'tukja' je pravilo u islamu koje dozvoljava laz i obmanu za vise ciljeve. Znam da ce svaki tvoj odgovor na pitanje vezano za Bahrein biti TUKJA.
Izvini sto citiram relativno star post ali moram te ispraviti.
Tukja je da čovjek kaže suprotno onome što misli da bi se sačuvao zla. Kod Sunnija muslimanu nije
dozvoljeno da vara druge muslimane svojim riječima ili svojom vještinom, jer je Poslanik sallallahu alejhi ve
sellem rekao: ''Ko nas vara nije od nas'' (Prenosi Ebu-Hurejre r.a., “Rijadus-salihin - Newewi)
Tukja nije dozvoljena osim prema nevjernicima, neprijateljima vjere, i samo za vrijeme rata, jer rat je varka.
Kaže Allah s.w.t.: “To učinite jedino da biste se njih sačuvali..” (Ali Imran, 28)
“Tukja je kod sunnija izuzetak iz opšteg pravila i primjenjuje se u posebnim situacijama kroz koju prolazi
pojedinac ili grupa muslimana. Uz sve to riječ je samo o olakšici koja je dozvoljena, a ne obavezna.
Šiijama je ona obaveza poput namaza, sve dok se ne pojavi odsutni imam. Njima je tukja osnova, a ne
izuzetak i privremeno stanje. Neki od njih kažu da je nepraktikovanje tukje neoprostiv grijeh, poput
mnogoboštva. U jednom izmišljenom hadisu se kaže: “Vjerniku ce biti oprošteni svi osim dva grijeha:
zapostavljanje tukje i zapostavljanje pravog prijatelja.
Sunnije tukju primjenjuju prema nevjernicima, a šiije obrnuto, prema muslimanima.
Tukja je kod ehlis-sunneta nesto nepoželjno, mrsko. Musliman koji je prisiljen da postupa po njoj nije
zadovoljan niti smiren. Kod šiija je tukja na visokom položaju u vjeri i ima veliki uticaj na svakodnevni život.