e ako se nisi smio najebati majke partiji onda daj da razjebemo sve. to je osnovno ljudsko pravoJohnnyS wrote:Bodkin wrote:to je povijest. ili mislis da se bolje zivjelo u srednjem vijekuJohnnyS wrote:
Nije se živjelo "nikad bolje u povijesti" nego je prije toga bila feudalna kraljevina i zločinačka NDH, a poslije toga krvavi rat. Jebiga, ljudi za bolje ne znaju, pa misle da nema boljeg od Tite... Ja ne mogu vjerovati da se ijedno normalno, razumno ljudsko biće zalaže ili nalazi ikakvu komparativnu prednost u oduzimanju individualnih sloboda i prijenosu istih na negi viši autoritet...ja sam ti samo objasnio zastso ljudi ovdje nisu kategoricno protiv diktature jer smo mi imali neku poludiktaturu i bilo nam je dobro. nista vise. a individualne slobode nisu nesto bile oduzimane.a da, osim vjerskih
Pa nisi se smio najebat majke nekome iz Partije ili Partiji samoj, bez rizika od dulje robije. Stvar je prioriteta, meni je bitnije da mogu trkeljati što god hoću nego se kruha najesti (ali ja sam antiprotivan). Ako većina ipak više voli čvrstu ruku, ja ću se prilagoditi, samo nek postoji mogućnost da se ta čvrsta ruka promijeni na izborima svake 4 godine...
Irak
-
Bodkin
#3826 Re: ISIS zauzeo Mosul
-
jastuk1
#3827 Re: ISIS zauzeo Mosul
Niko nikoga ne predstavlja kao manje ili veće zlo.Kikibombona wrote:Djecu dovode da uce....
I onda se nadje ekipa koja ove primate predstavlja kao manje zlo!
Pa oni su gori od nacista. Da mogu, istrijebili bi sve neistomisljenike.
Stvar je u tome da konkretno ti, a i mnogi na forumu ovdje pojima s pojmom nemaju o Islamu i odnosima prema različitim vrstama nemuslimana, a da ni ne govorim o različitim vrstama i podvrstama političkog Islama i za šta se koji zalaže i ne zalaže. Mislim da ni o samim komparativnim aspektima različitih religija isto pojima nemaš.
Zato stalno donosiš generalizovane zaključke koji su 90 posto tačni, ali 10 posto potpuno pogrešni - zato što pojima nemaš o pojedinostima i specifičnostima različitih aspekata na kojima donosiš zaključke. Sve ima svoje zašto. I onda kad neko odvoji dovoljno učtivosti da ti nešto objasni, ti umjesto da mu se zahvališ, vapidno i jako egoistično optužuješ da neko nekog podržava???? Što, sve i da je tačno, a nije, nema nikakve veze sa temom, na kraju krajeva.
Ono što ti podržavaš je očuvanje ignorancije, kao najbolje osnove za donošenje pogrešnih zaključaka.
- salik79
#3828 Re: ISIS zauzeo Mosul
@asurbanipal
Brate, svaka ti je ko iz citaba. Ni dodati, ni oduzeti, samo uzivati u upisima...Allah ti pomogao i niko ti nista ne mogao!
Brate, svaka ti je ko iz citaba. Ni dodati, ni oduzeti, samo uzivati u upisima...Allah ti pomogao i niko ti nista ne mogao!
- Kikibombona
#3829 Re: ISIS zauzeo Mosul
Halo, dragi covjece, pogledaj istini u oci.jastuk1 wrote:
Niko nikoga ne predstavlja kao manje ili veće zlo.
Stvar je u tome da konkretno ti, a i mnogi na forumu ovdje pojima s pojmom nemaju o Islamu i odnosima prema različitim vrstama nemuslimana, a da ni ne govorim o različitim vrstama i podvrstama političkog Islama i za šta se koji zalaže i ne zalaže. Mislim da ni o samim komparativnim aspektima različitih religija isto pojima nemaš.
Zato stalno donosiš generalizovane zaključke koji su 90 posto tačni, ali 10 posto potpuno pogrešni - zato što pojima nemaš o pojedinostima i specifičnostima različitih aspekata na kojima donosiš zaključke. Sve ima svoje zašto. I onda kad neko odvoji dovoljno učtivosti da ti nešto objasni, ti umjesto da mu se zahvališ, vapidno i jako egoistično optužuješ da neko nekog podržava???? Što, sve i da je tačno, a nije, nema nikakve veze sa temom, na kraju krajeva.
Ono što ti podržavaš je očuvanje ignorancije, kao najbolje osnove za donošenje pogrešnih zaključaka.
- Monustrumi uzivaju u klanju, u razapinjanju na kriz i vrse slicne egzekucije po kojim se 'proslavila' umobolno-sadisticka inkvizicija. Evidentno su zestoko indoktrinirani i sadaisticki nastrojeni. Ponose se brutalnim egzekucijama i uredno ih dokumentuju. Toliko su bolesni u mozak da dovode civile i djecu da sve to promatraju. Cak su jedne prilike (a vjerovatno je to ucestala pojava) natjerali dijete od max 10 godina da saboljom odrubi glavu zivom vojniku. Cista bolest, izopacenost, nastranost. Mozes zakaciti kakvu god volis dijagnozu i nece pogrijesti.
- Ideologija koju bastine je genocidna. Svjedoci smo da po planinama Iraka ganjaju jednu vjersku skupinu s namjerom da je istrijebe. Nema nikakve sumnje da bi isto pokusali sa alavitima, siitima i mnogim drugim ako bi im se ukazala prilika.
- Namecu vlastite 'vrijednosti' i nacin zivota kao jedini ispravan. Pored njih je nemoguce biti svoj cak i ako si suni musliman. I sunite tlace na razne nacine ako im nisu po volji. Bicevanje privatnika koji rade za vrijeme dzume, bicevanje zena koje ne nose hidzab itd itddd.
- Unistavaju kulturnu bastinu koja nije u skladu sa njihovom nakaznom ideologijom.
- Ma mrsko mi vise pisati. Iskonsko zlo. Raznose se medju civilima i svasta nesto. Jedno totalno crnilo.
Da imaju moc, bili bi gori od Hitlera.
A ti nastavi pravdati ovaj monstrum od pokreta.
- insomnia78
#3830 Re: ISIS zauzeo Mosul
Original sejtanova vojska
-
jastuk1
#3831 Re: ISIS zauzeo Mosul
Posljednje što ja želim ili imam uopšte potrebu da radim je da nekoga branim ili opravdavam. Radi se o tome da se mnoge stvari predstavljaju crno-bijelo, a ima puno nijansi sive. I sad ako ja ukazujem na sivu to je branjenje. Ma hajde ba. Najbolje da onda nikako ni ne diskutujemo niočemu. Masa stvari koje su im se spočitavale i za što su optuženi da su uradili - na kraju je ispalo da nije tako. Da detaljnije pratiš alternativne medije saznao bi - ovako imaš samo ispran mozak koji samo vidi crno-bijelo. Masa stvari za koje su krivi - krivi su.Kikibombona wrote:Halo, dragi covjece, pogledaj istini u oci.jastuk1 wrote:
Niko nikoga ne predstavlja kao manje ili veće zlo.
- Monustrumi uzivaju u klanju, u razapinjanju na kriz i vrse slicne egzekucije po kojim se 'proslavila' umobolno-sadisticka inkvizicija. Evidentno su zestoko indoktrinirani i sadaisticki nastrojeni. Ponose se brutalnim egzekucijama i uredno ih dokumentuju. Toliko su bolesni u mozak da dovode civile i djecu da sve to promatraju. Cak su jedne prilike (a vjerovatno je to ucestala pojava) natjerali dijete od max 10 godina da saboljom odrubi glavu zivom vojniku. Cista bolest, izopacenost, nastranost. Mozes zakaciti kakvu god volis dijagnozu i nece pogrijesti.
- Ideologija koju bastine je genocidna. Svjedoci smo da po planinama Iraka ganjaju jednu vjersku skupinu s namjerom da je istrijebe. Nema nikakve sumnje da bi isto pokusali sa alavitima, siitima i mnogim drugim ako bi im se ukazala prilika.
- Namecu vlastite 'vrijednosti' i nacin zivota kao jedini ispravan. Pored njih je nemoguce biti svoj cak i ako si suni musliman. I sunite tlace na razne nacine ako im nisu po volji. Bicevanje privatnika koji rade za vrijeme dzume, bicevanje zena koje ne nose hidzab itd itddd.
- Unistavaju kulturnu bastinu koja nije u skladu sa njihovom nakaznom ideologijom.
- Ma mrsko mi vise pisati. Iskonsko zlo. Raznose se medju civilima i svasta nesto. Jedno totalno crnilo.
Da imaju moc, bili bi gori od Hitlera.
A ti nastavi pravdati ovaj monstrum od pokreta.
Činjenica je da moraju pobiti još 100 puta više civila da bi dostigli Assadistu po broju ubijenih. I sad kad se iznose takve činjenice to je nekakvo branjenje. Ma kakvo fakinsko branjenje/pravdanje u pm.
Najbolje da nikada ne stavljamo stvari u perspektivu i da svi samo fantaziramo šta bi bilo kad bi bilo - onda smo sigurni od branjenja.
Ima ona dobra engleska izreka The proof of the pudding is in the eating. Tako je uvijek i tako će biti i kod ovih. Ako budu previše trenirali strogoću zna se. Plemenske vođe/lokalno stanovništvo će se pobuniti. U suprotnom, imaju šansu da nešto naprave. Za razliku od recimo Talibana i kakvi su oni bili - sad za sad meni se čini da su ovi daleko vispreniji, pragmatičniji i mudriji.
- Kikibombona
#3832 Re: ISIS zauzeo Mosul
Jastuk
Imao je i Hitler poneku pozitivnu i poneko opravdanje, ali to niko normalan ne istice. Takav covjek ne zasluzuje da se ista afirmativno o njemu kaze, jer je to uvreda za zrtve i zdrav razum normalnog covjeka.
Isto vazi za Bagdadija i njegovu monstruoznu organizaciju. Zasluzuju samo prezir i osudu.
Imao je i Hitler poneku pozitivnu i poneko opravdanje, ali to niko normalan ne istice. Takav covjek ne zasluzuje da se ista afirmativno o njemu kaze, jer je to uvreda za zrtve i zdrav razum normalnog covjeka.
Isto vazi za Bagdadija i njegovu monstruoznu organizaciju. Zasluzuju samo prezir i osudu.
-
Bodkin
#3833 Re: ISIS zauzeo Mosul
samo budala i potencijalni psihopata moze bilo sta pozitivno reci za grupu koja ritualno sijece ljudima glave pred kamerama i jos djecu uci o istome...
-
jastuk1
#3834 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ama nema tu opravdanja - imaju samo okolnosti u kojima se sve stvari dešavaju. Šta hoću da kažem - treba isticati okolnosti u kojima se određene stvari dešavaju da bismo lakše shvatili zašto se dešavaju, a ne kojekakva opravdavanja/osuđivanja. Opravdavanja/osuđivanja ionako će teško šta promijenit, zar ne.Kikibombona wrote:Jastuk
Na suđenjima upravo ima to. Otežavajuće i olakšavajuće okolnosti. Znači ne radi se o našem opravdavanju ili osuđivanju, već o našem pokušaju da se stavimo u poziciju tog nekog drugog. Što je u većini slučajeva nemoguća misija jer obično nemamo taj kulturološki/vjerski/humanistički milje iz kojeg taj neko ili pokret dolazi, nemamo sveukupnu predodžbu o načinu na koji ta osoba/pokret poima svoje bivstvovanje, itd, već samo mali uvid u neke činjenice od kojih mnoge mogu biti lažne ili dobro spinovane.
Lično mi ne dobivamo skoro ništa sa branjenjem/osuđivanjem, ali sa pokušajima stavljanja stvari u perspektivu i sagledavanja okolnosti, dolazimo do širih zaključaka.
- Kikibombona
#3835 Re: ISIS zauzeo Mosul
Kada je rijec o genocidu u Bosni, ti vjerovatno ne pricas o monstruoznosti zlocinaca, vec o razlozima koji su do toga doveli. Onda vjerovatno pominjes otomansku vladavinu koja je ojadila srpsko bice, pa onda strah da im se ne ponovi Jasenovac, pa onda bojazan od islamske BiH, Islamsku deklaraciju i ko zna sta jos....jastuk1 wrote: Ama nema tu opravdanja - imaju samo okolnosti u kojima se sve stvari dešavaju. Šta hoću da kažem - treba isticati okolnosti u kojima se određene stvari dešavaju da bismo lakše shvatili zašto se dešavaju, a ne kojekakva opravdavanja/osuđivanja. Opravdavanja/osuđivanja ionako će teško šta promijenit, zar ne.
Na suđenjima upravo ima to. Otežavajuće i olakšavajuće okolnosti. Znači ne radi se o našem opravdavanju ili osuđivanju, već o našem pokušaju da se stavimo u poziciju tog nekog drugog. Što je u većini slučajeva nemoguća misija jer obično nemamo taj kulturološki/vjerski/humanistički milje iz kojeg taj neko ili pokret dolazi, nemamo sveukupnu predodžbu o načinu na koji ta osoba/pokret poima svoje bivstvovanje, itd, već samo mali uvid u neke činjenice od kojih mnoge mogu biti lažne ili dobro spinovane.
Lično mi ne dobivamo skoro ništa sa branjenjem/osuđivanjem, ali sa pokušajima stavljanja stvari u perspektivu i sagledavanja okolnosti, dolazimo do širih zaključaka.
Vjerovatno o tome govoris, nigdje da kazes da su jebeni monstrumi, psihopate, sadisti, umobolnici i ljudske nakaze.
- shibonja
#3836 Re: ISIS zauzeo Mosul
Gdje se salju aplikacije za IS ?
- Challenger__
#3837 Re: ISIS zauzeo Mosul
- Novinar Al-Lažire Adnan Rondić je najdalje otišao u apologiji ove terorističke bande. Večeras ih je nazvao "skupina Islamska država", a njihove pripadnike "aktivistima".
Ako se jednog dana bude sudilo ovoj banditskoj skupini i njihovim pomagačima, Rondić bi hladno mogao odgovarati za sistematsko dezinformisanje i propagiranje terorizma.
Ako se jednog dana bude sudilo ovoj banditskoj skupini i njihovim pomagačima, Rondić bi hladno mogao odgovarati za sistematsko dezinformisanje i propagiranje terorizma.
-
jastuk1
#3838 Re: ISIS zauzeo Mosul
Sad po tvom odgovoru ispada da ti "karikiraš," a ja "relativiziram." A ni jedno ni drugo nije ustvari slučaj.Kikibombona wrote:
Kada je rijec o genocidu u Bosni, ti vjerovatno ne pricas o monstruoznosti zlocinaca, vec o razlozima koji su do toga doveli. Onda vjerovatno pominjes otomansku vladavinu koja je ojadila srpsko bice, pa onda strah da im se ne ponovi Jasenovac, pa onda bojazan od islamske BiH, Islamsku deklaraciju i ko zna sta jos....
Vjerovatno o tome govoris, nigdje da kazes da su jebeni monstrumi, psihopate, sadisti, umobolnici i ljudske nakaze.
Očigledno je da imamo različite poglede/shvatanja suštine postojanja i bivstvovanja i zato se nećemo nikada složiti oko potrebne količine osuđivanja određenih/različitih stvari. Nešto što ću ja žestoko osuditi, tebi uopšte možda neće predstavljati nešto za veliku osudu i obrnuto.
Upravo zato kažem da u domenu rasprave na forumu diskusiju treba više usmjeravati na okolnosti/kontekst u kojem se stvari dešavaju, a manje na epitete.
-
jastuk1
#3839 Re: ISIS zauzeo Mosul
Challenger__ wrote:- Novinar Al-Lažire Adnan Rondić je najdalje otišao u apologiji ove terorističke bande. Večeras ih je nazvao "skupina Islamska država", a njihove pripadnike "aktivistima".
Haj dobro to Čeli, malo nam se Adnan zanijeo... Nego reci ti meni šta ćemo, ako nam se rat u Ukrajini brzo završi... Onda ti i ja nećemo više bit ni u jednom svjeCkom sukobu na istoj strani...
Nadam se da nam diskusije neće biti samo
- Herr Flick
#3840 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ti tek sad primjetio da ih tako oslovaljavaju.Ima vec duze vrijeme kako ih tako nazivajuChallenger__ wrote:- Novinar Al-Lažire Adnan Rondić je najdalje otišao u apologiji ove terorističke bande. Večeras ih je nazvao "skupina Islamska država", a njihove pripadnike "aktivistima".
- Challenger__
#3841 Re: ISIS zauzeo Mosul
Primijetio sam davno, kao što sam davno primjetio da si ti to davno komentarisao na ovoj temi.

p.s.
Rondićeva leksika je daleko najljigavija. Odudara od ostalih.
p.s.
Rondićeva leksika je daleko najljigavija. Odudara od ostalih.
- insomnia78
#3842 Re: ISIS zauzeo Mosul
E, ovoKikibombona wrote:Kada je rijec o genocidu u Bosni, ti vjerovatno ne pricas o monstruoznosti zlocinaca, vec o razlozima koji su do toga doveli. Onda vjerovatno pominjes otomansku vladavinu koja je ojadila srpsko bice, pa onda strah da im se ne ponovi Jasenovac, pa onda bojazan od islamske BiH, Islamsku deklaraciju i ko zna sta jos....jastuk1 wrote: Ama nema tu opravdanja - imaju samo okolnosti u kojima se sve stvari dešavaju. Šta hoću da kažem - treba isticati okolnosti u kojima se određene stvari dešavaju da bismo lakše shvatili zašto se dešavaju, a ne kojekakva opravdavanja/osuđivanja. Opravdavanja/osuđivanja ionako će teško šta promijenit, zar ne.
- Challenger__
#3843 Re: ISIS zauzeo Mosul
Vidjećeš haosa kada umre saudijski kralj... Barem trojica pretenduju na naslijeđe. E, to će biti show!jastuk1 wrote:Haj dobro to Čeli, malo nam se Adnan zanijeo...
Nego reci ti meni šta ćemo, ako nam se rat u Ukrajini brzo završi... Onda ti i ja nećemo više bit ni u jednom svjeCkom sukobu na istoj strani...
Nadam se da nam diskusije neće biti samo![]()
- asurbanipal
#3844 Re: ISIS zauzeo Mosul
"Alternativne" medije poput "vijestiummeta", "ummetmonitor", "---NO LINKS---", ili ovog monstruma što je otvorio blog islamska država ?jastuk1 wrote:
Posljednje što ja želim ili imam uopšte potrebu da radim je da nekoga branim ili opravdavam. Radi se o tome da se mnoge stvari predstavljaju crno-bijelo, a ima puno nijansi sive. I sad ako ja ukazujem na sivu to je branjenje. Ma hajde ba. Najbolje da onda nikako ni ne diskutujemo niočemu. Masa stvari koje su im se spočitavale i za što su optuženi da su uradili - na kraju je ispalo da nije tako. Da detaljnije pratiš alternativne medije saznao bi - ovako imaš samo ispran mozak koji samo vidi crno-bijelo. Masa stvari za koje su krivi - krivi su.
jastuk1 wrote:Činjenica je da moraju pobiti još 100 puta više civila da bi dostigli Assadistu po broju ubijenih. I sad kad se iznose takve činjenice to je nekakvo branjenje. Ma kakvo fakinsko branjenje/pravdanje u pm.
Činjenica je da se ovo radilo ili radi i u drugim državama i mjestima koja se nalaze pod kontrolom ovih čovjekolikih halifaćana i onih koji gaje sličnu ideologiju, a čiji se izvor nalazi u Dohi i Rijadu, a pod mentorstvom Tel Aviva i Washingtona. Uzmimo samo npr. Afganistan, pa dio Pakistana, Somaliju, pa sada Libiju, i one monstrume iz Boko Haram u Nigeriji, koji zamisli imaju također podršku pojedinih hajvana iz Bosne. Eto, tamo nema Assada, pa kolju, siluju, ubijaju i nameću nakaradnu ideologiju. I ko je kriv ovim Kosovarima, Bošnjacima, Uzbekistancima, Malezijcima, i inim što odoše u Siriju da kolju, da se raznose ? Je li njih i njihove familije Assad ubijao i progonio ? Sa Saturna se vidi da se radi o ideologiji kojoj je cilj da nametne svoj način "života", a da one koji se ne povinuju, progna ili pobije.
- asurbanipal
#3845 Re: ISIS zauzeo Mosul
Challenger__ wrote:Vidjećeš haosa kada umre saudijski kralj... Barem trojica pretenduju na naslijeđe. E, to će biti show!jastuk1 wrote:Haj dobro to Čeli, malo nam se Adnan zanijeo...
Nego reci ti meni šta ćemo, ako nam se rat u Ukrajini brzo završi... Onda ti i ja nećemo više bit ni u jednom svjeCkom sukobu na istoj strani...
Nadam se da nam diskusije neće biti samo![]()
Po Ibn Haldunu kraj nekoj dinastiji dolazi nakon nekih 90 pa najduže do 120 godina. To bi sad tu negdje trebalo biti i sa Ibn Saudima...
Čak sam negdje našao podatak da se radi o približno 100-injak pretendenata
Zamisli kada se to podjeli u 100 frakcija, vojski, pa emirat ovaj, emirat onaj. Krkljanac.
-
jastuk1
#3846 Re: ISIS zauzeo Mosul
Uh, dobro si... Mada, nekako sve to Amrika drži pod svojim, oni će odlučiti ko će biti, a ostale pretendente čeka zla sudbina i "neobjašnjiva" samoubijanja... Ima ovaj novi temin suicided (za nekoga ko se ubio, ali je očigledno da je ubijen)Challenger__ wrote:
Vidjećeš haosa kada umre saudijski kralj... Barem trojica pretenduju na naslijeđe. E, to će biti show!
Yah, u međuvremenu mogu još malo da podgriju vatru i kontrolisano puste da cijena nafte ide u vis za vrijeme trajanja "krize."
-
jastuk1
#3847 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ma yok to. Ih, kad bi bilo tako lako. A mislim da te stranice nikad nisam ni otvorio. Nego 10 do 15 različitih twitera koji su se vremenom isprofilirali i dokazali vrlo pouzdanim.asurbanipal wrote:
"Alternativne" medije poput "vijestiummeta", "ummetmonitor", "---NO LINKS---", ili ovog monstruma što je otvorio blog islamska država ?
- dječak sa šibicama
#3848 Re: ISIS zauzeo Mosul
Treba ga razumjeti, kad bi ih nazvao pravim imenom, sve kad bi to i htio, morao bi traziti novi posao.Challenger__ wrote:- Novinar Al-Lažire Adnan Rondić je najdalje otišao u apologiji ove terorističke bande. Večeras ih je nazvao "skupina Islamska država", a njihove pripadnike "aktivistima".
Sefovi iz Katara ne oprastaju skretanje sa "kursa".
-
Kat
#3849 Re: ISIS zauzeo Mosul
http://www.telegraaf.nl/binnenland/2296 ... lot__.html
A senior employee of the Dutch Justice Ministry said the jihadist group ISIS was created by Zionists seeking to give Islam a bad reputation.
Yasmina Haifi, a project leader at the ministry’s National Cyber Security Center, made the assertion Wednesday on Twitter, the De Telegraaf daily reported.
“ISIS has nothing to do with Islam. It’s part of a plan by Zionists who are deliberately trying to blacken Islam’s name,” wrote Haifi …
- Rampage
#3850 Re: ISIS zauzeo Mosul
Jednoga dana, kad to više ne bude bilo važno, čitav svijet će konačno shvatiti ko stoji iza tog projekta... Nažalost, tada to uopće neće biti važno, isto kao što danas nije važna činjenica da je Zapad napravio Al - Qaedu...