Irak

Post Reply
Joe McCarthy

#326 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Joe McCarthy »

iKE wrote: EVO ti pa procitaj !
GAS ZA ZLATO --- IZBACEN PETRODOLAR
http://www.businessinsider.com/turkey-g ... an-2013-12
Jedno godišnji aranžman koji je otkazan samo sa pogledom SAD-a prema Turskoj :D

I nije ih kupila
Turska i SCO listaj malo dole imas dva tri clanka
http://www.eurasianet.org/taxonomy/term/2324
Dialogue partner :lol:
Fact

#327 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Fact »

iKE wrote: PS ja nemam nista protiv JEVREJA ali protiv Židova (nacionalista koji vjeruju da je palestina i jerusalem samo i cisto za njih ) itekako imam a protiv Cionizma jos vise a ja sam ciljao i pisao ove zadnje a ne Jevreje kao naciju i vjeru protiv kojih nemam nistta..
A ti pogledaj i procitaj sta je Cionizam. Procitaj i vjesti na izraelskim portalima gdje JEVREJI protestvuju protiv Cionizma i ubijanja muslimana krscana itd. cak sa vise poceli su protjerivati i jevreje ako nisu bjele boje koze.
Dobro,da je rat između njih završio obrnuto.Misliš li da bi Izraelci imali i parče ovoga što Palestinci ipak imaju?
Cyrax

#328 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Cyrax »

Evo i aktivni citalac SAFF-a stigao. Neka sou pocne. :D
iKE

#329 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by iKE »

Fact wrote:
Challenger__ wrote:
Razumijem fascinaciju golom silom, to je, inače, tradicionalni sport na ovim područjima. MEĐUTIM, ne bih se složio. Postoje među Arapima oni koji ni malo nisu impresionirani ničijom, pa ni izraelskom silom. Oni, koji su srušili modernu teoriju ratovanja koja težište stvalja na tehnički a ne na ljudski resurs. Zovu se Hezbollah i za sigurno se ne boje nikoga, a još manje "drhte".

Naprotiv.
Kažem opet,bilo je vezano za netrepeljivost kolege forumaša prema Izraelu i neraščišćene račune koje on sa njima ima.
Te se kao tako i treba promatrati.Karikiranje obično,ali uvijek se ekstremisti uhvate na isto. :thumbup: :run:
Ja nisam ekstremist sta vise nisam ni neki vjernik, ne mrzim niti jevreje niti krscane, ali mrzim Izrael kao drzavu kakva je sada a to je drzava koja je krirana samo za Židove bez prava da u njoj zive muslimani ili krscani pa cak i crne jevreje protjeruju u afriku. mrzim njihov rezim koji je napravio najveci logor danasnjice, kao i njihovo ponasanje i vecinu naroda koja podrzava isto. i prizivam i prizeljkujem unistenje cionista takvih kakvi jesu gore sam naveo kakvi su a protiv jevreja kao ljudi i njihove vjere nemam nista protiv
Joe McCarthy

#330 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Joe McCarthy »

Challenger__ wrote: Razumijem fascinaciju golom silom, to je, inače, tradicionalni sport na ovim područjima. MEĐUTIM, ne bih se složio. Postoje među Arapima oni koji ni malo nisu impresionirani ničijom, pa ni izraelskom silom. Oni, koji su srušili modernu teoriju ratovanja koja težište stvalja na tehnički a ne na ljudski resurs. Zovu se Hezbollah i za sigurno se ne boje nikoga, a još manje "drhte".

Naprotiv.
Hezbollah je zakon :thumbup:

Dok sam bio na Kipru upoznao sam jednog Iranca koji im je bio savjetnik za vrijeme 2006 rata sa Izraelom. Fakat imaju bolju laku pješadiju i specijalne jedince nego sve naše balkanske vukojebine zajedno. A Hezbollah je živi dokaz da samo Šiiti su jedina frakcija u Islamu koja se nije pokorila velikom Halifi Benyaminu koji vlada iz svetog Kudsa :lol:

Samo mi nije jasno zašto su sve Sunitske formacije obične marionete Amerike ili su totalno retardirani naspram Šiita?
iKE

#331 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by iKE »

Fact wrote:
iKE wrote: PS ja nemam nista protiv JEVREJA ali protiv Židova (nacionalista koji vjeruju da je palestina i jerusalem samo i cisto za njih ) itekako imam a protiv Cionizma jos vise a ja sam ciljao i pisao ove zadnje a ne Jevreje kao naciju i vjeru protiv kojih nemam nistta..
A ti pogledaj i procitaj sta je Cionizam. Procitaj i vjesti na izraelskim portalima gdje JEVREJI protestvuju protiv Cionizma i ubijanja muslimana krscana itd. cak sa vise poceli su protjerivati i jevreje ako nisu bjele boje koze.
Dobro,da je rat između njih završio obrnuto.Misliš li da bi Izraelci imali i parče ovoga što Palestinci ipak imaju?
Palestinci i Asirski krscani koji su u Israelu tj u palestinskom djelu su jos uvjek i uvjek su bili za zajednicku drzavu sa jevrejima ali ne i sa cionistima.
Fact

#332 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Fact »

iKE wrote:
Ja nisam ekstremist sta vise nisam ni neki vjernik, ne mrzim niti jevreje niti krscane, ali mrzim Izrael kao drzavu kakva je sada a to je drzava koja je krirana samo za Židove bez prava da u njoj zive muslimani ili krscani pa cak i crne jevreje protjeruju u afriku. mrzim njihov rezim koji je napravio najveci logor danasnjice, kao i njihovo ponasanje i vecinu naroda koja podrzava isto. i prizivam i prizeljkujem unistenje cionista takvih kakvi jesu gore sam naveo kakvi su a protiv jevreja kao ljudi i njihove vjere nemam nista protiv
Joj nisam mislio na tebe,nego na onoga što ne reagira kada se odobrava pokolj Židova u WW2,ali mu smeta slika izraelske policije.(Što je opet bio zapravo tvoj post :D )

Nisam čitao dalje od prve rečenice,jer nije bilo upućeno tebi,tako da :thumbup: .
sarajevoxxxx

#333 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

kamen spoticanja wrote:turski mediji objavili fotografiju s danasnjeg vanrednog sastanka turskog politickog,vojnog i obavjestajnog vrha
mediji potenciraju da se pogleda karta na stolu,na kojoj je teritorija Musula
http://www.milliyet.com.tr/davutoglu-nd ... m-1895835/
Kada se elitama dirne u naftu odmah vanredno sastance. Kada Asad barel bombama ubija zene i djecu to je ok, nema potrebe za nekakvim sastancima :oops:
Cyrax

#334 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Cyrax »

Joe McCarthy wrote: Samo mi nije jasno zašto su sve Sunitske formacije obične marionete Amerike ili su totalno retardirani naspram Šiita?
Samo neobrazovani, katastrofalno neobrazovani.
iKE

#335 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by iKE »

Cyrax wrote:
Joe McCarthy wrote: Samo mi nije jasno zašto su sve Sunitske formacije obične marionete Amerike ili su totalno retardirani naspram Šiita?
Samo neobrazovani, katastrofalno neobrazovani.
Dok god u KSA Trpe AlSauda, i ostale totalitarne rezime i bit ce takvi kakvi jesu sto se tice ulaganja u vlastiti narod i ekonomiju. Perzijanci su uvjek bili na visokom stupnju socijalne osvjestenosti i razvitka.
Fact

#336 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Fact »

iKE wrote: Palestinci i Asirski krscani koji su u Israelu tj u palestinskom djelu su jos uvjek i uvjek su bili za zajednicku drzavu sa jevrejima ali ne i sa cionistima.
Dobro,ali ovi očigledno nisu bili i željeli su svoju državu.Sličan scenarij kao sa Kosovom,samo bez rata,a i tamo bih ga bilo da je Europa dopustila.Pretpostavljam da priznaješ Kosovo i da njihovu borbu smatraš opravdanom?Ali isto ne vrijedi i za Izraelce,kojima nisu dali državu,pa su je oni sami izborili?
iKE

#337 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by iKE »

Fact wrote:
iKE wrote: Palestinci i Asirski krscani koji su u Israelu tj u palestinskom djelu su jos uvjek i uvjek su bili za zajednicku drzavu sa jevrejima ali ne i sa cionistima.
Dobro,ali ovi očigledno nisu bili i željeli su svoju državu.Sličan scenarij kao sa Kosovom,samo bez rata,a i tamo bih ga bilo da je Europa dopustila.Pretpostavljam da priznaješ Kosovo i da njihovu borbu smatraš opravdanom?Ali isto ne vrijedi i za Izraelce,kojima nisu dali državu,pa su je oni sami izborili?
Priznajem svaku drzavu u kojoj narod izglasa nezavisnost ako prije toga nije stvorena podloga za nezavisnost ubijanjem i istrebljenjem domicijalnog ili stanovnista koje je tu prije zivjelo sa njima, radi brojcane nadmoci.
Jevreji i Muslimani i Krscani su zivjeli u Palestini davno prije 46-te i nastanka izraela a nije bilo niakkvih istrebljenja i slicno
ex-Efendija

#338 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by ex-Efendija »

Joe McCarthy wrote:
Challenger__ wrote: Razumijem fascinaciju golom silom, to je, inače, tradicionalni sport na ovim područjima. MEĐUTIM, ne bih se složio. Postoje među Arapima oni koji ni malo nisu impresionirani ničijom, pa ni izraelskom silom. Oni, koji su srušili modernu teoriju ratovanja koja težište stvalja na tehnički a ne na ljudski resurs. Zovu se Hezbollah i za sigurno se ne boje nikoga, a još manje "drhte".

Naprotiv.
Hezbollah je zakon :thumbup:

Dok sam bio na Kipru upoznao sam jednog Iranca koji im je bio savjetnik za vrijeme 2006 rata sa Izraelom. Fakat imaju bolju laku pješadiju i specijalne jedince nego sve naše balkanske vukojebine zajedno. A Hezbollah je živi dokaz da samo Šiiti su jedina frakcija u Islamu koja se nije pokorila velikom Halifi Benyaminu koji vlada iz svetog Kudsa :lol:

Samo mi nije jasno zašto su sve Sunitske formacije obične marionete Amerike ili su totalno retardirani naspram Šiita?
sunitski kompleks manje vrijednosti ili je nesto drugo po srijedi :-) ? Hezbolah uredno tamani sunite po Siriji a ti mu se divis :-) ?!
NIN

#339 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by NIN »

ex-Efendija wrote:Hezbolah uredno tamani sunite po Siriji a ti mu se divis :-) ?!
Dok se ti tvoji suniti uredno razvaljuju bombama po siitskim dzamijama i pijacama po Iraku i tako masakriraju zene i djecu, ako cemo pravo. Pravi ratnici, nema sta. :wink:
Cyrax

#340 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Cyrax »

Ako cemo bit' posteni ti divljaci ISIS, al-se-usrah i slicne formacije nisu ni suniti ni muslimani ni ljudska bica. Najgori bjelosvjetski olos i talog
Joe McCarthy

#341 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Joe McCarthy »

Iran offers Iraq support against 'terrorism'

Image

Tehran (AFP) - Iran offered neighbouring Iraq support against "terrorism" Wednesday, as Baghdad battled a jihadist offensive that has seized the country's second city and is moving towards the capital.

Foreign Minister Mohammad Javad Zarif said that "while condemning the murder of Iraqi citizens... Iran offers its support to the government and people of Iraq against terrorism."

Iran is a predominantly Shiite Muslim country, while the campaign against Iraq's Shiite Prime Minister Nuri al-Maliki's coalition government is led by Sunni hardliners.

In remarks to his Iraqi counterpart, Hoshyar Zebari, carried by state news agency IRNA, Zarif also called for "effective international support" for the Iraqi government.

It was the first reaction by Iran to the campaign spearheaded by the Islamic State of Iraq and the Levant, which is also fighting to overthrow Tehran's close ally President Bashar al-Assad in Syria.
Lol Iran će biti spasitelj demokratije i republikanizma u Srednjem Istoku :D

Image

Remove merchant influence!!!
NIN

#342 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by NIN »

Cyrax wrote:al-se-usrah
:lol: :lol: :lol:

:thumbup:
Arsene Wenger

#343 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Arsene Wenger »

Postoji jedna izvanredna američka poslovica koja otprilike kaže: "Ako ti nije jasno šta se dešava, pogledaj kuda ide novac."
U ovom slučaju nafta.

Iako se donekle slažem sa NIN-om da se ovdje pretjeruje sa teorijama zavjere, neke stvari su toliko očigledne da se ne mogu poreći. Sjetite se ko je doveo mudžahedine u Bosnu za vrijeme rata, Amerikanci, je li tako? Amerikanci stvorili Al-Kaidu i naoružavali Talibane da bi ovi borili protiv sovjeta u Afganistanu, a zarad slabljenja Sovjetskog saveza, a što je na kraju i dovelo do pada komunizma. A onda se lagano izvrši invazija na Afganistan da bi se ta ista banda ukrotila, a ustvari zauzela strateška tačka bogata resursima...uvijek ista priča, ali iznad općeg haosa uvijek isplivaju strateški interesi velikih sila (ili sile).

Što se tiče Arapa i arapskih zemalja, dva uzajamno povezana faktora ključna za njihov usud i vječitu nesreću. Voda i nafta. Nedostatak vode čini ogromna prostranstva arapskih zemalja totalno nemogućim za život većeg broja ljudi, osim uz ogromne tehnološke napore i troškove, dok je crpljenje nafte dovelo do lažnog blagostanja i nekontrolisanog prirodnog priraštaja. Zbog surove klime, nedostatka vode i bilo kakvih prirodnih resursa (osim nafte, dijamanata, zlata i ostalih stvarčica koje ne sadrže hlorofil), arapi nemaju radne navike, ne znaju da oblikuju prirodu i prirodne resurse u svoju korist, osuđeni su na tehnološku inferirornost... Ja bih rekao da samo dvije islamske zemlje imaju zaista raznolike i bogate prirodne resurse i potencijal da budu lideri a to su Turska i Iran. Daleko iza je Pakistan, ali oni imaju ogromnu populaciju, a za razliku od susjedne Indije, znatno manju teritoriju... i to je to. Egipat je ustvari prenaseljena delta Nila i jedno dugačko crijevo uz rijeku (kao što je neko fino prikazao na slici), sa vječito stagnirajućom ekonomijom, Saudijska Arabija je pustinja sa 30-tak miliona stanovnika, od čega 10-tak miliona stranaca koji rade sve dok domicilno stanovništvo ždere hamburgere i leži po cijeli dan ili sluša vazove u džamiji, a njihova želja da postanu lider u islamskom svijetu počinje i završava prodajom nafte, a zna se ko je najveći kupac i potrošač iste...
Mislim da je odnos Turske i Irana ključni za razumijevanje svih sranja koja se dešavaju na prostoru između te dvije države i naravno strah Izraela od Irana i njegovog približavanja sa Turskom. Pa eto, ako se nađe neki ekspert da to protumači, bio bih mu zahvalan. Možda nam Mufid Memija da odgovor na ta pitanja... :D
sarajevoxxxx

#344 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sarajevoxxxx »

Vijece sunitske uleme u Iraku:"Neka Bog blagoslovi najnovije pobjede u Mosulu. Pozivamo gradjane Mosula da se pridruze revolucionarima i neka ne nasjedaju na lazi koje mediji objavljuju"
NIN

#345 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by NIN »

Arsene Wenger wrote:Postoji jedna izvanredna američka poslovica koja otprilike kaže: "Ako ti nije jasno šta se dešava, pogledaj kuda ide novac."
U ovom slučaju nafta.

Iako se donekle slažem sa NIN-om da se ovdje pretjeruje sa teorijama zavjere, neke stvari su toliko očigledne da se ne mogu poreći. Sjetite se ko je doveo mudžahedine u Bosnu za vrijeme rata, Amerikanci, je li tako? Amerikanci stvorili Al-Kaidu i naoružavali Talibane da bi ovi borili protiv sovjeta u Afganistanu, a zarad slabljenja Sovjetskog saveza, a što je na kraju i dovelo do pada komunizma. A onda se lagano izvrši invazija na Afganistan da bi se ta ista banda ukrotila, a ustvari zauzela strateška tačka bogata resursima...uvijek ista priča, ali iznad općeg haosa uvijek isplivaju strateški interesi velikih sila (ili sile).

Što se tiče Arapa i arapskih zemalja, dva uzajamno povezana faktora ključna za njihov usud i vječitu nesreću. Voda i nafta. Nedostatak vode čini ogromna prostranstva arapskih zemalja totalno nemogućim za život većeg broja ljudi, osim uz ogromne tehnološke napore i troškove, dok je crpljenje nafte dovelo do lažnog blagostanja i nekontrolisanog prirodnog priraštaja. Zbog surove klime, nedostatka vode i bilo kakvih prirodnih resursa (osim nafte, dijamanata, zlata i ostalih stvarčica koje ne sadrže hlorofil), arapi nemaju radne navike, ne znaju da oblikuju prirodu i prirodne resurse u svoju korist, osuđeni su na tehnološku inferirornost... Ja bih rekao da samo dvije islamske zemlje imaju zaista raznolike i bogate prirodne resurse i potencijal da budu lideri a to su Turska i Iran. Daleko iza je Pakistan, ali oni imaju ogromnu populaciju, a za razliku od susjedne Indije, znatno manju teritoriju... i to je to. Egipat je ustvari prenaseljena delta Nila i jedno dugačko crijevo uz rijeku (kao što je neko fino prikazao na slici), sa vječito stagnirajućom ekonomijom, Saudijska Arabija je pustinja sa 30-tak miliona stanovnika, od čega 10-tak miliona stranaca koji rade sve dok domicilno stanovništvo ždere hamburgere i leži po cijeli dan ili sluša vazove u džamiji, a njihova želja da postanu lider u islamskom svijetu počinje i završava prodajom nafte, a zna se ko je najveći kupac i potrošač iste...
Mislim da je odnos Turske i Irana ključni za razumijevanje svih sranja koja se dešavaju na prostoru između te dvije države i naravno strah Izraela od Irana i njegovog približavanja sa Turskom. Pa eto, ako se nađe neki ekspert da to protumači, bio bih mu zahvalan. Možda nam Mufid Memija da odgovor na ta pitanja... :D
Otprilike :thumbup:

Samo, to sto su Ameri stvarali svoje proksi ratove i lokalne alfa muzjake koji su ih vodili, to stoji ali, nisu ni oni toliko sistematicni da predvide par decenija buducnosti. Vise je to trenutnog i lokalnog znacaja, a uvijek se situacija nepredvidivo razvije - slucaj sa Sadamom, Pinoceom, Talibanima, itd. Iako su Sila, administracija pati od ljudski gresaka i znam iz prve ruke da mnogo stvari rade bas spontano.
Joe McCarthy

#346 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Joe McCarthy »

Cyrax wrote:al-se-usrah
Image

Dobra :lol:
Challenger__

#347 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote:Vijece sunitske uleme u Iraku:"Neka Bog blagoslovi najnovije pobjede u Mosulu. Pozivamo gradjane Mosula da se pridruze revolucionarima i neka ne nasjedaju na lazi koje mediji objavljuju"
Može li link.
Joe McCarthy

#348 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Joe McCarthy »

Arsene Wenger wrote:Postoji jedna izvanredna američka poslovica koja otprilike kaže: "Ako ti nije jasno šta se dešava, pogledaj kuda ide novac."
U ovom slučaju nafta.

Vidi samo nivo islamofobije u ovom postu. :lol:
Challenger__

#349 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Ova teroristička bagra (ISIL) nastavlja da kolje (18+), Irak:

Arsene Wenger

#350 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Arsene Wenger »

Hehehe... nekima se islamofobija priviđa i u šupku od mačora... Griješiš prijatelju, to je samo surova istina koju sam ja svjedočio rođenim očima...valjda ću njima više vjerovati nego tebi...
Last edited by Arsene Wenger on 12/06/2014 01:30, edited 1 time in total.
Post Reply