Irak

Post Reply
amoninan

#1976 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

saxxovac wrote:
amoninan wrote:
a kakve su bile njihove naredbe ako možeš pojasniti ?
e., jbg sad. Ne pišu mi se trenutno eseji. Uglavnom, u dobroj suprotnosti s načinom kako ISIS operira, na više nivoa. Neki su usko vezani za šerijatske propise , način i primjenu istih (recimo ISISovo proglašenje države i ponašanje u skladu s tim, nelegitimno iz perijatske perpspektive) , drugi isključivo vezani za vojnu strategiju isl.
Challenger__

#1977 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Dakle, stvar ide ovako:

- Teheran intenzivno naoružava Bagdad, vazdušnim putem, a Rijad naoružava ISIL, što kopnom, što vazduhom ka preuzetoj vazdušnoj bazi koja se nalazi 350 kilometara zapadno od Bagdada. Iz te baze se vrši distribucija naoružanja, opreme i municije na iračko i na sirijsko ratište;

- znajući da je ovo nova faza rata protiv same Sirije, sirijsko ratno vazduhoplovstvo silovito udara na ovu bazu (koja se nalazi nadomak iračko-sirijske granice) koja je pretvorena u logistički centar ISIL-a.

- Debka.file

- Nema pouzdanih podataka kakav je obim štete koji je pretrpila vojna instalacija, ljudstvo i logistika ISIL-a, ali znamo kako je svijet tupavih Goyim "informisan" od strane CNN: Ne trepnuvši, slagali su da su meta sirijskih udara bili "irački civili" - CNN

_____

- Svijet (konzumenti ovog i sličnih medija) je opet dezinformisan, lobotomizovan, zombiran (pratite samo upise tzv. "objektivnih forumaša" :lol: ), a sirijska vlada i saveznici su, promovisanjem baze ISIL-a u "iračke civile", dobili jasnu političku poruku.

Logistika za ISIL ide i dalje, nesmetano.
amoninan

#1978 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

- Teheran intenzivno naoružava Bagdad, vazdušnim putem, a Rijad naoružava ISIL, što kopnom, što vazduhom ka preuzetoj vazdušnoj bazi koja se nalazi 350 kilometara zapadno od Bagdada.
:lol:
Challenger__

#1979 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

At the same time, Saudi arms are flowing to the Iraqi Sunni tribes fighting alongside the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIS) against the Iraqi army and the Shiite Nouri al-Maliki's government.

They are coming in both overland and by airlift.

Saudi arms convoys are crossing the border into Iraq with Saudi and Jordanian air force cover and heading north up to the Al-Qa'im district near the Syrian border. There, Sunni and ISIS fighters, after capturing this key Anbar district, have begun refurbishing the bases and runways at H-2, once one of Saddam Hussein’s largest airbases. Situated 350 kilometers west of Baghdad, this air base has two long runways and hangars for fighter planes and helicopters.
Šta je smiješno "eskpert"?

:-D
jastuk1

#1980 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jastuk1 »

amoninan wrote:
- Teheran intenzivno naoružava Bagdad, vazdušnim putem, a Rijad naoružava ISIL, što kopnom, što vazduhom ka preuzetoj vazdušnoj bazi koja se nalazi 350 kilometara zapadno od Bagdada.
:lol:
Hajde da malo pokušamo sve to DE-MISTIFI-CIRA-TI. Objašnjenje na slici ispod ne odražava moje lično mišljenje, ali je baš zgodna za razmišljanje.

Image
amoninan

#1981 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

Zaboravio si i da Washington šalje hitne isporuke u Bagdad, i novih 300 "savjetnika" je an putu.
Rijad ako ikog trenutno naoružava to je Abu Risha i ta ekipa koja se još drži u Anbaru protiv ISIS-a. Ne znam koliko je aktivna još veza s IAI, jer su ovi malo je reć ogorčeni zadnjom izradom Rijada. Sumanjam da danas imaju kontakt. Možda bude u budućnosti.

A izgleda, da nakon Jafrija - valjda skontali da ne bi bio baš najbolji izbor zbog svoje historije. WH-Teheran-Rijad su blizu dogovora oko Chalabija kao zamjenu za Malikija.

helem...

ISF operating base in Sunsul village 2km NE of Muqdādīyah overrun by insurgents

https://www.youtube.com/embed/F2LXp3u4fIE

ISIS advances on oil fields in Salahaddin, Diyala

http://www.longwarjournal.org/threat-ma ... um=twitter
amoninan

#1982 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

Challenger__ wrote:
At the same time, Saudi arms are flowing to the Iraqi Sunni tribes fighting alongside the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIS) against the Iraqi army and the Shiite Nouri al-Maliki's government.

They are coming in both overland and by airlift.

Saudi arms convoys are crossing the border into Iraq with Saudi and Jordanian air force cover and heading north up to the Al-Qa'im district near the Syrian border. There, Sunni and ISIS fighters, after capturing this key Anbar district, have begun refurbishing the bases and runways at H-2, once one of Saddam Hussein’s largest airbases. Situated 350 kilometers west of Baghdad, this air base has two long runways and hangars for fighter planes and helicopters.
Šta je smiješno "eskpert"?

:-D
Debka, čovječe. Debka :lol:

Zaista moraš biti debil da povjeruješ u vezu između KSA i ISISa.
Između ostalog potonji časte metkom u glavu svakog koji ima veze sa KSA. Tzv Awaking Councils su saudijski saveznici, odnosno projekat... vidio si šta se s njima desilo. Onog jadnika u zadnjem videu natjeraše da iskopa sam sebi mezar.
Last edited by amoninan on 27/06/2014 01:59, edited 1 time in total.
Challenger__

#1983 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote:Hajde da malo pokušamo sve to DE-MISTIFI-CIRA-TI
Nema tu nikakvog "mita". Stvar je vrlo prozaična: ISIS je nova akvizicija Izraela i SAD (i vazala) na području BI, nova ubleha za ovce, i kraj priče.
Challenger__

#1984 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

amoninan wrote:Debka, čovječe. Debka :lol:
LOL ili ne, red je da se napiše kratak siže članka i ostavi link. Zaljepljene linkove bez kratke deskripcije rijetko ko čita.
amoninan

#1985 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by amoninan »

Challenger__ wrote:
amoninan wrote:Debka, čovječe. Debka :lol:
LOL ili ne, red je da se napiše kratak siže članka i ostavi link. Zaljepljene linkove bez kratke deskripcije rijetko ko čita.
Jah... ko te ne zna :D

helem... na stranu sve. Ode druže ovo sve u Honduras... još jedan krvav Ramazan. Nevini an obje strane, ili koliko ih već ima, će opet platiti najveću cjenu. Na hajr..

vozdra do jula... možda.
Challenger__

#1986 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

amoninan wrote:Jah... ko te ne zna :D
Ozbiljno. Koliko puta dok sam u poslu pogledam teme i vidim samo link... Kratak opis bi odlično došao. To sam ti htio predložiiti.
Ode druže ovo sve u Honduras...
Još na temi Sirija sam napisao da ovo ide ka III sv. ratu. U Siriji je počelo usijanje međunarodnih odnosa, Ukrajina i Irak su pucanje istih, pred nama je globalna kataklizma, uvjeren sam.
vozdra do jula... možda.
ABd. Čuvaj se i ne luduj. Ako si u prilici, javi se. Ti si moj omiljeni neistomišljenik. Vozdra.
Challenger__

#1987 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Obama traži od Kongresa da odobri 500 miliona USD radi obuke i naoružavanja tzv. "umjerenih rebelsa u Siriji" -
Image

Obama administration seeking $500m to train 'moderate' Syrian rebels

The Obama administration has proposed escalating US involvement in the Syrian civil war, asking Congress for $500m for the US military to train and equip "moderate" Syrian rebels.
izvor - The Guardian

_____

Ko god prati sirijski konflikt zna da su tzv. "umjerene pobunjenike" pomele frakcije Al-Qaede i da su oni imaginarni pojam u Siriji. Ne samo to, nego je naoružavanje ekstremista pojačalo poziciju istih u Iraku. Dakle, vlada SAD ide u daljnje naoružavanje terorista dok se, istovremeno, deklarativni bori protiv njih. "Fight against global terrorism" ... :pisnuo:

Na fotografiji: Obumina "umjerena" raja.
Orgasmatron

#1988 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Orgasmatron »

Man of steel wrote:Allahovi ratnici pod CIA zastavom.
Tako nekako :D
Challenger__

#1989 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Orgasmatron wrote:
I nikako drugačije.
Orgasmatron

#1990 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Orgasmatron »

Challenger__ wrote:
Orgasmatron wrote:
I nikako drugačije.
Dakle, imaginarni neprijatelj. Istrenirani pod njihovom zastavom, zatim poslani da unište sve što se uništiti može. Dok oni kolju sve redom, ovi uzimaju sve što se uzeti može.

Jadni Nejvi Silovi ako ih uopće ima, misle da se bore protiv nekog opasnog, a u biti, sve isti ljudi pod istim zvonom.

Kakva komedija.
cenecimoveocino

#1991 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by cenecimoveocino »

Joj kako Vam nije mrsko pratit ove 'nakve sukobe,ljudi moji ljeto je :)
Avetinho

#1992 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Avetinho »

Challenger__ wrote:Obama traži od Kongresa da odobri 500 miliona USD radi obuke i naoružavanja tzv. "umjerenih rebelsa u Siriji" -
Image

Obama administration seeking $500m to train 'moderate' Syrian rebels

The Obama administration has proposed escalating US involvement in the Syrian civil war, asking Congress for $500m for the US military to train and equip "moderate" Syrian rebels.
izvor - The Guardian

_____

Ko god prati sirijski konflikt zna da su tzv. "umjerene pobunjenike" pomele frakcije Al-Qaede i da su oni imaginarni pojam u Siriji. Ne samo to, nego je naoružavanje ekstremista pojačalo poziciju istih u Iraku. Dakle, vlada SAD ide u daljnje naoružavanje terorista dok se, istovremeno, deklarativni bori protiv njih. "Fight against global terrorism" ... :pisnuo:

Na fotografiji: Obumina "umjerena" raja.
Slika definitivno nije iz Guardiana.

Ovako ruski kurircici falsifikuju vijesti.
Avetinho

#1993 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Avetinho »

saxxovac wrote:
Avetinho wrote:

i siguran sam da se slika prije odnosi na neke šume na Kavkazu i Čečene nego na Siriju al et, navikli smo da nas putinčići bombarduju ovakvim baljezgarijama od ''informacija''
Nije ovo nista.

Jedno vrijeme su advancetovi ruski dobrovoljci copy/paste pro-ruski da ne moze pro-ruskiji bit clanak sa advanceta, pa onda prilijepe logo Human Rights Watch ili Amnety International, i to su, kao, originalni izvjestaji.

Najzanimljivije je sto upravo ova grupa godinama vristi o "objektivnom informisanju", a sve sto imaju iskopirati je sa advanceta, Ruskaje Pravdaje, "cionisticke" Debka, sumadijskih blogova, i jednog kanadskog bloga, kojeg onda guraju kao "americki mainstream medij".
sportman1

#1994 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sportman1 »

Challenger__ wrote:
Ozbiljno. Koliko puta dok sam u poslu pogledam teme i vidim samo link... Kratak opis bi odlično došao. To sam ti htio predložiiti.
Još na temi Sirija sam napisao da ovo ide ka III sv. ratu. U Siriji je počelo usijanje međunarodnih odnosa, Ukrajina i Irak su pucanje istih, pred nama je globalna kataklizma, uvjeren sam.
vozdra do jula... možda.
ABd. Čuvaj se i ne luduj. Ako si u prilici, javi se. Ti si moj omiljeni neistomišljenik. Vozdra.

-kome pashe 3 svjetski i dali je to sad-rusija ili....?
zapad ima dovoljno nafte.
Avetinho

#1995 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Avetinho »

sportman1 wrote:
Challenger__ wrote:
vozdra do jula... možda.

-kome pashe 3 svjetski i dali je to sad-rusija ili....?
zapad ima dovoljno nafte.
Lik prolupetn.
General War

#1996 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by General War »

Russian jets to aid the fight against Sunni rebels in Iraq – PM Maliki
Jets from Russia and Belarus will hopefully make a key difference in the fight against ISIS in Iraq, the country’s Prime Minister Nouri Maliki said. He expressed regrets over Iraq's contract with the US, saying their jets are taking too long to arrive.

"God willing within one week this force will be effective and will destroy the terrorists' dens," he told.

Meanwhile, Maliki criticized the process of purchasing US jets as “long-winded,” adding that the radicals could have been repelled if Iraq had proper air defense.

"I'll be frank and say that we were deluded when we signed the contract [with the US]," Maliki said. "We should have sought to buy other jet fighters like British, French and Russian to secure the air cover for our forces; if we had air cover we would have averted what had happened," he went on.

Maliki said Iraq bought second-hand jet fighters from Russia and Belarus "that should arrive in Iraq in two or three days.”

The radical Sunni Islamic State in Iraq and the Levant (ISIS or ISIL) has taken large parts of the country's north from the Shia government.

During the interview, the prime minister also confirmed that Syria was behind Tuesday’s air strikes that targeted Iraqi rebels, adding that he welcomed the move.

"They carry out their strikes and we carry out ours and the final winners are our two countries," he said.

On Tuesday, unidentified bombers launched an air strike on ISIS positions in the northern Iraqi city of al-Qaim.

Iraq’s own air force has also been carrying out attacks on insurgent strongholds over the past week.

On Monday, radical Sunni militants regained control over the northern city of Tal Afar and an airport. A day earlier, jihadists captured three new towns and two border crossings – one with Jordan and the other with Syria.

The ongoing offensive by ISIS is aimed at achieving total dominance in Iraq by radical Sunni militants.

Hundreds of Iraqi soldiers have been killed by the insurgents since June 9, when the Sunni militants started their offensive, according to Iraqi forces.

The United Nations says more than 1,000 people – mainly civilians – have been killed during the surge thus far.
Avetinho

#1997 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Avetinho »

Zijev... :zzzz:

Ruskaja Pravdaja. :(
dragma
Vozim: Pješe

#1998 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by dragma »

saxxovac wrote:
Avetinho wrote:
Challenger__ wrote:Obama traži od Kongresa da odobri 500 miliona USD radi obuke i naoružavanja tzv. "umjerenih rebelsa u Siriji" -

i siguran sam da se slika prije odnosi na neke šume na Kavkazu i Čečene nego na Siriju al et, navikli smo da nas putinčići bombarduju ovakvim baljezgarijama od ''informacija''
Ja, u pravu ste, ovo je sasvim neuobičajena slika za Siriju, ti bradati likovi, puške... niđe veze jel' de. :mastakazes:
Avetinho

#1999 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Avetinho »

dragma wrote:
saxxovac wrote:
Avetinho wrote:

Ja, u pravu ste, ovo je sasvim neuobičajena slika za Siriju, ti bradati likovi, puške... niđe veze jel' de. :mastakazes:
Da si bio dovoljno pazljiv da shvatis o cemu se diskutuje, uocio bi da je celo prilijepio svoju sliku na vijest iz Guardiana i predstavio je kao Guardianov citat.

Odakle su bradonje i golobradi mladici sa slike, koga briga. Ovakvih, gorih, boljih, slika po internetu pun buljuk. Ono sto je bitno je kako mlada putincad falsifikuje informacije, a onda cinicno kmece kako "ne navijaju ni za koga".
Challenger__

#2000 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Orgasmatron wrote:
Dakle, imaginarni neprijatelj. Istrenirani pod njihovom zastavom, zatim poslani da unište sve što se uništiti može. Dok oni kolju sve redom, ovi uzimaju sve što se uzeti može.

Jadni Nejvi Silovi ako ih uopće ima, misle da se bore protiv nekog opasnog, a u biti, sve isti ljudi pod istim zvonom.

Kakva komedija.
To je to.
Post Reply