NajdraziVodjaa wrote:Jel ovi Iracani imaju avijaciju? Ako imaju, ne znam samo cemu se ovaj Kiki nada ili se samo lazno tjesi? Ja kad bi ulagao pare sigurno bi se klado na Iracane, imaju opremljenu vojsku, imaju bruku ovih paravojnih formacija, a plus vrlo je moguce da im pomognu Turska i Iran koji ce blokirati Kurde a mozda cak i direktno intervenisati? Nekom logikom na duze staze sta Kurdi imaju traziti tu, ne proizvode oruzje, ono sto imaju da li mogu servisirati, sigurno je da mogu pruziti otpor na patriotizam i nacionalni naboj ali na duze staze zavrsie kao pobunjenici u Siriji u enklavama...
Imaju 40-ak posebno za potrebe Iračke vojske razvijenih F-16, doduše mislim da su u zadnjih mjesec dva dobili još, uz to nisam siguran da li su od Amerikanaca otkupili/dobili neki F-16 kojeg su Ameri koristili u invaziji na Irak, a ako i jesu to su vjerovatno avioni za trening, al 40 minimalno imaju 100%.
Kupili su u ovih L-159. od Čeha, bila je isporuka letjelica za obuku a mislim i da su prve borbene letjelice pristigle.
Uz to mislim i da imaju nešto Su.25 koji su u letnom stanju, da li je to ostalo od Sadamovog vakta ili su to nekad poslije od nekog nabavili nisam siguran.